sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

OSANOTTONI

Lähetän vilpittömät osanottoni Pohjolakodissa murhatun työntekijän läheisille ja kyseisessä laitoksessa työskenteleville kollegoilleni.

Tapauksen yksityiskohtia en tässä vaiheessa tiedä, mutta yleisellä tasolla voin kertoa, että valitettavasti tällaista tapausta (jälleen) on alallamme osattu odottaa. Tapauksen tiimoilta on jo ehditty aloittaa hieman keskustelua siitä, onko lastensuojeluyksikkö oikea paikka nuorisorikolliselle, tosin sekin keskustelu melko varmasti vaiennetaan alkumetreilleen.

Toimin itse alalla suorittavalla tasolla, eli siellä syvimmällä pohjalla. Olen useampaan kertaan todennut, että laitokseen sijoitettu nuori saa automaattisesti päälleen niin sanotun lastensuojelun oikeussateenvarjon, jonka seurauksena hän saa kerta toisensa jälkeen toistuvista rikoksista pelkästään ehdollista ehdollisen perään. Oikeusjärjestelmämme tulkitsee asian niin, että kun nuori on sijoitettu lastensuojelulaitokseen, hän on jo toimenpiteitten kohteena, eikä vankeustuomion tarvetta ole.

Ne toimenpiteet, mitkä nykyisillä lastensuojelulaitoksilla enää ovat jäljellä, eivät ole enää paljon muuta kuin painokkaasti pyytäminen, eikä tarvita ns. ammattilaista tajutakseen, mikä vaikutus tällä on urallaan jo huomattavasti edenneelle ammatti- ja taparikolliselle. Nuorta ikää on tässä tapauksessa aivan turha tuijottaa. Ei, kaikki laitoksiin sijoitetut nuoret eivät toki kuulu tähän kategoriaan. En minä sellaista väitä. Mutta laitoksissa on hyvin paljon sellaisia tyyppejä, joitten oikea paikka on vankila.

Tapaus osoitti hyvin myös sen, kuinka alani niin sanotut yläkerta ja alakerta ovat täysin eri maailmoissa. Asiasta kommentoi Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinonen näin:

– Traaginen tapahtuma. En muista mitään vastaavaa.

Heinosta tituleerataan Ilta-Sanomien uutisessa ”asiantuntijaksi”. Kyseinen asiantuntija ei tiedä, että viimeksi murhattiin laitoksen työntekijä Ojantakasen perhekodissa vuonna 2002. Kyseinen asiantuntija ei myöskään ollut kuullut siitä, kuinka samaisessa Pohjolakodissa kolme vuotta sitten hakattiin kaksi työntekijää sairaalakuntoon. Kyseinen asiantuntija on siis, toistan, Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja. Ja kyseisen asiantuntijan mielestä nykyinen järjestelmä, jossa rikolliset siirretään säilytettäväksi lastensuojelulaitoksiin on edelleenkin se oikea.

Alani johtoporras elää aivan eri maailmassa kuin suorittava porras. Se elää teoriaa, me elämme käytäntöä. Ja jos teoria ja käytäntö eivät kohtaa, syy on aina käytännössä. Ja sen seurauksena alani ohjaajan pahoinpitely ei yleensä ylitä edes uutiskynnystä. Se ei kiinnosta niin toimistoporrasta kuin mediaa. Alalla jatkuva väkivallan uhka ei herätä kiinnostusta kuin räikeimmissä tapauksissa. Ja jos alani työntekijä saa virantoimituksessa kuonoonsa, on hänellä hyvin suuri kynnys tehdä asiasta rikosilmoitus. Hän kun tietää sen, että vaikka häntä lyötiin työntekijänä, hän joutuu käymään käräjiä yksityishenkilönä, ja systeemi itsessään pesee kätensä tapauksesta. Sen sijaan häntä lyönyt tyyppi saa huostaanotettuna ja sijoitettuna henkilönä tuekseen koko oikeusjärjestelmän.

Jos tätä blogia lukevalla nuorella henkilöllä on kiinnostusta alaani kohtaan, niin muistuttaisin, että olet menossa alalle, jossa niin käytössä olevat keinot kuin työntekijän turvallisuus ja oikeusturva ovat likimain olemattomat. Olet myös menossa alalle, joka tekee väärin, jos se reagoi ja toimii ja joka tekee väärin, jos se ei reagoi eikä toimi. Kannattaa ehkä harkita muita ammattivaihtoehtoja.44 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi herran tähden näitä "asiantuntijoita". Samaa kastia tuollanen kuin "asiantuntemus" ja "tutkittu tieto" siitä, että de facto valvomaton ehdonalainen on riittävä rangaistus toistuvistakin rikoksista. Hieno kirjoitus taas kerran teoriasta ja käytännöstä. Menee hiukan aiheen ulkopuolelle, mutta Oulussa tehdyn palkkamurhan jälkimainingeissa yksi "asian tuntia" jeesusteli han-kortilla, että palkkamurhat vastaavat tapaukset olisivat jotenkin tavallisia. Teorian ja käytännön suhde selvisi allekirjoittaneelle viiden sekunnin hakukoneen käytöllä. Asiantuntemus on hiukkasen samaa tasoa, kuin tällä johtajahenkilöllä.
--Viikon radiokasvo

Oinomaos kirjoitti...

Osanotto myös täältä. Kirjoitukseesi minulla ei ole mitään lisättävää, voimia eloon sinulle ja kolleegoillesi.

Anonyymi kirjoitti...

Huh, hyvä että Yrjö olet kunnossa. Hetken jo kävi mielessä, että varmuuskopioin nämä hienot kirjoitukset talteen jälkipolville huoneentauluiksi, mutta ei sentään tarvinnut tällä kertaa. Osanottoni myöskin kuolleen perheelle. Lastensuojelun tilaan varmaan keksitään ratkaisuksi "lisää henkilökuntaa" ja "lisää vartiointia". Kun tomu on laskeutunut, todetaan että eihän meillä ole rahaa ja sama meno jatkuu. Ja jos nyt joku jaksaa pitää oikein kunnolla ääntä asiasta, niin saadaan palkattua jokunen lisähenkilö sinne johtoportaaseen koordinoimaan lisää. Ongelma ratkaistu.

Anonyymi kirjoitti...

Voimia ja jaksamista!

-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Viikon radiokasvolle, Oinomaokselle, Anolle ja Taisteluvälineupseerille & kiitos kommenteistanne. Minähän olen itse alastani kirjoittamista vähentänyt vuosien mittaan ja olen ajatellut lopettaa sen kokonaan. Ihan sen vuoksi, että ammattialastani on tullut täysin laillista riistaa, jossa puhdasta mutu-tuntumaa tarjotaan faktana enemmän kuin ehkä mistään muusta ammattialasta. Tästä tapauksesta oli pakko kommentoida. Mutta kun olen seuraillut asian tiimoilta kaikennäköisiä kommenttipalstoja, niin näyttää siltä, että enemmistön mielipide on se, että saivatpas sadistit mitä tilasivat. Ja sitten jos tulee näitä pikku Eerika-tapauksia, niin samat tyypit, jotka mankuvat meitä nyt hirteen kiljuvat silloin puolestaan, että miksi lastensuojelu ei tehnyt mitään.

Kun tähän yhdistetään se, että alan hallintoporras on jatkuvasti etääntymässä varsinaisesta työnteosta, kiistää ongelmien olemassaolon ja on hankkiutumassa eroon osaavista ja kokeneista työntekijöistä ja palkkaa tilalle amk-untuvikkoja, niin käy tää meinaan pikku hiljaa aika turhauttavaksi.

Oinomaos kirjoitti...

Ajattelemisen aihetta: jos menestyviä perheyrityksiä, esimerkiksi Meyer-telakkafirmaa, johdettaisiin samoilla periaatteilla kuin lastensuojelua, eli "hittoon hyvä hiljainen tieto ja kokemus, me tiedämme paremmin, meillä on amk-tutkinto" niin eipä kovin monta risteilijää Turustakaan lähtisi. Ei ainakaan semmoista, mitkä pinnalla pysyisivät.

Anonyymi kirjoitti...

Kerrankin, olen sanaton.

-aNo-

Anonyymi kirjoitti...

Tyhmyys ja heikkous, siinäpä kaksi tämän ajan hyvettä. Tämä kallon pohjalla jo jonkin aikaa muhinut ajatus kristallisoitui kun jouduin taas kerran mukaan typerään keskusteluun, jossa akakoominen vasemmistotietäjä aivan tosissaan opettaa kuinka Iranilla on moraalinen oikeus hankkia ydinaseita kun muillakin (Israelilla) on ja kuinka Israelin vastatoimet Hamasin rakettisateeseen on aivan yhtä suuri paha kuin Hamasin harjoittama terrori. Kyseisen konfliktin luonne on varsin helposti selvitettävissä kunhan vaivautuu hetken penkomaan esim. netin syövereitä. Mutta ei, vasemmistointellektuelli, joka pitää kaikkia erimieltä kanssaan olevia ahdasmielisinä, määrittelee esim. islamin täysin omien ja kaltaistensa luomien kuvitelmien perusteella. Ei heitä kiinnosta ollenkaan, mitä islamin ylimmät auktoriteetit kertovat islamin edustavan tai mitä islamin kirjoitukset ja opetukset kertovat. Mitä sitä turhaan ottamaan asioista selvää, vasemmistointellektuelli tietää kaikki asiat parhaiten ilmankin. Olen jopa ollut havaitsevani, että tällaiseen tietämättömyyteen suhtaudutaan näissä piireissä jopa hyväksyvästi. Melkoisia intellektuelleja. Tällaiseen ajatteluun tuntuu aina liittyvän myös tietynlainen heikkouden ihailu, jopa tavoittelu. Kuvitellaan, että voimaa ei tarvita vaan kaikkia kiistat ratkeavat älyllisin keinoin. Ilmeisesti keskustelemalla, koska en ole tota juttua ihan kokonaan ikinä ymmärtänyt. Sen sijaan voiman osoituksiin suhtaudutaan tuomitsevasti oli asiayhteys mikä hyvänsä. Koomista on kuunnella kuinka selkeästi vetelä kynäniska vätys ylpeilee ratkaisevansa kaikki ongelmat puhumalla. Ikään kuin hänellä muka olisi vaihtoehtoja. Sellaista taunnan virtaa taas. Lopuksi kevennyksenä Mark Steyn kuvailee monikulttuurisuutta : https://www.youtube.com/watch?v=CdEGJb5W5ks

Anonyymi kirjoitti...

Voi kuinka oikeassa oletkaan kirjoituksessasi! Terveisin entinen sijaisäiti...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Oinomaokselle, aNo:lle, Anolle ja Entiselle sijaisäidille & kiitos kommenteistanne. Muistutan siitä, mitä Oinomaos sanoi, eli osaamisen ja kokemuksen halveksuminen ja korvaaminen paperikoulutuksella ei rajoitu vain lastensuojeluun, vaan se on luonnollisesti vallalla koko julkishallinnossa.

Anonyymi kirjoitti...

Osanotot myös täältä ja voimia uhrin läheisille ja kollegoille.

Joskus tuntuu, kuin maailma olisi menossa päin Helvettiä, ellei se ole jo semmoinen. Tuo lastensuojelun suurin ongelma taitaa olla juurikin se asiakaskunnan monipuolisuus: Välillä tulee päähänpotkittuja pikkurassukoita kuten Pikku-Eerika ja välillä 17v miehenpuolikas, jolla on 4 kpl ehdonalaisia päällä samaan aikaan ja rikosrekisteri pidempi kuin mun käsivarsi. Toinen ongelma taitaa olla keinojen ja työkalujen vähäisyys. Pikku-Eerikoiden kaitsemisessa ei aikuisella luulisi olevan suuria ongelmia, mutta tuo toinen ääripää onkin jo ihan miehen mitoissa eikä usko kun sanotaan, etenkin jos sanoja on 160cm/50kg naisihminen. Semmonen uskoo vain joko pamppua jakaukseen tai poliisin putkaa.

Ei ole helppoa ei... Ainoa mitä voisi ehdottaa on suorittavalle portaalle enemmän oikeuksia puuttua asioihin, välillä vaikka pienien painimatsien tavalla (suosittelisin myös henkilökunnalle itsepuolustuskoulutusta, se ei ole ikinä väärin).

--Madri

Anonyymi kirjoitti...

Pysäyttävä uutinen tuo oli kaikessa tylyydessään. Vielä tyrmistyneempi olo asiasta jäi tämän kirjoituksen jäljiltä, vaikka tietty alan suorittavan portaan työolojen karuista realiteeteista jonkinlainen käsitys onkin jo pitkään kummitellut takaraivossa.

Pistää toki miettimään myös niiden systeemiin epäonnekseeen joutuneiden kunnollisten ja kehityskelpoisten nuorten kannalta, jotta mitenköhän näiden tulevaisuus ja ihmiskäsitys muokkautuvat samaan yksikköön survottujen nuorisorikollisten joukossa? Mutta eipä tässä maassa pari kustua elämää ole ennenkään ollut iso hinta siitä, että tietyt tahot saavat tuntea olonsa ah niin valveutuneiksi ja avarakatseisiksi.

Ei kai tässä juuri muuta voi kuin kliseisesti toivotella jaksamisia, sen verran pahasti tämäkin uutispäivä pisti pientä päätä pyörälle.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Madrille ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Madri: Muistuttaisin, että nykyisessä laitospolitiikassamme (koskee myös julkisia laitoksia) laitosten pääidea on saada sijoitusprosentti mahdollisimman korkeaksi. Koska julkisetkin laitokset joutuvat toimimaan näennäisillä liiketaloudellisilla perusteilla eli niitten pitää mukamas tienata oma toimintansa. Silloin laitokseen otetaan se mainitsemasi 17 v miehenpuolikas, joka ei ole puolikas vaan helvetillinen karju ja joka omalla häiriökäyttäytymisellään vie henkilökunnan jatkuvan huomion niiltä nuorilta, jotka saattaisivat ehkä yrittääkin elämässään.

Muistutan vielä tuosta itsepuolustuskoulutuksesta. Harvassa paikassa sitä on, eikä joku kahden päivän kurssi opeta ihmiselle mitään. Mutta perusongelmana meillä on se, että kun riehuva nuori pistää satasella menemään, niin me emme saa toimia kuin kahdellakymmenellä prosentilla häntä rauhoittaessamme. Kas kun se leivättömän pöydän uhka ylimitoitetusta voimankäytöstä on aina olemassa.

Ano: Vastasin vissiinkin jo kommenttiisi tuossa Madrin kommentissa.

teija kirjoitti...

Syvimmät osanottoni täältäkin Muhokselle, niin omaisille kuin kolleegoillekkin. En voi käsittää sitä murheen ja surun määrää mikä siellä tällähetkellä on.
Eilinen iltavuoro vastaavanlaisessa laitoksessa meni syvissä mietteissä. Ajattelin uhrin perhettä, työkavereita ja varsinkin sitä iltavuorolaista joka lähti, normaalin käytännön mukaan, kotiin ja jätti yökön tekemään työtään. Ahdistaa ajatella hänen fiiliksiään. Itse olin samassa tilanteessa eilen, lähdin kotiin ja toinen jäi jatkamaan. Pisti miettimään.

Tuosta "osaamisen ja kokemuksen halveksumisesta ja korvaamisesta paperikoulutuksella"saamme syksyn aikana kokemusta. Useita "ei AMK" poistuu laitoksesta ja korvataan....kenellä? Moni lähtemään joutuvista on ollut työssä jo pitkään, eli omaavat vankan työkokemuksen. Osa poistujista on nuorempaa väkeä, mutta todellakin hyviksi havaittuja, turvallisia ja auktoriteettia omaavia oikeesti aikuisia. On mielenkiintoista nähdä mitä seuraa kun lähtevät, suurinosa miehiä, korvataan juuri koulunpenkiltä tulleilla nuorilla sosionomeilla joilla ei ole minkäänlaista kokemusta alalta. Tuskin ovat koskaan käyneetkään tällaisissa laitoksissa.

Väkivallasta ja sen uhasta tässä työssä on puhuttu jo pitkään. Kaikki me alalla työskentelevät olemme tienneet että jotain pahaa täytyy tapahtua ennenkuin lastensuojeluun tulee muutoksia. Nyt tapahtui se pahin. Toivottavasti tämä oli viimeinen. Toivottavasti herrat pöytiensä takana heräävät nyt huomaamaan missä tilanteessa ollaan, ja tekevät jotain.

Terveisin: Murheen murtama.

Anonyymi kirjoitti...

Juuri näin; itse alalla työskennelleenä koin, että kun antoi palautetta liian vähäisistä resursseista ja nuorista jotka eivät sijoituspaikkaan edes kuuluisi voimakkaan psyykk. oireilun ja vakavien käytöshäiriöiden takia, ongelmia vähäteltiin ja suoraan myönnettiin taloudellinen peruste pitää nuoret ko.paikassa. Väkivallan uhka jokapäiväistä. Itse äänestin jaloillani...

Anonyymi kirjoitti...

koppelo tässä taas. Helpotuksesta huokaisin kun vastasit, kiitos. Ja samantien iski häpeä: minä tässä iloitsen siitä, että blogisi jatkuu, mutta joku siellä on menettänyt henkensä ja jotkut ovat menettäneet lohduttomasti omaisensa.

Eipä tässä muuta osaa sanoa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Teijalle, Anolle ja Koppelolle & kiitos kommenteistanne.

Teija ja Ano: Olette selvästi ammattilaisia samalla alalla kuin minä. Niinpä minulla ei ole tarvetta lisätä hyviin kommentteihinne mitään. Muuta kuin ehkä sen pessimistisen ajatukseni, että alamme on mentävä vielä syvempään monttuun kuin missä se tällä hetkellä on päästäkseen siitä taas ylöspäin. Mutta koska se tapahtuu? Siihen en pysty vastaamaan.

Koppelo: Niin kuin totesin, niin hengissä ollaan. Toivotamme voimia eloon murhatun omaisille. Minkä tässä muuta voi?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tekninen tiedotus. Joudun poistumaan netin ulkopuolelle (en omista älypuhelinta). Palaan jossain vaiheessa huomenna aamupäivällä. Sillä välillä tulleet kommentit julkaisen siinä vaiheessa.

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäistä kertaa olen näille sivuille löytänyt ja kun ylläolevat kommentit luki niin sitähän vois vaikka ihmetellä miten tällaiset tapahtumat voivat olla ylipäätään mahdollisia. No, kun itsekin olen ko. saralla töitä tehnyt 30 vuotta joista viimeiset 20+ 24/7 niin huomasin kyllä heti pointin. Kirjoittajat ovat heitä, jotka tekevät tätä työtä oikeasti eivätkä siis ole asioista päättämässä -millään tasolla.

Tämä viimeisin hirvittävä tapaus liipaisi liian läheltä, jo toistamiseen. Tässä vaiheessa vielä olen sanaton, tai jos yritän niin niitä on liikaa. Ja painokelvottomia. Tällä hetkellä kaikki keskittyy vaan suruun, vitutukseen ja turhautumiseen.

Voimia, uskallusta ja sitä suurta suojelusta toivon meille kaikille.

Anonyymi kirjoitti...

Tunnen suurta myötähäpeää Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinosen kommentista ja suurta surua uhrin omaisten ja läheisten sekä työyhteisön puolesta. Suurta surua tunnen myös tekijöiden läheisten puolesta, koska varmasti myös siellä on ihmisiä joita teko koskettaa. Kukaan ei toivo lapsestaan/lapsenlapsestaan murhaajaa tms.

Juha kirjoitti...

Onpahan ala aika jamassa. Onneksi jotkut edelleen jaksavat yrittää, kaikesta huolimatta.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus...Ojantakasen surmassa meni pidetty, nuori perheellinen mies naapuristamme. Luulen, että juurikin sosiaalitoimi "sitoo" ammattilaisten kädet kasvatusotteissa. Paapominen riittää jo ja rajat on osoitettava tehokkaalla tavalla.
Lisäksi: lisää rahaa kasvatustyötä tekeville laitoksille resurssien lisäämiseksi.
Kyllä nyt on jo todella kalliit oppirahat maksettu.
Syvin osanottoni uhrin läheisille, ystäville ja työkavereille <3

Anonyymi kirjoitti...

Paha juttu kyllä tuo Muhoksella tapahtunut. Kyllä uskon että moni kasvatuslaitoksessa oleva kuuluisi vankilaan tai vankimielisairaalaan.

Toinen erikoinen ryhmä on peruskoulun tarkkailuluokkalaiset. Ollessani itse yläasteella (nyk. yläkoulu) jouduin useampaan otteeseen sen porukan väkivallan kohteeksi. Täysin arvaamattomia tapauksia suurin osa, noin 10 oppilasta taisi olla luokalla. No, onneksi sattui olemaan ns. vanhan koulukunnan erityisopettaja ohjaimissa. Mies ei kaihtanut reagoida suojattiensa touhuihin judokan varmuudella. Siitä kiitos hänelle.

Kerran kyllä talvella aamuhämärissä matkalla kouluun tarkkislaisista ehkäpä sekopäisin hyökkäsi kimppuuni ja pahoinpiteli. Se tapaus vei minut aivan pois tolaltani, traumatisoivia juttuja tuollaiset. Tyypin olemus oli sellainen että eristyslaitos olisi ollut paras sijoituspaikka. Se pitää sanoa kyllä että ns. normaalioppilaat kiusasivat eniten.

Pientä parannusta voisi saada asioihin sillä että nuo tarkkailutapaukset noudattaisivat omaa päivärytmiään, joka olisi sellainen että välitunnit ja ruokailut eivät osuisi päällekkäin muiden oppilaiden vastaavien kanssa. Tällöin mahdollisuuksia terrorisoida muita oppilaita olisi mahdollisimman vähän. Tai sitten oma eristetty ruokailutila ja aitaus (mallia vankila) jossa ulkoilla.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Yksityisellä puolella (ihan eri alalta) kuultua tähän viitaten: "osaamisen ja kokemuksen halveksumisesta ja korvaamisesta paperikoulutuksella".

Nykyään henkilöstöosastoja kiinnostaa enenevässä määrin myös se miltä työnhakija näyttää, ei se mitä osaa.
Eli omalle alalle on hiipimässä 30-40 luvuilta keskisemmästä euroopasta tuttu aate "terveestä ja oikeannäköisestä työväestä"

Sanakirja:
Terve = Tupakoimaton
Oikeannäköinen = Ei ruma (30 ja 40 luvuilla tällä kohtaa toinen adjektiivi)

PS. Toivottavasti se oli adjektiivi, koulusta kun on jo muutama vuosi. :)

Lakeudenmies kirjoitti...

Tämäkin tapahtumasarja kertoo mielestäni hiljaisin sanoin taas todistusta siihen todellisuuteen jota tuolla alalla olen joutunut havaitsemaan vuodesta toiseen: tapahtuu jotain järkyttävää, ja tästä seuraa syvä järkyttyminen, lupaukset(ja jossain tapauksissa jopa yrityskin) muuttaa tilannetta sellaiseksi jottei tällaista tapahtuisi ja sitten jatketaan toimia.

2 vuoden kuluessa aletaan pohtia vähennyksiä tehtyihin satsauksiin ja viimeistään 5 v kuluessa luovutaan järkyttävän tapahtuman seurauksena syntyneistä ajatus- ja toimintamalleista, vedoten "se oli silloi, kulttuuri ja aika oli eri" ja "no eihän tässä ole mitään hätää ollut pitkään aikaan" sekä se niin kattava kaiken kuittaava kommentti "mutta nämähän ovat lapsia"

Se kuinka nopeasti tämä täydellinen unohtaminen järjestelmässä tapahtuu sotii psykologisia perusteita vastaan, mutta onneksi sen ei tarvitse niihin nojautuakkaan, poliittinen ja byrokraattinen järki riittää.

Ja kaiken tämän aikana järkyttävän tapauksen seurauksena kuollut ihminen on edelleen kuollut...

Anonyymi kirjoitti...

Kiistämätön fyysinen fakta on, että osalla (FinnCrime: Naisista yhden prosentin ja miehistä kolmen prosentin joukko syyllistyy yli puoleen kaikista oman sukupuolensa tekemistä rikoksista) ihmisistä aivojen rakenteet ovat sellaiset, ettei minkäänlainen ymmärtäminen ja pään silittely auta, vaan ainoa tapa pitää ympäröivät syyttömät kansalaiset turvassa on pysyvä eristys. Lastensuojelulaitoksissa lienee suuremmalla prosentilla juuri noita ihmisiä, jotka ovat valitettavasti ja suoraan sanoen kaiken avun ulottumattomissa. Olisi tärkeää, että vaikka tämän faktan tunnustaminen ja ääneen sanominen tuntuu pahalta, se kuitenkin tunnustettaisiin ja toimittaisiin sen mukaan eli siirrettäisiin nämä empatian kyvyttömät ja omatunnottomat sarjarikolliset omiin eristettyihin laitoksiin (pysyvästi) ja lastensuojelulaitoksissa keskityttäisiin niihin lapsiin ja nuoriin, joille on tehtävissä jotain. Osanotot Muhokselle. Mahtaa olla vain jäävuoren huippu.

Anonyymi kirjoitti...

Se suurin periaatteellinen kysymys kuulunee niin, että onko paatuneiden rikollisten oikea paikka vankila vai jokin muu. Itse lähtisin siitä, että vankila.

Suomessa rikosvastuuikäraja on on periaatteessa 15 vuotta, mutta käytännössä tuon vastuun voi ulkoistaa sekä yhteiskunnalle että uhreille aika suuressa määrin. Mitä korkeampi uhristatus ja mitä nopeampaan tahtiin rikoksia osaa tehtailla, sitä täydellisemmin vastuun saa ulkoistettua.

Suomessa tarvittaisiin oikeuspoliittinen rikosuhrien etujärjestö vastapainoksi kaiken maailman demloille sun muille. Ja moisen järjestön olisi erittäin tärkeää osata hallita mediapeli, mielikuvavaikuttaminen + näiden "asiantuntijoiden" täydellinen lyttääminen pohjatyövaiheineen.

Joku israelilainen tutkija, jonka nimeä en muista, tuli vuosia sitten siihen tulokseen että burn out ei johdu kuormituksen liiallisesta määrästä vaan liiallisen kuormituksen laadusta. Jos henkilöllä on syviin arvoihin liittyvä suuri sisäinen tarve tehdä työnsä hyvin ja tämä hyvin tekeminen estetään, niin syntyy loppuunpalamisprosessi. Siinä ei siis ole kyse kuormituksen liiallisuudesta vaan siitä, että kuormituksen laatu on sisäänrakennetulla toivottomuudella ladattu.

Frefrik Bengtson kirjoitti tuon israelilaisen tutkijan oivalluksiin perustuvan teoksen nimeltä "Loppuunpalaminen - uusi mahdollisuus" jota suosittelen niin Ykälle kuin hänen kollegoilleen.

http://some.lappia.fi/blogs/liikeakatemia/2013/05/26/fredrik-bengtsson-loppuunpalaminen-uusi-mahdollisuus/

Toivotan Ykälle Jumalan siunausta ja suojelusta raskaaseen työhön.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Ano2:lle, Juhalle, Ano3:lle, Ano4:lle, Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle, Lakeudenmiehelle, Ano5:lle ja Ano6:lle & kiitos kommenteistanne. Nythän Valvira sitten tutkii onko laitoksessa toimittu lakien, määräysten ja ohjeistusten mukaiseksi. Itse haistan asiassa sen, että nyt on tärkeintä löytää Syyllinen joka pannan kaakinpuuhun ja itse systeemi säilyy täsmälleen samanlaisena kuin aikaisemminkin ja me voimmekin jäädä sitten odottamaan sitä seuraavaa ruumista. Lakeudenmies muuten kommentissaan kertoi varsin osuvasti, miten julkinen sektori reagoi tämän tyyppisiin tilanteisiin.

Anonyymi kirjoitti...

Osanottoni uhrin omaisille.
Ei ole Pohjolan poika"kodissa" meno ainakaan parempaan mennyt vuosien saatossa. Itsekin joskus sospuolella hetken työllistettynä vaksina toimineena muistan erään työkaverin kertomuksia kyseisestä laitoksesta. Silloin sai vielä käyttää vähän reilumpiakin otteita häiriköihin kuin mitä nykyisin saa.
Kaverin mukaan hänelläkin silloin oli suurin syy siellä oloon silloin hieman parempi liksa kuin muualla, selin lie historiaa nyt. Se miksi hän pyyhki firman pölyt jaloistaan oli se, että oli tulossa perheenlisäystä ja tulevan lapsen äiti pyysi etsimään jotain vähän rauhallisempaa työpaikkaa. Sossustahan se löytyi, silloin n. 25v sitten niissä asioi lähinnä pottunokat ja heimolaiset, eli olihan se rauhallisempaa.
Muisteli Huru-ukko

Ekku kirjoitti...

Kylläpä oli ylen radiouutisissa tämäkin asia uutisoitu mainiosti. Naistoimittajan suurin huoli tuntui olevan, että "Miltä näiden nuorukaisten tulevaisuus nyt näyttää?"

Ei minkäänlaista sympatiaa riitä varsinaiselle uhrille, vaan sitä vuodatetaan rikoksentekijöille. Toki taustalla VOI olla jotain väärinkäytöksiä, mutta tällaisen ennakkoasenteen ottaminen tämänhetkisten tietojen valossa on todella outo.

Seuraavassa jutussa kun perään vuodatettiin myötätuntoa Jemenin sisällissodan syyttömille uhreille...

Se on varmaan suomalaisten vika, kun nämä rauhaa rakastavat islamilaiset pommittaa toisiaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle ja Ekulle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Minä olen myös aloittanut hommat näillä aloilla silloin, kun reilumpia otteita sai käyttää. Nykyisin tilanne on se, että viiden minuutin ratsaustoimenpiteestä tehtävien selvitysten kirjoittaminen kestää kaksi tuntia.

Ekku: Niin oman alani kuin oikeuslaitoksen ongelmanahan on ollut jo pitkään se, että ihmiseltä viedään vastuu henkilökohtaisesta tekemisestään ja heidät uhriutetaan. Noin henkilökohtaisesti minua ei hevon vittua kiinnosta, miltä ”näiden nuorukaisten” tulevaisuus näyttää, sillä ei se niitä nuorukaisiakaan kiinnosta. Olen urani aikana törmännyt näihin ”tavallisiin nuorukaisiin” satoja kertoja. He ovat itse valinneet tiensä. Kukaan ei ole pakottanut heitä siihen.

Krypta kirjoitti...

Kiitos kirjoituksestasi. Vanha sanontahan sanoo, että mitä korkeammalla pallilla istut, sen vähemmän tiedät alaistesi tehtävistä.

Samankaltaisuuksiin törmäsin entisessä elämässä eli lasareettimaailmassa ja valitettavasti kannan ikuisia arpia niin ruumiissa kuin sielussa (kuten kolleganikin). Olin vain se ammattitaidoton, jonka ammattitaito ei riittänyt haastavaan kohtaamiseen.

Syvä osanottoni uhrin läheisille ja työtovereille.

Yrjöperskeles kirjoitti...


Tervehdys, Krypta. Lasarettimaailmassahan se nokkimisjärjestys on vielä paljon hurjempi kuin omalla alallani. Minulla on eräs yli viisikymppinen tuttava, kirurginen sairaanhoitaja, 30 vuotta työkokemusta. Hän otti selvää asiasta ja jos hän haluaisi päivittää itsensä sairaanhoitaja amk:ksi, niin hän saisi kompensaatiota aikaisemmasta koulutuksestaan ja kokemuksestaan nolla (0) päivää.

Krypta kirjoitti...

Tuttu tilanne ja vaihdon alaa. Apuhoitajasta sairaanhoitajaksi olisi vienyt enemmän aikaa, kuin olin lasareetissa työskennellyt. Olisin pentujen kanssa joutunut opettelemaan samat asiat uudelleen ja arvaa vaan, että kiinnostaako uudelleen kuunnella Hissin kimpun tai nefroonin ihmeellisyydestä.

En kuitenkaan hyväksy työntekijöiden jatkuvaa pahoinpitelyä sen paremmin sinun kuin entisen ammattinikaan osalta. "Älä riko hoitajaasi" kampanja ei ole toteutunut eikä toteudu.

Anonyymi kirjoitti...

Isoilla palleilla ei istu sosiaalityöntekijä eikä edes sosiaalitoimi, kuten joku on väläyttänyt. Päätökset paikoista, järjestelmästä ja resursseista ovat poliittisia. Tämä näkyy lastensuojelun lisäksi kaikilla sosiaalityön toiminta-alueilla. Suomen sosiaalialan järjestelmä , kuten muukin poliittisiin päätöksiin perustuva toiminta, on liian hidas ja kömpelö toimiakseen ketterästi nykyajan vaatimuksien edessä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kryptalle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Krypta: Minulla alkaa olla ikää liikaa, että alaa voisi vaihtaa. Ei tässä iässä enää kannata kouluttautumaan lähteä. Pakko vaan yrittää jatkaa eläkkeelle. Minun alallani muuten ei ole koskaan ollut ”älä riko hoitajaasi”-kampanjaa. Sille saattaisi olla tarvetta.

Ano: Olen hieman eri mieltä. Poliittinen koneistomme ei ymmärrä alan tilannetta hevon helvettiäkään ja minulla on tietty tieto siitä, mitä virkamiehiä eduskunnassa kuunneltiin, kun uutta lastensuojelulakia valmisteltiin. Ja ne, joitten tiedä käyneen eduskunnassa puhumassa viisauksiaan kuuluvat siihen kategoriaan, jotka eivät käytännön työstä tiedä hevon helvettiäkään. Mutta heidän viisauksiensa mukaan se laki laadittiin ja kansanedustajat uskoivat mitään kyseenalaistamatta.

Insinörtti kirjoitti...

Joskus olisi kiva kuulla kun julkisella sektorilla on ongelma, niin joku muukin ratkaisu kuin lisää rahaa tai resursseja. Se on nimittäin äärettömän hyvä keino ohittaa kaikki toimenpiteet tilanteen arvioimiksi ja toimintatapojen kehittämiseksi. En minä ainakaan usko että tässä tapauksessa olisi ollut kauheasti apua lisähenkilöistä, lopputulos olisi ehkä ollut vain lisää uhreja. Ei tuollaisia sekopäitä (nuorisoa) jotka alkaa olla jo melko vahvoja fyysisesti millään maallikko painilla hoideta.

Kyllä kysymykset pitäisi liittyä siihen onko tällaiset paikat yleensä oikeita sijoituskohteita? Käsitykseni mukaan tuo paikka on niitä jonne joutuu ne jotka ei pärjää enää missään muualla, siitä voi ehkä päätellä millaista siellä on. Ei tuollaisia nuoria hoideta millään keskusteluilla. En tiedä pystyykö hoitamaan millään..

Viranomaiset voivat tutkia, mutta loppulausunto lienee ”resursointia tulisi miettiä osana laajempaa toimenpidepaketttia” jne. Laajemmin mietittynä, kyllä ne ongelmat alkaa näkyä yläasteella laajemmin, häiriökäytökseen ei ole mitään keinoja puuttua, vanhemmat syyttävät opettajia…

Lopuksi, mitä se kertoo yleensä tästä yhteyskunnasta, jos se että nuoriso-ohjaaja murhataan, on yhden iltapäivän otsikko, mutta se mitä joku kansanedustaja kirjoittaa monikulttuurista aiheuttaa yleisen halvauksen ja marssin…

Ironmistress kirjoitti...

Troolissa tiedettiin kertoa, että kyseiset nuoret olivat haittamaahanmuuttajia, ja rikoksen toteutustapa oli ollut hakata uhri vasaroilla kuoliaaksi tämän eläkkeellejäämispäivänä.

Trooli on Trooli, siellä liikkuu kaikenlaisia typeriä huhuja, mutta tapausta joka tapauksessa tutkitaan sen raakuuden vuoksi murhana eikä tekijöiden etnistä taustaa ole kerrottu.

Anonyymi kirjoitti...

Aina tulee olemaan psyykkisesti sairaita/ persoonallisuushäiriöisiä/ oman elämän kokemusten vuoksi traumatisoituneita ja tämän vuoksi "vinoon kasvaneita"/ psykopaatteja yms. Näitä tulee vastaan paitsi lastensuojelussa, vankeinhoidossa, hoitoalalla, opetusalalla.. Missä tahansa. Oleellista on että jokaisella yrityksellä/ hoitopaikalla/ koululla/ laitoksella on etukäteen tiedostettuna tämä tosiasia. Henkilöstöä pitää kouluttaa poikkeustilanteita ajatellen, henkilöstöresurssit pitää suunnitella poikkeustilanteet ennakoiden. Eniten suren sitä ettei yhdenkään työntekijän turvallisuus ole ykkösasia työnantajataholle, ennen kun päädytään lööppeihin. Vallalla on edelleen käsitys että tiettyihin aloihin vain kuuluu väkivaltariski ja that's it. Kuten minulle sanottiin " ethän nyt niin tosikko ole ettet pientä tappamisella uhkailua kestä".

Myös minulta osanotto kaikille ketä tämä Muhoksen tragedia koskettaa. Olen syvästi järkyttynyt jokaisesta vastaavasta tapahtumasta, myös niistä jolloin "melkein kävi huonosti".

Anonyymi kirjoitti...

Tere Yrjö!

Kertakaikkiaan surullinen tapahtuma, osanotot uhrin omaisille!

Eilen tuli Yleltä mielenkiintoinen ohjelma (lomailemassa Suomessa), liittyen lasten huostaanottoihin tuolla rapakon toisella puolella, kannattaa katsella Areenasta Dokumenttiprojekti: Rahastusta lapsilla. Harva Areenan ohjelmista näkyy ulkomailla, mutta sama on katseltavissa Tubesta Kids for cash documentary.

Kuten IM edellä totesi, netissä liikkuu huhuja tekijöiden etnisestä taustasta, tässä Murha.infon panos asiaan Perhekodissa murhattu aikuinen ohjaaja Muhoksella, kannattaa lukaista sivut 6 ja 7, siellä lisäinfoa ja linkkejä näiden veijareiden aikaisempiin "tempauksiin". Olettaen siis että pitävät paikkansa, paikkakuntalaiset varmaan tietävät paremmin näiden nuorten taustoista...

- Soomepois Eestist -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Insinörtille, Ruukinmatruunalle, Anolle ja Soomepoiselle Eestist & kiitos kommenteistanne.

Insinörtti: Kyllä. Ensinnäkään emme me laitoksissa ole mitään judospesialisteja ja normaali painimatsikin menee siten, että kun raivoava tyyppi panee haisemaan satasella, niin me emme saa toimia kuin kahdellakymmenellä prosentilla. Lisäksi mitään apuvälineitä ei voi käyttää. Meillä ei ole käsirautoja ja jos käytät vaikka jeesusteippiä tai käärit tyypin mattoon, niin käräjille mentiin ja hävittiin. Esittämäsi kysymys sijoituskohteitten sopivuudesta on se olennaisin kysymys. Loppukaneettisi osuu kohdalleen. Eipä tämän asian tiimoilta paljon marsseja järjestellä.

Ruukinmatruuna: Minulla ei ole tietoa tekijöitten etnisyydestä, joten en pysty sanomaan asiasta mitään.

Ano: Totta puhut, ei henkilökunnan turvallisuudella ole merkitystä. Ja tulee muistaa myös se, että alalla on hyvin paljon määräaikaisessa työsuhteessa olevia työntekijöitä, jotka eivät uskalla puuttua turvallisuuskysymyksiin sitäkään vertaa. Kas kun saattaa käydäkin niin, että sitä työsopimusta ei enää uusitakaan.

Soomepois Eestist: En kytkisi noita amerikkalaisia systeemejä tähän tapahtumaan millään muotoa. Ei se meillä ihan sillä lailla mene, vaikka puhetta on vaikka minkälaista. Oma alani sattuu olemaan niitä, joissa mutua esitetään absoluuttisena totuutena jatkuvasti. Niin kuin totesin tuossa ylempänä, niin minulla ei ole tekijöitten etnisyydestä tietoa. Eikä se itse asiassa ole tässä edes päällimmäinen kysymys, vaan se, että laitokset joutuvat jatkuvasti ottamaan vastaan vankilatavaraa.

korpisoturi kirjoitti...

En ole ennustaja, mutta pelkään, että mitättömästä asiasta polkaistu suuri meteli on petaus tulevaan. Elikkä Suomeen päästetään yhä suurempia määriä parasiittiporukkaa. Merkit ovat ilmassa. Tulijoiden jono kasvaa ja mafiabisnes kukoistaa. Valtiojohto hyväksyy tämän. Ja YLEn punakone pehmittää mielialoja. Meillä tulee olemaan ONGELMA.

Tuhoisasta ja kalliista multikulttuurista on tullut KULTAINEN VASIKKA. Ja jos et sitä kumarra, niin olet rasisti, natsi ja paha.

YYZ kirjoitti...

Ikävä uutinen.

Ykän ala ei ole tälle lukijalle alkuunkaan tuttu, mutta näin yliopistomaailmassa kakkosuraa tekevänä olen seurannut varsin läheltä tätä alati kasvavaa ihmisryhmää jonka edustajia hiljaisessa mielessäni kutsun nimellä Pikku Neiti Paperipätevä. Tästäkin on postauksessa ja kommenteissa ollut sen verran puhetta, että pitäydyn ikävämpien asioiden sijaan nyt siinä.

Tänne näitä ujoja maitotyttöjä saapuu ainakin joka syksy ja 5-6 vuoden indoktrinaation jälkeen ne lähtevät valloittamaan maailmaa loputtomalla uholla ja erehtymättömällä itsevarmuudella., saamatta mitään kosketusta ns. tosimaailmaan koko aikana. Useimmat päätyvät luullakseni räätälöityihin työpaikkoihin, joissa tällaista uhkaa tuskin koskaan tuleekaan.

Valitettavasti on pakko sanoa, että porukka näyttää vuosi vuodelta vain paisuvan.

Pakostakin tulee mieleen kaksi kysymystä, kun näitä katsoo:

a) mikseivät ne voi jäädä yliopistolle puuhastelemaan jonkun mahdollisimman abstraktin asian parissa, niin niiden toiminta ei pääsisi ainakaaan kovin paljon häiritsemään muita ihmisiä t. suorittavaa työtä milloin missäkin?

b) kuinka monta kohtalaista laitosköksän kiireapulaisesta menevää työntekijää Suomi taas menetti?

Muuten voimia eloon sinne ja surunvalitteluni kaikille, joita tämä tapaus kosketti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Korpisoturille ja YYZ:lle & kiitos kommenteistanne.

Korpisoturi: Tarkoittanet suurella metelillä tätä tapaus Olli Immosta ja kyllähän siinä on tähän astiset hysterian pohjat saavutettu.

YYZ: Tuo termi ”Pikku Neiti Paperipätevä” on kyllä hyvin kuvaava. Ja esittämäsi kysymykset a ja b on ollut minunkin mielessäni jo kauan. Sitä vaan mietin, että kun säästää Suomessakin pitäisi, niin miksi ei aloitettaisi näistä täysin turhista maitotytöistä?