perjantai 20. elokuuta 2021

OHISALO JA JATKUVA PAKKOMIELLE

Niin kuin lukijakin hyvin tietää, ei vihreitten/de röda puheensanelija Maria Ohisalo miellä suinkaan olevansa sisäministeri vaan sisäänheittoministeri jolla on pakkomielle saada Suomeen aina vain enemmän kehitysmaalaisia ja nimenomaan sellaisia jotka eivät sopeudu tänne mitenkään. Varsinkaan kun heiltä ei sitä edes vaadita. Ei ole koskaan vaadittu. Nyt kun Afganistan sitten romahti niin kyseinen pakkomielle otti lisäboostia:

Ohisalohan on oikeassa. Humanitaarisella maahanmuutolla on väkisin juntattu paikkansa yhteiskunnassamme. Paikka, jossa tietty väestönosa saa automaattisen ja pysyvän elatuksen vaikka heillä ei olisi turvapaikan tarvetta. Ja vaikka he lomailisivat lähtömaassaan. Jossa he olivat turvapaikkahakemuksensa mukaan hengenvaarassa. Ja lisäksi ovat täällä Suomessa muutenkin kunnostautuneet. Muistutetaanpa eräästä tilastosta:

Mikäs maa siinä muuten olikaan kärjessä? Oikeaoppisen pakkomielteensä riivaama Ohisalo ei tästä tilastosta välitä. Eikä siitäkään, että vaikka turvapaikan hakeminen olisi ihmisoikeus niin suomalainen vallitseva käytäntö eli automaattinen loppuiän elatus ei ole. Mitä tulee Perussuomalaisten kylmääviin linjauksiin niin enempi kylmäävää on Ohisalon ja kaltaistensa toistuva vetoaminen kansainvälisiin sopimuksiin jotka ovat olemassa vain heidän korviensa välissä. Mitenkäs se menikään… joo, valhe on totuus. Mutta Ohisalohan jatkaa:

Kieltämättä nimenomaan vihervasemmistolaisten asenteissa on paljon korjattavaa. Yhteiskuntarauhan kannalta on nimittäin varsin järjetöntä että tietyt maahanmuuttajaryhmät nostetaan automaattisen ja pysyvän elatuksen lisäksi käveleviksi ja arvostelun yläpuolella oleviksi solidaarisuuspokaaleiksi. Millä helvetillä ne silloin ”kotoutuvat”? Miksi niitä edes huvittaisi? Karmea sanahirviö sinänsä tuo kotoutuminen.

Mitä taas tulee lauseeseen ”työmarkkinammekin tarvitsevat tekijöitä lähtömaasta riippumatta” niin kuka tahansa jota ei vaivaa vihervasemmistolainen pakkomielle tuumaisi että jopa heitit melkoisen huumorin pläjäyksen. Tyyliin ”eihän se ole toiminut kymmeniin vuosiin ts. ei koskaan mutta jos oikein toivotaan ja varsinkin intetään sen välttämättömyyttä, niin ehkä se alkaa toimimaan”.

Mutta Ohisalo ei tajua. Hän elää pakkomielteessään. Ehkä sellainen elämä on kaunista. Kaikki on valmiiksi ajateltua, absoluuttisen oikeaa ja ongelmana ovat vain ne ihmiset jotka eivät ymmärrä pakkomielteen kauneutta, välttämättömyyttä ja väistämättömyyttä.

Tulee muistaa, että pakkomielteestä kärsivät pitävät tässä maassa valtaa. Eivätkä he halua luopua vallastaan. Mitenkäs se pakkomielteestä vielä pidempään kärsineessä Ruotsissa tilanne olikaan?


49 kommenttia:

Dr Outhouse kirjoitti...

Nyt kun mukavasti valvottaa taas, niin muistelen tässä paria lukemaani artikkelia ja erästä psykologi Jordan Petersonin haastattelua. Peterson kertoi omaan tyyliinsä sillä kertaa Yhdysvaltain armeijasta, sen yhteiskunnallisesta merkityksestä omalle maalleen koulutuslaitoksena, työllistäjänä, mahdollisuuksien tarjoajana niille, joiden lahjat tai rahkeet eivät riitä kouluttautumaan siviilissä ammattiin tai työllistymään muutoin. Maan armeijalla on syvällinen ja perusteellinen historia ihmisten kykyjen esiin kaivamisessa ja testaamisessa. Se on ollut absoluuttisen tarpeellista, jotta on saatu seulottua kyvykkäimmät ja soveliaimmat toimimaan oikeissa tehtävissä armeijan menestyksen takaamiseksi. Eräs keskeinen metodi on ollut älykkyysosamäärän määrittäminen. Yhdysvaltain armeija on pystynyt murskaavan suurella ainoistolla osoittamaan, että mikäli henkilön äo on 83 tai vähemmän, hän ei kykene omaksumaan mitään sellaisia taitoja, että pystyisi hyödyttämään yhteisöään länsimaisen sivistystason yhteiskunnassa. Heistä tulee väkisinkin elättejä, he tarvitsevat yhteisön(sä) tukea tullakseen toimeen ylipäätään. He ovat raa'asti ajatellen taakka ympäristölleen, mutta kristillis-protestanttista moraaliperintöä vaalivissa yhteisöissä on heidän hyvinvointiinsa panostettu. Heille ei siis ole hyödyllistä käyttöä yhteisissä ponnistuksissa.

Tarkasteltaessa kansojen älykkyyden eroja, on useissa tiedeartikkeleissa älykkyyden määrityksissä saatu keskenään yhdensuuntaisia tuloksia. Kun keskimääräiseksi ("normaaliksi") älykkyysosamääräksi on valittu 100, niin erot kansojen äo:ssa ovat merkittävät mm. Euroopan 96-101 ja Itä-Aasian 104-108 eduksi. Vastaavasti Lähi-Idässä ja Keski-Aasiassa äo on keskimäärin vaihdellen n. 80-87, Afrikassa 66-74. Gaussitettuna siis em. alueiden väestöstä Lähi-Idästä saattaisi löytyä muutama, jotka onnistuttaisiin asettamaan johonkin perässävedettävän hommaan länsimaisessa teknologiayhteiskunnassa ja ehkä löytyisi joku jopa näkökannastamme katsoen normaalikykyinen henkilö. Afrikasta ei sitten oikeastaan löydetä ketään.

Noilla alueilla asuu valtavasti ihmisiä ja heitä hakeutuu valtavasti koko ajan korkeamman älykkyyden maihin. Tekemään mitä...? Pakolaisten siirtely liian kauas viiteryhmästään tuhoaa heidän elämänsä ja vastaanottavan länsimaan kulttuurin perin juurin.

No, todellisuudessa tämä edelle kuvailemani on hyvin karkeaa yleistämistä ja hyviä yksilöitä löytyy seasta. Mutta kansojen etuja varjellessa induktiivinen päättely on ehdottomasti kiellettyä. Yksi kärpänen ei vielä kesää tee...

Edelle ryöpyttämäni me täällä voiman pimeällä puolella tietysti jo tiesimme. Tuskissaan tässä vaan kiemurtelee ja itseään kiusaa.

Tämä kun ei ole kuivakka tiedefoorumi, niin jätän viitteet pois. Voin pyydettäessä niitä kirjoitella sitten.

Hvyää ötyä

keski-ikäinen pikkupoika kirjoitti...

Afgaaneja yritetään lennättää Eurooppaan elätettäväksi käyttäen talebaneja tekosyynä. Se että talebanit ottivat koko maan haltuunsa parissa päivässä sen jälkeen kun ulkomaalaiset joukot lähtivät osoittaa vain sen, että samaa porukkaa nuo kaikki ovat.

Talebanien armeija on suuruudeltaan vain viidesosa maan virallisesta armeijasta, mutta kun joka ukko vaihtaa puolta samalla kun paikallishallinnot tekevät talebanien kanssa sopimuksia niin eihän tämä voi tarkoittaa muuta kuin sitä, että se keskiverto afgaani ottaa talebanin hallinnon mielellään vastaan. Jo pelkästään nuo aikaisempien talevania paenneiden raiskaustilastot Suomessa kertovat, että ainakaan naisten alistaminen ei ole talebanien yksinoikeus.

Jenkit laittavat hienoja kuvia urheasta pelastusoperaatiostaan jossa yhteen koneeseen saatiin 640 pelastettua. Kuvassa noin tusina lasta, tusina kaapunaista ja loput on sitten partalapsia. Kovasti onnea vaan kaikille, varsinkin veronmaksajille.

Jaska Brown kirjoitti...

Turvapaikan hakeminen on afgaanin ihmisoikeus eikä siitä tule tinkiä. Se että afgaanin turvapaikkahakemus hylätään ja afgaani käännytetään heti rajalta, on suomalaisten ihmisoikeus eikä siitä tule tinkiä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Dr Outhouselle, keski-ikäiselle pikkupojalle ja Jaska Brownille & kiitos kommenteistanne.

Dr Outhouse. Tuotahan syvästi vihattu Tatu Vanhanenkin kertoi tutkimuksessaan. Suvaitsevais-tiedostava puoli ei hyväksy noitten faktojen esittämistä. Ne kun eivät ole yhteisten kuvitelmien mukaisia. Kas muuten kun sanoit hyvää ötyä. Siihen palataan pieneltä osalta ensi viikolla.

keski-ikäinen pikkupoika: Taisi olla niin että 99% afganilaisista kannattaa sharia-lakia. Nehän saavat mitä haluavat. Mitä me suomalaiset lähedtään siihen sekaan sotkemaan?

Jaska: Kannatettaneen… kannatetaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä toiminnassa ei ole mitään järkeä, kaikkein vähiten auttamisen kannalta.

Mutta kaikkein älyttömintä on tuo loppuelämän elatus. Ihmisellä on oletetusti hätä nyt - sitoudut maksamaan hänen ja jälkeläistensä elatuksen ikuisesti! Tai siis sitoutat lapsesi siihen. Ja maksut ja ongelmat kumuloituvat hirveää vauhtia, sillä kehitysmaamuslimit ovat joka saatanan tilastossa surkeimpia.

En tiedä, miksi teimme tämän lapsillemme. Järkyttävää.

Valtsu

Anonyymi kirjoitti...

Kävelin eilen auki olevan television ohi ja siellä mies sanoi raiskausten lisääntyneen 50 %. Pysähdyin katsomaan, YLE oli asialla ja heillä oli myös selitys. Johtuu koronarajoituksien purkamisesta. Räkä purskahti naurun seassa ja piti juosta keittiöön hakemaan paperipyyhettä.

Työvoimapulasta. Meillähän on avonaisia työpaikkoja noin 30 000 kuukaudessa. Niiden laatua ei tiedä ennen kuin hakee työtä. Saattaa olla sama työpaikka moneen kertaan mainittuna ja nollatunti soppareita joissa odotellaan kotona ilman palkkaa eikä olla työtön. Tunti viikossa talkoitakin poistaa työttömyystilastosta.

Mutta kun työttömiä työnhakijoita on n. 300 000. Jos mukaan lasketaan "työvoimapoliittisissa" toimenpiteissä olevat, tunnin viikossa työtä tekevät, nollatuntisopimuksilla työtä odottavat ja yrittäjäksi pakotetut virkamiehen -naisen toimesta, niin luku pitää kertoa vähintään kahdella. Ja tätä sanotaan työvoimapulaksi. On jotain uudempaa matematiikkaa jota ei maallikko enää ymmärrä. Jos luvut olisivat toisinpäin, ymmärtäisi paremmin.

Unknown kirjoitti...

Jokohan 20kk kuluttua kuuluisi eri ääni kellossa. Toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato. Mutta ne on pitkät nää 20 kk.

Tapsa vaan

Anonyymi kirjoitti...

Yrittäkääpäs bongata YLE'n uutisista tai ajankohtaisohjelmista joku joka tekee työtä yksityisellä sektorilla ja näin ollen maksaa myös veroja. Ei tule aivan heti mieleen yhtäkään. Sen sijaan löytyy joka ristuksen päivä johtajaa, ylijohtajaa, asiantuntijaa, johtavaa neuvojaa, johtavaa ylineuvojaa, ylineuvovaa johtajaa yms. kertomaan kantansa asioihin joita ymmärtävät vähiten.

Anonyymi kirjoitti...

Kuinkas on; ovatko nämä ihmiset saaneet vähintään kaksi piikkiä, testattuja, istuneet viikkokausia karanteenissa, käyttäneet maskia? Onko heillä piikkipassi sekä tavallinen passi käsilaukussa, onko heillä testitulos?

Ja sitten tämä; miten voivat pakolaiset, jotka ovat siis paenneet jotain, viettää viikkokausia lomaa maassa, josta ovat paenneet?

Ei, tässä on kyse aivan jostain muusta ja siispä toivotan onnea tuleville sukupolville tässä surrealistisessa maailmassa. USA on hajoamassa kuin korttitalo. Ketkä ovat niitä uusia maailmanherroja ei ole vaikea edes arvata.

Anonyymi kirjoitti...

De röda älyllinen epärehellisyys näissä asioissa jaksaa raivostuttaa.
Jos kaikki tahot ovat sitä mieltä, että jollain aikataululla afgaanit ovat taas joka tapauksessa Euroopan porteilla lausumassa taikasanaa "Asylum", niin miksi turhaan korottaa mitään kiintiöitä? -Tänne millä tahansa verukkeella pääsevät lopulta kuitenkin saavat jäädä ikuisiksi ajoiksi.

Afganistanissa asuu luokkaa 38-40 miljoonaa ihmistä (+afgaanit Pakistanissa ja Iranissä päälle), joilla periaatteessa kaikilla on yhtä suuri oikeus hakea Euroopasta turvapaikkaa, niin mikä hyöty/apu/ratkaisu on sillä, että Suomi (tai mikään muukaan maailman maa) nyt sitten tuplaa kiintiöpakolaistensa määrän.

Sarkastisena nyanssina kummeksun myös sitä, että miksi afgaanivirrat eivät suuntaudu rauhalliseen rajanaapuri Kiinaan?

Andy

Anonyymi kirjoitti...

Moro Ykä,
Huomasitko muuten miten Vale-Median uutiskuvien sisältö vaihtui?
Ensiksi oli kiitoradat, tiet ja lentokoneet (sisällä ja ulkona) täynnä hädässä olevia Partalapsia, kun ihmiset täällä suomessa kommentoivat kyseistä tilannetta, niin simsalabim Vale-Median uutiskuvat ovatkin yhtäkkiä täynnä naisia ja lapsia.
Lisäksi noissa kuvissa naiset ja lapset näyttävät olevan länkkäreiden suojaamissa evakuoinneissa ja taas Partalapset näyttävät järestäytyneen paikallisten evakuointi prioriteettien mukaan!

Voi Aikoja Voi Tapoja

Anonyymi kirjoitti...

Jostain syystä, jota en syvällisesti pysty anaalisoimaan, mediassa on viime aikoina ollut muutama juttu miten pakolaisena maahan tullut naisoletettu on aloittanut lääketieteen opinnot. Hienoa. Mutta miksi tällaisia poikkeustapauksia buustataan? Antavatko ne oikean kuvan maahan tulleiden yleisestä tasosta? Ns. länsimainen yhteiskunta perustuu oikeastaan kahden seikan ympärille: järjestelmällisyys ja pitkäjänteisyys. Millään muulla tavalla ei synny tulosta tai pidetä tasoa yllä. Impulsiivisuus ja äkkinäisyys on tietysti osa yhteiskuntaa, mutta sellainen kannattaa varata urheilijoille tai taiteilijoille.

Jopa yksitoikkoinen tai yksinkertasiseksi luokiteltu työ vaatii, että töihin tullaan tiettynä aikana ja tehdään työ annettujen ohjeiden mukaan. Voi olla, että on ilkeämielistä panettelua ja solvaamista, mutta kiinalaisten Afrikanvalloitus on tyssäämässä siihen, että paikalliset työntekijät tilin saatuaan lähtevät välittömästi tuhlaamaan rahansa eikä työpaikalla näy ketään kunnes rahat on tuhlattu.Siksipä Afrikassa toimivat kiinalaisfirmat tuovat omat työntekijänsä Kiinasta.

Joppos123 kirjoitti...

Ilmastotoimien varjolla ollaan ajamassa alas teollista tuotantoamme ja nyt mätäsalo on käymässä myös elintarviketuotannon kimppuun muutoin se kuikka kaataa hallituksen.
Ei se nauta tyhmä ole vaan ideologiassaan johdonmukainen.
Vihreiden tavoite on ollut ja on edelleen länsimaiden talouden ja sisäisen turvallisuuden tuhoaminen ja nyt sille naudalle avautui oiva tilaisuus toteuttaa sisäisen turvallisuuden mädättäminen.
Mätikselle olisi suotastaan mannaa taivaalta jos rajoillemme ilmestyisi kymmeniä tuhansia afgaanimulliturpia vonkumaan asyyliä.
Huomatkaa,että sisäisen turvallisuuden kanisteri ajaa samaan aikaan alas poliisin resursseja 450 htv:n verran, sattumaako?
Saas nähdä kuinka suuri kepun hallituskiima loppupelissä onkaan kun syksyn budjettinäytelmä alkaa.
OT:
Nyt ollaan laittamassa Kabuliin joukkojemme "creme de creme:n" (jokainen voi arvuutella mistä sakista on kysymys) porukkaa muutamia kymmeniä turvaamaan evakuointia.
Sieltä lähtö tehtiin aivan liian hätäisesti ja nyt paikataan sitä idioottimaisuutta.
Toivotaan, että homma menee hyvin. Meinaan meidän porukalla ei ole kovuudesta huolimatta mitään saumaa jos partasuut alkavat tulla tuhatmäärin silmille, ei vaikka sinne aika rivakasti jenkkien ilmatuki saadaankin.
Tai sitten sen varvastossulauman pysäyttämiseen pitää käyttää niin paljon ilmasta tulevaa tavaraa, että siviiliuhreja tulee tolkuton määrä. Sitä taas ei "Sleepy Joen" poliittinen perse kestä.
Toivon siis hartaasti, että jenkkien kohtalo Mogadishussa ei uusiudu meidän poikien kohdalla.

Anonyymi kirjoitti...

tuohon dr. outhousen kirjoitukseen vielä toinenkin näkökulma, minkä luulisi olevan maailmanhalaajallekin tutumpi kuin kylmää insinööritodellisuutta edustava looginen päätelmä:

Samalla kun tänne otetaan ihmisiä, joiden edellytykset selviytyä omillaan suomen kaltaisessa yhteiskunassa, ts. pelkkänä elättinä ja riippakivenä, nuo ihmiset samalla tuomitaan loppuelämäkseen hyvin harvakseltaan saavuttamaan mitään sellaista omavaraisuutta, jota länsimaissa pidetään itsenäisen ihmisen mittana. suoraan paarialuokan pohjalle vaan. hiukan elintasolla korjattu ryysyläiskerjäläisten ryhmä, joka kyllä itsekin varmasti ymmärtää kohtalonsa.
kai tuo vihamielisyys länsimaita kohtaankin kumpuaa osin tuosta jaetusta roolista, tai en suuremmin yllättyisi.
onhan tuolla (sikäli unelmissa varmasti hyvää tarkoittavalla) kohtelulla ja "pelastamisella" sellainen sielua ja tervettä itsetuntoa murskaava vaikutus, jota pitää sitten kompensoida jollain järjettömällä uholla ja katkeruudella.

Anonyymi kirjoitti...

Montako afgaania riittää hutisalolle? 4000? 40 000? 400 000? 4 000 000? Tuon verran kai ei diggaa talipaanuista. Vai 40 000 000? Olisihan se väärin valikoida, siis syrjiä. Missäs ne asustaisivat? Kuka ne ruokkisi? Mistä rahat?

Mihinkäs me suomaliset menisimme, missä asuisimme, mistä rahat?

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Iltalehdessä on taas ahkeroitu ja kaivettu esille afgaani, irakin kautta tullut nainen. Voi kun ihqua, kun on pärjäänyt, ei siinä mitään. Vaan se että jutusta paistaa läpi länkkäreiden syyttäminen afagaaninaisten ja tyttöjen ahdingosta, ei puhettakaan, että vika olisikin niissä "afgaanimiehissä" jotka antautuivat ilman taistelua talibaanielle. Ei, syy on vain ja ainoastaan länkkäeiden, mokomien roistojen!
Samalla moittii persujen Purraa ja Halla-ahoa, että kuinka ne kehtaavat moittia afgaaneja, kun arvostelevat sharian hyväksymisestä afgaaneja. Voihan taas nyyh nyyh ja nyyh.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Olen ymmärtänyt, että sisäministerille kuuluu suomalaisten hyvinvointi ja sisäinen turvallisuus. Ohisalo on ymmärtänyt pestinsä aivan väärin; tuomalla yhteiskuntaan jatkuvalla syötöllä sopeutumatonta ainesta, hän pontevimmin ajaa näiden asioita ja oikeuksia ja varsinkin näitä viimemainittuja. Velvollisuuksiahan ei ole. Ja kaikkihan tietävät, kuinka siinä käy; kun yhdelle taholle kumartaa, niin toiselle pyllistää. Pyllistyksen kohteena ovat nyt suomalaiset. Se oli muuten aikoinaan, jolloin naisten housujen käyttö ei ollut vielä kovin yleistä, kaikkein loukkaavin teko toista ihmistä kohtaan, hameen nosto korviin ja pyllistys; siitä joutui käräjillekin kunnianloukkauksesta. Erään tarinan mukaan pimeässä taskulampulla kyseiseen paikkaan valoa näyttänytkin sai käräjillä tuomion. Ohisalon pyllistys kansanryhmälle eli suomalaisille tekee karmeaa jälkeä.

Saas nähdä, kuinka lain käy Eduskunnassa. Aloittaako keskusta tavanomaisen vänkäämisensä ja sitten äänestää ”jaa”? Mitä veikkaatte?

Aika erikoista, että amerikkalaisilta jäi Afganistaniin talebanien haltuun paljon sodankäyntiin tarvittavia aseita ja muuta kalustoa, aivan kuin olisivat kiireellä lähteneet... Jokin taitaa mättää tässäkin? Ja odottakaa vaan, niin kohta meidän hallitus kaivaa esille YK:n Guterrezin junaileman GCM-sopimuksen, jonka ei pitänyt olla millään muotoa sitova, mutta Suomessa se taas selitetään sellaiseksi ja pian on katto korkealla ja seinät leveällä. Kyllä tänne mahtuu!

Rouva Ano

QroquiusKad kirjoitti...

Ei se ole mikään pakkomielle, joka hilpeää Huti-Maisaa ajaa muuttamaan Suomen kadut Paskastanian luotibulevardeiksi ja raiskauskujiksi. Vielä vähemmän kyse on siitä, etteikö hän muka tajuaisi.

Hän tietää ja tajuaa helvetin hyvin! Hän tekee sitä mitä tekee puhtaasta, aidosta ja silkasta pahantekemisen riemusta!
Hänen sisälmyksissään kiehuu saastainen kattila täpötäynnä inhaa tuhoamisen ja saastuttamisen halua, halua hävittää Suomesta kaikki arvokas ja kunniallinen!

Se on sitten oma asiansa, mistä tämä tarve ja sitä tuottava erittäin vaikea luonnevika on kehittynyt. Minulla on oma näkemykseni, jonka olen täälläkin usein tuonut ilmi, joten ei sitä sen enempää;
sehän voi olla jotain aivan muutakin.

Mutta tyhmyyttä, tietämättömyyttä tai ymmärtämättömyyttä se ei ole!
Se on pahuutta.

Pahuutta.
Pahuutta.
Pahuutta.

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys, tuossa yhden hourupään avautumisessa/ehdotuksessa ei ol emitään yllättävää. Eiköhän tuon loispuolueen sisällä olla jo pidemmän aikaa tuskailtu sen kanssa että (muuten erittäin hyödyllinen) korona hankaloittaa yhteiskunnanelättien tänne rahtaamista. Afganistanin, itse aiheutettu kuten yleensä, tilanne antaa hyvän tekosyyn esittää valistunutta, parempaa ihmistä.

Huomionarvoista on kuitenkin ettei vasureita (ylläri!) lukuunottamatta vastakaikua ole tullut. Jopa demarit ovat olleet toppuuttelemassa mitä en olisi ikinä uskonut. Onkohan Purran valinnalla vaikutusta asiaan? Pelätään äänestäjävuotoa tai ei haluta muuten vaan poltella siltoja? Demareista asiaa kommentoi vielä vara-pj, joka Pikkusannan varteenotettavin haastaja puolueen sisällä.

Viimeisenä vielä mielenkiintoinen artikkeli yleensä täysin komediaosastoa edustavasta Iltapulusta:
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/76eb1eb7-6767-46e9-bc2f-010a4ce24f67
Jutun ihan lopussa mielenkiintoinen kommentti sananvapaudesta. Olkoonkin että ko. henkilö elättää itsensä meidän verorahoilla, työssä jota ei olisi ilman tätä haittailmiötä, niin mielenkiintoiseksi tuon tekee se että erittäin ehdottomasta ja rajoittavasta kulttuurista tullut ja sen jossain määrin kokenut ihminen sentään ymmärtää sananvapauden arvon. Silloinkin kunnäkemys ei itseä miellytä(?). Meidän kermaperseet ovat päässeet aivan liian helpolla elämässä, että tuollaista ymmärtäisivät.

t.Puupääukko

Anonyymi kirjoitti...

Sama kaiku on askelten; Saigon 1975 ja Kabul 2021:
https://www.youtube.com/watch?v=Y-Q61BWOkzw

Sitä kun elinaikanaan on saanut jo kahdesti todistaa kuinka amerikkalaiset jättävät liittoutuneensa oman onnensa nojaan ja kun tätä edeltää vielä vuosikymmenien sotatoimet maan alueella, laajamittainen korruptio sekä näistä seuraava totaalinen moraalikato niin alkanette ymmärtää miksi en koskaan ole lämmennyt nato-kiimailulle.

Miten Yhdysvaltojen ja Venäjän sotatoimet eroavat toisistaan?
- toinen pyrkii valloittamaan infrastruktuurin mahdollisimman ehjänä ja toimintakykyisenä kun taas toinen pommittaa ensin kaiken paskaksi ja sen perään rakennuttaa tilalle ostoskeskukset mäckdonaldseineen ja starbuckseineen...

No nyt sinne pääsee muutama kymmenen suomalaissotilastakin pelastamaan avaruusaivoinsinöörejämme, joista osa saapui Suomeen vuoden 2015 matu-vyöryn mukana (pv:n tarjotessa heille pikkolopalvelut rajalta alkaen..!) ja on nyt LOMAILEMASSA tuossa paikassa.


-Tvälups-

Jk Lähettäkää ulkoministerimme paikan päälle "neuvottelemaan" Taleban-johdon kanssa!

Anonyymi kirjoitti...

Dr Outhousen kirjoitukseen liittyen/lisäten:

McNamara's Morons / Project 100,000

https://www.youtube.com/watch?v=_J2VwFDV4-g

https://www.cleveland.com/opinion/2019/05/the-shameful-vietnam-war-policy-that-recruited-low-iq-men-to-die-for-their-country-louis-h-pumphrey-opinion.html

https://bigthink.com/politics-current-affairs/story-behind-mcnamaras-morons

https://en.wikipedia.org/wiki/Project_100,000

Jotenkin sitä tällainen salaliittoteoreetikko päätyy ajatukseen ettei Yhdysvalloilla ole ollut tarkoituskaan voittaa käymiänsä sotia vaan kaikin keinoin pitkittää niitä, jotta sen sotateollinen kompleksinsa saa maksimoitua voittomarginaalinsa:

https://www.youtube.com/watch?v=-XeNrJeOobo
- kokonaiskustannukset

https://www.youtube.com/watch?v=dvHr6tsc9JA&t=937s
- voittojen jakaantuminen

Peace sells but whos buying


-Tvälups-

Pate kirjoitti...

Terve! Aluksi totean, kiitos kärsivällisyydestä kaikille blogien pitäjille. Eli kommentoinnin mahdollisuuden. Hermothan tässä on menneet jo ajat sitten, koskien esim sisäministeriä sekä hoviaan. Kaikilta päinvastoin ajattelivilta. Mutta joo, kun tuota afganistanin juttua aikoinaan arvosteltiin, niin vastaus oli, että lässynlässyn ja spr sekä muut jaxuhali järjestöt paikalle yms, niin naiset ottavat tyyliin ohjat käsiinsä. Ihan mainio tavoite. Mutta täynnä vailla realismia. Aina onkin ollut ns mutu tuntuma, että pääasia, että miljoonat viuhuu ja kukkahattutädeillä on palkattua toimintaa mikä on tiedetty jo ajat sitten mahdottomaksi. Eli että muslimi perinteet muuttuisivat, kun menmään ja rakastetaan sekä jaxuhaleja. Täällä skandinaviassakin haistattavat paskat meidän kulttuurille. Pääasia, että naiset kulkevat kummituksina sekä heidän oikeuksiaan ei loukata.

Anonyymi kirjoitti...

Afghanistanin maankamarassa om tuhansien miljardien arvoiset luonnonvarat...

Näin kirjoittaa Talouselämä.

Ehkäpä Kiinan avulla maasta tulee huippuvaltio.

Anonyymi kirjoitti...

Tjaa-a mitähän tästä Afganistanin tapauksesta sitten voisi todeta? Ei muuta kuin yhä hullummaksi menee mitä enemmän tuon maan kohtaloa ajattelee. Siellä on tainnut olla "normaalit" olot ennen aikaa kun CCCP meni sinne "avustamaan" paikallista hallintoa, aikaa ennen v. 1979. Sen jälkeen maa on ollut enemmän tai vähemmän vapaassa pudotuksessa.

Aiheeseen hieman liittyen Afganistanin kallis rauha ja Lähi-idästä Syyrian kaaoksen mestari.

Pessimistinä totean, jotta v. 2015 pakolaisvyöry oli vain alkusoittoa tulevalle, noilta alueilta alkaa kohta lappaamaan väkeä Eurooppaan koronasta huolimatta, eikä tulijoista ole pulaa.

Afganistanin tilanteesta vielä sen verran, että jonkun pitäisi myös viljellä maata kaiken tuon sekasorron keskellä, jottei tulisi mitään nälänhätää à la Etiopia 1980-luvulla tai à la Irlanti 1840- ja 1850-luvuilla (perunarutto tosin syynä, ei sotatoimet).

Ja sitten heräsin unestani, Afganistan tulee tarvitsemaan massiivista hätäapua, koska ihmisoikeudet. Enkä oikein usko talebanien vakuutuksia siitä, etteivät he kostaisi länsimaita avustaneita maanmiehiänsä ja -naisiansa tai etteivät he loukkaa naisten oikeuksia. Uskonnonvapaudelle saa vissiin heittää hyvästit? Mennee Grimmin satujen tai Tuhannen ja yhden yön tarinoiden puolelle talibanien selitykset maan tulevaisuudesta.

Tulosveto vetämään, mikä seuraavista maista lähettää sinne sotavoimansa; USA, Iran vai Pakistan? Mustana hevosena Venäjä. Eikä maksa paljoa! Noidankehä ja paha sellainen senkuin jatkuu, jatkuu ja jatkuu & historia toistaa itseänsä perverssillä tavalla.

Rahaa on ainakin palanut useampia kymmeniä ellei jopa satoja miljardeja (huom. tuhatta miljoonaa) dollareita ja miksei myös eurojakin (veronmaksajilta tottakai). Mihin ne ovat menneet? Suoraan sanottuna pohjattomaan Kankkulan kaivoon ja mitään pysyvää ei ole saatu aikaiseksi, ei edes tuollaisella panostuksella. Eli tässä se nähdään, kehitysavusta ei ole ollut mitään sanottavaa hyötyä tavis-afgaaneille.

En voi muuta todeta kuin huhhuh...


- Soomepois Eestist -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Valtsulle, Ano1:lle, Tapsalle vaan, Ano2:lle, Ano3:lle, Andylle, Voi Ajoille Voi Tavoille, Ano4:lle, Joppos123:lle, Ano5:lle, Pyssymiehelle, Huru-ukolle, Rouva Anolle, Qroquius Kadille, Puupääukolle, Taisteluvälineupseerille, Patelle, Ano6:lle ja Soomepoisille Eestist & kiitos kommenteistanne. Niitä oli nyt sen verran paljon ja varsin samansisältöisiä etten lähde kahlaamaan kaikkia läpi.

Mutta ehkä eniten tilanteen mielettömyyttä kuvaa se, mitä Joppos123 toi kommentissaan esille. Eli Suomeen on tullut Afganistanista porukkaa hakemaan turvapaikkaa. Sitten se sama porukka lomailee siellä Afganistanissa. Ja kun ne ovat jumissa siellä, niin suomalaiset erikoisjoukot pannaan hakemaan niitä. Jos siinä suomalaisia kuolee, niin veri on hallituksen käsissä.

Ja se, mitä Soomepois totesi on totta. Maa haluaa paluuta keskiaikaan mutta vielä 1970-luvulla tilanne oli – ainakin maan suuremmissa kaupungeissa – toinen. Mistä kertoo tämä kuvapari.

https://i.ytimg.com/vi/F7TDSUqdN2c/maxresdefault.jpg

Anonyymi kirjoitti...

USA:lta rahaa paloi Afganistanin sotaan vuosina 2001-2021 arviolta 2261 miljardia dollaria.

https://watson.brown.edu/costsofwar/files/cow/imce/figures/2021/Human%20and%20Budgetary%20Costs%20of%20Afghan%20War%2C%202001-2021.pdf


Acc

Pate kirjoitti...

Terve. Ja kun suomalainen sotilas kuolee haaviston tai ohisalon ideologian vuoksi, niin lyön vetoa. Ohisalo saa valkoisen ristin. Ja haavisto presidentiksi. Ihan varma siitä. Valtamedia vääntää jälleen jonkun suuren johtajan jutun tästäkin. Haavisto. On se liukas kuin mikä. Niinistö. Jäit toiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008207410.html

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Acc:lle, Patelle, Joppos123:lle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Acc: Hyvä oppitunti siinä että demokratiaa ei kannata lähteä väkisin viemään.

Pate: Valitettavasti. Toivotaan että suomalaiset tulevat ehjänä takaisin. Jotain uutisointiahan on ollut että paikalliset ovat panneet talabaneja vastaan hanttiin, mutta en tiedä, mitä siitä kehittyy.

Joppos123: Mielsin viestisi yksityisviesteiksi. Kiitokset niistä. Pidetään peukkua suomalaisille. Ja hatunnosto sinulle.

Ano: Kyseinen Korjus vetää vähän mutkia suoriksi. Taiwan ja Korea ovat vähän eri asioita kuin takapajuinen rättipäämaa.

Anonyymi kirjoitti...

https://yle.fi/uutiset/3-12064510

Anonyymi kirjoitti...

Ensin ”kotimaahan” haettiin ”suomalaiset” Isis-naiset ”suomalaisine” lapsineen, nyt afganislaistaustaiset ”suomalaiset”. Kyllä näkyy olevan helppoa polkaista käyntiin miljoonia maksavia vaarallisia operaatioita kun kysymyksessä on valtion ja etenkin hallituksen lemmikit. Miksi nimenomaan suomalaisten täytyy taas tuntea vastuunsa tästäkin vallanvaihdosta ja sotilaita lähetetään vieraan maan kamaralle turvaa antamaan? Onkohan myös tukalassa paikassa lupa ampua vai ovatko he vain maan tavan mukaan laukkuja kantamassa? Kuinka kaoottisessa tilanteessa varmistetaan tulijoiden henkilöllisyys ja se, ettei terroristeja ole matkassa? Ilma on sakeana kysymyksistä ja veikkaanpa, että lähipäivinä emme puolueetonta tietoa saa, vaan meille valehdellaan suut silmät täyteen ja sen tekee ns. vastuullinen media ja kukkona tunkiolla Yle hallituksen äänitorvena. Onneksi on olemassa kaukosäädin.

Rouva Ano

Anonyymi kirjoitti...

Koska pienellä vähemmistöllä valittu ministeri haluaa poistaa pieneltä vähemmistöltä kansalaisoikeudet, olisi näppärää suorittaa vaihto uusilla tulijoilla päikseen.

Heti kentällä ”pelastetuille” valmis paketti käteen, sostunnuksineen ja tietenkin osoitetietoineen, että osaa sitten taksilla tulla uuteen kotiinsa.
Vanha vaiva samalla ovenavauksella takavasemmalle, pois IHMISTEN silmistä.

Ei olisi Matti Meikäläinen enää meikäläisen näköinen, muu pysyisi hetken, toki tosi pienen hetken samana.

Ai että vituttaako?
Viiden pisteen vihje: Kyllä.
voijumala###

Anonyymi kirjoitti...

Minä luulen, että Ohisaloa ja kaltaisiaan ei todellisuudessa kiinnosta ihmisoikeudet tai pulassa olevat ihmiset lainkaan. Se mikä siinä heitä kiinnostaa, on se, että Ohisalo et Co tietävät, että asia ärsyttää niitä, joita sen heidän mielestään pitääkin ärsyttää. Ja he saavat siitä nautintonsa.
T. Muuan mies

Anonyymi kirjoitti...

Jos ei miehestä sen vertaa löydy selkärankaa, että on valmis taistelemaan Afganistanin puolesta, niin eläköön sitten Talibanistanissa. Rynkky käteen mars mars!

Lukuunottamatta Suomelle töitä tehneitä, yhtään miestä ei otetan Suomeen turvapaikkaan. Kyllä jämpti on niin.

Joppos123 kirjoitti...

Rouva anolle:
Meikäläisen tietojen mukaan maasta on jo evakuoitu kaikki sotilaat, lähetystöväki ja nyt todellakin haetaan Suomen passilla sinne menneitä lomalaisia ja muutamia NGO porukoissa pyörineitä maailmanparantajia.
Aika-ikkuna on lyhyt ja niitä ei lähdetä erikseen etsimään.
Jotkut saavat mitä ovat sinne mennessä tilanneet, taliban ei ole mikään mukava sakki. Kokemusta on.
Itse olen sitä mieltä, että vaihtoehtoja on tasan kaksi:
1. Koko maan eristys
2. Nuketus ja lasi-aavikoksi koko sonta
Veikkaan, että jossain vaiheessa toteutuu kohta 2.

Taliban meni samaan sänkyyn kinuskien kanssa ja kinuskeja ei länsimainen moraali paina kuten ei myöskään kotimainen arvostelu.
Yksi räsähdys ja kinuskit hoitavat sen homman mihin me länkkärit ei kyetty. Se on hyvää yötä Afganistan sen jälkeen.

QroquiusKad kirjoitti...

Mitähän Afganistanin Islamilaiselle Emiraatille mahtanee seuraavien 20 vuoden aikana tapahtua?
Joitain haja-arvioita ehdittiin kuulla sen suhteen, että uusi taleban-hallinto saattaisi ottaa Länttä kohti sovittelevamman linjan kuin edellinen välttääkseen joutumasta Pohjois-Korean kanssa samaan paarialuokkaan.

Talebanilla on toki yksi todella hyvä syy ainakin yrittää näyttää johonkin suuntaan muutakin kuin allahuakbaria:

kesäkuussa 2010 uutisoitiin Afganistanista löydetyn yli biljoonan dollarin mineraaliesiintymän;
rautaa, kuparia, kobolttia, kultaa ja litiumia. Viimemainitun varannot tekisivät hyötykäytössä A-maasta maailman suurimman litiumin tuottajan. – Esiintymä on toki tunnettu jo 1970-luvulta, mutta eihän sitä ole voitu hyödyntää tähän asti miltään taholta.

Tässä on talebanilla erinomainen syy edes yrittää leikkiä muuta kuin paskastanilaisbarbaaria. Vaan todennäköisesti se on Kiina, joka tässä(kin) vie taas sen pisimmän korren, kuten Afrikan suunnalla.

Ja se on meille saatanan tyhmille ja veltostuneille länkkäreille – ihan oikein! Mehän emme halua hyötyä kehitysmaista;
me haluamme ne kaduillemme raiskaamaan, ryöstämään, tappamaan ja terrorisoimaan.

tira kirjoitti...

Eihän tällainen pieni nainen voi toki mitään ymmärtää politiikasta, mutta onneksi Ykä
sallii tyhmätkin/retooriset kysymykset. Kuten:

1. Suomessa on n. 15.000 afgaania, suurin osa vuoden 2015 mainiota vuosikertaa (pirskahtelevaa ja poreilevaa, ei vielä kypsää eikä muuten tule olemaankaan). Ovat siis olleet Suomessa jo 6 vuotta joten varmasti jokainen puhuu sujuvaa suomea. Miksi heitä ei palkattu lähetetyiksi tulkeiksi/vartijoiksi eli työllistetty ihan kotikonnuille? Jos lomailevat siellä, miksi siellä ei olisi yhtä turvallisesti voinut tehdä työtä?

2. Ketä nämä 2015 tulleet olivat paossa? Laillista hallitusta vai talebania? Jos hallitusta, niin silloinhan he olivat talebaneja, jos talebaneja niin miksi, eihän niistä 2015 haittaa ollut kun eivät olleet niskan päällä ja länkkärit vielä turvaamassa. Ai niin, tulijathan olivat tietenkin kaikki niitä sorsittuja hazareita. Sitä en tosin ymmärrä, miksi Suomi niin auliisti otti afgaaneja jotka olivat syntyneet ja asuneet koko ikänsä esim. Iranissa. Ja ihan vaan sillä perusteella, ettei heillä "ollut siellä tulevaisuutta". Uhri-itkun paikka, mutta hyvä tulevaisuus nyt vaan ei ole jotain joka tuosta vaan tupsahtaa nenän eteen, sen eteen pitää ponnistella. Ei vain kiilusilmäisesti mölistä ja parkua ja uhkailla.

3. Miten evakuoitavien minkäänlainen yhteys Suomeen todetaan ennen koneeseen pääsyä, kun median mukaan kaikki innolla repivät nyt työtodistuksiaan sun muita todisteita "koska muuten taleban teloittaa meidät heti". Ai niin, rehellinen, miehekäs katse riittää suomalaisille takeeksi kuten ennenkin - kunhan se tulee ruskeista silmistä.

4. Ensin evakuoitavien luku oli n. 40, sitten 170 ja nyt ainakin 240. Tässä pätenee sama potenssi kuin julkisissa hankinnoissa. Paljonpa on muuten siellä ollut impivaaralaisia passaamassa, tosin afgaanit itse kertovat että "me olemme auttaneet suomalaisia, nyt on teidän vuoronne auttaa meitä". Just näin, reilu peli se olla pitää. Normaalisti tuollaista kutsutaan kylläkin työsuhteeksi eikä pyyteettömäksi auttamiseksi.

5. Onko joku erityinen syy, että Suomen on evakuoitava myös EU-edustustolle ja Natolle työskennelleitä? Olemmeko siis jo Naton jäseniä vastuineen, ja onko EU jo jaellut taakkaa tasapuolisesti? Kyllä tyhmälle kansalle sitten kerrotaan kun katsotaan että ovat sen verran viisastuneet että osaavat suhtautua asioihin sillä ainoalla oikeaoppisella tavalla.

jatkuu

tira kirjoitti...

6. Mediasta poimittuja lukuja: 20 vuoden aikana afgaanit ovat lisääntyneet 20 miljoonasta 40 miljoonaan. Eli tuplaantuneet noissa karmeissa oloissa. Maassa ei ilmeisesti ole kulkutauteja, lapsikuolleisuutta eikä nälkää? - Talebansotureita 75.000, hallituksen joukkoja 300.000 ja molemmilla sama uskonto. Joidenkin usko näyttää vaan olevan nelinkertainen. Samoin kuin nyt aseistuskin kun hallituksen sankarit lähtivät lipettiin ja jättivät anteliaasti modernit jenkkiaseensa, ottivat repun selkäänsä ja eikun Kabulin kentälle norkoilemaan.

7. Keneltä/miltä instanssilta Afganistanissa on kysytty ja saatu kirjallinen lupa aseistettujen suomalaissotilaiden saapumisesta maaperälle? Käsittääkseni maassa ei ole vielä toimivaa (haha) hallitusta.

8. Jos on mediasta seurannut sitä usein julkaistua karttaa talebanien etenemisestä, niin ei kenellekään tavikselle tullut yllätyksenä tuo Kabulin pikainen valloitus. Mutta niinpäs vaan oli kaikille tiedustelupalveluille, poliitikoille, sotapäälliköille ja varsinkin asiantuntijoille. Ja kun aika monessa maassa shiiat, sunnit, heimot ja klaanit tappelee taukoamatta keskenään, nin voiskohan tästä vihdoinkin ottaa länsikin opikseen. Voit viedä sen ihanan demokratian lähteen noihin maihin, mutta näitä tappelijoita et voi edes äärimmäisessä janossa pakottaa juomaan siitä. Mieluummin tappaa sen luopion joka siinä suunsa kostuttaa.

Ja sitten kotimaahan. Te miehet ette nyt vaan ymmärrä, miten raskaushormoonit heittelee naisen mieltä. Tai ainakin antavat excusen idioottimaisiin päätöksiin. Mutta kunhan saamme vihreiden vpj Fatim Diarran sisäministeriksi, niin johan tulee tekemisen meininki! Kiintiö vain 2000, älkää naurattako! Suomi on paitsi äärettömän rikas maa, myös valtavan paljon suurempi kuin Afganistan, kyllä tänne mahtuu (Suomen pinta-ala 391.000 neliökm., Afganistan 650.000 mutta faktathan ovat vain luusereille)!

hesarissa julkaistiin tänään pari mielipidekirjoitusta aiheesta, yhden vihreiden avustajan ja sitten tietenkin Nasima Razmyarin. Hän lähti pikkulapsena Afganistanista Moskovaan ja sieltä Suomeen, ja on ehdottomasti ekspertti mitä tuon maan asioihin tulee. Odotetusti, kaikki ihanat afgat vaan tänne. Olemme heille sen velkaa. Tässä nyt kuitenkin on kyse Helsingin kasvatuksesta ja koulutuksesta vastaavasta ap.pormestarista, joten odotettavissa on laaja määrä tukia kohderyhmälle. Eli jäävi. Sillä lapsiahan tänne tulee?

Kun viimeksi vilkaisin sitä vihreää kirjaa, siinä kannessa luki Suomen laki, ei kv. sopparit. Perustuslaissakaan ei lue kv. sopparit. Meillä ei ole eduskunnassa kv. sopparivaliokuntaa. Tähän lienee syynsä.

"Kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat", "traumatisoituneet poloiset", "olemme heille velkaa", "kansainväliset sopimukset velvoittavat meitä" (mutta eivät muita maita), "tarvitsemme tekeviä käsiä koska suomalaiset ikääntyvät" (mamut ei vanhene), "Suomessa on huutava työvoimapula" (vain 400.000 työtöntä) ja kaikki nämä mantrat joita media hokee, taukoamattomalla pakkosyötöllä. Rouva Ano turvautuu kaukosäätimeen, niin minäkin. DDRssä oli Ulbrichtin aikana tämä "ein Ulb"-yksikkö, nyt "ein yle".

Pahoittelen, etten ole vieläkään vaivautunut opettelemaan linkitystä, mutta löydätte itsekin tämän lauantai-illan piristyksen Iltalehden artikkelista Kreikka rakentanut muurin Turkin rajalle. Ensin vain 12 km, olivat jo varautuneet afgaanien tuloon Turkin kautta ja muuri on jo 40 km. Mitähän salattua ennakkotietoa Kreikalla mahtoi olla mitä ei kenelläkään muulla?

Katsokaa ja ihastelkaa. Berliinin muuri oli ihan nolo nysä tuohon verrattuna.

Pahoittelen pitkää tekstiä. Sydän on vaan joskus niin täynnä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Rouva Anolle, voijumalalle, Muuan miehelle, Ano2:lle, Joppos123:lle, Qroquius Kadille ja tira+:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Tämä uutinen kuuluu sarjaan ”olis kai tää muutenkin ymmärretty”. Sinänsä sitä demokratiaa ei alettu viemään sotilaiden ehdolla vaan - jos miettii arabimaitakin - niin kyllä se oli ihan Obaman siviilihallinnon idea. Tai ihan silloin alussa Bushien kostosta Husseinille.

Rouva Ano: Muistutetaan tässä vielä sitä että Suomen valtio ei hakenut pari vuotta sitten pois Thaimaassa skorpioninpuremaan sairastunutta ja siellä sitten kuollutta heppua. Etnisesti edistyksille taas riittää kyllä rahaa ja voimavaroja.

voijumala: Tiedä vaikka tuollaista joskus yritettäisiin. Tuolle porukalle kun mikään ei ole mahdotonta.

Muuan mies: Tuo on varmasti osana tätä potpurria.

Ano2: Vaan kun valitettavasti ei ole.

Joppos123: Ehkä koko maan eristys olisi paikallaan. Varsinkin kun sieltä tulee pirunmoinen määrä heroiinia. Tähän muuten voi heittää Ylen uutisen Kabuliin jumittuneesta suomalaisesta Sakesta joka ei ole suomalainen eikä Sakke:

https://yle.fi/uutiset/3-12067674

Qroquius Kad: Tuskin uuden hallinnon tarvitsee olla sen sovittelevampi. Kas kun heillähän on Allah takanaan. En oikein tiedä siitä Kiinasta. Kiinnostusta sillä varmasti on mutta kyllähän venäläiset jo aikanaan yrittivät hyvin rajuilla konsteilla eikä se onnistunut silloinkaan. Tuskin kiinalainen pystyy sen enempään tuossa vittumaisuudessa kuin venäläisetkään.

tira+: Kerta kaikkiaan hyviä huomioita. En kommentoi sen kummemmin kun se menisi pitkälti oman kommenttisi toistamiseksi.

tira kirjoitti...

Ykä hyvä, en minä varsinaisesti kommentointia kaipaa. Ajattelinpahan vaan, että kun täällä on joppos 123 ja ja pyssymies, niin voisivat vastata johonkin kysymyksiini. Että miksi ja jos näin toimitaan. Heillä on ammatti-ihmisinä tietoa tietoa noista kysymyksistä, käsittääkseni.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, tira+. Jäämme odottamaan mahdollisia vastauksia. Ja kommenttisi ovat aina tervetulleita.

klova kirjoitti...

Talibanilla ei ainakaan aikaisemman hallituskautensa aikana ollut mitään halua ja oliko kykyäkään,levittää aatetta ulkopuolelle.Eli jos näin jatkuu nytkin,olettaen että maa ei luisu jatkuvaan sisällissotaan,saanevat toteuttaa aatettaan pakotteiden alla suht vapaasti.

Koska kuka haluaa sekaantua sotaan jota ei voi voittaa?Kehitysmaan valloittaminen tv-sodassa on suht mahdotonta.Ne paikalliset,ne kestävät oloja joita länkkäri ei voi edes kuvitella.Syystä että ovat eläneet niitä oloja viimeiset 50-60 vuotta,siis sotaa.
Afganistan on jo viikon tai kuukauden kuluttua eilisen uutinen ja länkkärien täytyy löytää uusi kohde jota kauhistella ja pöyristyä tosi-tv;n seuraamisen väliajoilla.

Mitä tulee maan mineraalivaroihin,niin ensin täytyy rakentaa infra ja luoda olosuhteet,että joku tekee päätöksen investoida.Niissä investointipäätöksissä ensimmäisenä kohtana on kohdemaan luotettavuus ja stabiilius.Kohdemaa saa olla diktatuurikin,mutta suotavaa olisi ettei maassa käydä sisällisotaa ja kaivokselle johtaisi rautatie lähimpään syväsatamaan ja saatavilla olisi myös vähintään 20 kv sähkölinja prosessointia varten ja tietysti osaavaa henkilökuntaa.

Afganistanissa ei taida toteutua oikein mikään noista.

QroquiusKad kirjoitti...

En tarkoittanutkaan, että Kiina menisi sinne väkivalloin epäonnistumaan kuten Neuvostoliitto, vaan samoin kuin on mennyt Afrikkaan:
tuomaan tietotaitoa, rakentamaan infraa ja kaivamaan nuo rikkaudet esiin kalliosta.

Taleban saisi osansa, Kiina loput ja A-maan kansa ei mitään, eikä se mitään ansaitsekaan.
YK ja muut pysyvät hiljaa, koska touhu naamioidaan kehitysavuksi, aivan kuten Afrikassa.

klova kirjoitti...

Voi olla että joku kiinalainen kaivosfirma tai metallinjalostaja on valmis sijoittamaan jokusia kymmeniä miljardeja velkarahaa Afganistanin infraan ja sitten kaivosbisnekseen.Ohan helppoa se ei ole ja vaikka päätös tehtäisiin huomenna,niin valmista olisi joskus ensi vuosikymmenellä jos kaikki menee hyvin.Tuonnehan täytyisi rakentaa ihan kaikki ja löytää tekijätkin vielä jostain.

Toisaalta maailmalla on turvallisempiakin maita investoida,noin 150-160 maata.

Toisaalta talibanien vallassaolon pituudesta on vaikea sanoa mitään.

Aika hyvä sopimus täytyisi kiinalaisten tehdä,että suostuisivat sijoittamaan noin riskiseen maahan kymmeniä miljardeja.

Jää nähtäväksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys klovalle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

klova: Mikäli Taleban ei sotkeennu terrorismiin rajojensa ulkopuolella se tosiaan saanee olla suht rauhassa.

klova & Qroquius Kad: Kiinalaisethan ajattelevat pitkäjänteisesti ja siellä saatetaan ynnäillä mahdollisten malmivarojen kokoa sekä riskin ja hyödyn suhdetta. Sinänsä olen siinä käsityksessä että kiinalaiset ovat Afrikkaankin vieneet paljon omaa työvoimaa kun paikallisen kanssa on vähän niin ja näin. Niin kuin klova totesi, jää nähtäväksi.

klova kirjoitti...

Ei kiinalta liikene väkeä lapiohommiin ja eihän tuo edes olis kustannustehokasta.Kyllä ne hommat tehdään paikallisin voimin oli teettäjä minkä värinen tahansa.Tiedä sitten kuinka talibanilta käy betonityöt.

Kiina ja miksei länkkäritkin ovat valmiita suunnittelemaan pitkällä sihdillä,mutta jostain syystä esim suuria alkuinvestointeja vaativia kaivosprojekteja ei mielellään tehdä maihin joissa ei saa ryypätä.Tuo ryyppääminen oli ennen vanhaan Rio Tinton peukalosääntö uuden projektin aloittamiselle,jos maassa saa viinaa niin ok,jos ei,niin emme ole kovinkaan kiinnostuneita.

Tuo brenkku selittyy siten,että esim Afrikassa kaivos perustetaan johonkin persläpeen.Maan diktaattori saa potkut ja tilalle tulee uusi rosvo.Lähes aina sen uuden diktaattorin kanssa voi neuvotella,ainakin lahjoa.Hän yleensä ymmärtää elämän realiteetiti,ainakin ison taalakasan tuomat nautinnot.

Fanaatikkojen kanssa on paljon hankalampaa jos ei omista isoa vipuvartta.Siksi on parempi pysyä poissa maista joissa ei saa ryypätä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, klova. Noin teknisesti ottaen 1,4:n miljardin Kiinalta liikenee oikein hyvin väkeä lapiohommiin mutta eihän kaivoksia tosin lapiolla tehdä. Ryyppääminenkään ei ole ongelma jos puhutaan tarpeeksi tuottavista sijoituksista. Eikä hommia aina teetetä paikallisilla. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa aikanaan Irakissa suuria rakennusprojekteja tehneet suomalaiset. Jotka saivat kyllä ryypätäkin mutta vain omilla suljetuilla alueillaan. Mutta niin kuin totesin, kiinalaiset varmasti ynnäävät plussat ja miinukset. Jos miinuksia on enemmän niin toteavat että anti ollakseen.

QroquiusKad kirjoitti...

Ennustaminen on vaikeaa, tulevaisuuden ennustaminen aivan erityisen vaikeaa.

Mahdotonta arvailla, mitä Kiina tekee A-maan luonnonvarojen suhteen vai tekeekö mitään, mutta näin varovaisesti arvioisin Kiinan olevan tässä maailmassa se ainoa taho, joka tuota esiintymää pystyisi edes teoriassa hyödyntämään.

Mutta ei voida kuin odotella ja katsoa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Kallistun kannallesi.