torstai 12. maaliskuuta 2009

PERUNAT LAARISSA JA MATTI KUKKAROSSA

Meille alamaisille, joita joskus on kansalaisiksikin nimitetty, on toimitettu tietoon semmonen asia, että tämän Ei Millään Tavalla Hallitsemattoman Maahanmuuton seurauksena tulee maahamme perustaa kuluvan vuoden sisällä 40 – 50 uutta vastaanottokeskusta. Tieto koskee tietysti vain tätä vuotta, seuraavana vuonna niitä saatetaan tarvita lisää, sillä onhan maahanmuutto jatkossakin täysin hallinnassa.

Blogirintamalla on kovasti ihmetelty sitä seikkaa, että milläs ihmeellä tämä lysti maksetaan. Ihmettelyyn on aihetta. Kirjoittajat ovat pääosin järkeviä ja asiallisia ihmisiä, ja he ymmärtävät että valtion perunalaarissa on vain tietty määrä perunoita, eikä hallinnollisella päätöksellä niitten määrä lisäänny. Jos siis laarilla käy uusi tekijä mättämässä perunoita ämpärikaupalla omaan tarpeeseensa, on jäljelle jäävä annos pienempi, ja joittenkin toisten lautaselle tulee vähemmän muusia.

Itse olen varma, että oma alani, lastensuojelu, on näissä talkoissa yksi niistä aloista joka ottaa pahaa miinusmerkkistä osumaa. Ja virallinen lastensuojelu ei tule edes mussuttamaan asiasta.

Kuinka näin voi olla? Miksi ei mussuta?

Täytynee selittää lukijalle tiettyjä faktoja lastensuojelusta, eritoten sen laitospuolesta. Tavallinen veronmaksajahan kuvittelee, että lastensuojelulaitokset ovat veronmaksajien rahoilla ylläpidettäviä palveluita, jotka vastaavat tiettyihin veronmaksajien tarpeisiin. Tässä tapauksessa siis siihen, että laitokset tarjoavat turvallisen kasvupaikan niille nuorille, joille koti ei sitä jostain syystä pysty tarjoamaan. Samoin on ideana toppuutella semmosten nuorten itsetuhoista käytöstä, joilla mopo on päässyt lähtemään käsistä. Yleensä ottaen siis lastensuojelulaitosten tulisi kasvattaa tunnollisia kansalaisia ja veronmaksajia.

No näinhän se periaatteessa onkin. Mutta käytännössä ei aivan.

Varsinaisesti lastensuojelulaitoksissa pyritään toimimaan niin kuin tavallinen veronmaksaja kuvitteleekin (tietysti meiltä ollaan koko ajan viemässä syömähammasta pois, mutta se on eri jutun aihe). Mutta lastensuojelulaitosten toiminnasta päättää tietysti sosiaalialan hallinto eli toimistoporras. Ja siellä ei ajatella sitä, että laitosten tulee antaa tiettyjä palveluita, vaan sitä, mitä laitosten ylläpito maksaa.

Hallintopuolella nähdään asia niin, että laitokset kantavat liiketaloudellisen vastuun eli leikkivät liikeyritystä. Toisin sanoen käyttöprosentti tulee olla mahdollisimman korkealla, että voidaan sanoa laitosten kustantavan itse toimintansa. Tämähän on sinänsä täyttä tuubaa, sillä eivät laitokset tienaa pennin jeesusta, vaan niitten toiminnan pyörittämiseen käytetään ihan toisten tyyppien ansaitsemia verotuloja.

Tuhlata ei tietenkään kannata, mutta tämä asenne ei oikein innosta. Kun on ihan se ja sama, mitä laitoksessa olevien nuorten kanssa tehdään. Pääasia, että niitä on. Sosiaalialan hallinnon kannalta olisi sinänsä ihan sama, vaikka laitoksen osasto olisi täynnä iilimatoja, kunhan niistä maksetaan hoitovuorokausimaksut.

Vaikka laitoksessa otetaan ihminen ihmisenä, ei alan hallinto ajattele niin, vaan siellä ajatellaan pelkkiä lukuja. Laitosten perimmäinen tarkoitus on niillä portailla hävinnyt ja laitokset ovat vain osa julkishallintoa, joitten täytyy olla olemassa, koska niitten täytyy olla olemassa. Laitokseen sijoitettavat nuoret ovat vain bensaa sosiaalialan suuressa koneessa.

Tätä taustaa vasten voimme tarkastella tulevaa tilannetta.

Kun maahan tulee aina vain lisää ”hallittua” maahanmuuttoa, joudutaan perustamaan aina vain enemmän vastaanottokeskuksia. Lisäksi tämä maahanmuutto kuormittaa pitkässä juoksussa erityisesti suuria kaupunkeja, joitten sosiaalipuolen budjettia joudutaan tämän takia venyttämään. Koska maahanmuutto on uskonnollisen tason saavuttanut ja kiveen hakattu asia, on leikkauksia tehtävä jossain muualla. Ja lastensuojelusta leikataan. Vaikka sijoitusten tarve kasvaa jatkuvasti, ei nuoria sijoiteta, koska rahat tarvitaan muualle.

Ja tämä taas aiheuttaa omanlaisensa paniikin sosiaalialan hallinnossa. Lastensuojelulaitokset pyörivät vajailla prosenteilla. Niin suuremmissa kuin pienemmissä kaupungeissa. Kestämätön tilanne. Luku ei täsmää.

Pian keksitäänkin vaihtoehto B. Kas, valtiohan peräänkuuluttaa aina vain lisää vastaanottokeskuksia. Lastensuojelulaitoksissahan meillä on mukavat tilat ja koulutettua henkilökuntaa. Muutetaanpa hieman toiminnan laatua, ja kas kummaa, käyttöaste onkin pian sata pinnaa ja ylikin. Ja tämänhän maksaa valtio, siitä suuresta perunalaarista.

Tässä vaiheessa tavallinen veronmaksaja voi tuumia, että eikös sen sosiaalipuolen pitäisi älähtää asiasta. Tässähän jätetään suomalaisia nuoria heitteille. Ei älähdä. Julkishallinnossa on periaate, että julkishallinto ei tee virheitä, ja vaikka tekee, niin sitä ei ainakaan ääneen tunnusteta. Näin ollen asia myydäänkin kansalaisille ”kehityksenä”. Niin suurten kaupunkien kuin pienempienkin kaupunkien lehtiin ilmestyy juttuja, joissa on valokuvattu iloisia sosiaalityöntekijöitä ja ohjaajia, ja juttujen otsikot menevät esim. ”Kaupunkimme terävöittää lastensuojelutyötään” tai ”Kaupunkimme lastensuojelu keskittyy ennaltaehkäisevään toimintaan”.

Ja tämä tarkoittaa siis näitä avohuollon tukitoimenpiteitä, jotka eivät vaan yleensä tuppaa toimia semmosten nuorten kanssa, joilla homma on jo kerinnyt lähteä lapasesta. Eli ns. ennaltaehkäisevä toiminta on vaan hienompi nimitys sille, että laitospaikkoja kyllä tarvittais, mutta niitä ei ole tarjota, kun raha tarvittiin muualle.

En ole muuten ollenkaan varma, että laitosten ohjaajat ovat mielissään tästä vaihtoehdosta B. Työntekijät saattavatkin äänestää jaloillaan. Näin käy myös allekirjoittaneen kohdalla. Jos työpaikkani muuttuu lastensuojelulaitoksesta vastaanottokeskukseksi, etsin hommia muualta. Jos niitä ei löydy, rupean elämäntapaintiaaniksi. Johan näitä hommia on tullut tehtyäkin ja kaikki velatkin on maksettu.

En muuten jaksa uskoa, että nykyisin sosiaalialaa opiskelevat opiskelijatkaan ole kauhean innoissaan urasta 23-vuotisten ”lasten” hoitajana.

Näen, että kehitys omalla alallani tulee menemään juuri tuohon suuntaan. Ja sama koskee monta muutakin sosiaalialan aluetta kuten vanhustenhuolto tai päihdetyö. Sen alan ammattilaiset voivat kirjoittaa oman näkemyksensä asiasta.

Vaan eihän tämmöisiä saisi edes ääneen miettiä. Kun ne puheet hallitsemattomasta maahanmuutosta on kerralla lopetettava. Mattihan se oli, kun niin sanoi. Vanhanenko se nyt oli? Vai oliko se Nykänen? Vai Vesa-Mattiko se oli? Emmää muista. Yks lysti. Kukkarossa se kohta kumminkin asustaa.

8 kommenttia:

  1. En yhtään ihmettelisi vaikka ne kuuluisat mustapukuiset miehet tulisivat pitämään pienen juttutuokion luonasi, kun kehtaat olla julkisesti tuollainen taantumuksellinen toisinajattelija. :)

    VastaaPoista
  2. helvetin hyvä kirjoitus taas kerran. jotain pitäisi asioille tehdä...

    VastaaPoista
  3. Tää ei varsinaisesti liity asiaan, mutta tuo liikemiehen leikkiminen tuli muotiin 90 luvulla. Jokaikisessä työssä pitää olla muka liikemies muuten työ ei ole muka arvokasta. Puolustusvoimista taiteilijoiden kautta näköjään lasten suojeluun. Pitää leikkiä bisnesmiestä.
    Kyllä arvostan liikemiehiä mutta se on "vain" yksi ammatti eikä kaikkien noilla muilla hommilla ole juuri mitään tekemistä bisneksen kanssa, eikä se tarkoita että ne ei olisi tärkeitä töitä.

    VastaaPoista
  4. Ykä se vaan osaa tiivistää! Vanhas-Masa on hyvin pian menneen talven lumia, tässä pikku vikalista:

    - täydellinen osaamattomuus ja tietämättömyys Jokela/Kauhajoki
    -naisasiat
    - niiden oikeuskäsittelyt
    - Thorsin järjettömän ulkomaalaislain lammasmainen komppaaminen
    - eläkeiän korottaminen
    - yleensäkin ylimielisyys ja kansalaismielipiteen halveksunta

    Pääministerit ne vaan kuluu loppuun...

    PS. Äänestin mokomaa presidentiksi taannoin, jos voisin ottaisin sen äänen takaisin:(

    VastaaPoista
  5. Kiitokset kommentoijille:

    Poropoliisi: Joo, mustaa umpipakettiautoa täällä odotellaan. Veikkaan muuten, että Illman & co. kehittävät pian rikosnimikkeen "tosiasioitten esittäminen kiihotusmielessä".

    Ano: Joo, jotain tartteis tehdä tosiaankin.

    Dorga: Muistisi toimii oikein. Silloinhan se leikki alkoi. Meidänkin alalla tuli muotisanaksi "tuotteistaminen", vaikka ei kukaan kyllä osannut oikein selittää, että mitä se tarkoittaa. Mutta tuotteistaa piti niin merkeleesti.

    Toinen Ano: Vanhasen Matti on niitä tyypillisiä YYA-ajan nuoria poliittisia lupauksia, joista piti koulia Paasikiven-Kekkosen linjan työnjatkajia. No iso pomohan hänestä tuli, mutta kun tarpeellinen YYA-viitekehys ja siihen liittyvä liturgia hävisivät, niin hukassahan mies on.

    VastaaPoista
  6. Omat epäilykseni yhteiskunnan horjahtamisesta sille varatuilta rateilta heräsivät, kun tulli, verottaja ja poliisi alkoivat kutsua maahantulijoita, verovelvollisia ja pidätettyjä "asiakkaiksi".

    VastaaPoista
  7. Kirjoitit juuri sopivasta aiheesta. Olin nimittäin ajatellut sinua lastensuojelutaustoinesi perustamaan kanssani kimpassa vastaanottokeskuksen tai ehkä mieluummin sievän ryhmäkodin jollekin pikkupaikkakunnalle.

    Ajattelin sijoittaa meidät organisaatiokaaviossa johtotehtäviin tehostamaan, motivoimaan ja verkostoitumaan. Operatiiviseen puoleen ei kunnan päättäjien höynäyttämisen ja henkilöstön rekrytoinnin jälkeen tarvitsisi paljon puuttua.

    Unohda ajatukset elämäntapaintiaaniudesta ja lähde mukaan. Firman nimeksi pannaan Korkeajännitys Oy.

    VastaaPoista
  8. Roopelle:

    No perskeles, ideahan kuulostaa hyvältä. Palkkavaatimus meikäläisellä on 7.500 euroa kuukaudessa plus autoetu ja perusvaatimuksena se, että ei tarvitse osallistua operatiiviseen toimintaan millään tavalla, vaan saa toimistossa kirjoitella syvää, laajaa ja leveetä.

    Luulisin muuten, että asioista päättävät tahot innostuisivat asiasta vielä enemmän, jos laitetaan firman nimeksi Korkeajänistys Oy.

    Odotan virallista yhteydenottoa ja tilailen jo perheelleni Madeiran matkaa.

    VastaaPoista