tiistai 18. tammikuuta 2011

SELITTELÄÄTIÖN JALOSTA TAIDOSTA

Olen ymmärtänyt, että nykyisin yliopistoissa yksi tärkeimpiä oppiaineita on selitteläätiö. Kyse on siis taidosta, jota käytetään tilanteessa jossa selitteläättöri kohtaa väitteen tai mielipiteen, josta ei pidä, muttei millään tavoin pysty perustelemaan sitä vääräksi. Silloin selitteläätiön taitoja käyttäen hän puhuu ummetlammet jostain muusta ja näin ollen mielestään perustelee väitteen vääräksi. Taidolle on varmaankin olemassa joku hienompikin nimitys, mutta Hotelli Yrjöperskeleen respan henkilökunnalle selitteläätiö kelpaa aivan hyvin.

Hommaforumilta bongaamastani Tiedekahvilan maahanmuuttokeskustelusta viime elokuussa kuvatussa videopätkässä törmäämme mielestäni ensiluokkaiseen selitteläätiöön (kattokaa ihmeessä toi video, se ei vie elämästänne kuin 6 min 46 sek, ja se sisältää varsin vetokelpoista viihdettä). Siinä kolme oppinutta naisihmistä kommentoi juontajan kertomaa netistä poimittua väitettä ”Kaikki ulkomaalaiset eivät ole pummeja, mutta heidän joukkoonsa mahtuu karmean paljon enemmän pummeja kuin mitä muutamat olemassaolevat täyden palvelun sosiaalivaltiot pystyvät elättämään. Ja kuitenkin, puhtaan loogisesti ajatellen, nämä pummit ovat juuri se kohderyhmä, jota Suomen kaltainen toimintaympäristö houkuttelee. Ketään muuta se ei houkuttele.” Väitteen on esittänyt Jussi Halla-aho, mutta sitä ei oppineille kerrottu kuin jälkeenpäin.

Tämmöinen sivistymätönhän tuumisi, että tähän voidaan vastata kolmella tavalla:

1. Väite on totta, koska blaa blaa blaa.

2. Väite on valhetta, koska jäädi jäädi jäädi.

3. En todellakaan osaa sanoa, koska olen elänyt viimeiset 27 vuotta piilokorsussa Savukoskella.

Ja siihen se olis kai jäänykkin, jos ei olis tota selitteläätiötä. Ensimmäinen oppinut tyrmää väitteen ihmettelemällä nettikeskustelua. Kun Newsweek oli valinnut Suomen maailman parhaaksi maaksi oli asiaa koskevassa nettikeskustelussa jotkut koiranleuat kirjoittaneet, että eihän tämmöistä pidä paljastaa, muutenhan tänne tulee kaikki. (Huomautettakoon, että jostain kumman syystä selitteläätiön taidon kasvaessa koiranleuan taidot vähenevät). Joka tapauksessa kun oppinut vielä lisäsi tähän että se oli jotenkin niinqu uskomatonta, niin siinäpä hänen antinsa sitten olikin. Nähtävästi väite tuli ainakin selitteläätiön kannalta tyrmättyä.

Toinen oppinut sitten puhuu väitteen kirjoittajasta ja toteaa kirjoituksen olevan jonkunlaista avoterapiaa, kun kirjoittaja itse tai hänen perheensä on jotenkin ikävässä tilanteessa. Jotenki niinqu kateellinen ja epätoivonen sävy ja sillee. Tällä tavoin väite varmaankin tuli tyrmätyksi.

Kolmas oppinut sottailee sitä, että kirjoittelevatkohan ihmiset tämmöstä siksi, kun ne tuntevat ittensä arvottomiksi. Lisäksi hän sottailee sitä, miksi lehtien nettiversioiden uutisissa on nykyisin mielipideosiot ja miksi ihmeessä niissä puhutaan niin paljon maahanmuuttokeskustelusta. Nähtävästi väite tuli siis hänenkin osaltaan tyrmättyä.

Puhtaan selitteläätiön kannalta ensimmäinen oppinut kyllä sitten lopussa hieman mokaa, koska ei pysy puhtaassa selitteläätiössä, vaan yrittää kaataa Halla-ahon väitteen pummeista toteamalla ”tietämättömälle pohjalle laitettu kommentti, koska meillehän ei nimenomaan pääse ketkään pummit". Ja muistihan hän tietysti vedota rakkauteen ja räntäsateeseenkin.

Kaksi muuta oppinutta ymmärsi olla tässä vaiheessa hiljaa. No, joka tapauksessa kyseessä oli mielestäni ensiluokkainen selitteläätiö, josta kunniamaininta. Nopeasti kuukkeloimalla selitteläätiötä harrastivat Doctor of Social Sciences, KTT ja Ph.D (social anthropology). Siis huippukoulutettuja huippuaivoja, joita maamme tarvitsee paljon, runsaasti ja enemmän.

Tietysti itse kerettiläisenä tuumin, että näinköhän se yleinen elämänlaatu huononisi, jos nämä selitteläättörit laitettaisiin vaikkapa oikeisiin töihin, mutta mullahan on tietysti vain tätä kapea-alaista ammattitaitoa. Ja toisaalta missähän oikeissa töissä nää selittelättöörit mahtais pärjätä?

TESTI
8 kommenttia:

VonPee kirjoitti...

Ilmeisesti selitteläätiön kyllästämä huippuaivo on sellainen elin, mikä mahdollistaa leikin puhumisen tosissaan.

Tuo oikea työ onkin pahempi haaste. Mutta voisivathan tuollaiset ainakin kesäisin puhella mansikkaviljelmillä, jotta räksät pysyisivät poissa.

Anonyymi kirjoitti...

Iltaa, Ykä.

Puhuit oikeista töistä. Selitteläätiötä opiskelleiden kannttaisi kokeilla vaikka marjojen ja sienten poimintaa. Sitäpaitsi ja marjojen ja sienten myynnistä saadut rahat ovat verovapaita.

Joskus olen itsekin miettinyt että jos homehdun kortistoon niin pitäisikö kokeilla marjastusta ja sienestystä, edes moraalin kohottamiseksi? Liikuntaa ainakin saa.

Onko siellä Ykän talon lähellä hyviä marja-ja sienipaikkoja? Entäs onko pihalla marjapensaita, omena- tai luumupuita tms.?

Nyt karkaa aiheesta ja pahasti, mutta....oletko koskaan käynyt Ämmänsaaressa, Kajaanissa, Sotkamossa tai Kuopiossa? Ämmänsaaresta olen alkujaan kotoisin, isäukko on kotoisin Kajaanista, Sotkamon puolella on kesähuvila ja Kuopiossa olen asustellut kahdeksan vuotta. Meinaan että oletko ehkä tullut vastaan noissa paikoissa, vaikkemme olisikaan tunteneet...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys VonPeelle ja Vieraalle & kiitokset kommenteista.

VonPee: Joo, luulen että em. henkilöt kyllä ehkä tykkäävät puhua työstä, mutta sen tekemisen kanssa voi olla niin & näin.

Vieras: Vaikka sanotaan että ootko mies vai marjanpoimija, niin hyvä harrastushan se siitä huolimatta. Meillä kuiva kesä vei lähiseudun marjat liki nollille. Pari marjapuskaa meiltä löytyy.

Kuopiossa olen yhden kesän asustanut vuonna Kekkonen, noista muista paikoista olen lähinnä ajanut läpi. Tosin mielessä on käynyt, että jos lähtis joku kerta sinne Kainuuseen valtion maille metsästämään.

Ari Laakso kirjoitti...

Vähemmän rasismia ja niiku sillee.
Enemmän suvaitsevaisuutta ja niinku tällee. Ei niinku natsismii ja kaikkee sellaista niinku. Niinku.

Anonyymi kirjoitti...

Ei Jumalan tähden, katsoin videon ja ihmettelin todentotta että liittyvätkö kyseisten rouvien/neitien änkytykset yhtään mihinkään, ja eivät liity. Tätäkö me ostamme kalliilla rahalla yliopistoilta? Taustalla luki bannerissa "tieteen äärellä", ei helvetin helvetti, itku pääsee. Olen vissiin asunut liian kauan metsässä, pitäisi sillointällöin käydä taas Helsingissä baareissa, että jos vaikka siedätyshoitoa saisi, ja yliopisto-opiskelijoihin törmäisi. Vaan olen nyt niin ruma ja karvainen että eivät tohtisi edes päälle katsoa, saatikka puhua, väärä on muotoni. Parempi vissiin olla vaan hiljaa ja olla onnellinen että tuontyyppiset ihmiset eivät löydä tänne prutkunperälle.

Anonyymi kirjoitti...

Meikäläinen asustaa yhä Kuopiossa, aikoinaan päädyin tänne b-vaihtoehtona AMK:hon kun en Ouluun päässyt yliopistoon. Kainuussa käynnit ovat viime vuosina olleet lähinnä Kajaanissa ja Sotkamon huvilalla käyntejä, sen jälkeen kun vanhemmat muuttivat Kontiolahdelle.

Tomas kirjoitti...

Täällä saa palkkaa suomalaisille vittuilusta. Hyvä Suomi!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Arille, Anolle, Vieraalle ja Tomasille & kiitos kommenteista. Niin, Suomi on todellakin niin pitkälle kehittynyt kansakunta että meillä on varaa palkata armada oppineita analysoimaan sitä kuinka paskaa porukkaa me olemme.