perjantai 14. tammikuuta 2011

SOVELLETTU JA PÄIVITETTY KANSALAISUUS

- Hyvää päivää, hyvät kuulijat. Täällä Huitsinnevadan paikallisradio ja toimittaja Antero Lärvänen. Olemme Helsingissä, Rakkauden Ministeriössä ja ohjelman aiheena on juuri hyväksytty uuden kansalaisuuslain turboversio. Haastateltavana on saneleva virkamies Lill-Kerstin Porrström-Hottentot. Rva Porrström-Hottentot, kuinka kommentoisitte sitä, että uusi laki tuli voimaan niin nopeasti, ja varsin rajumpana versiona kuin mitä etukäteen osattiin kuvitella?

- En kuvailisi tätä lakia termillä raju, vaan rakastava. Varsinaisen turboversion, niin kuin sanoit, valmistelu käytiin salassa, jotta syvävihaavat ainekset eivät olisi voineet häiritä lain valmistelua. Lain kiireellisyyden tarve ymmärrettiin eri poliittisissa ryhmittymissä oikein hyvin, sillä seuraavissa vaaleissa saattaa eduskuntaan tulla syvävihaavia aineksia. Niin poliitikot kuin vastuulliset virkamiehet näkivät tämän velvollisuutenamme tuleville uussuomalaisille sukupolville niin Suomessa kuin ympäri maailmaa.
- Rva Porrström-Hottentot, kuinka sitten kuvailisitte uutta turboahdettua kansalaisuuslakia?

- Lain pohja-ajatuksena on tietysti se, että pelkkään syntyperään ja asuinpaikkaan sidottu kansalaisuuslaki ja ajatus kiveenhakatusta kansallisuudesta yleensäkin on hirvittävän rajoittava ja eriarvoistava. Nythän ns. han-suomalainen lapsi saa syntyessään elämäänsä jo lähtökohtaisesti huomattavasti suuremmat oikeudet ja etuisuudet kuin esim. Marokossa syntyvä lapsi, vaikka juuri syntynyt han-suomalainen lapsi ei ole tehnyt yhteiskuntamme eteen vielä yhtään sen enempää kuin tämä marokkolainenkaan, eikä vanha kansalaisuuslaki ottanut huomioon tämän marokkolaislapsen mahdollista valtavaa tulevaisuuden potentiaalia meille kaikille. Yleensäkin kansalaisuuslain valmistelussa on ollut se lähtökohta, että kansalaisuus ja ajatus omasta kansallisuudesta ei ole niinkään juridinen tai johonkin valtioon ja rajoihin rajoittuva asia, vaan kyse on enemmänkin mielentilasta, valinnan vapaudesta ja oikeudesta ilmaista itseään. Siksi uudessa kansalaisuuslaissa käytetään uussuomalaisille ns. sovellettua kansalaisuutta. Sovellettua kansalaisuutta ei enää tarvitse hakea, vaan se vastaanotetaan ilmoitusmenettelyllä.

- Mitä tämä sovellettu kansalaisuus käytännössä tarkoittaa?

- Ehkä helpoin tapa kuvailla sitä on käyttää esimerkkiä. Otetaanpa tästä vaikka herra X, ikä 25, joka on saapunut Suomeen turvapaikanhakijana Somaliasta kaksi ja puoli vuotta sitten. Hänelle myönnettiin kansalaisuus kaksi tuntia sitten. Hän on valmistellut muokattua kansalaisuuttaan henkilökohtaisen erityisavustajan kanssa ja päätynyt mm. seuraaviin ratkaisuihin, jotka sekä hänen, että Rakkauden Ministeriön näkemyksen mukaan palvelevat hänen uutta kotimaataan kaikkein parhaimmin.

- Suomen kansalaisena hänellä on tietysti oikeus tulla palvelluksi omalla kielellään, mutta koska hän on valinnut kielikansalaisuudekseen Somalian, ei häntä voi velvoittaa opettelemaan suomen kieltä. Eihän Somaliassakaan Suomen kielellä pärjää, ja eihän sitä voi vaatiakaan. Tietysti kielikysymykset aikanaan tullaan yhteiskunnan tasolla ratkaisemaan koulutuksellisin keinoin, mutta kansalaisuutensa oikeuttamana hänellä on apunaan tulkki, joka on tavoitettavissa 24 / 7.

- Oikeudellisena henkilönä hän on valinnut pääosin Somalian kansalaisuuden. Hän on siviilioikeudellisissa asioissa oikeutettu käyttämään sharia-oikeutta. Samoin sharia-oikeutta käytetään, jos joku kohdistaa häneen rikoksen. Mikäli jonkun väärinymmärryksen takia hän itse joutuu tekemään rikoksen, hänet taas tuomitaan suomalaisen oikeusjärjestelmän mukaisesti. Pienenä poikkeuksena siviilioikeudellisiin asioihin, hän on avioliittolain osalta valinnut Suomen kansalaisuuden, joten hänen neljä vaimoaan voivat jatkaa yksinhuoltajina. Yleensäkin sosiaali- ja terveysasioissa hän on valinnut Suomen kansalaisuuden.


- Asevelvollisuusasioissa hän on kaksoiskansalainen, eli hänen vapaamuotoisen ilmoituksensa mukaan hän on ollut tarkemmin määrittelemättömässä asepalveluksessa Somaliassa. Suomen kansalaisena hän on tietysti oikeutettu siihen, että Suomen kansalaisen suorittama asepalvelus lasketaan hyväksi mm. työkokemuksessa ja ikälisissä, joten kansalaisuuden myötä hänelle luovutettiin sotilaspassi, jonka mukaan hän on ilmatorjunnan reservin luutnantti, jonka tehtävä liikekannallepanon tapahtuessa on Mogadishun ilmatilaa suojelevan ilmatorjuntakonekiväärijoukkueen johtaja.

- Niin, onhan se hyvä, että miehelle on varattu oikeus puolustaa ainakin jompaakumpaa kotimaataan. Mitenkäs herra X:n valinnat ja mahdollisuudet verotusasioissa?

- Verotusasioissa hän on valinnut itselleen Somalian kansalaisuuden, joten hän maksaa veronsa Somaliaan.

- Jaa, kun tuo Somalian hallinnollinen tilanne on ainakin maallikolle hieman epäselvä, niin kuinkas tässä tapauksessa tuo veroprosentti määritellään.

- Veroprosentti määritellään sen mukaan, mitä hän on viimeisen vuoden aikana maksanut veroja Somaliaan.

- Mutta kaverihan on ollut täällä viimeiset kaksi ja puoli vuotta.

- No silloinhan hän luonnollisesti ei ole maksanut veroja Somaliaan.

- No mutta eikös tämä ole hieman omituista?

- Haavaades halluai. Hassukssäädääs sesmellellem kukkuu.

- Anteeksi, nyt en oikein ymmärtänyt vastausta, voisitteko täsmentää?- Ettekö aio täsmentää vastaustanne?- Jaa, no ei sitten. Ehkäpä jatkamme eteenpäin. Täällä Antero Lärvänen, al-Helsinqi, ja haastattelun aiheena uusi turboahdettu kansalaisuuslaki. Saneleva virkamies Porrström-Hottentot, kuinka tämä uusi kansalaisuuslaki vaikuttaa han-suomalaisiin?

- Nyt en ymmärrä kysymystä?

- Niin no, esmes minä tykkäisin saada Suomen kansalaisuuteni lisäksi Yhdysvaltojen kansalaisuuden siltä osalta, että saisin vapaan aseenkanto-oikeuden ja oikeuden ampua tontilleni tunkeutuvan murtovarkaan. Samoin polttoaineverotuksellisissa kysymyksissä voisin ottaa, no, melkein minkä tahansa maan kansalaisuuden.

- Hi-hii, toimittaja varmaankin laskee leikkiä. Ja koko kysymyshän on absurdi. Jos teillä kerran jo on Suomen kansalaisuus, niin ettehän te voi hakea Suomen kansalaisuutta. Ja emmehän me voi olettaa, että te noukkisitte eri maitten oikeuskäytännöistä rusinat pullasta pelkän ilmoituksen ja oman halunne perusteella. Täytyy muistaa, että ei kansalaisuuteen kuulu pelkät oikeudet, siihen kuuluvat myös velvollisuudet.

- No vissiin sitten niin. Mitenkäs nämä uussuomalaiset, jotka saivat Suomen kansalaisuuden tämän vanhan kansalaisuuslain mukaan?

- Luonnollisesti heillä on oikeus muokattuun kansalaisuuteen. Jos näin ei toimittaisi, niin silloinhan kaksi uussuomalaista voisi joutua keskenään eriarvoiseen asemaan ja sehän olisi juridisesti kestämätöntä. He, niin kuin heidän lapsensakin voivat hakea päivitettyä kansalaisuutta, joka heille automaattisesti myönnetään. Kyllähän he ovat siihen oikeutettuja jo syntyperänsä puolesta. Näin taataan se, etteivät han-suomalaiset syrji heitä omaan syntyperäänsä vedoten. Syntyperään vedoten ei ketään voi asettaa eriarvoiseen asemaan. Niin kuin aikaisemmin sanoin, kansalaisuus ja kansallisuus on mielentila, valinnan vapaus ja oikeus ilmaista itseään haluamallaan uussuomalaisella tavalla. Eikä kansalaisuus tarkoita pelkkiä velvollisuuksia, vaan kyllä ihmisellä on myös oikeuksia.

- Myönnän sen, että minulla ei ole suoritettuna tohtorin tutkintoa selitteläätiöstä ja jyväakanoinnista niin kuin teillä, mutta kyllä minun mielestäni tässä joku mättää pahemman kerran.

- Teidän tulee muistaa, että kansainväliset sopimuksetkin tsipidiu inswullenlää jeputtaa jeputtaa hirsvas hlävädöö sekä raöul synkhnata ´nkpata ´nkpata yin.


- Tuota, nyt jäi minulla tuo vastauksen punainen lanka taas löytämättä. Voisitteko vähän täsmentää?- Siis todellakin, kyllä kuulijoilla olisi oikeus saada hieman tarkempi vastaus.- Ettekö aio täsmentää vastaustanne?- Jaa, eiköhän se ollu sitten tässä. Lopetamme lähetyksen Rakkauden Ministeriöstä. Täällä Antero Lärvänen, Pjongjang. Tai jotain.

11 kommenttia:

buuri johannesbuurista kirjoitti...

"... sotilaspassi, jonka mukaan hän on ilmatorjunnan reservin luutnantti,..."

Tuo oli paha, otin sen melkein itseeni... Ilmatorjunnan reservin luutnantteja ei saa pilkata.

- buuri johannesbuurista -

Kumitonttu kirjoitti...

Minulta kun meni tuo ohi, niin tietääkö kukaan onko tuo kuunneltavissa Yle Areenassa?

Järkyttävää.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Johannesbuurin buurille & Kumitontulle ja kiitos kommenteistanne.

Buuri: Tarkoitushan ei ollut vittuilla ilmatorjuntamiehille. Itsekinhän olen pitkien putkien miehiä, eli kenttätykistöstä. Putket ovat hieman pitempiä, kaliiberi isompi ja tulinopeus pienempi. Toi it tuli vaan mieleen siitä, että Somaliassahan on miellytty noihin pick-upin lavoille asennettuihin 12,7-millisiin. Suomessahan ne on suunniteltu ilmatorjuntaan, mutta Somaliassa niille on löydetty myös luovempia käyttötarkoituksia.

Kumitonttu: Luulen, että Yle Areena ei julkaise Huitsinnevadan paikallisradion ohjelmistoa. Yleensäkin tää juttu oli, niinkuin moni muu kirjoittamani, todellisuutta viisi piirua vääristettynä. Mutta vain viisi piirua, ja maastammehan löytyy porukkaa, jotka mielellään vääristävät sitä vielä enemmän. Rva Porrström-Hottentot elää ja voi hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Päivää, Ykä!

Tuo juttu huvittaisi jos tuollaisia virkailijoita EI olisi valtionhallinnossa, mutku niitä on. Jutun virkailija vaikuttaa akateemiseen tiedostavaan vasemmistoaatelistoon ja demlisteihin kuuluvalta. Marxilainen, gramscilainen ja alinskylainen mutatoituneena uuteen muotoon. Ja noita riittää valtiohallinnossa, niitä on ollut 1966 alkaen.

Joku keksi verrata valtiota osuuskuntaan. Se on hyvä vertailu. Valtion tulisi olla asiakasomisteinen osuuskunta. Ja kansalaisuuden tulisi olla asiakasomisteisen osuuskunnan jäsenyys eli asiakasomistajuus. Se miten jäseneksi eli asiakasomistajaksi pääsee, siihen tulee olla kriteerit. Jos ei ole syntyperäinen jäsen, täytyy ensin ansioitua pitkältä ajanjaksolta ennen kuin jäsenhakemusta voi alkaa edes täyttämään. Ne jotka on hakemuksesta hyväksytty osuuskunnan jäseniksi, mutta rikkovat osuuskunnan sääntöjä, osuuskunnalla tulee olla oikeus erottaa sääntöjä rikkoneet.

Meikä on tykkimies, olin Kajaanissa saapumiserässä II/01. Hirveellä kiireellä piti kaikki oppia. Sekin vielä kun en tuota kunto-ja voimapuolta älynnyt treenata ennen kassulle menoa. Välillä tuntui että se vanha 240 päivän kesto olisi ollut parempi kun siinä olisi ollut enemmän aikaa kuin 180 päivässä. Niin taitava tykäri en ollut että olisin kelvannut ammattiarmeijan tykärin duuniin, kuten johonkin USA:n maavoimien kenttätykistöön.

Kertausharjoituksiin ei oo kutsuttu vaikka kotiuduin yhdeksän vuotta sitten. Välillä kortistossa ollessa oon miettiny että siitä sais edes hieman pennosia taskuun.

Anonyymi kirjoitti...

Tarinahan olisi ihan hauska jos se olisi kuvitteellinen eikä huomenna Yleltä tulevan radio-ohjelman etukäteen julkivuotanut käsikirjoitus.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja Anolle & kiitos kommenteistanne. Vieras: joo, toi osuuskuntavertailu osuu kyllä hyvinkin kohdalleen. Minä ryynäsin jo tykkimiehenä erässä I/85, kahdeksan kuukauden miehenä. Kai ne tuumivat myös minusta, että täysinoppinut on, kun ei kertaamassa ole tarvinnut käydä. Eihän ne tämän ikäisiä sällejä tosin enää kertuuta muutenkaan.

Jaska Brown kirjoitti...

Todellisuus viisi piirua vääristettynä, mutta mihin suuntaan? Porrström-Hottentotin toivetodellisuuteen nähden vääristely taisi olla siinä, että toimittaja kyselee sopimattomia...

Ilmatorjunta-alalla luulisi muuten olevan se etu muihin tykkimiehiin nähden, että tämän tästä lehdissä näkee ilmoituksia, joissa haetaan it-alan ammattilaisia kovapalkkaisiin hommiin. Hitto kun tuli oltua havu hihassa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Jaskalle ja kiitos kommentista. Äläkä huoli, Jaska. Vielä on toivoa niin kt:n miehille kuin sisseillekin kovapalkkaisista it-duuneista. Mehän kun ollaan niitä kauheita vihakirjoittajia. Vaihdetaan vaan termi inhormaatioteknikoksi, niin jopa löytyy oikea lyhenne.

buuri johannesbuurista kirjoitti...

Te olette niin nuoria (luulin vanhemmiksi), RovItPsto -79/80 (ensimmäinen saapumiserä joka koulutettiin olalta ammuttaville ohjuksille). Ja kertausharjoituksissa 5 kertaa (joka toinen vuosi, ei opi kerralla...). -92 olisi tullu 6 kerta ja kapteenin ruusuke, mutta valtio perui Kauhavan tutka-/ohjusharjoitukset rahan puutteen vuoksi, lentokoneille ei ollut vara ostaa löpöä.

Just kun olisi niin mukava ollut tsiikata F-18:sta tutkalla ja tähtäimen läpi.

Sain peruutusviestin viikko ennen harjoitusta.

Mutta ei se mitään, yksi Finnairin lentäjä oli mukana silloin, kun sen viimeiksi näin (-90) 46 kertaa - vastasi esikunnassa koko Suomen ilmapuolustuksesta.

Niin, siitä varusmiespalveluksesta sain 3kk verran lisäpisteitä pyrkiessä tietokonelinjalle. Sen jälkeen olen aina kieltänyt olevani it (ict) ingenjööri (ict ne nykyää niin hienosti kutsuvat, sama paska eri raameissa) - se on tietokone ingenjööri. Se on semmonen joka osaa korjata tietokoneet, algoritmit, vetää piuhat, pystyttää puhelinkeskukset, tutkat ja ohjukset... ja softaa vääntää kaikilla ohjelmointikielillä.

Cheers!

- buuri johannesbuurista -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Buurille. Joo, eihän tässä ole vielä viittäkymmentäkään mittarissa. Kunniaa it:lle, mutta taitaa olla niin, että olkapääohjusmiehet alkavat pian olla meillä historiaa. Iglat käyvät vanhaksi, eikä mitään samanlaista systeemiä hankita tilalle. Henk koht pidän moista ratkaisua täysin järjettömänä.

buuri johannesbuurista kirjoitti...

Ajat muuttuu, ei kukaan enää osaa ampua olalta.

Kyllä siinä tykkimiehelle tulisi äitiä ikävä ellei ilmatorjunta ole paikalla.

http://www.youtube.com/watch?v=ur30bn_3G58&feature=player_embedded