keskiviikko 29. toukokuuta 2013

ERÄS EPISTOLA & RAJATON PIIKKI

Ruotsalaisen kevytsisällissodan tiimoilta on jopa pääministerillämme Jyrki Kataisella ilmennyt jonkinlaista aivosähköistä toimintaa ja hän on todennut, että turvapaikan hakijoiden määrä pitää olla hallinnassa. Tokihan minä luotan perinteiseen Jyrkiin, ja uskon hänen pian toteavan (ellei ole jo todennut), että näin sanoin ja näin tarkoitin, mutten itse asiassa tarkoittanutkaan ja asiassa jatketaan hyväksi havaitulla yleisafrikkalaisella linjalla ynnä turvapaikan hakijoiden määrän hallinnassa oleminen tarkoittaa, että kaikki tänne tulijat ovat tarkasti ylöskirjattuja.

Yhtä kaikki, tuttavamme Paavo Arhinmäki kerkesi jo hermostua Kataisen loihelausumasta ja antoi asian tiimoilta kuulua opettavaista epistolaa. Hotellin respassa on pantu merkille, että Arhinmäki on kasvanut huvittavasta wanna be-partisaanista aidoksi poliitikoksi, sillä hän on oppinut sen, että tarvittava epistola täytyy olla mahdollisimman epäselvä, mutta silti tiedostavan oloinen. Tällä estetään se, etteivät ihmiset kysy, että mitä nää hemmo oikein tarkoitit. Jos ihmiset kysyvät, he ottavat riskin, että heidät leimataan tyhmäksi.

No, minähän en pelkää sitä, että minut leimataan tyhmäksi. Minä kun tiedän itsekin olevani hieman tyhmä. En minä sitä häpeä. Kyllä tyhmälläkin on oikeus elää, ja jopa kysyä. Näin ollen voin ihan rauhassa kysyä, että mitähän helvattua Paavo Arhinmäki oikein tarkoitti tällä lauseellaan:

”Turvapaikanhakijat eivät mellakoi Tukholmassa. Kysymys on laajasta yhteiskunnallisesta ongelmasta, nuorten syrjäyttämisestä: työ- ja opiskelupaikkojen puutteesta sekä osattomuuden tunteesta, erityisesti maahanmuuttajataustaisilla nuorilla.”

Jopa Huitsinnevadassa tiedetään, että Tukholmassa riehuivat Ali, Ahmed ja Abdul. Yrittikö Arhinmäki sanoa, että siellä riehuivat myös / pelkästään Håkan, Åke ja Göran? Tässä tapauksessa hänellä täytyy olla jotain salattua tietoa, joka hänen tulisi välittömästi julkaista, ettei viattomia epäillä.

Vai yrittikö Arhinmäki sanoa, että no, kyllähän ne maahanmuuttajat ehkä riehuivat, mutta eivät turvapaikanhakijat? Jolla perusteella tietenkään ei voida yhtään rajoittaa suomalaisen sosiaaliperäisen maahanmuuton määrää. Arhinmäki on kiistatta kettu, sillä hän tietää Suomessa olevan sellaisen systeemin, jossa turvapaikanhakija muuttuu maahanmuuttajaksi täsmälleen sillä hetkellä, kun hän laskee jalkansa Suomen maankamaralle.

Kun turvapaikanhakija on aloittanut suomalaisten neuvoman ja rahoittaman turvapaikkahakuprosessinsa ja siihen liittyvän hylsypäätöksistä valittamiskäsittelyn, hän on joka tapauksessa Suomessa eräitäkin vuosia, jonka aikana Arhinmäen ja hänen hengenheimolaisten mukaan meidän pitäisi jo itse asiassa alkaa pitää heitä suomalaisina. Ja jos lopullinen hylsypäätös sitten vuosien päästä tulee, ei häntä toissijaisen suojeluntarpeen perusteella minnekään karkoiteta, mikäli hän tulee etnisesti oikeasta suunnasta. Ehkä karkoitusuhan alla voisi olla Zimbabwesta turvapaikkaa hakeva valkoinen maanviljelijä.

Arhinmäki kikkailee termeillä, vaikka tietää ihan hyvin, että turvapaikanhakija = maahanmuuttaja ja tässä nimenomaisessa tapauksessa molempien nimi on Ali, Ahmed ja Abdul. Mutta Arhinmäkihän luonnollisesti sanoo sen, mitä tämänlaisessa epistolassa tulee sanoakin, eli kyse onkin nuorten syrjäytymisestä, työ- ja opiskelupaikkojen puutteesta sekä osattomuuden tunteesta.

Mihin tietysti tyhmempi kyselijä, niin kuin esmes minä, voisi todeta, että mitäs mieltä sinä Paavo olet niistä vuonna 1993 Jakomäessä, Vuosaaressa ja Kontulassa käydyistä kovista mellakoista?

Johon Paavo (ihan oikeutetusti) vastaisi että mistä ihmeen mellakoista. Johon tyhmempi toteaisi, että no niistä mellakoista, jotka tuon reseptin mukaan olisi pitänyt alkaa han-suomalaisten nuorten keskuudessa, koska silloin elettiin Suomen historian pahimman laman pahinta pohjaa ja syrjäytyminen, työ- ja opiskelupaikkojen puute sekä osattomuuden tunne olivat kyllä pahasti pinnalla. Ja joita mellakoita ei koskaan tullut. Tyhmempi voisi vielä kysyä, että mitenkä lie, Paavo, olisko niin, että niistä lähiöistä vielä silloin puuttui yksi elementti, joka ne mellakat olisivat saaneet aikaan.

Johon Paavon olisi tietysti pakko sanoa, että haista sinä rasisti pitkä paska. Minä tommosen kanssa rupea mitään keskustelemaan. Ja avautumisessaan hän varmistaa asian toteamalla sen, mitä ei ole todettu kuin kuusitoistatuhatta kertaa tätä ennen:

”Tällaiset huolimattomat heitot nostavat pahimmillaan pintaan rasistista keskustelua.”

Tämmöiselle taas kerran tyhmemmälle ihmiselle tulee mieleen, että Arhinmäelle ei ole mikään ongelma siinä, että Tukholmassa on ollut vuorokausikaupalla väkivaltaisia mellakoita. Arhinmäelle on ongelma siinä, että niitten mellakoitten pohjalta ruvetaan puhumaan. Ja kun ottaa huomioon sen, että Arhinmäki kuuluu niihin ihmisiin, joilla on oikeus määritellä mitä rasistinen keskustelu on, niin on varsin selvää, että rasistiseksi määrittelyä keskustelua asian tiimoilta viljalti löytyy. Esmes tämän kirjoituksen voi tulkita sellaiseksi.

Koska olen mielestäni varsin humanisti, ymmärrän Arhinmäen tarkoitusperät. Ehkä hän itsekin tajuaa, että nuo nuivat perkeleet ovat olleet koko aika oikeassa, mutta eihän sitä voi ääneen sanoa, koska silloin itse menettäisi kasvonsa. Arhinmäki kuuluu niihin, joille jostain syystä (ainakaan minulta kysymättä) annettiin lupa kirjoittaa todellisuuden epistola, ja vaikka todellisuus menee aivan päinvaistoin kuin siinä epistolassa sanotaan, niin sen epistolan mukaan pitäisi minunkin elää.

Yhtä kaikki, on sinänsä miellyttävää katsella sitä, kuinka äärimmäisen sovinnollisen hallituskoalition jäsenet ovat toistensa kurkussa. Pitää varata keissi kaljaa ja pari pussia sipsejä. Tapelkaa, pojat, saatte tupakkaa.

Asiasta toiseen, mutta asiassa pysyen. Kataista ojensi myös Suomen Pakolaisapu, joka ojensi Kataista sanomalla notta:

Turvapaikanhakijoiden määrää ei mikään maa voi rajoittaa tai hallita.

Turvapaikan hakeminen on YK:n pakolaissopimuksen ja ihmisoikeusjulistuksen takaama ihmisoikeus. Suomi on ratifioinut molemmat sopimukset.

Henkilö, joka saapuu Suomen rajojen sisäpuolelle, on oikeutettu hakemaan Suomesta turvapaikkaa ja Suomi on velvollinen käsittelemään hakemuksen yksilöllisesti. Hakemuksen käsittelyajan turvapaikanhakija saa odottaa päätöstä Suomessa.


Ymmärrän tietysti tuon pulaakin edustajien näkökannan, sillä rajaton määrä turvapaikanhakijoita tietää myös jatkossakin varmaa tilipussia. Mutta kysymykseen ”voiko turvapaikanhakijoiden määrää rajoittaa tai hallita”, voisi kysyä neuvoa vaikkapa virolaisilta veljiltämme. Virolaisilta, jotka muuten, tiukasta asiaan liittyvästä politiikasta huolimatta eivät kuulu mihinkään pahan akseliin, ja joita kohtaan ei ole suunniteltu mitään kauppasaartoja.

Mutta tästä Suomen Pakolaisavun kommentista haisee se tosiasia, että siellä ei todellakaan ymmärretä määriä. Siellä ei ajatella sitä, missä vaiheessa piikki voidaan ja ennen kaikkea pitää lyödä kiinni. Siitä ei haluta edes keskustella, sillä sehän itsessään on jo rasismia. Kun ottaa huomioon sen, millä perusteella Suomeen pääsee turvapaikan hakijaksi eli toisin sanoen pysyväksi maahanmuuttajaksi, nämä kriteerit täyttäviä ihmisiä löytyy maailmasta ainakin muutama sata miljoonaa.

Missä vaiheessa se piikki pannaan kiinni? Vai voiko sitä kysymystä edes esittää?

*

Niin muuten, aikaisemman kirjoituksen kommenttiosiossa puhuttiin hieman termeistä. Termeinä sekä ”rasismi” että ”vihapuhe” ovat huomattavan käyttökelpoisiä, sillä ne ovat mainion epämääräisiä, ja tärkeintä on tietysti se, kuka ne saa määritellä. Ei siis terminä, mitä se tarkoittaa, vaan sitä, kuka määrittelijän mielestä syyllistyy rasismiin tai vihapuheeseen.

Yhtä kaikki, nuo termit alkavat olla täällä Voiman Pimeällä Puolella jo puhkinaurettuja, joten uusia tarvitaan. Uutta yleistermiä on vaikeaa keksiä, mutta avustavana terminä uskoisin, että ”faktojen vihaväärinkäyttö” suorastaan odottaa pulpahtamistaan yleiseen suvaitsevaan kielenkäyttöön.

Onni yksillä, kesä kaikilla ja täällä Huitsinnevadassakin on jo täysi kesä. Hyvää alkanutta kesää kaikille tämän blogin lukijoille. Erityisesti hyvää kesää Roopelle, jonka aina valppaan mediaseurannan kautta nämäkin avautumiset tuli bongattua.

**

Lisäys samana päivänä: myös oppineelta taholta todettiin, että hajaantukaa, ei ole mitään nähtävää. Tämän totesi kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara:

- Olen huolissani Tukholma-keskustelusta, jos yksittäisistä autojen palamisista tehdään suuria yleistyksiä yhteiskunnan rakenteellisista muutoksista. Ehkä pieni joukko ihmisiä on pannut ranttaliksi. Pitää ensin selvittää, mitä on tapahtunut ennen kuin tehdään johtopäätöksiä, kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara korostaa.

Minä itse yritän hieman yksinkertaisempana yksilönä hahmottaa, että mitenkä nää kuviot oikein menee. Eli kun Jyväskylässä kolme urpoa osallistuu rähinään, jonka aloittajasta ei ole selvyyttä, on maassa äärioikeiston uhan aiheuttama kansallinen hätätila, josta pitää puhua laajasti ja kaikissa mahdollisissa paikoissa.

Sen sijaan, kun etnisesti edistykselliset tyypit dekoreeraavat lähiöitä paskaksi ja palamaan-metodilla, kyse on vain siitä, että muutama heppu pani vähän ranttaliksi. Ranttaliksi pistäminen ei ole vaarallista, mutta asiasta puhuminen on hiton vaarallista.

Joku yhtälössä mättää. Mutta mullahan ei olekaan asian vaatimaa korkeampaa koulutusta.

59 kommenttia:

Keski-ikäinen pikkupoika kirjoitti...

Minulta meni kyllä sahti väärään kurkkuun kun Arhinmäen lausunnon ekaa kertaa luin. Sillä kaverihan ihan tarkkaan tiesi kuka siellä järjesti vallan uudelleenjakoa, mutta vetäisi sitten käsitejargonin päälle ja taas oli kaikki hyvin.

Ja tietysti joku ehti sitten kommentoimaan, että kyllähän Hesassakin silloin kaksikymmentä vuotta sitten rähistiin ja naapurikaupunginosan kavereita mäiskittiin turpaan. Että ei tämä ole mitään uutta.

Eihän tässä kykene enää kuin suu auki ihmettelemään. Kyllä niitten silti on pakko olla tosissaan, ei noin sekaisin olemista voi enää teeskennellä.

Anonyymi kirjoitti...

Terve Ykä.

Nuilla "kevytsisällissodissa" on se nurjapuoli että jossakin vaiheessa leikki eskaloituu ihan aikustenoikeeksi sisällissodaksi, siis sellaiseksi että vastapuolella ei olekkaan "vaskitsisikakyttä", vaan tavallinen, organisoituun väkivaltaan kykenevä Håkan ja Åke jotka eivät heittele kiviä ja polttopulloja vaan ampuvat sumeilematta kohti. Tämä kyky organisoituun toimintaan opitaan asevelvollisuus-aikana ja joka on ainakin joskus ollut Velvollisuus eli pakko. Jos-ja kun tämä toteutuu, kivaa ei ole Ahmedilla eikä Håkanilla mutta joskus vielä han-svenssonilta kippaa kuppi yli.

Mitä taasen tulee näihin "ihmis-oikeuksiin". Itse olen sitä mieltä nykyisin, katsellessani tätä meneillään olevaa humanitääristä raiskausta, ei ihmisellä ole mitään sublimaattista ihmis-oikeutta, Ihmis-arvo sen sijaan on ja on jokaisen henkilökohtainen valinta luopuuko ihmis-arvostaan vai ei.

T: ANo

Närpes varg (heh,heh) kirjoitti...

Kiinnitän arvoisan blogistin huomion myös fobioiden vielä loppuun kyntämättömään sarkaan. Homofoobikko on erinomainen epiteetti hepulle, joka pidätetään siksi, että hän pitää enemmän naisista kuin miehistä. Homofoobikko myös menee Pariisiin marssimaan perinteisen avioliiton puolesta. Väärin marssittu! Vain homoliiton puolesta saa marssia, muut marssit ovat persees... anteeksi homofobisia.
Entäpä faktafoobikko? Juuri Arhinmäki on tyypillinen faktafoobikko, koska hänen lausuntonsa perustuvat uskoon, ei tosiasioihin.
Tai siis uskoon ja uskoon, oikein tiukka ateisti voisi olla jesufoobikko tai bibliafoobikko ja ne kaksi suomalaista islamiin epäillen suhtautuvaa voisivat olla koraanifoobikkoja.
Lisäämällä foobikot rasistien ja vihapuhujien yhä taajenevaan laumaan päästään pian soveltamaan Stalinin aikuista neuvostopykälää 56 b, joka oikeutti vangitsemaan, kiduttamaan ja lähettämään 25 vuodeksi Kolymaan kaikki, joiden epäillään ajatelleen, että olisinkohan homofobinen vai Arhinmäkifobinen? Pelkkä epäily ajatuksesta riittää, jos ajateltu rikos on tarpeeksi kauhea. Ja Arhinmäkifobisuus on, se on melkein yhtä paha kuin antiarhinmäkisyys! Ajatelkaapa sitä! Alkavatko kainalot hikoilla? Tuleeko kylmiä puistatuksia? Raavituttaako välistä? Rikollinen, valmista kamaa lämmittämättömään härkävaunuun Suomessa ensi tammikuussa 2014! Matka leirille on toooosi pitkä, kahdesta kolmeen kuukauteen. Ruokaa ei matkalla jaeta ja pysähdyksien aikana ei saa käydä kyykyllä vaunun nurkassa, mutta toisaalta pysähdyksiä on paljon, ja ne ovat pitkiä. Ja perillä lumituiskun keskellä erottautuvat hyvin valaistut leirin tunnussanat portin päällä "Proarhinmäkisyys macht frei".

Anonyymi kirjoitti...

Maahanmuuttomyönteisen ajatushautomon Fredrik Segerfeldt kirjoitti Wall Street Journalissa näistä Ruotsin mellakoista. Hänen mukaan kyse oli tasa-arvo-ongelmasta. Maahanmuuttajien työllisyysaste on selvästi kantaväestöä heikompi, koska heidän työnsä tuottavuus ei vastaa minimipalkkatasoa. Niinpä esimerkiksi somalien työllisyysaste on 25 % ja irakilaisten 39 %. Ratkaisuksi kirjoittaja tarjoaa tuloerojen kasvattamista minimipalkkatasoja laskemalla.
Kirjoituksen kommentoijat näyttivät ihmettelevän, että miksi näitä ihmisiä sitten tuodaan Ruotsiin, jos heitä ei tarvita, he eivät sinne integroidu ja eivätkä he siellä viihdy.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Keski-ikäiselle Pikkupojalle, ANolle, Närpes Vargille ja Anolle & kiitos kommenteistanne. Nythän on niin, että Arhinmäki sai tukea (luonnollisesti) yliopistosuunnasta, ja siellähän pantiin vielä paremmaksi:

”Olen huolissani Tukholma-keskustelusta, jos yksittäisistä autojen palamisista tehdään suuria yleistyksiä yhteiskunnan rakenteellisista muutoksista. Ehkä pieni joukko ihmisiä on pannut ranttaliksi. Pitää ensin selvittää, mitä on tapahtunut ennen kuin tehdään johtopäätöksiä, kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara korostaa.”

Tuossa linkki:

http://yle.fi/uutiset/tutkija_suomessa_ollaan_kaukana_lahioiden_gettoutumisessa/6662963?ref=leiki-es

Eräs mainio vakikommentoijani pisti sähköpostiini tilastopuolta siitä, kun pieni joukko ihmisiä pani ranttaliksi:

http://petterssonorg.files.wordpress.com/2013/05/det-nya-sverige.jpg

Muistuttaisin, että virallisen näkemyksen mukaan niin Arhinmäki kuin Vaattovaara ovat arvostettuja yhteiskunnan tukipilareita ja me täällä blogissa keskustelijat ollaan se ongelma.

Castor kirjoitti...

Kannattaisi tuon Pakolaisavun henkilökunnan tutustua YK:n Pakolaissopimukseen. Minä luin sen yhdeltä istumalta ensimmäistä kertaa elämässäni puolisen tuntia sitten. Sehän oli yllätyksiä täynnä!

Ensin se pakolaisen määritelmä: Kaikki kotimaastaan paenneet eivät ole pakolaisia. Jotta ihminen määriteltäisiin pakolaiseksi, hänelle on täytynyt myöntää pakolaisen asema eli pakolaisstatus. YK:n määritelmän mukaan esimerkiksi sotaa tai luonnonkatastrofia pakenevat eivät ole pakolaisia, vaan paon tulee perustua vainoon tai perusteltuun syyhyn pelätä vainotuksi joutumista. Useissa maissa tätä määritelmää on kuitenkin laajennettu.

1. Konventiossa edellytetään pakolaisten noudattavan oleskelumaansa lainsäädäntöä ja ylläpitävän yhteiskuntarauhaa.
2. Pakolaisen tulee täyttää samat kriteerit kuin kaikkien muiden maahantulijoiden, ottaen kuitenkin huomioon hänen pakolaisstatuksensa.
3. Kolmen oleskeluvuoden jälkeen pakolaisstatuksen menettää ja henkilöllä on sopimusvaltiossa samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muillakin sen asukkailla. Siis erikoiskohtelua ei saa 3 vuoden jälkeen. JNE.

Itse asiassa monet sopimuksen kohdat ovat SUOSITUKSIA, mutta kun nuo Pakolaisavun henkilöt eivät ole sopimusta lukeneet, niin sitten tulkinta on mikä se on. Sopimus ei rajoita suvereenin valtion oikeutta päättää ottamiensa pakolaisten määrää. Onhan Suomellakin "kiintiö" pakolaisten osalta, taisi joskus olla 750 sielua.

Hulluja ihmisiä, käsittämättömiä puheita. Suomella on täysi oikeus laittaa rajat kiinni muilta kuin ETA:n kansalaisilta aivan koska haluttaa.

Castor kirjoitti...

Follow-upit unohtuivat taas, siksi uusi posti!

Slege Hammer kirjoitti...

Tervehdys isännälle ja vieraille,

pitänee tässä päästä livauttamaan kielen päällä pyörinyt huuli kun Närpes varg nosti nämä taudinkuvat esiin, ja vielä näin pääsee toteuttamaan rooliaan antellektuellina.

Eli; jos epäluuloinen vhm/vhn kärsii islamofobiasta, niin vaivaako villisti riehuvaa toisuskoista musulmania?

Sandscorpion kirjoitti...

Kokoomus flirttailee nuivien kanssa? Taitaa olla jotkut vaalit tulossa.

Arhinmäeltä taas totutunoloinen ulostulo, mutta täytyy antaa kunnia sinne minne kunnia kuuluu: Arhinmäki on hyvin älykäs ja asiansa osaava mädättäjä. Hän ei vahingossakaan lipsahda valehteluun, koska tietää sen tulevan väistämättä ilmi ja satavan persujen laariin. Sen sijaan hän pysyttelee tiukoissa faktoissa, tai ainakin poliittisissa näkökannoissa, joita ei voi väittelyllä kumota. Analysoidaanpas hänen kommenttiaan:

Turvapaikanhakijat eivät mellakoi Tukholmassa.
Tämä on kai tarkasti ottaen totta. Mellakoijat, tai heidän vanhempansa, ovat luultavasti olleet jossain vaiheessa turvapaikanhakijoita, mutta nyt ovat jo saaneet turvapaikan, oleskeluluvan tai jopa kansalaisuuden. Eivät siis ole enää turvapaikanhakijoita.

Kysymys on laajasta yhteiskunnallisesta ongelmasta,
Tästä ei varmaan kukaan ole eri mieltä.

nuorten syrjäyttämisestä: työ- ja opiskelupaikkojen puutteesta sekä osattomuuden tunteesta,
Tämä ei ole niinkään mokutusta, vaan vasemmistolaiseen ideologiaan yleisesti kuuluu, että syrjäytyneet ovat uhreja. Kukaan ei omatoimisesti syrjäydy, vaan paha yhteiskunta syrjäyttää tai ainakin ajaa syrjäytymään. Kerrankin väittelin yhden vasemmistolaisen kanssa, jonka mielestä "alkoholismi on yhteiskunnan syytä". Sopivasti jätetään miettimättä, että voisikohan ihmiset itsekin ottaa vastuuta toimistaan.

erityisesti maahanmuuttajataustaisilla nuorilla
Maahanmuuttajat mainittu, ettei kukaan pääse syyttämään Arhinmäkeä kantaruotsalaisten syyttämisestä. Eikä tarvitse miettiä, että jos erityisesti mamunuoret sytjäytyvät, olisiko mamunuorissa jotain erityistä syrjäytymistä aiheuttavaa, koska kuten sanottua, yhteiskunta on se, joka syrjäyttää. Miksi yhteiskunta syrjäyttäisi erityisesti mamuja muuten kuin rasismin takia?

tällaiset huolimattomat heitot nostavat pahimmillaan pintaan rasistista keskustelua.
Arhinmäen näkökulmastahan tuo on pahin skenaario, koska se syö hänen ja kumppaneidensa vaikutus- ja arvovaltaa.

Turvapaikan hakeminen on YK:n pakolaissopimuksen ja ihmisoikeusjulistuksen takaama ihmisoikeus.
Totta tuokin. Tosin siitä, että turvapaikan anominen on ihmisoikeus, ei kai seuraa, että sen saaminenkin on. Katainen sekoilee termeissä: puhuu turvapaikanhakijoista, kun pitäisi puhua niistä, joille turvapaikka tai oleskelulupa annetaan. Tunnetusti vasemmisto tarraa erittäin kärkkäästi kiinni sanamuotoihin, kun ei muutakaan voi.

Närpes varg (heh,heh) kirjoitti...

Jee, hieno oivallus, mr vasara! Lisää musulmanisia (vai musulmaanisia?) antisoinislaisia kristofobeja kaduille, niin vot - kyllä alkavat polttopullot lennellä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Castorille, Sledge Hammerille, Sandscorpionille ja Närpes Vargille & kiitos kommenteistanne.

Castor: Noin tuon ajattelen minäkin, mutta hyvä se on kuulla rautalangasta lakimiehenkin kertomana. Noin yleensä ottaen persaukisuus ei ole turvapaikan peruste. Ulkomaalainen voi tietysti tulla Suomeen kohentamaan elintasoaan mm. tekemällä työtä, mutta siinä on se pikkuongelma ettei täällä riitä työtä kantaväestöllekään. Joka on jo valmiiksi kieli- ja ammattitaitoista.

Sledge Hammer & Närpes Varg: Vaivana voi hyvinkin olla musulmania. Tai ajattelufobia. Mitähän se olisi latinaksi?

Sandscorpion: Nuivaflirttailua näyttää tulleen myös kepun suunnalta. Tuo analyysisi on hyvin osuva ja allekirjoitan sen. Termeillä kikkailemalla käännetään asia päälaelleen. Minähän olen muuten itse sellaisella alalla, jossa virallisen näkemyksen mukaan ihminen ei todellakaan ole vastuussa tekemisistään vaan syynä hänen törppöilyynsä on yhteiskunta, joka ei antanut mahdollisuuksia. Ihminen ei syrjäydy, vaan hänet todellakin syrjäytetään.

Anonyymi kirjoitti...

Panuki taas halusi kolumnissan suojeluskuntaa, ei tiedä itkeäkö vaiko nauraa, jos erehtyy lukeen sitä :P

Närpes varg (heh,heh) kirjoitti...

Vaikka me täällä pimeällä puolella kehittelemme mitä mielikuvituksellsimpia ilmaisuja niille hiljaa hirnahdellen, emme koskaan pärjää valon lapsille:

"Muun antisosiaalisen, rasistisen tai homofobisen keskustelukulttuurin yleistyessään osakseen saaman rajoittavan paheksunnan rinnalla on seksistinen ja jopa väkivaltainen misogynia saanut melko vapaasti kasvattaa potentiaaliaan internetin erilaisilla foorumeilla."

Koko sivistys- ja kiertoilmaisusanojen kirjo löytyy osoitteesta http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/141342-somen-naisviha

Juu, et menetä mitään, vaikka jätät sen lukemattakin. Itseäni ilahdutti tässä eniten tuo "rajoittava paheksunta". Törmäsin siihen ensi kerran.
Rajoittaisikohan tuo Ykä misogyynistä seksististä potentiaaliaan, jos häntä joukolla paheksuttaisiiin. Siis sillai rajoittavasti? Epäilen. Ja samalla saatanasti ihmettelen, mitä tuokin termi on tarkoittavinaan. Vain vasemmistoliitosta voi löytyä tällaisia hengen jättiläisiä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Närpes Vargille & kiitos kommenteistanne.

Ano: Tään Höglundin kanssa ei voi enää sanoa muuta, kuin että hepulla alkaa niin persujen kuin kuvittelemansa äärioikeiston kanssa iso remmi heittämään ihan oikeasti. Nuo jutut ovat sitä mallia olleet jo pitkän aikaa. Tuossa uusimmassa oli mainio toteama ” kun älyllisen laiskuuden ja yleisen ammattitaidottomuuden raskauttamat lehtineekerimme ja mediapellemme intoilevat muslimiuhkakuvista kieli syvällä perussuomalaisen peräsuolessa” ja siitä voisin todeta, että jos on vain yksi ihminen, joka huomaa jotain, mitä kukaan muu ei huomaa, niin voi todeta, että sillä yhdellä saattaa viirata. Vaan Plazallahan heppu kirjoittaa säännöllisesti. Saakohan se ihan jonkinlaista maksua?

Närpes Varg: Luinpa kumminkin. Kieltämättä hiljaiseksi pisti. Mitä tohonkin sanois? Tuosta kirjoituksessa olleesta ”kymmenestä ehdotuksesta” muuten kirjoitin itsekin maaliskuussa(ja kirjoitus pohjautui sinun lähettämääsi linkkiin):

http://yrjoperskeles.blogspot.fi/2013/03/sauna-palaa-eli-lisaa-nurinkuria.html

Mutta sen voin sanoa, että mikäli blogissani löytyy jonkun lukijan mielestä misogyynisiä seksistisiä väkivaltaisia fantasioita niin ensinnäkin selittäkää minulle, että mitä ne tarkalleen ottaen tarkoittavat, sen jälkeen kertokaa minulle perustellusti, että missä jutussa niitä on, niin poistan ne, revin ihokkaani, ripottelen tuhkaa päälleni, pukeudun säkkiin ja suoritan muutkin asiaankuuluvat katumusharjoitukset.

Keski-ikäinen pikkupoika kirjoitti...

Aika moni tuntuu arvelevan, että jossain kohtaa perus-svenssonilla leikkaa kiinni ja sitten alkaa jäsentenvälinen.

Enpä oikeasti usko. Kun homma lipeää pikkuhiljaa kuin sammakkoa keittäessä niin ensin väistytään eri kaupunginosaan, sitten aidataan ja lopuksi on ihan normaalia että on portilla vartijat.

Ja mitä Ruotsi edellä sitä meidän pojaat perässä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Keski-ikäinen Pikkupoika. No tässä vaiheessa joo. Kun rikastajat polttavat omia kaupunginosiaan, ei sveduilla ole vielä tarvetta perustaa uutta hemvärnetiä. Tulevaisuutta emme tiedä.

Omien kaupunginosiensa lisäksihän tietysti tämä porukka pitää kaupunkien keskustoja omana alueenaan, minkä mm. eräätkin ryöstetyt helsinkiläiset ovat oppineet.

Castor kirjoitti...

Sandscorpion, ei turvapaikan hakeminen mikään ihmisoikeus ole. Ihmisoikeudet, esimerkiksi YK:n määritelmän mukaiset sellaiset, saadaan syntymällä ihmiseksi ja ihmisoikeudet ovat samat kaikille ihmisille per se. Ihmisoikeudet eivät edellytä että ihminen kvalifioituu joksikin, pakolaisuus edellyttää pakolaiseksi kvalifioitumista, jos nyt näistä YK.n määritelmistä puhutaan edelleen.

Tuntuvat nämä käsitteet olevan laajalti täysin hukassa, oli sitten kyseessä poliitikko tai Pakolaisapu. Näiden mukaanhan ihmisoikeuksia jaellaan milloin minnekin, uskonnoille, etnisille ryhmille, jne. vaikka ne ovat selkeästi yksilön oikeuksia. No, yhtä saatanan punatähden kollektiivia se alkaa olla koko hoito nykyään muutenkin.

Sledge Hammer kirjoitti...

Ajattelukammo olisi varmaan cogito- tai cognitofobiaa. Näyttää jotain kuukkelin tuloksia tulevankin.

Anonyymi kirjoitti...

Eilen uutisoitiin taas vihapuheesta oikein kunnolla. Suomenruotsalaiset kun ovat joutuneet kokemaan kovia. Uhkailuja ja vittuilua ja sen sellasta. Hirveä kausti. Ja mikä on lopputulema. Tän toiminnan takana on kuin onkin yksi ja sama taho. Todellinen, aivan oikea yksittäistapaus, siis. Tääkin kausti näyttää kuivuvan kokoon totuttuun tapaan, vaan sehän ei tiedostavaa häiritse: vihapuheet on kitkettävä.

Anonyymi kirjoitti...

Tähän liittyen mainio kirjoitus vaihteeksi Hannu Vistiltä
Määritelkää vihapuhe

Ei taida määrittelyä irrota näiltä ao. termiä viljeleviltä tahoilta ihan pian.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Castorille, Sledge Hammerille, Ano1:lle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Castor: Voi olla myös, että käsitteitten hakusessa oleminen ja ns. luova sopimustulkinta eivät ole pelkkää osaamattomuutta vaan myös ihan puhdasta röyhkeyttä. On helppo sanella omia sopimustulkintoja julkisuuteen, kun tulkintojen kyseenalaistajat voi aina leimata rasistiksi ja äärioikeistolaisiksi ja media julkaisee nämä omaehtoiset tulkinnat sellaisenaan ja kyseenalaistamatta.

Sledge Hammer: No näinhän se olikin. Cogito, ergo sum. Tuossa cogitofobiaan liittyvä kuva:

http://i.imgur.com/i4gTi.jpg

Ano1: Juu, tuosta pääsee tekemään vertailuja siitä, mikä on vaarallista ja mikä ei. Kun joku hölmö lähettää sähköpostia, niin tulos on viittä vaille liikekannallepano. Kun sen sijaan ulkomaalaiset hakkaavat suomalaisia naisia ja vanhuksia sen vuoksi että he ovat suomalaisia, niin poliisi toteaa: ”On suuri mysteeri, miksi näin on toimittu. Mikä ihme voi olla syynä?”

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013053017082361_uu.shtml

Tässähän poliisilla olisi nyt käsissään sitä rasistista väkivaltaa johon reagoida ankarimman jälkeen, mutta ei muuta kuin sormi suuhun.

Ano2: Hannu Visti puhuu asiaa yleensäkin ja luen hänen blogiaan säännöllisesti. Suosittelen muitakin lukemaan tuon kirjoituksen.

Becker kirjoitti...

Tulipahan tuo A-talk katsottua, kun siellä on joskus hyviäkin keskusteluja. Päivärintaa olen pitänyt noin suht koht asiallisena ohjelman vetäjänä, mutta kyllä tuo tämän kevään viimeinen ohjelma oli taas sen tason tuubaa, että tokko syksyllä jatkan sen katselemista. Päivärinnan asenteellisuus ja poliittisen korrektiuden mädättämä ohjelma pisti vain toteamaan, että tätä samaa soopaa on nyt jo nähty.

Kun nyt tätä parasiittien rähinöinnin uudisointia on seurannut kummastakin maasta, niin on suorastaan tragikoomista mitä kaikkia syitä riehumiselle on esitetty. Asialla ovat olleet lehdistö, töllötinmedia ja kaikenkarvaiset desantit, proffat ja islamin tutkijat. Mutta se todellinen syy joka on riehujissa ja poliitikoissa, niin sitä ei passaa lausua. Vika on taas kantaruotsalaisissa jotka eivät integroidu mamuihin.
Suomalaisetkin vaikuttavat olevan täysin pihalla Ruotsin tilanteesta yleisestikkin, ja syynä tähän ovat tietysti asioita vääristelevä media, sekä kansan eräänsorttinen naivius. Nyt kun tietoa olisi todella tarjolla, niin sitä ei osata tai viitsitä hakea.
Poliisien ja palomiesten kulut sekä tuhottu omaisuus lasketaan kymmenissä miljoonissa kruunuissa.
Autovakuutukset nousevat yli kahdensadan auton polton seurauksena. Nyt siellä onkin rauhallismpaa,. Johtuneeko siitä että Kling ja Klang (siis paikallinen poliisi) tarjoilevat rähinäalueilla nakkisämpylöitä ja pyrkivät dialogiin pahoinvoivan nuorison kanssa.

Sandscorpion kirjoitti...

Castor:

YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus sanoo 14. artiklassaan: "Jokaisella vainon kohteeksi joutuneella on oikeus hakea ja nauttia turvapaikkaa muissa maissa."

Käytännössä siis tuon mukaan jokaisella ulkomaalaisella on YK:n turvaama oikeus anoa turvapaikkaa Suomesta, kunhan vaan ensin pääsee tänne asti. Ainakaan tuossa tekstissä ei edellytetä ennalta-annettua pakolaisstatusta; onhan tuossa tuo rajoittava määre "vainon kohteeksi joutunut", mutta eihän ilman tutkimuksia voi tietää, onko jotain vainottu, ja tutkimuksia ei voi tehdä, ellei ensin anota turvapaikkaa. Toisin sanoen pakolaisten oikeudet eivät ole yleisiä ihmisoikeuksia, mutta pakolaisstatuksen saamista saavat yrittää kaikki.

Sillä, onko kyseessä tiukan määritelmän mukainen ihmisoikeus vai jokin muu YK:n turvaama oikeus, ei ole käytännön kannalta mitään merkitystä, vaikka toki "ihmisoikeus" kuulostaa iskulauseissa paremmalta. Itsellänikin on moneen kertaan meinannut pää hajota vassareiden kanssa väitellessä, ne kun tapaavat keksiä uusia ihmisoikeuksia lennossa aina halutessaan jotain. Toisaalta sama juttuhan se on ihan kaikissa ihmisoikeuksissa: "Olisi kiva, jos näin olisi, joten sovitaan, että näin on."

Tietenkin, kuten jo edellisessä viestissäni sanoin, tuosta oikeudesta anoa turvapaikkaa ei vielä seuraa se, että turvapaikan saisi, tai että kenenkään pitäisi ottaa vakavasti vasemmistolaisten vinkumisia vääristä tai liian tiukoista kriteereistä.

Castor kirjoitti...

Sandsciorpion: varmasti on näin, mutta se ei ole ihmisoikeus, joka kuuluu ihmiselle hänen syntyessään ihmiseksi. Voimmehan me hakea esim. sosiaaliturvaa, mutta meidän täytyy täyttää tietyt kriteerit saadaksemme se. Kuten sanottu, näitä sopimuksessa SUOSITELTUJA kriteereitä laajennetaan ja koko sopimusta tulkitaan oman mielen mukaan. Ei tästä mielestäni kannata kiistellä.

YK on koko aikansa ollut paska järjestö, vielä ihmeellisemmäksi se muuttuu kun muslimivaltiot saavat omat kiintiönsä täyteen ja enemmistöillä ajetaan islamin etuja. Islamofobia on kansanmurhaan verrattava, sanoi Erdogan, mielenkiintoista Turkin tulossa EU:n jäseneksi.

Kaikki uskonnot ovat pahasta, mutta islam on omalla tavallaan erityisen vaarallinen. Ei kristitty edes harkitse naapurinsa tappamista nurmikon leikkaamisesta sunnuntaina, vaikka se selkeästi raamatussa sanotaan (siis ei nurmikonleikkuu, vaan työnteko) mutta musulmaani alkaa miettiä keinoja joilla asia hoidetaan pois päiväjärjestyksestä. En muutenkaan usko moraalin kumpuavan uskonnosta, varsinkaan kymmenestä käskystä, joka on naurettava kokoelma verrattuna niihin moraalisiin opetuksiin joita oli olemassa jo ennen kristinuskoa. Kristinusko on opettanut ainoastaan työnteon, joka sekin on hävinnyt Suomesta, ei siellä työtä tehdä tähän Aasiaan verrattuna. Jo nyt asiakkaani alkavat huolehtia juhannuksena alkavista lomista. Joo, pakanallinen juhla sekin, joita yleensäkin sovitellaan kristinuskoon. Kyllä minun moraalini toimii ilman pappia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Beckerille ja Sandscorpionille & kiitos kommenteistanne.

Becker: Mulla ei ole verenpaine kestänyt noita Ylen ohjelmia enää vuosiin. Ruotsistahan mainio tietolähde on tuo Rähmiksen blogi. Sitä kautta selviää varsin hyvin maan tila. Kiitos muuten lähettämästäsi Dialog Polisen-kuvasta. Se oli kyllä mielestäni photoshopattu, mutta kertoi idean ja googlen kuvahaulla löytää lisää.

Se sai minut tuumimaan asiaa, että kun tutkijat niin Suomessa kuin Ruotsissa väittävät, että kun nämä ns. haasteelliset maahanmuuttajaryhmät ovat lähtömaassaan tottuneet (ei kylläkään sitten enää selitä niitä toisen polven haasteellisia) raakaan ja väkivaltaiseen valtion väkivaltakoneistoon, niin ruotsalaisen poliisin ilmestyminen mellakkapaikoille on itse asiassa yksi riehumisen syy. Syynä ennakkopelko yms.

Voisivatko tutkijat miettiä myös sellaista näkökantaa, että kun riehujat tietävät, että heitä vastassa on hampaaton ja Ruotsin tapauksessa vielä haluton valtion väkivaltakoneisto, niin voisikos se lisätä riehumista?

Meinaan, jos noissa mellakoissa hepuilla olisi lukenut selässä Dialog Polisenin sijasta OMON, niin riehujien rintamasuunta olisi yllättäen saattanut kääntyä 180 astetta.

Sandscorpion (ja myös Castor): näkemykseni mukaan te molemmat olette tuosta varsinaisesta avohärdellistä ihan samaa mieltä minun kanssani ja myös toistenne kanssa, joten lienee turha riidellä yhdestä yksityiskohdasta. Olette molemmat mainioita nuivia kommentoijia.

Sanomaasi "olisi kiva, jos näin olisi, joten sovitaan, että näin on", totean sen, mitä olen ennenkin sanonut, että Suomessa (epäilemättä myös Ruotsissa) on vallalla ajattelu ”mielestämme olisi kiva, jos näin olisi, joten teidän kaikkien tulee elää niin kuin näin olisi.”

Castor kirjoitti...

Ja herran hqltuun, tässä eräs haastattelu: http://www.youtube.com/watch?v=9URb-TjvoHw.

Uskonnollisuus tarttuu...

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää tekstiä jälleen Ykä! Tällainen sarkastisemman huumorin ystävä kiittää. Useamman naurunpyrskähdyksen jälkeen olen jo oppinut etten juo esim. kahvia samaan aikaan kun luen sun blogia!

Tässä on eräs blogi josta saattaisit tykätä, pistähän korvan taakse jollei ole jo tuttu: http://ylewatch.blogspot.fi/

-Ville

Närpes varg (heh,heh) kirjoitti...

Päivän Uusi Suomi kertoo:"Moskovan pormestari Sergei Sobjanin on ottanut tiukan linjan Moskovan vierastyöläisiä kohtaan.
– Ihmisten, jotka puhuvat huonosti venäjää, ja joilla on täysin erilainen kulttuuri, on parempi asua kotimaissaan, Sobjanin linjasi tv-kanava Doždin mukaan".

Uutinen on ollut esillä jo tuntikausia, mutta vieläkään ei vihervasemmistomme ole regaoinut. Eikä kukaan ole vaatinut Timo Soinia irtisanoutumaan pormestari Sobjaninin mielipiteistä!

On jotenkin hilpeää, että kommunismin romahtamisesta huolimatta monet vassarimme vieläkin vannovat Venäjän nimiin. Siellä on kaikki niinku joteski söpömmin, niinku. Ne on niin inhimillisiä, vaikka systeemi muuttu, niinku.

Kun sitten joku pormestari läjäyttää vasten neuvostoihailijoiden naamaa tosi märän ja karhean rätin, syntyy paljonpuhuva hiljaisuus. Kuvitelkaapa, jos Saksan Merkel, USA:n Obaba tai kuka tahansa läntinen johtaja olisi sanonut samaa! Kyllä olisi noussut möly ja haloo ja Suomen hallitusta olisi vaadittu lähettämään nootti ihmisoikeuksien polkemisesta.

Neuvostoaikaan johtavat kaaderimme jatkuvasti kehottivat ottamaan kaikessa oppia itäisestä naapurista. No nyt olisi tarjolla asia, joka... no, antaa olla, ettei mene vihtapuheeksi.

Hannu Vistille sydämelliset terveiset ja kiitokset oivaltavasta kirjoituksesta. Se ei taitaisi mennä läpi Hesarin "lähetettyjä"-palstalle?

Närpes varg (grrr....) kirjoitti...

Sattuiko joku muukin näkemään Paavo Lipposen tänään uutisissa? "Ilman Ruotsia olisimme joku itä-Euroopan maa", hän todisti ja ilmoitti, että näkyvillä oleva ruotsalaisviha on "vain jäävuoren huippu".
Ei mutta ihan totta! Oliko meillä tällainen ääliö joskus pääministerinä?
Ja mitä kielelliseen sortoon tässä maassa tulee, muistamme varmaan, kuinka muuan Lavikainen, työskenneltyään 18 vuotta Ahvenanmaalla, ei saanut kotipaikkaoikeutta, koska sikäläiset maakäräjät ei pitänyt hänen tavastaan taivuttaa ruotsin vahvoja verbejä...¨

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Castorille, Villelle ja Närpes Vargille & kiitos kommenteistanne.

Castor:

Viesti 1:

Ehdin näemmä laittaa kommenttini, ennen kuin julkaisin omasi. Sandscorpionille laittama kommentti käy tähänkin. Olette mainioita kommentoijia molemmat. YK on tosiaan mennyt niin järkyttävää alamäkeä, että koko pulaakin joutaisi lopettaa tarpeettomana.

Mitä kirjoitit islamista on totta. Tuumin vaan, että suurin vaara ei liene islamin aggressiivisuus, vaan lännen heikkous sen edessä. Jos toinen osapuoli ei edes halua panna hanttiin, ei lopputulemasta ole epäselvyyttä.

Aasiassa varmaan painetaan hommia eri tyyliin kuin lännessä nykyisin. Mietin sitä, että tapahtuuko siellä joskus tämä läntinen ilmiö, että kun palkat nousevat ja elintaso kasvaa, niin ne juhannuslomat alkavat aina enemmän kiinnostaa sielläkin. Tämä oli puhdasta ottiatuotaa, sillä en tunne itäaasialaista ihmisluonnetta. Sinulla on laajempi kokemus miettiä tuota.

Viesti 2:

Kiitos linkistä. Se, mikä aikanaan ampumalla pelastettiin, luovutetaan nyt tassut pystyssä. Eikä edes ilmaiseksi, vaan siitä ilosta vielä maksetaan.

Ville: Kiitokset kannustuksesta. Muistutan kuitenkin, etten ole pyrkinyt pitämään tätä huumoriblogina, vaan ihan puhdasta agitproppiahan tämä. Tuo linkki on minulle tuttu, ja sitä tulee aina välillä seurattua.

Närpes Varg:

Viesti 1:

Tietyille ihmisille oppi tulee aina idästä, ja sen ajatusmaailman muuttaminen on yhtä vaikeaa kuin kompassisuuntien säätäminen uusiksi.

Viesti 2:

Lipponen saa puhua läpiä päähänsä miten haluaa, mutta en minä kyllä tunnista mitään vihaa suomenruotsalaisia kohtaan. Jos tietyt etuoikeudet kyseenalaistaa, niin ei se mitään polttouunia vielä tarkoita.

Mitä itse ruotsalaisiin vs. suomalaisiin tulee, niin kyllähän Suomen yhteiskuntarakenteet kehitettiin nimenomaan tsaarin vallan alla, ja siitä oli sitten huomattavasti helpompi hypätä omilleen. En jaksa uskoa, että Ruotsin itäisenä maakuntana olisi Suomessa ollut vastaava kehitys.

Mitä Ahvenanmaahan tulee, olen ollut jo pitkään sitä mieltä, että sen voisi laskea itsenäiseksi tai vaihtaa päikseen Ruotsin kanssa vaikka pariin Tornionjoen länsipuoliseen kuntaan. Pääsisi Ahvenanmaakin ihan tavalliseksi ruotsalaiseksi maakunnaksi ilman mitään etuoikeuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Palasin torstaina Vilnasta.

Etukäteisarvio siitä että se on selvästi erinäköinen kuin Helsinki, piti paikkansa. Siellä näytti kadehdittavan impivaaralaiselta ja kulttuuriköyhältä. Ehkä Tukholma näytti yhtä värittömältä vuonna 1953 ja Helsinki vuonna 1983.

Jos nuiva suomalainen haluaa johonkin maanpakoon niin Vilna on harkinnan arvoinen, muu Liettua vieläkin enemmän. Edellyttäen että toimeentulo on omalla vastuulla mutta tajuat pointin.

Siellä kun ei käytännössä nähnyt afrikkalaisia eikä lähi-itäläisiä. Tarkalleen ottaen, maanantain ja torstain välisenä aikana huomasin Vilnassa kolme neekerin näköistä. Tarkoitan koko matkan perilläoloaikana ja olin suurimman osan ajasta ulkona paitsi silloin kun nukuin kämpällä. Sitä en tiedä olivatko nuo vaihto-opiskelijoita, turisteja, bisnesmatkalla tai työkomennuksella. Diplomaatteja eivät voineet olla koska Liettuassa ei ole yhdenkään Afrikan maan suurlähetystöä.

Rautatieasemalla ei ollut yhtään seiniin nojailjoita. Lattiat ja seinät olivat siistejä. Huomasin pari päissään kiekkuilijaa siinä ulkopuolella olevan kioskin luona mutta ne olivat kantiksia.

Neljä kertaa näin huivin naisen päässä. Kyseessä oli kuitenkin varmaan sellainen maatuskahuivi tai maalaismummelin huivi tai jokin kansallispukuhuivi, tiedät varmaan. Ne eivät näyttäneet rauhanuskonnon edustajilta. Lisäksi huomasin kaksi kertaa virkapukuisen nunnan, kadulla ja kirkossa.

Yhden turbaanipäisen sikhin näin terassilla oluttuopin kanssa. Todennäköisesti hän oli turisti tai bisnesmies, mutta sikhit ovat kai yleensä kelpo porukkaa.

Tarkasti ottaen Vilna on monikulttuurinen tai monirotuinen, koska siellä on muutama merkittävä kieliryhmä edustettuina, liettuankieliset ovat selvänä enemmistönä, lisäksi on puolankieliset about 20 prossaa, jonka jäleen tulee venäjänkieliset, valkovenäjänkieliset, ukrainankieliset ja loput ovat hajamääriä muita kuten juutalaisia, saksalaisia ja armenialaisia.

Jos joku näytti turkkialaiselta, hän saattoi olla armenialainen, azeri, georgialainen tai muualta Kaukasukselta. Niitäkään en voi sanoa nähneeni montaa.

Naiset olivat usein kunnon kissoja ja havaintoja pystyi tekemään korkealla prosentilla. Vaatetus oli tyylitajuisempi ja naisellisempi ja tavallaan konservatiivisempi ja aikuismaisempi. Ei näkynyt mitään verkkatakki-, hippi-, huppulökäpöksy-, leikkipartisaanikulttuuria. Ei paljoa edes sortseja vaan enemmän joko housuissa tai hameissa.

No, huomasin minä kaksi varsinaista kissaa myös: toisen ikkunalaudalla ja toisen jonkun olkapäillä.

Rahaa riitti vaikka käytin niin paljon kuin huvitti ja jaksoi ja ehti. Karkeasti voi sanoa että jos jokin maksaa siellä 10 LIT niin Suomessa sama on 10 EUR. Kelpaa syödä alkuruoka+aperitiivi, pääruoka+pääjuoma ja lopuksi jälkiuroka + jälkiruokajuoma. Noin mentiin syömään 12-14 välisenä aikaan ja sitten illalla 18-20 aikana. Hotellilla syötiin aamupala kun se kuului hintaan.

Siellä syödään mukavan paljon liharuokia ja siinä ei useinkaan tingitä rasvasta. Ykän tapainen äijä-asenteen omaava voisi tykätä siellä käydä. Harmi kun en kerennyt merkitä muistiin siitä minkälaiset kilohinnat olivat kaupan lihatiskillä, siis palvelutiskillä.

En pelännyt varkaita enkä päällekarkaajia. Eniten pelkäsin liikennettä kun autot ajavat miten huivttaa ja kovaa vauhtia.

Kohtalaisen paljon oli taloja joita tarvis maalata mutta moni niistäkin taloista oli käytössä. Vanhassa kaupungissa oli merkittävä osa taloista maalattu tuoreen näköisesti. Ja sen läheisyydessä olevissa kortteleissa. Kauemmaksi mennessä oli vaihtelevampaa. Ei se kuitenkaan pelottanut minua. Kun kuljeskeli niin huomasi omakotitaloja seassa tai sitten oli omakotialueita.

TV-tornista katsomalla näki koko kaupungin yli kaikkiin suuntiin. Tornista näki kerrostalolähiöitä ja omakotialueita mutta luultavasti tuntisin itseni niissä turvallisemmaksi kuin Itäkeskuksessa tai Varissuolla, puhumattakaan noista Tukholman mellakkalähiöistä.

Anonyymi kirjoitti...

...jatkoa kun ei mahtunut edelliseen.

Kaupassa kävi niin että huomasin kännykän unohtuneen alkoholijuomien osastolle. Kävin katsomassa ja siellä se oli. Ei pöllitty. Tuo kauppa on auki kellon ympäri, mutta alkoholin myynti loppuu klo 22.

En pakannut vaatteita mukaan vaan ostin joka päivä vaihtovaatteet seuraavaa päivää varten. Käytin niitä sitten paluumatkalla laukussa pehmusteina kun ostin votkaa Russki Standard Orginal ja Zeljonaja Marka kumpikin 40 % ja 7 dl, sekä keraamisissa pulloissa olevat Midaus Nektaras Vilnius 25% ja 5 dl, Midus Trakai 15 % ja 5 dl, Midaus Nektaras Suktini 50 % ja 5 dl sekä Riga Black Balsam 45 % ja 5 dl. Pullot ovat ehjänä tässä tietsan pöydällä kun tarkistin ne. Sen sijaan yksi kuppi särkyi kun en älynnyt pehmustaa sitä kunnolla. Sen olisi voinut pitää selkärepussa. No se oli sellainen uhri yläkerran isännälle siitä hyvästä että muuten homma pelitti.

Anonyymi kirjoitti...

En tajua miksi Mooses väheksyy Itä-Euroopan maita ja kansoja. Suomi on eräässä mielessä samanaikaisesti pohjois-ja itäeurooppalainen eli koilliseuroppalainen kun otetaan kielen lainasanat ja kulttuuri-ja kauppayhteydet eri suuntiin. Idempänä on noita kielisukulaisia.

Joskus tuntuu siltä että olisiko ollut parempi että Saksalainen ritarikunta olisi ostanut Suomen Ruotsilta kun Ruotsi oli kuulemma jossain välissä vararikon partaalla ja hallitsija harkitsi tosissaan myyntiä. Baltian saksalaiset olivat ehkä mulkkuja mutta he käyttivät sieltä kerätyt rahat siellä joten siksi siellä on Tallinan ja Riikan tyyppiset keskiaikaiset kaupungit. Ruotsi peri täältä verot ja ne vietiin Ruotsiin. Saksalaisella ritarikunnalla ei ollut varsinaista saksalaista valtiota jolle se olisi ollut vastuussa vaan toimi itsenään Baltiassa. Ja sitäpaitsi Baltiassa ei ollut ikinä ollut niin paljon saksankielisiä kuin Suomessa ruotsinkielisiä. Vuotta 1897 koskevaan tietoon on merkitty että baltiansaksalaisia oli Viron kuvernementissa 16037, Kuurinmaalla 51017 ja Liivinmaalla 98573. Katso löydätkö Немецкий ja nuo numerot jos et ymmärrä tekstejä.

Itä-Euroopan maat ovat aika nuivia jos yrittää arvioida minkälaiset ulkomaalais-ja kansalaisuuslait heillä on ja onko siellä sosiaalimamuja. Sosiaalimamuiksi haluavat eivät pyri tai jää niihin. Kova moite sen sijaan Romanialle ja Bulgarialle siitä että he heittivät romanit muiden riesaksi. Tajuan jos ne eivät itse tykkää heistä mutta ei vahinkoa tarvi pistää kiertämään.

Miksi joku kehtaa verrata Lipposta Moosekseen. Mooses oli se joka vei Israelin kansan pois Egyptin orjuudesta. Mooses on eräs juutalaisuuden tärkein merkkihenkilö. Juutalaisten pitäisi julkaista myllykirje Lipposta vastaan.

Anonyymi kirjoitti...

Jatketaan tuota historiapuolta. Kun kävin tuolla suunnalla niin pistetään kielitilastoja samalta vuodelta. Tähän väliin kansallislaulu.

Vilnan kuvernementti ja siihen sisältyvä Vilnan kaupunki erikseen. Koko Vilnan kuvernementissa oli enemmän liettuankielisiä kuin puolankielisiä. Suurin ryhmä oli valkovenäjänkieliset (Белорусский). Vilnan kaupungissa oli enemmän puolankielisiä (Польский) kuin liettuankielisiä (Литовский). Suurin ryhmä oli juutalaiset (Еврейский) jotka on tässä merkitty omaksi kieleksi.

Kaunasin kuvernementti ja siihen kuuluva Kaunasin kaupunki. Kuvernementissa suurimmat ryhmät olivat liettuankieliset ja samogiitinkieliset (Жмудский). Samogiitin kieli on merkitty omaksi vaikka jotkut pitävät sitä liettuan murteena. Kaunasin kaupungissa suurin ryhmä oli juutalaiset.

Suwalkin kuvernementissa, joka oli "Venäjän Puolan" osa, oli enemmän liettuankielisiä kuin puolankielisiä.

Kuurinmaan puolella oli hieman liettuankielisiä vaikka latviankieliset (Латышский) olivat suurin ryhmä.

Joitakin liettuan puhujia oli lähellä olevissa Grodnon, Minskin, Moglilevin ja Vitebskin kuvernementeissa joissa valkovenäjänkieliset olivat suurin ryhmä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras, ja kiitos mielenkiintoisesta matkaraportista. Jos joku kirjankustantaja keksii idean ”Nuiva Matkaopas – matkustusta toisesta näkökulmasta”, niin sinähän voisit ruveta toimittajaksi.

Varmaankin Baltian maat sopisivat tämmöselle perusnuivalle tyypille niin matkakohteena kuin vaikka asuinpaikkanakin, mutta enhän minä enää minnekään mene. Enää edes turistina. Jotenkin vaan tuntuu, ettei nykyisin huvita lähteä Suomesta yhtään mihinkään. Muuta kuin ehkä pieniä syrjähyppyjä Norjan ja Ruotsin puolella Lapissa käydessä, mutta niistäkin pääsee äkkiä omalla autolla Suomen puolelle. Tuosta rasvaisesta ruokapuolesta muistan kyllä, että Puolassahan tarjottiin sapuskalla voin sijasta kuppi ehtaa laardia. Ja Puolahan on Liettuan naapurimaa.

Kiitos myös kieli- ja etnisestä pläjäyksestä. Tuli semmosta, mitä en tiennyt. Lähinnä kun on tullut tutkittua tuota Viroa. Kielilinkit olivat vennääksi, josta en osaa kuin rumat sanat. Tuli mieleen, että jos juutalaiset ovat merkitty omaksi kieliryhmäkseen, niin mahtavatkohan he haastaa sitä jiddisiä? Se, mitä Lipponen horisee on yksi lysti, sillä tyyppi on enää katkera eläkeläinen ja antaa miehen olla sellainen.

Noista baltiansaksalaisista minun täytyy olla kyllä eri mieltä, sillä jonkun verran on tullut luettua tuota Viron historiaa nimenomaan virolaisesta näkölulmasta ja sen mukaan baltiansaksalaiset paronit eivät olleet kantaväestöä kohtaan jonkun verran mulkkua porukkaa, vaan ihan harvinaisen mulkkua porukkaa. Virolaisten kertoman mukaan nehän myös raijattiin ennen neuvostomiehitystä turvaan Saksaan. En ole varma, olisko niillä ollut sitten aikomus tulla takaisin, mikäli Saksa olisi voittanut, mutta siinähän kävi sitten vähän toisin.

Tuosta kännykkäepisodistasi muuten Vilna sai itselleen täydet kymmenen pistettä.

Närpes varg kirjoitti...

Vanhana Baltian-kävijänä oli hauska lukea vieraan kokemuksista. Vilna on tosiaan vieraanvaraisen, turvallisen, rehellisen ja hauskasti vanhanaikaisen oloinen kaupunki. Ja ne naiset!
Mutta Riiassa (tai Riikassa, valitse itse) saa olla tosi tarkkana. Siellä ei kännykkä kauan vanhene, jos sen johonkin unohtaa. Autoon on paras laittaa lisälukitus, ja karkeinta kaliberia. Turistiravintoloissa huijataan yleisesti ja taksit ovat varsinaisia rosvoja.
Liettualaiset ovat ylipäätään mukavampia kuin latvialaiset - ja puhun nyt vain omista kokemuksistani noissa maissa. Latvian-ystävien ei siis kannata polttaa sulakkeitaan.
Havaintojeni mukaan valkovenäläisiä pidetään kaikkialla Baltiassa jotenkin alemman rodun edustajina. Syytä en tiedä. Sosiaalipummeiksi leimautuneita kansallisuuksia en paikallisten puheissa bongannut, mutta eläkkeelle kiilautuneita venäläisiä hiukan moitiskeltiin. Ylipäätään venäläisiä ei kovin aidosti siellä missään rakasteta. Siedetään toki, koska ydinase ja massa-armeija.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Närpes Varg. En ole käynyt Riikassa. Jotkut bisnekseen erikoistuneet kaverit ovat paljonkin, ja heidän kauttaan olen ymmärtänyt, että Riika on Baltiassa niin bisneksen kuin no, vähän kaiken keskus. Se isoin piste. Ja semmonenhan vetää myös ryönää puoleensa. Saatan olla kovastikin väärässä, joten saa korjata, jos tuli huti. Ja Latviassahan on käsittääkseni Baltian suurin venäläisvähemmistö.

Närpes varg kirjoitti...

Oikein ymmärsit, Ykä. Isoin piste vetää puoleensa niin rehellisiä yrittäjiä kuin mafiankin.Itse en siihen kaupunkiin enää kuljeta lompakkoani, mutta jos joku muu tykkää sinne mennä, niin siitä vaan.

Närpes varg (hrrrr...) kirjoitti...

Ihan tiedoksi: Tällaista tekstiä ei joka päivä näe.

http://fijasaarni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/141555-ikuinen-itkuvirsi

Anonyymi kirjoitti...

Aatu halusi baltiansaksalaiset evakuaoitavaksi Saksaan kun ei halunnut heidän jäävän Baltiaan jos puna-armeija saapuu sinne.

Minulla on Seppo Zetterbergin Viron historia. Siinä on paljon juttuja mutta pitäisi jaksaa lukea se. Tanskalaiset pitivät hetken aikaa Viroa, ja siltä ajalta on Tallinnan nimi peräisin. Sitten Tanska myi Viron saksalaiselle ritarikunnalle joka piti aluetta 1500-luvulle asti. Silloin Ruotsi valtasi sen kunnes Pietari suuri valtasi sen 1700-luvun alussa. Ruotsilla ja se jälkeen tsaarilla oli kuitenkin tapana antaa baltiansaksalaisen jatkaa hallinnon ja talouden pyörittämistä. Ekan kerran itsenäistynyt Viro salli baltiansaksalaisten olla siellä mutta etuoikeudet se varmaankin poisti.

Anonyymi kirjoitti...

Ajoittain tuotaa epäselvyyttä se mistä syystä juutalaiset merkitty toisaalla uskonnon (Иудеи) mukaan ja toisaalla kielen mukaan. Kumpi niistä on todenmukaisempi jos toinen antaa eri määrän kuin toinen. Uskonto on varmasti ollut sama sekä niillä jotka ilmoittivat kielen mukaan että niillä jotka ilmoittivat uskonnon mukaan. Uskonnon perusteella juutalaisia on merkitty enemmän kuin kielen mukaan. Varmaan oli niitä juutalaisia jotka merkitsivät kielekseen jonkin muun kuin jiddisin.

Becker kirjoitti...

Minä en ole Balttiassa sen kummemin matkustanut, mitä nyt käynyt Tallinassa useamman kerran. Kerran jopa ennen itsenäistymistä.Se olikin mielenkiintoinen reissu. Virossa olen viihtynyt suhteellisen hyvin. Ruoka on hyvää ja naiset kauniita.
Virolaiset pitävät Liettualaisia Balttian tyhmimpänä kansana. Muuten en heitä tunne, mutta jostain kumman syystä sieltä ainakin Suomeen tunkee pirusti rikollisia. Hämärähommista kun puhutaan, niin Liettualaiset pompsahtavat kyllä aika useasti esille.
Ykä on ihan oikeassa mitä Balttian saksalaisiin tulee. Se ei todellakaan ollut mitään mukavaa porukkaa, ainakaan kantaväestön suhteen.Mm. maaorjuuttaa ja muuta mukavaa.Balttian saksalaisten aatelistitteleihin suhtaudutaan muualla maailmassa vähän varauksella. Niitä on ehkä jaeltu vähän avokätisesti.
Tuosta reissaamisesta kun tuli puhe, niin itselläänkään se ei enään ole niin suurta huvia kuin ennen. Liikaa turisteja tai porukkaa joka paikassa. Jonoja, huonoa palvelua, kusetusta ja vailla käytöstapoja olevia ryssiä. Lentoasemilla olevat turvatarkastukset ovat alentavia ja koneessa ollaan kuin sillit purkissa. Jos haluaa reissata tyylillä kuin ennen vanhaan, niin pitää maksaa aika tuhdisti lisää. Ja loppujen lopuksi ainakin minua on alknut rassaamaan ihmismassojen keskellä liikkuminen.

Castor kirjoitti...

Yä, kun ajatellaan Suomen valtioksi tulemista, niin kyllä me siinä mielessä olemme ruotsalaisille velkaa, että Kustaa III:n sanelema Valtiopäiväjärjestys 1772 oli pohjana sille, että Venäjä suostui suomalaisten vaatimuksiin autonomiasta. Ruotsin aikaisemmat perustuslait (1634, Kustaa Vaasan jälkeen, jne. ja sitä edeltävät) eivät antaneet samanlaisia yksinvaltuuksia hallitsijalla, ja tottakai Aleksanteri ykköselle kelpasi tuo ruotsalaisten hallitsijakeskeinen systeemi, tsaari kun oli sekä fyysisten ihmisten että heidän sielujensa valtias kirkon johtajana.

Koko meidän lainsäädäntömme, hyvässä ja pahassa, on pohjoismaista yhteistyötä, eikä ruotsalaisten panosta siinä, edelleen sekä hyvässä että pahassa, voi unohtaa. Sopimusoikeudellisella puolella tanskalaiset ovat olleet edelläkävijöitä, nyt norjalaiset merioikeudessa (handel och sjöfart, suhdanneherkkä ala!), mutta kyllä ruotsalaisilla ennen shariaa oli hyvä ote siviilipuolella, eikä palmelaisuus tavattomasti lyönyt läpi vasta kuin 1980-luvulla, jolloin muut naapurit ymmärsivät tehdä pesäeroa Ruotsiin, ainoastaan Suomi seurasi vieläkin perässä.

Mitä työmoraliin tulee, aasialaisilla se on tietyssä mielessä hallussa: täysin asemasta riippuen, eli mitä korkeammassa asemassa olet, sen enemmän teet duunia. Meillä suomalaisilla tuo näyttää olevan täysin päinvastainen tilanne, ainakin sen kokemuksen mukaan, joka minulla on. Ns. "johtajat" eivät tee yhtään mitään, eivät päätä, eivät tue alaisiaan, ovat tyhjänpuhujia, ja sitten mennään "down the drain". Ei ole Juuson seuraajia (Waldenin), nokialaiset ovat yhtä arvokkaita kuin pari saappaita, miettikää Ollilan kommenttia siihen että hänen hartioitaan sanottiin kapeiksi! Suomalaiset yritysjohtajat??? Voi vittu ja virvokioski!

Castor kirjoitti...

Olen pahoillani k-kirjaimen puuttumisesta, johtuu nakkimaisista sormistani!

Matkustaessani, Beckerille tämä, minua kyllä enemmän harmittavat täysin käytöstapoja vailla olevat suomalaiset, joiden ongelmana tuntuu olevan aina se, että "Suomessa tehdään näin". Oli se Suomi jotain joskus, nyt se ei ole oikein mitään, teollisuus lopetettu, infrastruktuuri on edelleen samalla tasolla kuin 70-luvulla, mistään ei huolehdita, mitään uutta ei ole tulossa. Nokia kuoli pois, ajettiin alas, sehän on myynnissä, omistajista ei suurimmassa osassa "suomalaisista" yrityksistä ole mitään tietoa, kaikki haluavat toimistotöihin, mitään ei osata kunnolla, taloudenpito on kyseenalaista myös kotitalouksissa, jokainen uusi sukupolvi tulee olemaan köyhempi kuin vanhempansa...

Ei yhtään naurata, mutta toisaalta ei tässä iässä paljon kyllä itketäkään. En lennä muussa kuin busineksessa, joten joudun sietämään huonotapaisia suomalaisia yritysjohtajia, venäläisistä minulla ei ole pahoja kokemuksia matkoiltani, suomalaisista äärimmäisiä, ja todella vastenmielisiä. Ja nimenomaan suurten yritysten johdosta. Täysiä paskahousuja, ei todellakaan minkäänlaisia käytöstapoja, lipposlaisia sonneja. Kun ei ole substanssia ja omanarvontunto on potenssiin kymmenen, niin tulos on juuri se nolla, puheet ja käytös samaa luokkaa.

Anonyymi kirjoitti...

En väitä mitenkään fanittavani baltiansaksalaisia mutta Tallinna, Tartto ja Riika tms. niissä on keskiaikaisia ja 1500-1800 lukujujen taloja. Suomessa niitä oli käytännössä vain Viipurissa.

Lentokone on oikeastaan aika tylsä siksi kun siinä enimmäkseen odottaa kuin silli purkissa milloin laskeutuu eikä ulos näe paljon mitään, muuten kuin nousun ja laskun aikana. Lento ja lennon kesto on jonkin verran hämäävää. Pitää muistaa ettei lentomatka ole pelkkä se lento. Ensin pitää mennä kentälle, siellä on turvatarkastukset, sitten on odottelu kentällä ennen kuin kyytiin mennään. Sitten kun on perillä niin pitää hakea laukku liukuhinalta ja jotenkin järjestää itsensä kentältä seuraavaan paikkaan.

Halpislentoyhtiöistä ja niiden käytöstä tulee mielikuva että ennen niitä kukaan ei käynyt koskaan ulkomailla. Käytiin sitä ulkomailla 1800-luvun puolella ja esim. 1920-luvullakin. Minun mummo kävi Dresdenissä vuonna 1933. Kekkonen teki suomalais-ugrilaisissa merkeissä vierailun Budapestiin 1928. Näin ollen mikä ongelma on puksuttaa paatilla ja sitten kiskoilla? Kun on katsonut vanhoja valokuvia tai sitten elokuvia tai sarjoja jotka sijoittuvat vanhoihin aikoihin niin välillä tekisi mieli matkustaa silleen niin kuin höyrylaiva- ja höyryveturiaikana mentiin. Ehkä ei höyrylaivalla ja höyryveturilla mutta laiva+juna systeemillä kummiskin. Sitä ennen oli purjelaivat ja hevosvaunut. Aikataulut ja loma-ajat eivät vaan ehkä ihan osu kohdilleen. Pietari-Vladivostok olisi jännä mennä junalla. Jos Rail Baltic joskus avataan niin Tallinna-Varsova väli kinnostaisi myös puksuttaa. Varsovasta sitten vaikka jatkaisi Budapestiin.

Castor kirjoitti...

Suomen pääkonsulaatti Shanghaissa ilmoittaa mainoksessaan Helsingin olevan maailman teknologiapääkaupunki...Kansainvälisissä arvioissa Suomi on sijalla 11 Malesian ja Etelä-Korean jälkeen.

Olisikohan jonkinlaisen ajattelun paikka? Pitäisiköhän ihan vakavasti tehdä jotain, aivan EU:sta riippumatta? Sveitsi solmi ensimmäisenä maana vapaakauppasopimuksen Kiinan kanssa. Suomi ei voi tehdä omia sopimuksia ilman EU:ta. Pitäisiköhän näitäkin asioita miettiä, Stubb oli (hampaineen) Shanghaissa hiljattain. Ulkoministeriö muuten rahastaa näillä vierailuilla, jotka ovat täysin hyödyttomiä: ministeri Stubbin seuraamisesta eri puolille olisi saanut maksaa 2600 euroa, johon eivät kuuluneet lentoliput Kiinassa, hotelleista puhumattakaan. Mutta olisipahan saanut olla ministerin seurueessa. KAIKKI suomalaiset suuryritykset olivat ministerin seurueessa. Ja valtio avustaa näitä kaikkia, kerran vuodessa pamahtaa n. 10 miljoonaa jokaiselle kehitystoimintaan, katsokaa valtionapujen sivustoja. Nokia, Metso, F-Secure...Missä on raha aloittaville yrityksille, jotka luovat työpaikkoja? Nuo edellä mainitut LOPETTAVAT duuneja. Suomi on paska maa ja paskemmaksi menee.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Närpes Vargille, Vieraalle, Beckerille ja Castorille & kiitos kommenteistanne.

Närpes Varg: Juu, harvoinpa vihreältä noin järkevää tekstiä on lukenut. Oletan, että naisen ura vihreitten koneistossa ei jatku kovin korkealle.

Vieras: Joo, Tallinn eli Taani Linn. Ei tuo Räävelikään sinänsä hassumpi nimi olisi.

Vieras & Becker: Beckerin tyylistä viestiä olen baltiansaksalaisista lukenut. Viron ensimmäisen itsenäisyyden aikana heillä oli ymmärtääkseni vielä huomattavat rahalliset ja maaomaisuudet. Mitä heille on sitten vuoden 1944 jälkeen tapahtunut, ei minulla ole minkäänlaista havaintoa.

Becker: Niin tuosta matkaamisesta yleensä, vanhemmittaan on sitä tyytyväisempi, mitä vähemmän vapaa-ajalla tarttee olla kodin ulkopuolisten ihmisten kanssa tekemisissä. Mulla tietysti tuo työ täyttää mahdollisen sosiaalisuustarpeen jo äyräitä myöten muutenkin.

Castor:

Viesti 1: Noin lakipuolelta totta tuokin. Vaan hallintokoneisto kehittyi tsaarin aikaan. Ja joo, kyllä mulla on ollut käsitys, että ruotsalaiset lait ovat olleen ns. tolkun lakeja, jotka perustuvat oikeuteen ja kohtuuteen. Tällä en tarkoita viimeisten vuosikymmenten ruotsia.

Tuosta (itä)aasialaisesta työelämästä muuten: onko siellä olemassa mahdollisuus nousta ”tyvestä puuhun”, niin kuin aikanaan suomalaisessa yrityselämässä, vai onko metodina ”tiedä paikkasi, koska pysyt siinä”. Kysymys koskee tietysti hyvin laajaa maantieteellistä aluetta, mutta mikä on nopea yleisnäkemyksesi. Hyvän firman johtajanhan tuntee siitä, että hän palkkaa itseään fiksumpia työntekijöitä ja kuuntelee niitten mielipiteitä.

Viesti 2: Koska olen viimeksi lentänyt lentokoneella ulkomaille joskus 1990-luvun alkupuolella, en tuohon asiaan pysty sanomaan mitään. Nykyisin kun tulee vaan liikuttua autolla ja kotimaassa. Jos niillä reissuilla äkkiseltään käy Skibotnissa tai Kirkkoniemessä, ei se vielä juurikaan ulkomaanmatkailua ole. Sinänsä mitä tulee suomalaiseen yrityselämään, niin jotenkin kyllä vaikuttaa, että nuo pärjäämisen elementit on kyllä nykyisellään vähän hakusessa.

Becker kirjoitti...

Castorille tuosta reissaamisesta sen verran, että olet varmaan ihan oikeassa tuon businessluokan suomalaisten suhteen, sillä ainakin itselläni on mennyt luotto suomalaiseen yritysjohtoon. Erityisesti keskijohdossa tuntuu kapillaari ilmiö olevan yleinen. Eipä sen puoleen, kun seurailee näiden kauppa ym neuvosten aikaansaannoksia, niin kyllä siellä tyhmmys on varsin yleistä. Itse vaan lentelen halvimmassa luokassa sen harvan kerran kun lentelen.
Eipä mulla muuten ole perushärmäläisestä turistista niin hirveesti valittamista verrattuna heitä nyt vaikka ruotsalaisiin ja britteihin, niin ja venäläisiin.

Castor kirjoitti...

Ykä, tyvestä puuhun, kyllä. Ja vaihtuvuus keskiasteen johdossa on todella vilkasta, toisin kuin euroopplaisissa yrityksissä. Työlainsäädäntö on huomattavan joustava näissä kuvioissa, kuukauden irtisanomisaika, jopa Kiinassa, jos halutaan päästä tehottomista eroon, ja kuukauden palkka mikäli sopimuksessa ei muuta sanota.

Kello on 5 aamulla ja teen yhtä sopimusta, jonka pitää olla valmiina maanataiaamuna. Paras kiinalainen juristini (Oliver Liu) odottaa saavansa englanninkielisen versioni sunnuntaíksi kello yhdeksään mennessä, jotta pääsee kääntämään sen. Ei onnistuisi Suomessa. Minä teen pirusti töitä, palkkiot ovat sen mukaiset, mutta maksan omilleni saatanan hyvät palkat tehdyistä töistä myös. Kukaan ei ole toistaiseksi valittanut.

Enkä tarkoita tätä kehuakseni. Kysymys on ihan puhtaasti siitä, että vituttaa kuunnella suomalaisten ja muiden valituksia työstressistä ja muusta BS:stä kun työstä ja sen hedelmistä pystyy myös nauttimaan, kun työ on hyvin tehty. Työ miehen kunnia ja...vai miten sen meni trilogiassa, josta olemme saaneet iloita? Kivivuorilaisuus on mennyttä aikaa myös duuninteossa, Otolta se sujui huomaamatta, täysin ilman stressiä, ja tulos oli erinomainen! Janne meni toisille urille, mutta edusti kuitenkin sellaista solisalirattia, jota minäkin äänestäisin jos näitä vielä olisi, mutta kun ei ole. Lipposlaisia en äänestä, katajaisen kansan kohtalo on syödä petäjäistä leipää...

Anonyymi kirjoitti...

Noista Suomessa tavatuista liettualaista varkaista kävi mielsessä että sitä suuremmalla syyllä voi hieman ihmetellä etten ollut Vilnassa missään tekemisissä varkaiden tai päällekarkaajien kanssa. Tai oliko ne ajettu ulkomaille voimakeinoilla joten osa heistä päätyi Suomeen? Kolmen nukutun yön perilläolon perusteella on hankala tehdä päätelmiä edes yhdestä paikkakunnasta. Olisi kiinnostanut myös nähdä Kaunas tai käydä poikkeamassa Valko-Venäjän puolella tuossa samalla mutku perilläoloaika oli se mikä oli.

Ruotsin puolella suomenruotsalaisilla eliitin jäsenillä ei olisi ollut mahdollista mestaroida ja rehennellä mutta Suomi oli semmoinen kiva hiekkalaatikko. Ruotsin hiekkalaatikot olivat jo kaiketi olleet varatut muulle eliitille? Jossain määrin sama voi olla baltiansaksalaisten osalta että varsinaisella saksalaisella kielialueella ei ollut mahiksia mahtiasemiin joten onnea saattoi kokeilla sitten Baltiassa. Oli niksemanneja päätynyt idemmäksi Moskovaan ja Volgalle asti mutta siellä heillä ei ollut paikallishallitsijan asemaa niinkuin Baltiassa. Koko keisarikunnanssa oli merkitty vajaat 2 miljoonaa niksmannia vuoden 1897 mukaan. No eivät kai ne siellä olleet sosiaalimamuja. Jonkin herjan mukaan ainoat jotka saivat Venäjällä aikaan jotain tähdellistä, olivat joko juutalaisia tai saksalaisia. Onko liioittelua mutta ehkä siinä on osatotuus mukana?

Jotkut suomenruotsalaissuvut ovat alkujaan olleet baltiansaksalaisia. Muun muassa A.O. Freudenthal. Ehkä baltiansaksalaiset keksivät että menkööt tuo mesoamaan Suomeen niin päästään hänestä eroon?

Castor kirjoitti...

Ja toistan tässä nyt itseäni, mutta 1918 Suomen ensimmäinen ja ainoa oikea presidentti Kaarlo juho Ståhlberg, sukunimestään huolimatta aivan suomalainen mies isolla alkukirjaimella, Suomussalmella synynyt, armahti punavangit, teki Tarton rauhan ja laati itse omakätisesti Suomen perustuslain, joka silloin perustui vallan kolmijakoperiaatteelle. Nyttemmin sekin on muutettu, eikä selkeää kolmijakoa enää ole: nyt ei puhuta toimeenpanovallasta, vaan HALLITUSVALLASTA. Olkaa hyvät ja lukekaa uusi perustuslaki, valta on siirretty hallitukselle, kansan valitsemalla eduskunnnalla sitä ei enää ole. Suomi lakkasi olemasta demokratia punatulkku Halosen aikana ja paluuta tuskin on, ainakaan tämän onnettoman katajaisen kansanhallituksen aikana ei kyetä tekemään yhtään järkevää päätöstä.

Anonyymi kirjoitti...

Mihin aikaisempaan kommenttiini tuo vastaus oli? Siis kun tästä menee kaksi viestiä takaisin, niin siihen ei näytä tulleen vastausta. Tuo kommentti jossa mietin laivoja ja junia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle, Castorille ja Beckerille & kiitos kommenteistanne.

Vieras: En ole käynyt noista kaupungeista kuin Tallinnassa, mutta onhan se tunnustettava, ettei missään päin Suomea ole sellaista paikkaa kuin Tallinnan vanha kaupunki. Siinä on niin mahtavaa ajan patinaa. Viipurin menetys on harmin paikka vieläkin. Tosin suomalainen rakennuspolitiikka olis varmaan muuttanut senkin tyypilliseksi elementtilegopalikkakaupungiksi 1970-luvulla.

Tuollainen vanhan ajan matkustus on varmaan ollut oma seikkailunsa ja junissa on oma tyylinsä. Tosin itse aikanaan kyllästyin juniin, kun tuli liikuttua niillä aika paljon. Halpalentoyhtiöistä tulee mieleen (lienetkö kuullut) Kalevi Keihänen, jonka Keihäsmatkat lennätti tolkuttoman määrän suomalaisia Kanarialle 1960 – 1970-luvuilla. Heppu oli muutenkin melko värikäs persoona.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kalevi_Keih%C3%A4nen

Vieras, seuraava viesti: Kai se on niin, että herra osaa olla mullqvisti ihan kielestä ja kansallisuudesta riippumatta. Nuo volgansaksalaiset lienevät eri porukkaa kuin baltiansaksalaiset, kun niitä oli niin paljon enemmänkin. Wikipedian mukaan niitä on muuttanut Saksaan takaisin pari miljoonaa, kun ne saavat automaattisesti Saksan kansalaisuuden. Vähän niin kuin Saksan omia inkeriläisiä.

Vieras, vielä seuraava viesti. En minä ollut siihen ehtinyt vielä vastata. Menee mullakin nää viestit vähän sekaisin.

Castor & Becker: Minähän en ole mikään talousspesialisti, mutta juuri tuohon Castorin ensimmäiseen viestiin liittyen mulla on kuva, että suomalaiset (suur)yritykset pyrkivät jotenkin osaksi julkishallintoa, kun ne naukuvat, että jos ei tuu sitä ja sitä tukea, niin me ei aleta mitään. Ja tosiaankin, varsinkin suomalaiset pörssiyhtiöt, joitten omistuspohja on siirtynyt ulkomaille luonnollisesti nakkaavat paskan siitä, kuinka suomalaisille työntekijöille käy. Jos tehtaan siirto Brasiliaan tuottaa 3% enemmän osinkoja per vuosi, niin siitä vaan. Sitä tukea pitäis just antaa suomalaille helppoheikeille ja kylähulluille joilla on sekä ideaa että uskallusta. Ei puutu muuta kuin alkupääomaa.

Edelleenkin lentomatkaajien käyttäytymisestä on minun vaikea puhua mitään. Meidän mossessa matkustajat käyttäytyvät hyvin pitemmässäkin ajossa.

Castor, toinen viesti: Minä luulen, että yhtenä ongelmana täällä on työn käsitteen hämärtyminen. Oman näkemykseni mukaan (myös alallani) on paljon ihmisiä, joitten käsityksen mukaan se on se työpaikka, jonka velvollisuus on tarjota työntekijälle elämyksiä, sisältöä elämään ja mahdollisuutta toteuttaa itseään, ja jos joku työtehtävä ei miellytäkään, niin siihen sanotaan pokkana, että toi ei oo niinqu mun juttu niinqu.

Itse olen siinä vanhemmassa työkäsityksessä että työ on sitä, että työnantaja, oli se nyt kuka hyvänsä, tarvitsee ihmisiä suorittamaan määrättyjä työtehtäviä. Nämä ihmiset suorittavat nämä työtehtävät ja saavat siitä rahallista palkkaa ja etsivät sitten sisällön elämään vapaa-ajallaan. Minulle työ on työtä ja vapaa vapaata. Joku voi tietysti todeta, että ei minun työtäni pysty tekemään, jos ei ole kutsumusta, mutta vastaan, että mitä suuremmalla kutsumuksella ihminen näihin hommiin tulee, sitä varmemmin ja sitä nopeammin hän palaa loppuun.

Otto Kivivuorta kaipaan minäkin. Työ miehen kunnia ja naisella iso puo.

Castor, kolmas viesti: Joo, ei ainakaan ennen vuotta 2015 sillä tämä sikspäkki pidetään kyllä kasassa vaikka väkisin.

Närpes varg kirjoitti...

Aamun Keskisuomalaisessa Jussi Halla-Aho kertoo saavansa puolenkymmentä tappouhkausta vuodessa.
Nyt odotamme jännityksellä, milloin Paavo Lipponen sanoo "Pöö" ja tulee pölyisestä loukostaan kertomaan, kuinka pöyristynyt hän on. Ja Presidentti antaa erityishaastattelun, jossa hän pitää Halla-Ahon saamia tappouhkauksia "aivan hirveinä", saihan hän niitä viisi kertaa enemmän kuin Hesarin päätoimittaja.

Toistaiseksi on ollut hiljaista. Vain mopopoikien melua kuuluu vaimeasti metsän takaa. Ilmeisesti on olemassa hyviä tappouhkauksia ja pahoja tappouhkauksia? Hyviä ei tarvitse edes tutkia. Halla-Aho kertoi soittaneensa poliisille, kun hänelle oli kerrottu, että "kannattaa varoa liikkumista pimeillä kaduilla".'
Poliisin mukaan "On yleisesti tiedossa oleva tosiasia, että pimeällä liikkuminen on vaarallista". Halla-Ahon mielestä se oli vittuilua.
Mitäpä jos Hesarin päätoimittajatar ei uskaltaisi pimeällä ulos kadulle ja valittaisi siitä poliisille?
Niinpä.

Anonyymi kirjoitti...

Ps. pieni jälkikirjotus ykä tosta panust, kirjotti nyt että kolumminssaan, että sai tiedon blogisna lopettamisesta alkuvuodesta, jos lukee rivien välistä, niin ilmeisesti maksajaki huomannut että kaverilla ruvennut isoremmi heittää jo liikaa :P

Anonyymi kirjoitti...

Sitä en osaa sanoa onko parempi vai huonompi herra on samaa kansallisuutta kuin itse vai muuta kansallisuutta. Kumpaa on helpompi tai vaikeampi vihata, kumpaa on helpompi sietää. Jos herra on omaa kansallisuutta niin voi selittää että hän on edes meikäläisiä. Toisaalta jos herra on muuta kansallisuutta niin sitä on helpompi vihata. Hieman hankala tilanne kummin tahansa.

Talouskriisin takia luulisi että volgansaksalaiset ja muut Venäjän niksmannit eivät niin viitsisi palata Saksaan. Toisaalta Saksa taitaa olla vähimmin kärsinyt euroalueen maista koska siellä on edelleeen pysynyt tuotantoa ja siellä on suuret kotimarkkinat.

Toinen syy miksi hieman kummastelen Venäjän niksmannien paluuta Saksaan on se kun siellä siellä on harrastettu mokutusta noin 50 vuotta niin voisi olettaa heidän tyrmistyvän ja ihmettelevän että täältäkö ne jotkut esi-isät lähtivät? Olisko vaan pitänyt jäädä Vladivostokiin, heitä oli jokunen päätynyt aikoinaan sinnekin asti...

Anonyymi kirjoitti...

Olen pyrkinyt omaksumaan sen asenteen että työ on suorite josta maksetaan taloudellinen korvaus. Tuon taloudellisen korvauksen avulla turvataan oma toimeentulo.

Se on sitten eri asia mitä joku osaa tehdä tai onko edellytyksiä oppia tekemään. Ja että onko edellytyksiä tehdä tai oppia tekemään sellaista työtä jota on tarjolla sen jälkeen kun ammattitaito on hankittu koulutuksen jälkeen.

Isäukko aikonaan arvioi valkolakin saatuaan että hammaslääkärille on töitä ja on sitä myös muutaman muoden päästä jos hän lähtisi sitä lukemaan. Sitten hän meni sitä lukemaan ja työllistyi ja on sitä hommaa tehnyt siitä asti kunnes taitaa ensi viikolla siirtyä virallisesti eläkkeelle, en muista mikä päivä menee. Täysi eläke kuitenkin on. Ehti jossain välissä harkita ennenaikaista eläkettä ja maksoi vapaaehtoisia eläkemaksuja. Hän kuitenkin löysi viran toisaalta ja päätti jatkaa työtä viralliseen eläkeikään asti. Sitä en tiedä mitä noille vapaaehtoisille eläkemaksuille tapahtuu. Lisätäänkö ne eläkkeeseen vai palautetaanko ne hänelle könttäsummana korkojen kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Jussi Halla-aho päätti asettua ehdolle europarlamenttiin. Minulla on ristiriitaiset näkemykset siitä.

Olisin halunnut hänen jatkavan eduskunnassa ja osallistuvan seuraaviin eduskuntavaaleihin ja pyrkivän sisäministeriksi. Toisaalta Brysselissä hän on jonkin verran paossa suomalaista paskamediaa. Hän voi myös taktikoida ja osallistua eduskuntavaaleihin vaikka ne ovat vuoden päästä eurovaaleista. Jos hän on siellä viiden vuoden pätkän niin hän voi osallistua eduskuntavaaleihin juuri ennen kuin tuo pätkä loppuu.

Nyt voi Jussia äänestää koko maassa.

Jos Jussi ja Sampo Terho tulevat molemmat valituiksi niin siellä on hyvä kaksikko. Kolmekin voi päästä jos Soinikin asettuu. Näköjään on ruohopirkkokin ehdokkaana. Ehkä pitäisi toivoa hänen valintaa niin päästään hänestä eroon.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Närpes Vargille, Anolle ja Vieraalle & kiitos kommenteistanne.

Närpes Varg: Varsin kuvaava on tämä Jussi Halla-ahon kommentti Hommaforumilla:

”Minulle soitti tänään yksi toimittaja ja pyysi näyttöä uhkauksista ja tutkintapyynnöistä. Vastasin, etten säilytä niitä kehyksissä seinällä, mutta annoin päivämäärät, joiden avulla hän halutessaan löytää dokumentit poliisilta ja syyttäjältä.

Kysyin myös, pyysikö hän Bettina S:ltä, Päivi Storgårdilta tai keneltäkään suomenruotsalaiselta näyttöä uhkauksista ennen kuin uutisoi niistä tosiasioina. Ei kuulemma ollut pyytänyt, koska ei ollut syytä epäillä niiden todenperäisyyttä.”

Ano: Kävinpä katsastamassa. Heppu jatkaa omalla linjallaan loppuun saakka ja näkee piruja joka nurkassa. Vaan se siitä jutusta selvisi, että ihan maksun perään tyyppi on juttujaan väsännyt. No, rahaa voi tuhlata hyvin moneen asiaan.

Vieras:

Viesti 1:

Ainakin vierasmaalaista on helpompi kurmoottaa. Muistelen Neuvostoliiton loppuvaiheissa, kun alkoi olla mellakoita ainaskin Kaukasuksella, niin tilannetta hoitamaan lähetetyt joukot hankittiin aina jostain toisesta neuvostotasavallasta.

Volgansaksalaisista tiedän niin vähän, etten osaa asiasta enempää sottailla.

Viesti 2:

Uranvalintahan on aina tietyllä lailla hasardia. Jos lähtee lukemaan muinaisia lähi-idän kieliä, voi valmistua niitten suhteen kelpo ekspertiksi, mutta työpaikkaa se ei takaa. Nykynuoret ovat taas lisänneet hakeutumista ammattikouluun. Ihan viisasta, sillä tusinamaisterin paikka ei enää takaa varmaa työpaikkaa.

Viesti 3:

Jussin kirjoittamat perustelut olivat varsin vakuuttavia. Eurovaaleissahan on vain yksi vaalipiiri ja Jussilla on mahdollisuus olla niissä koko maan ääniharava. Yleensäkin niissä vaaleissa on mahdollista lyödä vastapuolta päin turpaa kunnolla. Meidän huusholli äänestää Jussia. Jos Jussi sitten tuleekin seuraavissa eduskuntavaaleissa takaisin, häntä syytetään poliittisesta kikkailusta. Ihan yks ja sama, sillä jos hän jää Brysseliin, häntä syytetään, että miehellä ei kantti kestänyt suomalaisessa politiikassa. Sanoisin, että kyllä Jussi tietää, mitä tekee ja nakkaa paskat siitä, mitä vastapuoli mutisee. Kun se mutisee joka tapauksessa, teit mitä hyvänsä.