keskiviikko 9. huhtikuuta 2008

HUMANISMIN HINTA JA RESURSSIT

Hotelli Yrjöperskeleen respassa on törmätty uutiseen, jonka mukaan Helsingin kaupunki aikoo puuttua kaupungissa levinneeseen Romanian mustalaisten kerjäläisyyteen siten, että kerjäläisvanhempien kanssa kaduille ilmestyvät lapset otetaan vastaisuudessa huostaan. Nähtävästi ideana on se, että siten tarjotaan turvalliset olot romanialaisten mustalaisten lapsille ja ehkäpä jopa estetään kerjäämistä.

Tämä Helsingin kaupungin ”jämäkkä” päätös on hyvää jatkumoa sille, mihin aikaisemminkin olen hommissani törmännyt. Huolehtiva ja humanistinen virkamies, kunnallispoliitikko, kukkahattutäti tai demokraattinen lakimies toteaa tietyn ongelman ja haluaa sen johdosta, että tapahtuu (eli joku muu tekee) asian X. Humanistiltamme jää vain helposti (aina) huomaamatta, että asia X vaatii tapahtuakseen kaksi tekijää, eli tekijän Y (tarpeelliset resurssit, joilla asia X voidaan suorittaa) ja tekijän Z (tietotaito, eli ihmiset, jotka pystyvät tekemään asian X). Mikäli joko tekijä Y tai Z tai molemmat puuttuvat, muuttuu haluttu asia X ensinnäkin asiaksi Ä (kankkulan kaivo) ja mahdollisesti asiaksi Ö (avohärdelli).

Mietitäänpä tätä huostaanottopäätöstä ensiksi tekijän Y (tarpeelliset resurssit) kautta.
Helsingin kaupungilla, niin kuin muillakin kaupungeilla ja kunnilla on tietty määrä rahaa sijoitettu lastensuojeluun. Budjetoidun rahan lisäksi ei hevillä irtoa lisää hilloa. Ajatellaanpa nyt, että kesäkaudelle, mukaville keleille siis, saapuu meille kerjäämään sen verran Romanian mustalaisia (ja miksi ei tulisi, koska he huomaavat homman kannattavan, Suomi on humanistinen ja ymmärtävä maa), että huostaan joudutaan ottamaan tommonen 50 – 100 lasta ja nuorta. Huostaanotto tässä tapauksessa tietenkin tarkoittaa, että huostaan otetut sijoitetaan helsinkiläiseen lastensuojelulaitokseen.

Tämmösissä lastensuojelulaitoksissa hoitovuorokausimaksu per kärsä on keskimäärin tommonen 160 euroa. Suljetuilla osastoilla (joita on vähän), menee maksu yli kolmensadan euron per kärsä per vuorokausi. Unohdetaan suljetut, ja mennään tolla 160:llä eurolla. Mikäli huostaan otettujen lasten vanhemmat viettävät tuollaisen kolmen kuukauden turneen Helsingissä, eli kesä – elokuun, kun kelitkin ovat täällä vielä mukavat, maksavat nämä 50 – 100 huostaan otettua romanian mustalaismuksua helsinkiläisille veronmaksajille 720.000 – 1.440.000 euroa. Ja ne rahat ovat suomalaisilta poissa. Eikä näihin mitään lisäbudjettia tehdä. Eikä Romanian valtio varmasti kustanna latiakaan. Tämä lasku tietysti kattaa vain hoitovuorokausihinnat, se ei kata mm. tulkkipalveluja.
Ja tulkkipalvelujahan tarvitaan, eli siirrymme tekijään Z (tarvittava tietotaito). Mitäpä Helsingin laitoksissa osataan noitten Romanian mustalaisten kanssa tehdä? Yleensäkin suomalaisessa lastensuojelukentässä löytyy ymmärtääkseni varsin vähän romanian kielen, ja varsinkin romanian mustalaismurteitten taitajia. Niin mitä niille sijoitetuille sitten tehdään, jos niitten kanssa ei edes pystytä puhumaan? Palkataanko tulkki per asiakas? En ole aivan varma tulkkien palkoista, mutta kyllä ne ohjaajan palkat ylittävät.

Pelkona itselläni (nimim. kokemusta alan hommista ja julkishallinnosta yleensäkin) on se, että tässä vaiheessa joku valaistunut humanisti tai demokraattinen lakimies hoksaa, että nämä viattomat lapset ovat erotettu vanhemmistaan vain sen vuoksi, että vanhemmat ovat paenneet kohtaamaansa rasismia, sortoa ja köyhyyttä. Perheethän on yhdistettävä. Ja lopputulos on se, että kaupunki perustaa pika pikaa perheyksikköjä romanialaisille mustalaisperheille. Yksiköissä toimii päivisin pari ohjaajaa (siirretty muista lastensuojelulaitoksista) ja tulkki, kun vanhemmat ovat kadulla tienaamassa ja illalla lapset voivat sitten viettää laatuaikaa vanhempiensa kanssa.

Lisäksi ei huostaan otettuja romanian mustalaislapsia edes välttämättä voida pitää laitoksissa. Niin heillä, kuin suomalaislapsilla voi olla iltalomia. Ei heidän liikkumavapauttaan voi noin vain rajoittaa, jos he eivät itse laitoksessa ole toheloineet. Ja uuden lastensuojelulain mukaan laitoksen johtajakin voi rajoittaa liikkumavapautta vain viikoksi. Yhtäjaksoisesti rajoittaminen saa jatkua enintään 30 vuorokautta lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän toimesta. Tämäkin ruuhkauttaa virkakoneistoa ja jossain vaiheessa ei sosiaalityöntekijäkään enää uskalla jatkaa rajoituksia.

Lisäksi, kun kieltä, ja suomalaisia tapoja taitamattomia romanian mustalaisnuoria sijoitetaan helsinkiläisiin laitoksiin, aiheuttaa se tietenkin vakavia ristiriitoja ja sitä suoranaista avohärdelliä, jonka hoitamiseen työntekijöitten voimat eivät riitä. Ja silloin ne sijoitetut suomalaiset nuoret ovat laitoksissa lähinnä säilytyksessä. Kuinka helsinkiläiset lastensuojelutyöntekijät voivat yhtä-äkkiä muuttua romanialaisen mustalaiskulttuurin ammattilaisiksi? Ja miksi helsinkiläisten lastensuojelutyöntekijöitten pitäisi yhtä-äkkiä muuttua romanialaisen mustalaiskulttuurin ammattilaisiksi? Heillä on tarpeeksi töitä muutenkin.

Kun tämän homman kustannuksia aletaan laskea, voidaan todeta, että asia X on muuttunut asiaksi Ä. Ja se muuttuu sitä kautta myös asiaksi Ö eli avohärdelliksi, sillä lastensuojelun jonossa olisi ollut kyllä ne 50 – 100 suomalaistakin lasta ja nuorta, jotka olisivat tarvinneet sen laitospaikan. Ja niitä laitospaikkoja tarvitsevia nuoria on ihan oikeasti. Vaikka tiedän, että lastensuojelussa on tehty virheitä, ja allekirjoitan täysin mm. Pertti Ruhan ja Kullervo Kalervonpojan asiasta tekemät kirjoitukset ja olen itsekin asiasta samalla mielellä kirjoittanut, niin oikeasti huostaanoton tarpeessa olevia ja siitä hyötyviäkin nuoria on. Kannattaako heidän tulevaisuuttaan sököpelata joittenkin romanialaisten mustalaisten kustannuksella?

Yleensäkin olen sen verran vanhakantainen, että ajattelen Suomen olevan maa, Hangosta Utsjoelle, joka keskittyy nimenomaan suomalaisten (siis suomalaisten, ei uussuomalaisten) hyvinvointiin. Tämä jo senkin vuoksi, että maailmassa ei ole mitään muuta kolkkaa, joka keskittyisi suomalaisten hyvinvointiin. Miksi ihmeessä se viimeinenkin kolkka pitää hävittää? Sen vuoksiko, että jollekin demokraattiselle lakimiehelle tulisi hyvä mieli?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Asiaa pukkaat buddy taas, kuten aina. Tämä on tätä samaa kukkahattutätitouhujatkumoa, joka vaan jatkuu ja jatkuu ja jatkuu...

Tänne vaan kaikki maailman köyhät ja raskautetut, Härmä antaa teille rauhan,.. siis kodin, tulkin ja päivärahan, ja suojan rasismia vastaan jees. Monikulttuurisuus siis todella rulettaa joo.
-Lonely Raider-

Anonyymi kirjoitti...

Senkin realisti!

YMTT kirjoitti...

En ole aivan varma tulkkien palkoista, mutta kyllä ne ohjaajan palkat ylittävät.

Veikkaisin näin lonkalta, ettei mustalaismurteiden tulkkeja ole yhtään koko maassa. Ja vaikka olisikin, niin tuskinpa he alkavat tulkkaamaan alle sadan euron tunti.

Mutta varmasti humanistit muistavat kehua sitä, miten mustalaistenkin kanssa työskennellessä törmää ihmisiin jotka nostavat kovia palkkoja.

Anonyymi kirjoitti...

Ensi kesän jälkeen olemme taas viisaampia. Nää mustaloiset, "työnhaku"viisumilaiset ym. alpaanit.

Kansa on kyllä aika tyhmää kun ei kysy poliitikoilta miksei nää nykyiset rikastajat tee työtä niinkuin pääsääntöisesti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitokset kommentoijille.