torstai 20. maaliskuuta 2014

LIEKSA ANKARASSA BOIKOTISSA

Ylellä on varmaan nykyisin melko mukavaa olla töissä. Varman rahoituksen myötä ei tarvitse varsinaisesti miettiä sitä, mitä yleisö tuotannon tasosta ajattelee ja parodiahorisontin ylittämistäkään ei tarvitse pelätä, sillä se on lähinnä suotavaa. Hienointa tietenkin on, että uutisasioihin voi ottaa täysin haluamansa näkökulman ja uutisoida sitä, mikä toimittajan mielestä on oleellisinta.

Tämä tapaus Lieksa on hyvä esimerkki. Lieksassahan päätettiin, että kaupunki ei ota vastaan enempää kiintiöpakolaisia. Päätös oli sinänsä hyvinkin järkevä, sillä pakolaisia haluttiin alunperinkin nimenomaan sen vuoksi, että pidettäisiin yksi maahanmuuttajiin erikoistunut ryhmäkoti toiminnassa. Tämä on hyvä muistutus siitä, että maahanmuuttoteollinen kompleksi ei välttämättä ole se ihmekeino millä maamme nostetaan uuteen kukoistukseen ja tähän kompleksiin kuuluvien kytkökset paikalliseen päättäjä- ja hallintokoneistoon olivat vähintäänkin mielenkiintoiset.

Ylellähän olisi ollut vara panna turvatut resurssinsa hyötykäyttöön, tutkia asiaa tarkemmin ja julkaista jutun. Ja kyllähän Yle jutun julkaisikin. Vaan minkäslaisen?

No, Yle etsi käsiinsä erään hepun. Heppu ei ole kylläkään lieksalainen vaan kotoisin pääkaupunkiseudulta. Mutta hän käy melomassa Lieksassa. Ja heppu on suivaantunut siitä, että Lieksa ei ottanut enempää pakolaisia. Näin ollen Lieksassa käydessään hän laittaa kaupungin boikottiin ja tankkaa autonsa ynnä käy kaupassa Nurmeksessa. Hotellin respassa ei olla oikein varmoja, että oliko tämä yhden hengen boikotti nyt sitten varsinaisen uutisen arvoinen. Halutaanko uutisella herättää mielikuva siitä, että suuttumus Lieksaa kohtaan on tulenpalavaa ympäri koko Suomenmaan? Kun onhan kyseessä sentään ihan yksi kokonainen heppu ja mainittiinhan jutussa sotalapsetkin.

Hotellin respassa mietitään myös sitä, että kuinka tämä heppu löydettiin? Ottiko mies itse yhteyttä Yleen? Oliko Ylellä laajempikin haku päällä mahdollisten boikotoijien löytämiseksi? Vai tunsiko joku Ylen toimittaja jonkun valmiiksi tiedostavan hepun ja sai kuningasajatuksen?

Voihan tietysti olla, että kyseessä oli laajemmankin juttusarjan ns. pilottijakso.

Toisessa osassa haastatellaan heppua, joka haluaa pakolaisia Lieksaan, mutta tankkaa autonsa kumminkin Lieksassa.

Kolmannessa osassa on heppu, joka ei halua pakolaisia Lieksaan mutta tankkaa autonsa Nurmeksessa.

Neljännessä osassa on heppu, joka ei halua pakolaisia Lieksaan ja tankkaa autonsa Lieksassa.

Viidennessä osassa on heppu, joka ei ole asiasta aivan varma, joten hän tankkaa autonsa kaiken varalta Joensuussa.

Kuudenteen osaan hankitaan selitteläätiön ja sovelletun spedestetiikan tohtori, joka analysoi kuinka ensiarvoisen tärkeää tällainen juttusarja oli tehdä.

Joka tapauksessa Ylen jutussa tehtiin kohtuullisen selväksi, mistä tiedostavassa ajattelutavassa on pohjimmiltaan kyse:

Mitä tällä yhdenmiehen boikotilla sitten tavoitellaan? Mäkikylä kertoo, että kysymys on oman mielenrauhan saavuttamisesta.

- Tällä saan aikaan ainakin sen tunteen, että olen tehnyt jotain. Oman mielenrauhan takiahan tällaisia päätöksiä tehdään.

Pitää paikkansa. Tuostahan taas kertaalleen oli kyse. Tiedostavien ihmisten mielenrauha on tosin käynyt suomalaisille varsin kalliiksi, mutta Yleähän se ei haittaa. Sillä on turvattu rahoitus. Sillä se voi määritellä, mikä näkökohta missäkin uutisessa on tärkeää ja tässä tapauksessa se päätyi siihen, että tärkeää on, että eräs heppu ei osta Lieksasta bensaa, kun sitä jurppii.

Vaan toisaalta, ehkä kyseessä onkin Ylen uusi linja, eli se uutisoi laajemminkin pienten ihmisten hiljaisista protesteista. Lyömme siis kortemme kekoon. Hotelli Yrjöperskeles ilmoittaa ja antaa asian vapaasti Ylen uutisoitavaksi:

Maailmalla on yksi sun toinen asia vähän siellä sun täällä enempivähempi perseellään. Jos asioita ei saada viikossa laitettua tolkulliselle tolalle ympäri maailman, asetamme Inarinjärven täydelliseen pilkkiboikottiin. Ei käydä Inarinjärvellä pilkillä ikinäkoskaanmilloinkaan. Ei olla tosin käyty tähänkään mennessä, mutta kysymyshän onkin oman mielenrauhan saavuttamisesta. Tulee sellainen tunne, että on tehnyt jotain.

Hyvää kevätpäiväntasausta kaikille lukijoille. Onni Ylellä, Yle ulalla, kevät kaikilla.


21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mä tykkään enempi sellaisista positiivisista, kannustavista lompakolla äänestämisistä.

Kun en tykkää siitä että kaikenmaailman ituhipit koittavat päättää mun puolesta mitä syön, niin ahdan napaani niin paljon sian ja siipikarjan lihaa kuin ikiinä mahtuu.

Kun ärsyttävät nämä median palestiinalaishuivilaiset ja amnestyläiset valehteluineen niin koitan aina löytää hedelmätiskiltä edes jotain Israelissa (ne miehitetyiksi väitetyt alueet mukaanlukien) tuotettua ja jos sellaista ei löydy niin kysyn myyjältä. Ja mitä isompia ostoksia olen tekemässä, niin sitä enemmän ostan kyseisen veljeskansan tuotteita niin että järjestelmiin taatusti kirjaantuu se, että paljon ostavat suosivat Israelilaisia tuotteita.

Nettilehdistä suosin niitä missä on ulla-appelsiineja, janhurreja ja muita maailmasta jotain tajuavia ja kartan niitä missä kaikki jutut ovat parodiahorisontin samalta puolelta.

Tankatessa suosin länsimaisia ja mieluiten kotimaisia ketjuja joten Suomea valloittavien panssareiden tankkaamiseen suunniteltu ketju jää usein vähän niukemmalle käytölle.

Vaatteissa olen löytänyt Varustelekan mainonnan ja tuotteet, joten sinnepäsinne.

Politiikassa voi aina valita tarjolla olevista arvokonservatiivisista, kristillisyyteen suopeasti suhtautuvista, isänmaallisista ja maanpuolustushenkisistä vaihtoehdoista.

Tieteellistä toimintaa arvioidessa on aina tärkeää tarkistaa että se täyttää kaikki tieteellisyyden kriteerit - myös luonnon- ja tilastotieteelliset. "Hallitaan tarinaa ja esitetään se niin kuin satu olisi todellisuuden yleistettävissä oleva kuvaaja" -henkiset poliittiset pamfletit eivät valitettavasti ole tieteellisiä joten ne eivät ole tiedettä vaan intressipolitiikkaa.

Journalismin suhteen sama seula. Jotta juttu olisi journalismia sen on täytettävä journalismin kriteerit. Juttu tai propaganda ei muutu juornalismiksi sillä että se julkaistaan.

jne. jne. jne.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Mielenkiintoista, että tässä YLE:n "uutisessa" mainitaan vain PerSujen olleen "pakolaisvastaisia".

http://yle.fi/uutiset/lieksa_tyrmasi_syyrialaislasten_vastaanottamisen/7141588?ref=leiki-uu

Ja kaataneen tuon pakolaisesityksen (5-4).

Vaikka kaupunginjallituksessa on vain 2 PerSua.

Joissain uutislähteissä oli mainittu myös Demareiden (3) kannattaneen PerSujen esitystä.

Anonyymi kirjoitti...

Mädättäjähän oli omalla nimellään.Kyseisen torakan yritys boikottiin vaan.Voi maksella sitä henkistä velkaansa sitten ihan omilla rahoillaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä Lieksa case herätti Twitterissäkin ansaittua keskustelua. Kymmenen ensimmäistä hirnuivat natsismia, impivaaralaisuutta ja sotalapsia. Keskustelu lopahti kuin seinään kun joku ehdotti hirnujille kyseisten lasten sijoittamista omaan kotiin ihan omalla rahalla. Niin kuin käsittääkseni Ruotsissa silloin tehtiin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle, Ano2:lle ja Ano3:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Suurin piirtein noin se menee minullakin. Noin henk koht muuten tympii, että kauppoihin on tullut aina vain enemmän sitä halal-lihaa. Tavallisiin marketteihin siis. Varusteleka on erinomainen vaatekauppa. Ja se on kyllä todellakin totta että propaganda ei muutu journalismiksi vain sillä, että se julkaistaan.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja: Minun käsittääkseni ne olivat juuri demareita. Yle on muuten nostanut tämän melojan henkilökohtaisen boikotin suorastaan jo lähelle samaa tasoa, kuin nämä Venäjä-boikotit. Seuraavan jutun otsikkoteksti on varsin kuvaava:

”Lieksan sisäpiiri pysyttelee hiljaa pakolaiskeskustelussa

Lieksan yrittäjät ja kehittäjät eivät toistaiseksi osallistu kaupungin ympärillä vellovaan pakolaiskeskusteluun. Kaupunginhallituksen viimeisimmästä pakolaisten vastaanottoon liittyneestä kielteisestä päätöksestä suivaantunut kokenut luontomatkailija on kertonut boikotoivansa paikkakunnan kauppoja. Tästä huolimatta esimerkiksi kaupunkikeskusyhdistys on päättänyt vielä pysytellä hiljaa.”

Siis voi Hyvä Jumala. Yksi tyyppi tankkaa autonsa Nurmeksessa ja siitä pitäisi ruveta ihan oikeasti esittämään joitain virallisia lausuntoja.

Tuossa juttu kokonaan:

http://yle.fi/uutiset/lieksan_sisapiiri_pysyttelee_hiljaa_pakolaiskeskustelussa/7144493?ref=leiki-uu

Ano3: Niin no, reilun pelin hengen mukaan voi tietysti todeta, että jos boikotoi poliittisten syitten vuoksi, niin ihmisillä on oikeus vastata samalla tavalla.

Ano4: Juuri näinhän Ruotsissa tehtiin. Ei ollut maahanmuuttoteollista koneistoa. Ja niitten lasten isät olivat rintamalla.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Juu.
Luin myös sen "sisäpiiri"-jutun, mutta laiskuuttani en siitä jaksanut laittaa.

Tosin Google.maps:istä kattelin jo, josko ajelisin paremmilla keleillä & lomilla täältä Isosta Maalikylästä Lieksaan tankkaamaan & kyselemään notta täältäkö niita rassisteja löytyy? ;)

Haastatteliskohan ne muakin YLE:een? :D

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vittuuntunut NettoVeronmaksaja. Olen muuten käynyt Ruunaankoskella minäkin. Ja tankannut Lieksan keskustassa rasistibensaa. Ja vielä ysikasia.

Vahtera kirjoitti...

Laitan oman facebook päivityksen tänne tiedoksi:

Hyvät ihmiset vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard, kirjailija Juha Itkonen ja tutkimusprofessori Mika Pantzar vastaan Ne. Alkaa kohdasta 20:55

Ajoin työmatkalla Pohjois-Karjalassa ja Yle Puheessa esiintyivät itseään hyvinä pitävä kansakunnan eliitti, joka keskittyi haukkumaan Niitä, jotka äänestivät 5-4 Lieksaan otettavia sodasta kärsineitä lapsia vastaan. Äänestys oli osoitus, että perussuomalaisilta puuttuu täydellisesti empatia (eihän niillä pahoilla edes ole enemmistöä Lieksassa).

Toimittaja Hazard päivitteli 9 minuutin keskustelun aikana kuusi kertaa sitä, ettei hän voi ymmärtää, mistä tämä ulkomaalaisvastaisuus kumpuaa. Koska suomalaiset matkustavat Ruotsiin ja Tallinnaan, he eivät elä pussinperällä. No, Hazard olisi voinut erotella nämä matkustajat Niistä, jotka elävät umpiossa, ja haluavat Suomen olevan erillinen saareke.
Kristillinen opisto olisi ottanut nämä 9 lasta hoiviinsa, joten se ei olisi edes maksanut mitään. (Jeesus varmaan olisi heidät ruokkinut ja vaatettanut?).

7 miljoonan Jordania on ottanut miljoona syyrialaista, joten Suomi on ihan paska maa kun ei ota kuin muutaman syyrialaisen. Suomi saa varmaan synninpäåstön kun se ottaa 800.000 syyrialaista. Vaan Jordania tuskin antaa syyrialaisille samanlaista sosiaaliturvaa kuin Suomi antaa, mutta mitä väliä, eihän se edes maksaisi mitään ottaa tänne ulkomaalaisia. Ja on täällä Suomessa tämä talvi, joten ei kai syyrialaisia leireille voi asuttaa.

Kun yksi koohottaa, kaksi ohjelmassa olevaa miestä alkoivat hekin koohottaa. Kilvan keskustelijat osoittivat kuinka pahoja suomalaiset ovat. Paitsi he kolme.

Ja paitsi Kauniaisissa asuvat, jotka pitivät oikein kansanjuhlan kun kaupunki otti ensimmäiset neljä pakolaista asumaan Kauniaisiin.

Kauniainen on aika paljon rikkaampi kuin Lieksa ja Lieksassa on jo ne 400. Haluanpa nähdä Kauniaisten kansanjuhlan sen jälkeen kun siellä on 404 pakolaista.

Sitä odottaen

Pauli Vahtera

Ekku kirjoitti...

Yleltä tuntuu tulevan joka ikinen arkipäivä aikamoista maahanmuutto-propagandaa siitä puolilta päivin alkaen.

Tänään tuntui suurin ongelma Suomessa olevan se, että täällä on "n.1000" maassa jokoi laittomasti oleskelevaa tai sitten Romaniasta tullutta kerjäläistä, jotka eivät saa maassamme ilmaista terveyden huoltoa.

Eikö tässä maassa todellakaan ole tähdellisempiä ongelmia ratkaistavaksi?

Täytyy varmaan nähdä sen verran vaivaa, että otan selville, kuka se näitä juttuja säännöllisesti juontava naistoimittaja on. Laitetaan sitten rakentavaa kritiikkiä menemään.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pauli Vahteralle ja Ekulle & kiitos kommenteistanne.

Pauli: Tämä akateemiseksi sekatyöläiseksi itseään tituleeraava Kaarina Hazard on kyllä varsin mielenkiintoinen tapaus. Mamman suoltama teksti on kaunista lukion ekaluokkalaisen maailmantuskaa ja omaa tiedostavaa erinomaisuutta, mutta niin vaan mamma saa aina annoksensa mediajulkisuutta, sillä hän on Kaarina Hazard. Hazard itsessään ei ole mielenkiintoinen, mutta se on mielenkiintoista miksi media, tällä kertaa Yle pitää Hazardin mielipidettä niin välttämättömän tärkeänä.

Jordaniahan on Syyrian naapurimaa. Suomalaisia on tiedostavalta taholta muistutettu naapurimaamme Ruotsin vastaanottamien sotalasten aikaansaamasta kunniavelasta. Mikäs siinä. Maksetaan pois. Siinä vaiheessa kun ruotsalainen yhteiskunta muuttaa itsensä lopullisesti etnohelvetiksi, niin tokihan me voimme ottaa tänne vastaan järkeviä, asiallisia ja työtaitoisia ruotsalaisia. Tervetuloa vaan.

Tuo vertaus Kauniaisiin oli varsin osuva.

Kauniainen:

- kunnallisvero 16,50 %
- työttömyys 3,6 %
- pakolaisia 4

Lieksa:

- kunnallisvero 20,00 %
- työttömyys 20,00 %
- pakolaisia 400

Ekku: Helsinkihän sitä rajoittamatonta paperittomien sairaanhoitoa on järkkäämässä. Ja siellä ei tietenkään ajatella, että mikähän se piikin raja voi olla. Lopputulemana on kieltämättä uusi ilmiö, eli huomattava määrä uutta turismia, joka tosin ei tuo maahamme rahaa vaan on meille lisäkustannus.

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä mitä journalistin ohjeet tms. sanoo sairaalloisen huomiohakuisten, henkisesti epävakaisen ja sisäiseltä rakenteeltaan pirstaleisten ihmisten hyväksikäyttämisestä mediahuomion, katsojalukujen ja irtonumeromyynnin saamiseksi. Mutta kun katsoo millaisia ihmiskohtaloita siitä seuraa, niin asiasta kyllä pitäisi olla jotain mediamoralismin yleisohjeissa.

Jotkut Tukiaisen siskokset ovat hyvä esimerkki asiasta. Jo muutama vuosi sitten näki aika selvästi että menossa on media-avusteinen itsetuho.

Jotenkin toi Kaarina vaikuttaa päivä päivältä enemmän ja enemmän… miten sen kauniisti sanoisi… Poliittinen Tuksu? Journalismin Katja Kettu?

Jos wannabe saa monen vuoden ajan tilaisuuden mutta ei koskaan kasva siitä wannabe -vaiheesta eteenpäin niin jossain vaiheessa median olisi hyvä ihan moraalisista syistä päästää ihminen yrittämään jotain paremmin lahjakkuusprofiililleen ja henkiselle tilalleen sopivaa uraa.

Musta tuntuu että Kaarina Hazardista voisi tulla ihan hyvä…

(ei hitsi, mä en keksi tohon sitten yhtään mitään ammattia tai työtehtävää mihin se sopisi)

…sairaseläkeläinen?

Jaassu kirjoitti...

Mitä tulee tuohon Jordanian ja Turkin pakolaisten vastaanottamiseen niin nuo maat eivät anna kansalaisuutta tai minkääntason sosiaaliturvaa noille sotaa pakoon lähteneille.

Pakolaiset ovat noissa maissa aidatulla leirillä josta ei tietääkseni saa poistua muualle maahan. Sen lisäksi pakolaisia hyväksikäytetään ainakin Turkissa rahastamalla nukkumapaikoista ja ruuasta.

Leirien kustannuksistakaan nuo maat eivät taida paljoa maksaa vaan rahat tulevat muilta mailta, todennäköisesti länsimailta ja ehkä YK:n kautta jonkin verran jonka rahoista länsimaat maksavat aika suuren osan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Jaassulle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Tuo Suomen Sanomalehtimiesten Huoneentauluhan sanoo seuraavaa:

MOTTO: Vastuusi perustuu lakiin ja hyvään lehtimiestapaan.

1. Totuuden ja oikeudenmukaisuuden kunnioittaminen on tärkein velvollisuutesi.

2. Kunnioita yksilön mainetta, loukkaamattomuutta ja ihmisarvoa.

3. Pysy tosiasioissa, epämieluisissakin.

4. Erota oma mielipiteesi tapahtumien kerronnasta.

5. Vältä aiheetonta yleistämistä, muista sanojen ja kuvien vastuu.

6. Muista että syyte ei ole tuomio etkä sinä ole tuomari.

7. Muista nimisuojan velvoitukset.

8. Suojaa omaisia.

9. Puolusta uutisen rehellisen hankkimisen ja julkaisemisen oikeutta sekä arvostelun vapautta.

10. Älä kirjoita omantuntosi vastaisesti. Muista käytöksesi heijastuminen koko ammattikuntaasi.

11. Ajattele, harkitse, TARKISTA.

Eipä journalistejamme tuo huoneentaulu pahemmin enää tunnu kiinnostavan. Hazardin kohdaltahan voi sanoa, että hänhän siis kertoo olevansa ”akateeminen sekatyöläinen” eikä varsinaisesti toimittaja, joten eihän tuo häntä sido muutenkaan.

Media-avusteinen itsetuho on hyvä termi. Oikeastaan voi myös käyttää termiä ”median vaatima itsetuho”.

Jaassu: Pitää paikkansa. Eikä niillä olisi minkäänlaista mahdollisuuttakaan siihen. Jordanian BKT on 5.100 taalaa per kärsä. Suomen BKT on 47.625 taalaa per kärsä ja Suomikin menisi tuosta ihmismäärästä näillä myönnetyillä sosiaalieduilla pankrottiin välittömästi.

Suomessahan termit pakolainen ja siirtolainen menevät sillä lailla pahasti ristiin, että jos vaikkapa Afrikasta tuleva heppu saa jalkansa Suomen kamaralle ja pyytää turvapaikkaa, hän takasi silloin itselleen loppuiän oleskelun Suomessa ja elatuksen sitä myötä. Elatuksen suomalaisten standardien mukaan.

Jos maahanmuuttoteolliseen kompleksiimme upotetut rahat käytettäisiin katastrofiapuun, sanotaanko nyt vaikka tuonne Jordanian pakolaisleireille, niin sillä voitaisiin oikeasti auttaa. Nyt sillä rahalla hankitaan vain oikeaoppista tiedostavaa hyvää mieltä. Mutta siitähän siinä vaan on kysymyskin.

Suurin ongelma vaan on siinä, että tiedostava väkemme kerta kaikkiaan kieltäytyy vastaamasta kysymykseen, että mikä se avoimen piikin raja sitten on. Ja se tarkoittaa, että rajaa ei ole. Ja niin kuin voi vaikka somaliväestöstä katsoa kohta neljännesvuosisadan kokemuksella, niin se seuraava sukupolvi on yhtälailla elätettävä.

Närpes varg kirjoitti...

Tuo Lieksan juttu sai häpeän punan nousemaan kasvoilleni. Että tällaista Suomessa vielä tehdään! Että mennään sanomaan kärsiville lähimmäisille, että meille ei enää mahdu!
Suomen kansainvälinen yhteisö pitäisi mielestäni heti kutsua hätäkokoukseen ja sen olisi oitis määrättävä poistumiskielto kaikille Lieksan päättäjille. Ei askeltakaan oman pitäjän ulkopuolelle! Ja jos heillä on tili jossain muualla kuin lieksalaisessa pankissa niin varat on heti jäädytettävä.
Lisäsanktiona vielä se, että jos vaikka kunnanjohtaja nähdään Nurmeksessa, niin sitä saa nimitellä rassistiksi ja fassistiksi. Eikä tippaakaan bensaa lieksalaisilta huoltsikoilta! Ei edes tikkukaramellia sikäläisistä marketeista! Nämä toimet panevat kunnan talouden polvilleen ja sen on tultava pyytämään anteeksi Suomen kansinväliseltä yhteisöltä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Närpes Varg. Noin mutkan kautta mieleen tulee vanha Eppu Normaalin kappale ”Terve vaan ja onnea” vuodelta 1982:

”Suomi-pojat paistuivat kuin korput pelleillä
johan oppi äijät ettei Rauhanjunan kanssa pelleillä”

Harmi, ettei tuota löydy youtubesta.

lappeen loikoja kirjoitti...

Spotifystä löytyypi kyseinen kappale ja paljon muutakin vaikeasti tavoitettavaa musiikkia.
Olen muuten vuosia seurannut kirjoituksiasi vaan eipä ole aikaisemmin tullut kommentoiduksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Lappeen loikojalle, kiitos vinkistä, tervetuloa kommentoimaan ja leppoisia loikoiluja.

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa muistaa ottaa joka kerta esille se kortti että Somalia on turvallinen maa. Peruste on se että somalit käyvät siellä lomilla. Jos siellä voi käydä omin päin niin se on turvallinen.

Turvallinen maa ja turvaton maa ovat hieman tulkinnanvaraisia ilmaisuja. Se onko jokin maa turvallinen tai turvaton riippuu siitä kenelle sitä arvioidaan. Somalia on suhteellisen turvallinen maa somaleille koska he osaavat olla siellä. Sen sijaan ei-somalille Somalia on suurimmaksi osaksi turvaton. Tätä voi soveltaa muihinkin maihin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Palataanpa ajassa noin 10 – 12 vuotta taaksepäin. En muista ihan tarkkaa aikaa. Asuin silloin vielä Helsingissä, istuin yhdessä kulmakuppilassa ja luin iltapäivälehtiä, jossa toisessa kerrottiin ihasteleva juttu lukiota käyvästä somalitytöstä, joka ”pisti suomalaisilta rasisteilta jauhot suuhun rempseällä käytöksellään”. Jutussa mainittiin, että ennen kuin hän meni lukioon, hän oli viettänyt ”ihanan välivuoden” Somaliassa. Tämä siis jo noin kymmenen vuotta sitten.

Olen yrittänyt etsiä tuota juttua netistä, mutta valitettavasti se taisi olla vain paperiversiossa. Kuvaavaa, yhtä kaikki.

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä mahtoiko kyseinen somali lukea tuota juttua jälkeenpäin. Tuo juttu vaikuttaa sellaiselta että toimittaja väritti tilannetta mieleisekseen tai keksi hatusta mitä tapahtui. Toimittaja teki jutun tarkoituksellisesti sellaiseksi joka tukee oman agendan ajamista. 10-12 vuotta sitten mediayhtiöllä meni paremmin, toivottavasti hänet on sittemmin irtisanottu.

Kertoo jotain toimittajien tasosta että he eivät ole ottaneet juttujensa aiheiksi sitä miksi somalit tykkäävät käydä lomalla Somaliassa. Tyhmempi voisi kysyä että eivätkö he osaa päättää kummassa ne haluavat olla? Miksi Somaliasta on paettu tai "paettu" johonkin mutta kun on saanut oleskeluluvan jossain, niin heti mennään käymään Somaliassa. Toimittajat eivät myöskään ole ottaneet käsittelyyn mitä että "turvallinen maa" tai "turvaton maa" ovat tulkinnanvaraisia termejä. Tai sitä miksi Baltiassa ei ole montaa somalia vaikka sinne pääsee teknisesti ihan yhtä helposti kuin Suomeenkin. Niin no jos he noin tekisivät niin sellainen ei edistä omaa agendaa.

Ei noilla journalistin ohjeilla tee mitään jos ei noudata niitä. Mitä agendan ajamisestakaan tulisi jos niitä noudattaisi.

Aiemmin totesin että ennen oli hyvä että lehdet olivat virallisesti ja avoimesti puolueiden lehtiä tai puolueiden äänenkannattajia. Se että jokin lehti oli puoluelehti tai puolueen äänenkannattaja, antoi ennakkovaroituksen yleisölle että siihen pitää suhtautua puoluelehtenä ja puolueen äänenkannattajana ja sisältöä tuli pitää puolueen agendan ajamisena. Tämä riippumatta mistä puolueesta oli kyse. Puoluelehdet ja äänenkannattajat suunnattiin "omille" joten ei niillä yritettykään miellyttää muita. Näin oli "jokaiselle jotakin" tarjolla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Voi tietysti olla, että toimittaja pisti juttuun omiaan ja ihmetteli ehkä jälkeenpäin, että joku saattoi siitä vetää herneet nenään. Mutta kyllä kyseisestä somalista sai hyvin itseään täynnä olevan vaikutelman. Toimittajan tuella tai ilman.

Somalit kai lomailevat Somaliassa niin kuin muutkin ihmiset, sillä hehän ovat Euroopassa eräänlaisina siirtotyöläisinä.Työ on vai ihan uutta ja ennen näkemätöntä eli se työ on ”maahanmuuttaja”. Suomalaiset menivät Ruotsiin maahanmuuttajina ja sitten menivät töihin. Somaleille ja muutamalle muulle kansakunnalle pelkkä maahan pääseminen on se ammatti itsessään. Ja miksi ei olisi, kun typerykset elättää.

Tuosta näkemyksestäsi aikanaan olleista puoluelehdistä olen edelleenkin samaa mieltä kanssasi.