lauantai 19. tammikuuta 2013

LYHYT NOSTO JOULUKUULTA

Joulukuun lopulla kirjoitin kirjoituksen ”Ongelma ja ilo”. Kirjoitushan koski sitä, että iso joukko maahanmuuttajia, joille oli osoitettu asunnot ympäri Suomea, halusivat siirtyä Helsinkiin, koska halusivat päästä lähemmäksi sukulaisiaan. Ja totta ihmeessä Helsingin kaupunki tähän tarpeeseen vastasi, ja kun ei ollut sattumoisin kaupungin omia kämppiä vapaana, niin vuokrattiin sitten kalliita neliöitä yksityiselta huoneistohotellilta.

Niin minä kuin monet kommentoijat totesivat, että tää oli kyllä kantasuomalaisia kohtaan jonkun verran epiä. En sitten aikonut asiaan pahemmin palata, mutta kun eräs Ano lähetti mulle asiaan liittyen erään linkin sanomalehti Karjalaisesta (kiitos Anolle), niin laitanpa sen tähän. Linkki löytyy tästä, ja tarina menee näin:

Vuokra-asunnon saaminen tyssäsi työttömyyteen - "Sanottiin, ettei ole pätevää syytä muuttoon"

Vuokra-asunnon saaminen saattaa tyssätä työpaikan puutteeseen.

Näin ainakin Polvijärvellä.

Polvijärven kunnanhallitus linjasi vuonna 2001, että kunnan vuokra-asunnot on tarkoitettu ensisijaisesti polvijärveläisille sekä kuntaan tai sen työssäkäyntialueelle töihin tai opiskelemaan tuleville asunnonhakijoille.

Polvijärveltä lähtöisin oleva Marianne Schwartz, 22, haki viime syksynä vuokra-asuntoa synnyinkunnastaan. Schwartz oli ryhtymässä Polvijärvellä asuvan isoäitinsä omaishoitajaksi.

Asuntoa ei järjestynyt. Päätöstä perustellaan sillä, että Schwartzilla ei ole Polvijärvellä työ- tai opiskelupaikkaa.

-  Sanottiin, ettei minulla ole pätevää syytä muuttoon, Schwartz ihmettelee.

Schwartz teki päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka kunnanhallitus hylkäsi joulukuussa.

-  Lähtökohtaisesti asunnot on haluttu suunnata polvijärveläisille ja seudulle työhön tuleville, perustelee kunnan rakennuspäällikkö Jarmo Hakkarainen.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) antaa kunnille ohjeita asunnon tarpeen kiireellisyyden arvioinnista.

Joensuun seudun kunnissa ARAn ohjeita sovelletaan hieman toisistaan poiketen. Pääperiaate on, että etusijalla asuntojonossa ovat kotikuntalaiset.


Olen ihan varma siitä, ettei Ano lähettänyt linkkiä mistään propagandistisista syistä, enkä minäkään tätä niistä syistä julkaise. Kunhan totean, että eri kuntia, eri tapoja. Ei täällä mitään nähtävää ole. Hajaantukaa.

12 kommenttia:

Ekku kirjoitti...

Taitaa Pohjanmaalla olla muutamia kuntia, joissa ei paljon näy mustalaisia tai maahanmuuttajia, vaikka periaatteessa asuinpaikkansa saa valita vapaasti...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ekku. Joo, tiedän joitain kolkkia minäkin. Vaan toi omaishoitajahomma pisti minua tuossa hieman jurppimaan.

Anonyymi kirjoitti...

Saahan jokainen valita asuinkuntansa vapaasti, omilla rahoillaan.

Kunnan ei ole mikään pakko ottaa ulkopuolisia työttömiä omiin vuokra-asuntoihinsa. Enkä minä ainakaan, jos olisin kunnan edustaja, heitä ottaisikaan. Jos mitään toivoa työllistymisestä ei ole, niin nämä tulijat ovat vain kustannuserä kunnalle jolla liikaa menoja ennestään.

Jos taas tulijat hankkivat asuntonsa omilla rahoillaan, niin eipä tulemista voi, tai tarvitse, estää.

Periaatteessa tuossa Polvijärven kannassa tähän asunnon anojaan ei ole mitään väärää.

Siinä taas on, että sama ei enää koskekaan kulttuurinrikastajia. Jos he anovat asuntoa työttöminä ulkopaikkakuntalaisina niin heille se myönnetään.

Ero on siis vain etnisessä tai kulttuurisessa taustassa ja ihonvärissä.

Mitäs siitä näillä seikoilla eriarvoiseena asemaan asettamisesta sanottiinkaan? Aivan.... sitä ihtiäänhän se on, ihan sen kovimman määritelmän mukaan.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Tähän asti olen ollut käsityksessä, että omaishoitajat asuvat samassa asunnossa sen hoidettavan omaisen kanssa?

Mutta ilmeisesti tuossa on kuntakohtaisia eroja.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Omaishoitaja

Anonyymi kirjoitti...

Mun mielstä kun kerta jotkut ovat alkaneet verrata karjalan evakoita pakolaisiin, varsinki "somali pakolaisiin" pitäs asuttaa samallailla kuin karjalan evakotki asutettiin, osotettiin joku maapläntti jostain, jonka sitten ominkätösin raivaavat ja rakentavat mökin jossa asua.
No voitas ehkä helpottaa karjalaisiin verrattuna ja antaa noita vapolta turvetuotannosta vapautusvia alueita, ei tarvis raivata sitä peltoa, mutta sen rintamamies talon saisivat kylläå tehdä, se mikä on parasta kotouttamista on työ, eivätkä notkusi kaupungeissa seiniä pitämässä pystyssä ..

Sandscorpion kirjoitti...

Pienemmissä kunnissa taidetaan yleensäkin olla nuukempia resurssienjaon suhteen. Tiedä sitten, johtuuko se puoluekannasta ja maailmankatsomuksesta, vai vain siitä, että pikkukuntien pomot ovat suuremmalla todennäköisyydellä joskus joutuneet tekemään oikeitakin töitä. Taloustilanne varmasti vaikuttaa, mutta käsittääkseni Helsingilläkään ei varsinaisesti taskut repeile rahan painosta.

Vuosi sitten eräs kaveri haki asuntoa (muistaakseni) Vetelin kunnalta. Aluksi virkailija suhtautui melko nihkeästi ja väitti, ettei nyt oikein meinannut löytyä vapaita kämppiä. Kaveri sitten totesi siihen, että ei se mitään, voihan tuolta naapurikunnankin puolelta ajella töihin, ja samahan se on mihin niitä veroja maksaa. Virkailija katsoi koneelta uudestaan, ja yllättäen nyt löytyikin asunto, ja vieläpä sellainen, mistä Helsingin kunnan vuokralaisten on turha haaveillakaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle, Ano2:lle ja Sandscorpionille & kiitos kommenteistanne. Juu, enhän minäkään aio ruveta ristiretkelle Polvijärven kuntaa vastaan. Kunnat tekee niin kuin tekee. Vaan kun noita kahta eri tapausta vertaa, voi todeta, että melkoisia ns. kontrastieroja maastamme löytyy.

Närpes varg kirjoitti...

Uuden Suomen puheenvuorossa kirjoittaa Seppo Oikkonen niin tasaisen vakuuttavasti maahanmuuton ongelmista, että juttu kannattaa jokaisen halullisen lukea. Pieni ote:

"Maahanmuuttokeskustelun suurin ongelma on kuitenkin mielestäni edelleen se että enemmistö ihmisistä tunnustaa omaksumaansa suurta yhteistä valhetta. Se on ehdollistettu niin vahvasti että sitä voidaan manipuloida muutamilla taika- ja komentosanoilla. "Rasismi" on yksi selainen sana. Nyt on syntymässä sille vielä suggeroivampi seuraaja: "Rasistinen motiivi!"

Vähän pelkään, että monilla Yrjöperskeleen ystävillä on juuri tuo "rasistinen motiivi." Vielä sen takia ei tuomita vankeuteen, mutta kohta ehkä tuomitaan. Täältä lisää:

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/130458-nollan-arvoinen-nollatoleranssi

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Närpes Varg ja kiitos kommentistasi. Heppu kirjoitti hyvin. Ja tuolla ”rasistisella motiivilla” ratsastavia löytyy hyvin vähällä etsimisellä. Esimerkiksi helsinkiläinen vihreä Börje Uimonen. Luepa tuo:

http://buimonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/130351-rasistisen-motiivin-tunnistaminen

Tyyppi toteaa:

”Löytyykö rasistisella motiivilla kirjoitetusta tekstistä toimintamalleja, joila maahanmuuttajia autettaisiin sopeutumisessa ja vähennettäisiin tunnistettuja ongelmia Suomessa. Ei löydy.”

Mutta eipä hänkään mitään ratkaisuja tarjoa. Kunhan mutisee rasistisesta motiivista. Tästä varmasti tulee semmonen suosikkitermi. Tyyliin ”ei se rasistisesti sanonut, mutta niin se ajatteli”.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Ja sitten täysin off-topicia. Olen useammankin kerran todennut, että joku halvatun kehno kaveri pölli Erkki Tuomiojalta allakan ja sen takia heppu luulee edelleenkin elävänsä vuodessa 1970. On olemassa toinenkin kaveri, jolta allakka on pöllitty, ja tällä kertaa kiitän sitä heppua, joka allakan pölli. Meinaan, joku on pöllinyt Teemu Selänteen allakan, ja sen vuoksi heppu ei tajua syntyneensä vuonna 1970 ja olevansa jo vanha mies. NHL alkoi työsulun jälkeen viime yönä, ja Selänteen saldo ensimmäisessä matsissa 2 + 2. Totesi vielä pelin jälkeen, että tarttee 4 – 5 peliä, että saa jalat ihan oikeasti kuntoon. Älkää kukaan lähettäkö allakkaa Selänteelle.

Becker kirjoitti...

Kävin vilkaisemassa tuota Uimosen kirjoitusta, ja poistuin sieltä suht nopeasti. Ensinnäkään tuo Uimonen ei ole mielestäni mitenkään penaalin terävin kynä.
Nyt hän heittää jonkun höpöhöpö teesin ilmaan ja saa aikaan oikein helvetillisen ryöpyn.
Siis eikö ihmisillä ole mitään muuta tekemistä kuin istua tuntikaupalla jaarittelemassa tyhjänpäiväisyyksiä jossain Usarin palstoilla.Samat about 30 "keskustelijaa" koko ajan.
Suurin osa teksteistä on "hyvää päivää kirvesvartta" tasoa jossa itsetehostusta kaipaavat kotikutoiset filosofit yrittävät päteä vertaistensa joukossa. On siellä muutama fiksu tyyppi, mutta heidän kommenttinsa yleensä hukkuvat siihen taustahälinään.
On ihan niinkuin avaisi oven kanalaan, jossa käy helvetillinen älytön kaakatus, ja sitten kun klikkaa itsensä pois sieltä, on kuin sulkisi kanalan oven.

Selänteestä ei voi muuta kuin todeta, että on se vaan ihme jätkä!
Toivottavasti Tuomiojan allakan joku löytää ennen ensi vaaaleja, ja näyttelee sitä muillekkin kuin Erkille itselleen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Becker. Mulla on Usarin blogeista ihan samanlainen kokemus. Joitain kirjoituksia itsessään jaksaa kyllä lukea, mutta kommenttiosuutta ei. Kun kommentteja on satoja, ja niissä on viety se jaanaaminen kolmanteen potenssiin. Luulen, että ei niitä jaksa loppuun asti lukea kuin kommentoijat itse.