keskiviikko 27. elokuuta 2008

PRESIDENTTI VALISTAA

Hotelli Yrjöperskeleen respassa on pantu huolestuneena merkille, että tietyt tahot ovat arvostelleet kunnianarvoisaa Presidenttiämme Tarja Halosta passiivisuudesta Georgian sodan tiimoilta. Onpa jopa sanottu semmostakin, että mamma ei viitsi asiasta puhua mitään ja keskittyy lähinnä ehdottamaan perusdemarityyppisiä pakollisia koululiikuntalauantaita koululaisille.

No joka jätkä tietää aina sen verta, että tämmöset puheet ovat silkkaa panettelua ja täyttä tuubaa. Juurihan Tarja avautui toimittajille ja pisti koko Georgian jutusta palikat kertakaikkisen selväksi. Ainakin Ykä hoksasi Tarjan lausumista sellaisia fiksuja pointteja, mitä ei oo aikasemmin tullut edes ajatelleeksi.

Tarja valistaa: ”Euroopassa tapahtuva sota, johon naapurimaamme osallistuu, on hätkähdyttävä ilmiö ja vakavan pohdinnan paikka.”

Ykä hoksaa: Tosiaankin, se että ammutaan tykeillä toisia kansoja ja pudotellaan piru vie vielä pommeja lentokoneista on todellakin varsin hätkähdyttävää meininkiä. Pistää tosiaankin pohtimaan, että mitenkä sitä osattaisiin olla ihmisiksi. Eipä olis tullu hoksattua, jos ei viisaampi olis valistanut.

Tarja valistaa: ” Niin sanotut jäätyneet konfliktit ovat hyvin tulenarkoja. Niiden syyt ovat historiallisesti monimutkaisia, ja niiden ratkaiseminen on erittäin tärkeätä mutta vaikeata.”

Ykä hoksaa: No jumangega, täähän on täyttä totta. Jos jossain päin maailmaa porukat ovat olleet ränäväleissä pitemmän aikaa, eikä asioita oo puhumalla saatu sovittua, niin aika ajoin saatetaan käyttää kättä pitempää. Tämmönen touhu pitäis tietty saada loppumaan, sillä kyllähän toisten ampuminen on ihan hullun touhua, mutta se onkin kehno vie vaikeeta, kun ne ovat olleet ränäväleissä jo pitemmän aikaa, eivätkä ole saaneet asioita sovittua puhumalla ja sitten on vielä käytetty sitä kättä pitempää. Miten se täänkin hoksas?

Tarja valistaa: ” Suomen ulkopolitiikan tulee vastakin perustua pitkäjänteiselle työlle ja yhteisesti sovittaville linjauksille.”

Ykä hoksaa: Näin muuten on. Ei kannata hätäillä päätösten kanssa. Johan se Koskelakin sanoi, että hätäilemällä tulee vaan kusipäitä mukuloita. Ja jos on jotain sovittu, niin siitä varmaankin kannattaa pitää kiinni. Ei se oo turhaan kouluja käyny.

Tarja valistaa: ” Turvallisuus- ja puolustuspoliittiset selonteot eivät anna suoraa vastausta päivittäisen politiikan hoitoon, mutta niiden yhteisesti hyväksytyt periaatteet antavat perustan, jonka pohjalta toimimme ja otamme kantaa asioihin.”

Tätä Ykä ei ihan kokonaan hoksaa, liian vähän koulutettu kun on. Se kohta on tietysti selvää, että ei kassakaapista löydy opasvihkosia ”Kaukasuksen kriisi, skenaario A7B, selitys B9Q”. Mutta tuo jälkimmäinen lause. Tarkoittako se sitä, että yhdessä on sovittu aikaisemmin, että ei kommentoida mitään mistään, niin sitten jatkossakaan ei kommentoida mitään mistään? Näinkö se meni?

Vaan ihan vakavasti: Onhan se selvää, että joku halvatun kehno kaveri pölli Tarjalta allakan vuonna 1971 ja sen takia häneltä on ehkä jäänyt huomaamatta, että Kansojen Ystävä Neuvostoliitto on nykyisin fasistinen Venäjä. Jos on muutama kymmenen vuotta sitten keksinyt hyvät periaatteet, niin hittojako niitä muuttamaan. Keksihän AC/DC:kin hyvän heavyriffin joskus vuonna 1977 ja sillä onkin sen jälkeen pärjäilty ihan mukavasti.

Eikä tasavallan presidentin tietenkään tarvitte suu vaahdossa huutaa naapurille ja näytellä keskisormea, mutta ihan oikeesti hei, jos ei oo kerran mitään sanomista, niin eikö sitten vois olla vaikka kerralla hiljaa. Tai lyödä sitten asia kokonaan läskiksi ja tehdä lausuntonsa puppulausegeneraattorilla. Vaikka tähän tyyliin:

*

Kansalaiset. Medborgare.

Euroopassa käytävä sota vaatii täsmällisyyttä ja päättäväisyyttä, ja ehdollisesti vaatii miettimään reaktiota tämänhetkisen tilanteen suhteen. Reaktion täytyy pohjautua tarkoituksenmukaisiin keinoihin, sillä Euroopassa käytävä sota on kiteytetty aatteeseen, jossa pohditaan runsain määrin esiintyvää suurpiirteisyyttä sekä rauhattomuutta.

Ei tarvita syvällistä ymmärtämystä sen käsittämiseen, että Euroopassa käytävä sota näyttelee keskeistä osaa pohdittaessa huonoja taloudellisia ja hallinnollisia oloja.

Luulisi olevan selvää, että vakavan pohdinnan paikka näyttelee keskeistä osaa pohdittaessa vastuunalaisia kontradiktioita.

Koska jäätyneet konfliktit ovat hyvin tulenarkoja, vaaditaan täsmällisyyttä ja päättäväisyyttä, ja tilanne kannustaa kehittämään huomaamattomia haittatekijöitä sekä pakottaa kohderyhmän huomioimaan ongelmanratkaisukyvyn huipentumaa.

Suomen ulkopolitiikan tulee vastakin vaatia täsmällisyyttä ja päättäväisyyttä. On ennakoitava reaktioita tämänhetkisen tilanteen suhteen ja kannustettava nykysukupolvia kehittämään henkisesti ehjää elämäntyyliä.

Yhteisesti hyväksytyt turvallisuus- ja puolustuspoliittiset periaatteet auttavat ymmärtämään järjestelmän ulkopuolelle jääneitä epäonnistuneita prosesseja. Yhteisesti hyväksytyt turvallisuus- ja puolustuspoliittiset periaatteet myös auttavat ymmärtämään ideatasolla asianosaisiin kohdistuvia ongelmia.


*

Että sillai. Eiks se mennyt aika hyvin? Puhtaaseen generoituun puppuun lisätty muutama sidesana ja korjattu kielioppia.

PS.

Lyhyesti jotain muuta. Tässä blogissa on aikaisemminkin puututtu siihen, kuinka Helsingin Pravdan on kertakaikkiaan pakko sotkea monikulttuurisia ulottuvuuksia semmoisiinkin uutisiin, mitkä ei siihen välttämättä liity. Lehtihän pysyy linjassaan. Lehdessä oli ihan asiallinen juttu siitä, että MRSA-bakteeri leviää Suomen sairaaloissa. Jutussa haastateltiin henkilöitä nimeltä Ruutu, Valtonen, Vuopio-Varkila ja Savolainen. Ja olihan jutussa tietysti kuvakin.

Niin. Pitihän se musta mies saada tähänkin juttuun. Ei miestä vastaan mitään, varmaan ihan pätevä ammattilainen ja muutenkin ihan hulvattoman velmu ja mukava mies. Mutta paljonko sairaaloissa on afrikkalaista hoitohenkilökuntaa? Promille? Vähemmän?

Ihan varmaankin kaveri nyt vaan sattu oleen siinä kuvattavana ensimmäisenä. Mitäs tässä mutisemaan. Vaan olen aikaisemminkin antanut Hesarille monikultturointihaasteita. Annetaan lisää. Monikultturoikaa vaikka tämmöset uutiset:

- Virus tuhosi Suomen ampiaiskannan lähes kokonaan
- Palsasuot: pala tundraa Suomen Lapissa
- Jäät lähtivät Tornionjoesta odotettua aikaisemmin
- Jääkäriliikkeen muistojuhlaa vietettiin Rovaniemellä

Ei kommentteja: