perjantai 19. heinäkuuta 2024

HOITO VAI HUTOI?

Se Helsingin Pravda kirjoittaa joskus asiaakin. Niin kuin nyt hoitoalasta. Laitetaan olennainen:

Kollegoiden heikko kielitaito kuormittaa hoitajia jopa niin, että osa vaihtaa työpaikkaa– ”Sieltä häviää sitten suomalaiset”

HS:n haastattelema hoitaja kertoo, että kehno kielitaito johtaa esimerkiksi virheisiin lääkityksessä ja kollegoiden uupumiseen.

Kun hoitaja osaa kieltä heikosti, iäkäs potilas saattaa pahimmillaan saada vääriä lääkkeitä. Näin kuvaa HS:n haastattelema lähihoitaja Varsinais-Suomesta.

Juttu on maksumuurin takana mutta asian vahvisti jo toukokuussa Suomen lähi- ja perushoitajaliitto:

Lähihoitajan heikko kielitaito vaarantaa asiakas- ja potilasturvallisuuden – Riittävä kielitaito tulisi varmistaa jo opintojen alussa

Lähihoitajat kokevat työssään yhä useammin puutteellisesta kielitaidosta johtuvia vaaratilanteita. SuPer vaatii lähihoitajaopiskelijoiden karsivan kielitaitokokeen palauttamista.

Lähihoitajaopintoihin pyrkivien pakollisesta kielikokeesta luovuttiin vuonna 2018, kun ammatillista koulutusta uudistettiin laajemmin. Kielikokeessa tavoitteena oli, että lähihoitajaksi opiskelevilla olisi opintojen alussa vähintään toimiva peruskielitaito (B1.1).

Valmistuvien lähihoitajien kielitaito pitäisi olla vähintään B2 eli itsenäisen kielitaidon tasolla.

Kielikokeesta luopumista perusteltiin aikoinaan esimerkiksi sillä, että kielitaito kehittyy koulun ja työn myötä. SuPerin asiantuntijan Sari Ojajärven mukaan se ei riitä vaan opiskelijoilla on oltava riittävä kielitaito jo opintojen alussa.

No niin. Tässähän on selvä ongelma ja myös vaaratekijä. Ja sillehän kuuluisan sanonnan myötä tarttis tehrä jotakin. Vaan mitä?

Varmaankin ensimmäisenä tulisi luopua siitä ajatuksesta että ulkomaalaiset ovat se Pyhä Lehmä, joka hoivaa meitä tsuhnia kun me olemme vanhoja. Jota on muuten hoettu jo varmaankin kolmekymmentä vuotta. Ja samalla sen mahdollisen R-kortin käyttö pitäisi totaalisesti lopettaa.

Toinen asia olisi varmasti raha. Eli suomalaisten (nimenomaan suomalaisten) hoitajien palkkojen nostaminen niin että ala alkaisi kiinnostaa enemmän. Se kun ei mitään herkun leipää ole. No, sitä rahaahan ei pieraista tosta vaan. Mutta hotellin respassa on idea. Kahdestakin paikasta mistä sitä rahaa voitaisiin surutta kiskoa.

Ensimmäinen on maahanmuuttoteollinen kompleksi joka nielee rahaa miljardikaupalla joka vuosi.

Ja toinen on valtava määrä julkisen sektorin ja NGO-organisaatioiden akateemisia suojatyöntekijöitä joitten kustannuksia ei kukaan ole vielä pystynyt (uskaltanut) laskemaan.

Mutta näyttää siltä että nämä kaksi asiaa ovat nykyisellekin hallituksellemme tabu.


34 kommenttia:

Janne kirjoitti...

Totta kai asia on nykyisellekin hallitukselle tabu... esim. Barona tienaa melko hyvin tuolla mamu-bisneksellä eikä sen firman johtoporras suinkaan ole mitään punavihervästäräkkejä.

Heikki kirjoitti...

Oma kokemus oli kielipuoli ruuanjakelija sairaalassa. Sekoitti eri potilaille menevät dieettiateriat keskenään. Ei näin saa toimia sairaalassa.

Joppos123 kirjoitti...

Suomen terveydenhoitojärjestelmä ajettiin todelliseen kriisiin Krista Kiurun diktatoorisella vimmalla kun sählättiin uusi SOTE.
Nyt pitäisi samaan aikaan säästää ja saada uusia käsipareja tekemään töitä.
Lekureita saadaan maksamalla tajuttomia palkkoja mutta ne tekevät käsiparit ovatkin isompi ongelma. Yritetään haalia sakkia ulkomailta kun jo maassa olevia ulkomaalaisia matalapalkka-ala ei nappaa kun saman rahan saa sohvalla loikoen ja porsien.
Montakohan esmes vanhusta on jo kuollut kun lääkkeinä jaellaan ihan mitä sattuu ja kyllähän se laitokseen dumpattu vanhuskin kaipaa ymmärrettävää kommunikaatiota omalla kielellään.
Vaimon mukaan valtaosa ulkomaalaisista hoitajista tekee parhaansa ja ovat yleensä ahkeria.
Mitä hoitajien palkkaukseen tulee niin on se kumma juttu kun verrokkimaissa palkat ovat jopa kolminkertaisia mutta tämäkin on vain arvokysymys.
Joskus jopa vähän hävettää kun saan eläkettä enemmän kuin vaimo kolmivuorotyöstä palkkaa.

Nils- Aslak kirjoitti...

Veikkaisinpa, että tämä (linkin alla) palkittu hoiwayritys paljastuu pian jättimäiseksi huijaukseksi. "Työt teetetty pimeinä, hoitajilla ei luvattua koulutusta, eikä kielitaidoista puhettakaan". Tai paljastuu, vai on jo paljastunut, mutta sitähän meille ei koskaan kerrota.

https://rodionr.vuodatus.net/lue/2022/04/musta-mehilainen-imee-hunajaa-espoossa

-TR- kirjoitti...

Suomalaisia hoitajia paheksutaan siitä että heitä lähtee Norjaan ja Englantiin parempien palkkojen perässä samalla kun Suomeen houkutellaan hoitajia kolmannesta maailmasta. Tuossa ei huomata mitään ristiriitaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoituksen viimeiseen virkkeeseen viitaten: Asia ei ole perussuomalaisille tabu, mutta se on sitä muille puolueille, koska julkisen sektorin nielemät rahavirrat ovat käytännössä puoluetukea "järjestelmäpuolueelle". Yle on tästä hyvä esimerkki. Siksi PS:n on vaikea toteuttaa ohjelmaansa - olihan rajalakikin niin tiukassa kuin vain olla ja voi. Nykyaika on sellaista kauhun ja farssin sekoitusta, että jopa 90-luvun lamakin tuntuu kultaiselta ajalta tähän verrattuna.

PS-lehdenjakaja

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on niin läheinen omainen Attendon hoivakodissa, että käyn häntä katsomassa viikottain. Osaston henkilökunta ollut kokonaan Ilmeisesti filippiiniläisiä. Joskus olet yrittänyt kysyä jotain tummaihoiselta mutta hän ei ole ymmärtänyt vaan pyytänyt toisen tumman avuksi. On myös niin että vierasmaalainen osaa perussanaston suomeksi mutta ei ymmärräkään omaisen kysymystä. Lähiomaiseni omahoitaja on filippiina mutta ei ole koskaan ottanut minuun yhteyttä. En erota häntä ulkonäöltään muista tummista. Iloisia ihmisiä ovat; taputtelevat setämiesvierasta olkapäähän.
Mutta viiskymppinen savolaistaustainen Seija; siinä on lähihoitaja joka tietää ja osaa ja jolta työ sujuu.

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Ehkäpä hoitityöläoset hoitotyössä piankin kirjoittavat hoitoraportteihinsa yhtä yleispätevää tekstiä kuin mitä YLE:n uutiset tässä eräänä päivänä tarjosivat: "HENKILÖ PUUKOTTI TOISTA HENKILÖÄ"

Siis esimerkiksi: "Henkilö hoiti toista henkilöä, mutta tämä kuoli."

Ylityleistävät yleiskäsitteet ovat päivän sana. Hassua on se, että oma eurooppalaisen uuden ajan ajatteluperinteemme saa juuri yleiskäsitteet näyttämään yleispäteviltä. Jos joku on perehtynyt ajatushistoriaan, hän tiertää, että meneillään on nyt laajamittainen tajunnallinen taantuminen -- meistä tulee jälleen keskiaikaisten skolastikkojen kaltaisia "viisaita" jotka luottavat enemmän yleiskäsitteelliseen käsitetietoon kuin omiin silmiinsä.

Sitä sanotaan "käsitrealismiksi". Eli päätellään yleiskäsitteistä todellisuuteen päin. Monet asiat näyttävät ihan hyviltä kun ne ilmaistaan kyllin yliyleistävillä yleiskäsitteillä. Ehkä yksi kaikkein perustavimmanlaatuisista ajatusvirheistä tapahtuu numerotaloudessa -- "taloudella" voi "mennä hyvin" vaikka kolmasosa kansalaisista kuolisi nälkään ja toinen komannes kikkuisi sillä rajalla.

Kai sitä "hoitotyössäkin" voi "mennä hyvin" vaikka kaksi kolmasosaa hoitajista ei ymmärrä suomea edes sen vertaa että tietäisi mitä mummo tai vaari yrittää sanoa. No, ne tietävät tärkeämmät termit, kuten että kritiikissä on kyse "rasismista" ja "syrjinnästä".-


Anonyymi kirjoitti...

Niin, mistäköhän se hoitaja- ja lääkäripula oikein johtuu?
Olisiko se ihan tarkoituksella tehtyä edellisen hallituksen toimesta?
Kannattaa lukea tämä, niin asia hieman avautuu.

https://injektiopiikki.com/2022/08/15/boom-hallitus-tiesi-etta-sote-alalla-on-32-000-rokottamatonta-tyontekijaa-nyt-terveydenhuollossa-on-kaaos/

Trilisser kirjoitti...

Nyt olisikin hallituksella Ykän ideaa muokaten tilaisuus: Hallitus leikkaa Yleltä, mamutuksesta ja noista järjestöistä reilusti ja siirtää summan kokonaisuudessaan hoitotyötä tekevien (ei siis johtajien ja konsulttien) palkankorotuksiin. Sen jälkeen voisi aina kysyä em. leikkausten vastustajilta, että "teillekö akateemiset suojatyöpaikat ovat hoitajia tärkeämmät". Asettaa vassarit nollasummapelin eteen.

Anonyymi kirjoitti...

Minulle ei ole vieläkään selvinnyt, että mikä tässä maassa nimeltä Suomi oli niin pilalla 1980-1990 -luvulla, että sen toimivat systeemit piti pilata ehdoin tahdoin? Luettelo vaikka ulkomaille myydyistä firmoista ja liki ilmaiseksi lahjoitetusta kansalliomaisuudesta on pitkä kuin nälkävuosi.

Ymmärrään, että tuli tietotekniikkaa, digitaalia, kännykkää, valuutta vapautui ja EU:kin tuli oleilemaan direktiiveineen.

Niin paljon on mennyt per*iilleen. Mikä tahansa pelittävä homma, niin "ulkoistetaan" tai hienommin tehostetaan ja sen jälkeen kukaan ei vastaa mistään.

Insinöörinä; jos se kone toimii, niin ei kannata mennä säätämään. Armeijan kapiaisen sanoin ja inttitermein tässä ei auta enää vanhan asennon korjaus, vaan olisi tehtävä uusi asento.

Niin pistää vihaksi, että...

Anonyymi kirjoitti...

Tuohan on hyvä idea, to Trilisserin idea. Leitataan turhat rönsyt pois ja annetaan hoitajille kunnon kuoppakorotukset. Samalla pitää karsia hallintoa eli turhia syötläs- ja juottilaspaikkoja himmeleistä eli kepun maakuntahimmeleistä.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Täysin samaa mieltä, kiitos postauksesta.

Joppos123 kirjoitti...

Komppaan huru-ukkoa mutta voi vain kuvitella mikä rasismi-ja populismirääkyminen tuosta peliliikkeestä alkaisi.
Niinkuin itse tuossa jo kirjoitin niin kysymys on arvoista ja niillä joilla massi riittää yksityiselle puolelle niin ei tunnu julkinen puoli kiinnostavan paskan vertaa.
Vasuritkin vinkuvat kun lekurit lähtevät yksityiselle ja hoitsut Norjaan. Tottakai lähtevät kun täällä ei arvosteta pätkääkään.
Vaimolla vielä 10 vuotta työuraa jäljellä. Olen useasti sanonut, että lähdetään Norjaan. Kyllä mulla päivät menee vuonoilla kalastellen mutta tuntuu uskallus ja kunnianhimo vaimolla olevan hukassa.

Anonyymi kirjoitti...

Psykologiset testitkin poistettiin, ne on palautettava, voisi heikko aines myös siten karsiutua rasittamasta kallista koulutusta. Huumetestejä, pistokokeinakin, voisi narkit seuloutua jo alussa pois. Eikä mitään rimanalituksia sallita. Jos ei osaa kieltä, ei ole hoitajan työ oikea paikka. Olen ollut em. usein vaarassa sairaalassa tai osaaminen ei ole riittänyt kielellisesti edes lääkärillä. Kuinka ovat voineet alittaa vaatimustason?

Heikki kirjoitti...

Hirvittää päättäjien halu luovuttaa valta eu:lle. Ja valtion omaisuus pois. Brysselistä tullee uusi "Kreml"

QroquiusKad kirjoitti...

Trilin idea on mahdoton toteuttaa koska näistä asioista saavat päättää yliopistotytöt, ja niille akateemiset suojavirat ovat elinehto.
Ne eivät voisi vähempää välittää Sari Sairaanhoitajasta ja Leo Lähihoitajasta, jotka pyyhkivät suomalaisvanhusten pyllyjä.
Saati niistä suomalaisvanhuksista.

Anonyymi kirjoitti...

Koko hoitaja”pula” on ihan itse hallinnollisilla päätöksillä saatu aikaan. Nyt pitää vimmatusti vähentää keskitettyjä laitospaikkoja, vaikka niitä pitäisi lisätä. Ihmisiä, joita pitää hoitaa ”kotona” on yhä enemmän, vaikka heille koti on jossain menneillä vuosikymmenillä - ei suinkaan tässä ajassa. Jos keskitettäisiin hoitoa tarvitsevat hoitokoteihin (vanhainkodit), niin yhtäkkiä niin hoiva- kuin lääkärireaurssitkin olisivat ihan riittävät. Samalla vapautuisi asuntoja niitä tarvitseville.
Kun kuitenkin halutaan ummistaa silmät ja kiivetä perse edellä puuhun, niin saahan sitäkin ”demokratiassa” yrittää- rahaa kun on.
Surupuku

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys kaikille kommentoijille ja kiitos kommenteistanne. Noin yleensä ottaen voi ihmetellä että mikä Suomessa tosiaan oli niin pielessä että se piti viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana hässiä täysin vituralleen. Trilisserin idea oli hyvä, mutta niin kuin todettiin niin siitähän alkaisi taivaan korkea joukkorääkyminen.

Itse kun olen ollut vuosikymmeniä julkisella töissä niin tiedän että siellä on helmasyntinä jonkinlainen kehittämisen ja uudistamisen pakko. Vaikka sille ei olisi tarvetta.

Heikki kirjoitti...

Olin 10 v kunnan töissä lähinnä fyysisissä ja valvontahommissa. Aloitin 2007.kyllä muuttui paljonkin. Ihan Pieniinkin hankintoihin piti lopulta pyytää tilauslappu. Ohje oli mitään ei saa pitää varastossa. Täysin lyvapaata!

Joppos123 kirjoitti...

Ykä, onko tuttua.
"Muutosjohtaminen"?

Anonyymi kirjoitti...

Olishan noita turhia rahanreikiä, josta miljarditolkulla voisi säästää joka vuosi. Kehitysapu, EU, NATO, ilmastohumppa, pakotteet.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Heikille, Joppos123:lle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Heikki: Tuttua julkisella sektorilla.

Joppos123: Joo. Suomennettuna ”jotain pitäis muuttaa, koska jotain pitäis muuttaa”.

Ano: Rahareikiä riittää.

QroquiusKad kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Yrjöperskeles kirjoitti...

Qroquius Kad: Näinköhän tarkoitti? Alatyylisi ei yhtään paranna viestejäsi. Vaan muuttaa ne lähinnä vastenmielisiksi-

QroquiusKad kirjoitti...

Tulipa paha moka enkä ole edes juovuksissa, vaan vesiselvä.
Korjattu.
Olisi pitänyt purra puuta ja lyödä kyynärpää kiveen.
Toivotaan nyt, ettei tuota ehtinyt nähdä liian moni.

Anonyymi kirjoitti...

Tuhannet ja tuhannet humbuugivirat ja -toimet aiheuttavat kestävyysvajetta. Ne pitäisi rahoittaa yksityisen sektorin palkkaveroilla jossa kukaan ei oikeasta työstä maksaisi enää mitään. Eikä kympin tuntipalkoilla (max. 1 700 kuussa miinus verot) osapäivätyössä paljoa edes ostella että saataisiin niitä poliitikkojen tikun kanssa etsimiä "haittaveroja".

Jokaiselle politiikassa "ansioituneelle" on silti löydettävä (luotava) suojatyöpaikka joissa palkat ovat alk. 5 tonnia kuussa eikä 10-20 tonniakaan ole enää poikkeus vaan sääntö (elintarvikemarkkinavaltuutettu). Suojatyöpaikkojen keksimisessä mielikuvitus on rajaton mutta matematiikka ei ole poliitikkojen erityistä osaamista.

Joppos123 kirjoitti...

Tuo ns "muutosjohtaminen" on itsestään belsebuubista.
Meidän lafkassa se tarkoitti yleensä sitä, että alettiin keksimään pyörää uudestaan.
Aina kun johtoon astui uusi eversti tai kenu niin pääsääntöisesti koko organisaatio revittiin auki. Just kun saatiin homma taas toimimaan niin tuli uusi eversti tai kenu ja sama rumba.
Näin mentiin noin kymmenen vuoden ja 5 eri pomon syklissä kunnes oltiin taas alkupisteessä.
Toki prosesseja voidaan hioa ja hienosäätää mutta vanhalla tekemisellä täytyy olla jokin arvo jos sillä on saatu tulosta aikaan.
Edelleenkään ei ole mitään väliä ampuuko puun oikealta tahi vasemmalta puolelta, kunhan osuu mutta idearikas muutosjohtaja ei välttämättä ole samaa mieltä.

Anonyymi kirjoitti...

Aikaisemminkin tätä kommentoinut, mutta toistetaan. Äitini jäi eläkkeelle raskaasta hoitajan työstä noin 15 v sitten. Teki pelkkää yövuoroa. Jo silloin totesi, terveydenhuollon alasajo on alkanut. Ja ennusti, että suomalaisia hoitajia ei enää ole 20 v päästä. Suvussa on 5 hoitajaa ja 3 lopettanut sekä 2 lähti ulkomaille. Lähteneet eivät ole tulossa takaisin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille, Ano1:lle, Joppos123:lle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Niin, usein kannattaa laskea ensin viiteen.

Ano1: Osuvia huomioita.

Joppos123: Siviilipuolella on ihan sama ilmiö.

Ano2: Ikävän osuvasti hän ennusti.

-TR- kirjoitti...

Hoitajillakin on eroa työpaikoissa. Voi olla jossain siistissä yksityisklinikalla tai sitten Malmin sairaalan päivystyksessä paikkaamassa itseään ja toisiaan kolhineita juoppoja.

Anonyymi kirjoitti...

Tiedän että tämä taitaa olla ns. aiheen vierestä, mutta liekö kuvaavaa aikamme hengelle: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010568042.html ... Mitenkähän lie olisi käynyt jos tilanne olisi ollut toisinpäin? Muistelkaamme vaikkapa takavuosien "maalitustapausta", jossa urhina oli toimittaja.

Aiheeseen liittyen: on tämä nyt jumaliste, että Suomeen tarvitsee tuoda ulkomailta hoitajia. Varsinkin, että suomalaisten pitää ymmärtää sellaista tilannetta, jossa sairaanhoitaja - tai muukaan julkisen sektorin toimija - ei osaa suomea. Tervetuloa Suomeen, mutta kriittisillä aloilla virheetön Suomen kieli on asia, josta ei saa tinkiä.
--Viikon radiokasvo

Anonyymi kirjoitti...

Mutta mutta mutta, Paavolahan ennen vaaleja, ettei kielitaidottomat hoitajat aiheuta mitään vaaratilanteita tai ole riski syöden sanansa ja väittäen Purran ja erinäisten hoitajien puhuvan paskaa.

Jos joku nuori hoitaja tätä sattuu lukemaan niin tuota samaa on puhuttu ennenkin mutta tosipaikan tullen liiton johto on kääntänyt takin välittömästi jonka seurauksina varmasti tälläkin hetkellä jossain sairaalassa joku huutaa tuskaansa niin paljon, että työntävät täyteen rauhoittavia vaikka käänsivät lonkkaleikkauksesta toipuvan ilman mitään tyynyjä ja apuja sillä tavalla ettei pysty edes kuvittelemaan millaisen kivun ovat aiheuttaneet, eivätkä edes ymmärrä kun huutaa stop, olen nähnyt tämän itse..

Anonyymi kirjoitti...

-TR-:lle tiedoksi tuli nähtyä myös sinun asenteellasi oleva hoitaja joka pisti ihan selsti kanyylin vituiksi ja sitten vielä meni ruiskuttelemaan siihen liuoksen joka luonnollisesti teki paljon vahinkoa, se valitti, ettei näitä pitäisi edes hoitaa, no tiesin kyseisen "juopon" josta en sano enempää kuin, että helvetin älykäs(pisteillä luultavasti 2.5 hoitajaa :) aikoinaan luultavasti sellaisen määrän veroja maksanut, että jos sillä olisi parikymmentä "sossu" lasta niin olisi jo niiden tuet maksanut, tietysti kun kerran vedetty sydänkohtaus saa sössöttämään ja muutenkaan ole mikään SDP:läisittäin pukeutuva niin...