torstai 6. maaliskuuta 2014

KALJUPÄISIÄ UUTISHAVAINTOJA OSA XXXXIX

1. Foliopipoilua eli itärahoitteista sukututkimusta eli gallialaiskylä

Tulipa viime kirjoitukseen kommentoineen Anon (kiitos Ano) toimesta törmättyä uutiseen, jonka mukaan Venäjän duumassa on käsiteltävänä lakiesitys, jonka nojalla kaikki Suomessa asuvat venäjänkieliset henkilöt sekä useat supisuomalaisetkin voisivat saada Venäjän kansalaisuuden pikakäsittelyllä kolmessa kuukaudessa. Uutisen mukaan tällainen tarjous olisi voimassa kaikkialla entisen Venäjän imperiumin alueella.

Kieltämättä tämä uutinen hieman kiristää foliopipoa. Tarkoittaako se jollain tavalla, että Moskovassa ajatellaan Venäjän imperiumin olleen alueena se ideaalitila, joka kuuluisi olla olemassa nyttenkin tai jopa on olemassa nyttenkin ja nykyiset imperiumista irrallaan olevat valtiot ovat vain häiriötiloja? Eikös muuten Puolakin kuulunut siihen Venäjän imperiumiin, joten terveiset vaan täältä Huitsinnevadasta sinne Varsovaankin.

Ilta-Sanomien uutisessa jatketaan asian tuumailua, liekö foliopipoilua sielläkin, mutta varsin mielenkiintoisesti kumminkin:

Lakimuutos tulisi näin ollen koskemaan käytännössä koko Suomessa asuvaa venäjänkielistä väestöä, ei siis pelkästään Venäjältä muuttaneita. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asui vuoden 2012 lopussa 70 899 venäjänkielistä henkilöä.

Mikäli lakimuutos menisi tällaisenaan läpi, Suomesta löytyisi myös paljon suomalaisia, jotka voisivat hakea itselleen Venäjän kansalaisuutta.

Hakemuksen voisivat mitä ilmeisimmin lähettää esimerkiksi Venäjän vallankumousta paenneiden henkilöiden venäjää taitavat suomalaiset jälkeläiset ja jopa aivan tavalliset kantasuomalaiset venäjäntaitoiset henkilöt, sillä hehän asuvat joka tapauksessa entisen Venäjän imperiumin alueella.

On tietysti hyvin epätodennäköistä, että venättä taitavat suomalaiset ryhtyisivät hakemaan Venäjän kansalaisuutta. En usko myöskään, että jo aikaa sitten suomalaistuneet venäläiset ja heidän  supisuomalaistuneet jälkeläisensä ovat asiasta kovin innostuneita. Mutta kun tässä viimeisessä kriisissä on monesti todettu, että älkää ajatelko venäläisten päätöksistä ja toimista kuin länsimaalaiset, vaan pyrkikää ajattelemaan kuin venäläiset, niin yritän ajatella niin, vaikkei minusta venäläistä saa millään ilveellä.

Jos ajattelen asiaa venäläisen kansankiihottajan (tai erään suomalaisen dosentin) näkökulmasta, niin asiaan liittyvä tuumailu tarjoaa mielenkiintoisia vaihtoehtoja. Suomeenhan on Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen tullut huomattava määrä venäläisiä eli niitä potentiaalisia suojelun kohteita. Mutta tänne on tullut jo kauan aikaisemminkin ihan yhtä lailla huomattava määrä venäläisiä. Nämä venäläiset ovat aikaa sitten suomalaistuneet, enkä ole varma, onko heidän jälkeläisillään enää edes kovin hyvää venäjän kielen taitoa. Joka tapauksessa he ovat vallan hyviä suomalaisen yhteiskunnan jäseniä.

Mutta kansankiihottaja voisi kuitenkin takertua siihen, että hehän ovat etnisesti venäläisiä. Jollakin prosentilla nyt kumminkin. Ja termin ”suomalaistuneet” tilalle voi oikein helposti vaihtaa termin ”suomalaistettu”. Ja sittehän on varsin helppoa vielä jatkaa termillä ”pakkosuomalaistettu”. Eli suomalaiset ovat tietoisesti riistäneet suurelta määrältä ihmisiä oman verenperintönsä ja yhteyden Äiti-Venäjään. Lisäksi kansankiihottaja voisi kaivaa esille erään kuuluisan dosentin lausunnot ja julkaista uutisena Venäjällä, että viattomien venäläislasten pakkosuomalaistamista on tehty jo vuosikymmeniä ja se jatkuu edelleenkin.

Mihin tietysti nämä kyseiset sata vuotta täällä asuneet venäläistaustaiset ihmiset voisivat todeta, että ei o perää. Kyse on omista valinnoista. Ja siinä he ovat tietysti oikeassa. Mutta en ole varma, onko tätä duuman lakialoitetta edes tarkoitettu sitä varten, että he harkitsisivat Venäjän kansalaisuuden hankkimista. Olisiko koko touhu tarkoitettu Venäjälle itselleen ja siellä asuville venäläisille? Muistutukseksi, että ideaalitilaan ei olla päästy vielä takaisin, ja rajan / rajojen takana on uhattuja kanssavenäläisiä. Joitten olemassaolosta tulee muistuttaa kaikin mahdollisin keinoin.

Tämä voi olla foliopipoilua. Mutta nykymaailmassa siihen on varsin helppoa sortua. Ja kun katsoo karttaa venäläisestä näkökulmasta, yltää Venäjä hyvin kaukaa hyvin kauas. Läpi lähes koko Euraasian. Mutta sen läntisimmillä reunoilla, siellä Euraasian luoteiskolkassa on vieläkin häiriötiloja. Ideaalitilaa ei ole vielä saavutettu. Ehkä Moskovasta katsellaan Suomeakin vähän samalla lailla kuin Julius Caesar katseli Asterixin gallialaiskylää.

Ikävää vaan, että meillä ei ole Akvavitixia apunamme.

2. Ei kieltä vaan viestintää

Toiseen uutiseen tuli törmättyä taas kerran Mediaseurannan kautta (kiitos taas Roopelle). Sen mukaan Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä on esittänyt ulkomaalaistaustaisten terveydenhuollon ammattilaisten kielitaitovaatimusten kiristämistä. Esitys on minun mielestäni hyvä. Samoin varmaan monen muunkin lukijan mielestä. Onhan tässä tullut terveyskeskuksissa hypättyä ja aina useammin jää epäselväksi, että mitä se lääkäri oikeastaan sanoi.

Sen sijaan Kajaanin ammatikorkeakoulussa ulkomailta tulleille sairaanhoitajille suomen kieltä opettavan lehtorin Maija-Liisa Punta-Saastamoisen mielestä esitystä ei tulisi tehdä. Hänen perusteitaan en oikein ymmärrä.

Meillä on sellainen outo harha, että kaikkien pitäisi puhua Suomessa täydellistä suomea. Se aika on mennyt jo. Nyt täällä asuu vähän erilaisia suomalaisia, jotka puhuvat erilaista suomea. Siinä ei ole mitään vikaa.

Ensinnäkään jos henkilö on vasta saanut laskettua saappaansa Suomen kamaralle, hän ei muutu automaattisesti suomalaiseksi,. Eikä edes vähän erilaiseksi suomalaiseksi. Hän on ulkomaalainen. Punta-Saastamoisen mielestä se tilanne, joka on hänen mielestään hyvä, päätyy kyllä helposti siihen, että Suomessa puhutaan jossain vaiheessa jonkunlaista pidgin-suomea. Kun ottaa huomioon, että kyseessä on suomen kielen opettaja, pidän hänen näkemystään vähintäänkin outona.

Punta-Saastamoinen jatkaa opetustaan lauseella, joka ei ainakaan minun käsittääkseni tarkoita mitään:

Kun puhutaan asiakaspalvelusta, suomen kielen oikeakielisyys ei ole se tärkein juttu. Uskon, että viestintätaito ja asiakaspalvelu ovat avainasemassa.

Jokainen, joka on asioinut arvauskeskuksissa, on huomannut, että ulkomaalaisen henkilökunnan (vaikka se varmaankin voi olla ammatillisesti kovastikin pätevää) ongelmana ei ole se, että ihan kaikki suomen kielen sijamuodot eivät taivu prikulleen. Ongelmana on se, että puheesta ei tahdo saada mitään tolkkua.

Siitä minulla herääkin kysymys:

Jos et osaa kieltä, kuinka voit viestiä?

3. Kaunista, hyvin kaunista

Palataanpa viime kuun puolelle. Tuli meinaan törmättyä jne, mutta en muista mitä kautta. Kiitos nyt jollekin joka tapauksessa. Niin, tuon oikein tiedostavan väestönosan mielestä maailma on varmasti kaunis paikka ja täynnä mahdollisuuksia. Mahdollisuuksia löytyy sellaisistakin asioista, jotka vähemmän tiedostavan väestönosan mielestä ovat lähinnä uhkia. Yksi sellainen on tuo tolkuton väestönkasvu.

SPR:n alaisuuteen kuuluva Ei-rasismille!-hanke näkee globaalissa väestönkasvussa mahdollisuuksia, ja perin tuttuja sellaisia. Tämä seuraava kappale on jotenkin niin kuvaava:

Pelon ja uhan korostamisen sijaan on tärkeää lisätä välineitä ymmärtää tämän hetken globaalia tilannetta – ja sitä kautta lisätä toimintaa tasavertaisen kehityksen puolesta. Voisi esimerkiksi pohtia sitä, miten Afrikassa kasvava työvoima voi auttaa harmaantuvaa Eurooppaa.

Kaunista. Hyvin kaunista. Entä jos nyt tulisi hälytys? No, myöhän Vanhalan pojan kanssa pantais kookoo asemaan ja lasetettais tuonnepäi ja… jaa… niin… sori… tuo oli siitä toisesta jutusta. Vaan perin kaunista se oli tämäkin. Kaiken salaisuus lienee positiivinen ajattelu. Älkkä menettäkö toivorikkaut millän taval. Kyl kasvava työvoima piissa.

35 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

kommunikoida voi piirtämällä.

Anonyymi kirjoitti...

Venäjä taitaa kuitenkin vielä muistaa, että tsuhnat pani koko lujaa hanttiin 1944, kätki tosimielessä aseita ja piti Salpalinjaakin kunnossa (kyllä ne sen tiesi). Kenraali Sutelan torjuntavoitto YYA-olosuhteissa ja maan suhteellisen myöhäinen (2000-l.) halosbolsevisoituminen osoittivat, että puolustuskykyä on vielä jäljellä.

Tosin nykyisin voi olla, että veli venäläinen hieman naureskelee meidän "tasa-arvoarmeijallemme" - eikä syyttä.

Anonyymi kirjoitti...


Venäjän imperiumiin kuuluu myös Alaska. Jokunen siellä vielä puhunnee vielä venäjääkin.

acc

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Ano2:lle ja acc:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Tuosta kommentistasi tulee väkisinkin mieleen jonkunlainen tv-mainos. Siinä istuvat toisiaan vastakkain hieman eksoottisen näköinen lääkäri ja suomalainen potilas. Molemmilla on käsissään rihvelitaulut, johon ne piirtävät liiduilla tikku-ukkoja, nuolia ja kysymysmerkkejä ja välillä raapivat päätään. Sitten kuvaruutuun ilmestyy iskulause: ”Terveyskeskus kansainvälistyy ja kehittää palvelujaan”.

Ano2: Tuo uutinen Salpalinjan kunnossapitämisestä koko kylmän sodan ajan oli aikamoinen yllätys. Ja onhan täällä varmasti vielä maanpuolustustahtoa ja jonkun verran arsenaaliakin, mm. kenttätykistö on meillä edelleenkin läntisen Euroopan suurin. Mutta jos tuo riisumis- (ja tasa-arvoistamis)linja jatkuu niin pitkässä juoksussa ei jää kuin tuulen huuhtoma perse. Vielä viisitoista vuotta sitten maanpuolustus oli melko hyvällä mallilla ja harppi-Saksan rauta vielä kuranttia kamaa. Valitettavan nopeasti on tultu alaspäin. Uudella puolustusvoimien komentajalla Jarmo Lindbergillä on hikinen homma edessään. Lyckaa hänelle.

acc: Unohdinpa tosiaan tuon Alaskan. Luulen, että naapurimme ei sentään pyri sinne sorkkimaan. Luin muuten jostain, ei ole pitkäkään aika, että amerikkalaiset talvisodan aikana suunnittelivat Alaskaan asutettavaksi suuren määrän suomalaispakolaisia, mikäli Rauhanvaltio olisi onnistunut miehittämään Suomen.

Castor kirjoitti...

Ottamatta kantaa siihen, oliko Ukrainan vallanvaihto itse asiassa vallankaappaus, on ehkä taas otettava esimerkki näitten EU-ehdokkaiden megalomaniasta: EU:n parlamentti(?)ehdokas, Äänekosken lahja Suomelle, Timo Harakka (SDP) loihe lausumaan, että EU:n pitäisi vaatia äärioikeistolaiset pois Ukrinan parlamentista...

Silloin kun Euroopassa oli vielä kansallisvaltioita, niin eihän tuollaisia möläyksiä kukaan olisi ottanut tosissaan, mutta tänä päivänä lienee niin, että tuollaisilla vaatimuksilla on jonkinlaista legitimiteettiä, juuri tuon EU:n takia. Se että Itävaltaa alettiin painostaa täysin vapaitten vaalien jälkeen valtaan päässeitten "äärioikeistolaisten" takia, ja se että mm. Irlannissa käskytettiin uusi kansanäänestys kun äänestivät väärin, olivat se viimeinen piikki meikäläiselle. Tuli muuten useita kaljoja silloisessa Long Barissa (rauha sen muistolle) itävaltalaisilta ja saksalaisilta, kun vastustin EU:n toimia Itävaltaa vastaan.

Minun mielestäni Venäjän toimilla verrattuna siihen, mitä USA on harjoittanut koko historiansa ajan, ei ole mitään muuta eroa kuin se, että Venäjä on rajanaapuri. Yhdysvaltojen erittäin musta historia alkaa heti toisen maailmankahinan jälkeen ja on jatkunut samanlaisena tälle vuosisadalle. Sehän on täynnä CIA:n järjestämiä vallankaappauksia, murhia ja murhayrityksiä. Castrosta Sukarnoon, Dominikaanisen Tasavallan Trujillosta Patrice Lumumbaan, ja nämä kaikki jo 1960-luvulla.

Syyria 1949 ja Iran 1953 aloittivat tähän päivään asti jatkuneen ja jatkuvan Yhdysvaltain johdonmukaisen vallankaappausten sarjan ja puuttumisen toisten valtioitten asioihin, jos niitten johto ei miellytä. Obama jatkaa samalla tiellä kuin edeltäjänsä.

Minusta sekä Venäjän että Yhdysvaltain politiikka on hyvin samanlaista, eikä tavoissakaan ole juuri eroa. Yhdysvallat vain näyttää "paremmalta", koska se käyttää parempia mainostoimistoja ja on "demokratian ja vapauden" asialla ymmärtämättä itse mitä nuo sanat tarkoittavat.

Anonyymi kirjoitti...

Kävin kesällä Narvassa ja Sinimäillä katsomassa sikäläisten torjuntataisteluiden paikkoja. Sinne päästäkseni piti ajaa koko Itä-Viron läpi. Huomasin, että kyseinen alue on täynnään venäläisiä. Useiden omakotitalojen lipputagoissa oli Venäjän lippu ja kaupoissa, ravintoloissa ja huoltamoilla kuuli lähes ainoastaan venäjää.

Näillä ihmisillä - samoin kuin Mustamäen ja Lasnamäen lähiöiden asukkailla Tallinnassa - ei ole välttämättä minkään maan passia. He eivät halua opetella viroa ja siksi jäävät ilman Viron kansalaisuutta. Tällaista tilannetta pitäisin paljon Krimiä vaarallisempana. Jos asiaa pohtii historian ja reaalipolitiikan kautta, niin Krim on venäläistä maata ja se pitäisi antaa heille (mutta kun EU ja USA provosoivat tahallaan).

Baltia ja Suomi ovat kuuluneet omat (enemmän tai vähemmän surkeat) aikansa Venäjään/Neuvostiliittoon, mutta näissä maissa väestö ja sen kulttuuri ja historia ovat aivan eri asemassa krimiin verrattuna. Tämä sama ero lähtötilanteessa on näkyvissä esim. Gruusiassa ja Armeniassa. Ei kai kukaan selväpäinen pitäisi näitä alueita venäläisinä?

Näen, että nykyisessä kriisissä on vielä yksi osa-alue, jota ei ole nostettu esille: sukupuolten sota. Matriarkaaliset vallat EU ja USA ovat saaneet mielestään hyvän syyn feministiselle ristiretkelleen ja propagandalleen patriarkaalista Venäjää vastaan. Ukrainaa yritetään käyttää vipuna, jolla homovastaiset, konservatiiviset ja kansallismieliset venäläiset saavat opetuksen ja kenties pussuriotit ja muut saadaan kaduille uutta järjestystä luomaan.

EU:n Aston ja van Rompoy ("Ketä ne on?" joku voi kysyä), puhumattakaan n**kerimessias/pilviveikko Obamasta, ovat vain niin avuttoman näköisiä surkimuksia uuden maailman ja Homo Matriarkaanuksen luomisessaan, että alkaahan sitä jo toivoa Venäjälle voittoa tässä kyseisessä kiistassa.

Ano2

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Castorille ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Castor: Ennemminkin varmaan voisi monikin heppu loihelausumahan, että Timo Harakan kaltaisilta demareilta pitäisi viedä se yksinoikeus äärioikeistolaiseksi julistamiseen. Olet nimittäin aivan oikeassa, että jo se, että kannattaa kansallisvaltiota, riittää ihmisen määrittelemiseksi äärioikeistolaiseksi. Nykyisessä EU:ssa. Ovatkohan muuten kaikki norjalaiset ja sveitsiläiset äärioikeistolaisia, kun eivät menneet ollenkaan mukaan Eurostoliittoon?

Tottahan tuo, mitä Yhdysvalloista totesit. Eikä se Kiinakaan kovin kiltti poika ole aina ollut. Mutta niin Yhdysvallat kuin Kiinakaan ei ole kumpikaan koskaan höökineet Suomeen. Ja mahdollisuus, että ne tekisivät niin, on nollan ja olemattoman puolessa välissä.

Venäjä sen sijaan on niin tehnyt. Ja siellä kyllä muistetaan, että imperiumin raja oli aikanaan Tornionjoella. Venäjä on oikeasti meille uhka. Sen takia tilanne huolestuttaa. Paljon paskaa tehdään muuallakin maailmassa, mutta minulla ei ole yksinkertaisesti kykyä kärsiä kokonaista globaalia maailmantuskaa. Ajattelukykyni ei ulotu paljon kotimaatani pidemmälle.

Vaan vielä kerran toivotaan, että tilanne rauhoittuisi.

Ano2: Totta tuo, mitä Baltiasta puhut. Eivät ne ole venäläisiä alueita. Ne ovat venäläistettyjä alueita. Väestö on siirretty sinne voiman oikeudella. Koillis-Viro ei ole Viroa kuin virallisesti. Virosta näkee varsin hyvin, mitä Suomi olisi ollut, jos 1944 rintama olis murtunut. Tosin Suomen olisi käynyt vielä huonommin. Suomalaiset kun panivat pahasti hanttiin.

Tuosta feministisestä ristiretkestä täytyy sanoa, että en minä tuota ihan tuosta vinkkelistä ole ajatellut. Ei silti, kyllähän länsimaat ovat korostetun feministisiä.

Anonyymi kirjoitti...

Alakurtin tukikohdan uudelleen avaamisen ja sinne sijoitettavien joukkojen ja kaluston vuoksi mieleen tulee tällaista.

1) Alakurtti on tarkoitettu Suomen nopeaan katkaisemiseen. Jos miehistönkuljetuskopterit, taistelukopterit ja 3 000 maihinlaskuyksikköjen miestä lähetetään yllättäen rajan yli niin kahdessa tunnissa Suomio on maitse poikki Tornio-Salla -linjalta ja siinä vaiheessa onkin jo helpohkoa lähettää taistelukoptereiden suojaamana 10 000 tavallisempaa maajoukkojen miestä, panssarit, miehistönkuljetusvaunut sun muuta perään.

2) Tornio-Alakurtti -linjalta katkaistu Suomi = saari. Jos Venäjä sulkisi kyseisen saaren ilmatilan + asettaisi merisaartoon niin tänne ei tulisi eikä täältä lähtisi juuri mitään.

3) Alakurtille siirtyvä poppoo tuo aika vahvasti mieleen sen poppoon joka otti Krimin muutamassa tunnissa haltuunsa.

4) Aika nopeasti toi Alakurttipäätös tehtiin sen jälkeen kun Buster Keaton oli päättänyt näyttää surkeaa naamaa kravattipelleilyjen kera.

5) Aika nopeasti toi Alakurttipäätös tehtiin sen jälkeen kun oli tehty päätös Suomen ottamisesta kansalaisuus- ja passitehtailun kohteeksi.

6) Suomen turvallisuuspoliittinen asema saattaa hyvinkin juuri nyt olla ahtaampi kuin noottikriisin aikaan, vaaran vuosina, Neuvostoliiton hajotessa tms.

7) Jos kukaan ei auta Ukrainaa sotilaallisesti niin ei liene kovin realistista kuvitella että kukaan tai juuri kukaan kovin hirveästi heiluttelisi käsiään myöskään Suomen takia. Ruotsi levittäisi punaisen maton rajalleen jotta uudet naapurit voisivat maahanmuuttaa, Norja pitäisi siilipuolustusta Nato-varjon alla ja siinä se sitten taitaisikin olla. Tai no... Portugali lähettäisi tynnyrillisen mädäntyneitä sardiineja.

Jumala Suomea siunatkoon ja suojelkoon. Sitä saatetaan tarvita.

P.S. Ihan silleen leikkimielisesti... Jos Venäjä miehittäisi Suomen niin mitähän näissä homoliittoasioissa oikein kävisi? Niillähän olisi väestökirjanpidossa osoitteet ja muut tiedot suoraan käytettävissä.

Castor kirjoitti...

Ykä, sen vuoksi sanoinkin, että erona on se, että Venäjä on rajanaapuri...

Ville kirjoitti...

Muistaakseni Putin joskus sanoi että Venäjä tarvitsee maahanmuuttajia, sillä heidän väkilukunsa on ilmeisesti putoamaan päin. Putin ei kuitenkaan ole tyhmä. On pelkästään loogista että mieluummin hän haluaa maahanmuttajia naapurivaltioista kuin vaikkapa Saharan eteläpuolen Afrikasta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Castorille ja Villelle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Minun käsittääkseni tuo Alakurtin tukikohdan uudelleenaktivointi oli suunnitteilla jo ennen tätä kriisiä. Mutta se mitä tuumit itse asiasta pitää kyllä paikkansa. Ykkösluokan joukkojahan ne varmasti ovat. Joku tietysti voi tuumia, että onko tuo 3000 heppua nyt niin paljon. Kyse onkin siitä, onko laittaa mitään vastaan. Nuo yksiköthän ovat tuntien valmiustilassa. Se, mikä pistäisi hanttiin on Sodankylän Jääkäriprikaati. Ja sehän ei valitettavasti ole prikaati kuin nimeltään. Se on varusmiesten sotilaskoulutuskeskus. Prikaatit ja muut operatiiviset yksiköt muodostetaan vasta liikekannallepanossa. Suomen turvallisuuspoliittinen asema on kyllä heikentynyt varsin nopealla ajalla. Kavereitten kanssa on tullut ihmeteltyä, että miten kummassa tää kaikki tapahtui niin nopeasti. Jos pari kuukautta sitten joku olis todennut, että missä tilanteessa nyt ollaan, niin kaikki olis vielä silloin tuumineet että mitteekö höpäjät.

Vaan sinänsä, eihän se tukikohta vielä ole valmiustilassa. Ei venäläinenkään niitä ihan päivässä pystyyn polkase.

Castor: Jep. Olis kieltämättä mukavampaa, jos meillä olisi rajanapurina vaikkapa Hollanti. Rajanaapureista puheenollen, minkäslaiset välit Kiinalla ja Vietnamilla on nykyisin? 1979 ne kävivät ihan rajasodankin. Onko välit yhtään lämmenneet?

Ville: Tuon minä sinänsä ymmärränkin. Venäjää edeltänyt Rauhanvaltiohan muuten harjoitti oman tyylistään mokutusta. Lumumba-Yliopistossahan koulutettiin afrikkalaisia tovereita vielä paremmiksi tovereiksi. Ja sieltähän se tuli meille se ensimmäinen somalisatsikin.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Lisää rautaa Itäiseen Keski-Eurooppaan: http://airheadsfly.com/2014/03/06/usf16s-poland/

4+6 F-15:sta siellä jo lieneekin?
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288662011629.html?pos=ksk-nln

Mitä Ala-Kurttiin tuleen, niin meillähän Satakunnan Lennosto Hornetit Tampereelta jaettiin/jaetaan ilmeisesti Karjalan & Lapin lennostojen (Kuopio/Rovaniemi) kesken.

Anonyymi kirjoitti...

"Tuosta feministisestä ristiretkestä täytyy sanoa, että en minä tuota ihan tuosta vinkkelistä ole ajatellut. Ei silti, kyllähän länsimaat ovat korostetun feministisiä."

Seuraavassa tarjoan esimerkin edellisessä kommentissani tarkoittamastani länsimaiden feminismistä ja siitä kuinka se vaikuttaa meidänkin maanpuolustuksemme vahingoksi. Samalla voi kysyä, kuinka kauan sitä enää haluaakaan puolustaa länsimaista naista? No mennään asiaan:

Yle A-studio 7.3.2014. uutisoi meille, että Suomessa on jotain vikaa, kun joka toinen nainen ja lapsi joutuu "väkivallan" kohteeksi.

A-studion lähteenä oli tieteellisesti sinänsä toimimaton 1 500 ihmisen per EUmaa mielipidekysely siitä, että oletteko kokeneet jonkinlaista väkivaltaa. Parhaiten tilanteen absurdiutta kuvasi kyseisessä A-studiossa puhunut Piia Puu Oksanen, toiminnanjohtaja, Naisten linja, joka ohjelman kohdassa 05:37 toteaa, että:

"On erittäin huolestuttavaa, että puolet suomalaisista elää todellisuudessa, jossa väkivalta varjostaa heitä."

Yhtäkkiä vain naiset ovat "suomalaisia". Eivätkö suomalaiset miehet ole enää tutkimuksen mukaan ollenkaan ihmisiä? Sitä paitsi tässä unohdetaan se, että naiset ovat syyllisiä 50 % parisuhdeväkivallasta ja 90 % lapsiin kohdistuvasta väkivallasta ja vielä tappavat syntymättömät lapsensa aborteilla.

Tämä on leimallisesti läntisen, matriarkaalisen EU ja USA kulttuurien ongelma. Miehet ovat meillä vain syyllisiä.

Siksi otin tämän esille.

On myös toinen lähestymistapa meihin miehiin: http://www.youtube.com/watch?v=YSj5RbWtR7c

Ano2

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys VittuuntuneelleNettoVeronmaksajalle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

VNV: Kiitos tosta F – 16-linkistä. Tuo oli uusi tieto. Noista muista olin tietoinen. Eihän nuo määrät suuria ole, mutta käyväthän ne jonkunlaisesta signaalista nekin. Hornetit käsittääkseni menee niin kuin sanoit.

Ano2: Joo, kyllä minä ymmärrän, mitä ajat takaa, enkä vastaankaan väitä. Tuumin vaan, että maanpuolustuksen vahingoittaminen ei sinänsä ole feminismin ykköstarkoitus, vaan sitä rapautetaan siinä sivussa. Kaiken muun ohella. Feminismin ykköstarkoitus lienee kai saada feministisissä päissä oleva miesvihaisen utopistinen maailmankuva jotenkin todeksi. Hyvin pientä vähemmistöähän nuo naisista edustaa, mutta jostain syystä saavat tolkuttomasti mediatilaa ynnä määrärahoja täysin jonninjoutavaan yliopistolliseen tutkimukseen. Vaan huutavat minkä huutavat, niin minä en edelleenkään pyydä anteeksi sitä, että olen mies.

Castor kirjoitti...

Kiina ja Vietnam: asuin vuoden Vietnamissa, 1995. Opin aika nopeasti ymmärtämään, että sille porukalle ei vittuilla. Hehän ovat sotineet käytännöllisesti katsoen 1000 vuotta Kiinan kassa...Kirjoitettu kileikin perustui 1650-luvun puoliväliin saakka kiinalaisiin karaktääreihin, mutta jesuiittamunkki Alexandre de Rhodes opetti aakkoset, ja nythän siellä käytetään meidän kirjaimiamme, joihin lisätään intonaatiomerkit.

Välit ovat huonot edelleen. Tuo 1979 on aika mielenkiintoinen: Vietnam lähti syöksemään vallasta Kiinan tukemaa Pol Potia, ja siinä sivussa Kiinakin sai osansa, kun joutivat vetäytymään uhittelussaan ja siis pakenivat häntä koipien välissä takaisin, kun kenraali Giap oli joukkoineen saartanut kiinalaiset, ja soittanut Pekingiin Deng Xiaopingille, että olisi kaksi vaihtoehtoa: ruumiita tai vetäytyminen.

Kiinahan oli kovasti tyytyväinen Pol Potiiin, tämä kun listi maansa asukkaita sen kuin kerkesi, Kiina havitteli aluetta itselleen vilja-aitaksi.

Löysin hieneon ranskalaisen dokumentin, johon minulla ei ole linnkiä, mutta joka löytyy Youtubesta koskien juuri tuota silloisen Kambodian tilannetta sen jälkeen, kun Pol Pot oli syösty vallasta. Länsimaat eivät auttaneet lääke- tai muilla avustuksilla kuin vasta useiden kuukausien päästä, ja ensimmäinen apu oli jotain 25 tonnia lääkkeitä. Samaan aikaan sodasta toipuva Vietnam, jolla ei itselläänkään ollut ruokaa eikä lääkkeitä riittävästi, oli lähettänyt sinne yli kymmenkertaisen määrän. Suurvaltapolitiikka ja päärikollinen Kissinger olivat suurimpina tulppina lännen avulle.

Nykyäänhän sitä apua annetaan sinnekin, missä ei juurikaan tarvetta ole, mutta se hyvä mieli...

Jossain välissä kirjoitan Ykälle lyhyen katsauksen siihen, miksi länsimaissa hakaristi on kauhistus, mutta sirppi ja vasara ei.

Anonyymi kirjoitti...

Heips Ykä.

1) Alakurttia on netin mukaan rakennettu noin 2010 lähtien eli siellä on tehty neljä vuotta työtä joka pohjustaa tukikohdan käyttöönottoa. Veikkaisin että eivät ole käyttäneet neljää vuotta ihan vuotavan katon korjaamiseen ja portinpielien maalaamiseen vaan tukikohdan luonteen ja sijainnin vuoksi ovat tehneet siitä sellaisen joukkojen ja kaluston nopeaan eteenpäintoimittamiseen kelpaavan paikan jossa mahtuu jatkuvasti majoitettujen 3 000 maahanlaskujoukkolaisen lisäksi majoittumaan 5 000 - 10 000 äijää väliaikaisesti.

Eli se tukikohta on juuri niin valmis kuin sen on haluttu 2010 tähän mennessä olevan ja siellä on juuri sellainen varustus kuin mitä sinne on haluttu kenenkään huomaamatta tuoda.

2) Yksi erikoisjoukkolainen vastaa kahta tavallista ammattisotilasta ja 3-4 varusmiestä. Noi maihinlaskuporukat kaivautuvat heti kun ne on jossain. Peruskaava on se, että hyökkäävä osapuoli tarvitsee kolminkertaisen ylivoiman jotta hyökkäys onnistuisi. Suomen rauhanajan vahvuus on noin 30 000 sotilasta.

Maan sisään tuotuna tuommoinen 3 000 erikoisvarustetun, erikoiskoulutetun eliittisotilaan listiminen edellyttäisi sitä että hyvin, hyvin suuri osa Suomen puolustuskyvystä käytettäisiin tuota yhtä joukkoa vastaan. Se olisi muualta pois.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Castorille ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Castor: Kiitos tietopäivityksestä. Totesit, että vietnamilaiset ovat porukkaa, jolle ei vittuilla. En ole koskaan käynyt Vietnamissa, mutta työni puolesta olen ollut tekemisissä heidän kanssaan ja allekirjoitan saman. Heitä pidetään Suomessa ns. luksuspakolaisina ja sellaisia he pitkälle ovatkin. Kovasti työtä tekeviä ja säästäväisiä ihmisiä. Mutta myös sellaisia (työn puolesta taas), että kun niillä alkaa se iso remmi heittämään, niin ne ovat ihan sekopäitä ja vaarallisia.

Ano: Minkä lähteen mukaan Alakurttia on rakennettu uudestaan vuodesta 2010?

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Ainakin Kaleva 2010 julkaisi tällaista:
http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/venajan-aikoo-alakurttiin-sotilasvoimaa/184788/

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys VittuuntuneelleNettoVeronmaksajalle ja kiitos linkistä. Mietin vaan sitä, että uutisen mukaan vuonna 2010 Venäjä suunnitteli ja nyt myös vuonna 2014 uutisen mukaan Venäjä suunnittelee. Ihan tavallisena heppuna tuumin, että onkohan noissa rakennuksissa ollut edes peruslämpö päällä? Alkaa vissiin rakenteet olla aika huonossa kunnossa. Muistutan, että en ota naapurin uhkaa millään mielellä kevytmielisesti, mutta en oikein jaksa uskoa, että Alakurtti olis meille uhka vielä ihan ensi viikollakaan. Ei tommosta yksikköä ihan viikossa pystyyn pistetä.

Anonyymi kirjoitti...

Kaleva 12.10.2010

http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/venajan-aikoo-alakurttiin-sotilasvoimaa/184788/

"Visuri.. ..eikä heti ensi kuulemalta vakuuttunut hankkeen todenperäisyydestä."

Barents Observer 29.9.2010

http://barentsobserver.com/en/sections/security/military-garrison-returns-alakurtti

"They heard us, and the aviation garrison will return to Alakurtti, Governor Dmitriyeko said after the meeting with the ministry."

Venäjänkielentaitoisille (en itse ole) lehdistötiedoite asiasta 28.9.2010 klo 9:07

http://gov-murman.ru/press/?d=28-09-2010_09:07

Etsinkö lisää?

Voi toki olla että rakentaminen aloitettiin vasta budjettivuonna 2011 kun tuo päätös on tehty tuossa edellisen budjettivuoden loppupuolella.

Juutuupista muuten löytyy mielenkiintoista materiaalia vuodelta 2007 kun tuolla ei siis virallisesti kai ollut mitään sotilaallista, ei ainakaan heliropellikoneita. Google Earth-kuvista koottu.

http://www.youtube.com/watch?v=8KfjTTzZ3iU

Noissa satelliittikuvissa näkyy päiväyksenä 2007. Kohdassa 0:48 näyttää aivan kuin varuskuntarakennusten keskellä seisoisi 28 täysperävaunua rinnakkain.

Kohdassa 1:05 näyttää ihan siltä kuin lyhyellä ja leveällä "vaakasuoralla" väylällä seisoisi kuuden helikopterin ryhmä, sitten rako, sitten kolmen kopterin ryhmä, sitten rako, sitten neljän kopterin ryhmä ja näiden lisäksi kahdella kapealla "pystysuoralla" väylällä kummallakin yksi kopteri sekä vasemmalla alhaalla 6 tai 7 ööö... jotain. Eli yhteensä kuvassa 15 kopteria ja 6-7 tuntematonta taistelukopterimaista kohdetta.

Ne isommat kopterit taitavat olla noita kohdassa 1:25 näytettyjä monilapaisia kuljetuskoptereita eli Mil Mi-8 ja ne pienemmät voisivat hyvinkin olla Mil Mi 24 -taistelukoptereita ainakin kokonsa ja keskivaiheilla olevan siipimäisen levikkeen perusteella.

Eli jos kuvissa on sitä mitä niissä näyttäisi olevan niin aika jännä tilanne. 2007 Alakurtin tukikohta on suljettuna ja poissa käytöstä, joten siellä on vain 15 kuljetuskopteria, 7 taisteluhelikopteria ja 28 täysperävaunurekkaa. Sitten loppuvuodesta 2010 tehdään poliittinen päätös sen käyttöön kunnostamisesta ja ottamisesta ja paikkaa aletaan remppaamaan joten jos ja kun "poissa käytöstä" = enemmän kuin koko Suomen sotilaskopterikapasiteetti, niin mitähän se "me nyt kunnostellaan tätä muutama vuosi että pari kaveria vois vähän majoittua tänne" oikein mahtaa tarkoittaa?

Anonyymi kirjoitti...

Ykä...

Maskirovka.

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilin huvikseni että mitä Google maps nyt sanoo tuosta aiheesta.

https://maps.google.com/maps/place?client=safari&ie=UTF-8&q=alakurtti+tukikohta&fb=1&hq=alakurtti+tukikohta&cid=0

Tummakattoisten rakennusten lähellä näyttää kuin olisi autoja, peräkärryjä tai muita kulkuvälineitä riveihin parkkeerattuna tommottet vaatimattomat reippaasti päälle 300 ajoneuvoa, joista iso osa maastovärityksessä.

Ajoneuvojen lisäksi tuolla näkyy keltaisen vaaleamman nurmikon plänttejä joissa ei ole ajoneuvoa. (Siinä on päivisin auto, nurmikko kellastuu valon puutteessa, mutta auto ei ole nyt paikalla vaan ajossa?)

Lisäksi muiden talojen pihoilla on auton näköisiä läiskiä, samoin kuin joillain teillä.

Kiitoratojen suuntaisilla teillä on ovaalin muotoisia läikkiä. Varjoja? Liian isoja liikkuviksi ajoneuvoiksi. Sen sijaan voisi kuvitella että jos jokin iso ja korkea kohde peitetään suojaverkolla tai teltalla niin ehkä varjo näyttäisi vähän tuollaiselta.

Eli Googlekarttojen mukaan Alakurtti oli 2007 suljettuna ollessaa ylenpaltisen helikopteripitoinen paikka ja 2013 suljettuna ollessaan ehkä sitten jonkun sotilasajoneuvokauppiaan tukkuvarastona tai jotain sinnepäin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Nyt taitaa mennä jo vähän foliopipoilun puolelle. Yhtä kaikki, jos naapuri meinaa höökiä, se höökii kaakonkulmalta ja Suomenlahden kautta. Ja en ole varma, pitääkö Suomen sotilastiedustelu google mapseja ihan ensimmäisinä tietolähteinään.

Anonyymi kirjoitti...

Heips

Suomen sotilastiedustelusta en tiedä mitään joten en arvaile siitä mitään.

Toi uudempi kartta on aika hyvä. Kun ottaa mittakaavan ja harpin avuksi niin kyllä siinä erottaa aika hyvin että mikä on auto ja mikä ei.

Jos maastovihreä suorakaide jättää sopivan varjon, on harpin ja mittakaavan avulla tarkistettuna noin 6-7 metriä pitkä ja niitä mahtuu 27 metrin matkalle rinnan 10 kpl niin että niiden väliin jää varjojen perusteella kohtuulliset välit niin mun silmä sanoo että se on auto samoin kuin sen samannäköinen kaveri.

Jos tumman vihreänruskea suorakaide on 8 metriä pitkä, vähän leveämpi kuin em. lyhyempi suorakaide ja kymmenen sellaista vie sopivin välein noin 30 metriä niin mun silmä näkee siinä kuorma-autorivin.

Sitä en tiedä että mikä on edellistä leveämpi ja noin 5 metriä pitkä eikä vaadi parkkeeratessa sellaista rakoa että sivulla olevasta ovesta pääsisi mukavasti ulos. Peräkärry?

Ainoa todella paljon kummastuttamaan jäänyt juttu oli ne savenväriset jutut (36 kpl) siellä kiitoradan itäpään yläpuolella. Aika tiiviisti parkkeerattuja. Katon/päällystän varjot vähän liukuvia. Reunimmaiset jättävät aika pitkän varjon eli ovat aika korkeita. Pituus melko tasan 10m. Tiheästi vierekkäin vievät noin 2.8-2.9 metriä per kappale rako mukaanlukien. (Laskettu kymmenen kappaleen nipusta.) Samaan läjään liittyy sitten myös ne 8 samanväristä mutta pienempää ja ilmeisesti matalampaa... jotain. Voisko olla jokin systeemi, joka muodostuu kolmen ajoneuvon tai laitteen ryhmistä - kaksi isoa (10x2.6m) ja yksi pienempi (6x2.5m).

Kattele itse sitä uudempaa gögelökarttaa suurimmalla suurennoksella ja tee omat päätelmäsi sen perusteella.

Niitä ovaalimaisia läikkiä en osaa selittää oikein millään järkevällä tavalla koska käytännöllisesti katsoen kaikki muu kartalla on aika selvärajaista paitsi ne. Siitä tulee mieleen että ehkä ne voivat olla jollain tavoin naamioituja... jotain.

Tosta kaakkoiskulmasta tunkemisesta... Eivät ne tyhmiä ole. Eivät ne jätä edes teoreettisia skenaarioita yhden vaihtoehdon varaan. Ovat aivan taatusti miettineet myös "Suomi poikki Salla-Kemi -linjalta, Rovaniemen ja Kemin kentät haltuun, ilmatilan sulkeminen ja merisaarto = Suomi on saari, joka ei tuo mitään, vie mitään eikä saa mistään mitään tukea" -vaihtoehtoa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Varsin hyvin olet karttakuvan purkanut. Nuo ”ovaalimaiset läikät” näyttävät minusta kyllä kuvankäsittelyssä jälkeenpäin sotketulta. En kyllä tosin ymmärrä miksi. Sehän on selvä, että vaikka paikassa ei ole toimintaa, niin voihan siellä silti olla ja todennäköisesti onkin tavaraa varastoituna.

Ne savenväriset jutut näyttäisivät äkkikattomalla olevan rekan perävaunuja. Oikeassa reunassa olis osa semmosia, joissa on nuppi kiinni. Mutta eihän tuota varmaksi osaa sanoa. Voi olla ihan jotain muutakin.

Ja juu, kaakonkulman (ja etelärannikon) lisäksi tuo mainitsemasi suunta on tietysti uhkakuva. Varsinkin kun tiukan paikan tullen Itämeri lienee meiltä tyystin tukittu.

Becker kirjoitti...

Tuo Ukrainen tilanne on todella mielenkiintoinen sillä pääministerin virkaa toimittaa heppu, jolla on tiettävästi vahvaa scientoligitaustaa ja taustavoimiin kuuluu henkilö, jolla on "Livets Ord" tyyppistä taustaa, eli jonkun tason hihhulit ovat liikenteessä.
Löytyykö koko maasta porukkaa, joka ei ole jollain tavalla korruptoitunut, vetovastuuseen. Sinne ei mielestäni ihan heti kannata miljoonia syytää, vaikka sympatia asteikko olisikin korkealla.

Venäjän ja Putinin toimissa ei mielestänin ollut mitään yllättävää. Ryssien uhoaminen ja uhkailu on jo tuttua, js siihen pitäisi suhtautua asiallisen tiukastai. Eräässä isossa jalkapallomatsissa oli katsomossa isokokoinen lippu,jossa oli kivääri kourassa oleva sotilas, ja alla teksti "This is Russia". Mitä helvettiä tällainen lippu teki futismatsissa, kun muut heiluttivat maittensa ja joukkeidensa tunnuksia. No, se ryssien kannanotto hävisi sieltä kyllä vilkkaasti.
Ryssät noudattavat yhteisiä sopimuksia niin kauan kuin se heille sopii, tai sitten yrittävät saada itselleen etuoikeuksia niinkuin esim G8- neuvotteluissa.

Luulisi jo tyhmemmänkin pikkuhljaa tajuavan, että Venäjän naapurissa oleminen edellyttää tietynlaista tiukkaa asennetta myös puolustusvalmiuden osalta. Sitä he itsekkin arvostavat.
Ruotsiin tehty valepommitus oli jotenkin hyvin linjassa sen kanssa, kun kohteeksi joutuneen maan puolustusvoimien ylipäällikkö marssi viime kesänä Pride-kulkueessa.

Ykän havainnot jälleen ihan kohdallaan.

Närpes varg kirjoitti...

Ykä hei! Lukaisepa omaa alaasi sivuava kirjoitus täältä: http://www.ksml.fi/mielipide/kolumnit/sina-olet-virhe-virhe-virhe-virhe-virhe/1780585

Voiko olla totta, että lasten huostaanottoihin ja muuhun tuollaiseen kuluu 20 miljardia vuodessa? Näin jutussa väitetään. Ja kerrotaan, että tarvitaan viidentoista byrokraatin lausunto, ennen kuin tiedetään, saako lapsi olla kotona, vai viedäänkö se Ykä-sedän hoitolaitokseen.

Minulle jäi jutusta sellainen olo, että ei kai tämä VOI olla totta. Kommentoipa sinä.

Anonyymi kirjoitti...

Ykä...

Jos ne ovaalimaiset läikät eivät ole kuvankäsittelyllä jälkikäteen sotkettuja niin mitkäköhän asiat sinusta mahtaisivat jättää tuollaisen kuvankäsittelysotkemista läheisesti muistuttavan jäljen kiitoradan suuntaiselle paljaalle tienpätkälle?

Mun ykkösehdotus olisi se, että täsmälleen tien värinen naamiointikeino jolla koitetaan peittää näkyvistä melko korkeaa ja isohkoa esinettä ei kolmiulotteisuutensa vuoksi kertakaikkiaan voi olla aiheuttamatta varjostumaa. Koska varjostuma olisi liukuva, olisi se tyypiltään läikkä eikä selkeärajainen varjo.

Jos naamiointikeino olisi teltta niin läikkämäinen valon vaihtelu menisi niin että korkeimman kohdan auringon puolella olisi vaaleampi läikkä (teltta saa siinä maastoa enemmän valoa) ja toisella puolella varjoläikkä. Jos naamiointikeino olisi verkko niin varjo olisi liukuvampi ja vaaleampi läikkä jäisi suurimmaksi osaksi puuttumaan. Molemmissa tapauksissa tulos näyttäisi aivan suttuunshopatulta.

Mutta heitä ilmaan todennäköisempi ehdotus kuin tämä siltä varalta että siitä ei olekaan shopattu pois mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Närpes:

Iso osa vanhemmista suorastaan kilpailee siitä, että kuinka "hyviä" ja "taitavia" ovat saamaan "tuekseen" kaiken mitä palvelujärjestelmä tarjoaa joko rahana tai palveluina.

Nämä tämmöiset eivät tunnu sitten millään tajuavan sitä, että kodin velvollisuuksiin kuuluu ottaa itse asioista selvää eikä vaatia joka käänteeseen sitä palvelujärjestelmän ammattilaista kertomaan sen, mitä saisivat itsekin hetkessä googlettamalla selville.

Eivät nämä palvelujärjestelmäpainijat halua tajuta sitäkään että palvelujärjestelmän kanssa painimiseen käytetty aika ja huomion suuntaaminen on pois lapsen ja vanhempien välisestä yhteisestä ajasta.

Ikävintähän tuossa on sitten se, että lapsen palvelujärjestelmäpainoarvo näyttäisi mutulla korreloivan negatiivisesti lapsen tulevan tavoitteenasettelun kunnianhimoisuuden kanssa. Suomeksi: autetaan avuttomaksi, autetaan haluttomaksi, autetaan ulkoa ohjautuvaksi, autetaan pois terveestä itsetunnosta ja nimäkuvasta. Ja kaikki tämä jotta vanhemmat (useimmiten äiti) voisivat näytellä hyvän vanhemman roolia sen sijaan että edes yrittäisivät olla hyviä vanhempia.

Ekspressiivisyys on korvannut elämisen ja vanhemmuuden ulkoistaminen on korvannut vanhemmuuden.

Sitten kun se lapsi on 18 vuoden ikäinen niin se saa halutessaan lukea näistä arkea demonisoivista dokumenteista sen, että millainen ihminen hän vanhempiensa mielestä on aina ollut. Voisin kuvitella että seurauksena on aika monta sellaista tilannetta joissa vanhenevia vanhempia ei enää haluta tavata tai olla näiden kanssa missään tekemisissä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Beckerille, Närpes Vargille, Ano1:lle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Becker: Ei tuohon pahemmin lisättävää. Säästäminen maanpuolustuksesta on uhkapeliä ja Venäjälle tehtyjen sopimusten arvo on sama kuin sopimukseen laitetun musteen arvo.

Närpes Varg: Kyllä tuon kirjoituksen mukaisia asioita tapahtuu. Mutta tuo summa on kyllä ihan stetsonista keksitty. Se olis melkein kolmannes valtion budjetista.

Ano1: En heitä ehdotusta ilmaan, sillä ihan jo kirjoituksesi perusteella voin sanoa, että sinä osaat tulkita kuvaa paremmin ja tarkemmin kuin minä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Korjaus: siis summa olisi yli kolmannes valtion budjetista.

Anonyymi kirjoitti...

Voitaisiin koemielessä sanoa Venäjälle että meidän puolesta voitte ottaa Itä-Ukrainan jos itäukrainalaiset oikeasti haluavat liittyä Venäjään. Mutta tällöin haluamme Tarton rauhan mukaisen itärajan meille, Virolle ja Latvialle. Win-win kaikille.

Alakurtissa oli Sallan kirkonkylä ennen 1944.

Huomasiko Ykä mitä Turjalainen oli Ukrainan suhteen pohtinut. Itse heitin Vasaran blogissa muutaman linkin kun en parempaa keksinyt. Miltä nuo mun kommentit ja linkit vaikuttaa?

http://turjalainen.blogspot.fi/2014/03/selvennys-blogistin-kannasta-ja-suomen.html

http://turjalainen.blogspot.fi/2014/02/ukrainan-vallankumous-lannen-tappiona.html

http://vasarahammer.blogspot.fi/2014/02/ukrainan-tulevaisuus.html

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Minä luulen, että Karjalan vaatiminen tässä tilanteessa olis kyllä veren kaivamista omasta nennästään. Vaikka se kuinka jurppiikin. Nuo tuumailut ovat ihan osuvia. Itse en pysty asiasta varmaksi sanomaan mitään. Koko touhu on niin sekavaa vyyhteä.

Anonyymi kirjoitti...

Noista menneistä ajoista voisi valaista myös tämä linkki. Ukrainan alueella oli ennen Neuvostoliiton perustamista yhdeksän kuvernementtia. Tässä näkyy mitä kuvernementteja oli ja niitten kautta näkyy mitkä olivat kielisuhteet.

http://en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_Ukraine#Historical_facts

Arvelin että tämä voisi hieman auttaa hahmottamaan tilanteita ja muodostamaan käsityksiä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras, ja kiitos linkistä. Tässä on huomannut, kuinka vähän sitä tietääkään maasta, joka kuitenkin on kovin lähellä.