tiistai 16. marraskuuta 2010

EETTISTÄ EVÄSTÄ ELI TEURASTETTU JOULUN TUNNELMA

Aloitan kirjoitukseni sillä, että annan glooriaa suomalaisille kaupunkivihreille. Asia vaatinee selitystä, sillä tästä suunnasta ei kunniaa vai mitä hemmetin rispektiä se nykyisin onkaan ole edellämainittuun suuntaan kovin usein osoitettu. No, olenhan minä tavannut muutaman semmoseksi tunnistettavan tuolla tunturissakin, ja ihan hyvinhän ne on pärjänneet. Tapaamiset ovat kyllä olleet vähäisiä, ja suurin osa varmaankin osaisi eksyä Helsingin keskuspuistoon. Mutta kumminkin, kumminkin.

Erityisesti annan positiivista palautetta suomalaisille kaupunkivihreille siitä, että he mitä varmimin tietävät, että poro on ihan oikea eläin, eikä pelkästään fiktiivinen hahmo, joka kuljettaa pukin pulkkaa klyyvari punaisena hehkuen. Porohan on itse asiassa eläimenä varsin tyhmä. Jos sitä pääsee lähietäisyydeltä katselemaan, huomaa että eihän siellä kallon sisällä mainittavasti ajatustoimintaa tapahdu. Vielä tyhmempi eläin on pohjoisnorjalainen rasvahäntälammas, mutta siitä ehkä joskus toiste.

Siis tähän mennessä kymmenen pistettä ja papukaijamerkki suomalaisille piipertäjille, varsinkin verrattuna englantilaisiin aateveljiinsä, jotka ovat nykäisseet, eh, porot nokkaansa aiheesta porot:

Jouluun valmistautuvan saarivaltion eläinaktivistit ovat olleet pöyristyneitä.

- Lidl tuhoaa joulun taian myymällä kuollutta poroa, sanoo aktivisti Justin Kerswell.

Lidlin liikkeissä on ollut myynnissä siperialaista poroa pihveinä. Tuotetta on mainostettu ketjun luksuselintarvikkeena.

- Ajatus siitä, että Petteri Punakuono on teurastettu ja leikelty pihveiksi on vastenmielinen, sanoi eläinten eettistä kohtelua ajava järjestö.


Eli Englannissa tota vihreetä piiperrellään suuremmalla antaumuksella kuin Suomessa. Mutta mutta. Suomihan sijaitsee länsituulten vyöhykkeellä, joten lännestä päin tulee tänne kaikenlaista ryönää yhtä varmasti kuin kusi virtaa lautaa pitkin alaspäin. Sarjakuvaeettisin perustein tapahtuva lihansyönnin vastustaminen tulee taatusti tännekin. Hotelli Yrjöperskeles pyrkii seuraamaan aikaansa kuin hae laevoo, joten tässä lukijalle Eettiset Evästysohjeet päivitetyin perustein:


Poroa ei siis saa syödä, koska Petteri Punakuono (Rudolph the Red Nosed Reindeer):Sikaa ei saa syödä, koska Putte Possu (Porky Pig):Sianlihaa ei tietysti saa syödä muutenkaan, koska yleiset syyt:Ankkaa ei saa syödä, koska Aku Ankka (Donald Duck):Hanhea ei saa syödä, koska Hannu Hanhi (Gladstone Gander):Sorsaa ei saa syödä, koska Repe Sorsa (Daffy Duck):Jänistä ei saa syödä, koska Väiski Vemmelsääri (Bugs Bunny):Hiiriä nyt ei pahemmin syödä muutenkaan, mutta hiirenloukutkin on tuhottava koska Mikki Hiiri (Mickey Mouse):Lehmää ei saa syödä, koska Heluna Ammu (Clarabelle Cow):Hevosta ei saa syödä, koska Polle Koninkaulus (Horace Horsecollar):Hirveä ei saa syödä, koska Lumpy:Karhua ei saa syödä, koska Jogi-karhu (The Yogi Bear):On melko epätodennäköistä, että tällä blogilla on lukijoita Itä-Aasiassa, mutta varoittelenpahan kumminkin kaiken varalta, että koiraa ei saa syödä, koska Idefix:Kaiken varalta lähetän varoitusviestin myös Amazonilla ja Papualla asuville kannibaaliheimoille. Ihmistä ei saa syödä, koska Kake:Tuonne pervoilupuolelle lähetän vielä muistutuksen, että paskaa ei saa syödä, koska Mr. Hankey:Tosin sitä saa tietääkseni vielä suoltaa ulospäin niin alemmasta kuin ylemmästä rööristä. Tässä eettisiä evästysohjeita näin pähkinänkuoressa. Mikäli listaa rupeaisi tekemään huolella, joutuisi varmaankin toteamaan, että ainoa eettinen jouluruoka on soijarouhe ja biodynaaminen parsa, ja äkkinäiselle voisi tästä tulla tunne, että nyt jäi kyllä joulun tunnelmasta jotain puuttumaan.

Mutta ei hätää, puuttuvan aukon voi täyttää täysin eettisellä, lihattomalla ja rasvattomalla viljatuotteella Koskenkorva (The ear medicine of Antti Koskinen):Jota tuotetta suosittelisin runsain määrin mm. englantilaisille piipertäjille. Sitä kun pari pulloa nykäisee, niin alkaa helpottaa pahin poroangsti. Hyvää joulun odotusta kaikille täältä Hotelli Yrjöperskeleen höyryävien liha- ja makkarapatojen ääreltä.

11 kommenttia:

AnttiT kirjoitti...

Vihanneksia ei saa syödä, koska vihreät.

Ari Laakso kirjoitti...

Eräs piipertäjä totesi allekirjoittaneelle: "Minä en kuolleita eläimiä syö". Johonka meikäläinen totesi: "Minä taas en syö eläviä".

Anonyymi kirjoitti...

Perunoita ei saa syödä:

http://www.hasbro.com/playskool/en_US/mrpotatohead/

Anonyymi kirjoitti...

Oli se hyvä että Lidl myi kumminkin kuollutta poroa, jos vihreät tietäisivät kuinka vaikeaa on syödä elävää poroa niin olisivat maltillisempia sanoissaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys AnttiT:lle, Arille, Anolle & Anolle ja kiitos kommenteista. Niin kuin Anon linkistä huomattiin, myös potaatin popsiminen loppui tiedostavissa ruokakunnissa. Täytyy vaan todeta, että tuolla Brittein saarilla ollaan tiedostavassa loukkaantumisessa vielä askeleen verran Suomea edellä. Piiperrys on vihreämpää aidan takana. Ja minäkin pitäydyn kuolleissa eläimissä. Elävä saattaisi panna lautasella ankarasti hanttiin.

VonPee kirjoitti...

Suomalainen halpismakkara on taatusti eettinen valinta ja sopii myös piiperöille, koska niiden valmistuksessa ei ole vahingoitettu yhtäkään sarjakuvahahmoa.

Elävän poron myyminen voisi olla aika erikoista, jopa Briteissä.

Erikoistarjous!
Tokka tonnilla.

Anonyymi kirjoitti...

Kasvissyöjälle voisi kuittailla että Hitler oli kasvissyöjä, että silleen...Ja että se nauta jota meinaan syödä, oli itse eläessään kasvissyöjä.

Siihen edellisen jutun fiktiivisten henkilöiden luetteloon tuli meleen vielä nämä:

John McClane Die Hardeista, Kyösti Pöysti Pasilasta sekä Kummelin pääministeri Jermu.

Kannattaisko mun mennä joulun viettoon Hotelli Yrjöperskeleelle? Tai jäädä vaikka saman tien uuden vuodenkin viettoon, jos saisi paukutella raketteja ym. paukkuja? Harmi ettei niitä vanhan liiton paukkuja eli isoja tykäreitä ja kiinareita ym. enää saa.

Onko hotellissa sekä ravintolaosasto että baariosasto? Miten on tuontiolutvalikoiman kanssa? Olen yrittänyt tutustua erityyppisiin oluisiin, tekis mieli tehdä olutmatkoja. Semmoinen tummma saksalaisolut, vähintään 5,5-prosenttia, maistuisi mulle kunnon liharuuan kanssa. Tai vaikka joku jälkiruoan ja kahvin kanssa tarjottava olut, tai portviini.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys VonPeelle ja Vieraalle & kiitos kommenteista.

VonPee: Just näin. Siks toiseks ei suomalaisessa halpismakkarassa mitää lihaa ole. Korkeintaan rasvaa, jauhoja ja joitain roippeita, jotka on kolattu teurastamon lattialta sekaan.

Ihmetyttää vaan, että miks se silti maistuu niin hyvältä?

Vieras: Hjuu, näinpä. Montako huumorintajuista kasvissyöjää tunnet? Minä tunnen yhden, mutta varjelen hänen henkilöllisyyttään hautaan asti.

Esittämäsi hahmot voi ottaa hyvin mukaan hommajoukkoihin. Lisäisin vielä täältä Suomesta Ryhmyn & Romppaisen. Lisäksi oikeasti eläneet Isontalon Antin ja Rannanjärven voisi lisätä. Plus tietysti kaksi Lallia, eli sen, joka heilui kirveen kanssa Köyliönjärven jäällä ja perstaklauksen mestarin Lalli Partisen.

Hotelli Yrjöperskeleen henkilökunta viettää mitä varmimmin joulun töissä, joten lihapadat ovatten vähissä. Tykäri/kiinarijutusta olen samaa mieltä, kirjoittelin siitä vuosi sitten jutunkin:

http://yrjoperskeles.blogspot.com/2009/12/uuden-vuoden-paukauksia.html

Anonyymi kirjoitti...

Entäpä ruumiit, oli uusimmassa Tiede 2000 parempi omassa vatsassa lämpimässä kuin kylmässä maassa läheinen ihminen.

Noora kirjoitti...

No hei, mistäpä ovat sivustosi kuvat, esimerkiksi lentävä joulupukki ? Tarvitsisin kuvasta pukin poroineen leikattavaksi eräänlaiseen pohjaan lasten tallisivustolla. Onko mahd saada tietää mistä kuva on peräisin tai jos se on sinun ottamasi/tekemäsi niin lupia sinulta ?

T.noora

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Noora. Kaikki nuo kuvat ovat Googlen kuvahausta. Tekijänoikeuksista en tiedä, mutta kun tätä blogia ei kaupallisiin tarkoituksiin ole tarkoitettu, niin ei noista ainakaan vielä ole koira perään haukkunut.