tiistai 2. joulukuuta 2008

TAPAHTUI HUITSINNEVADAN POLIISISSA

Tapahtumapaikka: Poliisiasema, Huitsinnevadan kunta, Pinnanmaan maakunta.

Tapahtuma-aika: Lähitulevaisuus, pari päivää uuden Veret Seisauttavan Aselain voimaantulon jälkeen.

Päivystysvuorossa olevat vanhempi konstaapeli Köyriäinen ja vanhempi konstaapeli Lärvänder suorittavat virkatehtäviään Huitsinnevadan poliisiasemalla.

Köyriäinen: Jaa paljonko niitä murtoilmoituksia nyt on kahdessa päivässä kertynytkään?

Lärvänder: No 269 kappaletta kaiken kaikkiaan. Onhan se melko paljon, kun ei kunnassa ole edes neljää tuhatta asukasta. Sanoisin, että nyt on kyseessä oikea rikosaalto.

Köyriäinen: Ja pyssyt on viety joka jannulta? Mikään muu ei ole murtomiehiä kiinnostanut?

Lärvänder: Kyllä se näin on. Tässä on nyt joku ammattilaisliiga asialla. Jotenkin vaan takaraivossa tuntuu, että tässä on jotain muutakin hämärää, mutta en vaan pysty oikein hahmottamaan sitä.

Ovi aukeaa ja sisään astuu mies

Köyriäinen: No perskeles, sehän on Perskeles itte. Mitäs Ykä?

Ykä: Eipä tässä muuten kummempia, mutta semmosta ikävää, että pitää tehdä rikosilmoitus. Nyt kun pääsi käymään sillä tavalla, että meillä kävi viime yönä murtovarkaita.

Lärvänder: Pyssytkö sulta vietiin?

Ykä: Joo, mistäs arvasit?

Lärvänder: Semmonen villi arvaus vaan.

Ykä: Ikkuna oltiin hajotettu ja asekaappi tiirikoitu auki niin hyvin, että ihan kuin oltais omilla avaimilla menty. Siinä meni haulikko, luodikko, hirvikivääri, pienoiskivääri, revolveri ja just ostettu rihlakin. Ja patruunat viimeistä myöten. Puhdistusvehkeet ja aseöljytkin veivät. Voihan nenä, että harmittaa. Ja just olisin tänään tuonut pyssyt siihen viralliseen asesäilytykseen, niin kuin se uusi laki vaatii.

Köyriäinen: Niin sullahan oli pihassa uusi neliveto ja etkös sinä sen kannettavankin ostanut ihan vasta. Ei sitten rosvoille ne kelvanneet?

Ykä: Sitä mekin ollaan kotona ihmetelty.

Lärvänder: No eihän siinä mitään, tehdään se rikosilmoitus.

Suorittavat rikosilmoitukseen liittyvät viralliset protokollat

Köyriäinen: Tiedäkkös Ykä, kun täällä on nyt varastettu melkein kaikki luvalliset aseet, mitä kunnasta löytyy. Ei sulla olis mitään hajua, että mikä porukka siihen voisi olla syyllinen?

Ykä: Jaa, olisko ne naapurikunnan miehiä? Kun kuulin, että niiltäkin on varastettu kaikki pyssyt. Jos ne pöllii meiltä uudet tilalle? Jaa, tuskinpa sentään. Ihan mukavaa porukkaahan ne ovat. Jospa ne varkaat on niitä rasisteja, joista niissä etelän lehdissä kirjoitellaan? En osaa kyllä sanoa varmaksi, kun en tiedä miltä ne oikein näyttää. Mutta karmeeta porukkaa kuulemma ovat.

Köyriäinen: Niin, mene ja tiedä jos ne niitä olis. Me on pyydetty Rakkauden Ministeriöstä vähän niitten rasistien tuntomerkkejä, mutta ei sieltä olla vielä vastattu.

Ykä: No, toivottavasti saatte varkaat kiinni, niin saadaan kaikkien pyssyt lailliseen säilytykseen. Vaan morjesta, minun pitää vielä käydä rautakaupassa. Ajattelin tehdä vähän välikattoremonttia.

Lärvänder: Kas kummaa. Täältä asemalta on oikeastaan jokainen rikosilmoituksen tehnyt mies mennyt rautakauppaan. Ja kaikki meinaa välikattoremonttia. Mistähän tuommonen into remonttihommiin?

Ykä: Se on varmaan se, kun nää ilmat meni tämmöseks. Pääsee kosteutta villoihin.

Yrjöperskeles moikkaa konstaapeleita ja lähtee


Puhelin soi

Köyriäinen: Huitsinnevadan Poliisiasema, vanh. konst. Köyriäinen.

Mies puhelimessa: Täällä on Höyrähtälän Vänni täältä Örnätjärven Erämiesten ampumaradalta, terve.

Köyriäinen: Terve Vänni vaan terve. Mitenkäs teillä menee siellä sen lakisääteisen asesäilytyspaikan rakentaminen?

Vänni: No siitähän minä just soitan. Kun meille ilmoitettiin, että Rakkauden Ministeriöstä tulee tänne tarvikelähetys, että saadaan asianmukaiset tilat rakennettua. Mutta ei tänne tullu muuta kuin kakkosnelosta ja kanaverkkoa.

Köyriäinen: Niin, tota, se on just se tarvikelähetys. Sillä pitäis pärjätä.

Vänni: Jaa. No jos kerran niin. Vaan en minä sitten pysty takaamaan sitä suojaa ihan sataprosenttisen murtovarmaksi. Ja kanakopissa kyllä pyssyt tuppaa ruostumaan. Niin no, tavallaanhan se sitten muuttuu ajan myötä murtovarmaksi, kun ei oo mitään tolkun pöllittävää.

Köyriäinen: Minä oon kyllä pahoillani, mutta enempää tarvikkeita ei Rakkauden ministeriö lähettänyt. Onkos sinne radalle muuten tuotu jo mitenkä paljon arsenaalia säilytettäväksi?

Vänni: No johan nyt toki. Helvattulan mumma toi ukkovainaansa ilmakiväärin. Tai oikeastaan vaan raudat. Tukin se jätti kissille kynsimispuuksi. Sitten täällä on nuoree-Pätisen starttipistooli ja neljä mattoa papatteja. Pensselssonin Veka toi jousipyssyn ja imukuppinuolia, mutta minusta tuntuu, että se teki sen piruuttaan. Niin juu, ja on täällä vielä kamarineuvos Kalmanharjun sata vuotta vanha Husqvarnan ykspiippunen haulikko. Niin että on tänne tavaraa pikkuhiljaa ruvennu kertymään.

Köyriäinen: Se on mukava kuulla, että ihmiset on kumminkin lainkuuliaisia.

Vänni: No niinpä. Niin, muuten, minä oon iltapäivästä tulossa käymään siellä asemalla. Pitää tehdä rikosilmoitus.

Köyriäinen: Veikö murtomiehet sulta aseet?

Vänni: Joo, mistäs arvasit?

Köyriäinen: Semmonen villi arvaus vaan. Vaan voit lykätä sen tulon huomiseen. Meillä on näitä pyssyvarkauksia sen verran paljon, että kirjaamisessa menee koko päivä ja ylikin.

Vänni: Tämä selvä. Minäpä kerkeenkin sitten käymään vielä rautakaupassa, kun oon viritelly tään virallisen aseensäilytyspaikan pystyyn.

Köyriäinen: Välikattoremonttiako meinaat?

Vänni: No sitä just. Mistäs sinä senkin arvasit?

Köyriäinen: Aattelin vaan… kun on nää kelit pistäny tämmösiks. Mutta tule sitten huomenna tekemään se ilmoitus. Morjens.

Vänni: Morjens vaan.

Puhelun aikana vanh. konst. Lärvänder on ottanut vastaan lisää rikosilmoituksia varastetuista aseista

Lärvänder: Kuules Köyriäinen. Minun laskujeni mukaan tästä kunnasta on nyt pöllitty aseet kaikilta muilta paitsi Höyrähtälän Vänniltä.

Köyriäinen: On ne pöllitty Vänniltäkin. Se tulee huomenna tekemään ilmoituksen. Jos remonttikiireiltään kerkiää. Olikos muuten Erä-, Ase-, ja Urheiluliike Tuhnuseen murtauduttu?

Lärvänder: No ei. Mutta sieltä oltiin viikko sitten ostettu loputkin myytävät aseet pois ja kolme päivää sitten liike oltiin ostettu tyhjäksi patruunoista. Melkoinen sattuma. Vaan piruako me oikeestaan tätä omin neuvoin selvitetään? Eiköhän pyydetä Rakkauden Ministeriöltä virka-apua?

Köyriäinen: Kyllä se on viisainta. Vaan eiköhän hypätä maijaan ja lähdetä partioimaan?

Lärvänder: Lähdetään vaan. Odota sen verran, että lataan tään uuden virka-aseeni.

Lärvänder menee jääkaapille ja löröttää virkavesipistooliinsa ohjesäännön mukaista laimeaksi lantattua sipulimehua. Tämän jälkeen konstaapelit siirtyvät vaaleanpunaiseen virka-autoon ja aloittavat partioinnin. Elämä Huitsinnevadassa jatkuu rauhallisilla uomillaan.12 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Heh, heh...
Jos asia ei olisi kuitenkin varsin vakava, tästähän saisi mainion sketsin pikkujouluihin.

;)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kullervolle.

Sketsit sketsinä, mutta harva kaveri kyllä viitsii tykkejään viedä jonnekin ulkoampumaradan lautahökkeliin.

Tämmösessä asesäilytyksessähän tulis olla ympärivuorokautinen päivystys. Kun teerijahtiin tupataan lähteä melko aikasin.

Anonyymi kirjoitti...

Ei ollenkaan pöllömpää.. :)

herranen kirjoitti...

Tämmösessä asesäilytyksessähän tulis olla ympärivuorokautinen päivystys. Kun teerijahtiin tupataan lähteä melko aikasin.

No eikös demariopiskelijat tätä säilytysratkaisua viimeksi ehdottaneet. Jos otetaan käyttöön semmoinen malli, että se maksaa joka vaatii eli SONK:in nuoret toivot pannaan vahtimaan ympärivuorokautisesti säilytettäviä aseita ja vielä niin, että heillä on taloudellinen vastuu aseista ja rikosoikeudellinen vastuu kadonneilla aseilla tehdyistä rikoksista niin jo vain passaa. Vien heti säilytykseen sen yksipiippuisen Baikalin joka ei murtomiehille tule kelpaamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan sairaan hauska juttu! Toivottavasti saat leipäsi kirjoittamisesta, ellet, se on suuri vääryys!!!

TCZ

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitokset kommentoijille:

Herja: Vanha yksi-( ja pitkä-)piippuinen Baikal IJ-18 on osaavan miehen käsissä muuten ihan käyttökelponen peli. Tosin sen varastamisarvo ei todellakaan liene kovin korkea.

TCZ: En saa leipääni kirjoittamisesta, vaan sosiaalipuolelta, lastensuojelulaitoksesta.

Toisinaan Ajattelija kirjoitti...

Loistavaa tekstiä! Piti laittaa samantien linkki jakoon tuttavapiirissä.

Anonyymi kirjoitti...

Alkaa pelottaa.
Kun päivän lehdet kertovat että Jouni Laiho, Anne Holmlund & kumppanit miettivät yläikärajaa ja määräaikaisuutta aselupiin. Yllä esitetty kirjoitus on kuin ennustus, joka ikävä kyllä tulee tapahtumaan vielä oikeilla paikkakunnilla ja oikeilla ihmisillä.

Nyt on aika ottaa lusikka kauniiseen käteen ja kirjoittaa kansanedustajille oma näkemys / mielipide asiasta.

Anonyymi kirjoitti...

Kuten aikaisemmin sanottu, niin tästä saisi oivan sketsin. Uhkakuvilla on mukava leikitellä mutta nykymeiningillä alkaa hieman jo pelottaa. Rikosaaltoa odotellessa..

Anonyymi kirjoitti...

Hieman off-topic, mutta kertoisitko Perskeles, että minkälaisessa lastensuojelulaitoksessa olet töissä? Haluaisin tietää, miten teillä hoidetaan esim. lapsen tupakasta tai alkoholista kiinni jääminen. Entä mitkä ovat seuraukset, jos lapsi siirtyy koviin huumeisiin? Puhtaasta mielenkiinnosta kyselen tämmöistä, sillä en tiedä, mikä on virallinen kanta tällaisiin asioihin, jos sellaista edes on. Kiitos etukäteen.

TSD

Anonyymi kirjoitti...

Tää tarina se vaan on päivä päivältä ajankohtaisempi.

Just näin tän Suomen Sotilaan naamakirjasivulla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Ai tää kiertää netissä vieläkin. On se sitten jotain tavoittanut, sillä kirjoitin jutun jo vuonna 2008.