tiistai 18. joulukuuta 2007

TAAS ANALYSOITIIN

Mikähän kumma siinä on, että television uutis- ja ajankohtaisohjelmiin löytyy aina näitä asiantuntijoita, jotka puhuvat ympyrän neliöksi asiasta kuin asiasta?

Tarkoitan tällä kertaa tätä Smash Asem-pelleilyä. Liimatilhit riekkuivat ja nyt tuli lopultakin tuomioita. Hotelli Yrjöperskeleen respasta käsin katsottuna tuomiot olivat sinänsä naurettavan lieviä, mutta edes jotakin.

Vaan asiasta kertovaan uutislähetykseen piti tietenkin jostain kaivaa akateeminen ammattilainen, joka selittää, että tää olikin kyllä paha juttu, kun ihan mentiin tuomitsemaan. Tällä kertaa soihtua pitää käsissään uutislähetyksessä hienosti aktivistitutkijaksi määritelty Helsingin yliopiston filosofian dosentti Thomas Wallgren. Kaveri moitti tuomioita sillä perusteella että tämän takia nuoret aktivistit saattavat ajatella, että oikeusvaltio ei toimi Suomessa niin kuin pitää.

Miettikääpäs mitä jätkä suustansa oikeen päästi.

Poliisia vastaan mellakoimisesta on maassamme kyllä ihan selkeä lainsäädäntö. Arvon dosenttimme nostaa nyt muutaman kymmenen partisaania leikkivää elämysmatkailijaa ja heidän mielitekonsa lain yläpuolelle. Kun heidän mielestään tää homma ei ollu niinq oikeudenmukaista.

Kuka hitto niitten mielipiteestä välittää?

Aikaisemmin, silloin keväällä tämä nuorison tiedostava etujoukko piti ns. mielenosoitusta, jossa sotkettiin paikkoja, hajoitettiin sattumanvaraisesti kiinteää ja irtainta omaisuutta ja lopulta innostuttiin ihan kapinoittemaan sekä poliisia että kaiken huipuksi palokuntaa vastaan.

Seuraavaksi, tämän ASEM-kokouksen lähestyessä samat kullanmurut ilmoittivat etukäteen, että aasialaisia tovereita tukeaksemme Me Tulemme Taas (sinä tyttöni hoi, kaiku virralla soi ja se soi ja se soi) ja hulinoidaan kaupungilla sekä aiheutetaan sekasortoa. Poliisi oli oppinut viime kerrasta ja pisti homman seis. Tehokkaasti ja itseasiassa hemmetin diplomaattisesti. Tosiasiassa tapahtumassa ei ottanut kunnolla kipeetä muuhun kuin pikkusen wanna be-partisaanin egoon. Poliisien kollegat esim. just siellä Aasiassa päin olisivat hoitaneet asian siihen malliin, että olis saattanut ottaa kipeetä muuallekin.

Ja kun poliisi sitten teki näin, niin partisaaneillemme tuli henkinen pipi. Eikä heidän mielestään ehkä oikeusvaltio toimi. Eihän siinä mitään, saahan sitä sillai ajatella. Mutta pakkoko jostain Helsingin yliopistosta on asiakseen rahdata joku dosentti sanomaan, että punavihervästäräkit ottivat nyt tuomiosta nokkiinsa?

Nämä äidin pikku kullanmurut pitävät humalassa hulinointia ja toisten omaisuuden hajoittamista ihmisoikeutenaan. Ja Valtakunnan Pääuutislähetys, toistan Valtakunnan Pääuutislähetys pistää kuvaruutuun korkeasti koulutetun sällin selittämään, että tää pitäis ottaa vakavissaan.

Yhteiskuntamme on jossain vaiheessa muuttunut ihmeelliseksi Kyllä Jokasen Pitää Niinq Saada Tehdä Ihan Just Mitä Huvittaa-yhteiskunnaksi. Niin media kuin tolkuton lauma akateemisia tukee tätä touhua. No, tietysti tuo Just Mitä Huvittaa-oikeus koskee vain tiettyjä ryhmiä. Niihin ei kuulu esim. tavallinen suomalainen mies, joka ei tartte Airfix-liimaa kasatessaan keesiä päälaelle.

Mikäli tavalliset herrat Lötjönen, Kutvonen ja Perskeles ottavat kuppilassa ns. persarit ja sieltä poistuessaan päättävät vastustaa esim. läheisen lintujärven siirtämistä Natura 2000-alueeseen heittämällä muutaman stemun Valintatalon ikkunasta sisään, niin paikalle saapuu valtesmanni mukanaan muutama konstaapeli ja herrat siirtyvät koppiautoon, vaikka kuinka tekis mieli selittää, että meillä on oikeus protestoida. Mikäli herrat pistävät hanttiin, antavat konstaapelit herroja selkään, pehmoosella kädellä tietysti ja vievät herrat toipumaan pahnoille. Niin kuin kuuluukin. Ei paikkoja saa hajottaa.

Aamulla putkassa herättyään herrat eivät enää leiki aktivistia eivätkä huuda lakimiestä paikalle vaan tuumivat, että voi helvattu, kun tuli tyrittyä. Hävettää niin merkeleesti. Vieläpä saatetaan kiittää valtesmannia, että hyvä kun veit talteen, ennen kuin enempää hajosi. Herrat maksavat sakkonsa ja ottavat asiasta opikseen. Tämä oli tietysti fiktiota, koska herrat eivät halua hajoittaa toisten omaisuutta muutenkaan.

Fiktiota eli ei, herrat Lötjönen, Kutvonen ja Perskeles eivät saa riehua millään oikeudella. Jos he tekevät niin, he ovat pelkkiä huligaaneja. Mutta jos tyypillä onkin ikää puolet vähemmän ja päässä rastakäkkärät tai punaseksi värjätty piikkipää & Rapalan uistin huulessa, niin silloin löytyy tyypeille joku ihmeellinen lupa ”protestoida” ja sen päälle vielä hyväpalkkaisia ymmärtäjiä.

Erityisen vastenmielistä tässä Smash Asem-jutussa oli se, että syyte on tulossa myös kahdelle poliisille. Mitähän ne sitten lienevät tehnykään? Oliko niin, että eivät muistaneet panna tyynyä alle, ennen kuin pistivät ”aktivistin” tatamiin? Muistan uutispätkiä siitä mielenosoituksesta. Mielestäni siihen poliisiporukkaan oli hankittu Suomen pitkäpinnaisimmat miehet. Varsinkin se kohtaus, jossa sankarimme rääkyvät koppiautossa porukalla yhteen ääneen RÖÖKII! RÖÖKII! RÖÖKII! olis todennäköisesti polttanut normaalimiehen päreet jo lopullisesti.

Koppiautoon ei päädy kuin omista ansioista, ja alkeellisenkin järjenjuoksun omaava ymmärtää, että konstaapeli ei silloin tarjoa tupakkia. Itse asiassa, eikös näitten aktivistien kannattaisi lopettaa se tupakan röyhyyttäminen kokonaan? Sillä tavoinhan he tukisivat sitä, että kehitysmaat (joista he niin kovin ovat huolissaan) voisivat viljellä vaikkapa maissia, jamssia tai bataattia oman kansan ruokkimista varten. Sen sijaan että viljelisivät täysin hyödytöntä tupakkaa pilalle hemmoteltujen räkänokkien sauhuutettavaksi.

Totesipa dosenttimme Wallgren vielä, että nämä tuomiot saattavat johtaa turhaan radikalisoitumiseen. Onkos sitten tämä ”aktivistien” aikaisempi pelleily ollut sitä tarpeellista radikalisoitumista? Ja jos on, niin kuka sitä tarvitsee ja minkä takia?

Ei nää lintukirjasta karanneet spedet ole sinänsä vaarallisia. Ei niistä mitään vietkong-sissejä tule, eikä edes kunnon räyhääjiä. Ne ovat vain lintukirjasta karanneita spedejä, joista on kiva leikkiä partisaania valvotuissa ja turvallisissa olosuhteissa.

Vaarallista on sen sijaan se, että ns. älymystömme piiristä sekä mediasta löytyy paljon porukkaa, jotka koettavat nähdä tossa touhussa jotain järkeä.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mainio kirjoitus taas! Itseltäni oli jäänyt nämä uudemmat ASEM-vatvonnat vähemmälle huomiolle, mutta täältäpä taas sai lukea ajankohtaisimmat asiat.

Kyllä sulla Yrjöperskeles huumori kukkii. Pitää varoa, ettei ite asia unohdu. Mut pari rapalaa per teksti tekee kyllä hommasta helpompaa niellä :)

Anonyymi kirjoitti...

Näin flunssapäivän ratoksi...

Olen kovasti tykännyt kirjoituksistasi ja enimmäkseen olen samaa mieltä monestakin asiasta. Tässä nyt vaan sattuu olemaan sellainen kohta, mikä itseäni on ASEM-uutisoinnin kommenteista jäänyt kaivelemaan.

Pointti ei ole mielestäni se, että muutama räkänokka on väännetty siltaan ja sitä itketään liian kanssa. Pointti on se, että poliisilla tuli kokonaisuutena arvioiden aika paha ylilyönti.

Olin itse paikalla, tosin en jäänyt nalkkiin, ja jälkikäteen otin omasta mielestäni aika hyvin selvää tapahtumien kulusta. Itsekin tuolla Balkanin vuorilla jouha-hommiin toisinaan osallistuneena oli pakko tulla siihen tulokseen, että poliisin tilannejohto ns. kusi hommat aika totaalisesti ja koko touhu näytti enemmän kuin vähän jouha-harjoitukselta, joka vedetään läpi ajattelematta yhtään itse tilannetta.

Jälkikäteen mestarointi on syvältä, mutta aika objektiivisesti voinee sanoa että ongelma ei ole ne 20 tuomittua, vaan ne 116 sivullista jotka kaapattiin kärryihin. Suhdeluku siis on aika huono.

Sitten on vielä erikseen mm. Suomen Kuvalehden toimittajan tapaus. On lehdestä tai lehtimiehistä mitä tahansa mieltä, mielestäni tälläinen peli ei vetele. Kärjistäen voisi myös sanoa, että kun toimittaja on yksi noista tuomituista, niin se kyllä pistää miettimään miten hyvillä perusteilla ne muut sitten on tuomittu.

Painotan siis sitä, että tälläisen kivivuorilais-sosialidemokraattisen jäpäkyöränkin näkökulmastakin tuo koko keikka oli aika heikko esitys. Ei sovi toimittajaa repiä, vaikka olisi vähän punainen.

Anonyymi kirjoitti...

Hauska kirjoitus Yrjö!

Rauhallisin mielin voimme täällä Suomessa olla, jos nuorisomme ovat vain ASEM-aktivisteja. Paljon huonomminkin voisivat asiat olla. ASEM-sekoilusta voi toki närkästellä, mutta mitään (pahaa) ei kuitenkaan ole tapahtunut.

En tällä tarkoita puolustella nuorisoa, mutta nuoret on nuoria: välillä riehutaan, ja esivalta pistää sitten kuriin. Ketään ei sattunut pahasti: ainoastaan lehdet (ja dos. Wallgren) uutispulassaan rakentavat tragediaa tyhjästä.

- Dosentti minäkin

Anonyymi kirjoitti...

Tupakan valmistajathan taitavat tosiaankin olla lähes poikkeuksetta näitä globalisoituneita likansallisia suuryrityksiä, joita aktivistit kuulemma vastustavat... Tässä tapauksessa vielä markkinoinnin kohteena on erityisen haitallinen tuote.

Jostain syystä anarkistille kuitenkin spaddu maistuu, nähtävästi jopa natsisikapoliisin tarjoamana olisi kelvannut.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitokset kommentoijille.

Erityisesti exertille: oman kirjoitukseni pääpaino oli siinä, että jos liimatilhit ovat jo aikaisemmin riehuneet, ja kehuvat riehuvansa jatkossa, on niitten turha mussuttaa, jos koppiautoon joutuvat ja tuomioitakin tulee.

Samoin on turha jonkun akateemisen suojatyöläisen ruveta mussuttamaan pehmoisia.

Mutta muuten en kommenttiasi vastaan sinänsä mutise, en ole ollut paikalla ja sinä olit. Tietysti ihmiset voivat aina häipyä paikalta, jos jotain tämmöistä sattuu. Vaan liekö tuo tirkistelynhalu ollu sitten liian suuri?

Erinomaisen hyvää joulua kaikille kommentoijille.

Anonyymi kirjoitti...

oman kirjoitukseni pääpaino oli siinä, että jos liimatilhit ovat jo aikaisemmin riehuneet, ja kehuvat riehuvansa jatkossa, on niitten turha mussuttaa, jos koppiautoon joutuvat ja tuomioitakin tulee.

Jeps, tästä olemme ihan yhtä mieltä, ja ymmärsin kyllä kirjoituksen pääpointin (toivon ainakin).

Se mikä itseäni nyppi oli se, että nippuun ja koppiin laitettiin myös ihmisiä mm. Helsingin ydinkeskustan Kaivopihan baarijonoista, joista ei edes nähnyt itse "mielenosoitusta" (100 metrin päässä parin talon takana). Ymmärsin että iso osa ihmisistä ei edes tajunnut mitä oikein oli tapahtumassa. Tämä oli uutisissa esillä heti tapahtuman jälkeen, mutta sittemmin on jäänyt vähemmälle. Tunnustan nyt etten tiedä tarkemmin nykytilanteesta, en seuraa televisiota tai uutisiakaan muuten kuin nettisivujen välityksellä, mutta ainakin näiden omien havaintojeni mukaan tässä keississä on vähän oikeutettuakin mussutusta.

Vastustan siis tälläistä maalaisjärjen käyttämättömyyttä jo ihan siksi, että tässä pelattiin aika nätisti aktivistien pussiin - hehän nimenomaan haluavat poliisin ylireagoivan, jotta voivat sitten mussuttaa siitä miten Suomi on poliisivaltio. Voisin kuvitella että ainakin muutamasta lauantai-illan juhlijasta ja heidän tutuistaan tuli huomattavasti ymmärtäväisempiä kaikenlaiselle "poliisivaltion" vastaiselle touhunnalle.

Mutta oikein hyvää joskin myöhästynyttä joulua ja uuttavuotta sinnekin päin. Kannattaa muistaa että uusivuosi on se aika jolloin onnellisuus voidaan objektiivisesti mitata, ja mittayksikkönä on kilogrammaa ruutia...

Anonyymi kirjoitti...

No joo. Wallgrenhan on tyypillinen marxilainen muinaisjäänne, osa punavihertunkiota. Itse asiassa ihan samaa porukkaa tuon liimatilhiparven kanssa.

Hyvä kirjoitus, kiitos. Nautin kyllä teksteistäsi.

Hyvää joulua!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitoksia kommenteista ja joulua edelleen. Nettihän toimii nykyään myös Huitsinnevadassa. On tää tekniikka ihmeellistä.

Eritoten exertille: yhdyn väitteeseesi onnen ja ruutikilogrammojen yhteyteen. Näin vanhallakin iällä kaikenlainen räjäyttäminen jaksaa vaan kiinnostaa.

Ja punavihertsekalaisille huomautus: miehet puhuivat ilotulitteista, eivät muusta.