tiistai 8. lokakuuta 2024

KIELIRUIKUTUSTA PRAVDASSA

Ruikuttajana on Suomen kielen lautakunta – jonka kyllä kuvittelisin keskittyvän suomen kieleen – ja ruikutuskannanottoa komppaa Helsingin Pravda. Ja ruikutus koskee suomalaisten nuivaa suhtautumista siihen, jos palvelua ei saa suomen kielellä. Otetaan otteita uutisesta ja omia kommentteja:

Suomen kielen lautakunnan mukaan suomalaisten kieliasenteet ovat koventuneet. Etenkin palvelualalla muuta kieltä kuin suomea puhuvat työntekijät saattavat saada osakseen avoimen vihamielistä tai muuten asenteellista kohtelua.

Suomen kielen taidolle on asetettu kovat vaatimukset, eikä eri kielten käyttöä nähdä arvokkaana.

Tässä herää kysymys että onko suomalaisella maksavalla asiakkaalla jonkinlainen vaatimus toimia ”kotouttajana”? (Anteeksi tuon sanahirviön käyttö). Ja täytyykö sen maksavan asiakkaan nähdä arvokkaana se, että hän ei saa palvelua omalla kielellään? Maailmassa kas kun ei ole muita maita kuin Suomi, jossa palvelua annetaan ja jota yleensäkin voi vaatia suomen kielellä. Täytyykö siitäkin luopua jonkun vääristyneen kansainvälisyyden nimissä? Ja sen nimissä että kielitaidottomat maahanmuuttajat ovat voimavara jotka pelastavat Suomen? Mitä ne ovat tehneet tunnetulla menestyksellä jo yli viimeiset kolmekymmentä vuotta.

Kannanotossa muistutetaan, että ”kielellinen todellisuus” on Suomessa nykyään monikielinen. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa puhutaan yli 160:tä äidinkieltä.

Pitäsikö näistä kaikista tulla jotain virallisia kieliä? Vai oliskos viisaampaa vaatia ja pakottaa noiden kielten puhujat opettelemaan suomea?

Syyllistäminen on omiaan vain syventämään yhteiskunnan jakautumista, kannanotossa todetaan.

Ei, vaan yhteiskunnan jakautumista on saanut aikaan se, että tänne on jo kymmeniä vuosia laskettu ihmisiä joilla ei ole pienintäkään aikomusta sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan ja jotka elävät suomalaisten veronmaksajien rahoilla.

Kyseinen Suomen kielen lautakunta muuten ilmoittaa toimivansa suomen kielen huollon ja nimistönhuollon asiantuntijaelimenä ja se ilmoittaa päättävänsä kielenkäyttöä koskevista yleisluonteisista tai periaatteellisista suosituksista.

Vaatiiko se siis suomen kielen käytön vähentämistä ja korvaamista muilla kielillä? Verorahoilla muuten. Milläs muullakaan.

Kiitos Qroquius Kadille vinkistä.

Ei kommentteja: