maanantai 3. maaliskuuta 2014

LAUMA

Ukrainassa ollaan sitten sen yhden vahingonlaukauksen päässä sodasta. Asian tiimoilta on moni kirjoittanut hyvin fiksusti menneestä, olevasta ja tulevasta. Ei minulla ole niihin mitään lisättävää. Ei minulla tieto riitä. Täälläpäin voidaan vain toivoa, että järki voittaisi.

Mutta inhimilliseltä puolelta pystyn tilannetta kommentoimaan. Katsoin tämän videon, ja siinä näkyy ihmisen raakuus hyvin pelkistettynä. Videossa 10.000 venäläismielistä on vallannut aluehallinnon rakennuksen ja pitää mielenosoitusta. Videossa rakennuksesta kuskataan ulos yksi kerrallaan Ukrainan hallinnon kannattajia, ja väkijoukko lyö ja potkii näitä tilanteessa täysin avuttomia ihmisiä. Jos lukija ei ole ennen nähnyt aitoa pelkoa, niin kannattaa katsoa näitten ihmisten ilmeitä. Huomattavaa on, että väkijoukossa on tarjoamassa niin nyrkkiä kuin saapasta myös naisia.

Tämä joukko ei ole enää tietty määrä yksittäisiä ihmisiä. Vaan se on muuttunut laumaksi. Laumaksi, joka huutaa verta.

Itse mietin, että mikä on vähimmäisvaatimus sille, että ihmiset muuttuvat yksilöistä laumaksi? Mikä on vähimmäismäärä ihmisiä, että näin voi tapahtua? Onko joillain kansoilla toisia suurempi taipumus muuttua laumaksi?

Jos tämä videolla nähty lauma oltaisiin purettu takaisin yksittäisiksi ihmisiksi, niin väitän, että suurin osa heistä olisi aivan järkeviä ja asiallisia ihmisiä, jotka olisivat suhtautunut ajatukseen ventovieraitten ihmisten pieksemiseen äärimmäisellä vastenmielisyydellä.

Mikä muuttaa ihmisen osaksi laumaa? Mikä on se tilanne, jossa itse luopuisin ihmisyydestäni, liittyisin osaksi laumaa ja ulkoistaisin vastuun tekemästäni väkivallasta laumalle?

Usein, kun käydään sotilaallisia konflikteja, esitetään kysymys: kuinka suojella siviilejä sotilailta?

Hyvä kysymys sinänsä. Yksi seikka, joka suojelee siviilejä sotilailta on tiukka organisaatio, hierarkia ja sotilaallinen kuri. Tietenkään se ei aina toimi, en minä niin väitä.

Mutta kun kyseessä on lauma siviilejä, ei ole organisaatiota, hierarkiaa eikä kuria.

Silloin voi kysyä, että kuka suojelee siviiliä toiselta siviililtä?

Kuka suojelee ihmistä itseltään?27 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Katsoin saman videon. Yökötti.

Mistä venäläisvankilasta nuo "vapauttajat" tuonne on kuskattu?
Autojen rekisterinumerot, joilla nämä paikalle saapuivat, kun olivat venäläisiä.

Ylin upseeristomme kun ei osaa tunnistaa näitä asemiehiä, niin opistoupseerina voin auttaa: venäläisiä ne ovat. Varustus (uniformut, tst-vyöt), aseet ja ajoneuvot ovat osittain uusinta uutta mitä naapurissa on tarjolla, eikä tätä materiaalia ole vielä myyty muualle.

Karmea laumaeläin (halventaa kyllä laumaeläimiä kirjoittaa näin) on ihminen.

Ihminen on niin kehittynyt, sivistynyt, diibadaaba jne ettei sotaa enää voi tulla. Äkkiä se Jugoslaviakin oppeineen unohtui. Sielläkin saatiin ihmiset raatelemaan toisiaan etnisyyden perusteella...

-Tvälups-

Jaska Brown kirjoitti...

Itse olen aina tullut hyvin toimeen venäläisten kanssa ja jopa pitänyt heistä. Siis yksittäistapauksina. Laumana heiltä katoaa tolkku. Olen määritellyt asian siten, että venäläiset ovat OK ja mukavia silloin, kun heitä on sen verran vähän, kun rynnäkkökivääriin ei tarvitse vaihtaa uutta lipasta.

Kumitonttu kirjoitti...

Mikäli sotilaalla ei ole univormua tai vastaavia tunnuksia, häntä pidetään terroristina. Toki poikkeuksiakin on, kuten vaikkapa amerikkalaiset erikoisjoukkojen sotilaat jossain Afganistanin perukoilla, joissa muita länkkäreitä ei ole kuin sinne erikseen komennettuja sotilaita. Mutta noin yleisellä tasolla Venäjän toiminta lähenee silkkaa terrorismia.

Vaan kyllä tämä tästä suttaantuu. Kaikki ovat tyytyväisiä kun Amerikka ei huseeraa ympäriinsä maailmanpoliisina ja Obama lunastaa häneen asetettuja lupauksia, joita rauhan Nobelilla ennakkoon alleviivattiin.

Amerikka on vasemmistolle kuin nainen miehelle - inhottava elää mutta ilmankaan ei voi olla.

Anonyymi kirjoitti...

Terveisiä sinne meidän YE-upseeristolle:

http://www.suomensotilas.fi/fi/artikkelit/krimill%C3%A4-ven%C3%A4j%C3%A4n-asevoimien-ensilinjan-joukkoja


-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Taisteluvälineupseerille, Jaska Brownille ja Kumitontulle & kiitos kommenteistanne.

Taisteluvälineupseeri:

Viesti 1: No joo, kyllähän nuo varsin yhtenäisissä vermeissä ovat. Sen pystyy jopa vanha tykkimieskin huomaamaan. Mutta tuossa videossa nähty epäreiluus ällöttää. Mahtaako tolla videolla olleet ihmiset seuraavana päivänä ajatella että meninkö minä ihan oikeasti potkimaan päähän ihmistä jolla ei ollut mahdollisuutta puolustaa itseään? Vaikka en edes tuntenut sitä, eikä se ollut tehnyt minulle mitään? Vai onko tuo yleensäkin venäläinen tapa toimia?

Viesti 2: No, tuossahan tuo on rautalangasta väännettynä. Ei lisättävää. Eikä tietysti ollut yllätyskään.

Jaska: Yksittäiset kokemukseni venäläistä ovat samanlaisia kuin sinulla. Kun katsoo tuota videota, niin ei taas voi olla juurikaan eri mieltä määrittelysi kanssa. Rasismin uhallakin teen sen paskavertauksen, eli paska on hyvä juttu kun sitä ripottelee pellolle tasaisin välein ja sopivasti erilleen. Sen sijaan iso kasa paskaa on vain iso kasa paskaa, joka ei houkuttele kuin kärpäsiä. Saitko muuten vastaukseni sähköpostiisi?

Kumis: Saatat olla oikeassa. Amerikka ei enää huseeraa maailmanpoliisina. Minä en edelleenkään tiedä, mitä tuon Ukrainan tilanteen kanssa tulisi tehdä, mutta mikäli Venäjä huomaa, että USA nostaa kädet pystyyn, niin sehän antaa sille innostusta siirtyä vielä eteenpäin. Ja länsi ilman USA:ta ei ole enää muuta kuin tyhjät housut. Onneksi tuo Venäjän armeijakaan ei ole enää ihan siinä mallissa kuin Rauhanvaltion aikana. Pelottavaa vaan on, että ei se ihan ilman lihasta ole tuo Ukrainankaan armeija, ja jos Ukrainan hemmoilla on vähänkin halua puolustautua, niin sitten puhutaan jo tosi verisestä sodasta.

Jonka rumin ilmentymä on tietysti Ukrainan venäläisalueilla pystyyn pistettävät siviilikaartit. Siellä jo heput mittaavat köyttä. Ja kun hysteria on päällä, ei ole aina niin väliä olisiko hirtettävä itse asiassa syyllistynyt mihinkään. Miten sen nyt sanois. Suojele Luoja meitä sotilailta. Mutta vielä enemmän suojele siviileiltä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Jaskalle vielä: Juu, näköjään sait vastauksen. Ei tartte vastata tuohon.

Närpes varg kirjoitti...

Jaska Brownille: olen ollut työni puolesta raportoimassa mielenosoituksista mm. Saksassa, Ruotsissa, Ranskassa ja myös Suomessa. Kaikille noille mielenilmauksille oli yhteistä sanonta "Joukossa tyhmyys tiivistyy." Kun joku älyää paiskata kiven kaupan ikkunaan, lentelee niitä kohta sadoittain ja ryöstely tai autojen polttaminen alkaa. Ja kyseessä ovat yksittäin tavattuina aivan tavalliset, fiksut ihmiset.
Kun Helsingissä marssittiin Tshekkoslovakian miehitystä vastaan, kulkueen hännille sattui ajamaan vanhan ukon ajama vanha Mosse. Auto hakattiin hetkessä lommoille, sen ikuna rikottiin ja papan käskettiin painua "sinne ihannemaahansa, josta tuo autokin on tullut". Pappa lähti lujaa päinvastaiseen suuntaan. Hän pelkäsi henkensä edestä - pelkäsi helsinkiläisiä tavallisia ihmisiä.
Kohta kulkueen tuntumaan ajeli nuori mies tshekkiläisellä Jawa-moottoripyörällä. Hänelle hurrattiin, hänen pyöränsä nostettiin kuskeineen ilmaan ja kannettiin riemusaatossa läpi kulkueen.
Ilmainen neuvo: pysykää mahdollisimman kaukana kaikista mielenosoituksista. Yksi ainoa tomppeli voi saada lauman kiihkoon, jota ei enää voi pysäyttää.

Anonyymi kirjoitti...

Ykä, ikävä kyllä tuo on yleismaailmallinen tapa toimia.
Laumassa tyhmyys tiivistyy.

Tvälups joutui parikymmentä vuotta sitten joukkopahoinpidellyksi. Pahimmillaan kahdeksan henkilöä oli minua potkimassa, yhtäaikaa.
Joukko koostui ahvenanmaalaisista, Chilen pakolaisista ja suomenruotsalaisista.
Heillä oli tällainen tapa päättää kesäkausi suomenkielisen pahoinpitelyllä. Kai se sitten nostatti heidän "me/vi!" -henkeään, mene tiedä?
Yksi-yhtä vastaan pärjäsin kunnes tämä 1. sai kaksi apulaista. Silloin jäin alakynteen ja ollessani maassa näitä "sankareita" ryntäsi paikalle se viisi lisää.
Joten voin hyvin samaistua noiden videolla pahoinpideltävien asemaan ja tuntemuksiin. Se fiilis ei ole miellyttävä. Siksikin video yökötti.

Ja ei, ei sen "minunkaan" joukkioni tuntenut tehneensä mitään pahaa. Kuulusteluissa saati oikeudessa he eivät osoittaneet pätkääkään katumusta.

-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Närpes Varg. Sanoisin, että hoksasit oikein hyvin sen, mitä kirjoituksellani halusin ajaa takaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Taisteluvälineupseeri: Kommenttisi ehti näköjään tulla siinä välissä kun vastasin Närpiön Sudelle. Olen törmännyt noihin ilmiöihin elämässäni myös. Ikävän paljon. Ahvenanmaalaisia ja suomenruotsalaisiahan pidetään leppoisana väkenä. Tämäkin kertoo muusta.

Ja siihenkin olen tottunut, ihan työni puolesta, että sitten kun uhri on saatu avuttomana maahan, löytyy näitä potkijoita lisää. Nulikkana tappelu tuntui jotenkin toisenlaiselta. Jos toinen putosi, se hävisi. Nyt putoaminen vasta aloittaa sen pieksämisen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Vielä lisäys yleensä: voiko olla mitään raukkamaisempaa kuin avuttoman pieksäminen?

Castor kirjoitti...

"Ratkaisun avaimet ovat Ukrainalla" sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, everstiluutnantti Pentti Forsström.

Jaha, no hyvä, ratkaisun avaimet olivat varmaan tämän tutkijan mielestä myös Suomella 30.11.1939. On se hyvä ettei näitten "johdettavana" tarvitse olla, kun ikää on tarpeeksi. Muutenkin nämä suomalaiset upseerit ovat siitä lähinnä heikoimmasta päästä. Puuhamies Puhalainen korostaa juo0ksemisen tärkeyttä, ehkä psykologinen juttu...

Muuten, kuka eläkkeellä oleva suomalainen kenraali ja entinen puolustusvoimien komentaja on otettu vangiksi tai itse asiassa antautunut vieraille sotajoukoille rauhan aikana?

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus ja siihen yllä hyviä kommentteja.

Vastailenpas toiseksi parhaan kykyni mukaan Ykälle.

1) Mikä on vähimmäismäärä.. ..laumaksi.
- Yksi, joissain tapauksissa nolla. Nuo ovat sellaisia tapauksia joissa on varsin kyseenalaista että voidaanko siitä nollasta käyttää termiä "ihminen". Se on paljon harvemmin kyseenalaista että voidaanko siitä käyttää termiä "nolla".

2) Onko joillain kansoilla suurempi taipumus...?
- On. En tiedä liittyykö genetiikkaan tai muuhun biologiseen mutta kulttuuri, kasvatus, historia, elämäntapa ja elinkeinot sun muu sellainen kyllä vaikuttavat. Laumasielu laumaantuu helpommin kuin laumanvieroksuja.

3) Mikä muuttaa ihmisen osaksi laumaa?
- Pelko, ahdistuneisuus, laumasieluisuus, sadismi, valta ilman vastuuta, kostonhimo, viha, raha, "laumaan ajaminen", laumamentaliteettikulttuurit, islam, jalkapallo ja monet muut joukkuelajit, typeryys, halu välttää lauman huomion kohteeksi joutumista...

4) Mikä on se tilanne jossa itse luopuisin ihmisyydestäni....
- Ainakin omalla kohdalla omien lasten pelastaminen olisi riittävä syy aika moneen sellaiseen, mikä olisi muuten täysin poissuljettua. Mutta tähän voi vastata jokainen vain omalta kohdaltaan. Niin... Ja ehkä joissain tapauksissa myös aivan äärimmäisen lapsiin kohdistuneen pahuuden kostaminen saattaisi ehkä olla mahdollista - ainakin jos vaihtoehtona olisi se koirat ja veräjät -juttu.

5) Kuka suojelee ihmistä itseltään?
- Mulle toi on tietenkin yksinkertainen kysymys ja vastaus. Useimmiten ihmistä suojelee ihmiseltä itseltään kaikkivaltias Luoja. Mutta kun Luoja ei ole pakottanut ihmistä robottimoodiin niin ihmisellä on tää oma vapaa tahto ja sen seuraukset.
Vähänkin tolkullisempia ihmisiä koskee tää raamatullinen "Minä panen lakini teidän sydämeenne" -ulottuvuus eli omatunto, etiikka, moraali tai kuka sitä miksikin kutsuu. Mutta sitten on nää islamin ja muun saatananpalvonnan tapaiset ketkuilut joissa irrottaudutaan tuosta puolesta. Niitä koskien on sitten eräs vanhatestamentillinen neuvo: leikkaa paha pois keskuudestanne.

Siunausta kaikille

Becker kirjoitti...

Vastenmielinen video, Putinilla tuli varmaan skote taskuun tätä katsellessaan. Votkahuuruiset "äiti-Venäjän" kannattajat tekemässä sankaritekoja, joista varmaan saadaan aikaiseksi yksi prenikka lisää niiden jo olemassa olevien tuhansien jatkoksi.

Aika hyviä kommentteja tässä Ykän blogissa. Tuo ihmisen sivistyksen kuori on kyllä aika ohut, toisilla tosi ohut. Sen alta paljastuu olio, joka muistuttaa käytökseltään laumaeläintä, tai kivikaudenihmistä.
Jalkapallokatsomo kannattajineen on tästä hyvä esimerkki. Suomessa ollaan kutakuinkin tolkullisia, mutta jo Ruotsissa on valtavat kannattajajoukot, jossa työssäkäyvät perheenisät syyllistyvät kaikenlaiseen huliganismiin ja jopa tappoihin oman seuransa lipun alla. Olen kerran käynyt Lontoossa katsomassa paikallisen liigan ottelun ja kävihän se eräänlaisesta näytöksestä. Mitään rähinää ei tapahtunut, onneksi,mutta poliiseja oli satamäärin valvomassa katujen varsilla yleisön poistumista.
Jalkapallofaneilla ja miksei muillakin, jotka saavat elämälleen sisältöä jostain ottelusta kertoo kyllä "yksilön" älyllisestä kapasiteetista.
Kun sakasalaiset miehittivät Norjan, niin sotilaiden käskettiin käyttäytyä asiallisesti arjalaista "veljeskansaa kohtaan. Ja niinhän he noin yleiseti ottaen käyttäytyivätkin. Kun taasen slaaveja ei pidetty ihmisinä, ja heitä kohtaan natseilla ei ollut minkäänlaisia pidäkkeitä tappamisen suhteen.
No venäläisten joukkoraiskaukset saksan valloituksen yhteydessä olivat varmaan osiltaan seurausta tästä, mutta luulen kyllä, että venäläiset olisivat käyttäytyneet ihan samoin, oli niin tai näin.

Balkanin sodan jälkipyykkiä pestessä ihmeteltiin, miten esim. rauhallisesta kyläpoliisista, jonka harrastus oli kalastaminen kylän läpi vievällä virralla, saattoi tulla kylmäverinen tappaja, jolle ei siviilinkään henki paljoa merkinnyt.
Tosin tällaiset ns. uskonsodat ovat aina erityisen raakoja.
Näennäisen sivistyneetkin ihmiset saadaan tekemään tekoja, joista eivät olisi ennen edes uskaltaneet kuvitellakkaan.

Toisilla yksilöillä on ns, sivistystä ja henkistä kanttia sen verran, etteivät ole kovin hevin lähdössä massojen mukaan.
Toisaalta jos itseni tai läheisteni henki on vaarassa, niin olen aivan varma siitä että en hetkeäkään mieti vaativiakaan suojelutoimenpiteitä.

Tuo maassamakaavien potkiminen kertoo vain ikävää kieltään moraalin löytymisestä, tai että sitä ei ole ollutkaan. Tätä tapaa näkyvät käyttävän eräät maahanmuuttoryhmät erityisesti.
Vääräuskoista saa teloa aivan estoitta.

Meissä kaikissa ihmisissä on ominaisuuksia, joista emme tiedä mitään, mutta jotka tulevat esiin äärimmäisissä kriisitilanteissa. Hyvässä ja pahassa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Castorille, Anolle ja Beckerille & kiitos kommenteistanne. Niin kuin Becker totesi, niin hyviä kommentteja on tullut. Tämä on sellainen aihe, joka pistää pohtimaan. Meinasin todeta, että ihmisestä tulee hetkessä eläin, mutta eläin kyllä pääosin tappaa syödäkseen tai puolustautuakseen. Ihminen taas kykenee silkkaan sadismiin.

Tuo Castorin kysymys on kyllä paha, enkä keksi vastausta. Jossain YK-hommissahan tuon on täytynyt tapahtua. Mutta nimeä en keksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

AT:lle vastaus sähköpostiin. Niistä mainioista Yrjö-kirjoista on vastuussa Erkki Kanerva.

Castor kirjoitti...

Gustav Hägglund, ja israelilaisille antautuivat, mutta en muista oliko Siinailla vai Golanilla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Castor. Hägglund kävi kyllä mielessä, kun sehän oli yk-palveluksessa, mutta wikipediasta en tuota löytänyt. Onko jollain tarkempaa tietoa tapahtumasta?

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288661523569.html

Enpä ollut tällaistakaan kuullut, missä lie umpiossa olen taas elänyt. Mutta ei saatana, maan puolustusministeri leikkii jotain helvetin kravaattileikkejä. Puolustusministeri. Kravaattileikkejä. Ihan vitun rohkeaa ja kantaa ottavaa ja ja ja ...
Helvetti mitä poliittisia...sanoisin kääpiöitä ellei se olisi loukkaus kääpiöitä kohtaan että tällasista saatanan tunareista puhutaan kanssaan samassa lauseessa. Pahoittelen kiroilua, mutta en osaa tällaisessa asiayhteydessä välttää sitä.
Valtiomies on sana joka tässä yhteydessä tuli mieleen. sekä se kuinka kauas, kauas suomen nykyinen johto tällaisista ihanteista jää.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Joo, olen samaa mieltä. Tuo mielenilmaus oli lähinnä höhlä, eikä se auta ketään. Appelsin kirjoitti asiasta oikein osuvasti. Ei naapuri kravatteja pelkää.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Castorille vielä kysymys: kuinka Kiinan media on tästä Ukrainan kriisistä uutisoinut?

Castor kirjoitti...

Julkisesti (Xinhua, valtion tietotoimisto, entiseltä ja nykyiseltäkin nimestään kai sama kuin STT) ollaan sitä mieltä, että kriisi alkaa olla ohi...yksityiset ihmiset ovat tietysti kauhuissaan, kyllä täällä kuiutenkin "pienemmän puolella" ollaan, siis yksityisesti. Kyllähän nämä itse sapelia kalistelevat erityisesti Japanin suuntaan, mutta siinä on kyllä Nipponin pojillakin syytä katsoa hiukan itseensä. Ei nyt ihan julkisesti kannattaisi käydä pääministerinkään jonkun Tojon ja Yamashitan haudoilla. Nimittäin kovasti olivat imperiumiaan laajentamassa tähän suuntaan, ja Nanjing (Nanking) on tietty verilöylystään kuuluisa, mutta vaikeaa oli muuallakin.

Anonyymi kirjoitti...

Ykälle ja muille sellainen muistutus että ne Venäjän joukot saattavat hyvinkin olla vaarallisimmillaan silloin kun niiden kerrotaan palaavan tai palanneen takaisin varuskuntiinsa. Silloin on kivasti harjoiteltu, logistiikka on viritetty toimimaan käskyjen mukaan ja liikkuva yksikkö voi joskus vaihtaa suuntaansa tai päämääräänsä aika huomaamattomastikin.

Ja jos "valtiojohtoista passitehtailua" pidetään vaaran merkkinä, niin...

http://yle.fi/uutiset/venalaislehti_venaja_tarjoaa_kansalaisuutta_myos_suomalaisille__kaikki_entiset_alusmaat_mukana/7121379

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Castorille ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Castor: Kiitos päivityksestä. Onhan tosi, että Japanilla on ollut Kiinassa melko veriset kädet. Sinänsä täältä katsottuna ihmetyttää, että mitä ne oikein keskenään rähjäävät niistä parista kärpäsenpaskan kokoisesta saaresta mutta toisaalta jos pelissä on isojen maitten arvovalta ja mahdollinen öljy niin kaipa sitä saa riidan aikaiseksi vaikka ulkohuussista.

Ano: Totta tuo, en epäile. Ja on veikattu, että ne joukot Krimillä ovat VDV-joukkoja, ja nehän ovat taitavia ja vaarallisia heppuja joka tapauksessa. Tuo linkki pisti kieltämättä ihmetyttämään.

Castor kirjoitti...

Asian vierestä, ja sopisi paremmin edelliseen kirjoitukseen, mutta:

Hajatelma

Virkamiesrälssi arvostaa teorioita enemmän kuin totuutta, ja uskoo utopioihin mieluummin kuin ihmisiin. Mutta on olemassa myös rohkeita ihmisiä, joille kauneuden ja totuuden välttämättömyys on tärkeää, ja joille traditio merkitsee enemmän kuin irrationaaliset ideologiat.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Castor. Ihan totta tuo. Lisäisin siihen, että virkamiesrälssi pitää asemaansa koskemattomana, ja vaatii muitakin elämään utopioittensa mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Jaa tässäkö Ykä ottikin Ukrainan puheeksi. No mun kommentti on tuossa seuraavassa blogissa joten en viitsi sitä kopioida tänne.