tiistai 11. marraskuuta 2008

HYVÄKSI TUTKITTU

Allekirjoittaneella on pitkään ollut tiedossa termi ”hyväksi havaittu”. Se on ihan selkeä ja järkevä juttu. Esimerkiks sellainen tapa, että otetaan sähkövehkeestä töpseli irti, ennen kuin sitä ryhdytään räpläämään on ihan hyväksi havaittu.

Nyt tuli törmättyä vähän samanlaiseen termiin eli ”hyväksi tutkittu”. Onkohan tämä sitä uuskieltä? Ittellä on kai sen verran kiero luonne (tai vaikeuksia hahmotuskyvyssä), että tosta tulee mieleen joku semmonen systeemi, mikä ei oikeastaan toimi, mutta se on sitten tutkimalla tutkittu hyväksi ja väitetään, että kyllä se toimii. Ainakin tommonen vaikutelma tulee mieleen Helsingin Pravdan jutusta ”Maahanmuuttajien työkyky tutkittiin hyväksi”.

Jutussahan Pravda paukuttelee henkseleitä tähän tyyliin: ”Maahanmuuttajista 87 prosentilla on hyvä tai erinomainen työkyky, ilmenee Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen (PTT) tekemästä tutkimuksesta. Työllisten maahanmuuttajien työkyky on kantaväestön palkansaajien tasolla ja työttömien maahanmuuttajien työkyky jopa parempi kuin kantaväestön työttömillä.”

No hemmetti, eipä tuo tosiaankaan hassummalta kuulosta. Katotaanpa miten asiaa on tutkittu. Pravda kertoo, että ” Työkyvyn mittarina käytettiin seitsemästä muuttujasta rakentuvaa työkykyindeksiä.” Kuulostaa lupaavalta. Vaan eipä Pravda sitten muuta selvitäkään. Kunhan mutisee, että kun se on se työnantajien asenne niin huono.

Yleisradio selvittää asiaa hieman enemmän. Käykin ilmi, että maahanmuuttajien työkykyisyys selvitettiin niin, että kysyttiin maahanmuuttajilta, että olettekos te kuinka työkykyisiä. Jahah. Tunnelma alkaakin hieman lässähtää. Asiaa kyseltiin neljältätuhannelta maahanmuuttajalta. Ja heistä 1.103 vastasi. Siis neljäsosa.

Eli menikö homma näin: neljältätuhannelta maahanmuuttajalta kysyttiin työkuntoa, ja niistä neljäsosa vastasi että ihan suht hyvä on joo. Ja tästä Pravda ottaa asiakseen uutisoida, että ” Maahanmuuttajista 87 prosentilla on hyvä tai erinomainen työkyky”. Tunnelma on pilalla.

Vielä huomataan seikka, että ” aineistossa on yliedustus koulutettujen maahanmuuttajien ja aliedustus pakolaistaustaisten maahanmuuttajien osalta.”

Voisi sanoa, että maahanmuuttajien työkyky on todellakin ”hyväksi tutkittu”.

Tietysti jos olis ilkeä, niin asianhan voisi otsikoida myös niin, että ”75 prosenttia maahanmuuttajista ei viitsi edes kehua työkuntoaan”.

Pravda muistaa tietysti mainita ne perushokemansa, eli kielitaito ei vaikuta työkykyyn, työnantajien asenne on huono ja niitä työntekijöitä tarvitaan rutkasti lisää, kun suuret ikäluokat lähtevät eläkkeelle.

Eihän tää tutkimus edes miltään tutkimukselta vaikuta vaan pelkältä mainokselta työnantajille. Että ottakaa nyt hemmetissä niitä maahanmuuttajia töihin.

Vaan miltä tää systeemi nyt näyttää työnantajan silmin?

- Ottakaa maahanmuuttajia töihin, kun niistä osa on sanonu, että ne on työkykyisiä.
- Tohon kielitaitoon ei tartte niin tarkasti suhtautua.
- Ja tukiopetusta pitää tietysti antaa.

Onhan selvää että Suomessa löytyy kovastikin työkykyisiä maahanmuuttajia. Paljonko luulette heidänkään loppujen lopuksi tommosesta uutisoinnista hyötyvän?

Vaan tämmönen ”ei asia oo niin kuin se on, vaan niin kuin se sanotaan”-tyyppinen uutisointi antaa kieltämättä mielenkiintoisia sovellusmahdollisuuksia.

Ajatellaanpa sitä kuuluisaa suomalaista perheväkivaltaa. Lähetetään randomina neljälletuhannelle VHM:lle kysely, että ”onko sulla tapana rutiininomaisesti hakata vaimoasi”. Vastaukset lienevät perin negatiivisia, ja asiasta voidaan uutisoida esim Helsingin Pravdassa tyyliin ”suomalainen perheväkivalta tutkittiin pois niin kertakaikkiaan”.

Urheilupuolelle tää antais myös mainioita sovellusmahdollisuuksia. Lähetetään taas kysely miehille tyyliin ”missäs kunnossa se hauis on”. Koska suomalaisella miehellä on joskus tapana hieman liioitella ominaisuuksiaan (siis suomalaisella vaan, ei kellään muulla), niin tutkimuksen pohjalta voitaisiin uutisoida että ”Suomalaiset tutkittu maailman voimakansaksi. 180 kiloa nousee penkistä per jätkä”. Ja tämän tutkimustuloksen pohjalta voitaisiinkin sitten vaatia kiintiökultamitaleita olympialaisissa ainakin painonnostossa, painissa, kuulantyönnössä sekä keihään-, kiekon- ja moukarinheitossa.

6 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Olisko myynnissä yhtään ylimääräistä Corollaa? Se kun on myös hyväksi tutkittu. ;)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Vanhoissa pommi-corolloissa oli kiistatta se hyvä puoli, että ei niillä paljon ylinopeutta tullu ajeltua.

weekendsoldier kirjoitti...

"työntekijöitä tarvitaan rutkasti lisää, kun suuret ikäluokat lähtevät eläkkeelle."

- Meillä on firmassa se suurten ikäluokkien eläköityminen jo kutakuinkin tapahtunut, mutta eipä ole otettu ketään tilalle. Kiristetään vaan työtahtia. En oikein usko, että mitään merkittävää työvoimapulaa ikinä tuleekaan.

Anonyymi kirjoitti...

J.P. Roos uhkaili blogissaan uudella, kohtapuoliin julkaistavalla tutkimuksella. Tutkimus tulee jälleen kerran koskemaan monikulttuuri- ja maahanmuuttoasioita. Ja tietysti suomalaisten asenteita.

Pravdasta voimme siis myöhemmin lukea, kuinka paljon suomalaiset haluavatkaan maahanmuuttoa ja kuinka huolissaan olemme työvoimapulasta.

Veikkaan, että monikin taho tutkii parhaillaan suomalaisten asenteita erittäinkin monikulttuurimyönteisiksi. Nämä tahot ovat niitä, joita Perussuomalaisten ja etenkin Halla-ahon vaalimenestys jurppii eniten. Kiire on kova kertomaan tyhmälle kansalle, että "ei ne asiat nyt ihan noin ole".

Anonyymi kirjoitti...

Taattua Pravda-laatua, eli täyttä paskaa. Kukahan lie tyuon artikkelin väsääjä?

Janne, tuollaiset tutkimukset (josta mainitsit Nasu-Pekan uhkailleen) ampuvat itseään jalkaan.

Siis jos tulos on selvästi valheellinen ja tarkoitushakuinen, kuten tässä Pravdan läjäyksessä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitoksia kommentoijille. Mielenkiintoisia tutkimuksia ja vielä mielenkiintoisempia tulkintoja on varmaan tulossa jatkossakin.