Kunnioitettu Ensimmäinen Toverimme eli Arvopresidenttimme Tarja Halonen ilmoitti STTK:n julkaisussa, että ammattiyhdistysliikkeen on ryhdyttävä toimimaan rasismia vastaan. Koska itse kuulun siihen suureen ja hieman yksinkertaiseen väestönosaan, jolle asiat pitää selittää vähän hitaammin, minulla pyörii mielessäni kysymys, että kelle Halonen tämän vaatimuksen oikeastaan esittää? Onko vaatimus tarkoitettu vain ammattiliittojen johtoportaille vai koskeeko se ammattiliittojen kaikkia jäseniä eli tavallisia kansalaisia?
Olen matkan varrella ymmärtänyt, että Halonen tykkää komeista lauseista, joita tulee viljellä mahdollisimman julkisesti. Näin ollen saattaa hyvinkin olla, että hän on esittänyt vaatimuksensa vain liittojen johtoportaille, eikä asiasta silloin sinänsä seuraa mitään sen kummempaa. Kokeneet järjestöjyrät osaavat kyllä tarvittaessa ladella ulkomuistista pakolliset lauseet urquhartia, jotka sitten mediassa julkaistaan ja muistetaan samalla mainita, että kovasti tässä presidentin linjoilla ollaan, ja kaikki ovat tyytyväisiä.
Jos Halonen sen sijaan haluaa, että liitot aloittavat koko jäsenistöönsä kohdistuvan valistuskampanjan, on asia ongelmallinen. Perusongelma on siinä, että niin minä, joka tunnustaudun vähän tyhymäksi, kuin suurin osa liittojen jäsenistä ymmärtää sekä termin rasismi että termin ammattiliitto hieman eri tavalla kuin kunnioitettu presidenttimme.
Vanhanaikainen näkemys rasismistahan on se, että jotain tyyppiä kyykytetään pärstävärkin värin takia, ja semmonen toimintahan on hanurista. Mutta en jaksa uskoa, että kolmesti kirkastettu presidenttimme tarkoittaa tätä.
Uskoisin presidentin tarkoittavan rasismin uudistettua versiota, eli mikäli ihminen ei hyväksy ja aktiivisesti ylistä sitä asiantilaa, että meille kuskataan jotakin, mitä me ei pyydetty, ei haluttu, ei tarvittu, mistä meille ei ole mitään hyötyä ja mikä maksaa tolkuttomasti, on sellainen ihminen rasisti. Tämän määritelmän mukaan ammattiliittojen jäsenistöstä löytyy kiistatta tolkuttoman paljon rasisteja. Mikäli olen ymmärtänyt asian jotenkin pieleen, tulee presidenttimme täsmentää, että mitä hän oikein tarkoitti.
Halosellahan on itsellään menneisyys SAK:n työmarkkinajuristina, mutta ehkä hänellä on matkan varrella hieman hämärtynyt se asia, mitä varten ammattiliitot ovat olemassa – ainakin näin tavallisten rivijäsenten mielestä.
Ammattiliitothan ovat työntekijöitten edunvalvontajärjestöjä. Aikanaan työntekijät ovat perustaneet niitä ihan hyvästä syystä, eli palkka on ollut huono ja työajat pitkiä. Ammattiliitot ovat toiminnallaan parantaneet asiaa matkan varrella melko mukavasti. Ammattiliitosta on myös hyötyä, mikäli työntekijä irtisanotaan laittomasti. Varmaankin suurin syy nykyisin olla ammattiliiton jäsen, on se, että sitä kautta on oikeutettu ansiosidonnaiseen.
Tietysti liitotkin ovat nykyään muuttuneet eräänlaisiksi liikelaitoksiksi, ja varsinkin oman alani, eli sosiaalipuolen liitot ovat melko hampaattomia. Asiaan tietysti vaikuttaa, että alan ihmiset ovat hajallaan monessa eri liitossa.
Yhtä kaikki, ammattiliitot ovat eräänlaista yhteistä itsekkyyttä. Jokainen jäsen pyrkii saamaan itselleen kohtuulliset tulot, ja yhdessä se tietysti onnistuu parhaiten. Ammattiliiton ideana on vielä nykyisinkin, että liitosta on jäsenilleen hyötyä, eikä liittojen oikein kannata toiminnallaan pyrkiä aiheuttamaan jäsenilleen vahinkoa. Muutenhan jäsenet äänestävät jaloillaan, eli ottavat ns. ritolat. Jos esimerkiksi Ääninauhakuvittajien ja Maatalouskosmetologien yhdistynyt ammattijärjestö ÄKKÖLÄMÄKÖLÄ alkaa valistaa jäsenilleen, että liiton jäsenten tulee ajaa vasenta kaistaa maassa, jossa on oikeanpuoleinen liikenne, pistäisivät liiton jäsenet jäsenmaksunsa uuteen ja melko tarkkaan harkintaan.
Halonen vaatii ammattiliittoja toimimaan tavalla, josta ei ole liittojen jäsenille mitään hyötyä, vaan enemmänkin haittaa. Halosen tulisi muistaa, että ne asiat, jotka kuulostavat hyviltä tiedostavassa seurassa vaikkapa juustoa ja punaviiniä nauttiessa, eivät tavan ihmisiä juurikaan liikuta. Varsinkaan nykytilanteessa, jossa suomalaisia työntekijöitä (ja ammattiliittojen jäseniä) siirretään tuhottomin määrin Jalkasen Kivihiomolle. Vaikka globaali puunhalaminen toisten kustannuksella voikin olla sydäntä lähellä ja ensiarvoisen tärkeää Teutateksen Kuudesti Siunaamalle presidentillemme ja muulle vasemmistoaatelille, ei juuri Kiinaan siirretystä teollisuusyrityksestä potkut saaneet perheenisä ja äippä välttämättä jaa samaa intoa. Ja jatkuva asiasta nillittäminen ja syyllistäminen alkaa varmaan heidän korvissaan kuulostaa preussilaiselta vittuilulta ja sitähän se onkin. Johtavissa asemissa oleva tilannetajuinen ihminen ehkä osaisi toimia asiassa tilanteen mukaan eli pitää turpansa kiinni.
Omalla alallani, eli sosiaalialalla asia korostuu. En tiedä, hoksaako seitsemänteen polveen kunnioitettu presidenttimme, mutta minä ainakin hoksaan, että työni ei itse asiassa tuota mitään, vaan se hoidetaan puhtaasti verorahoilla, joita taas tienaavat toiset ihmiset. Työni kumminkin nähdään sellaisena, että siihen kannattaa sijoittaa veromarkkoja. Samaan sosiaalipuolen kakkuun kuuluvat niin alan työntekijöitten palkat, myönnetty toimeentulotuki kuin turvapaikanhakijoitten elättäminen.
Ja kakkuhan ei kasva. Se vain jaetaan eri tavalla. Mikäli oma ammattiliittoni alkaa vaatia minuakin ruinaamaan maahani aina vain lisää jotain, josta ei ole minulle hyötyä ja jotain, joka ottaa aina vain isomman osan siitä kakusta, josta minunkin palkkani maksetaan ja vielä kiittämään päälle, koska näillä on ”monta muutakin ominaisuutta kuin työn tekeminen”, voidaan kysyä, ajaako liitto minun etuani?
Voidaan myös kysyä, että miksi ihmeessä en siinä tilanteessa ottaisi liitosta hatkoja ja liittyisi Loimaan kassaan?
Ehkäpä arvopresidenttimme kannattaisi jättää ammattiliitot rauhaan. Suomalaisuuden epädramatisoimis- ja deletoimisprosessia hän voi ajaa muittenkin järjestöjen avulla. Onhan hänellä vielä muutama uudenvuoden puhekin jäljellä.
Vaan ehkäpä liitoissakin aletaan kyllästyä tähän iänaikaiseen piipertämiseen. Seuraava juttu antaa kyllä merkkejä siitä. Eihän se Haloseen suoraan liity, mutta kumminkin:
Rautakourat kypsyivät Urpilaisen SDP:hen väittää Ilta-Sanomat jutussaan. Lehden mukaan Metalliliiton demarit ovat käyneet avoimeen vastahyökkäykseen Jutta Urpilaisen johtaman SDP:n nykylinjaa vastaan. Liitto on käynnistänyt Työn punainen ohjelmajulistus -nimeä kantavan ohjelmatyön, jolla se aikoo haastaa ensi kesän puoluekokouksessa puolueen nykyjohdon ajaman punavihreän hössötyksen, kuten metalliliiton viestintäpäällikkö Matti Putkonen kuvaa SDP:n nykylinjaa.
Putkonen hämmästelee, miten ilmastonmuutoksesta on tullut fundamentalismia, joka torjuu kaikki vaihtoehtoiset käsitykset. Tämä huhhendaalihomma lähentelee jo stalinismia, jossa toisinajattelijat viedään saunan taakse ja ammutaan, kuvailee Putkonen Ilta-Sanomille SDP:n menoa.
Oltaisiinko siirtymässä teoreetikkososialistien ajasta rautakourien aikaan? Ja miksi ei siirryttäisi?
Meinasin kommentoida paria kohtaa, mutta olisi ollut väärin kehua yhtä eikä toista, joten tyydyn vain kohteliaimmin ilmoittamaan, että tämä kirjoituksesi teki tästä lauantaista mitä mainioimman. Oikein tuli hyvälle tuulelle, kun saa lukea näin hyviä pakinoita. Kiitos ja kumarrus ja anteeksi häiriö!
VastaaPoista"..seitsemänteen polveen kunnioitettu presitenttimme"
VastaaPoista"kolmesti kirkastettu presitenttimme"
Kiitos Yrjö - tällä pärjää taas pitkään tässä pimeässä syksyssämme.. =)
Mutta joo, oikeesti asia kirjoitus.
Tässä tekstissä kaikki osui naulan kantaan.
VastaaPoistaTervehdys Kumitontulle, Hannekselle ja Tapiolle sekä kiitos kommentista ja tietenkin voimia eloon. Kautta Teutateksen.
VastaaPoistaItsekin aikoinaan ammattiosaston sihteerinä ollessani minua suunnattomasti v***ti tämä puoluesidonnaisuus. Joka jumalan vuosi tuli kysely ylemmältä taholta kuinka monta jäsentä ammattiosaston toimikunnassa kuluu meihin ja kuinka monta heihin.
VastaaPoistaNo, onneksi olen feidannut itseni ulos niistä hommista.
Nykyään olen vakavasti harkinnut liittymistä ainoastaan amm.liiton työttömyys kassaan.
Tervehdys Habahoolle. Joku minuakin vielä ammattiliitossa kiinni pitää, mutta en osaa enää oikein edes sanoa, että mikä. Kai joku vanha muistijälki. Loimaan kassa alkaa kiinnostaa aina vaan enemmän.
VastaaPoistaKannattaisi muistaa, että se liiton jäsenyys ei tuo ansiosidonnaista, vaan työttömyyskassan jäsenyys. Liiton jäsenenä toki (useimmiten) liittyy automaagisesti myös liiton kassaan, mutta liittoon voi kuulua kuulumatta kassaan.
VastaaPoistaTämän taidat tosin tietää koska kirjoitat "Voidaan myös kysyä, että miksi ihmeessä en siinä tilanteessa ottaisi liitosta hatkoja ja liittyisi Loimaan kassaan?" l. tiedät eron liiton ja kassan roolien välillä. Loimaan kassan kylkeenhän on myös perustettu YTK-Yhdistys ry joka tarjoaa jäsenilleen lainopillisia palveluita työsuhdeasioihin liittyen.
Tervehdys Countille. Jep. Olet täysin oikeassa.
VastaaPoistaJuuri tuon hampaattomuuden takia PAM on entinen liittoni ja YTK/Loimaan kassa nykyinen. PAM haluaa mielummin kulkea kultaista keskitietä "hyvien suhteiden" ja "neuvotteluyhteyden" ylläpitämiseksi työnantajaosapuoleen kuin ajaa rahoittajiensa eli jäsenmaksujen maksajien etua. Lisäksi lobbauksesta johtuva työnantajien puolelle kallellaan oleva lainsäädäntö on sitonut ne vähätkin liiton tahdottomat kädet tehdä asioille mitään.
VastaaPoistaItse olen päätynyt siihen epäkorrektiin tulokseen että PAM on niin perseestä kuin on naisvaltaisuuden (80%) takia. Nyrkkiä pitää lyödä pöytään silloin kun on tarvetta eikä hyssytellä. Työnantaja näkee hyssyttelemisen heikkoutena, ei hyväntahdon eleenä.
Ykä se taas pamautti asiaa! Haloska presidenttinä, jo toista kautta, on jotain mitä ei voi käsittää. On siinä meillä todellakin oikea kansakunnan arvojohtaja. Demarien olisi muutenkin korkea aika paiskata nuo hienostelevat kovakaulusteoreetikkonsa yli laidan ja palata aatteensa juurille. Demareista on tullut Suomea ja suomalaisuutta halveksivia omaneduntavoittelijoita.
VastaaPoistaKiitokset kommentista Imulipolle ja Anonyymille. Samaan epäkorrektiin tulokseen olen valitettavasti päätynyt minäkin.
VastaaPoistaKekkosen aikaa eläneenä muistan aikanani ihmetelleeni, miksi presidenttikausien määrä rajattiin kahteen. Nykyisin näen päätöksessä suurta viisautta.
Koko antirasismi alkaa kuulua aihepiiriin "juuri kun voitto oli melkein selvä, ..."
VastaaPoistakansankokonaisuuden linkki aiheeseen.
Vihavainen kuvaa sitä miten "jokainen" oli 70-luvulla jonkun sortin sosialisti, mutta siitä huolimatta sosialismi sitten ronmahti. Nykyäänhän Muutos 2011 tyypitkin on antirasisteja. Ja kiva heille. (Aion kyllä äänestää näitä antirasisteja.)
Rasismin vastustamisesta myös tässä. Antifasistinen komitea suosittelee juttua.
Tervehdys Jukalle ja kiitos linkeistä.
VastaaPoista