torstai 15. toukokuuta 2008

EHDOLLISISTA TUOMIOISTA

Jussi Halla-aho on tuoreimmassa kirjoituksessaan käsitellyt hyvin sitä, kuinka vaikeaa Suomessa on joutua vankilaan. Koska aihe ei ole itsellenikään työni puolesta mitenkään vieras, rustaan siitä minäkin muutaman rivin, keskittyen erityisesti ehdollisiin tuomioihin.

Ehdollinen tuomiohan on sinänsä varsin mainio keksintö ja se muistuttaa paljon ovissa olevia lukkoja. Molemmat kun ovat tarkoitettu nimenomaan lainkuuliaisille ihmisille. Lukko ei estä ketään murtautumasta sisään, mutta se on merkkinä siitä, että nyt ollaan siirtymässä jonkun toisen manttaalille, joten lainkuuliainen ihminen ymmärtää kääntää rintamasuuntansa ympäri ja poistua paikalta.

Sama vaikutus lainkuuliaiseen ihmiseen on ehdollisella tuomiolla. Jo pelko siitä, että tuomitaan, vaikkei ineen joutuisikaan, saa tavallisen Taunon miettimään tukevaa oksaa ja sopivan mittaista köydenpätkää.

Valitettavasti on olemassa ihmisiä, joille ehdollinen tuomio tarkoittaa vain sitä, että rikollista toimintaa saa jatkaa, koska sitä estävää vankilatuomiota ei tullut.

Omissa hommissani olen vielä useasti törmännyt siihen, että tuomion saanut nuori herrasmies ei edes ymmärrä tuomiotaan, eikä sitä mistä hän on sen saanut.

Yritän selittää tätä asiaa erään (tässä tapauksessa kuvitteellisen, mutta prototyyppinä hyvin toimivan) henkilön rikollisen uran kehityskaarella. Käytetään esimerkkihenkilöstämme vaikkapa nimeä Masa.
Masa aloittaa aktiivitohelointinsa jo kolmetoistavuotiaana, ja saa tililleen sekä omaisuus- että väkivaltarikoksia. Rikoksia selvitellessä Masa tapaa sosiaalihuollon edustajia ja myös virkavaltaa. Masalle pidetään puhutteluja. Mutta koska Masa on vielä syyntakeeton, ei Masa joudu oikeuteen.
Masan johtopäätös asiasta: minähän voin tehdä mitä lystään.

Masa siis jatkaa kulkuaan oikeaksi katsomallaan polulla ja lopulta sosiaalihuolto ottaa Masan neljätoistavuotiaana huostaan ja sijoittaa laitokseen. Suomessa ei kovia laitoksia tällä hetkellä paljoa ole, joten Masa huomaa, että lomat pyörii ja osalle henkilökuntaakin saa rääpiä turpaansa sen, minkä huvittaa. Masa siis pitää lystiä kaupungilla, mutta koska hän on edelleenkin syyntakeeton, ei Masa joudu oikeuteen.

Masan johtopäätös asiasta: minähän voin tehdä mitä lystään.

Masa täyttää viisitoista ja jatkaa sankartöitään. Nytpä hän joutuukin enemmän tekemisiin poliisin ja oikeuslaitoksen kanssa. Hän vaan tipahtaa kärryiltä melko pian, koska oikeusprosessi on hidas. Jos hän tekee rikoksen lokakuussa, saattaa ensimmäinen varsinainen oikeusistunto olla seuraavan vuoden kesäkuussa. Ja siinä istunnossa ei tuomioita jaeta, koska kaikki asianosaiset eivät ole paikalla. Masahan ei ole tehnyt aktiviteettejaan yksin, vaan samanhenkisessä porukassa, eikä kalenterin seuraaminen ole tämän porukan vahvimpia puolia. Istunto siis siirretään eteenpäin ja Masa kävelee oikeussalista ulos.

Masan johtopäätös asiasta: minähän voin tehdä mitä lystään.

Jo ennen edellistä, keskeytettyä istuntoa on Masalla tietenkin jonossa poliisikuulusteluja ja syyteharkinnassa olevia juttuja sen lokakuisen jutun jälkeenkin. Siitä lokakuisesta jutustaan hän saa lopulta tuomion elokuussa (4 kk ehdollista). Vähän Masaa ihmetyttää, kun tuomio tuli varkaudesta ja eikös hän ollu viimeksi kyttiksellä pahoinpitelystä, mutta eipä sillä suurta väliä ole, koska Masa tajuaa, että hän voi edelleenkin marssia oikeussalista ulos. Kun häntä ei viety ineen, hänhän on vapaa mies jatkamaan valitsemaansa uraa. Masalla on monia ominaisuuksia, mutta terävä ajattelukyky ei valitettavasti kuulu niihin.

Masan johtopäätös asiasta: minähän voin tehdä mitä lystään.

Masan ura jatkuu, ja oikeussali tulee tutuksi paikaksi. Ehdollista tuomiota tulee lisää. Saatetaanpa hänelle tarjota yhdyskuntapalvelua. Masa käy nojailemassa muutaman kymmenen tuntia harjan varteen jossain kaupungin puutarhahommissa. Vankilaan vaan Masa ei joudu millään. Hänelle annetaan taas ehdollinen tuomio. Hän ei miellä sitä tuomioksi, koska hänhän voi taas kävellä ulos oikeussalista.

Masan johtopäätös asiasta: minähän voin tehdä mitä lystään.

Lopulta 17-vuotiaana Masa ottaa juoksukaljaa R-kioskista ja jää (niin kuin on aina jäänyt) kiinni. Tuomari laskeskelee papereista tällä kertaa, että sepä on Masan piikki tullut täyteen ja laittaa Masan istumaan. Samalla Masalle tulee istuttavaksi aikaisemmat ehdolliset tuomiot, koska koetusaika ei ole ohi.

Masan johtopäätös asiasta: zwiddu tää on natsi maa, kun mäyräkoiran varastamisesta saa 2 vuotta 4 kuukautta vankeutta.

Ei Masasta tule edes ammattirikollista, sillä tohelona hän jää aina kiinni. Masasta tulee ammattivanki. Ehkäpä hän jossain vaiheessa kruunaa uransa puukottamalla piripäissään hengiltä jonkun vastaantulijan.

Ehdolliset tuomiot eivät vaikuttaneet Masan kaytökseen yhtään mitään. Eikä maailman Masojen käytökseen vaikuta yhdyskuntapalvelu eikä nuorisorangaistus. Jos ehdollisesta oppii, sen oppii kerralla. Mutta kun viimeinen varoitus annetaan kuudetta kertaa, on touhu lähinnä naurettavaa.
Olisiko Masalle kannattanut rojauttaa 15-vuotiaana kuukauden ehdoton tuomio, jonka hän olisi istunut samalla osastolla esim. moottoripyöräilyä ja painonnostoa harrastavien herrasmiesten kanssa? Olisiko Masa tajunnut, että ei tää touhu niin mukavaa ehkä olekaan?

Yhdysvalloissa on ollut (liekö vieläkin) projekti, jossa nuorisorikollisia vietiin vankilaan oppitunneille. Oppitunteja pitivät elinkautisvangit, jotka pelästyttivät tyypeiltä paskat housuun. Ainakin aiheesta tehdyn dokumentin mukaan porukasta suurin osa rupesi elämään ihmisiksi. Toimisiko tämä meillä? Mene ja tiedä, mutta ei tämä nykyinenkään systeemi tunnu toimivan.
Voidaan tietysti sanoa, ettei vankila paranna ketään. Ei se varmasti parannakaan, mutta pitääpähän tavallisille ihmisille vaaralliset tyypit pois kuleksimasta. Jotkut kun vain päättävät elää kusipäinä, vaikka humanistinen virkakoneistomme mitä yrittäisi.

6 kommenttia:

reino kirjoitti...

Niinpä.

Tuohon kun otetaan vielä kulttuurierot päälle niin a vot.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Joo kulttuurierot ovat sitten oma lukunsa. Mutta systeemi on sen verran mätä, että pelkillä suomalaisillakin saadaan aikaan Masoja ihan liikaa.

Anonyymi kirjoitti...

Muistaa nuoruudestaan näitä masoja...

Masan 14-16v. välillä on usein aiheutettu kulunkia lähipirille ja yhteiskunnalle helposti satojatuhansia.
Ikätoveri jolla on masan aiheuttamaa arpikudosta ja sairaalakeikka ihmettelee mailman menoa...

Sinut kirjoitukseesi inspiroinut JHa kirjoitteli samasta aiheesta aikaisemmin ja hän nosti rangaistuskeskustelussa täysin unohdetun elementin, koston.

Uhri, joka ei koe rikollisen saavan tasoitusta, kompensaatiota (lue kostoa) kokemastaan vakavasta vääryydestä...
lakkaa uskomasta systeemiin tai pahimmasssa tapauksessa hakee koston itse.

Anonyymi kirjoitti...

Nopea puuttuminen nuoren rötöskierteeseen olisi erittäin tärkeää. Tuntuu että nykyinen systeemi on tarkoituksella viritetty tuottamaan maksimaalinen määrä näitä "masoja" tai sitten asiasta vastaavat tahot ovat virkoihinsa ainoastaan sopivia, ei päteviä..

Paavo Saariranta kirjoitti...

Oikeastaan koko perinteinen moraalikäsitys perustuu hyvityksen ideaan. Anteeksiantokin on mahdollista vain tosiasiallisesti syylliselle. Nykyisen suhteellisen moraalikäsityksen vallitessa rötöstelijä ei taida saada riittävän selvää viestiä syyllisyydestään. Nyt en siis puhu syyllistämisestä vaan tosiasioiden eteen joutumisesta. Pahinta tietysti on, jos systeemi antaa viestin, että ”yhteiskuntahan” se oikeastaan syyllinen tässä onkin, niin kuin nykyään kai aika monesti käy.
Aika monet muuten ajattelevat nykyään niin, että jos pyöräsi varastetaan pihaltasi, olet itse syypää, oikeastaan ihan kerjäsit sitä. Mitäs jätit pyöräsi ilman betonibunkkerin ja ovitelkien suojaa… Vakuutusyhtiö on muuten samaa mieltä!

Kekke kirjoitti...

"Vakuutusyhtiö on muuten samaa mieltä!"

Vakuutusyhtiöillä on oma standardi mm. pyöränlukoille - jos munamankelissasi ei ole Oikeaa lukkoa kun se pöllitään, niin se on voi voi.

Koskahan sama standardointi tulee oikeuslaitoksen puolesta vaikka naisten vaatteille. Shortsit tai kesämekko olisivat ehdoton no-no ja lieventävä asianhaara raiskaustapauksessa, nahkahousuisen böönän pökkimisestä taas heiluisi häkki raskaamman jälkeen.
[/end vitutuksensekainen iva]