keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

JOTAIN IHAN MUUTA XXXI

eli lyhyt ja täysin epäpoliittinen kesätarina kauhusta ja pelastuksesta

Miksi se ei päässyt täältä pois? Miksi se oli tässä näkymättömässä vankilassa? Mikä ihmeen voima esti sitä pakenemasta? Jos sillä olisi ollut käsitys Helvetistä, se varmaan olisi ajatellut, että oliko se nyt joutunut sinne. Se yritti oikealle. Se yritti vasemmalle. Se yritti kaikilla voimillaan päästä pois tästä hirvittävästä loukusta. Mutta joku julma voima esti sitä poistumasta tästä pelottavasta paikasta, joka ylitti sen pienen järjen käsityskyvyn. Missä? Missä? Miksi? Mikä? Miksei pois? Miksei vapauteen? Sillä ei ollut oikein käsitystä siitä, kuinka se oli tänne päätynyt. Sen muisti ei riittänyt siihen. Se ei oikein osannut ajatella muuta kuin läpinäkyvän vankilan aiheuttamaa kuristavaa kauhua.

Se näki pihan. Tutun paikan. Se oli lennellyt siellä pienen elämänsä. Se oli siinä sen edessä. Se yritti lentää sinne. Mutta se ei päässyt minnekään. Joku käsittämätön esti sen. Se törmäsi siihen kerta toisensa jälkeen. Toisella puolella se näki sisätilan. Se oli niitä ihmisten juttuja. Ne viljelivät siellä jotakin. Mutta ei se päässyt sinnekään. Sama voima esti sen.

Se oli kauhuissaan. Sen pieni sydän hakkasi pakahtuakseen. Sillä oli nälkä. Sillä oli jano. Se yritti jatkuvasti lentää läpi sen hirvittävän näkymättömän voiman, joka oli vanginnut sen tähän pieneen tilaan, jossa ei ollut ruokaa eikä juomaa. Eikä toivoa pelastuksesta. Sen voimat alkoivat ehtyä. Se teki vielä muutamia voimattomia pyrähdyksiä yrittäen päästä läpi tuosta julmasta esteestä. Mutta este oli armoton. Se ei päässyt läpi. Se makasi avuttomana ja neuvottomana. Mikään ei auttanut. Se ei jaksanut enää yrittää. Kauhun lamauttamilla pienillä aivoillaan se ymmärsi, että se kuolisi tähän vankilaan.

Ihminen kulki sen vankilaa päin. Se ymmärsi, että kyseessä oli naarasihminen. Normaalisti se säikähtäisi ihmistä ja lentäisi karkuun. Niistä ei koskaan tiennyt. Ne olivat vaarallisia. Nyt se ei enää jaksanut. Ihminen tuli sen vankilan luo, katsoi sitä ihmeissään, kääntyi ympäri ja huusi.

- YKÄ!

- Mittee?

- TUU TÄNNE?

- No mikä erinomainen siellä nyt on?

- Ongelma!

Ykä käveli Perskeleitten kasvihuoneen luo, missä Ylva oli ilmoittanut, että talon isännän aktiviteetteja saatetaan tarvita. Ykä oli avioliiton aikana oppinut, että Ylva ei ääntänsä kohota turhasta, joten jotain asiallista asiaa oli nyt esissä. Ykä käveli kasvihuoneelle, katsoi tilannetta ja totesi:

- No helevata, sehän on punarinta. Ja jumissa noitten ikkunoitten välissä. Miten ihmeessä tuo ressukka on tonne onnistunut lentämään?

Perskeleitten kasvihuoneessa oli tuplaikkunat, joitten väli oli viisi senttimetriä, ja jotenkin tuo onneton luontokappale oli onnistunut lentämään itsensä tuonne jumiin. Se katsoi Ykää niin kuin se olisi halunnut sanoa, että ”auta minua”, vaikka normaalisti se pelkäisi ihmisiä. Se ei yrittänyt enää lentää Ykää ja Ylvaa karkuun. Se oli liian väsynyt.

- Pakkohan se on tuolta saada pois.

- Saattaa särkyä tuo ulompi lasi sitä yrittäessä.

- No särkyköön, perkele. Ei me viatonta ja järjetöntä luontokappaletta jätetä tohon läpeen kuolemaan nälkään ja  janoon.

Ykä kävi hakemassa sorkkaraudan ja irroitteli lasin sivussa olevat rimat. Se ulompi ikkuna oli maata vasten, ja uponnut vuosien mittaan muutaman sentin syvyyteen. Ykä kävi kepin, jolla sai ikkunaa nostettua tarpeeksi alkuun, Ylva piti sitten kepistä kiinni, Ykä tunki sormensa ikkunan alle ja alkoi nostaa.

- Vaan voihan helevetti, että tää on painava!

Ykä ähki ja puhki. Lasi alkoi nousta pikku hiljaa ja Ykä noitui samalla sanattomia kirosanoja mielessään, kun ei halunnut tuhlata tarpeellista happea ääneen noitumiseen. Jumissa ollut punarinta näytti ymmärtävän, että apua oli tulossa ja se räpisteli itseään kohti lasin nousevaa alareunaa. Sitten lasi nousi vielä muutaman tarvittavan senttimetrin ja punarinta lensi karkuun.

- Se lensi tuonne koivun latvaan.

- Hyvä. Se meinaa sitä, että sillä oli kummiskin voimia jäljellä. Se saattaa vielä vaikka selvitä.

Ykä naputteli irroittamansa rimat takaisin.

*

muutamaa tuntia myöhemmin, Perskeleitten pihalla.

Ykä ja Ylva viettivät saunataukoa pihallaan. Heidän eteensä lensi punarinta. Ylva tuumasi:

- Voisikos tuo olla se sama, mikä sieltä jumista pelastettiin?

Ykä otti hörpyn oluestaan ja vastasi:

- Jaa, mene ja tiedä. Tiedä vaikka olisi. Jos se tuli moikkaamaan meitä? Tiedätkös, rakas vaimoni, minähän olen vihakirjoittaja ja päädyn helvettiin joka tapauksessa. Mutta on se kiva siellä helvetin porteilla kumminkin sanoa, että kyllä minä sentään elämässäni yhden hyvän työn kerkesin tehdä. Pelastin sentään yhden punarinnan nälkäkuolemalta.

Punarinta katseli Perskeleen pariskuntaa ja kallisteli päätään puolelta toiselle, niin kuin pikkulinnuilla on tapana tehdä. Ehkä se olikin se sama pelastettu lintu. Eihän sitä koskaan tiedä. Se viserteli vähän.  Ihan kuin se olisi sanonut ”kiitos”. Sitten se lensi pois. Niinhän sen kuuluikin tehdä. Omaan punarinnan elämäänsä.

- Mennäänkö löylyyn?

- Mennään vaan.

Ei mennyt hukkaan sekään päivä.37 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

KIITOS!!
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

No kävipä lintusella tuuri,kun oli "äärioikeistolainen vihakirjoittaja" lähellä-pääsi jatkamaan linnun elämäänsä.Tiedä vaikka syksyllä muuttaisi etelään rajoista ja passeista piittaamatta,vai miten se Kiljunen kuvaili,kun vertasi musseja muuttolintuihin?Oli kyllä solvaus lintuja kohtaan se rinnastus.Vaan mietippä Ykä miten olis sirkuttajan käynyt,jos oilisi joutunut jostain ihmeen syystä maalle päätyneen Kalliolaisen akateemisen city-vihreän neidin nähden moiseen kiipeliin?Siinä olisi pian koko hamppukommuuni ollut ihmettelemässä ja sitten olisi pohdittu,josko linnun pelastaminen onkin puuttumista äiti-Maan asioihin-ja kahden tunnin älämölön jälkeen ei sitten enää tarvisi mitään tehdäkkään.Vaan lintujenkin onneksi nuo AnnastiinaPetterit ja MarkoAnnelit ovat harvassa kerrostaloalueiden ulkopuolella.
Mutta hyvää kesän jatkoa niin Perskeleille,kuin paikallisille tirpoillekkin-saunaolusen kanssa noita siivekkäidenkin puuhailuja vaan on niin hienoa seurata...
T:Vesku

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle ja Veskulle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Kuin myös. Kieltämättä semmosen pikkusen tirriäisen pelastamisesta tuli ihan tolkuttoman hyvä mieli.

Vesku: Joo, ja varsinkin jos ne olisivat anarkisteja. Nehän mainostivat hiljattain, että ne eivät pane mitään toimeksi ennen kuin pääsevät ratkaisuun, jonka kaikki hyväksyvät. Ja siinä saattaa mennä aikaa ja jazz-tupakkaa. Hyvää kesän jatkoa ja huurteisia saunaolusia & pikkulinnun vitskutuksia sinullekin.

Anonyymi kirjoitti...

Punarintahan on paikkauskollinen lintu eli se saapuu aina entisille pesimäalueilleen ja esi-lintujensa reviireille. Oman tonttini punarinnat ovat siksi ärhäköitä, että jopa kissani jättävät ne rauhaan - mitäs sitä oman talon porukkaa...

Siitä saitte nyt Ylvan kanssa oman pihalinnun. Luonto kiittää luonnonystävää.

-Tvälups-

Anonyymi kirjoitti...

Wanhaksi kun elää niin sitä löytää itsensä samanmieliseksi jo kommunistienkin kanssa...

http://uusi.voima.fi/artikkeli/2015/miljardeja-taivaalle/

-Tvälups-

Kumitonttu kirjoitti...

Olipa uskomaton tarina. Kerrassansa etten sanoisi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Taisteluvälineupseerille ja Kumitontulle & kiitos kommenteistanne.

Tvälups: Meillä pyörii täällä manttaaleilla useampikin punarinta. Aina tulee mietittyä, kun niitä katsoo, että olikohan just tuo se, minkä pelastin.

Tvälups viesti 2: No joo, totean että ottiatuota. Näkisin, että kyllä Suomella nuo hävittäjäilmavoimat tulisi olla. Ei pelkkä ilmatorjunta riitä. Veikkaan, että PV päätyy uuden sukupolven Gripeniin. Kun se F-35 on pelkkä prototyyppi ja sellainen jo kertaalleen ostettiin, eli ne NH-90 ostokset olivat susi tuntemieni kapiaistenkin mukaan. Raskaat raketinheittimethän ovat pelkkiä koulutuslavetteja, jos niihin ei osteta käypää a-tarviketta ja se olisi pitänyt tehdä jo aikaa sitten.

Kumis: Elämä tarjoaa karkkia aina silloin tällöin.

Hemuli kirjoitti...

Uuden mallin gripen on kokonaan vasta piirrustuspöydällä. Jos ja kun se joskus vuosi kymmenen päästää saadaan protoksi niin sillä on vielä kaikki lasten taudit jäljellä juuri silloin kun Suomen pitäisi koneet hankkia. F-35 puolestaan kärsii nyt taudeistaan. Kymmenen vuoden päästä ne on joko ratkaistu tai konetyyppi lakkautettu.

Tykistön suurin ongelma on sen liikkuvuus. Miten saada tykistö sinne missä sitä tarvitaan? Erityisesti jos vastapuoli liikkuu koptereilla ja harrastaa muutenkin liikkuvaa sodan käyntiä....

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Hemuli. Minä en ole ilmavoimien asiantuntija. Veikkaukseni Gripenistä pohjautuu Suomen Sotilas-lehden tekemään juttuun, jossa laskettiin tarjolla olevien koneitten käyttötuntihintaa ja Gripen oli siinä halvin. En osaa itse sanoa, mikä tarjolla oleva vaihtoehto olisi paras.

Tykistön puolesta voin sanoa, että se on meillä vieläkin varsin voimakas, mutta nimenomaan itsevetävää tykistöä tarvittaisiin huomattavasti lisää. Saksalainen PzH 2000 voisi olla hyvä vaihtoehto.

Anonyymi kirjoitti...

Tere Yrjö!

Välillä vähän iloisista asioista kertova juttu, ettei ihan joka kerta negatiivisista. Vaikka tää maailmantilanne on mitä on.

Noista luontokappaleista tuli mieleen siilit, joka kerta kun niitä näkee liiskattuna taajamien kaduilla, mietin että onko se niin vaikeaa jarruttaa autolla ja väistää niitä? Muutamaan otteeseen meikäläisellä on ollut ns. läheltä piti tilanne, mutta onneksi siili pääsi pienellä säikähdyksellä tien yli.

Nyt kun jutun otsikkona on "Ihan jotain muuta", niin koitin etsiä paria parodia-sivustoa, joita on tullut joskus seurailtua, nimittäin Punikkilaa ja Telajärven kuntaa. Punikkila on ilmeisesti poistettu, kun en löytänyt sitä tai sitten en osaa etsiä oikeasta paikkaa?

Toinen noista löytyi, Tervetuloa Telajärvelle!. Etusivulta on mm. linkit "Telajärven autotehdas" ja "Autoliike Autotalo Oy", ja näin automiehenä laittoi ainakin hymyillyttämään tuon autotehtaan merkkivalikoima, puhumattakaan sitten autojen nimilistasta. Tai tuon autoliikkeen slogan "Suhteellisen rehellistä autokauppaa jo vuodesta 1952". Heh, kiinnostais ostaa se käytetty Dodge Charger, joka on ollut poliisin käytössä ja kuvasta on linkki auton tarkempiin spekseihin!

Samaisen sivuston alalaidasta bongasin Panssarivaunulla Puuhun ry, ja piti oikein katsoo mitäs se pitää sisällään. Näyttää kuuluvan samaan sarjaan tuon Telajärvi-parodian kanssa, tekijän nimi on ainakin sama. En muuten suosittele lukemaan kahvikuppi (tai olutpullo) kädessä! Ainakin "The adventures of Anne Animal" ja "Tulta Muumille" on aika rankkaa heittoa.

Joku mustalla huumorilla varustettu henkilö voisi tehdä vaikkapa tuosta Ruotsin tilanteesta samantyyppisen sivuston kuin oli se Punikkila? Esim. 2 eri tulevaisuuskuvaa millaiseksi Ruotsin yhteiskunta tulee jos, a.) maahanmuuttopolitiikka jatkuu samanlaisena tai b.) maahanmuuttoa rajoitetaan (varsinkin islaminuskoisista maista).

Tästä kuvasta kokoomus raivostui, vaikka on vuoden 2008 juttuja, niin taitaa sopia tähänkin päivään kuin nenä päähän.

Luettuani Tvälups'in laittaman linkin tuohon "uusi.voima"-sivulle, niin pitää olla samaa mieltä. Eipä ole vanhaksi tulemista jos alkaa olemaan kommunistien kanssa samaa mieltä, tulipa koettua sekin päivä. Tosin, olen kerran ollut myös samaa mieltä Paavo Arhinmäen kanssa, kun hän arvosteli cheekin musiikkia...


- Soomepois Eestist -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Soomepois Eestist. Siilistä tulee mieleen, että ne ne ovat meidänkin selkosilta kokonaan hävinneet ja sehän surettaa. Ne ovat niin mukavia tuhisijoita. Muutama vuosi sitten niitä täälläkin vielä oli. Nyt ei ole näkynyt.

Noihin kaikkiin linkittämiisi sivustoihin olen jo aikaisemmin törmännyt. Ihan hauskojahan ne ovat.

Tuosta räpistä totean, että mulle on aivan sama onko kyseessä Cheek vaiko Arhinmäen fanittama Steen 1. Minusta rap ei ole mitään muuta kuin akustinen ympäristörikos.

Anonyymi kirjoitti...

Kun Ruotsi on mikä on niin tekee mieli kysyä kannattaako sen kanssa tehdä mitään puolustusyhteistyötä? Ruotsi on käytännössä ulkoistanut sotimisvastuun Suomelle ja muille lähialueen maille.

Lisäksi jos maa ei halua tai kykene ylläpitämään sisäistä turvallisuutta niin sotavoimia ei voi ottaa vakasti ulkoisen turvallisuuden takaajana. Sotavoimien pitäisi ensin palauttaa omaan maahan kuri ja Herran nuhde ennen kuin sitä voi pitää minkään sortin yhteistyökumppanina. Korkeintaan heiltä voi ostaa aseita mutta viitsiikö sitäkään tehdä?

Ruotsin sotalaitosta vaivaa mamutus, mokutus, kulttuurimarxismi, homotus ja feminismi. Siellä on palvellut varusmiehinä mamuja ja mamutaustaisia, mahdollisesti myös virka- ja työsuhteissa. Kun on ollut mamuja ja mamutaustaisia niin melko moni niistä lienee rauhanuskontolainen. Se taas antaa esim. ISIL:lle mahiksia soluttautua sinne ja värvätä uusia jäseniä. Sitten on vielä reserviläiset. Näin sotalaitos kouluttaa ISIL:lle sotataitoisia miehiä. Onko Ruotsin sotalaitos siis vihollinen tai vihollisen tukija eri tavoin?

Tästä syystä kannatan maahanmuuttajien vapauttamista asevelvollisuudesta Suomessa. Asevelvollisuuden tulisi koskea vain syntyperäisiä Suomen kansalaisia. En halua että sotalaitos kouluttaa potentiaalisia sisäisiä vihollisia jotka muodostaisivat potentiaalisen turvallisuusriskin täällä tai liittyisivät ulkomaisiin sotilaallisiin tai puolisotilaallisiin tai muulla tavoin aseellisiin ryhmityymiin kuten erityyppisiin jihadisteihin.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...


-Tvälups-:n linkissä oli maininta 3:sta lentävästä NH90:stä.
Onnistuivat mahtumaan kaikki samaan kuvaan maavoimien etusivun kuvassa. :D

Tykistöstä:

Telakanuuna 152 TELAK 91, näiden korvaamisen selvittelystä muistaakseni olen jonkun uutisen jossain nähnyt. (Tosin uutisessa mainittu €-määrä taisi riittää vain n. 5kpl ihka uuteen telakanuunaan.)

Panssarihaupitsi 122 PSH 74, näitä ollaan ilmeisesti päivittämässä.

Muun tykistön liikkuvuutta voitaisiin parantaa hankkimalla tätä kotimaista AMOS-/NEMO-järjestelmää https://www.youtube.com/watch?v=gJJILscDvXc

Ja tiedä vaikka onnistuisiko tuohon ympätä tuommoinen 122mm haupitsi, 105mm tuossa videossakin esiteltiin.

Saataisiin samalla sitä poliitikkojen kaipaamaa työtä suomeen.

Oinomaos kirjoitti...

Hienosti toimittu. Tosimiehen tunnistaa siitä, että auttaa silloin kun joku apua tarvitsee ja siitä, että osaa panna asiat tärkeysjärjestykseen. Virtuaalikaljat tarjoan, kippis!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle, Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle ja Oinomaokselle & kiitos kommenteistanne.

Vieras: Sinänsä en epäile, etteikö Ruotsin puolustusvoimista löytyisi osaavaa henkilökuntaa ja ruotsalainen sotarauta on kyllä ihan kuranttia tavaraa. Suurin kysymys minulla on Ruotsin valtio itsessään. Näinköhän feministis-nännistis-lellistinen Ruotsi olisi tosipaikan tullen valmis uhraamaan Suomen eteen yhtään mitään? Rauhan ajan puhe kun on kumminkin pelkkää puhetta vaan.

En minäkään ole innostunut maahanmuuttajien asevelvollisuudesta. Toisaalta en haluaisi kieltääkään sitä ehdottomasti, sillä jos Suomeen tulee tyyppi, joka on tolkun heppu, joka arvostaa Suomea ja suomalaisuutta ja haluaa vahvistaa itsensä suomalaiseksi suorittamalla varusmiespalveluksen, niin kyllä se minulle sinänsä sopii.

VNV: Joo, noi vanhat telakanuunat ovat jo poissa vahvuudesta ja uusien hankkiminen on pirun kallista. Sinänsä tsekeillä voisi olla tarjolla ihan kuranttia itsevetävää tykistöä. Suomalaiset tekivät loppujen lopuksi aikanaan varsin hyvät kaupat, kun ne ostelivat niitä Harppi-Saksan varastoja romuraudan hinnalla.

En muista, mistä sen luin / kuulin, mutta kuulemma tuo AMOS ei oikein pelitä, mutta NEMO taas pelittää paljon paremmin. Käsittääkseni niitähän oltaisiin myyty Saudi-Arabiaan, mutta kotimainen tiedostavaisto esti kaupan. Joka tapauksessa muutama kymmenen tommosta olisi mannaa kotimaankin prikaateille.

Oinomaos: Virtuaalikiitokset. Kaveriahan ei jätetä. Ei siivekästäkään kaveria.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Muistelen, että AMOS:ssa oli(/on) jotain ongelmaa saada kaikki patit samaan läjään.
Eli 1+n ammuttaessa osa jäljempänä ammutuista pateista saattoi vähän harhailla.
Jotenkin edellinen pati kai keinutteli laukaisualustaa jota ohjausjärjestelmä ei osannut huomioida ja siten aiheutti maalissa hajontaa.

Tsekeiltä ostettiin RM70 raketinheittimiä (poistivat käytöstä) joissa on sama Tatra:n (perus)alusta kuin Slovakkien valmistamassa 155mm Zuzana:ssa. (Zuzanaa (+ Pzh2000 + AS-90) ilmeisesti testailtiin n. 1998, mutta pidettiin kai silloin liian kalliina.)
Zuzana oli noista kevein ja siten suurin toimintaetäisyys.

Yleensäkin noissa materiaalihankinnoissa taitaa olla se poliittinen ongelma ettei rahoitusta saada riittävään lukumäärään, mikä aiheuttaa kaluston kirjavoitumista.
Ja jatkossa varmaan vieläkin vähemmän, kun ilma- ja merivoimien miljardihankinnatkin pitäisi maksaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, VNV ja kiitos AMOS-täsmennyksestä. Se RM70 muuten on sotavaltiolla vielä käytössä, kun taas se vanhempi, venäläinen BM21 on poistettu. Materiaalihankinnoissa menee varmasti sormi suuhun, sillä Itä-Saksan varastojen kaltaista onnenpotkua ei ole enää saatavissa.

Leso kirjoitti...

Punarinta?

Legend has it that when Jesus was dying on the cross, the robin, then simply brown in colour, flew to his side and sang into his ear in order to comfort him in his pain. The blood from his wounds stained the robin's breast, and thereafter all robins got the mark of Christ's blood upon them.

Olkoonkin kristillistä mytologiaa, mutta kristittyjen, ateistien, agnostikkojen ja pakanoiden on oltava pidettävä yhteinen rintamalinja.

Minun lähipiirissäni eräs palannut näki vain vähän aikaa sitten, kun lokki tappoi ja söi punarinnan. Vaikea uskoa, mutta sinisorsa yritti estää tappoa vetämällä lokkia pyrstöstä. Tosi juttu.
Samainen aggressiivinen lokki tappoi samaisesta pihapiiristä kolme räkättirastaan poikasta noin vaan. Näin näistä kaksi tappoa ihan itse.

Onko Suomen punarintakanta kovastikin kasvanut, vai onko nää enteitä?
Epäilemättä mahtipontinen mielikuvitukseni nousi taas siivilleen.
Silleen mytologisesti muotoillen:
punarinta -- kristinusko;
sinisorsa -- agnostikko (kaikin puolin puolueeton ja harmiton sinänsä);
räkättirastas -- ateisti (ärsyttävä röyhkimys, vaan toimissaan noheva ja määrätietoinen);
lokki -- tartteeks ees tarkentaa?

Tässä mytologisessa selitys-Contextissa Ykän jutun tulkinta lienee, että Ykä on oikealla asialla, se on varma. Ja että voitto tulee, kun vaan jaksaa.

Englanninkielinen, kursivoitu lainaus on eräältä hommalaiselta minulle lähetetystä yyveestä aikoja sitten. Asiani koski -- yllätys, yllätys -- punarinnan mytologiaa.
Kysymys ei liittynyt mitenkään edellä kuvailemaani lokkitapaukseen.

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys Yrjö!

Uuden Suomen blogiosiota lukiessani osui silmiini tällainen pohdinta: Alpo Rusin blogi, ja sieltä Hannu Siipolan kommentti #5.

Hän on osannut kiteyttää tosin hyvin nyky-Euroopan ongelmat muutamalla lauseella, itsellä vähän sama idea tästä EU-utopiasta, mutta en olisi koskaan osannut sitä noin hyvin kuvailla. Samalla tämä Siipolan mielipide soveltuu hyvin myös haittamaahanmuuton kritisointiin!

Ja toisaalta kun miettii tuota euroa, niin moni turisti maksaa ostoksensa pankkikortilla tai kun maksat tilaamiasi tuotteita vaikkapa nettipankin kautta, niin siellä on valikko eri valuutoista. Esim. maksan tilaamiani tuotteita Englannista, niin valikkoruudusta maksuvaluutaksi punta ja k.o. summa. Nettipankin ohjelma sitten räknää puolestani paljonko lähtee omalta tililtä euroja (ja sen velotettavan summan saa myös halutessaan näkyviin). Herää kysymys, mihin me oikeastaan tarvimme yhteisvaluuttaa?

- Soomepois Eestist -

Anonyymi kirjoitti...

Juuri kun sain tuon edellisen viestini lähetettyä, löysin tämän ja aloin lukemaan EU ja Neuvostoliitto. Jälleen hyvää settiä! Monen kaverin kanssa tullut juteltua, että jos joku meistä olisi 1970- ja 1980-luvun taitteessa väittänyt CCCP:n kaatuvan, niin hänelle olisi tosiaankin naurettu päin naamaa. Ehkä eräät tahot olisivat jopa pikkuilkeästi epäilleet tyypin olevan päästänsä vialla.

Armeija-ajoiltani muistan NL:n vallankaappauksen elokuun lopussa 1991, ja yritykseksi se sitten jäi. Taisi jopa osa noista kaappareista olla hieman vodkaa nauttineita?

TV:stä (Yle Teema?) tuli muutamia vuosia sitten hyvä moniosainen saksalainen dokumentti Hyvästi Toverit (Farewell, Comrades!), Itäblokin viimeisistä vaiheista. Vahinko etten tallentanut sitä, oli se sen verran mielenkiintoista katseltavaa. Varsinkin se kohta kun näytettiin Ceaucescun puhe parvekkeelta, yleisön reaktiot, diktaattorin ilmeet buuaukseen ja kun hänet lopulta vietiin teloitusryhmän eteen vaimoineen. Mies sai mitä ansaitsi...

- Soomepois Eestist -

LW kirjoitti...

Saatananpalvojapedofiilihitlerien hommafoorumia lukiessani törmäsin juttuun, joka suorastaan vaatii Yrjöperskeleen luovaa uudelleenkäsittelyä.

http://somaliliitto.fi/2015/07/08/kun-kalle-ei-kotoudu/

Mitä, jos suomalaisia pakolaisia tosiaan tunkisi johonkin afrikkalaiseen maahan, ja niin käytös, asenne, kuin myös maan suhtautumistapa olisi samanlainen kuin tosimaailman suomalaisilla ja somaleilla?

Hemuli kirjoitti...

LW ehti ensin... Oli tarkoitus linkittää sama oksennus...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Lesolle, Soomepoisille Eestist, LW:lle ja Hemulille & kiitos kommenteistanne.

Leso: En ollut ennen kuullutkaan tuota tarinaa punarinnasta. Lokithan ovat pirunmoisia rosvoja ihan luonnossakin ja muuallakin kuin Helsingin kauppatorilla. En osaa sanoa, onko punarintakanta kasvanut. Ainakin meillä päin niitä on ollut aina. Itse viestisi mytologisesta puolesta en osaa sanoa juuri mitään, kun itse olen se kaikin puolin puolueeton ja harmiton sinisorsa.

Soomepois Eestist:

Viesti 1: Ihan hyvin kommentoitu tältä Siipolalta. Varmaankin tuossa yhteisvaluutassa on ollut aikanaan se taloudellinenkin ajatus, eli tehdään niin suurella alueella toimiva valuutta, että se pystyy haastamaan dollarin maailman valtavaluuttana, mutta nykyisin näen euron taustalla olevan enää poliittisen tarkoitusperän, eli sidotaan kansakunnat aina vain tiiviimmin liittovaltiokoneistoon.

Viesti 2:

Tuossakin kirjoituksessa vertaukset osuvat hyvin kohdalleen. Minä kun oli armeijassa, niin silloin oli tämä glasnost ja perestroika aluillaan. Kukaan ei osannut kuvitellakaan, mihin se johtaisi ja kuinka nopeasti. Silloin ajatus esim. Baltian maitten itsenäisyydestä ei herättänyt edes huvitusta, koska sitä ajatusta ei edes ollut. Votkan voimallahan sitä vallankaappausta yritettiin ja vaikka silloin alkuun tuntui, että nyt palattiin kerralla takaisin Brezhnevin ajalle, niin nopeastihan se onneksi sitten lässähti. Suurin syy oli kai se, että neuvostoarmeija kieltäytyi avaamasta tulta omia kansalaisiaan kohtaan.

LW ja Hemuli: Juu, olen lukenut tuon minäkin, ja täytyy tunnustaa, että en minä pysty tuota enää parodioimaan millään tavalla, kun se on jo parodia itsessään. Sääliä herättää se, että kirjoittaja taitaa todellakin kuvitella, että tuolla vuodatuksella käännettäisiin tavallisten suomalaisten päitä.

hemuli kirjoitti...

Eihän tuo ollut tarkoitettukaan suomalaisille vaan somalien itsetunnon nostatukseen. "On vain tuurista kiinni, ettei suomalaiset ole Somaliassa loisimassa". Jutussa on käsittämätön määrä ihan asiavirheitäkin mutta Suomen somalien sisäpoliittisen lausunnon kohteen kannalta asialla ei ole merkitystä.

Anonyymi kirjoitti...

Yhteisvaluutta ei toimi koska siinä mukana olevien maiden kansantaloudet poikkeavat toisistaan. Oma valuutta, jonka kurssi on vapaasti kelluva ja vapaasti vaihdettava, kuvaa paremmin kansantaloutta ja sen tuottavuutta sekä valtion budjettipolitiikkaa. Lisäksi se ilmaisee paremmin sen minkä suuruinen korkotaso tulee olla. Kommentoin Professorin blogissa:

http://professorinajatuksia.blogspot.fi/2015/07/euroopan-unionin-syvin-olemus.html?showComment=1436473038973#c6576819468527485160

Valkea kommentoi Kreikan poistumista:

http://professorinajatuksia.blogspot.fi/2015/07/vanhoja-konsteja-kreikalle.html?showComment=1436361741627#c9170153309483647752

http://hiljaistapohdintaa.blogspot.fi/2015/06/suomi-lahti-ruotsin-maahanmuuttopoliitt.html?showComment=1436283393815#c8496814800654320708

Ei se valuutanvaihto ole niin vaivalloista että vaihtovaivan poistuminen olisi peruste pitää euroraha. Pankki- ja luottokortin ja nettipankin kanssa valuuttakurssin vaihtoa ei tarvi miettiä kun se on sitten kuiteissa ja tiliotteissa. Itse maksan käteisellä aina kun mahdollista. Tykkään siitä jos raha on fyysistä. Jos käytän käteistä, viranomaiset eivät voi kyylätä minun rahan käyttöä. Sen sijaan pankki- ja luottokortin ja nettipankin käyttöä voidaan seurata joten en käytä niitä ellei ole pakko.

Saksalla on oma Kreikka eli entisen DDR:n alue. Kun DDR liitettiin liittotasavaltaan, DDR-markat sai vaihtaa D-markkoihin 1:1. Se ei ollut todellinen vaihtosuhde. Tuo vaihtosuhde oli huono sekä liittotasavallalle että entisen DDR:n alueelle. Homma ei pelittänyt entisen DDR:n alueella ja liittotasavallan alueet joutuivat maksamaan "tukipaketteja". DDR:n elinaikana mustan pörssin vaihtosuhde oli 1:5 ja 1:10 välillä eli yksi DM oli 5-10 DDR-markan välillä. Kun DDR yhdistettiin liittotasavaltaan, D-markan ja DDR-markan kurssi olisi pitänyt omaksua mustasta pörssistä koska siellä kurssi oli totuudenmukainen. Tai sitten entisen DDR:n alueella olisi pitänyt pitää edelleen DDR-markka sellaisena alueellisena valuuttana. Tai sitten siellä olisi pitänyt pitää samanaikaisesti sekä DDR-markkaa että D-markkaa, ja noiden vaihtokurssi olisi sitten totuudenmukainen. D-markan ja DDR-markan käyttö samaan aikaan olisi kai edellyttänyt pitkää siirtymäaikaa jonka kuluessa DDR-markka olisi hiljalleen poistettu liikenteestä.

Anonyymi kirjoitti...

Noh niin äiteen pikku töpönassut. Kertokaapa tietämättömälle miten tämä eroaa tilanteesta esimerkkinä Raatteen tie 1939-40?

https://video-ams2-1.xx.fbcdn.net/hvideo-xtf1/v/t42.1790-2/11690567_1050017591708984_1556125498_n.mp4?efg=eyJybHIiOjQyOCwicmxhIjo3ODcsInZlbmNvZGVfdGFnIjoibGVnYWN5X3NkIn0%3D&rl=428&vabr=238&oh=ac6bbdd89313a91a4af114df42b5972b&oe=55A2BC02

Ool sprite, sillä aiemmalla sakilla oli uniformu, hiippalakki punakokardeineen ja pakkasessa jäätynyt rotanhäntäpistimellä varustettu Mosin-Nagant aseenaan, mutta ideologian ajamina nekin tulivat ja olivat tuomassa sitä omaa "parempaa" yhteiskuntajärjestystään meille tuliaisinaan.

-Tvälups-

Anonyymi kirjoitti...

Suunnittelen tässä hevosen lihan hankkkimista. Menisin ystävän luokse maaseudulle ja hän paistaisi siitä meille pöperöt. Nostettaisiin kans kuppia. Se Unkarista tuotu Tokaji varmaan juodaan samalla.

Onko Ykällä jokin idea mikä osa hevosen ruhosta olisi passeli? Aattelin että käyn tuosta firmasta hakemassa.

http://www.savokarjalanliha.fi/fi/Tuotteet/Hevosenliha.html

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Hemulille, Vieraalle ja Taisteluvälineupseerille & kiitos kommenteistanne.

Hemuli: Minä taas luulen, että tuota kirjoitusta ei ollut tarkoitettu edes somaleille vaan se oli vuodatus yhdeltä tiedostavalta yksilöltä toisille tiedostaville yksilöille tarkoituksena saada itselleen lisää tiedostavaa lisäarvoa eli sitä kuuluisaa moraalisäteilyä.

Vieras:

Viesti 1: Näinhän tuo, ja Kreikan kohdalla nyt puidaan silloin kylvettyä viljaa tai ehkä ennemminkin vain torajyviä. Jos se euro olisi ollut ehdottoman pakko pykätä pystyyn, niin siinä olisi täytynyt pitää Alppeja etelärajana. Setelirahasta tykkään minäkin, mutta syrjäseutujen asujille se on tehty vähän hankalaksi, kun seteliautomaatteja on karsittu. Näin ollen tulee vinyyliä vingutettua. Tuosta DDR-markasta vs. D-markka en osaa sanoa varmaksi sanoa mitään. Voisiko olla niin, että vaihtosuhteella 1:1 ajateltiin annettavan jonkunlaista alkuboostia Itä-Saksan alueelle?

Viesti 2:

No kopukkahan on hyvää ostit sitä mitä paloja hyvänsä. Ostaisin sisäfilepihvejä. Sitten voisi ostaa kulmapaistia, paloitella se ja hauduttaa pitkään padassa.

Taisteluvälineupseeri: Nyt kävi kehno vie niin, että ehdin katsoa videota vain hetken ja sitten se kyykkäsi, ja sen jälkeen osoite huutaa erroria. Mistä päin maailmaa se oli, kun ei ehtinyt kärryille päästä.

Anonyymi kirjoitti...

Se ystävä ehdotti että hän paistasi sisäfileitä vartaissa. Ois varmaan sitten nuotiolla tai grillillä, kumpaan lie laittaa. Mikä arvio sinulla on tuosta metodista?

Anonyymi kirjoitti...

Tere Yrjö!

Tuo suomalaisen neidin tekemä kirjoitus ansaitsee jonkunmoisen palkinnon, tuosta kun joku pistää "paremmaksi" niin kannattaa harkita kirjailijan tai journalistin uraa. Jos hän olisi elänyt 70 vuotta sitten, hänellä olisi ollut vakanssi J. Goebbelsin johtamassa ministeriössä. Piti oikein ottaa terävät kun sain tuon tarinan luettua, sen verran alkoi päätä jomottaa!

Tuli myös luettua noi Vieraan lähettämät linkit, ja alkoi kiinnostamaan se Itä- ja Länsi-Saksan valuuttojen yhdistäminen, tässä tarkempaa tietoa The German Monetary Unification (GMU). Luulisi noilla tiedoin ja kokemuksin että saksalaiset päättäjät olisivat lykänneet euron käyttöönottoa, sanotaan nyt lonkalta 20 vuotta. Puhumattakaan sitten muista EU-poliitikoista, eipä olisi tarvinnut kaukaa hakea kokemuksia.

Kyllä tulee utopialle hintaa!

- Soomepois Eestist -

Anonyymi kirjoitti...

Italia repubblica tv

https://www.facebook.com/disturbreality/videos/vb.121420231235396/1050012258376184/?type=2&theater

"This is in Morrocco. They're Africans trying to get into Melilla which is a Spanish held city on the coast of Morrocco. They become refugees if they can make it into the city."

-Tvälups-

Anonyymi kirjoitti...

Olen yrittänyt etsiä Mongolian kansallislaulua soittokunnan soittamana live-esityksenä. Ei näköjään meinaa ihan helpolla löytää just sellaisia. Tässä kuiteskin on:

https://www.youtube.com/watch?v=_dKOqFgILIE

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle, Soomepoisille Eestist ja Taisteluvälineupseerille & kiitos kommenteistanne.

Vieras:

Viesti 1: Kyllä niistä evään saa. Grillissä on tietysti vähän tasaisempi lämpö. Onnistuu uunissakin grillivastuksella.

Viesti 2: Kiitos linkistä. Laitetaan vastauksena mongoliankielisiä uutisia. On melkoisen nopeaa pulinaa tuo mongolian kieli:

https://www.riemurasia.net/video/Mongolian-uutiset/164715

Soomepois Eestist: Onhan tuossa itse tehdyssä aivopesussa kieltämättä jotain kaunista. Sinänsä ymmärrän, että saksalaisilla oli valmius kärsiä persnettoa Saksojen yhdistämisestä, sillä olihan kaksi erillistä Saksaa kumminkin kylmän sodan keinotekoinen tuote, ja sen lopettaminen oli luonnollista. Näin olisi Suomikin tehnyt, jos vaikka Oulun lääni ja Lappi olisi ollut ”Suomen Demokraattinen Tasavalta”. Euroopan Liittovaltio taas on kaukana luonnollisesta.

Taisteluvälineupseeri: No nyt näkyi ja pelitti. Minulla tuli tuosta pätkästä mieleen kaksi asiaa:

1. Missäs ne taas olivatkaan ne naiset ja lapset?

2. Tuosta saisi aikaan hyvän mainoksen. Kuvaisi sitä pätkää, kun tyypit killuu lössinä siinä aidalla ja taustalle sitten ääni: ”Aita ilman sähköä ei ole este, se on vain hidaste. Ota yhteys Imatran Voimaan, niin hoidamme ongelmasi kuntoon ammattitaidolla.”.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös tämä ole kaiken lisäksi vielä ns maltillinen?

https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/s720x720/11693948_906921349375508_5824276539368914867_n.jpg?oh=7ac0b4ffdf84e36319c983ec614d9081&oe=561F44CB

1. eihän suomalaisetkaan ottaneet naisia tai lapsia sotareissuilleen mukaan

-vaikka rintaman läheisyyteen karkasi sekä myös haalittiin niin lottia, vihreitä sisaria kuin lapsisotilaita (mm tst-läheteiksi), ei ukkini kertomansa perusteella nähnyt etulinjassa ensimmäistäkään (suomalaista) naista, vaikka toimikin kesästä 1941 kokelaana joukkueenjohtajana ja sittemin yleni luutnantiksi sekä komppanianpäälliköksi josta tehtävästä kotiutettiin marraskuussa 1944.

2. Ha haa! IVO hoitaa ja muistathan kilpailuttaa sähkölaskusi?

-fb:n puolella eräs naisimmeinen sai noista mielikuvan torakkalaumasta, ja siitähän muistikuvitukseni (mielikuvituksen vastine) muisti tämän:
https://www.youtube.com/watch?v=VvK5g2bzX4c
https://www.youtube.com/watch?v=a_z4IuxAqpE

-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Taisteluvälineupseeri. Juu, maltilliseksi lasketaan ja kovasti olis tunkua EU:hun. Tuosta tuli mieleen tuosta tyypin rukouksesta että oliko se Algerian Ahmed Ben Bella, joka aikanaan totesi, että ”naistemme kohdut ovat tehokkain aseemme”. Ja taisi piru vie olla oikeassa.

Anonyymi kirjoitti...

Ostin sitten kilon verran hevosen sisäfileetä. Kaks puolen kilon palaa. Olen just menossa maalle sen äijän luo. Syödään varmaan alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Tokaji-pullot ovat kassissa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Nauttikaatten olostanne.