tiistai 20. lokakuuta 2009

LYHYESTI JÄNKKÄÄMISESTÄ

Lukija on varmaan jossain vaiheessa huomannut, että poliittisella eliitillämme on tietty taipumus jänkkäämiseen. Erityisesti tämä taipumus tulee esille silloin, jos teoria ja käytäntö eivät kohtaa. Poliittisen eliittimme mielestä syy on silloin käytännössä ja se jaksaa jänkätä asiasta vaikka tuomiopäivään.

Hyvä esimerkki tästä teorian ja käytännön ristiriidasta on tämä uskonnon arvoon kohonnut monikulttuurisuus. Pääosa väestöstä on kyllä huomannut, että eihän se homma toimi ihan niin kuin väitetään, mutta poliittinen eliittimme jaksaa vaan jänkätä, että kun meidän mielestä se on niinqu ihkua, niin kyllä se vaan toimii. Vika on käytännössä. Teoria on ihan ok.

Tuoreeltaan tästä on pari mainiota esimerkkiä.

Ensimmäinen esimerkki tulee koulumaailmasta. On uutisoitu, että vanhemmat ovat alkaneet ottaa lapsiansa pois kouluista, joissa on paljon maahanmuuttajia. Tämähän ei tavan tallaajalle ole mikään ihmettelyn aihe. Suurin osa vanhemmistahan on nykyisin sitä porukkaa, joka itsekin kävi aikanaan peruskoulua. He muistavat kyllä hyvin, että opetus tuppasi jo silloinkin menemään luokan häirikön ehdoilla.

He muistavat hyvin myös sen, että mikäli joku pikkuterroristi päätti rääkätä toisia oppilaita, se onnistui vallan mainiosti, sillä arvovallastaan syväpuhtaaksi pesty peruskoulun opettaja ei pystynyt siihen puuttumaan.

Jos oppilaat ovat nyt koulussa, jossa rääkkääjä voikin olla jalustalle nostettu toiseuden edustaja, on vanhemman helppo tehdä johtopäätös ja ottaa muksunsa pois tästä koulusta. Tällä kertaa häntä kannustaa tekemään niin yksi jänkkäävistä poliittisen eliittimme edustajista eli opetusministeri Henna Virkkunen, joka toteaa näin:

”Minun mielestäni on merkittävä voimavara monille kouluille, että koulussa on maahanmuuttajaoppilaita. Koska tulevaisuuden maailma on globaali, on tärkeää että ihmiset kasvavat myös monikulttuurisuuteen. Käsittääkseni useat rehtorit näkevät tämän voimavarana.”

Mitäänhän tuo lause ei tarkoita, muuta kuin ehkä sitä, että jos teoria ja käytäntö ei kohtaa, vika on käytännössä. Virkkunen ei ehkä tajua sitä itse, mutta lausumallaan hän juuri hiukkasen kiihdytti koulupakoa. Koska totta kai vanhemmat tosta hoksaavat, että ei tää asia ainakaan fiksummaksi tule muuttumaan.

Toinen tämänkertaisista jänkkääjistä on työministerimme Anni Sinnemäki:

Ulkomaisilta työntekijöiltä vaaditaan liian hyvää suomen kielen taitoa, sanoo työministeri Anni Sinnemäki (vihr.).

Sinnemäen mielestä suomalaisyritysten pitäisi hyväksyä, että ihmiset voivat työskennellä Suomessa, vaikka he eivät osaisi suomea eikä ruotsia. Hän myös tahtoisi helpottaa ulkomaalaisten työntekijöiden perheiden asettumista Suomeen.


Rautalankaa taas kerran (eli jänkkäämiseksi se menee mullakin, mutta emmää alottanu): ilman yhteistä kieltä ei työnteko tuppaa onnistumaan. Otetaan esimerkkinä vaikka oma työni lastensuojelulaitoksessa. Jos sinne palkataan henkilö, joka osaa vaikkapa venäjää, serbokroatiaa, retoromaniaa, thaita, somalia, vietnamia, amharaa, mongoliaa tai jupiteria, niin kyseessä voi olla tosi fiksu ja filmaattinen tyyppi.

Mutta jos hän ei osaa suomea, ei hänestä ole työpaikallani mitään hyötyä. Ja näinhän tämä menee työelämässä muutenkin.

Jos itse tarjoudun hommiin sanotaammeko vaikka lastenkotiin Mongolian Ulan-Batoriin, niin mulle todetaan kohteliaasti, että Herra Perskeleen työhistoria on kyllä varsin vaikuttava, mutta emme me voi palkata teitä, kun te ette osaa mongoliaa. Johon minä toteaisin, että näinhän tää on. Hittoakohan minä oikeestaan teidän aikaanne suotta tuhlasin? Olis kai teillä muutakin tekemistä ollu. Käyn kaljalla ja lähden takaisin Suomeen.

Minähän työskentelen itse julkishallinnossa, mutta työministerimme Sinnemäki suuntaa opetuksensa nimenomaan yksityisyrityksiin. Täytyy muistuttaa, että yksityiset yritykset eivät saa budjettirahoitusta, vaan tulos (eli elanto) tulee ihan omasta työstä. Jos yrityksen tulos menee miinukselle (niin kuin se äkkiä menee, jos yritys alkaa toimia sosiaaliperiaatteella), tulee pankrotti ja homma jää sitten siihen, vaikka oliskin sitä sisua.

Jotenkin järkyttyneenä alkaa epäillä, että meillä on työministerinä sellainen henkilö, joka ei ymmärrä, mitä yritystoiminta on. Vai onko jopa niin, että hän luulee elävänsä sosialismissa? Että yritykset ovat kaikki vain osa valtiota. Silloinhan tämän jänkkäämisen ymmärtäisi. Hänhän vain nuhtelee kurittomia tovereita.

Sekä Hennalta että Annilta ovat perustelut lopussa. Jäljelle jää vain jänkkääminen. Toinen puhuu lauseita, jotka eivät tarkoita mitään, ja toinen vaan yksinkertaisesti vaatii.

Henna haluaa, koska sipuli.

Anni haluaa, ja sillä sipuli.

17 kommenttia:

hannes kirjoitti...

Mitenkän haluamatta naisia halveeraaman, ni pyytäisin kohteliammin huomauttaa, että kyseessä olevat jänkääjät ovat sukupuolta jota ainna muodossa jos toisessa kyseisestä toimesta on kerännyt kunniaa.

Mutta juu - eihän suomessa tietenkään suomea tarvitse ulkomaalaisen osata - mutta suomalaisen kyllä vähintään ruotsia saadakseen edes siivojan toimen julkishallinon puolelta...

Habahoo kirjoitti...

Vai pitäiskö nämä kielitaidottomat laittaa töihin näihin ns "valtion omistajaohjauksessa" oleviin yrityksiin?
Nyt Anni vaan ottaa rohkeasti yhteyttä hallituksen "supersankariin" Hiilimonoksidimieheen. Kyllä se siitä lähtee.

Vasarahammer kirjoitti...

Virkkusen voimavaralausunto edusti ns. monikulttuurista liturgiaa, joka on analoginen YYA-Suomessa harjoitetun ulkopoliittisen liturgian kanssa.

Sanoja ei välttämättä rehellisesti usko puhetta, mutta pakollinen uskontunnustus on tehtävä, jotta kukaan ei vahingossakaan pääse syyttämään rasistiksi tai neuvostovastaiseksi.

Jaska Brown kirjoitti...

Niin justiinsa. Haluaisin nähdä, minkä kiven alta Virkkunen on onnistunut kaivamaan esiin monikulttuurisuutta voimavarana pitävän rehtorin. Ei ainakaan, jos rehtorin pitää vastata koulun budjetista. Näihin ulkomaalaisvahvistuksiin käytetään tukitoimia niin paljon, että heihin kuluu nuppia kohti moninkertainen määrä rahaa mediaanisuomalaisoppilaaseen verrattuna. Tulokset ovat murto-osa mediaanisuomalaisoppilaan osaamisesta.

On toki muutamia erinomaisia vastaesimerkkejä, jotka oikeasti rikastuttavat suomalaista koulua osaamisellaan ja menestyksellään - heille tervetuloa! He ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu eikä tällä huipulla kuulemma asusta yhtä ainutta ns. humanitaarisen maahanmuuton helmeä, vaan kaikki ovat suoraan ammattilaistehtäviin Suomeen muuttaneiden lapsia.

Virkkuselta itseltään jäi muuten aikoinaan lukio kesken - siinä meillä opetusministeri! En olisi ikinä uskonut tätä sanovani, mutta kun pestiä hoiti viimeksi naisdemari (Tuula Haatainen), niin siinä oli sentään järkinainen, mikäli mittatikuksi otetaan tämä nykyinen kokoomuslainen (mikä ei silti vielä Haataista erityisemmin imartele).

Hyvä kun sinä, Kullervo, Vasarahammer & kumppanit ehditte kirjoittaa mokuttamisesta niin hyvin ja nopeasti, että meikäläiselle ei enää jää tarvetta muuta kuin kommentoida...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitokset kommentoijille. Luulen, että Vasarahammer on oikeassa. Ministerin tulee kommentoida tilanteeseen jotain, ja kun asiaa ei saa puhua, niin heitetään muutama lause urquhartia.

Anonyymi kirjoitti...

Yrjö nyt sun on pakko kommentoida tätä seuraavaa:

http://www.vihrealanka.fi/blogit/tolkien-ja-pysahtyneiston-fantasiat

SIIS OIKEESTI; IHAN AIKUISTEN OIKEESTI!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja kiitokset. Jos kommentoinnilla tarkoitit ihan kokonaisen jutun kirjoittamista, niin minä olen noissa tilaustöissä vähän huono. Mulla tää homma ei vaan toimi sillä tavalla.

Siks toiseks Tontin kirjoitustahan on kommentoitu varsin paljon muualla. Itse en sano muuta, kuin että tyyppi löytää Halla-ahon vaikka kuun pimeältä puolelta. Liekö joku pakkomielle?

Unknown kirjoitti...

Virkkusen voimavaralausunto edusti ns. monikulttuurista liturgiaa, joka on analoginen YYA-Suomessa harjoitetun ulkopoliittisen liturgian kanssa.

Analogiaa selittänee se, että kyse on samasta hihhulisakista.

Ykälle kiitos kirjoituksesta. Ei minun tarvitse tähän asiaan enää tämän enempää kommentoida.

Yrjöperskeles kirjoitti...

"Analogiaa selittänee se, että kyse on samasta hihhulisakista."

Samasta hihhulisakista ja niitten innokkaista opetuslapsista.

Kiitos Kullervolle kommentista ja voimia eloon. Saittekos muuten hirviä nurin?

Ari Laakso kirjoitti...

Meillä on Suomessa vallalla mielenkiintoinen poliittinen kulttuuri kaikenkaikkiaan. Pääministeri Vanhanenkin uskoo kaiken kohun VAIN VAIHVISTANEEN hänen asemaansa!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Arille. Oikeassa olet, ittelleen valehtelemisesta on tullut politiikassa taiteenlaji. Ikävä kyllä poliittinen eliitti vaatii meitä tavallisia kansalaisia uskomaan siihen.

Mitä Vanhaseen tulee, niin ehkäpä varamiestä ei pitäisi ikinä ottaa ykkösketjuun. Alkaa toi todellisuudentaju selkeesti hämärtymään.

Unknown kirjoitti...

Ykä:
kaikki nurin on. Tänä vuonnaei tosin kaatoa osunut omalle kohdalleni.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kullervo: hieno homma^^^. Hirvenliha on maultaan mainiota. Itse keskityn pienriistan pyyntiin. Huono metsäkanalintuvuosi, kevään pakkaset palellutti poikaset.

Unknown kirjoitti...

Joo - huono on ollut kanalintuvuosi.

Hirvestä vielä sen verran, että rääppeistä tulee poronkäristystä parempi käristys, poski- ja päälihoista maailman paras aladobi ja keitetty kieli on omaa luokkaansa leikkeleenä.

Keittoon laitan itäiseen tapaanmukaan ohrasuurimoita pehmentämään makua.

Yrjöperskeles kirjoitti...

A-men to that. Roippeista saa myös kunnon rautapadassa pitkään hauduttamalla aivan tolkuttoman hyviä pataruokia.

Norski kirjoitti...

Todella suuri kiitos kun näin vinkin Tero Vaaran nimen ja hain tyypin netistä. Niin naulan kantaan löytyy asioita, joita viherpiipittäjät ja joka suuntaan kumartavat eivät ymmärrä. Islami, maahanmuutto ja liuhuviittojen hännystely on johtamassa katastrofiin. Ennen puhuttiin keltaisesta vaarasta, mutta se onkin lähempänä ja väri on tummempi.

Norski kirjoitti...

Niin tollo oli yritys EU:n olla eurooppalaisten yhteisö. Se kuoli pikaisesti eri maiden vilpillisyyteen laatia uskomattomia eläke- ja muita etuja joita he halusivat EU:n rahoittavat. Nyt alkaa näkyä jäljet. Ahneudella ei ole mitään rajaa. Joilla on riittävästi, he haluavat kahmia vielä enemmän , keinoja kaihtamatta. Sikamaista oikeistoa.