perjantai 1. joulukuuta 2023

JOTAIN IHAN MUUTA CXLIV

Eli pieni oodi käteiselle rahalle

Nykypäivä on edelleenkin erinomaisen masentava joten siirrytäänpä taas hetkeksi tuonne Kekkoslovakian aikaan ja muistellaan hieman sen aikaista rahaa. Pikku-Ykä syntyi vasta hieman vuoden 1963 rahauudistuksen jälkeen jolloin markat muuttuivat penneiksi ja sen myötä Suomesta hävisi yhdessä yössä melkoinen joukko miljonäärejä. Niin notta keskitytään sen rahauudistuksen jälkeiseen rahaan. Se pienin setelihän oli markka:

Noita markan seteleitä oli silloin vielä jonkin verran käytössä mutta vähänlaisesti ja pikkumölleille oli tutumpaa kekkoslovakialainen kolikkovaluutta:

Ja ne oli hei ihan käypää rahaa ne. Pikkupojan finanssipolitiikassa markalla sai kymmenen merkkaria tai jäätelötötterön. Ja elokuvateatterin viikonlopun Pätkis-esitysten lipun sai markalla.

50 Kekkoslovakian pennillä käypää mässyvaluuttaa. Yli sata Piratosta!

Siirrytään isompiin seteleihin eli viitoseen:

Tässä voidaan siirtyä hetkeksi vähän myöhemmäksi kun pikku-Ykä ei ollut enää ihan pikku-Ykä ja oli alkanut oppia pahoille tavoille. Eli vuonna 1980 aski Punaista Norttia maksoi viisi markkaa.

Muistan jätkien kanssa tuumailleeni että sitten kun se maksaa kympin askilta niin sitten kyllä lopetetaan. No, eihän se onnistunut ja kessuja on tullut käpryteltyä yli 40 vuotta.

Se suurin raha mitä pikku-Ykällä oli hallussaan Kekkoslovakian aikana oli kymppi:

Ja Juho-Kustihan siinä setelissä oli jenkkitukassaan. Pikkupoika sai kympillä jo vaikka mitä. Korkeajännityksiä taisi saada kympillä kolme ja tyhjiä 60 minuutin c-kasetteja myytiin joskus hintaan kuusi markkaa:

Viisikymppinenhän oli kekkoslovakialaiselle pikku-Ykälle jo ihan utopiaa ennen kuin sitten 1980-luvun puolelle siirryttyä tuli tehtyä kesätöitä. Siis palkallisia sellaisia. Oli niitä kyllä isä-Perskeleen kanssa tehty ennenkin. Pääosin risusavotassa.

Eihän pikku-Ykä oikein hahmottanut että mitä kaikkea viiskymppisellä olisi saanut. Kun ei sellaista koskaan omistanut. Isot pojat kertoivat joskus että viidellätoista markalla sai Veijo Essolla mopon tankin täyteen bensaa plus sätkävehkeet (Kulta-Aroma, natürlich) ja vielä munkkikahvit päälle.

Siirrytään sitten sataseen joka pikku-Ykälle oli aikanaan jo ihan täyttä scifiä:

Joskus 1980-luvun puolella palkkaa saatuaan tuollaistakin tuli hypisteltyä. Se isoin Kekkoslovakian setelihän oli koko lailla silloin yleistä henkilöpalvontaa. Jaa ketähän palvottiin? No kukahan se olis mahtanut olla?

Ne muut rahathan tulivat käyttöön 1963 mutta kyseinen viissatanen vasta 1975 kun Kekkosesta oli tullut, no, The Kekkonen.

Tätä postausta voi pitää oodina käteiselle rahalle. Meinaten, onhan paljon sellaisia piirejä jotka haluaisivat käteisen pois käytöstä ja siirtymisen pelkkään digirahaan. Sehän tietäisi sitä, että kaikki rahankäyttömme olisi valvonnassa. Ja mielessä käy tietysti sekin että jos pankkien tietojärjestelmät jostain syystä romahtavat niin jääkö meille kaikille silloin vain tuulen huuhtoma perse?

Vaan laitetaanpa postauksen loppuun ja joulukuun alkuun hieman musiikkia Kekkoslovakian ajalta. Yhtye Sounds Incorporated ja kappale William Tell Overture vuodelta 1965. Kappale oli myös Kekkoslovakiassa suositun Hanski tv-sarjan tunnusmusiikki.

Hyvää alkanutta joulukuuta kaikille. Vanhoja markkoja muistellessa.


46 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jaa, ettei olla päästy tupakista eroon..? Blogistia vanhempi setämies voi omasta kokemuksesta sanoa ettei siinä tarvita mitään muuta kuin.. tahdonvoimaa. Sitä joko on tai sitten ei. Joka muuta väittää, puhuu kuin poliitikko. Nuo merkkarit oli kyllä hyviä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuttuja rahojahan nuo ovat, kovinkin tuttuja. Kuin myös se raha-uudistuksen aika, kun ne nollat tippuivat pois, ja käytettiin sekaisin niitä vanhoja ja uusia. Oli siinä isäntien kanssa räknäämistä, että paljnko mitäkin rahoja pitää lyödä myllärin kouraan, kun se jauhatustaksaa oli muistaakseni satakaksikymmnetä markkaa tai markka kaksikymmentä penniä per säkki. JOskus meni jopa inttämisesksi.
Pistän vähän paremmaksi tuon sauhuamisen, reilut viisi vuosikymmentä se "sätkä" on nokan alla kärynnyt. Joskus piippunysäkin ollut käisllä ja käytössä. Paha tapa, ei siinä mitään. Muuan "poppamies" sanoi, kun tuli asia puheeksi, että sun voi olla melkoisen vaikeeta kokonaan lopettaa, mutta jos saisit edes hieman vähennettyä. Viisas mies:)
Huru-ukko

Ekku kirjoitti...

Minä kun olen vasta 76-syntynyt, niin kontakti tuohon vanhaan rahaan on vähän ohuempi. Eka muistamani hahmotus rahan arvosta on joskus 4-5-vuotiaana, kun kovat hedelmäkarkit kirkkaassa paperissa maksoi 5 penniä kappale. Setä vanhempana valisti, että vasta vähän aiemmin ne maksoi pennin kappaleelta.
Ekan kerran olin ansaitsemassa satasta isän kanssa, kun kerättiin pulloja Ahvenlampi-rokin leirintäalueelta ja sen ulkopuolelta. Ne palautettiin tietysti Alkoon. Käsittämätön määrä puolen litran viinapulloja.

Pauli Vahtera kirjoitti...

Olin vuonna 1964 muovitehtaalla töissä repimässä Kela-korttien suojakuoria prässäyskoneen jälkeen. Palkkani oli 70 penniä tunnissa. Säästin kaikki palkkani syyskuussa alkavaa kauppakoulua varten. Kerran törsäsin. Ostin tehtaan vieressä olleesta K-kaupasta jäätelötuutin ja siihen meni puolen tunnin palkka. Tuutti maksoi 40 penniä.

Tapio Suhonen kirjoitti...

Muistan ajan, markka oli big money, urkilla sai ostettua toimivan käytetyn mopedin ja pennillä sai nallekarkin so. markalla sata ja taatut vatsakivut kun sen pussillisen mässyä söi....

Anonyymi kirjoitti...

Mukava pikku nostalgiatrippi niihin aikoihin jotka minäkin muistan (ainakin vielä). Noihin aikoihin markalla oli vielä jonkun verran ostovoimaa, ainakin pikkukillin näkökulmasta. Merkkareita ja Ruuti-Bubbiksia sai kympin viikkorahalla jo melkoisen läjän ja sekös olikin juhlaa! :)

Ja noista markan seteleistä: Itselleni jo edesmennyt isoäitini antoi kerran joululahjaksi 10kpl markan seteleitä, jotka ovat vielä numerojärjestyksessä. Joku numismaatikko saattaisi ehkä maksaakin niistä jotain, mene ja tiedä.

--Madri

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

"Tutkimus: Heikkokuntoisilla koulurakennuksilla yhteys oppilaiden ahdistuneisuuteen"

Alkaa mennä aika pitkälle tämä "masentuneisuus". Ongelma on oikea, olen minäkin ajanut itseni loppuun töissä ja joutunut hölläämään kotiin hetkeksi (itse asiassa aika pitkäksi aikaa) lääkärin määräyksestä. Mutta se oli kyllä ihan oma syy, mitäs helvettiä leikin supermiestä joka kestää kaiken ja tekee töitä aina ja kaikkialla. En ollut supermies, tuli todistettua karulla tavalla.

Mutta tämä olosuhteista masentumisen sukupolvi menee kyllä hieman liian pitkälle. Jopa vanhat koulurakennukset masentaa heidät. Mitenkähän masentuneita meidän olisi aikoinaan pitänyt olla, kun koulurakennus oli jääkylmä yön jäljiltä kun se ei ollut ehtinyt vielä lämmitä kun talonmies oli laittanut tulet uuneihin vasta tuntia ennen oppituntien alkua? Ja pihalla oli parikymmenpaikkainen puusee jossa käytiin kesät talvet. Ja tämä kaupungissa 70-luvulla, ei missään maaseudulla, olimme siis kansakoulun ala-asteella. Vai miksikähän sitä silloin nimitettiin.

https://www.savonsanomat.fi/paikalliset/6389815

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä on ikävä markka-aikaa. Muistan, että pennikin oli 1960- ja 1970-luvun taitteessa iso raha viisivuotiaalle; sillä sai yhden nallekarkin. Useammalla pennillä hain puutalokorttelimme kaupasta (sellainen vanhanajan kauppa pitkine palvelutiskeineen) oikein nalleköörin.
Kympin setelillä pilailtiin seuraavasti: taitettiin seteli kahtia oikea reuna vasemman päälle ja hivutettiin päällimmäistä reunaa kunnes Paasikiven korva ja pään reuna tulivat näkyviin: hiirihän siinä oli!
Viisisatasta en muista lompakossani näkyneen.

Ikätoveritar

Anonyymi kirjoitti...

On muuten pari kertaa tullu jätettyä ostot kaupan kassalle kun bittiraha ei oo toiminut, kolmas ois toden sanonut mutta onneks oli paperia lompakossa että sai kaljat irti.

Ihmettelijä.

Anonyymi kirjoitti...

Pikkupoikana 1960-luvulla rajanaapurissamme oli kyläkauppa. Näitähän taisi olla joka kylällä tai isommilla asuinalueilla? Parin kilometrin kansakoulumatkaltakin muistan ainakin kolme eri kauppaa. Kaupoissa myytiin myös irtokarkkia.

Tuo naapurimme kauppiaspariskunta tapasi käydä myös meillä kotona viikonloppuisin kylässä ja pelaamassa korttia (tuppea?) vanhempieni luona, joten oltiin jonkinmoisia tuttuja.

Päivänä eräänä menin kaupan tätiltä kysymään, että mitä maksaa kaksi karkkia: viisi penniä, oli vastaus. Paljonkos maksaa yksi karkki? Kolme penniä.

Näsäviisaana hoksasin ja sanoin: "No, minä otan sen toisen kahden pennin karkin!"

Muistaakseni lensin niska-perseotteella ulos. Eikä jäänyt traumoja...

heppa

Anonyymi kirjoitti...

5 seteleitä tallessa useampia. Olispa kekkosia. Satasen seteli oli kyllä hieno. Mitä tupakkiin tukee, kärytellyt 35 v. Välillä lakossa, mutta joka tapauksessa. Kun oikein tosissaan kärytellään, otan esiin isoisäni piipun. Ja hyvä viski siihen kaveriksi, niin kyllä kelpaa. Sanokaa mitä sanotte.

Anonyymi kirjoitti...

Jäi tuossa aamusella sanomatta, että minulla on noita tuon ajan viispennisä vissiin parisen kiloa tuolla komeron nurkassa lojumassa. Pankeista olen kysellyt niiden arvoa, niin paras, epävirallinen vastaus on ollut, että romukuparin arvo lienee niillä suurin. Sitä en kyllä ole jaksanut selvittää, sitä romukuparin hintaa. Lie kumminkin melkoinen kun kuparikatotkin kelpaa rosmoille kun siinä kumminkin on melkoinen vaivannäkö niitä katolta repiä?
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Itsenäisellä valtiolla on oma raha. Muistaakseni muuan Lipponen ja muuan Niinistö junailivat meille pankkivaluutta euron kansalta kysymättä. Varmaan jonkun käskystä. Ja Ruotsin piti mennä pankrottiin kun ei ottanut euroa. Kävikin päinvastoin.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo piippu on mitä se poltteli kuulemma rintamalla. Väitti mummoni. Sain ns perinnöksi. No poltellaan itsenäisyyspäivän kunniaksi. Vaikkei sitä ole enää.

QroquiusKad kirjoitti...

Eteistäni koristaa rahataulu:
kehyksissä on seteleistä markka, viitonen, kymppi, kaksikymppinen, viisikymppinen ja satanen.
Killinkien joukossa on 1 000 markan kolikko vuodelta 1960, isävainaan perintöraha.

Isävainaa oli euroihin siirtymiseen valmistautuessaan käynyt pankissa kysymässä saisiko siitä tonnin setelin.
Ei olisi saanut, vain kympin.
Jäivät kolikkokaupat tekemättä.
Nyt se on kunniapaikalla.
Kappale mennyttä aikaa.

Nykyään saa nähdä putiikkien lattioilla lojuvan 20-centtisiä.
Markka-aikaan kun lippispäinen veijari olisi nähnyt markan ja 20-pennisen lojumassa, olisivat ne kadonneet taskuun niin nopeasti, että se olisi näyttänyt taikatempulta.
Nyt lantti saa jäädä lojumaan.
Eihän sillä enää mitään saakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Nuo kaikki olivat käypää valuttaa ja riippuen paikasta hyvinkin arvokkaita lukuun ottamatta fe C-kasettia cromi oksideita piti olla.

Krypta kirjoitti...

Tuli aikoinaan kerättyä rahaa. Sain melkein täyden sarjan markan kolikoita ja pennejä. Vain vuoden -64 hopea markka puuttuu. Markan seteleitä on tallessa sarjanumeroiltaa seuraava pakka. Muista myös vitosen kolikot, joita tuli keräiltyä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Huru-ukolle, Ekulle, Pauli Vahteralle, Tapio Suhoselle, Madrille, Thorvald Eskilinpojalle, Ikätoverittarelle, Ihmettelijälle, hepalle, Ano2:lle, Ano3:lle, Ano4:lle, Qroquius Kadille, Ano5:lle ja Kryptalle & kiitos kommenteistanne ja jaetuista muistoista.

Tuo, mitä Qroquius Kad sanoi kolikoitten poimimisesta pitää paikkansa. Aivan samoin jos löytyi tyhjä pullo niin se kiikutettiin kauppaan. Siitä taisi saada 20 penniä.

Tuo Thorvaldin uutinen pistää ihmettelemään. Tiedänhän minä että maassa on valtava määrä kaikenlaista masennusta ja mielenterveyden oiretta mutta että rakennuksetkin masentavat.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Joo, tuo on muuten tehty aikaisemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Se rahankäytön valvonta on koko touhussa ikäänkuin hyödyllinen sivutuote. Pääasiallinen tavoite on ymmärtääkseni transaktiovero josta kuvitellaan tulevan ylivelkaantuneiden valtioiden "runsaudensarvi"... no, eihän persaukiset kansalaiset missään kykene tuottamaan riittävästi transaktioita, ilman ettei se näy tosiasiallisesti hinnoissa... jäljelle jää siis valvonta, joka ei rajoitu pelkästään raha-asioihin ja "sanktiointi", kuten nyky-Kiinassa...
- Lukija
Ps. Käyttäkää käteistä ja estäkää totalitarismi 🤗...

Anonyymi kirjoitti...

Hra Lauri Purra on syvältä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Lukijalle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Lukija: Kiitos lisäyksestä.

Ano: ?

klova kirjoitti...

Käteinen raha tullee häviämään käytöstä tässä seuraavien vuosikymmenten kuluessa. Ja sillä on huonoja ja hyviä seurauksia.

Huonoa on yhteiskunnan ja järjestelmän suurempi valta ihmisten varallisuuteen ja hyvää taas rikollisten rahansiirtojen hankaloittaminen. Toisaalta jo nyt kaikki isommat rahansiirrot tapahtuvat digitaalisesti ja rikolliset varmaan keksivät keinot kuinka käydä katukauppaa huumeilla ilman käteistä.

Mielestäni tuota uhkaa liioitellaan, tietysti jos maailma muuttuu dystooppiseksi totalitarismiksi niin sitten, toisaalta Pol Pot sai elämästä hirveää lähes kivikautisella tekniikalla.

Ja kaikesta huolimatta käteinen raha poistuu käytöstä pikku hiljaa, jo nyt suurin osa kaikista päivittäistavarahankinnoista tehdään kortilla ja 99,97% yli tonnin hankinnoista luottokortilla. Koska se on kätevää ja helppoa. Asiaa voisi verrata pankkipalveluiden tarpeeseen tiskillä, sukupolvet jotka tätä palvelua kaipaavat ja tarvitsevat ovat luullakseni väkeä jotka myös eniten käyttävät setelirahaa päivittäin. Heidän poistumansa on suurta ja tilalle tulevat vanhukset ovat tottuneet yhä enemmän digitaalisiin palveluihin. Heille nettipankissa ja pankkikorissa ei ole mitään erikoista.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi Anonyymi sanoi...

Hra Lauri Purra on syvältä.
Joku on näköjään vieläkin syvemmältä. Niin syvältä ettei sanotuksi saa. Liian hapokasta.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys klovalle ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

klova: En ole tuosta aivan varma. Joka tapauksessa pelkään siinä sitä täydellistä valvontaa.

Huru-ukko: Minulla meni sen Anon viestin sisältö aivan ohi.

Anonyymi kirjoitti...

No se anon viesti oli kai lähinnä se, että kun sukunimi on purra niin ko. henkilö on itse isäsätä perkeleestä. En minä sille muuta selitystä löytänyt. Yritin tuolta netin syövereistä nimellä kaivella, vaan ei oikein löytynyt muuta kättä pitempää kuin tuo nimi.
Huru-ukko
PS. Tässä maassahan on tapan, ainakin eräissä piireissä, että jos ja kun on kyse persuista tai jostakin heihin liittyvästä henkilöstä, niin asia on haram.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Yrjöperskeles vaikuttaa olevan sellainen tapaus, joka ei vain muistele menneisyyttä satunnaisesti vaan elää siinä, kun nämä muisteluepisodit alkavat aina sanoilla "kun nykypäivä on niin masentava". Säälittävää.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Samat huomiot minulla. En löytänyt mitään järkevää selitystä kyseiselle kommentille.

Ano: Minä elän vuodessa 2023 mutta sinä nähtävästi halusit päästä pätemään joten julkaisin kommenttisi ja pääsit ainakin omasta mielestäsi pätemään. Oikeastaan mitään muuta sisältöä ei kommentissasi ollut.

Anonyymi kirjoitti...

Rikollisia ei digiraha haittaa. Pankin auttavat heidän digimiljardiensa talletuksissa siirroissa ja puhtaanapidossa. Miljardi kiertää valon nopeudella silmänräpäyksessä seitsemän kertaa maapallon ympäri ja päätyy takaisin sinun talouteesi. Matkalla siitä häviää vain verot.

Mutta jos paikkautat polkupyörän renkaan huoltoliikkeessä tai käyt parturissa ja maksat käteisellä 25 euroa on vaara olemassa että "yrittäjä" ei maksa siitä alvia 24 %, eli neljännestä valtiolle. Digirahan käytöstä jää jälki. Se haittaa verojen välttelyä.

Pankeilla on monopoli rahaan. Käteistäkään et saa jos sinulla ei ole pankissa tiliä. Siksi kaikki on jo käytännössä digirahaa. Käteistä on oikeus painaa vain EKP'lla tai sen haarakonttorilla entisellä Suomen Pankilla. Sitä on liikkeellä vain alle 5 %. Mihin kansalaiset käteistä käyttävät ei tiedetä tarkalleen ja se aiheuttaa ahistusta.

Kansalaisen digiraha syntyy pankin tiskillä. Menet ja lainaat miljoonan. Se merkitään sinun velaksi ja talletuksena tilillesi. Syntyi miljoona uutta euroa. Kun maksat velkaasi, eurot kuolevat. Ja rahalla on vain kaksi suuntaa, pankista ulos ja takaisin pankkiin. Tästä pankki perii korkoa ja asianmukaiset käsittelymaksut. Siitä rahan kierrosta myös valtion kuntien eläkeyhtiöiden ja kaikkien olisi tulonsa saatava. Sinun minun ja Hentun Liisan.

Rahaa ei siis synny työtä tekemällä "työpaikoissa". Se on vain yleinen harhaluulo, myös poliitikoilla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano ja kiitos lisäyksestä. Ymmärsin osan. En kaikkea. Eli voitaisiinko se työn tekeminen lopettaa kokonaan ja elää vain rahansiirroilla? Yhteiskuntahan koostuu myös työstä, palveluista jne. Selvitätkö tyhmemmälle?

Anonyymi kirjoitti...

Selvitänhän minä, rahasta. Selvitin vain rahan syntymekanismia. Jos ihmisiltä kysyy missä raha syntyy, melkein kaikki vastaavat, rahaa syntyy kun tehdään työtä. Jos näin olisi, firmoilla olisi konttoreissa rahanpainokone. Duunareille painettaisiin tilipäivänä palkkaa vastaava summa rahaa. Lakien ja direktiivien mukaan se ei vaan kertakaikkiaan käy. Raha syntyy muualla.

Yhteiskunta koostuu työstä ja palveluista. Rahaa käytetään vaihdonvälineenä. Joku tuottaa, toinen tarvitsee. Tuote ja palvelu vaihtaa omistajaa rahalla. Esmes lama-aikoina, joka on Suomessa aina niin suuri että sen suuremmaksi lama ei voi enää tulla, on edelleen tuotteita ja tarvitsijoita, mutta mitä puuttuu. Vaihdonvälinettä, rahaa. Toisin sanoen, jotkut ryssivät rahan kanssa (taas) pahemman kerran ja me kärsimme.

Tyhmänä en sinua pidä missään tapauksessa. Vain hyvä äly ja mielikuvitus voi tuottaa tällaisia blogeja. Eikä minua ole koskaan mielistelijäksi kukaan sanonut. Se että meidän käsirys rahasta on, sanoisinko hiukan lyhyt, jostuu siitä, että näin meille on opetetttu. Ja opetetaan vieläkin. Muiden muassa Henry Ford sanoi aikanaan, jso ihmiset tietäisivät miten pankit toimivat, vallankumous alkaisi ennen aamua.

Anonyymi kirjoitti...

1952 olympialaisten juhlakolikoista eivät edes boomerit sanoneet sanaakaan. Mikähän lienee niiden hinta rysselin rahassa? En aio myydä omiani.

Anonyymi kirjoitti...

"Minä elän vuodessa 2023 mutta sinä nähtävästi halusit päästä pätemään joten julkaisin kommenttisi ja pääsit ainakin omasta mielestäsi pätemään." Hah, ollaanpa sitä nyt taas niin mamsellimaisen herkkiä että oikein naurattaa. Siltä kuin osin "elät" vuodessa 2023 se on tunteellista vollotusta sen perään, kuinka kaikki oli 1970-luvulla paremmin kun Pikku Ykä osti merkkareita markan seteleillä joisss oli Kekkosen kuva ties kuinka monennessa tämän nostalgisen vollotussarjan osassa ja kuinka kurjaa nykyään kaikki on. Olisi mielenkiintoista kuulla sinulta edes yksi asia vuodesta 2023, joka on paremmin nyt kuin 1970-luvulla. Mutta sellaista on ihan turha odottaa, koska vaikka ns. "elätkin" vuotta 2023 et pysty sopeutumaan siihen. Naurattaa, miten joku voi olla tuollainen kävelevä 1970-luvun aikapoimu.

Joppos123 kirjoitti...

Riitaa haastavan anon kannattenee hakeutua vaikkapa vauva.fi tai varisverkoston sivuille kun noin ottaa Ykän blogi koville.
Korkki kiinni tai lääkityksen tarkistuskin voisi auttaa.
On outoa kun pitää roikkua blogissa joka tuottaa noin paljon vakavaa mielipahaa vai onkohan vittuilu ainoa tapa saada edes jonkinlaista ihmiskontaktia.

Itse asiaan:

Itse pääsin vielä käpistelemään aitoa paperimarkkaa ja karkkiinhan se meni. Jos oikein muistan niin tietyillä -60 luvun hopeamarkoilla on nykyisin huomattava arvo keräilijöiden piirissä. Silloin kun niitä vielä oli liikenteessä niin oli ammottava "reikä" taskussa eli jokainen meni johonkin tosi tärkeään.

Anonyymi kirjoitti...

Jos saan jatkaa vielä rahasta niin, kun valtion velkaa kauhistellaan tarkoitushakuisesti. Keinot joilla hallitus esittää velkaa leikattavaksi itseasiassa lisäävät sitä, kuin myös velan suhdetta BKT'n. Valtio voi olla velaton vain jos sillä on oma raha ja kauppatase on ylijäämäinen. Siihen tarvitaan oma raha ja toimiva elinkeinoelämä joita Suomella ei nyt ole. Muutamia menestyviä firmoja on kyllä, etten yleistäisi liikaa. Ne eivät vain riitä pitämään Suomea pystyssä.

Euron autuutta on kehaistu myös tämän blogin kommenteissa jos oikein muistan. Siksipä ehdotan että, jos joku löytää euroajalta Tullin tilastoista vuoden jolloin Suomen kauppatase oli ylijäämäinen, annan 12 vuotta vanhan viskipullon palkkioksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Ano2:lle, Ano3:lle ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Joo, ymmärrän idean. Ajattelin lähinnä sitä että sitä työtäkin tarvitaan sillä rahaaa ei voi itsessään syödä eikä sillä lämmittää. Toki se on välttämätön vaihdannan väline. Koska ihan puhtaaseen vaihdantaatalouteeen ei oikein voida siirtyä. Ja kiitos toisesta lisäyksestä.

Ano2: Äkkikattomalla vuoden 1951 aikana painetuista on pyynti useita satoja euroja.

Ano3: Halusit esittää huvittuneen halveksuntasi ja tokihan se minulle sopii. Kuittisi ei kylläkään pure ja jatkan niin kuin ennenkin.

Joppos123: Tuollaisia kommentteja tulee sinänsä aika harvoin. Annanhan minä toki avautua. Hopeamarkkojen arvoa en osaa sanoa mutta en muista kyllä aikoihin törmänneeni niihin. Siis silloin markka-aikoinakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hupsista. Taisin laittaa kommenttini väärään blogiin. Ja tuon erään anon itkupotku raivarit ovat huvittavaa luettavaa. Taitaa ns vanne kiristää päätä liikaa.

Joppos123 kirjoitti...

Sulla on Ykä lehmänhermot ja nostan hattua kun annat vatipäiden avautua.
Markka-aikoihin palatakseni niin muistuu mieleeni eräs seikkailu. Olikohan 1972 tai 1973, anyways.
Asuin silloin Kuopiossa ja olin palttiarallaa vaahtosammuttimen kokoinen.
Asuimme silloin Päivärannassa ja serkkuni Niiralassa.
Oltiin serkulla kylässä ja mä muistin notta mullahan on kotona säästöpossussa 2markkaa 40 penniä.
Lähdettiin serkun kanssa niitä sitten kävellen hakemaan sillä takaisin tulo olisi linja-autolla maksanut yhteensä 40 penniä. Karkkiin olisi jäänyt tolkuton summa rahhaa.
Jaksettiin kävellä ( kesä ja helle) Inkilänmäen risteykseen ja iski hyytelö tai nestehukka.
Päästiin liftaamalla takaisin Niiralaan. Siihen aikaan uskalti pikkujäbätkin liftailla. Ne säästöpossussa olleet hillot säästyivät.

OT: tuli käytyä tänään hirvipassissa ei hirviä. Jatkettiin peura/kaurispassia ja yksi valkohännän vasa lisää pakkaseen.
Lupauduin perinteiseen itsenäisyyspäivän peura/ kaurisjahtiin. Pitänee alkaa katselemaan huopakumppareita ennen sitä. Tuo kylmähän hiipii jalkojen kautta koko kehoon.
Vähän kaduttaa kun piti olla niin kirkasotsainen kun palutti kamat viimeisen kerran.
Ihan hyvin olisi voinut " hävittää" joitain kamoja kuten pakkaspuvun, huopakumpparit ja nallepuvun. Hinta olisi ollut neljännes siitä mitä nyt joutuu maksamaan mutta ne olisivat olleet joltain ressulta pois LKP tilanteessa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Kerrotko vielä, että minkä kommentin. Kas kun täällä on aika paljon kommentteja. Ja antaa sen toisen anon avautua. En minä siitä rikki mene.

Joppos123: Niin kuin totesin, niin tällaista tulee kovin harvoin. Siitä liftaamisesta voi muuten todeta että se on kyllä koko lailla hävinnyt. Milloin olet viimeksi nähnyt liftarin? Ja lyckaa sinne jahtiin. Huopakumpparit ovat kylmillä keleillä ihan ykköset. Varsinkin jos joutuu seisomaan paljon paikallaan niin kuin jahtipassissa.

Joppos123 kirjoitti...

Tässä nyt on jo muutamissa kommenteissa tullut esiin se,että raha digimuodossa on haavoittuva. Niinhän se on.
Kun kaikki menee, myös vaikkapa osakekirjat digiin niin kandee pyytää ne alkuperäiset itselleen.
Pankin holviin niitä ei pidä jättää.
Itse aloitin turvasatamaan säästämisen kultaan jo vuonna -96 .
Kun menee hyvin niin kullanhinta on stabiili. Heti kun tulee häiriö niin hinta nousee ja sieltä saa ilman pääomaan puuttumista ihan hyvää särvintä leivän päälle.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Joppos123: Ihan hyviä huomioita. Minulla itsellänikin on jonkin verran kultaa jemmassa.

Anonyymi kirjoitti...


Meneekö läpi, nykyään google onnistuvan häviää jonnekin.

HS 21.10.

Tekikö Suomi virheen liittyessään euroon vuonna 1999

Ei olisi heti kannattanut rynnätä.
Työmarkkinoiden eivät jousta...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Itse ainakin miellän että se oli suuri virhe.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Qroquius Kadille. QK on oikeassa. Mike Oldfield taas on tehnyt paljon hienoa musiikkia.

Vasarahammer kirjoitti...

Purra on muuten talon/paikan nimi muistaakseni Virroilla. Tulee vastaan, jos ajaa Tampereelta Kuruntietä Pohjanmaalle.

Piratos oli kyllä aikanaan suosittu rahanhaaskauskohde.

Kekkosen kuvalla varustettu viisisatanen oli todella hieno, koska se oli värillinen. Harvoin moista tosin pääsi näkemään.

Sen verran olen Ykää nuorempi, että en koskaan päässyt markan seteliä käyttämään. Sellainen tosin löytyi isovanhempien pöytälaatikosta joskus. Ykän näyttämä setelisarja koostui enimmäkseen presidenteistä. Myöhempi setelisarja ei enää pitänyt sisällään poliitikkoja vaan enemmänkin kulttuuripersoonia (Väinö Linna, Jean Sibelius) Seteleissäkin oli enemmän väriä kuin vanhassa sarjassa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vasara. Pääosin minäkin kyllä käytin markan kolikkoa. Sitä myöhempää setelisarjaa en koskaan oikein ymmärtänyt. Miksi toimiva piti vaihtaa?