lauantai 21. syyskuuta 2024

MAKU MENNEESTÄ

Oliskos siinä menty kesää 1973. Silloin Kekkoslovakian aikaan. Alle kymmenvuotias Pikku-Ykä oli kesäkylässä tätinsä ja hänen miehensä Tanen luona. Siellähän tuli vietettyä aikaa varsin usein. Mukava paikka kaiken kaikkiaan. Se kun sijaitsi kovin syrjässä ja siellä oli kaikenlaista puuhaamista sekä paikkoja joita tutkia. Silloinhan pikkupoikien menemisiä ei nykytyyliin vahdittu kuin pikkulapsen silmää.

Tulipa uusi ohjelmanumero. Tädin ja Tanen tuttavilla oli heinänteko. Kysyivätten että lähdekkös mukaan? No tottahan toki lähdettiin. Matkaa oli ehkä 15 kilometriä joka ajettiin heidän kuplavolkkarillaan. Siinähän oli sellainen mukavan rumputtava ääni ja Pikku-Ykä matkusti hattuhyllyllä joka kyseisessä kuplassa oli sen verran syvä että sinne pikkupoika mahtui hyvin. Niistä turvavöistä takapenkillä ei silloin pidetty niin suurta lukua.

Elettiin sitä aikaa että kyseisessä talossa heinää tehtiin ihan vanhaan tyyliin eli kaadettiin viikatteilla ja nosteltiin seipäille. Tuohon aikaan niitä pientiloja oli vielä. Pikku-Ykälle annettiin nappulapojan homma. Eli mukana oli ämpäri jossa oli noin 20 senttiä pitkiä puisia nappuloita jotka sitten laitettiin seipäissä oleviin reikiin sitä mukaa kun heinää tuli niihin enemmän. Pitivät sen heinän paremmin läjässä.

Itse asiassa se kävi silloin vielä varsin kapeaharteiselle pikkupojalle varsin raskaaksi mutta tulihan siitä selvittyä. Ja palkkio tuli sen jälkeen. Talo tarjosi ruuan. Lihasoppaa, jota tuli pisteltyä mutta se varsinainen palkinto oli ruisleipä. Kas kun se oli talon itsensä tekemää ja sen päälle oli myös talon itsensä tekemää kirnuvoita.

Sitähän tuli äyskäröityä ääntä kohti urakalla ja tuumailtua että eihän näin hyvää leivänpäällistä olekaan. Ei se kaivannut juustoa, ei makkaraa. Se oli suolaisempaa kuin tavalliset leivänpäälliset – sitä margariiniahan oli silloin jo Perskeleilläkin – ja itse tehdyn maku oli jotakin, mitä on vaikeaa jälkeenpäin kuvailla.

Se oli Ykälle se ensimmäinen ja viimeinen kerta kun sitä oikeaa maalaisvoita sai pisteltäväksi. Kaipaus jäi. Jotkut asiat vain jäävät mieleen. Jotkut makuelämykset. Ja tulihan niitä, sillä vuosikymmenellä. Asiat olivat uusia. Tuli popcornit, tuli juustonaksut, tuli pizzakin. Mutta maalaisvoita vastaavaa unohtumatonta makuelämystä sai odottaa vuoteen 1979. Silloin Ykä sai Lapin reissulla näkkileivän päälle lihasäilykettä. Jota pistellessä tuumi samaa kuin sen voin kanssa että eihän näin hyvää olekaan. Sen ajan säilyke kun oli ihan muuta toista kuin nykyinen kaupan bulkkisikanauta.

Vaan niin kuin sanoin, jotkut asiat jäävät mieleen ja muistuvat vuosikymmentenkin jälkeen.

Ne pienet, suuret asiat.


24 kommenttia:

  1. Terhomatti Hämeenkorpi21. syyskuuta 2024 klo 8.12

    Ei paljon puuttunut, etteikö olis tullut tippa linssiin Ykän kuvausta lukiessa. Niin läheltä liippasi omiakin kokemuksiani.

    VastaaPoista
  2. Melkein herahti kyynel silmäkulmaan tätä juttua lukiessani. Mukavilla lapsuusmuistoilla kun on sellainen vaikutus. Sieluni silmillä näin taas ison savolaisen tuvan, jonka mahtavan leivinuunin uumenista emäntä otti pitkävartisella leipälapiolla rukiisia reikäleipiä ja antoi meille natiaisille niiden pyöreät keskustat voideltuina kullankeltaisella vastakirnutulla kesävoilla. Mikä aromi ja mikä maku! Ei sellaista herkkua ole saanut enää vuosikymmeniin.

    Rouva Ano





    VastaaPoista
  3. Ihanan nostalginen tarina! Silloin voi oli voita ja ruisleipä ruisleipää. Kekkonenkin oli Kekkonen!

    VastaaPoista
  4. En maailmalla ole syönyt mitään niin hyvää kuin oli isän ampumasta linnusta äidin tekemä ruoka perunoineen ja kastikkeineen. Maailmalla olen syönyt parhaiten mieleen painuneet maut ränsistyneissä ympäristöissä, Pekingissä lautahökkelissä paistettua riisiä ja hapanimelää kanaa, Istanbulissa lastauslaituria muistuttavalla betoniterassilla yrteillä maustettua lampaanlihaa juuresten kera.

    Yleensä on niin että tavallisiin suomalaisiin kotiruokiin ei koskaan kyllästy, laatikot ja lihakeitot maistuu aina, mutta uutuuksiin väsyy kuten minä nyt sushiin.

    VastaaPoista
  5. Itse olin kerran viikon isovanhempien kesähuvilalla 60 luvulla maaseudulla pikkupoikana. Viikon kohokohta oli Elannon kermankeltaisen pyöreäkulmaisen kauppa-auton käynti. Ihmettelin miten vähän tavaraa oli. Uudemmissa oli sitten seinähyllyt täynnä. Ei muuten myyty eilistä leipää tuolloin, eikä etenkään muovissa.
    Päivän todella huumaava tuoksu ja kokemus oli vierailu maatalossa , jossa oi juuri leivottu ruisleipää

    VastaaPoista
  6. Olikohan kirnuvoin salaisuus tuossa suolaisuudessa? Pikku-Ykä hikoili päivän heinäpellolla, tarjolla oli varmaankin vettä, mutta muutakin tarvittiin.

    VastaaPoista
  7. Tunne toistuessaan latistuu, sanotaan.
    Sama asia joka elämyksen kanssa, niin maun kuin kosketuksen.
    Mutta eihän se ole totta.

    Ainaostaan kaikki hyvä, mukava ja miellyttävä latistuu.
    Kaikki paha ja inha säilyy ikuisesti samanlaisena.

    VastaaPoista
  8. Nuo makuasiat on niin henkilökohtaisia. Itse en siedä jalopenoa.

    VastaaPoista
  9. Tervehdys Terhomatti Hämeenkorvelle, Rouva Anolle, Ano1:lle, Bogreolille, Heikille, Ano2:lle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne ja jaetuista muistoista. Varmaankin yksi sen voin salaisuus oli suolaisuus. Eihän se suolakaan vielä silloin aikanaan niin haram ollut.

    VastaaPoista
  10. Muuan viinimestari kertoili jokin aika sitten muistaakseni Iltalehdessä Italian-matkastaan, jolla hän vaimonsa kansa löysi pienestä tunnelmallisesta ravintolasta aivan ennenkokemattoman hyvää viiniä.
    He ostivat sitä pullon kotiin uudistaakseen tämän nautinnon.

    He avasivat pullon saadakseen hehkua erääseen loppusyksyn synkkään ja myrskyiseen iltaan, mutta eihän se viini ollut lainkaan niin hyvää kuin siellä paikan päällä!
    Oliko heidän pullonsa pilaantunut?
    Ehkä.

    Todennäköisempää on, että sen ylimaallisen mainio maku oli johtunut tunnelmasta.
    Maistuihan olutkin silloin 18-vuotiaana niin valtavan paljon paremmalta baaritiskin äärellä kuin nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo mitä sanoit, että moni asia tai maku jne. riippu usein siitä tunnelmasta siinä paikassa jossa tuon esim. tässä tapauksessa sen viinin nauttii. Ja joo, se olutkin maistui silloin 18-kesäisenä paljon paremmalta, varsinkin olin käynyt kyseisessä baarissa jo parisen kuukautta silloin tällöin jo ennen säädettyä ikää. Ja sattuipa juuri silloin synttäripäivänä portsari kysymään papereita. Oli polleata näyttää tuore ajokortti.
      Vähän katseli hitaasti vaan ei mitään virkkanut. Lähtiessä kyllä tippasin sitten reilummin:)
      Huru-ukko

      Poista
  11. Vastapaistetun ruislimpun lämpinänä nautittuna muistan minäkin kun olin renkinä maalaistaloissa. Sama taikinanjuuri oli kulkenut taikinasta toiseen varmaan satavuotta. Antoi talokohtaisen vivahteen. Voita ei niissä taloissa kirnuttu. Se tuli meijeristä maitotonkkien päällä palautuksena ja rasvaprosentti oli arvioni mukaan 110. Niin oli maidonkin joka otettiin suoraan navetasta omaan käyttöön. Hyvää oli. Muuten ruoat olivat perunaa jauhopuuroja ja keittoja. Ja viiliä (fiiliä) josta tykkäsin myös.

    Ruoka josta en tykännyt oli Mutti. Kekrin aikaan tuoreista ruisjauhoista hierottiin padassa voin kanssa pallukoita. Niistä tuli ähky. Huvitti dokumentti Ruotsiin muuttaneiden kaskiviljelijöiden jälkeläisistä joita oli mennyt Norjaan saakka. Tekivät vieläkin perinneruokaa, Muttia. Itekin käytän ruoan laitossa Muttia mutta se on italialaista tomaattikastiketta.

    Me mökkiläisten kakarat olimme silloin maalaistalojen halpatyövoimaa, mahapalkalla. Kohtalotovereita oli paljon. Kun maatalous koneellistui renkejä ei enää siinä määrin tarvittu, mutta onneksi teollisuuden rakentamiseen tarvittiin. Teollisuuskin on nyt annettu pois eikä työtä enää ole.

    Bogreolin kanssa samaa mieltä. Parhaat ateriat olen syönyt kaislakattoisissa ravintoloissa jota vain tolpat kannattelivat. Ei tulisi mieleenkään mennä jumalattoman kalliiseen Michelin ravintolaan jossa ladotaan lautasen keskelle pieni taideteos. Joskus kävin fiinimmässä ravintolassa ja kotiin nakkikopin kautta. Ne ovat niille jotka eivät maksa laskuaan itse. Mieluummin nautin vaikka HK-blöötä kylmänä suoraan paketista oluen kanssa.

    VastaaPoista
  12. Jännä että lapsuudesta jää muistin poimuihin tapahtumia jotka mielellään olisi unohtanut.

    Esim itselläni kun olin epäkohtelias kaupan tädille joka leperteli minulle.

    Kotona sitten tuli piiskaa. Ainoan kerran koko lapsuuteni aikana.

    VastaaPoista
  13. Ukin kanssa ensin muikkuverkot järveen. Saavillinen muikkuja. Mummi pyöritteli osan ruisjauhoissa ja paistoi tuoreeltaan voissa. Ai että oli herkkua.

    VastaaPoista
  14. Tervehdys Qroquius Kadille, Ano1:lle, TR:lle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne ja jaetuista muistoista. Niin kuin QK sanoi, vaikuttaa tunnelma varmasti makuaistimuksiin. Mutta väitän silti, että sen ajan sapuska oli maukkaampaa kuin nykyinen kaupan bulkkitavara.

    VastaaPoista
  15. Tervehdys, Huru-ukko. Varmaan siihen minunkin ensimmäiseen sika-nautaan toi lisämausteen se, että se tuli syötyä maastossa Inarinjärven pohjoispuolella. Kaldoaivissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaldoaivi hienoa seutua. Oma havainto on, että kalastusluvat sinne ovat sekavampia kuin käsivarteen. Pitänee joskus käväistä uudelleen. Seuraava reissu silti lienee poro-/Rommaenon suuntaan.

      Poista
  16. Ent. presidentti ja ulkoministeri laskivat maahamme 100 000 naapurimaalaista. Miksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska halusivat, koska voivat ja koska kukaan ei estänyt.

      Poista
  17. Teen itse hapanleipää juureen ja tuoreena ei tarvitse kuin voita päälle. Hyvin onnistuu leivät niin leivinuunissa kuin sähköuunissa, mutta maku on erilainen.

    VastaaPoista
  18. Itse olin aikoinaan heinäpellolla kotikaljalähettinä, meinaan sitä meni helteellä. Illalla sain aina mukaani kaksi tonkkaa joista toinen oli vain aikuisille. Se oli päivän viimeinen toimitus. Se toinen tonkallinen oli terästetty savolaisen navetan ylisillä tiputetulla pontikalla.
    Tuore savolainen itsetehty rieska suolaisella voilla oli kanssa namia.
    Jos kaipaa nykyiseen perusvoihin lisää suolaisuutta niin ripotelkaa inan verran sormisuolaa tai karkeaa suolaa sen pinnalle. Näin ne tekevät monissa rafloissakin.
    Me ollaan jokainen vuosi säilötty jonkin verran peuran ja kauriin lihaa.
    Eilen käytiin passissa ja todettiin, että ilvekset ovat meidän huudeilta hävittäneet metsäkauriin lähes olemattomiin mutta peuroja vielä on, toistaiseksi.
    Ensimmäisen kerran vuosiin täällä kiintiöt peuralle.

    VastaaPoista
  19. Tervehdys Anolle, Kryptalle ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

    Ano: Hyvä kysymys.

    Krypta: Varmasti maittavaa.

    Joppos123: Kiitos jaetuista muistoista ja hyviä reissuja.

    VastaaPoista
  20. Hei Yrjöperskeles, ihmettelen että miksi et ole hakeutunut reaalielämässä politiikkaan perussuomalaisten edustajana, kun olet kuitenkin tuottanut niin hyvin kirjoitettua tekstiä jo vuosikaudet ja tunnut muutenkin olevan asioista hyvin perillä?

    VastaaPoista
  21. Tervehdys Qroquius Kadille ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

    Qroquius Kad: Ja ehkä myös EU pakotti.

    Ano: Minusta ei ole poliitikoksi. Liian lyhyt pinna.

    VastaaPoista