torstai 10. kesäkuuta 2010

TIEDOSTAVA MUOTIKATSAUS

Näin alkuun lukijalle tiedoksi: kirjoitus ei välttämättä sisällä sataprosenttista faktaa, vaan se on taas kertaalleen erään keski-ikäisen miehen - tarkemmin sanottuna minun – pohdintaa siitä, kuinka maailma makaa. Minähän olen tunnetusti vähän hidas hoksaamaan asioita, joten tiettyä tuumimista kannattaa aina välillä harrastaa.
*

Olen törmännyt viime aikoina uutisiin tappelunnujakoista, joissa on ollut mukana skinejä. Leukoja on läiskitty Pohjanmaalta aina Helsinkiin. Asia pistää sinänsä hieman ihmetyttämään, sillä kerkesinhän minäkin asua Helsingissä vajaat kaksikymmentä vuotta, eikä siellä niitä skinejä löytynyt oikein täikammallakaan. Eikä mulla Huitsinnevadaan muuttamisesta kovin monta vuotta ole.

Koska en oikein jaksa uskoa mahtavaan skinirynnäkköön pääkaupunkiseudulle, niin kyseessä lienee taas tiedostavien toimittajatahojen asioitten uudelleenmäärittely tyyliin Orwell & kumpp. Kun skinejä ei ole tarpeeksi, niitä täytyy keksiä. Mietin vain sitä, mitkä ovat uudet skinheadiksi määrittämisen kriteerit? Kun eivät ne kehnot ole niitä ääneen määritelleet. Eihän meille ole vielä selitetty sitäkään, mitä ne oikeastaan ovat ne verkossa tapahtuvat viharikokset.

Varmaankin yksi skiniksi määrittelyn peruselementti on hiusmuoti. Kaljupäistä kaveria voidaan pääosin kutsua skiniksi. Luulisin myös että laatikkopää eli ns. jenkkitukka täyttää ilman muuta skinivaatimukset, onhan sitä pitänyt mm. John Wayne ja Tony Halme. Tavallinen lyhyt tukka on ongelmallisempi, mutta uskoisin että skinivaatimukset täyttyvät jos kyseessä on siististi leikatut ja sivupääjakaukselle kammatut hiukset. Olihan moinen hiustyyli suosittua mm. Wehrmachtissa. Jos hiukset ovat lyhyet ja sekaiset ja olemus muutenkin vähän epämääräinen, voi rekisteröityä tiedostaviin piireihin. Mikäli haluaa pitää lyhyet ja siistit hiukset, eikä silti halua tulla vahingossa luokitelluksi skiniksi, suosittelen keskipääjakausta, jolloin voi profiloitua körttiläiseksi. Eihän se tietenkään ole ihan niin hyvä kuin tiedostava, mutta parempi kumminkin kuin skini, sillä tiedostavat piirit yleensä jaksavat vihata vain yhtä asiaa kerrallaan.

Mutta joka tapauksessa voidaan todeta, että kalju tekee skinin, näin nykyaikana. Tosin sekin riippuu hieman siitä, mitä vermeitä käyttää vaatetuksenaan. Jos omaa kaljun pään ja tilaa kamppeensa Varustelekasta (niin kuin moni tilaa ja minäkin tilaan, miksi en tilaisi, ne on halpoja, kestäviä ja mukavia) niin kaikki toivo on menetetty. Tavalliset farkkuasusteetkaan eivät taida pelastaa kadotukselta. Sen sijaan rasistisesta kuulapääkaljustaan voi tehdä hetkessä tiedostavan kaljun, kun laittaa jalkaansa sellaiset puoli persettä paljastavat hiphop-housut.

Syy siihen, miksi housuista pitää persvako näkyä melkein kulkusiin saakka on minulle sinänsä hämärän peitossa. Luulen, että se liittyy jotenkin eläinten käyttäytymispsykologiaan. Niin kuin esmes punapersepaviaaneilla, jossa laumassa heikompi yksilö tunnustaa alfauroksen vallan kääntämällä ahteripuolensa sitä kohti. Ymmärtääkseni asiantuntijat ovat neuvoneet safarilla olevia ihmisiä toimimaan samoin, mikäli kohtaavat uhkaavasti käyttäytyvän paviaanin. Housujen pudottaminen ja pyllistys osoittavat, ettei ihminen uhkaa paviaania.

Saattaahan nämä tuumailut mennä pieleenkin, mutta ehkä jostain tämmöisestä on kyse. Eli mikäli kaljupäinen kaveri, joka hankkii rytkynsä Varustelekasta kohtaa tiedostavan toimittajan näköisen tyypin eikä halua joutua otsikoihin aiheella ”Skinien uhkaavaa käytöstä kolmosratikan pysäkillä”, hänen kannattaa näyttää toimittajalle reilusti ahteriaan osoittaakseen vaarattomuutensa. Siks toiseks, ei semmoista käytöstä voi nykyisin pitää edes mitenkään epäkohteliaana, sillä sehän on selkeä yksilöllisyytensä ilmaisemisen performanssi ja muutenkin puhdasta bilemeininkiä ja eikös ne tiedostavat piirit ole itse sanoneet, että bilettäminen nostaa bruttokansantuotetta kohisten ja sitä tulee tukea verovaroista. Aina kannattaa yrittää.

Entäs pitkät hiukset sitten? Pelastavatko ne skinistatukselta? Unen näit. Tunnen kyllä paljon pitkätukkaisia heppuja ja he eivät oikein tiedostavaan muottiin sovi. Kiinnostuksena moottoripyörät, raskas rokki, kalja ja aromipesä. Miehillä on muutenkin Homma hanskassa ja habituksessa ja maailman yleispelastamista vihreään tyyliin pidetään pellen meininkinä. Selvää skiniainesta. Mikäli pitkätukkainen mies haluaa ehdoin tahdoin välttää skinileiman, suosittelen vaatekerraksi hiphop-housuja sekä kirpparilta ostettua 1970-luvulta peräisin olevaa lepakonsiipikauluksella varustettua mahdollisimman kirjavaa pikkutakkia. Hiustyyli kannattaa viimeistellä lämpörullilla. Kyllä se siitä sitten suttaantuu.

Vielä varusteista: Varustelekan armeijakamppeethan ovat kaljupäisellä, jenkkitukkaisella ja lyhyttukkaisella miehellä selvä merkki skiniydestä, mutta noistakin romppeista saa tiedostavia romppeita jos varustautuu rastatukalla. Kannattaa pitää vaikka sen sorttinen peruukki repussa.

Kun nyt yritän miettiä näitä skiniyden perusvaatimuksia, alan päätyä johtopäätökseen, että skiniyden ehdothan täyttää reilusti yli puolet suomalaisista miehistä. Rohkenenkin esittää kysymyksen: Peitteleekö media skiniongelmaa? Ovatko toimittajat rasisteja?

Skinin näköiset tai semmoiseksi kuvitellut miehet eivät ole ainoita, joitten ulkonäkö on tiedostavien toimittajien mielestä tuomittavaa tai vähintäänkin epämääräistä. Mm. toimittaja Ari Lahdenmäki löysi Jussi Halla-ahon hovioikeusistunnosta jotain epämääräistä ja kuvaili sitä näin:

Yleisössä istui pitkälti toistakymmentä ihmistä, pääasiassa Halla-ahon kannattajia, jokunen sananvapausaktiivi sekä nimellään ja Piraattipuolueen tunnuksella varustettu nuorimies. Kaikkia yhdisti parrakas ja huonoryhtinen olemus, lukuun ottamatta rotevaa miestä, jonka vyönsoljessa oli Suomen vaakuna.
Huonoryhtisyyshän muuttui tosi huonoksi vitsiksi, kun yleisössä olikin selkärankareumaa sairastava mies. Tuskinpa Lahdenmäki tätä tiesi, vaan käytti hyväksi havaittua ”keksinpähän nyt jotakin, kun en muutakaan keksi”-metodia.

Mutta miettimään toi määrittely pistää.

Saako olla parta, jos on hyvä ryhti?

Saako olla huono ryhti, jos ei ole partaa?

Saako olla roteva, jos ei kanna minkäänlaista leijonamerkkiä?

Saako kantaa leijonamerkkiä, jos ei ole roteva?

Onko arabimiehen parta hyvä parta ja suomalaismiehen parta paha parta?

Voiko parta olla yleensäkään hyvä tai paha? Sehän on vain läjä leuasta kasvavia karvoja.

Ohjeistusta kaivataan.

13 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Luin tuon Lahdenmäen "uutisen" sen verran kiiruusti, etten huomannut tuota kuvausta yleisöstä. Aika hurjaa tekstiä.

YMTT kirjoitti...

Hänen kannattaa näyttää toimittajalle reilusti ahteriaan osoittaakseen vaarattomuutensa.

Kiitos tästä, kahvit näppiksellä taas.

Siks toiseks, ei semmoista käytöstä voi nykyisin pitää edes mitenkään epäkohteliaana, sillä sehän on selkeä yksilöllisyytensä ilmaisemisen performanssi

Mutta jostakin syystä epäilen, ettei tiedostava kulttuuriväki riennä viivana paikalle puolustamaan jokaisen oikeutta pukeutua niin kuin haluaa..

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kumitontulle ja Poropoliisille & kiitos kommentista.

Kumitonttu: Joo, melko tylyä settiä oli. MTV3:han veteli melko pian höylällä uutisesta pahimmat särmät pois, mutta onneksi netti ei unohda. Tossa alkuperäinen:

http://img197.imageshack.us/f/hallaahooikeudessamtv3.jpg/

Ja tossa "huonoryhtisen miehen" vastine:

http://usvi.blogit.uusisuomi.fi/2010/06/08/parrakas-ja-huonoryhtinen-nuorimies/

Poropoliisi: Saatatpa olla oikeassa. Ei tiedostava väki taida tollaista performanssia tukea, vaan vetoavat kerrankin käytöstapoihin. Minä saatan kieltämättä olla pikkusen pihalla tästä nykymaailman menosta.

Mutta puolustuksekseni voin sanoa, että minä edes jollain tavalla pyrin ymmärtämään, mitä vastapuolen päässä liikkuu.

Sori näppiksestä. Yritä elmukelmua. Minä käytän sitä.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset taas päivän pelastavasta, suomalaisen vihakirjoittelun helmestä :)

"Onko arabimiehen parta hyvä parta ja suomalaismiehen parta paha parta?"

Arabimiehen (tai käännynnäisen wannaben) parta = Halal-parta = Hyvä Parta

Suomalaismiehen parran hyvyys/pahuus riippuu kantajansa aatesuunnasta. Esim. Osmo Soininvaaran parta on Hyvä Parta, kun taas Janne Paalijärven parta on paha parta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Lottovoittajalle ja kiitos kommentista. Asia pistää meikäläisenkin kiistatta hämilleen. Minullahan on parta. Mutta saako minulla olla parta?

Ymmärtääkseni eräs nykymaailmassa paljon hankaluuksia aiheuttanut , jo aikaa sitten kuollut profeetta ei tykkää partateristä kuin vääräuskoisten kurkuilla.

Mutta yhtä vahva profeetta eli eräs suomalainen toimittaja ei tykkää parroista. Ainakaan väärissä leuoissa.

Pidänkö parran vaiko enkö pidä? Vai pitäiskös tehdä niinkuin Obelix, eli pitää palmikkopartaa?

Toisaalta Obelixkin oli vääräuskoinen.

Antakaa nyt joku tyhmemmälle neuvoa. Kautta Teutateksen! Kautta Belenoksen!

Rafael kirjoitti...

Näitä asioita on hyvin tärkeä tuumailla. Muuten voi kauniiden taistolaistyttöjen sylin sijaan päätyä juomaan väljähtänyttä kaljaa rumien keski-ikäisten miesten ja muiden persujen kanssa.

Näin. Kannatan palmikkopartaa. Tai sitten pelkkiä viiksiä. Silloin sinun ei tarvitse edes ostaa uusia vaatteita näyttääksesi tiedostavalta hipiltä. Tiedä vaikka Tammisaaressa veneillessäsi itse Claes Andresson tulisi tervehtimään. Hieno mies.

Tuo roikkuhousutyyli on käsittääkseni peräisin Ameriikan vankiloista, joissa järjestelmän ja omistavan luokan pahuutta vastaan sinnikkäästi taistelevat katusissit asuvat rötöstelynsä välillä. Suomessa ei moisesta vankilaan joudu, joten niihin roikkuhousuihin joutuu kompastelemaan kotona.

Perseen vilauttelu on eri asia, se kuulostaa epäilyttävästi Temppeliritareiden toiminnalta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitokset Rafaelille kommentista & täsmennyksestä.

Anonyymi kirjoitti...

Roikkuhousutyyli on tosiaan kotoisin Ameriikan vankiloista, joissa vyön pitäminen on kielletty turvallisuussyistä.

Anonyymi kirjoitti...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Skinhead

Väittäisin skinien olevan aika pitkälti tämmöisiä. Oltiin ainakin joskus, nykyäänhän skini on juuri sitä mitä HS:n totuuskomitean kirjuri kertoo meitin olevan.

Ari Laakso kirjoitti...

Miksi muuten näitä skinipoikiakin ei voitaisi kutsua "nuorison" edustajiksi.
Nythän saimme lukea, että nuoriso riehui Linnanmäenllä sekä Tukholman Rinkebyssä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Anolle & Arille ja kiitos kommentista. Mitä tulee nuorisoon, niin media voisi ottaa käyttöön esim Hommassa aikaa sitten keksityt termit nuoriso ja Nuoriso(TM). Sillä systeemillä pysyttäisiin hyvin kärryillä.

Anonyymi kirjoitti...

tämä vassaripaskan, siis mtv3 toimittjan, aivopaskannus oli jälleen kerran omaa luokkaansa...

sätkä on kaikkiaan säälittävä tapaus, ja vielä kehtaa pilkata vammaista.
tästä pitää tehdä syyte saatana ja heti!

tämä vassaripaska-toimittaja pilkkaa ja väheksyy vammaisia, saatanan rasisti, kommarifasisti!
vedä ittes kiikkuun homo!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja kiitos kommentista. Emmää tosta syytteestä niin perusta. Parempi on tää laaja ja julkinen vittuilu, jolla saatetaan jätkän uskottavuus tasolle nolla, mitä se tietysti muutenkin on.

Se sinänsä ihmetyttää, että miksi mainosrahoitteinen kanava palkkaa tommosia toimittajia.