sunnuntai 26. tammikuuta 2020

HYVÄÄ TAMMISUNNUNTAITA


Tänään, 26.1. vietetään jälleen kerran Tammisunnuntaita. Tammisunnuntai on vanha perinne ja sitä kannattaa ehdottomasti viettää edelleenkin. Sehän johtaa pohjansa siitä, että sunnuntaina, 27. tammikuuta vuonna 1918 alkoivat suojeluskunnat riisua aseista venäläisiä varuskuntia. Tammisunnuntaita on sen jälkeen vietetty tammikuun viimeisenä sunnuntaina.

Ensimmäisenä toiminnan aloittivat Laihian suojeluskuntalaiset jotka riisuivat aseista venäläisen Hulmin varuskunnan. Karjalassa näitä toimia oli alkanut jo hieman aiemmin. Samaan aikaan punaiset puolestaan aloittivat aseellisen kapinan Suomen laillista hallitusta vastaan ja alkoi sisällissota minkä valkoiset onneksi voittivat ja pelastivat Suomen suomalaisille.

Miksi tammisunnuntaita kannattaa jokaisen muistaa? Tietysti siksi, että siinä on kyse yhdestä Suomen historian suurimmista tapauksista ja silloin kannattaa muistaa sekä sodan voittanutta että hävinnyttä osapuolta. Historiaa ei kannata unohtaa ja täällä voiman pimeällä puolella on sekä punaisten että valkoisten jälkeläisiä yhdessä ja sulassa sovussa. Ja nykypäivänä sitä tietysti kannattaa viettää myös siksi että muuan Oula Silvennoinen valtamedian komppaamana ei hyväksy, että kyseistä juhlaa vietetään eli hän haluaa että historiaa muistetaan vain hänen hyväksymällään tavalla. Kyseinen Silvennoinen toteaa:

Reaalimaailmasta Silvennoinen nostaa esiin hankkeet elvyttää toisen maailmansodan jälkeen poisjääneitä valkoisen Suomen juhlapäiviä.

– Vietetään tammisunnuntaita, käydään Eugen Schaumanin haudalla tai Pohjan Poikien muistomerkillä. Kaikki ne ovat esimerkkejä yrityksestä elvyttää maailmansotien välistä muistikulttuuria ja vastakkainasettelua.

Ja Yle tietysti komppaa otsikollaan:

Äärioikeistotutkija näkee nykyajassa merkkejä 1930-luvulta – "Vietetään tammisunnuntaita ja käydään Eugen Schaumanin haudalla kuin elettäisiin taas valkoisessa Suomessa"

Niin Silvennoinen kuin Ylekin puhuvat paskaa eli tammisunnuntaita on kyllä vietetty säännöllisesti. Ei sitä olla elvyttämässä koska ei sitä tarvitse elvyttää. Se elää muutenkin.  Ja hotellin respan käsityksen mukaan Suomi ei ole edelleenkään muuttunut punaiseksi Suomeksi. Punaiset eivät nimittäin voittaneet sisällissotaa vaikka niitten henkisten perillisten hinku historian uudelleenkirjoittamiseen onkin kova.

Viettäkäämme siis tammisunnuntaita kukin tahollamme. Ihan senkin vuoksi että joku vihervasemmistolainen jätkän räkä ei saa omia itselleen oikeutta määritellä mitä me saamme arvostaa ja mitä emme. Kyseinen häiskä ja häntä hypettävä valtamedia eivät ole viranomaisia. Ei heitä tarvitse totella. Heitä ei tarvitse edes ottaa vakavasti.

Hyvää tammisunnuntaita kaikille lukijoille.



27 kommenttia:

  1. Niin, vihervasemmistolaiset apurahaepätieteilijät ja heitä komppaava valtamedia eivät ole viranomaisia eikä heitä tarvitse ottaa vakavasti eikä varsinkaan totella.

    Ei tarvitsisi, vaan minkäs teet kun heidät otetaan vakavasti ja heitä totellaan! Niin poliittisen kuin hallinnollisen eliitin taholla, joille mediaeliitti sanelee mistä asioista maamme politiikassa ja hallinnossa saa keskustella.

    Kumpi lie oli ensin, muna vai kana:

    alkoiko mediaeliitti jossain vaiheessa sanella poliittiselle eliitille miten ajatella, ja sen myötä hallintoeliittikin pakotettiin samaan?
    Vai alkoiko poliittinen eliitti miehittää ja naisittaa mediaeliittiä tarkoituksella oikeaoppisilla toimittelijoilla, jotka julistaisivat vain oikeaa oppia?

    Jälkimmäisen puolelle kallistuisin. Nythän nämä eliitit ovat muodostaneet kolmen valtiomahdin sijaan neljä:
    lakiasäätävän, hallintovaltaa käyttävän, tuomiovaltaa käyttävän ja tiedotusvaltaa (vai pitäisikö sanoa tiedostusvaltaa?) käyttävän, vaikka kolmen ensimmäisen pitäisi olla toisistaan erillään eikä neljättä olemassakaan.

    Paasikivi tuskitteli päiväkirjalleen, että pakko mikä pakko tämä uusi ulkopolitiikka ja sen vaatima sisäpolitiikka, mutta mahtaako Suomen kansan moraalinen selkäranka kestää tämän?
    Ei se kestänyt.

    Aivan kuin olisin kirjoittanut tästä joskus aikaisemminkin?

    VastaaPoista
  2. Tuo olu silvennoinen on parasta a-luokkaa äärivasemmistolainen tutkija joka tutkii olematonta äärioikeistoa. Tulee mieleen tämä kovan onnen soturi Don Quijote ja taistelunsa tuulimyllyjä vastaan. Sillä erotuksella, että tuulimyllyjä oikeasti oli.
    Huru-ukko
    PS. menee off topic. Nää mamujen vastustajilla on väärä kehotus, kun kehottavat, että matut vittuun. Sinnehän nuo on ihan käskemättä ja lupaa kysymättä tunkemassa. Ei kuten eräässä meikäläisessä laulussa joka notkoon niemeen, van van jopa puskasta ja pensaasat...

    VastaaPoista
  3. Ai nii, minulta menny ohi se tammisunnuntai, mutta bileitä oon edellisen päivän viettäny ku sattu nimmaprit oleen. Jospa se sillä kuittautuisi:)
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  4. Sortavala lienee ensimmäinen paikka, jossa riisuttiin venäläiset aseista.

    Acc

    VastaaPoista
  5. Muistelen kyseessä olleen Vapaussota... http://vapaussota.com/

    Kenraali Mannerheim sai kiihotettua kansanryhmän eli isänmaalliset suomalaiset eliminoimaan kommunistien yrittämän vallankumouksen.
    Ja näinhän siinä kävi: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/valkoisen-armeijan-voitonparaatit-1918

    Hieno mies. Näitä ei ikävä kyllä enää ole.

    VastaaPoista
  6. Tervehdys Qroquius Kadille, Huru-ukolle, acc:lle ja Veijo Hoikalle & kiitos kommenteistanne.

    Qroquius Kad: Aivan kuin olisit kirjoittanut tästä aikaisemminkin ja olet ollut oikeassa. Jossain vaiheessa kävi niin että valtamedia alkoi sanella sitä, mitä poliittinen koneisto tekee. Minä itse veikkaan että se valtamedia sai asemansa ilman poliittisen koneiston myötävaikutusta. Sillä eihän se siedä, että joku sanelee sille kuinka toimia ja kuinka ajatella. Nyt valtakoneisto on alistunut siihen ja vihervasemmistolaiset toimittajat pitävät hallussaan valtaa jota niille ei olisi koskaan pitänyt antaa.

    Huru-ukko: Kyseinen Silvennoinenhan oli itse sanonut haluavansa tutkia eniten Pohjan Sotaa mutta ehkä hän huorana tekee mitä halutaan ja millä rahoitus hankitaan. Ja oikein hyvää nimipäivää.

    acc: Karjalassa se alkoi käsittääkseni ensimmäisenä.

    Veijo: Itse käytän termiä sisällissota koska siinä pääosin tappelivat suomalaiset keskenään. Mutta eihän se asia siitä mihinkään muutu.

    VastaaPoista
  7. Miehitysvallan joukkojen aseistariisunta oli rohkea ja isänmaallinen teko. Punanilkit samaan aikaan ryhtyivät kaatamaan laillista hallitusta. Valtava ero toimilla.

    VastaaPoista

  8. Hyvää Tammisunnuntaita ! Eräs kaverini (on muuten oikeasti historiantutkija) määritteli 1918 sodan: "Se alkoi vapaussotana venäläisiä vastaan niin Karjalassa kuin Pohjanmaalla ja päättyi sisällissotana valkoisten voittoon koko Suomessa". Näin kai se lienee kaikille sopiva määritelmä - ainakin meille voiman pimeällä puolella oleville.
    Itse toki käytän ja suosittelen muitakin käyttämään sanaa Vapaussota, sillä vapautettiinhan siinä Suomi paitsi venäläisistä, niin ennen muuta punaisten hirmuhallinnosta.
    Kun silvennoislutka nostaa framille Eugen Schaumanin, niin nostakaamme me hattua Eugenille.

    VastaaPoista
  9. Kaikki oulat pitäisi tunkea takaisin "turkinhihaan" ja nussia uudelleen alkuun.
    Kommunistioulat ovat aina olleet kärkkäitä unohtamaan historian ja kirjoittamaan sen uudelleen, silleenniinku sosialistisesti oikein.
    Kovin tuntuu silläkin ihmisperseellä peppunkipuilevan yli sata vuotta selkäsaunan jälkeen. Jos tarve vaatii niin annetaan kaikille Oula Silvennoisille uusi selkäsauna.
    Vihernatsit ovat rakentamassa maamme rauhanajan tärkeimpään ministeriöön sisäministeriöön vakaumuksellista viherkommunisteista koostuvaa vallan värisuoraa.
    Kysymyksessä on päämäärätietoinen tavoite mädättää sisäinen turvallisuus ja kolme vuotta riittää asian maaliin viemiseen hyvin.
    Jälkien korjaaminen viekin sitten ainakin 10 vuotta.
    Nämä oulat käyvä sinä aikana yhä röyhkeämmiksi ja agressiivisemmiksi,onhan heillä käytännössä koko normaaliolojen voimankäyttökoneisto takanaan.
    En todellakaan pidä mahdottomana Ykän usein mainitsemaa persujen kieltämistä ennen seuraavia vaaleja.
    Ykän ennustamat dystopian vaiheet kun ovat kerta toisensa jälkeen toteutuneet sellaisenaan.
    Saas nähdä alkaako siinä vaiheessa se löhes kolmannes kansasta taistella tosissaan olemassaolonsa puolesta, vaihtoehto voi olla kylmäävä.
    Hep, ilmouttaudun säpinään mukaan jos siihen joudutaan, minulle ei komukkapaskiaiset vittuile.

    VastaaPoista
  10. Olen ollut hyvin pitkään sitä mieltä, ettei ajattelukykyiselle yksilölle ole yliopistokoulutuksesta mitään hyötyä. Muutaman viime vuosikymmenen mittaan on ollut aina vain helpompaa olla tätä mieltä. Kun opilliset ja ideologiset ismit ovat sulaneet yhteen, ajattelu on korvautunut identiteeteillä.

    Nyt olen muuttanut mielipidettäni. Yliopistohapatus ei ole ajattelevalle yksilölle vain turhaa, vaan haitallista tai vaarallistakin. Se yrittää niittää ajattelun edellytykset niiltäkin jotka eivät haluaisi suurimpaan tunnustukselliseen tiedostamisprosessiin millään tavalla kuulua tai siitä kuulla.

    Nyt "ihmisarvo- ja -oikeusideologioiden" muodossa toteutuva totalitaristinen vallankumouksellinen tietoisuus leviää orwellilaiseen tapaan ja nostattaa Suurta Yhteistä Valhetta lynkkausmielialan asteelle. Rouva Syyttäjän kipakat tulikivenkatkuiset antirasistiset kannanotot ovat valtamedian hallitsemissa joukoissa Korkeimpia Totuuksia.

    Hän sanoi virkaanastujaispuheessaan haluavansa tutkia missä sananvapauden rajat kulkevat. Kouluja käymättömänä mutta käytännön kokemusta omaavana voisin hänelle kertoa ilman tutkimustakin, ettei sitä rajaa totalitaristiselle tuhoamistarpeelle missään tule. Projektiivinen pahuus on vallankäyttäjän omien korvien välissä, ja se kyllä löytää aina uuden kohteen. Kun yksi nimetty ryhmä on tuhottu, seuraa seuraavan vuoro.

    VastaaPoista
  11. Kenraali Airolta kysyttiin ko sodan nimeä ja hän kertoi osallistuneensa Vapaussotaan.
    Perustelutkin olivat erittäin hyvät.
    Esim. Suomen virallinen kunniamerkkien kantojärjestysopas tuntee edelleenkin Vapaussodan muistomitalin, ei siellä mitään punakapinan muistomitalia löydy.

    Sisällissota terminä alkoi levitä taistolaisten keskuudesta mediaan 1960-luvun lopulla ja nyt kun se on 99,9% punavihreää niin mitään muuta nimeä ei enää käytetä. Kas näin se revisionismi etenee!


    -Tvälups-

    VastaaPoista
  12. Äärivasemmistoon kuuluva tutkija tietysti näkee äärioikeistoa kaikkialla. Tämä on luonnollista. Kun itse on siinä asteikon vasemmassa päässä, kaikki lähellä olevat ovat niitä aatetovereita ja kaikki muut kaukana oikealla.

    Tammisunnuntaina ja muutenkin sisällissodasta kannattaa muistaa muutama asia.
    Ensinnäkin, jos äärivasemmisto ei olisi suorittanut ensin vallankaappausta omassa puolueessaan ja sitten aloittanut kapinaa, mitään sisällissotaa ei olisi ollut. Eikä tarvitsisi kanta murhetta niistä, jotka joutuivat seurauksista kärsimään.

    Toiseksi, ne pahimmin kärsimään joutuneet tulivat kahteen kertaan johtajiensa pettämiksi. ensin heidät petettiin kapinaan, sitten johtajat pettivät heidät pakenemalla Pietariin kähvellettyään matkarahoikseen Suomen Pankin valuuttavarannon, jonka turvin ryhtyivät siellä remuamaan.

    Kolmanneksi, ne sisällissodan haavat paranivat hyvää vauhtia 30-luvun jälkipuoliskolla ja taistelu yhteistä vihollista vastaan umpeutti ne talvisodassa. Ne, joilla ei ole asioihin mitään omaa kosketusta, ovat toki jälkikäteen ryhtyneet rustaamaan omista motiiveistaan lähteviä omia valitusvirsiään.

    Neljänneksi ja ehkä hiukan yllättäen, se sisällissota taisi sittenkin olla valepukuinen siunaus. Voi vain kuvitella kuinka meidän olisi käynyt, jos Otto-Villet ja kumppanit olisivat olleet vaikuttamassa Suomen politiikkaan rajan tällä puolen syksyllä -39. Tai ei oikeastaan tarvitse kuvitella. Baltian maiden historian tunteminen kertoo, kuinka siinä olisi käynyt.

    VastaaPoista
  13. Itse asiassa ihan haastattelun alussa.

    n. 1:30 toimittaja esittää kysymyksen ja Airo vastaa:

    https://www.youtube.com/watch?v=U4Q5r429Uq8


    -Tvälups-

    VastaaPoista
  14. Onko tammisunnuntaita tosiaan vietetty kautta vuosikymmenien? Miten? Minkälaisia juhlatapoja siihen liittyy? Ei ainakaan kovin näyttäviä, en ainakaan ole juuri huomannut tai kuullutkaan. Nykysuomen sanakirjakin tuntee termin vain vapaussodan alkamispäivää, 27.1.1926, ei myöhemmin vietettyä muistopäivää tarkoittavana. Eikä sitä ole koskaan tällä nimellä almanakkaankaan merkitty.

    VastaaPoista
  15. Vuoden 1918 sodan nimestä riittää mielipiteitä yhtä paljon kuin on aihetta pohtivia. Itsekin käytän termiä sisällissota, koska se kuvaa parhaiten tuolloisia tapahtumia:
    suomalaisten keskenään poliittisista syistä käymää sotaa, johon osallistui molemmin puolin ulkoisia osapuolia, kuten sisällissotiin tapaa osallistua.

    Mielestäni vapaussota ei silti ole oikeistolaisesti värittynyt termi, vaikka se sellaiseksi onkin leimautunut:
    tottapa ne Punakaartiin vapaaehtoisesti liittyneet, kuten äitini isänisä lähtivät taisteluun sen puolesta, minkä uskoivat koituvat Vapaudekseen.

    Jos he olisivat voittaneet, olisikin niskaan tullut sitten melkoinen November Rain.
    Tätä faktaa eivät monet ymmärtäneet tuolloin, eivätkä monet heidän jälkeläisistään vieläkään.

    VastaaPoista
  16. Yliopiston hyödyllisyyttä on epälty, oma jattelu riittää?
    Lääkärit tulee universtaalta, toki tulee yhteiskuntatanhuajiakin. On yliopistoja ja yliopistoja ja aineita ja aineita.

    Sitä vaan ihmettelen, että äärivasemmiston tutkijoita on kovin vähän. Kun sitä äärivasemmistoa on ihan eduskunnasakin.

    Pyssymies

    VastaaPoista
  17. Teemu Keskisarja totesi Viipuri 1918 kirjassaan(hyvä kirja muuten)sodan olleen vapaussota.
    Kumpikin puoli taisteli oman vapautensa puolesta.Ja kumpikin puoli käsitti tuon vapautensa omasta näkövinkkelistään.
    Ja suuri osa,ehkä jopa enemmistö,taisteli sen mitä taisteli omista pienistä syistään.Osa koska Kauhavalla ei vaan maata omistavana tai sellaisen poikana jääty kotiin,punakaartilainen koska kaartista sai palkan ja leipää,osa tappeli ja tappoi koska tykkäsi siitä ja samalla ratkoi lopullisesti todellisia tai kuviteltuja loukkauksia ja suurin osa tappeli sen enempää asiaa ajattelematta,sodille kun yleensä vasta jälkeenpäin keksitään yleviä tarkoitusperiä.

    Ja loppujen lopuksi hyvinhän siinä kävi,veren vuodatus loppui käytännössä kokonaan alkusyksyyn 1918 ja sen jälkeen suomalaiset eivät isommin ole kokeneet tarvetta tappaa toisiaan.Jossain toisissa kulttuureissa tappamisen tarve siirtyy sukupolvelta toiselle ja leimahtaa tasaisin väliajoin liekkeihin.

    VastaaPoista
  18. Tervehdys Ano1:lle, Terho Hämeenkorvelle, Joppos123:lle, Seppo Oikkoselle, Taisteluvälineupseerille, Strix Senexille, Ano2:lle, Qroquius Kadille, Pyssymiehelle ja klovalle & kiitos kommenteistanne.

    Niin kuin osasta kommenteista todettiin niin kyseinen kahina alkoi vapaussotana mutta punaisten vallankumousyritys muutti sen sisällissodaksi. Veikkaan muuten että jos punaiset eivät olisi aloittaneet omaa rähinäänsä niin kuolleitten määrä olisi ollut huomattavasti vähäisempi. Venäläisten varuskuntien aseistariisuminen ei itsessään olisi saanut aikaan sellaista tuhoa sillä bolshevikkohallituskin oli tunnustanut Suomen itsenäisyyden. Tosin eihän se varmaankaan pannut pahakseen punaisten yritystä. Ideahan oli että Suomi palaa pian takaisin Venäjän yhteyteen

    Mitä tulee yliopistoihin niin kovien tieteitten alalla ne ovat tietysti välttämättömiä. Yhteiskuntatanhuamisen puolella taas Seppo Oikkonen on oikeassa.

    Niin kuin klova totesi niin suomalaisten onni oli siinä että se keskinäinen tappaminen sitten loppui onneksi varsin lyhyeen. Tosin nykyinen vihervasemmisto taitaa haluta tilanteen muuttuvan. Tai ehkä se yrittää vallankumoustaan ilman aseita.

    Ano2:lle erikseen: Tammisunnuntai on elänyt perinteenä erityisesti Pohjanmaalla.

    VastaaPoista
  19. Oli veljeä vastassa veli. Tuli mieleen tuossa että yksi lapsenlapsistani oli vaarin luona muutama päivä sitten ja tietysti tapansa mukaan istui ja pelasi pelejä tietokoneella ja kuinkas sattuikaan, velipoikansa sattui pelaamaan samaa peliä, kotona. No, siinä tämä hieman vanhempi veli joka oli minun luona (molemmat ovat siinä kymmenen vuoden molemmin puolin) sanoi että nyt tuli velipojalta pahasti turpiin ja hetken kuluttua että nyt broidi vittuuntu ja lopetti pelaamisen kokonaan kun hän pieksi sitä vastaavasti, (vapaasti kerrottuna). Kerroin hänelle jutun jonka mummoni kertoi minulle aikoinaan ja muutamaa päivää myöhemmin myös toiselle veljelle, että kauan sitten, muistaakseni oli kyse isänisän veljistä, että nämä olivat tapella möykänneet heinäpellolla, heinäseipäitten kanssa ja tarinan opetus on tietenkin se, että pelissä saa lyödä kuin vierasta sikaa eikä siitä tarvitse ottaa nokkiinsa, koska se on vain peliä, mutta tosielämässä voi käydä hyvinkin pahasti jos alkaa tappelemaan. Sisällis-/vapaus-/veljessota on niitä parhaimpia esimerkkejä, mitä ismit ja aivopesut saavat aikaiseksi.

    VastaaPoista
  20. Venäjän armeijan sotilaiden aseistariisumista saattoi helpottaa olojen sekavuus, sotilaiden aatteellinen hajanaisuus ja heidän monet kansallisuutensa. Ehkä jokunen on tuuminut, että läskiksi meni koko keisarikunta joten karautampa kopukalla kotiin. Toivottavasti saivat pitää joitain aseita matkansa turvaksi.

    acc

    VastaaPoista
  21. No tulihan keskustelua vapaussodan nimestä.
    Tvälupsin linkissä tulee sodasta paljon tietävän ja niissä menestyksellä toimineen kenraali Airon selkeä perusteltu kannanotto vapausotatermin käyttöön vapaussodasta.
    Ilman vapaussodan oikealla puolella taistelleiden voittoa tätäkään blogia ei olisi olemassa tai se kirjoitettaisiin kyrillisin kirjaimin.

    VastaaPoista
  22. Tervehdys Lemminkäiselle, acc:lle ja Veijo Hoikalle & kiitos kommenteistanne.

    Lemminkäinen: Niinhän se kyseinen sota oli. Ja niin kuin tuolla ylempänä on todettu niin punaiset – ne rivimiehet – petettiin kahteen kertaan. Vaan kun asiaa miettii niin kuinkahan moni veli tuossa sodassa oli veljeä vastaan? En usko että kovin paljon.

    acc: Hyvin mahdollista. Luultavasti musikoita ei enää kiinnostanut olla Suomessa vaan heitä huvitti pääsy kotiin. Ja ehkä he havaitsivat että maassa saattaa tulla keskinäiset rähinät. Miksipä olla välissä kun tsuhnat tappelevat keskenään?

    Veijo: Kyllä. Jos punaiset olisivat voittaneet Suomi olisi muutamassa vuodessa ajautunut osaksi Neuvostoliittoa.

    VastaaPoista
  23. Niin, tuskinpa niitä oikeasti veljeksiä oli pilvin pimein tappamassa toisiaan. Sehän on vain sanonta, niinkuin veljeskansa on sanonta. Sodan kolme kriteeriä ovat: Talous, valta ja alueet ja Suomen sisällissodassa oli kyse vallasta ja taloudesta, alueethan Suomi oli vasta saanut, bolsevikkigangsta Leninin armollisella suostumuksella. Suomea ryttäsi luttuun vuosisatoja löyhkäävä persläpi pellesvensson ja pellesvenssonin löyhkäävä persläpi löyhkää vieläkin Suomessa, pakko- ja virkamiesruotsin muodossa ja että se on mahdollista, johtuu alistetun kansan alistetusta mentaliteetista. Oikkonen on muistaakseni kirjoittanut että kaikkien suomalaisten tulisi käydä terapiassa, jotta alistunut ja apea mieliala nousisi korkeuksiin ja se tietysti ilman viinaa, lol. Ja terapian jälkeen ei höynäytettyä kansaa pystyisi enää höynäyttämään propagandalla työläisten paratiisista ja paratiisin tuhansista mahdollisuuksista toteuttaa itseään marsi…, anteeksi, marxilaisena intersektionalistina. Valistunut kansa/t kantaa kaikenlaiset huuhaapropagandistit niska/pers-otteella kaatopaikalle ja alkaa päättämään itse omista asioistaan. Sitten joskus.., lol.

    VastaaPoista
  24. Tervehdys, Lemminkäinen. Sisällissodassa punaisten johtajat pelasivat upporikasta ja rutiköyhää ja kun hävisivät niin maksun maksoi kaksin kallein tavalliset suomalaiset. Kansanluonnetta ei sinänsä pysty muuttamaan. Ainakaan millään terapialla. Suomalaiset ovat vähän melankolisia eikä siinä sinänsä mitään. Mutta tällainen DDR:mäinen alistuminen on vaarallista. Sitä niskaperse-otetta kaivattaisiin. Ainakin äänestämisen muodossa. Katsotaan vuonna 2023 onko mitään opittu.

    VastaaPoista
  25. Tuo ol yksi sisällisosadan (tai vapaussodan) yksi mielenkiintoinen pieni tapahtuma
    https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/uskomaton-sopimus-1918-limingassa-paatettiin-etta-ei-sodita-murhia-raakkayksia-ja-muita-tihutoita-ei-toimeen-pantu/

    -jpt-

    VastaaPoista
  26. Olen melko vanha, mutta en ikinä ole kuullutkaan mistään Tammisunnuntaista ennen kuin nyt. Vapaussota, veljeyssota, sisällissota, ei näistä saanut kouluissa hiiskahtaakaan, eikäpä juuri kodeissakaan joissa ei sattuneesta syystä mistään sodista puhuttu ja kaikkein vähiten siitä siellä missä perheen miespuolinen henkilö oli ollut. Jos lottaäiti lapsille jotain kertoi, saattoi kiukkuisesta nyrkistä tulla. Mutta jos suomalaiset sotivat toisia suomalaisia vastaan, mitä muuta se voisi olla kuin sisällis -(sisällinen) sota? Jos siihen sitten joku muukin sotkeutui, ei se asiaa muuttanut. Tuo veljeys- ja vapaus- lienee napattu Ranskasta. Tai tietenkin Ruotsista.

    Aikoinaan kommarit hoilasivat "historian kulkua ei taaksepäin voi suunnata ja fasisti saa aina palkkansa". Jos nyt tehtäisiin palkkavertailu rasistien, fasistien ja oikeaoppisten välillä, kukahan mahtaisi olla se paremman palkan saaja? Oula, Maria vai Pertsa?

    Nämä pikku näsäviisaat tähtäävät aina ihanaan tulevaisuuteen muistamatta, että tulevaisuudesta ei voi tietää, menneisyydestä kylläkin ja ottaa siitä oppia. Jos halua olisi.
    tira+

    VastaaPoista
  27. Tervehdys jpt:lle ja tira+:lle & kiitos kommenteistanne.

    jpt: Kiitos linkistä. Tuo oli minulle uutta. Ehkäpä Limingan linjaa olisi pitänyt käyttää laajemminkin.

    tira+: Kaikki kommentoijat kuitenkin tietävät – oli termi mikä tahansa – että mistä rähinästä oli kyse ja mikä sen merkitys oli. Ja nämä mainitsemasi näsäviisaat eivät ole oppineet historiasta mitään. En tiedä, mille tapahtumille ne kylvävät siemeniä mutta eivät ainakaan millekään hyvälle.

    VastaaPoista