maanantai 8. heinäkuuta 2024

PAKKORAKKAUTTA TYÖPAIKOILLE

Valtamediapuolue VMP:n yksi alaosastoista eli Ilta-Sanomat on kovasti huolissaan siitä että monimuotoisuus ei toteudu työpaikoilla tarpeeksi hyvin ja kärjistynyt keskusteluilmapiiri haittaa sitä entisestään. Sitähän kyseinen aviisi ei mieti että minkähän vuoksi se on kärjistynyt. No, juttuunsa aviisi etsii ensimmäisenä Akavan puheenjohtajan Maria Löfgrenin joka toteaa:

 ”Olen huolissani siitä, että keskustelu moninaisuudesta tai tasa-arvosta on hirveän kärjistynyttä yhteiskunnassa”, sanoo Löfgren.

Monimuotoisuuden toteutumista työpaikoilla uhkaa Löfgrenin mukaan eniten yhteiskunnan kärjistynyt keskusteluilmapiiri.

Itse totean ja kysyn että miksi se monimuotoisuus työpaikoilla on tavoiteltava itseisarvo? Eikös työpaikkojen oikeus ole palkata tehtäviinsä parhaiten soveltuvia työntekijöitä? Ja kyseinen Löfgren jatkaa:

Löfgrenin mukaan monimuotoisuus tuo työpaikoille osaamista, mikä vaatii osaamista myös työnantajilta. Lainsäädännön perusteella laaditut yhteiset pelisäännöt ovat tärkeässä roolissa sen edistämisessä.

– Erilaista osaamista tarvitaan, mikä vaatii erilaisia osaajia. Ollaan tosi tärkeillä alueilla, kun näistä puhutaan, hän sanoo.

Mitä helvattua tuo oikein tarkoitti? Itse tulkitsen tuon niin, että työpaikoille pitää palkata esim. etnisesti edistyksellisiä, heitä on sitten ohjattava kädestä pitäen ja sitten yhteen ääneen todeta että tämä on sitä erilaista osaamista.

Sitten puheenvuoron saa Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Barbara Bergbom. Huomatkaa hei, taas asiantuntija. Ja hän sanoo jotain joka tuo mieleeni Orwellin newspeakin:

Kielitietoisten toimintatapojen kehittämiseen tulisi kiinnittää Bergbomin mukaan lisääntyvää huomiota monikielistyvässä Suomessa. Kielitietoisuudella tarkoitetaan tietoisuutta kielenkäytön ja kielenkäyttötilanteiden merkityksestä yksilölle ja yhteiskunnalle.

Aika huikeaa nunnalatinaa tuokin oli mutta tuleeko tuo tulkita niin, että nimenomaan suomalaisten tulee sopeutua siihen, että työpaikalla ei osata suomea? Vissiinkin, sen kertoo hänen seuraava lauseensa:

– Rasismi on merkittävä ongelma, hän kertoo.

Tulihan se sieltä. Ja lisäksi työntekijän tietysti tulisi opetella se hyvin laaja lista sanoista joita ei saa käyttää, koska ne saattavat loukata jotakin.

Kyseinen Bergbom sanoo sitten jotain, mistä olen itse asiassa samaa mieltä mutta aivan eri johtopäätöksin:

Yhdenvertaisuussuunnitelmat ovat valitettavan usein vain dokumentteja, jotka eivät kunnolla lähde elämään.

Itse tuumin että voisiko se vika olla itse siinä yhdenvertaisuussuunnitelmassa? Kyseinen Bergbom on toki toista mieltä. Jos teoria ja käytäntö eivät kohtaa niin vika on tietysti käytännössä:

Parannettavaa Bergbomin mukaan olisi erityisesti tavoitteellisessa yhdenvertaisuuden edistämisessä. Se, että organisaatiossa on nollatoleranssi syrjinnälle, ei takaa vielä mitään.

Bergbom toivoo, että työpaikoilla nähtäisiin nykyistä paremmin, miten yhdenvertaisuuden edistämisen eteen tehtävä työ hyödyttää organisaatiota.

Eli työpaikoilla tulisi jatkossa harjoittaa aina vain enemmän vastuullista valehtelua. Ja palkata työpaikoille aina vain lisää kiintiöihmisiä. Ei siksi, että he osaisivat vaan siksi että he ovat kiintiöihmisiä.

Huomattavaa muuten on että tässäkin Ilta-Sanomien jutussa työelämää määrittelivät sellaiset naiset jotka tuskin koskaan ovat olleet varsinaisissa työpaikoissa.

Työpaikan monimuotoisuuskurssi menossa.

24 kommenttia:

  1. Johtava asiantuntija ja Akavan puheenjohtaja, joo joo. On se tasa-arvo edennyt pitkälle. Ja mitä saatanan jargonia nuokin likkaämmät vääntävät! Tekis mieli, vaan kun...

    VastaaPoista
  2. Niinpä.
    Rasismi on merkittävä ongelma, kuten tässä eilen 7.7.2024 Kampissa(?) kuvatussa videossa näkyy: https://x.com/Ptmediaorg/status/1810026423496654852

    heppa

    VastaaPoista
  3. Eikös nuo egoteemiset naiset voisi viitata kielekäyttötilanteissaan suoraan edesmenneen Neukkulan systeemiin, siellähän kaikkien piti olla toistensa "tovereita". Sekin toimi ehdoillaan, eikä suostunut sovinnolla kuolemaan.

    "Arvo" on eurooppalaisen uuden ajan ajattelussa visuaalinen mielle, hierarkiaan ja priorisointiin palautuva. "Tasa-arvo" on oksymoroni, skolastista käsiterealismia, ja sellaisiahan nämä kaikkiallisuutta hamuavat tunnevammaiset, anteeksi tunnevaltaiset naiset rakastavat.

    "Kielenkäyttötilanne" haiskahtaa wittgensteinilaiselta termiltä, mutta ymmärrys on on sitä luokkaa että se haiskahtaa kyllä joltain ihan muulta.

    Työyhteisöistä eduskunta toki taitaa jo olla sellainen, jossa miehet ovat saaneet esittää monia mojovia ajatuksia ja naiset tuntea mojovia tunteitaan. Vesisänkyjen valtiatar kirjoitti kirjankin, jossa hyvin myrkkymielisesti kuvaili toisia naispuolisia edustajatovereitaan. Ehkä ryhtiliike "toveruuden" palauttamiseksi naisten keskuuteen pitäisi aloittaa eduskunnasta?

    Ei muuta kuin kättä lippaan, ja henki korkealle. Maailmaa halitaan, anteeksi hallitaan tunteilla.





    VastaaPoista
  4. Se, että symboliikka korvaa todelliset vaikuttimet, on - toki - inhimillistä ja ikuista, mutta kuitenkin se on pelon oiretta tai ihanteiden ylikorostusta: so. valhetta.
    Miksi näin on, sitä on ihmetelty ikuisesti.
    Orwellilainen newspeak on tästä esimerkki: tiedämme harhauttavamme itseämme: Orpon mukaan mamujen motiivien epäily on rasismia, tuskin edes itse, tyhmyyttään, uskoi tähän.
    Orpo oli symbolisesti hyveellinen uuskielessään, kuten myös Sipilä, "kotouttaessaan" mamuja omalla asunnollaan, josta sittemmin peruutteli...
    Nyt on näillä nurkilla ollut usein puheena US-puheenvuoron täystyperät kommentaattorit ja blogistit: siis usein karuselliaines. Uuskieli ei kuole koskaan.
    "Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan". Oxenstierna totesi jo 1600-luvulla.

    VastaaPoista
  5. Jos joutomies on tullut rajan yli ilman papereita, miten helvetissä tiedät kuka hän on?
    Ei tietoa mistä tullut ja miksi (tai no tiedetään miksi). Henkilöhistoria, koulutus, työkokemus, .... Nykyään, yhä enenemässä määrin, vaaditaan palkattavista henkilöiltä turvaselvitys. Mites sen teet jos tiedä häiskästä yhtään mitään? Pelkkä haju ei kerro mitään.

    kt

    VastaaPoista
  6. Tästä seuraava askel lienee yrityksistä kerättävä monimuotoisuusrekisteri, jolla seurataan, kuinka monimuotoisuus on yrityksissä toteutunut.
    Jos esim. Penan pelti ja pajavasara Oy ei ole palkannut ainuttakaan etnisen vähemmistön kiintiötyötekijää, niin Penan Pelti ja Pajavasara Oy ei tule saamaan yhtään työtilausta julkiselta puolelta, eivätkä pankit myönnä lainaa.

    -Luca

    VastaaPoista
  7. Millaiset opinnot ja työkokemus on ”johtavalla asiantuntijalla”?

    Menin 18-vuotiaana kirjanpitäjäksi kauppaopiston loputtua. 45-vuotiaana minulle tuli olo, että taidan osata nämä hommat (siis oman työni). Siihen mennessä olin kirjoittanut monta kirjaa. Kirjoittaja oppii 10 kertaa enemmän kuin kirjan lukija. Olin luennoinut ulkomailla Amerikkaa myöten. Ja ollut kirjanpitolautakunnan, Suomen kuuden viisaimman kirjanpidon ammattilaisen, jäsen.

    Enkä silti olisi kutsunut itseäni asiantuntijaksi. Vuodet opettivatkin, että paljon oli vielä opittavaa ja ymmärrettävää. En juurikaan oppinut kouluissa, vaan työ opetti.

    Johtavalla asiantuntijalla täytyy olla lukuisia asiantuntijoita alaisinaan; ei hän muutoin johtava voisi olla. Hän puhuu tavoitteellisesta yhdenvertaisuuden edistämisestä. Koska olen kansakoulun loppuun käynyt, en kyllä ymmärrä tuosta yhtikäs mitään. Asiantuntijuuteen kuuluu näköjään sekavien puhuminen – omassa työssäni kukaan ei olisi maksanut pennin hyrrää pskan puhumisesta. Siksi tarvitaan THL ja julkinen sektori.

    VastaaPoista
  8. Rasismia, aina vaan rasismia. Mutta eihän nämä Maria Löfgreenit ole koskaan olleet rasismista kiinnostuneet. Muuten he olisivat huolissaan myös maahan tulijoiden rasismista, mikä kaikilla Afrikasta ja Lähi-Idästä tulevilla ryhmillä ylittää suolamaisten rasismin kertaheitolla. Ehei, vain suomalaisten rasismista ollaan huolissaan muut pitäköön omansa. Tällä lailla tulee suoritetuksi yksi woke-uskonnon rituaaleista jolla uskovainen kokee nostavansa itsensä ympäristöään korkeammalle moraaliselle tasolle.

    Mutta varsinaiseen aiheeseen...Ykän tulkinta lienee oikea. Monimuotoisuus tuo työpaikalle lisää sellaista osaamista mitä siellä ei tarvita (kokemusta seksuaalirikosten suorittamisesta yms.) varsinaisissa työtehtävissä monimuotoisia täytyy sitten paapoa ja mielummin kunkin omalla äidinkielellä ja tästä keitoksesta sitten kaiken järjen vastaisesti syntyy menestystarina.

    VastaaPoista
  9. On vaikea ymmärtää miten yhteiskunnan kärjistynyt keskusteluilmapiiri voisi olla este yhtään millekään. Kun ihmisiä palkataan töihin vain kahdella tekijällä on merkitystä heidän viihtyvyytensä kannalta. Heidän asenteensa työhön (suomeksi: heidän oma kulttuurinsa) ja heidän IQ:nsa. Jos kummatkin ovat työpaikalla kohdallaan ei vaikeuksia ole, koska työpaikalla keskeinen asia on tehtävä työ.

    Löfgrenin ja Bergbomin vaatimaa kotoutushumppaa voidaan sitten hoitaa muualla kuten sitä verovaroin tehdäänkin siellä sun täällä.

    VastaaPoista
  10. Yle on kokeillut ihmisten palkkaamista ilman CV:tä, mutta ei kerro, mitkä ne perustelut työpaikan saamiseksi sitten ovat olleet. Onko riittänyt paikalla käynti ja todettu, että hipiän tummuusaste on oikea? Nyt viitataan kintaalla tasapuolisuudelle, tutkinnoille ja työkokemukselle, joita tässä varsinkin koulutusta arvostavassa maassa korostetaan ja vaaditaan! Tosin määrättyjen ihmisten suosiminen on ollut maan tapa jo vuosikymmeniä ja siinä puoluepolitiikka/suhteet ovat määränneet tahdin. Nykyään taidetaan vaatia myös etninen tausta.

    Nämäkin tättähäärät (kehittäjät, koordinaattorit yms. omaan ääneensä ja viisauteensa rakastuneet), jotka ovat tunkeutuneet jokaiseen valtion ja kunnankin virastoon, sen sijaan että haittaavat työntekoa ja järjestävät jonninjoutavia koulutuksia ja kursseja, voisivat mennä paasaamaan tähän maahan muuttaneille, kuinka täällä käyttäydytään, ollaan ja eletään! Lastenlaulujen teho on jo nähty.

    Rouva Ano

    VastaaPoista
  11. Moninaisuuteen kuuluvia kielitietoisia toimintatapoja ovat siis erilaiset rajoitukset, sanojen kieltämiset, määritelmämuutokset, oikea asenne ja käytös. Minne katosi toistettu kehotus, ihmisen pitää saada olla oma itsensä, koskeeko se vain ulkoista olemusta, eikö kieli olekaan enää itsensä ilmaisua. Moninaisuutta edistävä työpaikka pukee työntekijän pakkopaitaan, määrittelee rajat, joiden sisällä kanssakäyminen on hyväksyttävää. Pahimmassa tapauksessa jakaa kiellettyjen sanojen listat, joita sitten lainsäädännön antamin ohjein edistetään rangaistusten pelossa. Kärjistynyt ilmapiiri katoaa kuin taikaiskusta. Yhdenmukaisuuden onnela on saavutettu.

    Ideologia ei halua kohdata todellisuutta, ideologinen moninaisuus ei ymmärrä todellisuuden monimutkaisuutta, yhdenmukaisuuden saavuttamattomuutta. Akatemian ideologit yrittävät retoriikalla puristaa moninaisuuden hyväksi ja välttämättömäksi edistystä tuovaksi voimaksi, yhteiseksi ponnistukseksi, mitä me enää sananvapaudesta huolta kantaisimme.

    VastaaPoista
  12. On sitten näköjään otettu käyttöön uusi taikasana ”monimuotoisuus”. Kuten hyvin tiedämme ”kansandemokratia” tarkoitti sitä, että kansa pidettiin tiukassa kurissa ja demokratiasta ei ollut tietoakaan. ”Tasa-arvo” puolestaan toteuttaa sitä Orwellin Eläinten kapinan mallia, jossa toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Epäilemättä tästä ”monimuotoisuudestakin” kuoriutuu esiin sellainen Prokrusteen vuode, jossa lyhyet venytetään hengiltä ja pitkiltä katkotaan ylimenevät osat eli kaikki ovat sitten täsmälleen samalla tavalla ”monimuotoisia”.

    Oli tuossa yksi järjen sana, nimittäin se, että kärjistynyt keskusteluilmapiiri haittaa monia hyviä asioita, kuten ja ennen kaikkea, järjen käyttöä. Kunpa nuo lähetyssaarnaajat ottaisivat tässä kohden oppia omista sanopistaan.

    VastaaPoista
  13. Nykyään ammattiliitot ja VMP haluaa päättää kuka tulee vaikka huippuravintolaan duuniin.
    Yrittäjä ottaa taloudellisen riskin, maksaa palkat, verot mutta haluttaisiin pakottaa ottamaan duuniin laiskoja perseensäkaivelijoita.
    Näinhän tämä nykyään menee.

    VastaaPoista
  14. Pauli: "Johtavalla asiantuntijalla täytyy olla lukuisia asiantuntijoita alaisinaan; ei hän muutoin johtava voisi olla. "

    ei johtavalla asiantuntijalla tai johtavalla konsultilla ole yleensä ensimmäistäkään alaista eikä ole koskaan ollutkaan. Niin monta heitä olen viimeisten vuosikymmenten aikana nähnyt että tämä on tieto, ei arvelu. Ja harva heistä mitään osaisi johtaakaan jos siihen olisi tarvekaan, eikä sitä mahdollisuutta heille annetakaan. Ne on managerin tittelillä ne jotka osaavat jotain johtaa ja organisoida, mutta ei kaikki niistäkään. Nykyisin managereiksikin nimitetään yhä useammin sellaisia henkilöitä jotka olisivat aiemmin olleet sihteereitä tai muita byrokraatteja, sellaista porukkaa jotka eivät ymmärrä johtamisesta tai porukan päämäärän edestä esteiden raivaamisesta yhtään mitään, ja väistävät ongelmia ja ristiriitatilanteita pääkonttorin alimman kerroksen vessaan jos eivät muuta voi. 🤣

    VastaaPoista
  15. Jos nämä ns asiantuntijat saavat päättää minkälaisia osaajia pitää työhön palkata, se on Suomen loppu.

    VastaaPoista
  16. Tervehdys kaikille kommentoijille sekä kiitos kommenteistanne ja lisäyksistä. Jos asiat menisivät näiden ”asiantuntijoiden” mielen mukaan niin varmaankin ne menisivät niin luin luca kirjoitti eli:

    ”Jos esim. Penan pelti ja pajavasara Oy ei ole palkannut ainuttakaan etnisen vähemmistön kiintiötyötekijää, niin Penan Pelti ja Pajavasara Oy ei tule saamaan yhtään työtilausta julkiselta puolelta, eivätkä pankit myönnä lainaa.”

    VastaaPoista
  17. Eihän se työpaikkojen monimuotoisuus toteudu vaadittavalla tavalla ennen kuin jokaisessa duunimestassa on vähntään puolet henkilöstöstä jostain afro- tai ählämimaasta.
    Kas, väestönvaihto on vielä kovin pahasti kesken.

    Tuo kielitietoisuus-sitaatti toi kovasti mieleen Puppulausegeneraattorin.
    Tähän on tultu.
    Saas nähdä mihin ollaan jo kahden vuoden kuluttua päästy tällä menolla.

    VastaaPoista
  18. "Jos esim. Penan pelti ja pajavasara Oy ei ole palkannut ainuttakaan etnisen vähemmistön kiintiötyötekijää, niin Penan Pelti ja Pajavasara Oy ei tule saamaan yhtään työtilausta julkiselta puolelta, eivätkä pankit myönnä lainaa.”
    Tuossa tilanteessa pitää ko. yrityksen tehdä Yli-Viikarit. Palkata sopiva henkilö, mutta antaa ohjeeksi: Älä tule lähellekkään meidän pajaa jossa työtä tehdään. Jos ja kun joku tulee kyselemään, vastaa vain etten voi kerota koska se on liikesalaisuus:)
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  19. Tervehdys Qroquius Kadille ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

    Qroquius Kad: Tuo on varsinkin vihervasemmiston tavoite. Eikä se tajua että sillä lailla ne veromarkat vaan vähenee. Ne veromarkat, jotka elättää vihervasemmiston.

    Huru-ukko: Taisinpa saada tuosta postauksen aiheen jossain välissä. Kiitokset.

    VastaaPoista
  20. Hepalle tuosta videosta, ei se kakaroiden tyhmyys katso ihonväriä tai etnisyyttä, tuossa oli näemmä sekasiin vähän kaikenlaista porukkaa, mutta suurin onkin nykyaikan, jos olisi valkonaamasia kaikki ja joku tumma kävelemässä siinä, olisi lehdet kirkuneet ..

    -jpt-

    VastaaPoista
  21. Kävin syömässä ihan kivassa pikku-ravintolassa. Tarjoilija leikki ensin mykkää, kun kysyin ruoasta, ynisi jotain ja antoi menu käteeni. Sitten kun tilasin, puhui tuskin välttävää englantia. Yritin miettiä lähtömaata, en kysynyt. Minäpä puhuinkin koko ajan suomea. Ajatukseni on, että on syytä Suomessa edes opetella suomenkielen alkeet. Ei paljon vaadi älliä sanoa kiitos, ole hyvä, ym. Ajattelin Myös, että jos tilaus ei onnistu, vaihdan ravintolaa. Etnorekryt voivat siis taloudellisesti olla tyhmiä ja kostautua monilla eri tavoilla riippuen työtehtävästä ja jopa vaarantaa asiakkaan terveyden.

    VastaaPoista
  22. "Bergbom toivoo, että työpaikoilla nähtäisiin nykyistä paremmin, miten yhdenvertaisuuden edistämisen eteen tehtävä työ hyödyttää organisaatiota."

    Jos tällä tarkoitetaan nimenomaan sitä, että ulkomaalaisia on palkattava nykyistä enemmän, voidaan tietysti kysyä, hyödyttääkö se organisaatiota muutenkin kuin siten, että täten se välttää ne rangaistustoimenpiteet, jotka sille muussa tapauksessa uuden lain mukaan määrättäisiin.

    VastaaPoista
  23. Tervehdys Ano1:lle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

    Ano1: Tämä on kai sitä monimuotoista asiakaspalvelua. Itse en ole aikoihin käynyt ravintoloissa.

    Ano2: Hyvä kysymys.

    VastaaPoista