Kirjoitin hiljattain postauksen ”Ammattipoliitikon ahdinko”. Nyt tuoreeltaan kepun nykyinen ja pian entinen puheenjohtaja Annika Saarikko tiivisti kyseisessä postauksessakin olleen asian yhdessä loihelausumassaan joka soveltuu erityisesti kepulle. Jaa mitä hän sanoi? No:
Saarikon mukaan keskustan on löydettävä
itsestään se erityisyys, joka on takavuosikymmeninä pitänyt puolueen
relevanttina. Tämä ei kuitenkaan tarkoita vanhaan haikailua, vaan puolueen
tarkoituksen löytämistä tässä ajassa.
– Toivon, että puheenjohtajuudesta tulee
kisa, koska se antaa keskustalaisille mahdollisuuden miettiä, millaisen tämän
puolueen pitäisi olla. Ei kannata olla kevytversio tai halpiskopio muista,
Saarikko sanoo ja jatkaa:
– Mikä on se erityinen kolo, joka meidän
tulisi täyttää?
Siinähän se oli tiivistettynä. Eli kepulla ei ole
aavistustakaan, mitä asioita sen pitäisi ajaa, vaan jotakin sen pitäisi keksiä.
Sillä tärkeintä sille ei ole asia, vaan instituutio nimeltä Oy Kepu Ab ja se
täytyy keinolla millä hyvänsä pitää mukana valtakoneistossa ja mielellään
mahdollisimman isona. Kaikkine aseman suomine etuineen.
Se ”keinolla millä hyvänsä” realisoitui huulipunahallituksen
aikana jolloin kävi selväksi että kepu liittoutuu vaikka itsensä Perkeleen kanssa
jos se mieltää siitä hyötyvänsä. Tosin kun katsoo vaalimenestystä niin se meni
hieman reisille. Joskaan ei tarpeeksi paljon sillä kepullahan on se
perusäänestäjäkunta joka on äänestänyt kepua jo kaksisataa vuotta ennen kuin se
perustettiin. Ja jotka ehkä kuvittelevat että se on vieläkin maalaisliitto.
Helpotan muuten kepulaisten ajattelua ja vastaan
kysymykseen ”mikä on se erityisyys, joka on takavuosikymmeninä pitänyt
puolueen relevanttina?”. Vastaus kysymykseen on – tai lähinnä oli – Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen,
Kekkonen. Urho Kekkosen ansiosta kepu pysyi automaattisesti vallan kahvassa
mutta ehkä kepulaisten tulisi hoksata että Kekkonen löi hanskat tiskiin jo
vuonna 1981.
En sanoisi että kepu olisi Suomen vaarallisin puolue.
Mutta Suomen turhin puolue se alkaa olla.
Vaan
ehkä se Maalaisliitto palaa kun oikein uneksii. Niin notta kauniita unia kepun
äänestäjille. Ja muistakaa että te ette kiinnosta kepua muuten kuin kepukoneiston
itsensä hengissäpitäjinä.
Hyvinvointianueet, eli maakuntahallinto tulee purkaa.
VastaaPoistaSaihan kepu viime hallituksessa sentään aikaan maakunnat ja hyvinvointialueet. Se on valtava saavutus pieneltä puolueelta!
VastaaPoistaSaihan Kepu sen himoisemansa maakuntahimmelin, ei tosin sellaista joka sillä oli unelmana, mutta kuitenkin. Tuli susi jo syntyessään eli SOTE. Pikavippitytöt eivät vaan muistaneet, että sekin tarvia rahaa, PALJON rahaa. Eikä Saarikkokaan siitä maininnut vaikka kukkaron nyöreistä kiinni piti. Olisi kannattanut pitää ne kukkaron nyörit kiinni, vaan ei. Rahaa on sanoivat ja nyt itketään kun hallitus joutuu leikkaamaan ja karsimaan ja mitä vielä joutuukaan tekemään.
VastaaPoistaPäävippityttö karkasi maailamlle ja ei enää kyöhiä muista, ei edes kuulleensa moisista. Ja entinen puolueensa syyttää nykyhallitusta ahdingosta ja käsikassaransa viides kolonna, SAK lyö kapuloita rattaisiin sen kuin ehtiin. Kuten Nils-Aslak sanoo. On tämä niin ääretöntä...
Huru-ukko
Minä luin myös sen haastattelun ja kauhistelin kuinka pinnallisia ajatuksia tulee entisen valtiovarainministerin suusta. Samaa narsistista sarjaa kuin Sanna Marin.
VastaaPoistaSaarikko toisteli, ettei hän ole "hiipunut tähti" ja oli vielä tunteja myöhemmin soittanut toimittajan perään kertoen itsessään olevan vielä valoa jäljellä.
Tähtihän on musta ja jääkylmä kivimöykky, jos mistään ei osu siihen valoa, jota se pääsee heijastamaan eteenpäin. Saarikolta puuttui ja puuttuu siis se Isä Aurinkoinen, jonka Ykä aivan oikein kertoi, pitäisi olla joku Kekkosen tapainen. Tai Stalin Li Anderssonille.
Nyt koko Viiden v**itun koalitio on hajonnut kuin tuhka tuuleen, koska se oli täysi kupru ilman mitään osaamista ja jatkomahdollisuuksia.
Edellisen hallituksen viimeisestä lisäbudjetista ei löytynyt yhtään mitään karsittavaa (rahaa tuntui yhä olevan), se meni sukkana läpi ja löytyipä siihen vielä porkkanaakin kevään eduskuntavaaleja ajatellen; tuplalapsilisät! Mukava joululahja mm. monilapsisiin muslimiperheisiin, jotka eivät joulua vietä ja joiden ei muutenkaan tarvitse miettiä, montako lasta on varaa hankkia. Lahjus ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta ja kansalle alkoi kevään mittaan paljastua paljon muutakin; Soteen ei alun alkaen ollutkaan oikeasti varaa ja toisena yllätyksenä tuli valtion lainojen korkojen nousu. Entisen valtiovarainministerin olisi syytä lopettaa ainakin nykyisen hallituksen syyttäminen ongelmista, jotka on itse aiheuttanut ja siirtyä kodin rauhaan miettimään miten meni noin niinkuin omasta mielestä. Eihän talouskurimus tietenkään yksin hänen syytään ole, mutta myös koko puolueessa pitäisi viisastua ja miettiä vakavasti, kenen kelkkaan lähtee; edellisessä hallituksessa ainakin kyyti oli kylmää.
VastaaPoistaRouva Ano
Puolue perustettiin agraaripuolueena ajamaan maaseutuväestön asiaa valtakunnassa.
VastaaPoistaSitten siitä tuli Kekkosen puolue.
Suuren ja Mahtavan kaaduttua se yritti muuttua cityliberaalipuolueeksi tajuamatta, ettei se voi kilpailla KaKon kanssa oikeistoliberaalien äänistä eikä viherkommunistien kanssa vasemmistoliberaalien äänistä.
Mutta ei puolueella ole hätää.
Sen kun vaan jatkossakin liittoutuu minkä tahansa muun Järjestelmäpuolueen lohkon kanssa.
Kyllä ääniä tulee maailman tappiin asti Vähässä Uskollisilta riittävästi pysymään eduskuntapuolueena vaikka mitä tekisi.
Tervehdys Ano1:lle, Ano2:lle, Huru-ukolle, Nils. Aslakille, Rouva Anolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne. Siihen soteen ei taida olla tyytyväisiä kuin soten hallintohimmeliin päässeet suojatyöläiset. Ja niin kuin Rouva Ano totesi, on Saarikolla hyvin lyhyt ja erittäin valikoiva muisti.
VastaaPoistaOlin just kirjoittamassa toisaalle kommenttia valtion verotuloista kuinka vähän sitä kauheaa progressiivista tuloveroa varakkaat maksavat. Vuonna 2022 näin vielä oli. Budjetti oli 87 miljardia ja ne progressiiviset tuloverot 6,2 miljardia. Noin 7 %. Niitä maksavat pääosin julkisen puolen palkansaajat jotka eivät voi muuttaa ansioitaan kevyesti verotetuiksi pääomatuloiksi. Valtion kannalta plusmiinus nolla. Pääomatuloveroa kertyi samana vuonna 3,7 miljardia, 4,2 %. Loput tulonsa valtio keräsi välillisillä veroilla jonka maksavat pieni ja keskituloiset. Siis n 90 %.
VastaaPoistaMutta sitten. 2023 progressiivista tuloveroa kertyi 20,5 miljardia, 24 % budjetista ja 2024 arvioidaan 21,8 miljardia. Pääomatuloverot ovat ennallaan. Mietin kuusi sekuntia mistä tämä johtuu. No tietenkin siitä kun kunnilta siirrettiin soteverot valtiolle. Kolminkertainen määrä keskituloisia pääsi progressiivisen tuloveron piiriin. Eivätkä rahat vieläkäänm riitä.
Kepun väistyvä puoluejohtaja ei siis itsekään tiedä, mikä heidän puolueensa tavoite ja olemassaolonsa tarkoitus on. Kuinka tyypillistä.
VastaaPoistaSitten aiheesta lentokoneeseen: mikä tämä persujen muiden puolueiden edustajista käyttämä "ammattipoliitikko" -haukkumanimitys oikein on? Eivätkö persujen omat kansanedustajat ja ministerit sitten ole sellaisia? Täytyy sanoa, että ironia tässä on paksumpaa kuin kallosi, Ykä - vaikka edellistä ei ehkä olisi kannattanut sanoa ottaen huomioon sen vanhoille ämmille ominaisen marinan ja loukkaantumisen määrän, minkä Ykä tulee tämän maininnan johdosta aloittamaan. Ehkäpä siksi hänellä on niin hyvä olla naisvaltaisella sosiaalialalla, siellä muiden vanhenevien tanttojen joukossa.
Joo, onhan se kepun äänestäminen monilla selkärangassa. Muutenhan kepuloisille olisi käynyt viime vaaleissa samoin kuin sinisille 2019. Hävinneet historian hämäriin. Kepu ei tarvitse maaseutua eikä maaseutu kepua.
VastaaPoistaTapsa vaan
Tervehdys Ano1:lle, Ano2:lle ja Tapsalle vaan & kiitos kommenteistanne.
VastaaPoistaAno1: Eivät riitä. Julkinen sektori on kasvatettu liian suureksi. Ja siihenhän kuuluu maahanmuuttoteollinen kompleksi.
Ano2: Sinun kommenttisi oli lähinnä vittuilua ja kuvittelit vielä tietäväsi vastaukseni etukäteen. Mutta joo, persuissa olevat kansanedustajat ovat kuitenkin mukana paljon enemmän ajamansa asian takia kuin poliittisen uran. Sitten kun persuista aikanaan tulee vanha puolue niin asia saattaa muuttua. Sen aika näyttää.
Tapsa vaan: Kepu taisi unohtaa maaseudun jo siinä vaiheessa kun se muuttui Maalaisliitosta kepuksi.
Kepulla on vielä lestadiolaiset ja muut hartaat uskovaiset joiden mielestä muiden puolueiden äänestäminen on syntiä. Kun niistä aika jättää kepu kilpailee ärkoopeen kanssa äänestäjistä. Pakkoruotsin murteita Pietarsaaresta Sipooseen kannattaa jo alkaa opettelemaan.
VastaaPoistaNe jotka puolittivat kepun kannatuksen, näköjään pysyvästi, olivat pisneshenkilöt Sipilä ja Berner. Olivat valtion kirstulla kuin karhu hunajapurkilla. Kyllä siinä äänestäjät unohtuvat kun miljardit kilisevät.
Epäonnistunut sote-uudistus ja muut sotkut voikin sitten jättää seuraavan hallituksen päänvaivoiksi. Kepu pettää aina.
VastaaPoistahttps://yle.fi/a/74-20027678
Taistolaisten opettamat toimittajat ovat vallassa mediassa. Yle on oppositionin äänitorvi taas tämän eduskuntakauden ajan. Kuuntele lakkouutisointi.
VastaaPoistaSiinähän se Kepun ongelma oli tiiviisti sanottuna. Puheenjohtajaksi oli valittu henkilö, joka ihmettelee, että ”Mikä on se erityinen kolo, joka meidän tulisi täyttää?” Puheenjohtajalla ei siis ollut aavistustakaan, minkälaista puoluetta hän halusi johtaa ja minkälaisen puolueen eteen työtä tehdä. Hän vain halusi päästä puoluejohtajaksi ja jostakin kummallisesta syystä hänet sellaiseksi valittiin.
VastaaPoistaMutta minkälainen on Kepun aatteellinen ja poliittinen perimä? Jos jätetään tällä kertaa ne Kekkonen ja Korsimo vähemmälle huomiolle ja tarkastellaan sitä entisen kannattajakunnan näkökulmasta. Vanha maalaisliittohan oli maaseudun asujien ja viljelijäväestön puolue, jonka arvomaailmaan kuuluivat työ, ahkeruus ja yrittelijäisyys, omavaraisuus, isänmaallisuus ja konservatiivisuus, muutamia adjektiiveja mainitakseni. Sen puolueen ominaislaatua luonnehti ehkä selvimmin Kyösti Kallio, joka ei ollut mikään poliittinen taituri, mutta henkilönä arvostettava ja onnistui siksi sisäpoliittisessa ristiriitojen sovittelussa varsin hyvin. Kekkonen ja Korsimo sitten tekivät puolueesta sen valtakoneiston, jonka tärkein tehtävä on johtajiensa ja kaadereitten aseman ja talouden pönkittäminen.
Ja näinpä sitten pääsemme vastaamaan Saarikon kysymykseen. Sitä koloa, joka tarvitsisi Kepua täyttäjäkseen, ei ole. Ne puolueet, jotka ovat lähellä Maalaisliiton perinteisiä arvoja, ovat nyt hallituksessa ja yksi suuri syy siihen on se, että saarikkolaisesta kepuloinnista kyllikseen saaneet siirtyivät äänestämään nykyisiä hallituspuolueita. On varmaan kaikille parasta, että pääosa nykyisistä Kepun äänestäjistä siirtyy perussuomalaisiin ja kokoomukseen. Jakojäännös voi sitten mennä minne menee.
Kyllä he sen varaan laskevat että nykyhallituksedta tulee ennennäkemättömän epäsuosittu jolloin kepu kaappaa kepulandian takaisin persuilla joille sen viime vaaleissa menetti ja nappaa jonkin verran kokoomuksenkin äänipottia.
VastaaPoistaHaaveeksi saattaa jäädä. Kyllä se on demarit jotka eniten hyötyvät jos ja kun hallituksesta tulee epäsuosittu.
Paikallispolitiikassa kepu on kyllä yleishaitallinen puolue. Katsoopa minkä tahansa maaseudun kunnan politiikkaa suurennuslasilla, aina löytyy kepulit kähmimässä. Kerrassaan vastenmielistä väkeä.
VastaaPoistaTervehdys Ano1:lle, Sir Ilkalle, Ano2:lle, Strix Senexille, TR:lle ja Ano3:lle & kiitos kommenteistanne.
VastaaPoistaAno1: En sinänsä usko että kepun äänet menisivät juuri RKP:lle.
Sir Ilkka: Jep. Omien jälkien raivaaminen jäi toisille ja niistä sitten oppositiossa räksytetään.
Ano2: Valitettavasti juuri näin.
Strix Senex: Erittäin osuvia huomioita. Maalaisliitolla oli aikanaan selkeä tilaus ja tarkoitus. Oikeastaan sama asia koskee demareitakin. Nehän pääsivät tavoitteisiinsa jo 1970-luvun lopulla mutta se ei niille riittänyt.
TR: Joo, lähinnä se etu valuu demareiden laariin.
Ano2: Ja maaseutukunnathan ovat edelleenkin hyvin kepuvaltaisia.
Kepu otti takkiinsa Sipilä-Orpo hallituksessa kun Sipilä työnnettiin eteen pettämään vaalilupaukset. Kokkarit taas nousivat kuin Fenix-lintu kauhistelemalla valtion velkaa vaikka kaikki suurimmat menoerät olivat viime eduskuntakaudellakin hyväksymässä. Koronatuet, Ukrainatuet, elinkeinotuet, hävittäjäkaupat, armeijan määrärahojen lisäykset yms. Kyllä kokoomukselle pitää hattua nostaa, ovat sen verran hyviä kusettamaan kansaa.
VastaaPoistaNyt palattiin takaisin Sipilä-Orpo hallituksen ohjelmiin ilman Sipilää. Duunareiden ja työttömien pitää Suomi taas suosta nostaa. Jos meillä olisi toimiva elinkeinoelämä niin kuin Ruotsissa tai Saksassa ja maksaisi veronsa ei hätä olisi tämän näköinen. Mutta kun ei ole. Lukuisat keinoelinelämän edunvalvojat istuvat sormi perseessä ja ovat samalla valtion luukulla apua anomassa kuin se viimeinen toimeentulotuen anoja. Näin meillä.
Pois luettuna muutama hyvä teollisuuden johtaja. Heidän naamnsa eivät vaan ole teeveestä tuttuja. Kansa ei heitä tunne ei tiedä kun media ei kerro. Mediassa on enimmäkseen EK anomassa ja vaatimassa valtiolta sitä ja tätä.
kepulaisuudesta sen verran, että itsekin kannatin lähes 40 vuotta, mutta viimeistään silloin kuin Väykkä syrjäytettiin puolueesta, siitä tuli jakkupukuakkojen puulaaki. Ei siitä mitään järkevää voi saada aikaiseksi. Naapuripitäjän (silloisen Lehtimäen, nykyään Alajärven osa) kuuluisa poliitikko Uusitalon Eikka oli viimeninen kansanedustaja tältä alueelta, joka sai myös aikaan jotain äänestäjiensä hyväksi. Tää viimeinen valittu ko. puolueen juippi on aivan nolla, sopii hyvin tuohon punavihreään sakkiin. Peltokankaan Mauri on nyt parissa viimeisessä vaalissa mun rotestiäänen saanut. Eikä tullut edes mieleenkään Rehniä pressaksi äänestää. Toki hän olisi ehkä ollut se toiseksi paras Jussin jälkeen.
VastaaPoistaSepi
Tervehdys Anolle ja sepille & kiitos kommenteistanne.
VastaaPoistaAno: Olen monesta asiasta samaa mieltä, joskaan en kaikista. Eikös se hallitus yritä saada aikaiseksi sen toimivan elinkeinoelämän. Ja joo, EK lypsää valtiota niin paljon kuin mahdollista ja pyrkii poistamaan Suomesta kilpailun.
Sepi: Hyviä perusteita kepulaisuudesta luopumiseksi.
Ei, kyllä turhimman puolueen paikan ovat omineet vas, vihreät ja RKP.
VastaaPoistaTervehdys, Ano. Sanoisin niitä ennemminkin vaarallisiksi puolueiksi.
VastaaPoistaAninyymi 20.2. klo 18.19: Aika erikoinen katsantokanta; duunarit ja työttömät nostavat Suomen tästä suosta? Tälle kaipaisi kyllä vähän perusteluja. Eikös edellinen hallitus ajanut juuri heidän etujaan ja metsään meni niin että rytinä kuului samalla kun valtion velka nousi huippulukemiin?
VastaaPoistaRouva Ano