sunnuntai 1. syyskuuta 2013

ANTERO LÄRVÄNEN JA YHDISTYSHAUTOMO

- Hyvää päivää, hyvät kuuntelijat. Täällä Antero Lärvänen Huitsinnevadan Paikallisdemokraatin ja Huitsinnevadan paikallisradion yhteislähetyksestä. Olemme tällä kertaa Helsingissä, tarkemmin sanottuna valtionvarainministeriössä ja lähetyksessämme käsitellään Suomen tulevaa budjettia. Olemme nimittäin saaneet tiedon, että tulevassa budjetissa on varattu rahaa vallankumoukselliseen hankkeeseen, joka pistää maamme talouden kohisten nousuun, niin että muut Euroopan maat voivat todeta, että Suomi poistui paikalta niin että perävalot vaan näky. Ainakin näin ilmoittaa valtionvarainministeriö, ja asiaa meille hahmottaa tässä suorassa lähetyksessä valtionvarainministeriön eestaassottaileva virkahenkilö Lailajusteriina Toropainen-Tsöpp. Eestaassottaileva virkahenkilö Toropainen-Tsöpp, mistä tässä loistoideassa oikein onkaan kysymys?

- Moi Antero, ja tervehdys kaikille Pinnanmaalaisille kuulijoille. Valtionvarainministeriössä ajatellaan myös teidän hyvinvointianne. Ja tämä loistoidea on se, että valtion ensi vuoden budjetissa on varattu huomattava summa rahaa valtion ylläpitämälle yhdistyshautomolle.

- Tota noin... öö... öö... brrgele... ai... ai... taisin kuulla väärin. Tarkoititte varmaan yrityshautomoa? Ideahan on sinänsä hyvä, mutta onhan noita yrityshautomoja perustettu jo ennenkin. Niin että eihän tuo idea sinänsä niin vallankumouksellinen ole.

- No onhan se kumma, että vanhalle maanrakennuspuolen insinöörille joutuu selittämään asian rautalangasta, vai ratakiskostako se pitäisi vääntää. Ei, Antero, et kuullut väärin. Kyseessä on valtion yhdistyshautomo, johon palkataan kymmeniä yhdistysasiantuntijoita sekä varataan yhdistysten startti-, tilapäis- ja pysyväisrahoitusta. Tarkoituksena on tietenkin auttaa ihmisiä perustamaan rekisteröityneitä yhdistyksiä.

- Mutta millä ihmeen kummalla tämä nostaa Suomen talouden nousuun?

- No vastaushan on ilmiselvä. Yhdistyksethän ovat tälläkin hetkellä huomattava työllistäjä maassamme. Ja yhdistyksethän ovat varmempia ja suhdanteista riippumattomampia työllistäjiä kuin epävarma yksityinen sektori. Yrityksethän voivat mennä, ja usein menevätkin pankrottiin ja silloin yritykseen laitettu starttiraha on mennyt täysin hukkaan. Sen sijaan valtion tukea saava yhdistys on varma työllistäjä. Asiassa on tietysti myös eettinen puoli, sillä yrityksen omistaja pyrkii saamaan itselleen mahdollisimman suuren henkilökohtaisen voiton, mikä taas ei oikein sovellu valtionvarainministeriön yleissolidaariseen linjaan. Yhdistys on siinä mielessä eettisempi valinta.

- No totanoin kuinkas tämä rahoitetaan? Onko valtio saanut voiton eurojackpotissa tai jotakin?

- Eurojackpotissa? Nyt en oikein ymmärrä? Tietenkin tämä rahoitetaan verovaroista. Huumorisarja Kummelia siteeraten tämänhän koko idean, samoin kuin idean sen rahoituksesta keksi Jutta ihan tuossa viime metreillä. Yhdistyshautomon kustannuksen ovat vaatimattomat 120 miljoonaa euroa, ja sen rahoitus hoidetaan niin, että puolustusvoimien hankintamäärärahoista otetaan 30 miljoonaa, poliisilta 30 miljoonaa, sosiaali- ja terveyspalveluista 30 miljoonaa ja teitten kunnossapidosta 30 miljoonaa. Eli valtio ei joudu edes ottamaan lisää velkaa hankkeen takia. Ja hankkeen työllistävä vaikutus on kiistaton, ettekä voi kiistää, etteikö se olisi huomattavasti varmempi kuin epävarmalla yksityisellä sektorilla. Ja minun on henkilökohtaisesti sanottava, että totta kai armeijalta ja poliisilta tulee viedäkin rahoitusta pois, sillä nehän leikkivät niitten aseitten kanssa ja eikös ne pyssyt ole ihmisille vaarallisiakin?

- Mikäli hanke on menestyksekäs ja totta kai se tulee olemaan, tullaan toimintaa laajentamaan ja lisärahoitus hankitaan suunnitteilla olevalla taannehtivalla solidaarisuusvarainsiirtoverolla.

- Joo, kyllähän suunnitelman nerous alkaa mulle pikkuhiljaa hahmottua. Vaan kun valtionvarainministeriöllä on tämä yleissolidaarinen linja, niin aiotteko keskittyä näihin ns. eettisesti edistyksellisiin yhdistyksiin?

- Ilman muuta. Eihän me mitään Ruoveden kivääriseuraa ruveta tukemaan, vaan yhteiskunnallisen vastuunsa tuntevia vakavasti otettavia yhdistyksiä. Itse asiassa tämä idea on vuodettu tiettyihin edistyksellisiin piireihin jo etukäteen, ja hakemuksia on tullut mukavasti, vaikka niitähän ei voida virallisesti käsitellä kuin vuodenvaihteen jälkeen. Tässä minulla olisi esittää muutamia erittäin lupaavia hakemuksia:

- Turkiseläinelinkeinoa vastustavia edistyksellisiä tahoja vastustavien henkilöitten vihapuhujiksi- ja viha-ajattelijoiksi tutkimuksellisin keinoin todistamaan pyrkivä yhdistys. Työlllistävä vaikutus: toiminnanjohtaja, projektipäällikkö ja kaksi projektityöntekijää.

- Uussuomalaista somaliväestöä turkiseläinelinkeinoa harjoittamaan tukeva opetus-, koulutus- ja tukiyhdistys. Työllistävä vaikutus: toiminnanjohtaja, projektipäällikkö, kolme kouluttajaa, yksi kouluttajien kouluttaja, yksi ideaan suostuvaa kouluttajien kouluttajan etsijä, kolme tulkkia, yksi puolestaloukkaantuja ja yksi ristiriitaiset asiat päälaelleenselittäjä.

- Helsingin Virkistysanarkistit ry, joka pyrkii tarjoamaan ohjattuja ja turvallisia elämyspartisaanielämyksiä helsinkiläisille anarkismista ja katuaktivistimista innostuneille nuorille ja nuorille aikuisille. Työllistävä vaikutus: Toiminnanjohtaja, toiminnanjohdon virallinen kyseenalaistaja/palkkariitelijä, neljä antiprojektityöntekijää, kaksi posttraumattisen stressireaktion syitä keksivää psykologia, kolme lakimiestä ja spraymaalivarastonhoitaja.

- Pyöritä liidätä pellavapäätä ry, joka pyrkii laulun, tanssin, leikin, ja kertomusten kautta opettamaan esikoululaisille sekä monikulttuurisuuden iloja että valtavirrasta poikkeavia seksuaalisia näkemyksiä. Työllistävä vaikutus: Toiminnanjohtaja, kaksi projektisuunnittelijaa, kolme esitanssijaa, kolme esileikkijää, lakimies sekä loukkaantumisista puolestavastaloukkaantuja.

- Demokraattiset rakennusmiehet Demra ry, joka pyrkii etsimään ja löytämään yhteiskunnassamme esiintyvää rakenteellista rasismia ihan kirjaimellisesti. Työllistävä vaikutus: Toiminnanjohtaja ja projektityöntekijä. Muut ovat vielä vähän hakusessa kun rakennusalalta ei ole jostain ihmeellisestä syystä esitetty kiinnostusta.

- Ja lisäksi täytyy muistuttaa, että yksityisellä sektorilla esiintyy talousrikoksia, väärinkäyttöä ja kaikenlaista harmaata taloutta. Sen sijaan eettisesti edistykselliset yhdistykset takaavat sen, että veronmaksajien rahoja käytetään vastuullisesti, eettisesti, rehellisesti ja meidän kaikkien hyväksi.

- Ja juu näinhän on. Yhdistyksien rahojahan ei ole koskaan polattu omiin liiveihin. Täytyypä sanoa, että tässähän on tämä edistyksellinen yhteiskunnallinen innovaatio sanoisinko kauneimmassa mahdollisessa käytössä. Onko tässä vielä joitain muita hyviä ideoita?

 - Mutta onhan toki! Valtion yhdistyshautomoon perustetaan myös innovatiivinen ideapaja. Katsokaas toimittaja, kun on olemassa paljon ihmisiä, joilla on palava halu toimia edistyksellisesti, mutta heiltä puuttuu ideat. Yhdistyshautomon ideapajaan palkataan ammattilaisia, jotka antavat heille ideoita, ja sen jälkeen yhdistyshautomon toiset ammattilaiset opastavat heitä yhdistyksen perustamisessa ja valtionapujen hakemisessa. Eikö kuulostakin hienolta?

- Ei voi muuta sanoa kuin että täähän lähentelee taivasta. Oletan, että näiksi innovaatioammattilaisiksi teillä on jo muutamia nimiä mietittynä?

- No tietenkin! Tällä hetkellä tilanne on se, että Steen1, Akuliina Saarikoski ja Katja Kettu ovat suostuvaisia ottamaan vastaan tämän tärkeän viran. Mutta muitakin tullaan tietysti palkkaamaan. Ja haluaisin vielä muistuttaa niille tahoille, jotka syyttävät valtiota julkishallinnon yliturvottamisesta, että tämähän on selkeä vastaisku. Nyt ei lisätä julkishallintoa, vaan tuetaan ihan yksityisten ihmisten aktiivista toimintaa.

- Ja tästähän ei Suomi pysty lähtemään muuhun kuin syöksymäiseen nousuun. Eestaassottaileva virkahenkilö Lailajusteriina Toropainen-Tsöpp, kiitän teitä haastattelustanne. Täällä Antero Lärvänen, valtionvarainministeriö, Helsinki. Hei äänimiehet! Sitten keula innovatiivisesti kohti Lällävettä ja siinä ajon aikana voidaan keksiä sitten hyviä edistyksellisten yhdistyksen ideoita. Pokataan rahat pois kuleksimasta.

Hösse: Minä keksin jo. Perustetaan Kehittyvän Kehityksen Kehitysyhdistys, jonka tarkoituksena on kehittää sekä puolipiiri-integroituja että vajaavärevaiheistettuja urdtwäärtejä julkishallinnon kehittyvään ja automatisoituvaan innovointiprosessointiin. Työllistävä vaikutus: rajaton.

Pertta: Shit! I rest your face. Eiku siis I rest my case.

- Hösse tais tyhjätä pajatson ykkösellä. Kukaan virkamies ei ymmärrä mitä tuo tarkoittaa, mutta ei myöskään ilkeä tunnustaa, ettei ymmärrä. Rajattomat mahdollisuudet ja rajattomat resurssit. Se tais olla mun ajovuoro.

4 kommenttia:

Närpes varg kirjoitti...

Tätä juttua et sitten, Ykä, laita yleiseen jakeluun sosialiseen mediaan, ethän? Muuten ministeriömme hukkuvat uusien yhdistysten perustamista koskevien hakemusten tulvaan. Sinun esimerkkisi ovat jo niin lähellä totuutta, että ne menevät täydestä missä vain.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Närpes Varg ja kiitos kommentistasi. Ei tää ainakaan facebookiin mene, sillä en omista facebook-tiliä. Mitä itse asiaan tulee, siteeraan Lämäri-leffassa ollutta urheilutoimittajaa eli ”I just tried to get into the spirit of things”. Myönnän muuten että nää Antero-jutut ovat kyllä pitkälle toistensa kopioita, mutta niitä on mukava väsätä.

Anonyymi kirjoitti...

Promoan hieman Valkean kirjoitusta.

http://hiljaistapohdintaa.blogspot.fi/2013/08/median-monietninen-psykologinen.html

Mitä veikkaat mitä Antero arvelee tuosta? Antero kun tietää tuosta median toiminnasta aika paljon.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Ihan asiaahan hän kirjoittaa. Mitä itse ajattelen asiasta laajemmin vaatinee varmaan jossain vaiheessa uuden Lyhyen Ymmärrysharjoituksen. Anterohan ei sinänsä käsittele median toimintaa, vaan on väline, jolla saan tiettyjä ajatuksia koottua keskustelun muotoon.