torstai 8. marraskuuta 2007

HOITAJASODAN PROPAGANDARINTAMALTA

Niin kuin tiedämme, liittyy sodankäyntiin monenlaisia osa-alueita. On operatiiviset sotatoimet, tarvitaan logistiikkaa, viestin tulee kulkea. Yksi tärkeimmistä osa-alueista on propaganda. Aikanaan yhdysvaltalaiset joukot pärjäsivät Vietnamissa operatiivisissa sotatoimissa varsin hyvin, mutta vastustaja hoiti propagandapuolen niin hyvin, että käänsi yhdysvaltain kotirintaman omia joukkojaan vastaan. Lopputulos tiedetään.

Tämä kirjoitus ei liity Vietnamin sotaan. Se liittyy propagandaan. Propagandan tarkoitus on herättää mielikuvia, jotta propagandan kohteena olevat ihmiset tukisivat niitä arvoja ja asenteita, jotka propagandan tekijä mieltää omikseen. Tässä jutussa keskityn tähän sairaanhoitajien palkkakiistaan.
Itsekin kun hoitoalalla työskentelen, olen aina pyrkinyt symppaamaan sairaanhoitajia. Tärkeä ja vaativa työ, huonolla palkalla. Jotenkin vaan on niin yksittäisten sairaanhoitajien kuin heitä edustavan Tehynkin propaganda mennyt tällä hetkellä männikköön. Se on herättänyt minussa aivan omituisia mielikuvia.

Ensinnäkin: Tehy on ilmoittanut irtisanoutumiskampanjastaan ja varoittanut siitä johtuvista potilaskuolemista. Tehy on myös haastanut Kunnallisen työmarkkinalaitoksen oikeuteen siksi, että se on hakemassa irtisanoutuneitten tilalle työntekijöitä, estääkseen nämä potilaskuolemat.

Mielikuva: Jos henkilö tai henkilöryhmittymä A vaatii henkilöltä tai henkilöryhmittymältä B rahaa, ja uhkaa henkilöä tai ryhmittymää B hengen vaarantumisella tai hengen menettämisellä, on kyseessä ryöstön yritys. Onnistuessaan se muuttuu ryöstöksi. Jos lisäksi henkilö tai ryhmittymä A vaatii oikeuslaitokselta apua toteuttaakseen ryöstönsä, mennään jo äärimmäisiin törkeyksiin. Rikollinen vaatii valtiolta apua rikoksensa suorittamiseen.

Mielikuvan täytyy olla väärä. Eiväthän tehyläiset ole rikollisia. Vaan jostain tämä mielikuva silti pulpahtaa päähäni. Huonosti tehtyä propagandaa.

Toiseksi: Tehy on sietänyt palkkakuoppansa pitkän aikaa tekemättä mitään.. Mutinaa on tullut, muita toimia ei. Liitto on ollut aivan hampaaton. Nyt kun eräs Jyrki meni sanomaan jotain, mitä se ei kai ole edes sanonut (ei kai kukaan ole Zysseltä käynyt vielä kuittaamassa sitä viittäsataa euroa) niin liitto nostaa metelin. Jyrkin ei edes niin leveitten hartioitten takana liitto metelöi, että naisten palkkakuoppa pannaan kerralla kuntoon. Unohtaen muuten miehet, niitäkin hoitoalalla on. Kun Jyrki lupasi, kun Jyrki lupasi.

Mielikuva: Spice Girls. Lauluryhmähän oli niin girl poweria, niin girl poweria. Ja sitten kun yksi ryhmästä lähti kävelemään, menivät loput Elton Johnin tiluksille toipumaan ja ruikuttamaan. Eli kun Girl Powerille tuli henkinen pipi, se haki tukea kulahtaneesta hintistä. Se siitä Girl Powerista.
Mielikuvan täytyy olla väärä. Varmaan se mielletään loukkaavanakin. Pahoittelen. Ihan oikeesti. Vaan jostain se mielikuva silti päähän pulpahti. Huonosti tehtyä propagandaa.

Kolmanneksi: Sairaanhoitajat ovat nyt nostaneet itsensä jalustalle. Heille ei riittänyt sama (hyvinkin korkea) prosenttikorotus kuin perushoitajille, vaikka rahaa olisi tullut perushoitajia enemmän. He unohtavat että julkishallinnossa on muillakin aloilla palkkakuopassa olevia ihmisiä ja paljon. He vaativat itselleen sellaiset palkankorotukset, joilla varmistetaan muitten työntekijän palkkakuopan säilyvän täältä ikuisuuteen. Ennenkaikkea he jaksavat jurmuttaa siitä, että esim paperimiehet tienaavat niin paljon. Ne paperimiehethän itseasiassa elättävät sekä sairaanhoitajat samoin kuin sosiaalialalla työskentelevän Yrjöperskeleen.

Mielikuva: Tehyläiset ovat jostain syystä taantuneet prekariaattiasteelle. Sähkö tulee töpselistä, maito purkista ja vesi putkesta. Kuuden munan kakun saa ruikuttamalla muuttumaan kahdentoista munan kakuksi. Ja joistain zwidun duunareista ei oo niin väliä.

Mielikuvan täytyy olla väärä. Tehyläiset ovat varmasti järkeviä ja asiallisia ihmisiä. Vaan jostain se mielikuva silti vaan pulpahti kupoliin. Huonosti tehtyä propagandaa.

Tulee muistaa, että kun itsekin hoitoalalla työskentelen, symppaan vieläkin sairaanhoitajia voimakkaasti. Mutta kun minullekin tuollaisia mielikuvia mieleen pulpahtaa, niin mitenkäs muualla? Sairaanhoitajien momentum alkaa pian olla ohi ja sympatia saattaa kääntyäkin antipatiaksi. Kannattaisko sittenkin sorvata se sopimus?

Sairaanhoitajien tulisi myös muistaa se, että kun työtaisteluun ruvetaan, se saatetaan myös hävitä. Jos Tehylle käykin tässä kamppailussa kylmät, niin mietitäänpä sairaaloita sen jälkeen. Sairaanhoitajat eivät saaneetkaan korotuksia sen enempää kuin perushoitajat. Lisäksi heitä ei palkattukaan vanhoina työntekijöinä töihin (ei irtisanoutunutta tarvitse palkata vanhana työntekijänä). Yllättäin he huomaavat, että joku pitkään töissä ollut perushoitaja tienaakin heitä enemmän.
Minkähänlainen mahtaa olla työilmapiiri sen jälkeen?

PS: Miksi kirjoitus tästä aiheesta, eikä siitä toisesta? Siksi, että maailma on olemassa vielä Jokelaa seuraavana päivänäkin, eikä yksi päänsä sisään juuttunut sekopää sitä pysty muuttamaan. Paras rangaistus tyypille on täysi unohdus. Marttyyriksi julkisuuteenhan se halusi. Ei anneta sitä sille. Kuka ihmeen Auvinen?

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Yrjö! Olen myös mietiskellyt tätä irtisanoutumisen problematiikkaa. Liitto ei pysty mitenkään takaamaan jäsenilleen, että he pääsevät töihinsä takaisin ns. vanhoina työntekijöinä. Se hoitajien kannattaisi muistaa. Kuntatyönantaja luultavimmin putsaa ammattisairastajat ja pahimmat änkyrät pois listoiltaan, kun siihen nyt tuli mahdollisuus. Itse toivon, että näin tapahtuu. Joka päivä saa Turun kaupunginsairaalan hoitajien kanssa tapella siitä, kuuluuko alkoholistin saada ylipäätään mitään hoitoa. Päihdetyössä kun törmää hoitajiin, joilla on erittäin merkillinen ihmiskäsitys. Heille en antaisi senttiäkään lisää palkkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Montako työtaistelua on Suomessa hävitty?
Miksi hoitajilla ei ole samaa lakko-oikeutta kuin vaikka paperimiehillä? Jos he kerran ovat niin elintärkeitä yhteiskunnan kannalta, niin miksi se ei näy palkassa.

Sitäpaitsi, kun et mitään työtaistelusta ymmärrä ( sillä ei muuten ole mitään tekemistä sodan kanssa), niin ehkä kannattaisi jättää kirjoittamatta asiasta...

Anonyymi kirjoitti...

Näinhän niitä nuorison ongelmia ammattimiehet hoitaa... Lakaisemalla maton alle. Unohdetaan koko asia. Kyllä se siitä...

Pitäisikö sun Yrjö ihan oikeasta harkita alan vaihtoa?

No joo... Aihe lienee teille natsimielisille aika arka... Siis tämä Jokelan tapaus.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Aluksi Viljamille. Kiitokset kommentista. Huomaa, että tunnet alan. Nää ammattisairastajat on tuttuja mullekin. Elikkä otetaan ennen kesälomaa kolme viikkoa sairaslomaa nupin takia ja loman jälkeen taas kolme viikkoa. Ja seuraavana vuonna taas. Voimia eloon.

Ja sitten, ystävämme Anonyymihän se käväisi näemmä kylässä. Tiukkaa settiä kaveri kirjoittikin. Eli Ykä on perseestä ja työhönsä kelpaamaton ja perusteena oli se, että Anonyymin mielestä Ykä on perseestä ja työhönsä kelpaamaton. Sen verran hyvin oli perusteltu, että hiljaiseksi vetää.

Natsikortinkin Ano kerkesi pöytään täräyttää. Yleensähän se lyödään pöytään vasta riidellessä, siinä vaiheessa kun muuta sanottavaa ei enää keksitä. Ehkäpä Ano saikin sanottua jo kaiken tarvittavan.

Olen mielestäni ollu hyvinkin joviaali, ja antanut mukavasti palstatilaa myös vastakkaisille mielipiteille. Mutta ehkä olen jo tehnyt oman osani Anojen ja muitten härväkkeitten terapian tarpeelle, joten otan viestien valvonnan käyttöön.

Anolle vielä pieni kirjoitustekninen neuvo. Mielestäsi varmaan nuo kolme pistettä joka toisen sanan perässä saa tekstisi lukijan kuvittelemaan, että sulla on vielä enemmänkin tietämystä, kuin mitä esität. Vaan usko huviksesi, se näyttää lähinnä höhlältä. Voimia eloon sullekin. Etsi joku toinen palsta pahalle olollesi.

-TC- kirjoitti...

Löysin blogisi vasta nyt. Loistavia kirjoituksia, mutta ennenkaikkea tämä.
Minä työskentelen siivoojana, tuntipalkkani on alle 8 euroa. Jopa uuden tessin kanssa, joka jäi aikalailla tehyläisten varjoon.. Siivoojat eivät mellakoineet. Kuitenkin teemme työtä, jota kukaan ei arvosta. Työtä, joka vaatii kroppaa, kuntoa, välineitä ja kärsivällisyyttä. Kritiikkiä saa aina, kiitosta kovin vähän. Ja silti: me jaksamme.
Ihan suoraansanottuna: tässä tulee sellainen olo että hoitajat, jotka eivät muuten kovin montaa kaloria päivän aikana kuluta, nostavat itsensä tosiaan lääkärien asemaan kuuluttaessaan miten työnsä on vastuullista. Kuka se hoitsujen jäljet siivoaa? Kuka kahvihuoneessa kerää pullanmurut pöydän alta? Kuka pitää huolen hygieniasta kaupassa, huoltoasemalla jne..?
Ja kun aina sanotaan, että siivota osaa kuka vain.. Miksi sitten on siivoojista pulaa koko ajan?

Ja tosiaan: työtunnit ovat ripoteltuna pitkin päivää. Aamulla kun kuudelta tippuu töihin, viimeinen työtunti onkin seuraavan vuorokauden puolella. Muutamia tunteja tietysti siinä välissä. Mitään odotusajan palkkaa ei tunneta, eikä oikein mitään muutakaan. Siinä ollaan ja tehdään mitä saadaan ja voidaan. Sekö ei ole rankkaa? Tämäkö ammatti ei ole vastuullista työtä..?

En tiedä, onko propagandaa vai mitä lie, mutta minulla on mielikuva "sisar hento valkoisista" tällä hetkellä ahneina, itsekeskeisinä ihmisinä, joita hoitotyö kiinnostaa rahan, helpon työn ja pornahtavan ammatin vuoksi. Ei enää ihmisten. Ja tämä kuva minulle alkoi tulla jo siinä vaiheessa kun koulukiusaajistani 95% lähti terveys- ja sosiaalialalle ja pääsi kirkkaasti pääsykokeissa sisään.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitokset -tc-:lle kommentista. Jos maailmassa ei ole siivoojia, maailma hukkuu paskaan. Tämän voisi muistaa myös tilipussissa. Vaan siivoojan homma ei ole kovin mediaseksikäs, niinkuin ei oma ohjaajan hommanikaan. Ei meidän lakoissa kukaan kuole.

Noista työaikajärjestelyistä, mistä kirjoitit, niin muistelen itsekin, että kunnallisella puolella ainakin voi 8 tunnin työajan pirstoa useampaan osaan työpäivää. Mikähän ihmeellinen liitto tuon on aikanaan hyväksynyt? Jää ihmiseltä silloin tuo varsinainen elämäaika vähille. Ja sen varsinaisen, oman elämän takiahan sitä työtä tehdään.

Voimia eloon tv Ykä.

-TC- kirjoitti...

Esittäisin kyllä vielä eriävän mielipiteen: sanoit, että meidän lakoissamme ei kukaan kuole. Kyllä vain kuolisi, ihan yhtälailla nuoret alkaisivat mellakoida ja tapella ja tappaa, enemmän tai vähemmän tarkoituksella, kuin mitä siivoojan lakkoilu alkaisi kasvattaa bakteereita ja pian olisimme kaikki vaarassa.
Se vaan, että kun sairaanhoitaja lakkoilee, kuolemanvaara on välitön. Meillä se ottaisi aikansa...

weekendsoldier kirjoitti...

"Orwell tosin hoksasi, että vihataan vihollista, mutta meillä ollaan sen verran valistuneita, että meillä vihataan itseämme."

Omien joukosta ne viholliset Orwellilakin löytyivät:(