torstai 27. joulukuuta 2012

ONGELMA JA ILO

Tässä vuoden ollessa loppusuorallaan tuli vielä törmättyä ongelmaan. Ei henkilökohtaisessa elämässä, minä kun olen sen verran tyhmä etten osaa olla oikein mistään huolissaankaan, mutta onneksi mullakin on apuna Helsingin Sanomat, joka osaa kertoa minulle, mistä pitää huolestua. Lehti nimittäin uutisoi tuoreeltaan, että Helsingissä on ongelma. Ja ongelmahan on se, että Helsingin Kaupunki ei pysty osoittamaan asuntoa 175 maahanmuuttajaperheelle. Otsikko on raflaavasti ”Asuntopula ajaa maahanmuuttajalapsia sukulaisten nurkkiin”.

Asiassa on kiistatta ongelma, tosin näkemys siitä, että mikä siinä ongelmana oikein onkaan voi hieman erota minun kontra HS:n & asiaa hoitavien virkamiesten välillä. Helsinki kun ratkaisee ongelman siten, että sosiaalivirasto vuokraa näitten maahanmuuttajaperheitten käyttöön tilapäisiä kalustettuja asuntoja Forenom Oy:ltä, jonka vuokrahinnat tietysti kepittävät tavalliset asunnot.

Lasketaanpa hieman ja etsitään majoitus yhdelle perheelle. Oletettavaa on, että kyseessä on tietystä ilmansuunnasta tullut perhe, joten lapsiluku lienee melko iso. Pysytään nyt kohtuuden rajoissa ja ajatellaan, että kyseessä on seitsenhenkinen perhe. Etsimme heille Forenomista asunnon ajalle 1.1. 2013 – 30.6. 2013. Ainakin tämän pituinen majoitus tarvitaan, sillä – niin kuin HS:n jutussakin kerrotaan – 99,5% kaupungin omista vuokra-asunnoista on täynnä. Katsotaanpas…

…no joo. Helsingissä näkyy olevan yksi kohde, hinta alk. 2.151€ per kuukausi. Kertaa kuusi tekee 12.906€. Vantaalta löytyis kämppä alkaen 2.200€ / kk eli yht 13.200€. Keravalla päästäisiin jo yli sataan neliöön, eikä hintakaan päätä huomaa, eli 2.270€ / kk eli yht. 13.620€. Samasta osoitteesta löytyy muuten kolme huoneistoa, eli mikäli kyseessä on vielä suurempi perhe, niin siinähän voidaan kätevästi vuokrata sitten useampikin. Mikäli Kerava tuntuu turhan syrjäiseltä, niin Espoossa olis tarjolla mukava 95 neliön huoneisto, jonka minimivuokra on vain 3.069€ / kk eli puolelta vuodelta 18.414€. Halpaa kuin saippua.

Tässähän oli kyseessä vain yksi perhe, joten kokonaiskustannuksia voi jokainen ynnäillä keskenään. Kokonaiskustannuksista lisäksi melkoinen osa on turhaa, sillä HS:n juttukin valaisee, että:
 
Ilmiön taustalla on hänen mukaansa myös maahanmuuttajien sisäinen muuttoliike muualta Suomesta pääkaupunkiseudulle.

"Kun sukulaisia ja tuttavia asuu Helsingissä, moni haluaa muuttaa heidän lähelleen"


Eli kyseessä ei edes alun perin ole asunnottomat ihmiset. Harmi vain, että vaikka kantasuomalaisella sattuisi suku asumaan jossain muualla päin Suomea, niin ”mä haluun” ei varsinaisesti ole peruste, jolla sosiaalihuolto heltyy.

Tämän tyyppinen anteliaisuus ei ainakaan vähennä tänne tulijoitten määrää. Eihän se hullu ole, joka pyytää, vaan se, joka maksaa. Ainakin Forenom Oy tekee hyvää tiliä. Taloussanomien mukaan firman liikevaihto on noussut viidessä vuodessa neljästä miljoonasta kahdeksaantoista miljoonaan euroon ja työntekijöitten määrä 16:sta 95:een. Ei paha.

Kantasuomalaisten asuntopulasta Helsingissä tuskin tarttee muistuttaa. Mutta tämä kyseinen ongelmahan tietenkin painelee pottunokan kämppähuolista oikealta ohi.

Eli epäilemättä kyseessä on ongelma. Tosin minun mielestäni varsinainen ongelma löytyy tiettyjen suomalaisten päättäjien korvien välistä. Helsingin Sanomat ehkä ajattelee toisin. Ainakin se kuvittaa uutistaan tunteisiin kovasti vetoavalla kuvalla:


Selväähän on, että mikäli tuota kuvaa katsottuaan joku uskaltaa vihjailla, että touhu ns. kusee perseestään niin hän on kiistatta vähintään kannibaali ja pahimmassa tapauksessa hommaforumilainen.

Virallinen ja yhteiskunnallisesti tiedostava näkemys tähän ongelmaan on tietysti se, että ongelman ratkaisuun tarvitaan lisää ongelman aiheuttajia ja vähän äkkiä sittenkin, muuten meillä on käsissämme ihan pirunmoinen ongelma. En nyt jaksa väitellä siitä, että onko tuossa varsinaisesti mitään tolkkua. Totean vain, että tuon unelman rahoittamiseen tarvitaan rutosti riihikuivaa. Ja sen takia tietysti toivoisi, että noilta talous- ja työllisyysmarkkinoilta kuuluisi välillä iloisiakin uutisia.

Ja kuuluuhan niitä. Iltalehti uutisoi pirteästi, että ”Iloisia uutisia! Työpaikkojen määrä taas kasvussa.” Lehti kertoo, että työllisten määrä nousi heinä-syyskuussa parituhatta suuremmaksi kuin vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä, jolloin finanssikriisi alkoi. Uusia työpaikkoja syntyi eniten terveys- ja sosiaalipalveluissa, noin 34 000.

Mutta mutta.

IL jatkaa uutisointiaan:

Suurimmat työpaikkojen menetykset olivat teollisuudessa, joka menetti viidessä vuodessa 48 000 työpaikkaa.

Metsäteollisuuden työpaikat ovat vähentyneet 84 000 työpaikasta vuonna 2005 tammi-syyskuun 54 000 työpaikkaan. Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa on nyt 114 000 työntekijää, kun heitä enimmillään 2008 oli 135 000.


Mikähän siinä on, etten minä oikein osaa iloita? Lienenkö jotenkin yksinkertainen?

Näyttää siltä, että tulossa on uusi vuosi, mutta vanhat kujeet. Velkaantuminen on vaurastumista. Antajan ilo on autuain ilo. Maksajan mielipidettä ei kysytä ensi vuonnakaan.

21 kommenttia:

Keskiäkäinen mies kirjoitti...

Joo - Pisti silmään samainen uutinen ja jostain syystä se herätti juurikin samanlaisia aatoksia. Jos pottunokkaperhe "kovasti haluaa" muuttaa helsinkiin, niin kyllä se joutuu ihan itse sen asunnon etsimään ja jos sitä ei satu löytymään, nin ongelma on vain ja ainostaan ko. perheen. Ei se ole virkamiesten, veronmaksajien eikä Pravdan ongelma...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Keskiäksylle ja kiitos kommentistasi. Palaan vielä lauseeseen

”Ilmiön taustalla on hänen mukaansa myös maahanmuuttajien sisäinen muuttoliike muualta Suomesta pääkaupunkiseudulle.”

Eli näillähän on ollut asunto siellä muualla Suomessa. Ei näitä täällä kadulle heitetä. Ovatko ne sanoneet irti ne asuntonsa ja muuttaneet sukulaistensa nurkkiin vaatien Helsingistä uutta asuntoa & tietysti myös elatusta? Vai maksaako siellä muualla Suomessa sosiaali heidän asuntonsa parasta aikaa? Kun siinä päästään tuohon jutussa olleen kuvan kuvatekstiin:

”Kolmisensataa perhettä joutuu asuntopulan vuoksi elämään erillään tai tilapäisessä majoituksessa.”

Erillään? Eli onko osa porukasta vielä siellä muualla Suomessa ja osa sukulaisten nurkissa Helsingissä? Pottunokkien kohdalla moinen aiheuttaisi ensin paskaisen naurun ja sitten vissiinkin syytetoimia, mutta en minä näitten kävelevien solidaarisuuskylttien kohdalla ihmettelisi enää mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä meininkin näyttäytyy tällaiselle sivulliselle tarkkailijalle kyllä harvinaisen omalaatuisena.

Ongelma on että ihmiset eivät saa asuntoa pääkaupunkiseudulta, jota vaivaa akuutti asuntopula? Ja tarve muuttamiselle on suunnaton, koska ihmiset haluavat asua sukulaistensa lähellä, sekä työpaikkojen parempi saatavuus ko. paikkakunnalla?

Mistä pitäen varaton (=ei varaa hankkia asuntoa vapailta markkinoilta) on voinut alkaa vaatia asuntoa haluamastaan paikasta, sen sijasta että hänelle pyritään ensisijaisesti löytämään katto pään päälle mahdollisuuksien mukaan? Tilanne, jossa joutuu normaalisti ehkä hieman karsimaan vaatimuksistaan omakotitalosta keskeltä kaupunkia järven rannalta.

Vain parhaan vaatiminen on toki jokaisen rajoittamaton oikeus, mutta missä vaiheessa näihin vaatimuksiin on alettu suostua? Siis että kustannetaan tarvittaessa vaikka ylikalliita asuntoja, koska haluaja ei nyt tällä hetkellä satu asumaan juuri itselleen mieleisellä tavalla.

Asunnottomalle asunnon löytäminen on ensiarvoisen tärkeää etenkin Suomen kaltaisessa ilmastossa ja ainakin minuun uppoaa ihan täysin se, että hätä- ja erikoistilanteessa voidaan säännöistä joustaakin väliaikaisesti. Siis jottei ihminen joutuisi epäinhimilliseen pakkorakoon.

Mutta hesarin juttu tosiaan maalaili sellaisen kuvan että kyseessä ovat lähinnä jo asuinpaikan omaavat henkilöt, jotka vain haluavat muuttaa isommalle paikkunnalle ja joilla ei siis ole akuuttia tarvetta asunnon saamiselle missään muussa kuin korkeintaan normaalissa jonotusjärjestyksessä.

Ja eihän työnhaku voi olla mikään peruste sille että asunto on saatava haluamaltaan paikkakunnalta, kun järjestelmässä on olemassa ihan omat tuetkin tilanteeseen, jossa työtä joutuu hakemaan oman paikkakuntansa ulkopuolelta. Ja joka on varmasti paljon edullisempi vaihtoehto kuin lisäkulut, jotka aiheutuvat jos siirretään vaikka 4-henkinen perhe jonkun pikkupaikkakunnan vuokra-asunnosta johonkin Helsingin vastaavaan, Suomen kalleimpien neliöhintojen alueelle.

Ja tällaista on toiminta tilanteessa jossa joka välissä toitotetaan että on pakko kiristää ja säästää joka paikassa? Palkkamaltti - veronkiristykset - lomautukset - irtisanomiset.

Onko tällaisessa tilanteessa ihme jos "asenteen kiristyvät" ja "persujen suosio kasvaa", kun järjestelmän toimintakertomusten seuraaminen on kuin kuuntelisi käkikellon viikkokatsausta.

Hankitaan ns. "hätäasuntoja" ihmisille joiden hätä on se että olis kiva asua sukulaisten huudeilla ja työn hakemiseen menisi vähemmän aikaa? Joilla on jo ennestään valtion kustantamat asunnot, mutta jotka valitettavasti sijaitsevat vähän syrjässä metropolien sykkeestä.

Tässäkin jutussa syystä tai toisesta nostetaan keskiöön maahanmuuttajat (missä esimerkit vastaavista suomalaisista tapauksista), ja sitten voidaankin seuraavassa aviisissa vaahdota miten asenteet maahanmuuttajia kohtaan kovenevat kun ihmiset aika ilmeisiä syy-seuraus-suhteita seuraamalla päättelevät että järjestelmän tasapuolisuus on vitsi ja että tietyt ryhmät saavat järjettömiä erikoisetuisuuksia.

Ilmeisesti jutun kohderyhmänä ovat hyvin toimeentulevat ihmiset, jotka eivät tiedä järjestelmän toiminnasta hölkäsen pöläystä ja pitävät täysin normaalina, että valtio järjestää asuntoja sieltä mistä vain osaa pyytää ja se että ettei se nyt onnistukkaan, koska pääkaupungin asunnot ovat nyt lopussa on huutava vääryys ja epäkohta kun työnhakumatka onkin yli 6 korttelin väliä ja sukulaiset ja kaverit eivät asukaan samalla paikkakunnalla. Millään muulla itse en tuota osaa selittää.

Koska etenkin ne jotka joutuvat elämään samassa tilanneessa kuin jutun kuvaamat poloiset tietävät ettei se homma nyt ihan noin mene oikeasti että valtio kustantaa sitten erikoisjärjestelyin vaikka kalliimmankin asunnon, jos paikkakunnan vaihto kiinnostaa, mutta itsellä ei ole varallisuutta hankkia haluamaansa.

Tuossa samalla potkitaan henkisille polvilumpioille myös kaikkia niitä maahanmuuttajia, jotka ovat oikeasti omilla ansioillaan saavuttaneet asemansa yhteiskunnassa.

- kinkkupuhe

Anonyymi kirjoitti...

Tuli tästä jutusta ja sen kuvaamasta "ongelmasta" sivujuonteena mieleen se Ylen dokumentti, Apina ei saa sivistyä, joka aluksi vaikutti ihan perustellulta kertomukselta tapauksesta jossa varmasti myös oikealla rasismilla on osansa (tähän tämä on mennyt, itsellekin pitää varmistaa mikä on "oikeaa" rasismia kaikkien rasismipuheiden joukossa, juuri tätä olen pelännyt).

Mutta kertomuksen edistyessa tapaus muuttui sävyiltään omituiseksi, kun missään välissä ei viitsitty valottaa mm. jutun taustoja sen vertaa että miten yliopistossa mahdollisen yliopiston puolelta systemaattisen rasismin kohteeksi joutunut kaveri suoritti keskimäärin 5-7 vuotta kestäviä opintoja yhä edelleen, 22 vuoden jälkeen, silti opinto-oikeuden säilyttäen tilanteessa jossa ko. alan opinnot vanhenevat 10 vuodessa. Omasta mielestäni ihan perustelusta syystäkin, kun puhutaan lääkärin ammatista, ammattitaidosta ja sen ylläpitämisestä. Se puoli kun pruukaa kehittymään mukavasti ajan myötä.

Lisäksi olisi ollut kiinnostava kuulla kuinka monet kaikki muut ovat ko. yliopistossa joutuneet vastaavan kohtelun osaksi, koska en usko että hän nyt ko. korkeakoulun tai laitoksenkaan ainoa ulkomaalaistaustainen tahi tummempipigmenttinen opiskelija, mutta juttuun saatiin mahtumaan vain yksi nainen, jonka tapaus kuulosti enemmänkin henkilökemioiden ristiriidalta, mutta nuo yksipuoliset tarinat ovat aina pahoja.

Koska jos em. ikiopiskelija-tyypistä vain haluttaisiin eroon tai hänen opintonsa katkaista, luulisi että se olisi onnistunut ihan opintojen venymiseen vedoten, koska selvästi talon säännöissä on kaverin kohdalla joustettu jo useampaan otteeseen, eikä yksittäinen tenttitulos varmasti ole ainoa hiertävä kivi tuossa tapauksessa, vaikka se oli ohjelman keskiöön nostettukin.

Tämä tuli aasinsiltana mieleen lähinnä siitä miten tässäkin asunto-tapauksessa noita ihmisiä kuvataan uhreina, vaikka heille on ns. talon puolesta annettu jo eväät menestyä ja pohja jolta ponnistaa, mutta jotka ovat taas huonossa asemassa, koska heille pitäisi tarjota vieläkin enemmän. Ihan kuin he olisivat avuttomia lapsia tai vähä-älyisiä, joiden menestyminen ja eteenpäin pääseminen on ollut kiinni vain siitä että tarjotin olikin pelkkää hopeaa kullan sijasta ja sen sisältöjä ei ihan suuhun asti lusikoitu.

Koska nyt pääkaupunkiseudun asuntopula "ajaa" heitä, lammasmaisia ja passiivisia toimijoita tilanteessa, jossa suurimmat harmituksen aiheet jutun perusteella ovat sukulaisten asuminen toisella paikkakunnalla ja työnhakumatkan pituus. Ja sukulaisten nurkkiinkin ajautuminen ei johtu sopivien asuntojen puutteesta, vaan siitä että tarjotut asunnot eivät sijaitse oikealla paikkakunnalta.

Tuolla tavalla rakennetut jutut ennemminkin lisäävät jännitteitä, koska ne koettavat maalata uhrinaamarit ihmisille joille ne eivät oikein sovi. Vähän kuin surkuteltaisiin jonkun miljonäärin kohtaloa tilanteessa, jossa suurin osa joutuu kamppailemaan aivan eri, lähinnä taloudellisten ongelmien kanssa.

Miten samaistua opiskelijan tuskaan, joka valittaa oppilaitoksen rasismista tilanteessa jossa (huom!) näyttää siltä että ko. henkilön opinto-oikeutta on lisätty vaatimattomasti yli 10 vuotta. Vähintään joka toinen vuosi välivuosi.

Tai surkutella sukulaisten nurkissa värjötteleviä perheitä, joille kaupunki kuitenkin varoja ja vaivoja säästämättä etsii ja hankkii asuntoja. Harmillisen hitaasti vain.

Mikä lie moisten juttujen motiivi, vai eikö niitä tehdessä kukaan tajua miten vinksahtaneelta tuollainen näyttää?

- sikapuhe

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Tässä taitaa tuntua siltä että Kafka oli varsin konservatiivinen fantasioissaan. Tämä tilanne on sairaampi kuin mikään, mitä olen nähnyt kirjallisuudessa tai elokuvissa. Ja minä sentään pidän kipeistä ja kummallisista jutuista, yleensä. Tämä nyky-Suomen todellisuus on kyllä mennyt jo ööveriksi todella sairaitten juttujen sarjassa!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys liha/kinkku/sikapuheelle ja Yhel Turkkulaasel & kiitos kommenteistanne.

Liha/kinkku/sikapuhe: Kommenttisi olisi toiminut hyvin itsenäisenä blogikirjoituksenakin. Yleensäkin yksinkertaisinta olisi todeta näille eliittiavuntarvitsijoille, että teille on annettu katto, seinät, lämmintä, hengen turva ja täysi ylöspito ja jos se ei riitä, niin suksikaa ihmeessä helvettiin. Mutta tämä porukka on oppinut, että röyhkeä pärjää ja vaativa saa. Sillä eihän tätä disneylandia oikein purkaakaan voi, sillä silloinhan tunnustettaisiin, että touhu oli susi jo alun perinkin, ja siitä tulisi liian paha henkinen pipi liian monelle tiedostavalle ihmiselle.

Yks Turkkulaanen: Joo, minäkin esim. tykkään scifistä, mutta en minä sitä todeksi kuvittele. Onneksi tilanne ei sentään ole vielä sellainen kuin Ruotsissa, jota minä pidän jo kokonaan menetettynä maana.

Mies Mansesterista kirjoitti...

Turkulaiselle: Hauska huomata että siellä Turussakin asiat koetaan samalla tavoin kuin tällä suunnalla. Itsellänikin tuli viime kesänä hesarin lukemisesta Kafkan teokset niin vahvasti mieleen, että piti oikein käydä antikvariaatista ostamassa kyseisen kaverin tuotantoa. Sehän tuntui varsin leppoisalta kesälomalukemiselta tähän nykytodellisuuteen verrattuna ja ne kirjat saa kiinnikin halutessaan...

Castor kirjoitti...

Rahaa näyttää Suomessa riittävän kaikkeen muuhun kuin omien työpaikkojen säilyttämiseen: eliittiavuntarvitsijat (kiitos Ykä) saavat haluamansa, eteläisen Euroopan maat saavat haluamansa, mutta 50 milliä pääomalainaa ei irtoa STX:lle...Eihän tuolla ko. emolle ole mitään merkitystä, koska tarjouskilpailun voitti saman konsernin toinen eurooppalainen yhtiö, mutta kyllä sillä suomalaiselle telakkatyöläiselle oli merkitystä. Käsittämätöntä, miten asiaa irvaili joku Kuppalehden naistoimittaja, jonka taloudellisesta ajattelukyvystä ainakaan minulla ei ole kovin korkeaa käsitystä. Taas off-topic, mutta vitutti kuulla tuo STX-uutinen, kun olen tuon firman kanssa jonkin verran tekemisissä täällä.

Lisää väkeä Suomeen, kyllä siellä hoidetaan, hoivataan, huolehditaan, syötetään, juotetaan, annetaan rahaa, ja annetaan kaikiki, mitä on joskus itse hankittu, koska maailma on avoin ja itselle saa niin hyvän mielen, kun ei ole pottunokka vieressä, vaan on värinää ja elämää, vähän erilaista, jotenkin kivempaa! Voihan vittu ja virvokioski!

Anonyymi kirjoitti...

Tässä on hieman aiemman toiston makua mutta menköön taas. Ehdotin aiemmin että pitäisi säätää laki jonka mukaan Suomen sosiaaliturva voidaan myöntää vain Suomen kansalaiselle. Sitä ei voitaisi myöntää ulkomaan kansalaiselle. Ainoa sosiaaliturvan muoto, johon ulkomaan kansalainen olisi oikeutettu, olisi työttömyyspäiväraha yhtä monelle päivälle kuin on ehtinyt olla työpaikallaan työssä. Tuota työtä on pitänyt tehdä Suomessa fyysisesti sijaitsevassa työpaikassa. Henkilön on pitänyt olla todistetusti työpaikalla noina päivinä ja jokaisen työpäivän on täytynyt kestää vähintään kuusi tuntia. Kun työttömyyspäivärahapäivät on käytetty, työttömyyspäivät on ollattu eikä työttömyyspäivärahaa ei saa enää. Silloin henkilön täytyy mennä taas töihin ja alkaa kerätä hyväksyttyjä työpäiviä rekisteriin ennen kuin voi anoa työttömyyspäivärahaa uudestaan. Muuten ei tipu mitään. Muita vaihtoehtoja on elää omilla säästöillä tai varallisuudella jos niitä on, tai sukulaisten tai ystävien avustuksilla. Tai lopulta henkilö voi palata kotimaahansa tai mennä muuhun maahan.

Varsinainen asiani tulee nyt. Pitäisi säätää laki jonka mukaan että valtion, kunnan tai muun julkisyhteisön vuokra-asunto voidaan tarjota vain Suomen kansalaiselle. Sitä ei voitaisi tarjota ulkomaan kansalaiselle. Jos ulkomaan kansalainen haluaa asunnon, vuokra-asunnon tai omistusasunnon, hänen on hankittava sellainen vapailta markkinoilta. Samaan syssyyn voitaneen lailla kieltää yhdistysten ja säätiöiden vuokra-asunnot ulkomaan kansalaisilta. Ainakaan yhdistyksen tai säätiön ei tule saada senttiäkään valtion tai kunnan rahaa jos sillä on yhtään ulkomaan kansalaista vuokralaisena.

Muutin muuten kaupungin vuokrataloon. Harmillista on se että kämppä on vain 27 neliötä. Edellinen on 32 neliötä ja se on nuorisoasuntojen kämppä. Uudessa kämpässä on parveke, mutta edellisessä ei. Virallisesti luouvutan edellisen kämpän 31.12., mutta ehdin saada uuden kämpän 18.12. Pitää vielä tehdä loppusiivous ja tarkastaa jokainen neliösentti ettei jää mitään likaa tai roskia eikä mitään mikä ei sinne kuulu.

Anonyymi kirjoitti...

Vastaanottokeskuksessa on tarjolla majoitus, ruoka, vaatteita, pesutarvikkeita jne. ja sisällä ja pihalla on harrastustiloja. Nämä voidaan tarjota mikäli ei makseta sentin senttiä rahaa. Nämä riittävät sellaiselle jolla on kotimaassa satavarmasti vaarana henkilökohtainen vaino ja sen aikaansaama hengenmeno. Ei sellainen tarvi mitään kunnan tarjoamaa ja maksamaa kämppää. Jos henkilö palaa omasta aloitteestaan kotimaahan niin silloin voidaan maksaa paluumatka ja antaa jokin rahasumma mukaan. Tai siten että rahasumma tai puolet siitä on nostettavissa kotimaassa kun on palannut sinne. Käännytys- ja karkotuspäätöksissä ei sitten olla noin hyvällä lahjanantotuulella.

Mustalla huumorilla voisi todeta että jos jotakuta uhkaa kotimaassa hengenmeno, niin mitä jos sille sanottaisiin että siitä huolimatta sinut muilutetaan takaisin saattajien saattamana, mutta saat mukaasi Rk 62:n ja 10 täytettyä lipasta. Kun kerta puolustusvoimat pakotetaan sulattamaan nuo rynkyt niin annetaan niitä sitten vaikka käännytetyille kotimatkalle mukaan.

Yks juttu vielä. Saako turvapaikan ja kunnan kämpän sellainen mies jota uhkaa henkilökohtainen vaimo?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Miehelle Mansesterista, Castorille ja Vieraalle & kiitos kommenteistanne.

Mies Mansesterista: Näyttää siltä, että kuin kissa ja koira toisiaan kyräilevät Turku ja Tampere löytävät tästä nykyhulluudesta lopultakin yhteisen sävelen. Itselleni tulee nykymeiningistä mieleen lähinnä (kun en ole Kafkaa aikoihin lukenut) joku huono scifi-leffa.

Castor: Törmäsin tuohon telakkauutiseen myös ja lähinnä ihmettelen, että onko omaan kaivoon kuseminen muuttunut kansallisurheilulajiksi. Uskoisin, että siellä Kiinassa vielä harrastetaan tervettä itsekkyyttä. Täällä päin maailmaa tää touhu on yleensäkin tiettyjen ihmisten disneylandin ylläpitämistä. Ja jos disneylandia sanoo disneylandiksi, se on rasismia.

Vieras:

Viesti 1: Noin lyhyesti sanoen olen viestistäsi pitkälle samaa mieltä. Kohdasta ”Ainakaan yhdistyksen tai säätiön ei tule saada senttiäkään valtion tai kunnan rahaa jos sillä on yhtään ulkomaan kansalaista vuokralaisena.” voi olla sen verran eri mieltä, että mikäli tämä ulkomaan kansalainen on täällä töissä ja maksaa yhdistyksen tai säätiön vuokrakämpän vuokran omilla työansioillaan, niin ei siinä silloin ole ongelmaa.

Ja tietysti jos kyseessä on oikea turvapaikanhakija, niin tuskin hän tyhjä kyläkoulu / soppatykkilinjastakaan pahoillaan on. Jos hengen turva kerran taataan.

Onnea uuteen kämppään. Onhan siinä tilaa sentään. Minä kun aloitin aikanaan sata vuotta sitten hommat Helsingissä, mulla oli 9 neliön soluhuone yhteisvessalla.

Viesti 2:

”Vastaanottokeskuksessa on tarjolla majoitus, ruoka, vaatteita, pesutarvikkeita jne. ja sisällä ja pihalla on harrastustiloja.”

Jos ihminen tarvitsee henkensä suojaa, niin epäilemättä tämä riittää. Plus tähän täytyy lisätä,että tarjolla on turva. Ei tartte pelätä kuolemaa.

Näitä palauttamishommia rahan voimalla voisi hyvinkin miettiä. Olis pitemmän päälle halvempaa ja ihmisystävällisempää. Kyse olis silloin aina yhdestä ihmisestä eikä elätettävistä sukupolvista hänen jälkeensä.

”Yks juttu vielä. Saako turvapaikan ja kunnan kämpän sellainen mies jota uhkaa henkilökohtainen vaimo?”

- Mies rakasti rauhaa, jätti eukkonsa ja lähti sotaan.

Anonyymi kirjoitti...

Itse ajattelen että toki jos ulkomaista alkuperää avustustapaukset kämpän saavat täysin normaalissa toimintajärjestyksessä samoilla ehdoilla kuin muutkin vastaavassa asemassa olevat sosiaalitapaukset, niin mikäs siinä. Jos nyt on sisään otettu niin suunnilleen samat pelisäännöt kuin muillekin.

Toki sitä vaatia saa, vaatii sitä varmasti ylimääräisiä etuisuuksia ihan itsekukin ihan kotoisista nupisijoistakin. Itsekkyyttä en kriminalisoisi vaikkei se kaunein luonteenpiirre ehkä olisikaan.

Mutta sieltä se hulluus vasta löytyy jos näihin vaateisiin aletaan suostua, kuten tässä tapauksessa näyttää käyneen. Vielä kun joka puolella huudellaan rahan ja säästöjen perään niin asuntojonossa tehdään extrakalliita joustoja ja erikoisratkaisuja vain tiettyjen ryhmien eteen.

Eiköhän jo pääkaupunkiseudun lähikunnista löytyisi huomattavasti edullisempia asumisratkaisuja. Se että joutuisi vaikka reilun tunnin reissaamaan kavereiden luokse tai työn perässä ei liene erityisen epäinhimillistä kun ihan sama on arkipäivää lukemattomille muillekin perheille tässäkin maassa.

- lihapuhe

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Lihapuheelle ja kiitos kommentistasi. En minäkään itsekkyyttä kriminalisoisi, ja ei kai sitä kukaan loppupelissä vaadikaan. Itsekkyys on ihmiselle melko luontainen piirre. Suomen valtiokin voitaisiin pakottaa kertauskurssitukselle aiheesta terve kansallinen itsekkyys.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.hs.fi/sunnuntai/Lottovoitto+j%C3%A4i+lunastamatta/a1356756791315?jako=b3caf5db0293ff875ea488efd3c2fdcc

Taas apurahahannan vuodatuksia, ja missäs muualla kuin pravdassa!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja kiitos kommentista & linkistä. Luulen, että en itse jaksa kirjoittaa postausta em. aiheesta, kun melkein kaikki tuosta aiheesta on kyllä sanottu. Toi abuhanna muuten puhuu paskaa, olen minäkin Helsingissä ehtinyt asua vaikka kuinka pitkään, ei siellä mummot mene huutelemaan lapsille vitun neekeriä vaan enempi ovat tyytyväisiä siihen jos saavat olla omassa rauhassaan. Noin viidentoista vuoden Helsingissä asumisrupeaman aikana en kertaakaan törmännyt tuollaiseen. Mutta tää abuämmä on tietysti katkera, hänelle annettiin Suomessa mahdollisuus olla jotain enemmän kun mitä hän olisi kotimaassaan olisi koskaan ollut, mutta sekään ei hänelle riittänyt. Jonkunlaista yleistä ylistystä olisi pitänyt tulla enemmän, ja sitä kuuluisaa uudelleen jaettua valtaa. Mutta ilman jäi, vaikka kuvitteli sen ruikuttamalla saavansa. Pitäköön tunkkinsa, pysyköön Hollannissa. Meidän lehdistömmekin jossain vaiheessa menettää mielenkiintonsa häneen. Sitten hän on vain sitä mitä hän on eli katkera arabiämmä joka luuli olevansa jotain, muttei sitten ollutkaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Vieras: sähköpostisi tuli perille. Minä en ole verotusasioitten asiantuntija, mutta tuo Viron malli voisi olla toimiva.

Samoin kuin tuo ehdotuksesi pienituloisten verotukseen. Monet ihmiset joutuvat tekemään niitä pätkätöitä ja tuo voisi toimia heille hyvin.

Pyrrhos kirjoitti...

Ykälle kiitokset jälleen mainiosta kirjoituksesta. Hesarin juttuun törmäsin minäkin, kerkesin jo ihan huolestua että nytkö siellä pidetään kokonaisia huippuosaajaperheitä pakkasessa paleltumassa. Noh, luin jutun loppuun ajatuksen kanssa ja totesin että voihan perkele. Se vaan on kumma että näihin ei meinaa vieläkään tottua. Vieläkin pravda osaa yllättää.

Anonyymi antoi hyvän linkin(kiitokset) liittyen Abu-Hannan uusimpaan vuodatukseen. Ykähän jo käsitteli kyseisen rouvan vastikään, eikä ilmeisesti viitsi samantien siitä uudelleen jatkaa. Harmi sikäli, koska tuossa tekstissä ois paljonkin johon tarttua. Tuohon Abu-Hannan mainitsemaan neekeriä huutelevaan mummoon mun on ihan helvetin vaikea uskoa, eikä moni muukaan asia siinä kuvauksessa vaikuttanut siltä Suomelta jossa minä elän.

Täytyykin jo tässä vaiheessa toivottaa Ykälle ja muulle respan porukalle hauskaa uutta vuotta. Kiitokset Ykälle mainioista kirjoituksista tänä vuonna. Toivottavasti sama taso jatkuu ensi vuonnakin. Aiheita pitäis ainakin riittää;)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyrrhokselle, kiitos kommentistasi ja äärimmäisen menestyksekästä uutta vuotta. Täytyy pitää toi aihe päässä vielä kaiken varalta, mutta pitää hoitaa tää uusi vuosi tieltä pois.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Jaa, tulihan tuosta jotain väsättyä jo ennen vuoden vaihdetta.

Anonyymi kirjoitti...

Piti ihan laittaa kommenttia tähän vanhaan postaukseen, kun osui sopiva uutinen silmiin.

Eli nyt se on se rassismi totistettu ihan meetian omin uutisin. Nimittäin valkoiseen kantaväestöön kohdistuva rassismi.

Karjalainen, Julkaistu: 18.01.2013 22:36: "Polvijärveltä lähtöisin oleva Marianne Schwartz, 22, haki viime syksynä vuokra-asuntoa synnyinkunnastaan. Schwartz oli ryhtymässä Polvijärvellä asuvan isoäitinsä omaishoitajaksi.
Asuntoa ei järjestynyt. Päätöstä perustellaan sillä, että Schwartzilla ei ole Polvijärvellä työ- tai opiskelupaikkaa."

http://www.karjalainen.fi/fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/23630-vuokra-asunnon-saaminen-tyssasi-tyottomyyteen-sanottiin-ettei-ole-patevaa-syyta-muuttoon

Yrjöperskeles kirjoitti...

Ano, kiitos linkistä. Täytyy kattoa, nostaisko tuon vaikka omaksi jutukseen. Elämää nykypäivän Suomessa.