sunnuntai 31. tammikuuta 2010

LAUSUNTOJA LÄÄVÄSTÄ ELI ASEMA JA SANA

Hiljattain ryhmä demlistejä toi toiselle, oikeusministerin tehtävissä toimivalle demlistille luettavaksi mietinnön, jolla pyritään kitkemään rasismi maastamme kertakaikkiaan. Keinoina ovat tietenkin vanhat tutut eli valvonta, sensuuri ja kovemmat rangaistukset. Blogimaailmassa asiasta on keskusteltu tietysti paljon ja syytä onkin. Virallinen Suomi ei ole asiaan pahemmin puuttunut, joten asiahan on sen puolesta kai sitten ihan ok, vaikka suunpieksämisestä voi mietinnön mukaan istua neljäkin vuotta, minkä tuomion hankkimiseksi pitää tässä maassa normaalisti nähdä jo suurta vaivaa.

Luonnollisesti mietinnössä ei määritellä, että mitä se rasismi on. Demlistien keskuudessa on varmasti tutkittu tätä pelottavaa blogirintamaa sen verran, että sieltä voitaisiin ilmoittaa esim: ”blogikirjoittaja Perskeles syyllistyy laissa kiellettyyn toimintaan kirjoituksessaan X riveillä 15 – 18, koska Perskeles sanoo siinä jäädi jäädi jäädi ja hulapata hulapata”.

Vaan eihän tämmöisiä varoituksia ja määrittelyjä esitetä, koska epävarmuus itsessään on ase, ja sen ansiosta moni mielipide jää esittämättä.

Itse en kumminkaan mieti sitä, mitä saa sanoa ja mitä ei. Ihan omana mielipiteenäni ajattelen, että kyse on siitä, kuka saa sanoa ja kuka ei. Maassammehan on ns. mielipiteeseen oikeutettuja ihmisiä. He ovat esmes valtapuolueisiin kuuluvia poliitikkoja, yliopiston ei-niin-aineellisten-aineitten tutkijoita, valtamedian toimittajia ja korkeita virkamiehiä. Heillä on Asema, joten heille sallitaan myös Sana, jonka voi esittää Julkisesti.

Kun Aseman saanella henkilöllä on Sana, hän voi puhua sitten sinänsä ihan puuta heinää, eikä sitä virallisilla tahoilla ihmetellä. Eräänä esimerkkinä voisi pitää psykologian desanttia ja poppahenkilöä Jaana Haapasaloa, joka pari vuotta sitten diagnosoi lonkalta muutaman sadan tuhannen suomalaisen latvalahoiksi heidän metsästysharrastuksensa perusteella. Olis kuvitellut esim. valtalehtien tai virkamiehistön toteavan yhteen ääneen, että melkosen äkkiä ja vähillä perusteella ton diagnoosin meni mamma rääpäsemään, mutta kattia kanssa. Koska kyseessä on ihminen jolla on Asema ja Sana.

Internetin myötä on suuri määrä asemattomia ihmisiä syyllistynyt teoista törkeimpään, eli ottaneet haltuunsa Sanan, ja esittäneet sitä julkisesti. Koska ihminen ei tietenkään saa ottaa haltuunsa Asemaa, ilman että muut Aseman Haltijat sen hänelle suovat, on tällainen toiminta torpattava. Koska ihmisillä, joilla on Asema, on myös hallussaan Tieto, ja sitä myötä Valta.

Asiaa kuvaa varsin hyvin kokoomuslaisen kansanedustajan Tuulikki Ukkolan lausunnot Verkkouutisten jutussa ”Netti on sananvapauden sikolätti”. Ukkola toteaa:

- Jos ihmiset haluavat ulostaa netissä, siitä vaan. Mutta siitä on pidettävä kiinni, että yhteiskunnalliset ja poliittiset päätökset tehdään asiaperustein. Ja niitähän nettikansan enemmistöllä ei ole, ex-toimittaja huomauttaa.

Selvää on, että Ukkolalla on hallussaan Asema, Sana ja Tieto. Hänellä on myös asiaperusteet, joita hänen ei tarvitse asemattomille ihmisille kertoa. Riittää kun hän ilmoittaa, että hänellä on ne.

Meinaten, me tavalliset blogissa ulostajat kysymme kirjoituksissamme usein, että miksi meille kuskataan jotakin, mitä me ei pyydetty, ei haluttu, ei tarvittu, mistä meille ei ole mitään hyötyä ja mikä maksaa tolkuttomasti.

Saatammepa myös kysellä asioita julkishallinnosta tyyliin ”auttaako aina vaan lisääntyvien turvapaikanhakijoitten vastaanottokeskusten perustaminen meitä suomalaisia millään muotoa? Ja tarvitaanko julkishallinnossa ihan oikeasti aina vaan enemmän hallintojohtajia, hallinto- ja kehittämisjohtajia, projektipäällikköjä, arviointipäällikköjä, hallintopalvelupäällikköjä, henkilöstöpäällikköjä, kehittämispäällikköjä, sijaishuollon aluekehittäjiä, erityissuunnittelijoita, strategiapäällikköjä, tulosaluejohtajia, tulosaluesihteereitä, ryhmäpäälliköitä ja henkilöstövisiosuunnittelijoita.”

Näihin asioihin Tuulikilla on selkeästi asiaperusteet, joskaan hän, niin kuin muutkaan Aseman omaavat ihmiset, ei viitsi niitä meille tavallisille ihmisille ilmoittaa. Mielipiteemme ovat Aseman omaaville ihmisille pelkkää verbaaliulostetta. Tosin Tuulikki antaa meille tietynlaisen synninpäästön ”Ukkola huomauttaa, että Suomessa on sananvapaus. Se koskee myös typeriä ja tyhmiä mielipiteitä.” Kiitti tästä. Heti helpotti.

Asemassa olevalla ihmisellä on hallussaan Sana, ja totta kai hän sen haluaa hallussaan pitääkin. Koska Sanaa ei tarvitse perustella. Aseman omaava henkilö voi heittää meitä netin lätissä piehtaroivia kohtaan rauhassa lausunnon vaikkapa tyyliin ”Halla-ahon ja hänen hännystelijöittensä jutut ovat ihan perperistä, enkä koskaan ole alentunut lukemaan niitä. Heidän säälittävät väitteensä on naurettavan helppo perustella kumoon, ja kunhan työkiireiltäni kerkeän, niin vielä sen teenkin.”

Ja toiset Aseman omaavat tuumivat, että jopa pantiin razzeille kerralla luu kurkkuun.

No, ne jotka osaa, tekee. Ne, jotka ei, puhuu Asemastaan.

15 kommenttia:

YMTT kirjoitti...

Oliko se nyt Johannes Virolainen, joka totesi "kun herra antaa viran, hän antaa järjenkin." Valitettavasti tänä päivänä näyttää siltä, että nuo ominaisuudet ovat toisensa poissulkevia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Poropoliisille. Totta puhut. Ihmisten tulisi muutenkin muistaa, että kun tyyppi tulee osaksi virkakoneistoa, ei hänelle paljastu mikään salattu totuus. Samanlainen ihminenhän se on kuin ennenkin. Ja ihmisen järjellä yrittää päätöksiään räpiköidä. Se tulisi tunnustaa, eikä paeta Aseman suojiin. Itsekinhän olen virkakoneiston edustaja, mutta ei mulle mikään salattu totuus ole valjennut. Ei solmittu työsuhde minua mitenkään fiksummaksi tehnyt. Vaan minä sentään tunnustan sen.

Lakeudenmies kirjoitti...

Täytyy myöntää että on kyllä Ukkolalla lähtenyt mopo pahasti käsistä. Kirjoituksellaan hän varmistaa varsin tehokkaasti äänestäjiensä katoamisen, asettamalla itsensä parempaan asemaan, ja yleemmäs kuin muut.

Netti kirjoittelu ja blogien ylläpitäjät ja kirjoittajat ovat tavan kansaa, ja tavan kansalla kun ei montaa mielipidekanavaa ole. Tässä mielestäni Ukkola on pudonnut kehityksen kärryiltä ja kärryt jo kadonneet näkyviltä.

Suomalaiset ovat kansaa joka toivoo aina parasta ja pelaa niillä nappuloilla mitä on. "no onhan nämä verot vähän korkeat mutta josko se siitä" "kylä kai se autoverokin kohta poistetaan kun se tilapäinen ratkaisu kerran on"

Aikaisemmin homma onkin pelanjnut näin. Nyt elämme murroksessa, aikaisemmin luotimme siihen että kun oli oman edustajansa valinnut ja todennut tämän eeeustavan oikeita asioita ja arvoja niin se sitten valittiin, ja katsottin nöyrän hyväksyvästi että mitä siitä sitten tuleekaan ja mitkä puheet nyt pitääkään.

Nykisin nöyrän hyväksymisen aika on loppumassa, siksi ääripuoluetoiminta nostaa Suomessakin päätään. Nykyisin ei enää anneta valtaapitävien hoidella asioita ja laukoa kommenttejaan niinkuin heille sattuu sopimaan, toivoen että "kyllä nämä asiat on meidän kansan hyväksi ja me sen ymmärrämme joskus" vaan nykyisin asioihin puututaan ja puuttumiskanavaksi on muodostunut Internet.

Internetissä tuotettuja blogi - ja muitakirjoituksia kun ei voi enää jättää omaan arvoonsa, tästä saamme kiittää suurta kehitysastettamme. ISo-Britania ja Ameriikka eivät ole vielä samassa jamassa koska siellä internetyhteyden ja tietokoneen omaavat vain Britaniassa 23 % ja Ameriikoissa 31 % kansasta.

Valinnoillaan Suomesta on tullut korkeanteknologian maa ja tämä auttamatta johtaa kehitykseen, halusi siinä pysyä mukana sitten tai ei.

90 - luvun lopula oli vielä iso joukko ihmisiä jotka suhtaituivat hyvin nurjasti, ja jopa kieltäytyivät opettelemasta tietokoneen käyttöä, kun eivät he sitä kuitenkaan koskaan tarvitse, ja kuinkas kävikään?

Vasarahammer kirjoitti...

Tässä on esimerkki kirjoituksesta, jonka laatijalla on Tieto, Asema ja Valta. Siksi perusteluja ei tarvita, koska kirjoittaja on oletusarvoisesti oikeassa.

Internetin ongelmana on aina ollut se, että paskanpuhujat saavat ansaitsemansa kohtelun. Valtamediassa tätä periaatetta ei noudateta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitokset kommentoijille.

Lakeudenmies: Minä muuten olin 1990-luvun alussa niitä tyyppejä, jotka tuumivat, että hittoako näillä tietokoneilla tekee. Kyllähän ne työraportit Remingtonillakin paukuttelee. No, ajatus on muuttunut ajan myötä.

Vasrahammer: Kiitos linkistä. Huomaa, että hoksasit kirjoituksen punaisen langan.

Voimia eloon molemmille. Meillä ei ole Asemaa, mutta onhan meillä sentään Sana.

Anonyymi kirjoitti...

"Ja tarvitaanko julkishallinnossa ihan oikeasti aina vaan enemmän hallintojohtajia, hallinto- ja kehittämisjohtajia, projektipäällikköjä, arviointipäällikköjä, hallintopalvelupäällikköjä, henkilöstöpäällikköjä, kehittämispäällikköjä, sijaishuollon aluekehittäjiä, erityissuunnittelijoita, strategiapäällikköjä, tulosaluejohtajia, tulosaluesihteereitä, ryhmäpäälliköitä ja henkilöstövisiosuunnittelijoita.”

Ylitarkastajat unohtuivat listasta. Jonsun putiikissa lähes kaikki ovat ylitarkastajia, yhtään tarkastajaa ei mahtunut mukaan, mitä ne sitten ylitarkastelevatkaan. Yli kuitenkin, eikä ympäri. Yli palkkaluokan?

Voimia Yrjöllekin.

Imulippo kirjoitti...

Sinulla olisi Ykä mielestäni uraa kirjailijana, ihan oikeasti.

Näet työsi kautta valtion virastokoneiston toiminnan sisältäpäin ja sinulla on taito laittaa vakavia yhteiskunnallisia asioita helposti ymmärrettävään muotoon ja niin että se ei tunnu paasaamiselta. Väittäisin, että kyseinen aihepiiri yhdistettynä nasevaan kirjoitustyylisi vetoaa lukijaan kuin lukijaan.

Jos joskus vaikka niin kävisikin että pukkaat kirjan ulos, niin minä varaan tässä ja nyt ensimmäisen painoksen ensimmäisen kappaleen, puumerkeillä tietty varustettuna! :)

Gilbert kirjoitti...

Hieno kirjoitus Ykältä - taas kerran. Joskus toivoisi näiden kotomaamme poliitikkojen tutustuvan Thomas Jeffersonin ajatuksiin. Hänestä jokaisella yksilöllä on "luovuttamattomia oikeuksia", jotka siis kuuluvat kaikille joka tapauksessa, joita ihminen (esim. hallitus) ei voi antaa tai ottaa pois, vain tukahduttaa tai suojella. Oikeus vapauteen oli se, jota hän eniten korosti. Vapaus tarkoittaa "vapautta toimia muiden estämättä oman tahtomme mukaan, sitä rajoittavat vain muiden vastaavat oikeudet. En lisää 'lain rajoissa', koska laki on usein vain tyrannin tahto, ja laki on sitä aina kun laki rikkoo yksilön oikeuksia."

"Kuka-h****tin-Jefferson?!?", kysyy Brax...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitokset Anolle, Imulipolle ja Gilbertille. Siitä kirjan kirjoittamisesta totean, että tuskin onnistuu, sillä tapauksessani kirjallisuuspalkinto myönnettäisiin vissiinkin valtionsyyttäjän toimesta leivättömän pöydän ääressä. Imulipon kommentti kyllä hivelee, lämmin kiitos.

Tuo ylitarkastaja tosiaan unohtui. Toinen yleispätevä ylipalkattu pasianssinpelaaja julkishallinnossa on "erityisasiantuntija". Sekin jäi listalta pois.

Kapo kirjoitti...

Ykälle taas propsit onnistuneesta analyysistä. Demlat ovat kovasti tekemässä maastamme uutta unelmavaltiota DDR:n romahdettua kiellettyine mielipiteineen ja sensuureineen, mutta se ei tule onnistumaan. Liian moni on jo haistanut palaneen käryä tuosta väkisintuputetusta monikulttuuriliturgiasta. Nettiä ei myöskään yksi braxi ja pari demlaa saa vaiennettua.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta kuka T. Ukkolan kirjoituksia loppujen lopuksi lukee.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys kommentoijille ja kiitokset. Luulisin, että Ukkolan kirjoituksia lukee Aseman omaavat henkilöt. Heillähän se Valta on.

Ari Laakso kirjoitti...

Erinomaisia oivalluksia jälleen Ykältä. Kuten omassa blogissani pohdin, on mielenkiintoista nähdä, onko parlamenttaarisesta "oikeistosta" edes estämään tuollaisia lakimuutosesityksiä, jos kun ne aikoinaan eduskuntakäsittelyyn tulevat. Länsimaisen oikeusvaltion käsitystä tuon työryhmän esitys rikkoo räikeästi.
Kokoomusnuorten pj:n lausunnot ovat olleet oikean suuntaisia, mutta toisaalta siellä on liikaa Tuulikin kaltaisia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Arille. Itseänikin ihmetyttää, että kokoomuspoliitikko loihee lausumaan tuommoisia. Kokoomusnuorien puolelta tulee tosiaan ihan asiallistakin juttua. Saas nähdä, palaako kypäräpappi puolueeseen niin kuin ennen vanhaan.

Anonyymi kirjoitti...

Voi olla ettei T.Ukkolan kirjoituksia niin monet lue.
Mutta hänellä taitaa olla samanuskoinen tytär Ilta-Sanomien toimittajana.