torstai 19. joulukuuta 2013

TAATUSTI MAAILMAN EHKÄ PIENIN RADIO

Eli onko asiasta hyötyä ja kuinka se tulee myydä

Koska Hotellin respan henkilökunnan yleissivistys on keskimääräistä heikompi, olemme siitä onnellisessa tilanteessa, että jokainen päivä tuo uutta opittavaa. Tuoreeltaan tuli opittua se, että eilen, 18. joulukuuta vietettiin kansainvälistä siirtolaisuuden päivää. Äkkiseltään respassa mietitään siirtolaisuudesta suurin piirtein niin, kuin siitä on ainakin vielä joku aika sitten yleisemminkin mietitty eli suurin piirtein näin:

- Tietyssä maassa, sanotaammeko vaikka Ruotsissa tai Yhdysvalloissa on menossa huomattavan voimakas talouskasvu.

- Talouskasvun myötä päädytään tilanteeseen, että maassa onkin yllättäen enemmän työtä kuin on tekijöitä.

- On olemassa toisia maita, joissa tilanne ei ole yhtä hyvä, ja siellä taas on työttömyyttä.

- Näissä toisissa maissa ihmiset kuulevat, että esim. Ruotsissa tai Yhdysvalloissa on työtä tarjolla, ja he muuttavat näihin maihin siirtolaisiksi. Siirtolaisina he työllistyvät sitten kasvaville teollisuusaloille, tienaavat leipänsä sekä itselleen että perheelleen ja yleensäkin päätyvät maan bruttoveronmaksajiksi ynnä parantavat maan huoltosuhdetta.

- Luonnollisesti nämä siirtolaiset pyrkivät mahdollisimman nopeasti opettelemaan uuden maansa kielen. Tässä kannustaa heitä se, että maassa ei siirtolaisille juurikaan ylimääräisiä tulkkipalveluja järjestetä, ja jos kieltä ei huvita opetella, niin jonossa on kyllä porukkaa joka on sen halukas opettelemaan.

- Myös uuden maan tavat pyritään opettelemaan varsin nopeasti. Asiassa tietysti auttaa se, jos siirtolaisen lähtö- ja uuden maan tavat eivät merkittävästi eroa toisistaan. Esimerkkinä voisi käyttää vaikkapa Suomea ja Ruotsia.

- Lopputulema: Maa X tarvitsee kipeästi työvoimaa nimenomaan kasvavaan teollisuuteen. Maasta Y tuleva siirtolainen taas tarvitsee kipeästi työpaikkaa ja saa sen. Erään sortin win-win tilanne.

Tämän kaltainen, kiistatta vanhentunut, taantumuksellinen ja epäilemättä törkeään ihmisten hyväksikäyttöön perustuva siirtolaisuusajattelu on luonnollisesti nykyisin vaihtunut mm. Suomessa edistyksellisempään siirtolaisajatteluun, jossa ihmisiä ei arvoteta pelkän rahan perusteella eikä ajatella pelkkänä työvoimana, joten meillähän siirtolaisia ovat myös turvapaikanhakijat. Ai eivät ole vai? Suomessa on asumisperäinen sosiaaliturva eli täyden ylläpidon saat kun onnistut vain itsesi Suomen kamaralle hilaamaan. Lisäksi Suomesta ei enää poisteta ketään, jos ei huvita lähteä. Eli tänne tulleista elätetettävistä ei pääse eroon vaikka ampuisi naulapyssyllä kämmenestään läpi. Jossain muualla siirtolainen saattaa vaihtaa maisemaa jos työt loppuvat, mutta täällähän siihen ei ole mitään syytä.

Vanhanaikaisessa siirtolaisuudessa siirtolainen toi uuteen maahan työpanoksensa. Uudessa, edistyksellisessä siirtolaisuudessa siirtolainen taas tuo elatusvelvollisuuden vastaanottavalle maalle. Kun uusi, edistyksellinen siirtolainen ei omaa työtaitoja ja toisaalta vastaanottavassa maassa ei ole edes työpaikkoja tarjota, ei jäljelle jää kuin elatusvelvollisuus ilman mitään vastinetta. Tässä tapauksessa kyseessä on win-lose tilanne, eikä epäselväksi varmaankaan jää, kummalle osapuolelle jäi Musta Pekka käteen.

Näin äkkiseltään tietysti tulee mieleen, että tämän tyyppistä uudenaikaista, edistyksellistä siirtolaisuutta ei välttämättä pidetä kovin järkevänä, joten asiaahan täytyy mainostaa, ja mainostajana on toiminut tällä kertaa vasemm… hä… mitä… mitä mutiset… ai että lue se lappu uusiks… no mikä tässä ny sitten… ai jaa, juu… no huomasin huomasin…

…siis korjaan kokoomuksen kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Anne-Mari Virolainen, joka valittaa (kiitos taas mediavalppaudesta Roopelle) sitä, että ”siirtolaiset ovat Suomessa alihyödynnetty voimavara.”

Noin ihan ensimmäisenä tulee mieleen, että kun kyseessä on nyt sitten kokoomuksen yksi pääpampuista, niin hänenhän tulisi tietysti – kapitalistisen järjestelmän kannattajana ja osaajana – ymmärtää sen päälle, miten joku asia myydään. Ja jos kyseessä on asia, jota ei mielletä oikein järkeväksi, niin sehän pitää osata myydä vielä kierommin. Esimerkiksi konditionaaleja pitää välttää ihan viimeisen jälkeen, nehän saavat ostajan tuumimaan, että näinköhän myyjä oikein itsekään uskoo tuotteeseensa. Vaan kuinkas Anne-Mari asia myy?

- Tänään keskiviikkona 18. joulukuuta vietetään kansainvälistä siirtolaisuuden päivää. Päivä on juhlimisen arvoinen, sillä koko yhteiskunta voi parhaimmillaan hyötyä siirtolaisista.

- Ihmisten jokapäiväiset kokemukset siirtolaisista ystävinä, naapureina ja kollegoina voivat olla hyvinkin myönteisiä.

Voi parhaimmillaan hyötyä? Voivat olla hyvinkin myönteisiä? Mitä asian myymistä tää tämmönen on? Myyntipuhehan pitää tehdä niin, että jo puolessa välissä litaniaa asiakas ottaa myyjää kraivelista kiinni ja huutaa että ”shut up and take my money”. Tästä viritelmästä taas tulee mieleen eräs krääsämainoslehtinen joskus parinkymmenen vuoden takaa, jossa mainostettiin radiota iskulauseella ”taatusti maailman ehkä pienin radio”, joka sai minut ja kaverini harrastamaan suoranaista filosofista pohdintaa. Voiko joku asia olla taatusti ja ehkä yhtä aikaa?

Siirtolaiset ovat taatusti meille ehkä hyödyksi?

Vai liekö sitten niin, että Virolaisen piti vaan sanoa asiasta jotain epämääräisen positiivista, kun oli sellainen päivä, että jotain epämääräisen positiivista kerta kaikkiaan piti sanoa. Vähän samanlaista, kuin omalla alallani on termi ”vuorovaikukselliset menetelmät”, jota viljellään, kun tulee sanoa jotain hienon kuuloista, vaikka kukaan ei ole kertonut, että mitä se käytännössä tarkoittaa.

Ja Virolainenhan on aikaisemminkin erikoistunut tuomitsemaan jotakin, mitä ei viitsi tarkemmin määritellä. Totesihan hän tuossa lokakuussa, että ”Parlamentaarikoilla on velvollisuus aistia yhteiskunnan ilmapiiriä, torjua vihapuhetta ja tehdä kaikkensa suvaitsevaisuuden lisäämiseksi.”

Se jäi tietty häneltä selittämättä, että mitä tämä vihapuhe taas kertaalleen on ja mistä sen löytää.

Yhtä kaikki, vaikka Virolaisella on perusteenaan pelkkä konditionaali ja taatusti/ehkä, niin hän silti antaa meille ohjeistustaan:

Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen maahanmuuttokomitean puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) kannustaa kaikkia suomalaisia tutustumaan siirtolaisiin ja auttamaan heitä juurtumaan Suomeen ja suomalaiseen kulttuuriin.

Tällaisen merkityksettömän väestönosan edustajana tulee mieleen pari kysymystä:

1. Saako ihminen vielä itse määritellä tuttavapiirinsä ja kehen haluaa tutustua?

2. Jos kyseinen siirtolainen kuuluu ihmisryhmään, joka tulee koko ikänsä elämään suomalaisten elättämänä ja vielä jatkaa perinnettä seuraavalle sukupolvelle, miksi ihmeessä suomalaisen tulisi kannustaa häntä juurtumaan Suomeen?

Ehkäpä Virolainen selittää syyn:

- Siirtolaiset tuovat lisää dynamiikkaa ja elinvoimaa ikääntyvään Eurooppaan.

Kieltämättä kun ihminen siirtyy käytännössä eläkkeelle 18-vuotiaana, siinä on eletty muutama vuosikymmen etukäteen varsin dynaamisesti ja elinvoimaisesti. Ja onhan esim. Umayya Abu-Hanna hyvin dynaamisesti onnistunut haistattelemaan maalle, joka on hänet elättänyt ja saanut vastineeksi pelkkää haistattelua. Dynaamisuutta ja elinvoimaa, sano.

Tässä vaiheessa joku voi tietysti todeta, että onhan niitä työtäkin tekeviä siirtolaisia, ja siihen voi todeta että jep, epäilemättä on suuri järki käyttää puolihintaista virolaista työvoimaa ja samaan aikaan makuuttaa suomalaisia rakennusmiehiä kortistossa. Varmaankin siitä hyötyy Oyj, ja Oyj:lle samoin kuin kokoomuksellehan ei tavallinen suomalainen ole enää kuin jossain tapauksissa välttämätöntä maanparannusainetta plus tarvitaanhan heitä kerran neljässä vuodessa äänestämään valtiollisen tason koulukiusaajat seuraavallekin kaudelle.

Yhtä kaikki, tuosta Virolaisesta tulee kiistatta mieleen se, että mamma lukee tiettyä epistolaa, koska hänen kuuluu lukea sitä epistolaa, eikä hän usko itsekään siihen, mitä lukee. Vaan kuka hänet siihen velvoitti? Kasvojen menetyksen pelko? Pelko oman kuolemattoman sielun puolesta? Ettei vain vahingossakaan sanoisi ääneen jotain sellaista, josta joku perussuomalainen saattaisi olla samaa mieltä?

Tai mene ja tiedä. Ehkä hän luottaa konditionaaliin niin vahvasti, että on valmis sijoittamaan siihen. Ainakin toisten rahoja. Lähtisiköhän hän mukaan pyramidirahastoon?

Yhtä kaikki, Hotellin respa toivottaa lukijoille mukavaa joulun odotusta. Palaamme vielä Joulutarinan merkeissä.

16 kommenttia:

Närpes varg kirjoitti...

Kuolemattomien kommenttien sarja jatkuu:

Nyt on pantava pystyyn kansalaiskeräys sekä tietysti mielenosoitus tunnuksella ”jo riittää köyhän ryöstö.” Ent. kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) nimittäin kertoo US:n blogissaan joutuneensa ryöstetyksi Helsingin satamassa!
Hän kertoo löytäneensä Myanmarista Yangonin torilta käsintehdyn buddhalaisen alttarikaapin. Kaappi maksoi ”hieman toistasataa euroa”. Hän turvautui merirahtiin kookkaan kaapin kuljettamiseksi Suomeen, ja kaapin ja kuljetuksen yhteishinnaksi tuli noin kolme sataa euroa.
Helsingin satamassa Kiljusta odotti yllätys: rahdin tullaus- ja käsittelykulut. –Hymy hyytyi, kun minulle lyötiin lasku kouraan: 322,75 euroa. Mistä tällaiset kulut siunautuvat? Olinhan maksanut rahdin perille asti, Kiljunen kirjoittaa. Kiljuselle kerrotiin lopulta laskun perusteista.
–Ensinnäkin on maksettava ISPS meriturvallisuusmaksu, 10 euroa. Toiseksi on ISF tuontipalvelumaksu, 18,98 euroa. Kolmanneksi ENS maksu tullille toimitettavista turvatiedoista, 10 euroa. LCL agenttilisä on 22,77 euroa. Terminaalimaksu Wacolle kontin purusta on 85 euroa. Aloin hermostua listaan, jonka edessä olin toivottoman avuton, hän kirjoittaa. Pottiin lisättiin vielä arvonlisäverot. –ALV:t lisättiin ja tunsin joutuneeni laillisesti ryöstetyksi, Kiljunen kirjoittaa.
Kiljusen vanha tuttu Kontulan Anna vaati äskettäin kaikille vapaata muuttoa ja ylöspitoa Suomessa. Nyt varmaan Kimmo aloittaa kampanjan myös tavaroiden tuonnin vapauttamiseksi kaikista maksuista. Ja heipparallaa: eduskunnassa kohta ollaan, kumpikin!

Anonyymi kirjoitti...

Joo-o. Aika hyvät tiedot tällä Kiljus-Kimmolla, jos se kuvittelee, että huolintaliikkeen hintoihin ei sisältynyt ALVia, kuten Usarin blogikirjoituksesta ilmeni. Kyllä se niissä oli. Sattuu nyt vain olemaan niin, että maahantuonnin tullauksessa maksetaan ALV myös kaikista rahtikuluista.

Lienee tosin turha olettaa, että Kimmo Kiljusen tasoinen entinen kansanedustaja ja nykyinen ulkoministeriön erityisavustaja (tai jotain) tällaista mundääniä pikkuseikkaa tietäisi.

RI kirjoitti...

Pieni tarina,suuri opetus? Kuulin tämän isältäni,kun nuorena kinusin häneltä (seikkailu)kertomuksia sodasta.Tämä talvisodan veteraani oli määrätty muiden mukana purkamaan mottia syksyllä 41.Lähdettiin harvana rivistönä etenemään suon reunaa.Aikansa taaperrettuaan,huomasi isäni kadottaneensa yhteyden muihin.Ei hätää oli tehty ennenkin. Parin tunnin kuluttua hän huomasi suon painanteessa jonkun makaavan.Vanja vai oma? Hengissä vai kuollut? Varovasti lähestyessään näki ryssän makaavan liikkumatta mahallaan.Kyllä tästä selvitään tuumi Uudenmaan piirin nyrkkeilymestari ja kova painija. Hyökkäsi toveriin kiinni,mutta tämä oli veltto kuin alatoopi.Siis kuollut? Ei perkele,liikkuu.Ei ole vanjalla asetta ei edes pistoolia,ei kranaattia mutta ei se ole haavoittunutkaan, vain vähän verta tullut nenästä. Varmaan jonkunlainen paineaalto tms.on pojan pökerryttänyt. Siina sotaurho katseli toista ja mietti maailman menoa, ja vanja näytti elonmerkkejä.Suuri mies oli veli venäläinen, minun kokoinen mietti suomen sankari,mitäs ton kanssa teen? Ja vanja heräili ja avasi silmänsä.Sellaista kauhua ei oltu nähty edes Malmin mustalaisissa,niiden tultua yksin vastaan yöllä. Venäjän pojalle tuli mieleen politrukkien kauhutarinat suomalaisista puukkomiehistä ja munien leikkaajista.Ne kauhusta laajentuneet silmät muistan aina, sanoi isäni. Eipä muuta kuin rauhoitellaan vanjaa ja tupakat esiin. Ei venäjänpoika uskonut silmiään kun luodin sjasta tarjottiin mainiota Saimaan pölliä.Siinä sitten istuivat kaksi nuorta miestä Karjalan suolla ja polttelivat rauhoittavia savuja.Juttuakin alkoi syntyä muutamilla sanoilla ja käsimerkein.Isäni päätti aloittaa huipulta ja avasi keskustelun Aatusta, näytti vanjalle,että kurkku poikki vaan.No eipä halunut toverikaan jälkeen jäädä ja näytti samalla elekielellä mitä ajatteli Stalinista.Ja kun oli alkuun päästy meni siinä joku pienempikin herra.Nuori toveri otti povestaan valokuvan ja näytti sitä isälleni.Siinä oli kaunis nuori nainen pieni lapsi sylissään, vaimoni esitteli vanja ja kyynel vierähti silmille.Eipä ihme, onhan miehellä yli 3000 km kotiin. Ei muuta kun toveri olalle ja kohti JSP:tä. Vanja pyyteli,että saisi jäädä suolle, mutta se voi olla vaarallista näin sodassa, ajatteli isäni ja nosti toverin olalle. Kuljettiin suolla ja nyt urheilusta ja kovasta kunnosta oli hyötyä.Huilata piti vähän väliä,mutta olihan mukana hyvä juttukaveri,jonka silmät nyt loistivat ja mielessä välähti oman perheen kuva. Vihdoin tultiin tielle ja isäni ojensi vanjalle lapun,jossa luki venäjäksi ja suomeksi:Olen antautunut,minut on tarkastettu eikä minulla ole aseita.Näin piti menetellä.Antautuneet kerättiin tienvarsista ja vietiin eteenpäin. "Muistan koko elämäni,kun katselin venäläistä silmiin erotessamme.Siinä katseessa oli rakkautta ja silmänurkassa kyynel." RI PS.Tämä tarinan kuultuani olin kuullut kaikki haluamani sotajutut.

Ghettomaksaja kirjoitti...

Läpi maailmanhistorian on ollut tyhmiä ihmisiä. Siinä ei ole mitään uutta, eikä sinänsä mitään väärääkään - totta kai heilläkin on oikeus elää. Kysymys vain kuuluu, että onko ne kaikki perkeleen Kontulat ja Kiljuset pakko äänestää kansanedustajiksi? Nyt olisi kyllä hyvä sauma jollakin persujen kansanedustajalla lähettää Kiljuselle viesti, että "kyllä tullilainsäädännön pitäisi olla ex-kansanedustajalle melko selkeä, mutta heikompilahjaisten auttamisen nimissä voin tämän kerran jeesiä ja korvata taloudellisen menetyksesi. Lähetätähän tilitietosi sähköpostiini etunimi.sukunimi@eduskunta.fi niin siirrän rahat ensi tilassa, ettei perheesi taloudellinen tilanne pääse ratkaisevasti heikkenemään näin joulun alla." Pitäähän eläkeläisen saada kinkku pöytään ja lapsille lahjat, edes pienetkin. Yst.terv. xxx xxxxxx." Saattaa olla ettei Kimmolla olisi pokkaa ottaa rahoja vastaan...

Tuosta työvoiman liikkuvuudesta: tällä hetkellähän esimerkiksi Portugalista muuttaa Brasiliaan jokainen insinööri ja hitsari, joka vain lentokoneesta viimeisillä säästöillään paikan saa. On nimittäin homma siellä hieman isolla vaihteella, kun sikäläisiin öljysatamiiin investoidaan muutama miljardi euroa vuodessa ja uusia laivojakin taitaa olla tilauksessa kolminumeroinen määrä. Siinä voidaan oikeasti puhua siirtolaisten positiivisesta vaikutuksesta - vai maailmankuulun brasilialaisen sosiaaliturvan perässäkö sinne matkustetaan?
http://www.theguardian.com/world/2011/dec/22/portuguese-migrants-brazil-economic-boom

Tuosta linkistä voipi vilkuilla tarkemmin mikä on siellä suunnalla projektien suuruusluokka. Hiljaiseksi vetää. http://repositories.lib.utexas.edu/bitstream/handle/2152/13799/PUBRevistaBrasilMEPortosI.pdf?sequence=29

Ykä: Oletko muuten huomannut, että Markus Kajolla on Ylen sivuilla oma blogi? Kannattaa lukea. Melko mahtavaa settiä, eli voipahan todeta omien verorahojen menevän edes joidenkin senttien osalta hyötykäyttöön.
http://olotila.yle.fi/ihmiset/blogit/ajatusten-miljoonalaatikko

Castor kirjoitti...

Tuo "alihyödynnetty voimavara" on todellista kansantaloudellista tuhlausta, kun sitä ei voi missään hyödyntää!

Koko ajan itketään kuinka hyvin koulutettuja nämä ihmiset ovat, mutta jostain syystä ne loppututkintopaperit vain ovat jääneet sinne johonkin, mihin lie. Mutta vähintään kaksi ylempää korkeakoulututkintoa on plakkarissa, on lääkäri-insinööriä ja muuta. Suomea ei osata, mutta voimavaroja olisi vaikka mihin!

Kuulin kaveriltani, että Kouvolan seudulla vaikuttaa venäläinen terveyskeskuslääkäri, joka kysyy jokaiselta potilaalta, kuinka paljon sairaslomaa tämä tarvitsee. Kaverini vei sinne 89-vuotiaan äitinsä, jolle esitettiin sama kysymys.Tämä on kuulemma liki ainoa asia, jonka lääkäri osaa sanoa suomeksi. Diagnoosin tekemisessähän potilaan omat subjektiiviset kokemukset voidaan unohtaa turhina, eikä niistä tietenkään kannata kysyä.

Tulevaisuudessa näille lääkäri-insinööreille annetaan kiintiöt ja lupa harjoittaa mitä tahansa tointa, tietenkin valden maksamissa duuneissa, ja yksityisellä on velvollisuus ottaa töihin 20 % henkilöstöstään maahanmuuttajista. Tutkintotodistuksen korvaa henkilön oma väite siitä, että Mogadishun maailmankuulusta teknillisestä korkeakoulusta on paperit ja että π on 4, koska se on koraanissa. Pulinat pois ja tällä arvolla rakennetaan seuraava silta, koska olisi rasismia väittää että π on 3,14 ja risat!

Ruotsalaistoimittaja David Fjäll ei tule sitten enää Suomeen, jos hänen turvallisuuttaan ei kyetä takaamaan. Kovia kokenutta lehtineekeriä on sanottu peräti neekeriksi ja käsketty palaamaan kotimaahansa edellisen Karjala-turnauksen aikana. Epäselväksi lukemissani artikkeleissa jäi ensinnäkin se, olivatko huutelijat suomalaisia ja huutelut suomeksi, joka tarkoittaisi sellaista poikkeusta, että rastatukkainen ruotsalaistoimittaja olisi opetellut suomenkielen, olivatko huutelijat suomenruotsalaisia vai ruotsinsuomalaisia, jos huutelu tapahtui ruotsiksi, ja lopuksi se, että jos Fjälliä on kehotettu palaamaan kotimaahansa, niin Ruotsiinhan hän palasi, big fucking deal!

70-luvun lopulla Ruotsissa töissä ollessani tapasin Egyptistä (?) Ruotsiin muuttaneen sairaala-apulaisen, jonka nimen olen unohtanut. Ajoin ambulanssia (tutkinnot: ylioppilas ja sotilaspassi) ja ko. mies kärräsi potilaita sisään Södersjukhusetiin kun niitä toimme. Kundi väitti jossain vaiheessa olevansa insinööri, mutta ettei hänelle ollut töitä Ruotsissa insinöörin hommissa. Tunsin kyllä parikin tyytyväistä suomalaisinssiä, jotka molemmat olivat Atlas-Copcolla koulutustaan vastaavissa töissä. Jollain verukkeella esitin Egyptin Ruotsille antamalle alihyödynnetylle voimavaralle toisen asteen yhtälön, jota hän sitten ei kuitenkaan osannut ratkaista. Samoissa töissä kuin Egyptin lahja Ruotsille oli muuan algerialainen kirjallisuuden professori ja London School of Economicsista valmistunut tansanialainen. Näin silloin ja näin nykyäänkin!

Anonyymi kirjoitti...

"Kuka hänet siihen velvoitti?”

Joku lainasi jossain tämän blogin ulkopuolella Pertti Julkusen ajatuksia nomenklaturasta ja sen omalakisuudesta. "Tästä kulmasta katsoen tavallisista ihmisistä erottautuva nomenklatura pilaa julkista keskustelua ja kasvattaa väkivallan uhkaa kolmella sellaisella tavalla, joilla on ontologiset vastineensa Heideggerin filosofiassa. Ne ovat kaksimielisyys, uteliaisuus ja lörpöttely.. Lörpöttely on ymmärtämisen teeskentelemistä.. .. Lörpöttelyn lauseet eivät tarkoita mitään. Ne toimivat juuri merkityksettömyytensä ansiosta keskustelun estäjinä ja epätasa-arvon tuottajina. Samalla lörpöttely toimii eräänlaisena nomenklaturan pääsykokeena. Eliittiryhmän jäseniksi pääsevät ne, jotka ilkeävät teeskennellä sellaista, mitä eivät ymmärrä.. ..vaikuttavat siihen suuntaan, että yleistä etua edistävien byrokratioiden johtotehtäviin valikoituu sellaisia ihmisiä, joilla ei ole edellytyksiä toimia niissä."

Kattopa Ykä Anne-Mari Virolaisen, Laura Rädyn, Jyrki Kataisen, Utta Jurpilaisen, Eva Bideeen, Jani Toivolan, Päivi Lipposen, Himasen ja parin tusinan vapaavalintaisen poliittisen broilerin lausuntoja tuon nomenklatura + lörpöttely -skeeman läpi. Siitähän se lörpöttelyn syy Julkusen sanoista löytyy: pitää puhua paskaa että pääsee talikonvarresta leivoskahveille toisten samanlaisten paskanpuhujien kanssa.

Suomi on aika pitkälle meritokratia. Mokuklusteri ja poliittisten virkanimitysten kenttä muodostaa kuitenkin meritokratian sisälle nomenklatuurisen parasiittiyhteisön. Siinä pääsevät lihomaan ja vaurastumaan ne, joiden edellytykset pärjät meritokratian puitteissa ovat... miten sen nyt kauniisti sanoisi.. vähän silleen keskinkertaiset. Tämän vuoksi nomenklaturan jäsenten on puolustettava omaa ohituskaistaansa henkeen ja vereen sillä ilman sitä verovaroin moottoroitua liukuhihnaa he jäisivät urakehityksessä juuri sinne minne osaamisensa ja ymmärryksensä perusteella kuuluisivatkin.

Kiitos sinulle siitä että jaksat nostaa näitä erilaisia asioita esille. Jumalan siunausta ja mukavaa humppajumppaa sinne Pinnanmaalle.

Anonyymi kirjoitti...

Jäipi vahingossa ton Julkus/nomenklatura -höpinän ulkopuolelle se ajatus, että toi nomenklaturan lörpöttelyhän tavallaan toimii populistisen poliittisen puheen vastamääritelmänä ja sitä kautta määrittelee poliittisen populismin. (Voisko totakaan yhtään epäselvemmin sanoa?)

Tuosta vinkkelistähän poliittinen populismi on nomenklatuurisen lörpöttelyn ekslusiivisuuden murtamista arkikäsitteisiin turvautumisen avulla.

Ja tuon määritelmän kauttahan tulee suoraan näkyviin sekin, että minkä takia nomenklatuura pitää populismia niin mielettömän vaarallisena asiana. Populismihan vie nomenklatuuran parhaan aseen ja rakentaa pohjaa sille että nomenklatuurisesta systeemistä pitäisi siirtyä meritokratiseen systeemiin. Elikkä uraraketti menisi epäkuntoon ja vaihtuisi urakaivuriksi itte kullakin nomenklatuuran kaakattajista.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan tosissaanko Ghettomaksaja epäilee että sosialisti ei suostuisi ottamaan vastaan muiden rahoja? Vai jouluhuumorikos siellä on kyseessä?

Anonyymi kirjoitti...

Jäipi vahingossa ton Julkus/nomenklatura -höpinän ulkopuolelle se ajatus, että toi nomenklaturan lörpöttelyhän tavallaan toimii populistisen poliittisen puheen vastamääritelmänä ja sitä kautta määrittelee poliittisen populismin. (Voisko totakaan yhtään epäselvemmin sanoa?)

Tuosta vinkkelistähän poliittinen populismi on nomenklatuurisen lörpöttelyn ekslusiivisuuden murtamista arkikäsitteisiin turvautumisen avulla.

Ja tuon määritelmän kauttahan tulee suoraan näkyviin sekin, että minkä takia nomenklatuura pitää populismia niin mielettömän vaarallisena asiana. Populismihan vie nomenklatuuran parhaan aseen ja rakentaa pohjaa sille että nomenklatuurisesta systeemistä pitäisi siirtyä meritokratiseen systeemiin. Elikkä uraraketti menisi epäkuntoon ja vaihtuisi urakaivuriksi itte kullakin nomenklatuuran kaakattajista.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Närpes Vargille, Ano1:lle, RI:lle, Ghettomaksajalle, Castorille ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Närpes Varg, Ano1 & Ghettomaksaja: Tuosta Kiljusen tapauksesta voisi käyttää sitä termiä ”poetic justice”. On meinaan jotenkin kaunista, kun heppu, joka on ollut innolla tekemässä tavallisten ihmisten elämää vaikeuttavaa verotus – säädös – maksatus – anomus – sovellus-rävellysviidakkoa törmää siihen itse ja vetää herneet nenukkiin.

RI: Kiitos hienosta kertomuksesta. Tässä on viime aikoina tullut kommentoijilta niin paljon näitä ”suomalaisia tähtihetkiä”, että taidanpa ensi vuoden puolella julkaista niistä koosteen omana juttunaan. Ja tämä juttu on ilman muuta mukana.

Ghettomaksaja: Tottapa joo, niin Portugalista kuin Espanjastakin on muuttovirta entisiin siirtomaihin, jossa talous kasvaa. Ja tässä tapauksessahan puhutaan kieli- ja ammattitaitoisista siirtolaisista, jotka helposti löytävät paikkansa yhteiskunnasta ja joita varten ei tarvitse perustaa maahanmuuttoteollista puolestaloukkaantumiskompleksia.

Eteläisen Amerikan talouskasvu vaikuttaa tietysti ikävällä tavalla Suomeenkin, sillä eukalyptuspuu kasvaa kaatokuntoon noin seitsemässä vuodessa ja se käy paperin raaka-aineeksi. Helppokos se on panna paperitehdas pystyyn eukalyptuspeltojen keskelle ja sahata puut suoraan työstöön tehtaalle. Jää logistiikkaongelmat hiukka vähemmälle. Luulen, että tulevaisuudessa ei Suomessa ole kuin pari paperitehdasta, joilla katetaan kotimainen tarve. Kiljuselle ja Kontulallehan tämä ei ole ongelma, sillä heidän näkemyksensä mukaan nettokansantuote muodostuu puhe- ja kirjoitustyöstä.

En muuten ollut törmännytkään Kajon blogiin. Kiitos vinkistä. Täytyy tutustelation.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Castor: Toisin kuin Ghettomaksajan kommetissa, joka koskee Etelä-Amerikkaan päin suuntautuvaa siirtolaisuutta, meidän omassa ns. edistyksellisessä siirtolaisuudessa ei ole enää aikoihin ollut kyse siitä, onko niistä ihmisistä mitään hyötyä. Koko asia on muuttunut ideologiseksi kysymykseksi. Maahanmuuttajia täytyy tulla, koska jos niitä ei tule, se on ideologian vastaista ja semmostahan ei voi hyväksyä. Ja tämmönen ideologiahan menee (on jo mennyt) uskonnolliselle tasolle ja silloinhan (hovioikeudenkin mukaan) ei loogisilla ja järkiperusteilla ole enää mitään merkitystä.

Noista lääkäreistä voin todeta, että olen ollut tekemisissä niin venäläisten, Baltian maista tulleitten kuin arabimaista tulleitten lääkäreitten kanssa. Minä en yhtään epäile heidän osaamistaan, mutta jos potilas ja lääkäri ymmärtävät toistensa puheesta noin 25%, niin kyllähän siinä potilaalle pikkusen epävarma olo tulee. Eikös muuten joskus jo 1960 – 1970-lukujen vaihteessa joku arabitaustainen hemmo päässyt pelkällä puheella ihan korkeisiinkin lääkärihommiin Ruotsissa. Se oli sitten kärähtänyt, kun oli kesken jonkun operaation ruvennut kaivamaan steriilillä hanskalla korvaansa. Oliko se pilapiirtäjä Kari, joka siitä väsäsi piirroksen. Jotenkin niin, että ”sais nyt se valekirurgi tulla kaivamaan roskan mun korvastani”.

Tuosta Fjällin tapauksesta ihmettelen, että kun se kerran on sattunut jo vuosi sitten, niin miksi nostetaan meteli vasta nyt? Miksei jo silloin?

Ano2: Kaiken kaikkiaan olen pitkälti samaa mieltä kanssasi tästä nomenklatuuran parasiittiyhteisöstä. Ja sehän on luonteeltaan sisäsiittoinen, sillä se värvää jäsenensä oman poliittisen kasvatuskoneistonsa kautta. Perussuomalaisten kansanedustajat ovat taas tulleet eduskuntaan tämän koneiston ulkopuolelta, ja se selittää pitkälti poliittisen vastapuolen vihan persuja vastaan.

Tämä koneistohan toimii myös virkamiespuolella, sillä johtotehtäviin palkattavan virkamiehen tärkein ominaisuus on se, että hän ei missään nimessä kyseenalaista järjestelmää.

Luulenpa muuten, että Kiljunen ei ottaisi suoraan hänelle kerättyjä rahoja. Toisten rahoja hän törsää ihan varmasti mielellään, mutta rahat täytyy saada pykälien mukaan ja momenttien kautta. Kansalaiskeräys on taas jotain – no hyi saatana – yksityistä. Ja yksityinen toimintahan on tietysti sosialistille Herrasta Perkeleestä.

Ja vielä kiitokset sinulle. Näitä asioita kannattaa nostaa esille, vaikka se toiston toistoksi menisikin. Jos ei muuten, niin muistuttaakseen, että vaikka nomenklatuura niin kuvitteleekin, niin eivät kaikki asiat ole pysyviä itsestäänselvyyksiä.

korpisoturi kirjoitti...

Suomi köyhtyy, mutta maahanmuutto se vaan porskuttaa. Entäs sitten kun näitä mamuloisijoita on miljoona tai kaksi, niin mitä siitä seuraa? Täytyykö ruveta suunnittelemaan piilopirttiä korpeen, niinkun isovihan aikoihin. Metsä se on meitin puolella.

Tämä on tuleva suunta, ellei hallitusherroja saada vaihtoon.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Korpisoturi. Meidän Huitsinnevadan omakotitaloa ei varsinaisesti piilopirtiksi voi sanoa, mutta ei tänne ihan vähällä ns. kehitys etene. Sääliksi vaan käy tulevaisuudessa tietyissä kaupungissa asuvia ihmisiä. Heillä kun on ongelma, mutta ongelmasta ei saa puhua, sillä se on virallisesti voimavara. Sitten kun ruvetaan käyttämään termiä ”haasteellinen”, ollaankin jo syvässä kusessa.

Anonyymi kirjoitti...

Moro

Joopa joos, samalla tavoin kuin demarit ovat kääntäneet selkänsä duunreille niin kokkarit näyttävät keskaria tavalliselle pienyrittäjälle.
Molemmat liebnevät todenneet, että tuottavan työntekijät pikkuhiljaa katoavat ja potentiaalinen äänestyskunta löytyy julkisen sektorin jakkupuvuvuista.

Tuntuu, että meillä on vain yksi puolue, sosiaalifemokraatit.

Kiinnostavaa olisi tietää millä he aikovat sen puuhastelunsa rahoittaa?
Vai lieneekö idiksenä ottaa velkaa velan päälle kunnes IMF:n mustasalkkuiset sedät puhaltavat pelin poikki.

Kuten oletkin todennut, niin himpun verran huvittavaa on höpinät työvoiman tarpeesta hoiva-aloille. Epäilemättä tarvetta on, vaan kun jonkun tarvisi tienata se raha jolla heidän palkat maksaa.
Vasemmiston ja vihreiden politiikka on jotenkin hassua kun potkitaan päähän sitä porukkaa joka kustantaa heidän puuhastelunsa.

KKi

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, KKi. Tuo termi sosiaalifemokraatit kuvaa tuota porukkaa varsin osuvasti. Minä vähän luulen, että ne eivät todellakaan tajua, että jonkun täytyy tienata raha, ennen kuin se voidaan jakaa. Ne luulevat, että raha vaan tulee.

Yhtä kaikki, hyvää ja rauhallista joulua sinulle ja turvallisia ajokilometrejä tulevalle vuodelle.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitokset KKille joulun toivotuksista vielä. Jätin varsinaisen kommenttisi julkaisematta, koska se sisälsi henkilötietoja, ja niitä en blogissani julkaise, ellen saa varmistusta, että ne todellakin saa julkaista. Tämä siksi, etten aiheuta blogini vuoksi kenellekään mitään ylimääräistä hankaluutta.