sunnuntai 2. tammikuuta 2011

UUSI VUOSI JA UUDET VALUUTAT

Vanha vuosi on taas kertaalleen lusittu. Alkaneena vuonna voi odottaa tapahtuvaksi kaksi suuren luokan asiaa. Toinen on tietysti eduskuntavaalit. Toinen on taas poliittisen eliittimme ylläpitämän, kuplan päälle rakennetun vekseli-illuusion romahtaminen. Ja sehän tulee tietämään julkishallintoon leikkauksia, joita ei tehdä tällä kertaa juustohöylällä vaan rälläkällä.

Asiahan liittyy meikäläiseenkin, koska huushollimme elanto tulee julkishallinnossa tehtävästä työstä. Vastoin yleistä käsitystä meikäläinen ei ole niin tyhmä, kuin miltä kieltämättä näyttää, joten ymmärränhän minäkin julkishallinnon työntekijänä, että pulaaki on turvonnut ämpäriänsä isommaksi, ja ei sitä jatkuvalla velkarahalla voi tuommoisenaan enää kauan yllä pitää.

Teenpä siis uudenvuodenlupauksen, ja sanon, että en ala mutisemaan, jos palkastani otetaan pois tommoset vaikkapa 15 pinnaa ja lomaakin vähennetään vaikka viikolla vuodessa. Totta kai se harmittaa, mutta ymmärrän, että parempi laarissa vähemmän perunoita kuin ei perunoita ollenkaan.

Mutta jos kerran itse suostun omalta kohdaltani näihin leikkauksiin (vaikka en ole niitä leikkausten syitä taatusti aiheuttanutkaan), niin minulla lienee oikeus pyytää poliittista eliittiämme miettimään tiettyjä asioita.

Kun näitä leikkauksia tullaan tekemään, joudutaan ajatelluista leikkausten kohteista luonnollisesti esittämään taajaan kaksi kysymystä:

1. Onko tämä aivan välttämättömän tarpeellista?

2. Onko meillä tähän varaa?

Tässä täytyy muistuttaa ensi alkuun asiasta, joka tavan tallaajalle on sinänsä hyvinkin selvä, mutta poliittiselle- ja virkamieseliitillemme jossain vaiheessa hiukka hämärtynyt.

Eli mitä julkishallinto on?

Vanhanaikainen, ja mielestäni se oikea vastaus on se, että julkishallinto on verorahoitteista toimintaa, jolla taataan kansalaisille tiettyjä palveluja, kuten esmes opetus-, terveys-, sosiaali- ja kirjastopalveluja.

Näitä palveluja suorittamaan tarvitaan tekijöitä. Näitä ovat esmes opettajat, lääkärit, ohjaajat, hoitajat, keittäjät, siivoojat, palomiehet ja laitosmiehet.

Näitten tekijöitten lisäksi julkishallinnossa on huomattava määrä hallintojohtajia, hallinto- ja kehittämisjohtajia, projektipäällikköjä, projektijohtajia, projektityöntekijöitä, projektitutkijoita, projektikoordinaattoreita, projektisuunnittelijoita, projektisihteereitä, arviointipäällikköjä, hallintopalvelupäällikköjä, henkilöstöpäällikköjä, kehittämispäällikköjä, aluekehittäjiä, erityissuunnittelijoita, strategiapäällikköjä, tulosaluejohtajia, tulosaluesihteereitä, ryhmäpäälliköitä, henkilöstövisiosuunnittelijoita, palvelussuhdepäälliköitä, henkilöstöhallintapäälliköitä, johtavia neuvojia, johtavia tutkimussosiaalityöntekijöitä, erikoistutkijoita, suunnittelijoita, erityissuunnittelijoita, tutkijatohtoreita, käytäntötutkimuksen professoreita, asiantuntijoita, erityisasiantuntijoita, neuvottelevia virkamiehiä ja johtavia kehittämiskonsultteja.

He eivät tarjoa kansalaisille palveluja. Nämä työpaikat on räätälöity palkkioviroiksi yhteiskunnallisista tiedekunnista maisterin paperin hankkineille ihmisille, jotka eivät varsinaisesti valmistu mihinkään ammattiin. Mutta he saavat valmistuessaan ammatin ja ammattitaidon sijasta arvon, ja maassamme on valitettavan pitkään ollut sellainen usko, että mitä enemmän maistereita, sen paremmin menee.

Näitten pikkupomojen ja erikoistyöntekijöitten vaikutus varsinaiseen työhön on parhaimmillaan nolla ja huonoimmillaan selkeästi työtä häiritsevä.

Pyytäisin nyt poliittista eliittiämme miettimään:

1. Onko tämä aivan välttämättömän tarpeellista?

2. Onko meillä tähän varaa?

Millään tavalla maistereita mollaamatta, tottahan heidän täytyy työtä repiä mistä sitä saa, mutta julkishallinnon idea kai edelleenkin oli varsinaisten palvelujen tarjoaminen ja niitä tarjoavat edelleenkin suorittavan tason työntekijät.

Yliopistoihin liittyy myös seuraava asia. Yliopistossa on viljalti nimenomaan näitä yhteiskuntatutkijoita, joitten tutkimuksen pääsisältö on joko:

a) Suomessa on piilorasimia ihan oikeesti

tai

b) Miehet ovat sikoja ihan oikeesti

ja joka tapauksessa

c) Suomalaiset ovat paskaa porukkaa ihan oikeesti

Kysymys poliittiselle eliitillemme, joka pistää pian säästörälläkän laulamaan:

1. Onko tämä aivan välttämättömän tarpeellista?

2. Onko meillä tähän varaa?

Oma säästöehdotukseni asiaan. Näissä tutkimuksissahan on kyseessä tiettyä poliittista ideologiaa pönkittävistä verorahoitteisista mielipidekirjoituksista. Säästörälläkän voi panna laulamaan näihin tutkimusvaroihin kaikessa rauhassa ja poliittista ideologiaa pönkittäviä mielipiteitä voi vapaasti esittää mm. Bloggerin tai Wordpressin kautta. Huomattavaa säästöä.

Pyytäisin poliittista eliittiä – hieman ennen kun se leikkaa palkkaani tai antaa minulle kerrassaan kenkää – miettimään myös suomalaista turvapaikkapolitiikkaa. Meille rahdataan asiakseen elätettäväksi ihmisiä joita ei ole tänne haluttu, joita ei ole tarvittu, joita ei edelleenkään tarvita, joista ei ole meille mitään hyötyä ja jolla ei ole halua elää tapojemme mukaisesti ja tämän touhun kustannukset kasvavat koko ajan. Ja nämä kustannukset ovat poissa muusta sosiaalityöstä, joka sattumoisin on osa julkishallintoa.

Samaan syssyyn voisi tietysti muistuttaa poliittista eliittiämme Suomen antamasta avokätisestä sotilaallisesta tuesta ympäri maailmaa. Tässä tapauksessa kysymys ei ole Afganistanissa olevista suomalaisista sotilaista (vaikka en oikein senkään touhun järkeä ymmärrä) vaan esim. afrikkalaisten pikkuhitlerien armeijoille annetusta taloudellisesta tuesta. Niin, sitähän siis nimitetään kehitysavuksi ja ilmastotueksi.

Jälleen kysymys:

1. Onko tämä aivan välttämättömän tarpeellista?

2. Onko meillä tähän varaa?


Säästöehdotuksena ehdottaisin seuraavaa: Kun sekä rahan lapioimisessa kotimaassamme asuville ulkomaalaisille että rahan lapioimisessa ulkomailla asuville ulkomaalaisille on kyse tietyn melko pienen, mutta valitettavan vaikutusvaltaisen kansanryhmän oikeamielisestä hyvän olon tunteesta, niin eikö tätä hyvänolon tunnetta voisi pönkittää hieman halvemmin keinoin?

Ehdotan perustettavaksi valtion ylläpitämän nettisivuston veeveevee piste oikeamieliset piste fi. Tällä sivustolla oikeamieliseksi haluavat ihmiset voivat pönkittää egoaan valokuvalla varustetuilla kirjoituksilla, joissa ollaan niin vimosen päälle oikeamielisiä ja haukutaan suomalaisuutta mahdollisimman paljon sekä yleensäkin tehdään kertakaikkinen pesäero hieltä haiseviin ja ahdasmielisiin han-suomalaisiin.

Nettisivuston palveluksessa olisi sitten arvovaltainen raati, joka palkitsisi vuodatukset rintamerkillä, jossa olisi lyhenne lauseesta ”oikeamielisyys on nousussa” (OMON), ja tätä rintamerkkiä käyttävät ihmiset sitten tiedettäisiin ihan oikeasti oikeamielisiksi ja me muut osattais antaa tämmöselle ihmiselle vaikka istumapaikka bussissa ja katella parempaa ihmistä muutenkin vähän alavinkkelistä.

Nettisivujen ja arvovaltaisen raadin ylläpito ei sinänsä hirveitä maksa, joten säästöt voitaisiin käyttää vaikka julkishallinnon palveluitten ylläpitämiseen ja eiköhän gepardihattuisten johtajien yksityisarmeijoille menevät rahat voitaisiin siirtää vaikka Suomen puolustusvoimien käyttöön.

Mikäli poliittinen eliitti sitten asiaa tarkkaan ja joka kantilta harkittuaan päättää, että ne asiat, joita minä, niin kuin hyvin moni muukin pitää järjettöminä ovat kuitenkin niitä asioita jotka ovat aivan välttämättömän tarpeellisia ja joihin meillä tulee jatkossakin olla varaa, niin ehdotan, että ei enää edes leikitä mitään kansalaisyhteiskuntaa vaan pannaan kerralla voimaan uusi sääty-yhteiskunta. Säätyjä olisi kolme:

Rahvassääty: Koostuu ihmisistä, jotka tekevät. Ja pitävät yhteiskunnan pystyssä. Plus ihmisistä, jotka eivät valitettavasti voi tehdä, vaikka haluaisivat, koska ovat työttömiä. Luonnollisesti tähän säätyyn kuuluu suurin osa eläkeläisistä. Tällä säädyllä ei ole äänioikeutta.

Pappissääty: Koostuu oikeamielisistä poliitikoista, virkamiehistä ja median edustajista sekä yleensäkin ihmisistä, jotka eivät tykkää tehdä, mutta tykkäävät puhua ja kirjoittaa tekemisestä.

Aatelissääty: Koostuu ulkomailta hankituista diplomiuussuomalaisista.

Jotta tämä oikeamielis-edistyksellinen apartheid saadaan oikein toimivaksi, ehdotan siirryttäväksi kahden valuutan järjestelmään. Pappissääty ja aatelissääty käyttävät edelleenkin euroja, mutta rahvassäädylle kehitetään oma valuutta. Tämän valuutan käytössä tulee olla tiettyjä rajoituksia, eli sillä saa ostaa vain peruselintarvikkeita ja yleisimpiä kulutushyödykkeitä. Lihan, voin ja makkaran ostoon tulee asettaa melko tiukat rajoitukset, koska ne ovat sekä epäterveellistä että epäeettistä ravintoa. Sen sijaan itujen, linssien, biodynaamisen parsan sekä soijarouheen ostamiseen ei aseteta rajoituksia.

Uudessa kaksivaluuttajärjestelmässä autoja, tietokoneita, internet-liittymiä, aseita ja ammuksia voi ostaa vain euroilla. Sen sijaan julkisen liikenteen kuukausilippuja voi rahvassäädylle tarkoitetulla valuutalla ostaa rajattomasti, ja tästähän on kiistatonta hyötyä mm. Utajärvellä, Kuhmossa, Vimpelissä, Ilomantsissa ja Hämeenkoskella.

Valtion taloudellisen tasapainon turvaamiseksi on rahvassäädyn valuutan käyttöä kontrolloitava tarkkaan. Rahvaan palkka maksetaan aina kuun ensimmäinen päivä, ja edeltävän kuun viimeisenä päivänä rahvaan tileille jäljelle jääneistä rahoista tilitetään 90 % takaisin valtiolle. Jäljelle jääneet kymmenen prosenttia voi rahvassäädyn edustaja sijoittaa valtion obligaatioihin. Mikäli rahvassäädyn edustajalla ilmenee aiheettomaksi katsottuja ostoksia, häntä rangaistaan seuraavan kuun palkassa. Tällä järjestelmällä taataan, että pappis- ja aatelisäädyn edustajat voivat tehdä, no, ihan mitä huvittaa.

Ehdotan tämän uuden rahvassäädylle tarkoitetun valuutan nimeksi Perseen Rupia. Se kuvastaa hyvin, mitä luvassa on, ja siinä on kiva eksoottinen twängi, ja eikös eksoottinen ole aina paljon hienompaa kuin suomalainen?Joka tapauksessa Hotelli Yrjöperskeleen henkilökunta toivottaa hyvää ja menestyksen täyttämää uutta vuotta 2011.

18 kommenttia:

Keskiäkäinen mies kirjoitti...

Hyvää uutta vuotta Yrjölle. Nyt taas piisaa allakassa (työ)päiviä.

Ajattelin ihan pari päivää sitten itsekkin kirjoitella aiheesta "kyllä mullakin piisaa talkoohenkeä, mutta pari reunaehtoa haluaisin kainosti pyytää...", mutta veit sanat suusta ja teit sen niin paljon paremmin että KÄMmi saa nyt keskittyä ihan muihin aiheisiin.

Nuo euron seuraajat oli kyllä hienoja. Ja tuo oli ihan hyvä huomio, että kaikissa gosplan-maissa on yleensä aina ollut virallinen tai epävirallinen kahden valuutan järjestelmä.

IDA kirjoitti...

:D

On se vaan niin, että ennen oli kaikki paremmin. Ei sille mitään voi. Pappissääty ja aatelissäätykin koostuivat oikeista immeisistä.

Anonyymi kirjoitti...

Olipas virkistävä kirjoitus ja kerrassaan "miun mielen mukkaa".

Vasarahammer kirjoitti...

Minusta noiden seteleiden kuvahenkilöiden valinnassa ei ole muistettu, että Suomi on nykyään monikulttuurinen yhteiskunta. Siksi joko Päivi Lipponen tai Anni Sinnemäki pitäisi korvata Umaya Abu Hannalla, vaikka tämä koulutettu maahanmuuttaja onkin jättämässä maamme ja siirtymässä rikastamaan Hollantia.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos jälleen kerran oivista näkemyksistä, täl mää jo pärjänkki pual vuat. Tekee mieleni sanoa, että olipa taas oikeen perkeleen hyvä kirjoitus, mutta en sano kun siinä tulisi kirottua. Mutta on se vaan sanomattakin vallan perkeleen hyvä.

Kumitonttu kirjoitti...

Kylläpä oli suorastaan pullollaan hyviä huomioita, kelpo lohkaisuja ja teräviä huomioita. Vähä niiku ois ite kirjottanu paitti että parempi.

mä luulen että tässä käy niin, että ne ketkä ovat euromaille velkaa antaneet jäävät ns. nuolemaan näppejään. Euromääräiset velat pyöritetään inflaatiorullalla kurttuun ja muut velkojat joutuvat tyytymään osittaiseen anteeksiantoon. Jos taas mietitään, että keitä ne suurimmat euromaiden velkojat ovat, niin tuskin kukaan yllättyy sanoessani, että euromaiden eläkesäästäjät. Jos Jumala on olemassa, niin ainakin tässä Hänen kostoiskunsa oli tarkka ja täsmällinen. Ne, jotka ovat kasvattaneet ylisuuret etuudet ikäluokalleen, saavat myös näpeilleen. toivottavasti nyt työurissaan aloittavat ikäluokat ottivat jotain opikseen. Tuskin.

Anonyymi kirjoitti...

Ei helvetti, räjäytit taas pankin.

En voi kuin kumartaa syvään sanasi viiltävälle miekalle.

Suomessa tarvitaan sellainen saatanasn suuri painepesuri, jolla tämä ylimielinen kuona huuhdotaan viemäriin. Perään kaadetaan sata litraa kloriittia.

Olisikohan jo työmiehen äänen aika kuulua? Sellaisten jotka tämän hulluuden maksavat.

Olisikohan jo aika?

Jaska Brown kirjoitti...

Asiaa taas kerran. Naurattaisi, vaan kun ei naurata.

Yhteiskuntatieteiden ja valtiotieteiden maisterin tutkinnot ovat kyllä jänniä: mitään ei opi, mutta saa kyllä pätevyyden kaikkiin mahdollisiin tehtäviin. Aika usein näkee työpaikkailmoituksen, jossa haetaan vaikka aluehallintokehitysprojektisuunnittelijapäällikköä ja ainoana pätevyysvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto. Vaan jos joku erehtyy hakemaan hommaa jollain ihan oikealla tutkinnolla, niin ei pääse edes haastatteluun. Tai jos jostain syystä pääsee, niin siellä todetaan että "haetaan kyllä jotain yhteiskunnalliselta alalta tutkinnon suorittanutta." Miksi? "No kun tässä työssä ei tarvita mitään erityistä ammattitaitoa ... ääh ... eikun siis kapea-alaista osaamista." Huvittavaa on se, että jonkin asian osaaminen on siis miinusta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Keskiäkäiselle, IDA:lle, Merikalastajalle, Vasarahammerille, Anolle, Kumitontulle, Ano 2:lle sekä Jaskalle ja kiitos kommenteistanne.

Vasarahammer on kiistatta oikeassa. Kyllä Umayya olisi pitänyt olla setelissä. Ehkäpä häntä varten voisi suunnitella kahden Perseen Rupian setelin. Lisäksi voisi olla vaikka seitsemän Perseen Rupian seteli, jossa irakilainen ja somalialainen vartija kättelisivät toisiaan ja taustalla näkyisi palava... eiku siis täydellisesti rauhoittunut Varissuo.

Ano 2:sen aiheellisesti kaipaamaa painepesuria ja kloriittia saattaa olla tarjolla mm. tulevissa vaaleissa. Uurnille joka Esko ja Elli.

Jaska: Kommenttisi osui ja upotti. Mitäs jos naputtelisit tuohon ideaan pohjaavan uuden viha... eiku siis viikkokirjoituksesi?

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää uutta vuotta!

Pidin selvän uuden vuoden kun kaverit joko ei ollu kaupungilla tai ei sitten kerenny. Isännän ylpeys-rakettisetin kävin ammuskelemassa, siinä minun paukuttelut oli. Harmi kun ei ollut irtoraketteja jäljellä, olisin ostanut mieluiten niitä. Houkutusta olisi ollut lähteä bilettämään kun perjantai oli palkkapäivä.

Ruukinmatruuna oli tehnyt luettelon asiosta joihin rälläkkää ei tule kohdistaa. Noista on helppo olla samaa mieltä.

Seuraavat ovat asioita joihin säästörälläkkä pitää kohdistaa aivan ekana ja täysillä:
- pakkoruotsi ja kaksikielisyys
- holtiton maahanmuuttopolitiikka ja sairas monikulttuurisuuden pakkosyöttö
- ilmastopolitiikka, eli kaikki se mitä ilmaston nimissä yritettään väkipakolla toteuttaa, ilman takeita hyödyistä

Ootko Ykä huomannut sitä että usein samat tahot ajavat sekä mokutusta, pakkoruotsia että ilmastohumppaa? Noissa kaikissa on jotain yhteistä. Noita käytetään perusteluina lisätä holhoamista ja vähentää yksilönvapautta. Noita kritisoivien henkilöiden sananvapautta on aina yritetty kaventaa. Lisäksi nuo ovat rahallisesti hyvin kalliita veronmaksajille sekä aiheuttavat muilla tavoin huonoja seuraksia.

Helsingin valtiotieteellinen tiedekunta ja muiden yhteiskuntatieteelliset tulisi lakkauttaa tai tehdä rajuja supistuksia. Samoin Tampereen kommunistikoulu...eiku tiedotusopin laitos pitää sulkea. Noista säästyneet rahat mieluummin vaikka matemattiikkaan, fysiikkaan ja kemiaan, jotka arvostan tosi korkealle.

Verovähennyksiäkin pitäisi lopettaa koska ne nostavat muiden verotusta. Oikeastaan kaikki verovähennykset voisi poistaa paitsi lapsivähennyksen jos se on enää edes olemassa. Lapsivähennys saa olla koska perhe on tärkeä asia ja ansaitsee tuen.

Reporadion...eiku Ylenannon...eiku Yleisradionkin voisi lakkauttaa. Reporadio on vain oikeaoppisesti ajattelevien suojatyöpaikka, ollut sitä vuodesta 1965 alkaen, jolloin Repo meni johtoon. Johannes Virolainen kuulemma sanoi että 1966 vaalien alla sosdemonit ja kommarit saivat myönteisemmän kohtelun Reporadion uutisoinnissa kuin ei-sosialistit. Muutenkin Reporadion asenne on 1960-luvulta alkaen ollut se että valtiolla tulee olla tiedon hankinnan ja tiedon jakamisen monopoli sekä valta päättää mitä kansa saa tietää ja mitä ei.

Tietoa voi nykyaikana hankkia itse ja tieto on kauppatavaraa jota voi ostaa vapailta markkinoilta. Mihin siinä tarvitaan valtion mediaa? Ite en Reporadiosta katso käytännössä muuta kuin jalkapallolähetykset ja saksalaiset dekkarit.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitin äsken pitkän viestin. Luulin että Blogger taas urputtaa, mutta ylhäällä luki että "Kommenttisi on tallennettu..." joten ilmeisesti se saapui. Hyvä jos saapui, ei jaksais ruveta pätkimään ja lähettämään useassa viestissä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja kiitos kommentista. Läpi tuli niin kuin näit. Joo, huomattu on toi asia mitä kysyit. Luulisin, että on vaan olemassa ihmisiä, jotka tykkää niin mielellään käskyttää ja samat ihmiset uskovat, ettei me tavalliset tallaajat osata hengittääkään ilman virallista ohjeistusta.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä piti se sanoa että valtiollinen kehitysapu pitäisi korvata vapaakaupalla. Parempi poistaa tullit kehitysmaiden tuotteilta ja kirjata tullitulojen menetykset menoeriksi kuin kaataa sama summa rahaa diktaattoreiden ja heidän lähipiirien taskuun.

Yksityiset ihmiset ja järjestöt saavat tietysti käyttää omia rahojaan jos heitä kiinnostaa.

Vapaakaupasta saatu raha ei ole vastikkeetonta rahaa. Siinä pitää nähdä vaivaa rahan saamiseksi, valmistaa jotain, myydä se ja kuljettaa. Se on molemmille osapuolille hyödyllisempää, rahan antaja saa tavaran, ja valmistaja saa palkkion työstä ja voi laittaa sen rahan kiertoon kotimaassaan.

Unknown kirjoitti...

Lähetin tähän kirjoitukseen kommentin? Hävisikö matkalle?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Kullervo. Ei ole tullut kommenttia tähän kirjoitukseen, niin että se lienee hävinnyt cyberavaruuteen. Tohon aikaisempaan kirjoitukseen tuli kyllä kommentti.

Unknown kirjoitti...

Niin, ottia tuota... sitä vaan piti sanomani, että kahtellaan ehtiikö tämä europulla poksahtaa vielä ennen sitä, kun Venäjä tulee mukaan...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Niin, Venäjäkin vielä. Katellaan ny. Jos ajattelee optimistisesti, niin Perseen RUPIAstahan saa Perseen RUPLAN yhdellä vaakaviivalla.

Anonyymi kirjoitti...

Korkeintaan 6 kk Suomessa työskentelevät ulkomaalaiset eivät maksa Suomen tuloveroa penniäkään! Siksi Suomessa on kymmeniä tuhansia ylimääräisiä työttömiä, koska heidän työnsä vie verottomasti työskentelevä vierastyöläinen, erityisesti rakennusalalla.

Euro valuuttana saattaa romahtaa lähivuosina Kreikan, Portugalin ja Italian ylivelkaantumisen vuoksi. Jo syksyllä 2011 on pakko tehdä jotain (esim. erottaa eurosta ongelmamaat) Espanjan joutuessa vuorostaan sijoittajien pörssikeinottelun uhriksi. Velkakriisi on vasta alkamassa, ei loppumassa. Suomi on jo nyt sijoittanut miljardeja euroja velkaantuneiden ulkomaiden tukemiseen. Hyvinvointivaltio lopulta romahtaa.

- Kaksikielisyys maksaa Suomelle 1-4 miljardia euroa vuodessa

- Ruotsalaismielisyyteensä kaatuivat presidentit Relander ja Svinhufvud
lyyxem.freehostia.com/1930.htm

Vähävaraisten torpparien ja muonamiehien ponnistuksilla syntyi Luukkaan eli Luukin kansakoulu Espooseen vuonna 1906. Jouluna 1907 C.G. Avellan teetti koulurakennuksen ympärille piikkilanka-aidan sekä karkotti kevätlukukauden alussa kouluun pyrkivät lapset pois.

http://suomenmaa.bravehost.com/

Lokakuun lopussa 1915 lähti suomalainen lähetystö Tukholmaan: senaattori Otto Stenroth, Samuli Sario, A. H. Saastamoinen ja Axel Lille. Aaro Pakaslahti kertoo tästä teoksessaan Suomen politiikka maailmansodassa. Ruotsin valtakunnanmarsalkka kreivi Douglas vaati Suomelta Pohjois-Suomea (Kemijoki rajaksi) ja tarjosi korvaukseksi "niin suuren osan Venäjän Karjalaa kuin se haluaisi".

Suomalaisten lähetystö ei kuitenkaan halunnut luovuttaa Pohjois-Suomea, mitä Ruotsi yritti anastaa vielä 1918.

lyyxem.freehostia.com/teljo.htm