lauantai 8. tammikuuta 2011

KURSSITUSTA SUUREEN TARPEESEEN

Lukijallehan lienee varsin selvää se, että maassamme on huomattava määrä ihmisiä työttömänä. Lukija on varmaan perillä siitäkin, että julkishallintomme suurin ongelma ei ole suinkaan se, että pomotehtävin ei löydy tarpeeksi muodollisesti päteviä yhteiskuntatieteitten maistereita. Päinvastoin, niitä tuppaa olemaan liikaa, joten julkishallintoon joudutaan räätälöimään heille mm. henkilöstövisiosuunnittelijan, erityisasiantuntijan ja projektikoordinaattorin nimikkeellä kutsuttavia suojatyöpaikkoja.

Tähän pohjaten Suomen mielenterveysseuran uusi kurssi vaikuttaa jo ihan suoranaiselta vittuilulta:

Julkisen hallinnon tehtäviin valmentava koulutus maahanmuuttajille
Kurssi on tarkoitettu erityisesti Euroopan ulkopuolelta Suomeen muuttaneille henkilöille, joilla on julkishallinnon tehtäviin sopiva korkeakoulun loppututkinto, valmius sitoutua koulutukseen ja kiinnostusta toimia julkisen hallinnon tehtävissä sekä hyvä suomen kielen taito ja mielellään myös englannin tai ranskan taito.

Koulutuksen ja käytännön harjoittelun avulla vahvistetaan osallistujien edellytyksiä toimia julkisen hallinnon tehtävissä. Kurssin tavoitteena on edistää työllistymistä valtion ja kunnallishallinnon sekä kolmannen sektorin työtehtäviin.

Että tälleen. Ilmoituksen loppukaneetti on suorastaan loistava:

Kurssi on osa kotouttamisrahaston AFRO 2–Asenneilmapiiriin ja kolmansien maiden kansalaisten aliedustukseen vaikuttaminen positiivisen erityiskohtelun avulla -hanketta.

Jausaa jausaa. Että kyllähän sen Jumalakin tietää, missä sitä eniten tarvitaan. Kun julkishallinnon pomomiehistä ei tälläkään hetkellä todellakaan ole pulaa, niin kai tässä on pohjana vain se, että niitä oikean värisiä ulkomaalaisia on vaan kerta kaikkiaan pakko hankkia lisää ihan vain siksi, että tästä tulee tietyille ihmisille hyvä mieli. Nyt on porukalla pelastettu maailmaa ja voidaan kattoa vähemmän edistyksellistä väkeä mukavasti nenänpieltä pitkin alaviistoon.

Eihän hyvän mielen tavoittelussa sinänsä mitään vikaa ole, mutta siihen on myös sellaisia tapoja, joissa ei varsinaisesti tartte käydä toisen kukkarolla. Näitä ovat vaikkapa masturbointi, luonnossa liikkuminen ja parin hyvän konjakkitömpsyn nauttiminen samalla kun kuuntelee hyvää musiikkia.

Siinä mielessä tämä AFRO 2-hanke varmasti onnistuu, että se kyllä vaikuttaa yleiseen asenneilmapiiriin. Joskaan ei ehkä sillä tavalla kun toimistossa suunniteltiin.

Hotelli Yrjöperskeleen respassa ei sinänsä millään muotoa väheksytä koulutusta ja kurssitusta, ei suinkaan. Mutta ehkä sitä voisi vähän järkeistää ja kohdentaa oikeaan suuntaan. Voisi olla varteenotettava vaihtoehto, että pistettäisiin pystyyn julkishallinnon johtaville virkamiehille ja pitkäaikaisille ammattipoliitikoille suunnattu ”Työhön ja käytäntöön ei-teoreettisesta näkökulmasta perehdyttävä kurssi”

Kurssi jakaantuisi alkeis- ja jatkokursseihin. Alkeiskurssilla opetus olisi ns. hellästi sisäänajavaa, eli yhden varsinaisen oppitunnin jälkeen tehtäisiin tunnin verran tietokoneella julkishallinnollista suunnittelu- ja kehittämistyötä (kutsutaan myös nimellä pasianssin pelaaminen). Tämä siksi, ettei potilas, anteeksi kurssilainen traumatisoituisi kerralla liikaa.

Alkeiskurssin alussa opetellaan yksinkertaisempia tehtäviä, kuten banaanin kuoriminen, hehkulampun vaihto, tukisiteen laittaminen nyrjähtäneeseen nilkkaan ja nuotiotulen sytyttäminen valmiista puista ja kiehisistä.

Alkeiskurssin edetessä sitten tutustutaan (tietysti valvotuissa ja turvallisissa olosuhteissa) oman hallinnonalan suorittavan tason työntekijöihin. Ensimmäiseksi opetellaan se, monelle varsin yllättäväkin tosiasia että heitä todellakin on olemassa ja sen jälkeen aletaan opetella kommunikoimaan heidän kanssaan.

Alkeiskurssin päättötyönä vastataan kolmeen vapaavalintaiseen suorittavan tason työntekijän esittämään, työhön liittyvään kysymykseen. Vastaus on annettava kasvotusten, sähköpostia ei saa käyttää. Ensiksi kysymyksiin voi vastata virastolatinalla, mutta alkeiskurssin läpäistääkseen on kurssilaisen vastattava kysymyksiin ymmärrettävällä suomen kielellä.

Jatkokurssilla sitten paneudutaan vaikeampiin tehtäviin kuten halkomotin tekeminen, vanhainkodin saunan siivous sekä ruuveista ja muttereista koostuvan läjän selvittäminen siten, että oikean kokoiset ruuvit ja mutterit laitetaan niille tarkoitettuihin lokeroihin.

Jatkokurssin edetessä siirrytään kahdeksi viikoksi tekemään oman hallintoalan piiriin kuuluvaa suorittavaa työtä. Ensimmäinen viikko työtä tehdään valvovan ohjaajan läsnäollessa. Valvovalla ohjaajalla on mm. hyvät ensiaputaidot ja hän osaa tunnistaa, milloin ihminen on menossa psykoosiin. Toinen viikko tehdään sitten töitä ihan omin neuvoin. Tässäkin vaiheessa kurssilaisella on turvallisuussyistä hälytysranneke.

Jatkokurssin diplomityönä sitten sammutetaan palava sauna ilman ulkopuolista ohjeistusta.

Luulisin, että kurssiin uhratut verorahat saattaisivat pitkässä juoksussa olla kaikille hyödyksi. Uskon myös, että veronmaksajat suhtautuisivat tällaisiin kursseihin suopeammin kuin esmes asenneilmapiiriin ja kolmansien maiden kansalaisten aliedustukseen vaikuttaminen positiivisen erityiskohtelun avulla – hankkeeseen.

Kurssi vaatii tietysti opettajilta paljon voimaa, taitoa ja uskoa asiaansa. Mutta taidothan karttuvat pikkuhiljaa, ja ehkäpä samat opettajat voisivat sitten vetää muitakin vaativia kursseja, kuten vaikkapa kurssi nuorisolle: viikko ilman tietokonetta ja kännykkää tai kurssi vihreän piipertäjille: kuinka pystyt kuuntelemaan maahanmuuttokriittisen lauseen loppuun keskeyttämättä.

*

Lisäys 110111: Roope laittoi muutamia asiaan liittyviä linkkejä. Tosta, tosta ja tosta.

Vielä lisäys 250111 (kiitos taas Roopelle). Tuosta ja tuosta.

20 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Voi kilin vittu sentään.

Keskiäkäinen mies kirjoitti...

Vai kouluttaa Mielenterveysseura nykyään julkishallinnon päättäjiä? Se selittääkin paljon asioita, joita olen mielessäni hämmästellyt...

Yleisemmin ottaen tuo hanketoiminta on sellainen tunkio ja kankkulan kaivo, jota pitäisi pöyhiä ISOOLLA talikolla. Niin hulvattomaksi touhu on(läheltä sivusta seuranneena)mennyt. Erilaiset yhdistykset ja NGO-yhteisöt rahoittavat hanketoiminnaksi naamioituna jo merkittävän osan normaalia toimintaansa tai ainakin kasvuaan. Sama toistuu toisilta monmenteilta myös yrityspuolella. Mitään järkeä touhussa ei edes tarvitse olla, mitä mailmojasyleileväm hankesuunnitelma, sitä varmempi rahoitus ja vaikeampaa valvonta. Muistuu mieleen eräskin naisyrittäjyyshanke joka vetäjä hankeen päätyttyä kehuskeli kuinka menestyksekäs hanke oli ollut. Olihan se poikinut jo kaksi jatkohanketta. Kun raporttia tarkemmin tutki, muutaman ulkomaan opintomatkan ja parin hankevetäjän työllistymisen lisäksi ei muuta konkreettista ollutkaa käteen jäänyt. Hanketoimintaa puolustelaan osin sillä, että sehän on EU rahaa joka muuten jäisi käyttämättä. Höpö höpö. Lähes kaikissa hankeissa täytyy olla valtion rahaa ja kunta rahaa toiset puolet. No, valtiolla ja kunnillahan on tunnetusti kyllä varaa...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kumitontulle ja Keskiäkäiselle & kiitos kommenteista. Kumitontun kommentti oikeastaan kattaa koko asian täydellisesti.

Itsetyydo kirjoitti...

Olisi kiva tietää mitä tämä "julkishallinnon tehtäviin sopiva korkeakoulun loppututkinto" oikein kattaa, että riittääkö väärennetty todistus? AFRO 2 varmaan sitten meinaa tukkatyyliä, muuten tämähän alkaa mennä rotuvalikoivaksi.

Kumitonttu kiteyttää ensiajatukseni.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Itsetyydolle ja kiitos kommentista. Niin, eikös siellä etelämpänä voi hankkia maisterin paperit opiskelun sijasta ostamalla. Ja rotuvalikoivaa positiivista erityiskohteluahan meillä on harjoitettu jo pitkän aikaa. Julkishallintomme saa varmasti hyvää tuoretta verta riveihinsä oheisen hankkeen kautta. Se, onko siitä suomalaisille hyötyä on tietysti ihan eri asia.

Ja tämän saman lyhyesti voi lukea Kumitontun kommentista.

Anonyymi kirjoitti...

Tämähän on puhdasta tuotekehitystä.
Tähän saakka koulutuksilla on kaunisteltu työttömyystilastoja.
Nyt päästään kaunistelemaan maahanmuuton kustannuksia pyörittämällä valtion velkarahaa eri momentilta.
Pitää varmaan itse hakea SKINI 2 koulutusohjelmaan että pääsee tutustumaan MAIHINNOUSU ja PILOTTI
tyyppisiin tarveHANKKEISIIN.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja kiitos kommentista. Niin, minäkinhän mielelläni kehittelisin kaikenlaisia rahakkaita hankkeita Valden maksamana, jotta voisin heivata ton varsinaisen työn tekemisen ja keskittyä lempiharrastuksiini eli syömiseen ja laiskotteluun. Mielikuvituskin riitäis kyllä, mutta röyhkeys ei.

Anonyymi kirjoitti...

Kommenttini on sama kuin Kumitontulla.

Ykä, ooks tehny tarkistuksia noihin linkkeihin ja niiden toimivuuteen? Huomasin että Sampo Terhon kohdalla pitäisi lukea että http://www.sampoterho.net/?page_id=17 jos haluaa että se vie voimassa olevan blogin kohdalle.

Ihan ehdotuksena vaan, että voisit lisätä Ruukinmatruunan linkkilistalle.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja kiitos kommentista & vinkistä. Pitää käydä toi linkkilista läpi ja kattoa, mitkä pelittää ja mitkä ei.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja kursseja,listaan voisi lisätä Kirjailija V Huovisen taannoinen ehdotus taloudellisen itsehillinnän kursseista.Eli ostanko velaksi Japaninmatkan ja stereot vai omilla rahoilla kuusi paria kahvikuppeja ja lusikat.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja kiitos kommentista. Taloudellisen itsehillinnän kursseille olis kyllä tarvetta.

Roope kirjoitti...

Olen tuota AFRO-hanketta jonkin aikaa seuraillut. Matalaa profiilia pitävät ja hyvästä syystä, sillä touhu ei kestä päivänvaloa. Viiden viikon kurssi, vähän työharjoittelua ja hups: jostain paperipinkan alta löytyi uusi työpaikka.

http://www.monitori-lehti.fi/intermin/monitori/cms.nsf/PFBD/98D476C78AB08816C225771B004E4DF6

http://mediaseuranta.blogspot.com/2010/12/amicase-tyoton-mutta-pateva-mista-toita.html

http://suomensomali.com/fin/nuoret/mamuista-mahiksiksi/

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Roopelle ja kiitos kommentista & linkeistä. Tyrkkäsin ne tohon jutun jatkoksi. Tämmöisessäkin projektissa tulisi muistaa kaksi hyvin tärkeää kysymystä:

1. Onko tämä aivan välttämättömän tarpeellista?

2. Onko meillä tähän varaa?

Anonyymi kirjoitti...

2. Onko meillä tähän varaa?

On. Eräs paikallispoliitikko sanoi joskus vuosia sitten kaupungin mamuilusta, ei me niin köyhiä olla.

Tuonne mielenterveyseuran sivuille voi laittaa kommenttia tuosta koulutuksesta.

Eihän asiat niin huonosti ole, kuten pdf lukee, on jo maahanmuutto osastolla tekijä.

Jaska Brown kirjoitti...

Onko otsikossa kirotusvihre? "Kusetusta suureen tarpeeseen"?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Jaskalle & kiitos kommenteista. Jaska: joo, saattaa olla, että mulle tuli typo. Näin vanhemmiten kun toi lähinäkö vähän takkuaa.

Unknown kirjoitti...

Näin vaihtuu - vaikka väkisin - kansa ja sen päättäjät.

Veikkaan että kymmenen vuoden sisällä tapahtuu jotain hallitsematonta Euroopassa. Kun tämä tapahtuu ja uuden ajan pogromit alkavat, syylliset löytyvät tämän ajan eurooppalaisesta suvaitsevaisuuseliitistä, joka ajaa monikulttuuriagendaansa ymmärtämättä sitä, että se vaarantaa konfliktin sytyttyä myös näiden monikulttuuristen vähemmistöjen jäsenten fyysisen olemassaolon.

Sekä niistä äänekkäistä ja kiittämättömistä vieraista, jotka eivät ole tyytyväisiä mihinkään, eivät integroidu, halveksivat enemmistöä ja ovat taipuvaisia esittämään vaatimuksia isäntäväelle.

Quo Vadis, Europa?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kullervolle ja kiitos kommentistasi. Tuollaisia veikkauksia on omassanikin päässä pyörinyt.

Roope kirjoitti...

Afro2 hankerekisterissä:
http://www.hare.vn.fi/mAsiakirjojenSelailu.asp?h_iId=17212&a_iId=165352

Asettamispäätös 17.1.2011:
http://www.hare.vn.fi/upload/Asiakirjat/17212/165352_Asettamisp%C3%A4%C3%A4t%C3%B6s_SM004-2011.pdf

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitos, Roope. Tyrkkäsin noikin jutun jatkoksi. Ei ainakaan meikäläisen asenneilmapiiri noista yhtään muuttunut haluttuun suuntaan. Tarttee kattoo, pitäiskös noista vielä naputella erikseen jotain juttua.