tiistai 21. lokakuuta 2008

VIHREITÄ SYYSUNELMIA

Viime aikoina meidän kaikkien työtätekevien ystävät eli Vihreät ovat tykänneet työntää kärsäänsä suomalaiseen työelämään ja antaneet tyhmemmille neuvoja, kuinka homma saadaan pelittämään. Eihän siinä mitään, tykkäänhän minäkin lätistä jätkien kanssa vaikka jääkiekosta, vaikka en siitä loppujen lopuksi paljon ymmärräkään. Minä en vaan vaadi jätkiltä, että minun lätkäpuheeni otettaisiin vakavasti.

Ensimmäisenähän tyhmiä neuvoi Tarja Cronberg, joka keksi, että yksityisen yrityksen listalta tulee löytyä ” eri sukupuolia, ikää, kieliä, perhetaustoja, etnisiä taustoja, sukupuolista suuntautumista, vammaisuutta, vakaumusta ja uskontoja”. Lisäksi hän hoksasi vaatia, että tämä monimuotoisuuden tarkistus tulisi tehdä aina puolivuosittain. Kun Tarja sitten hoksasi, että tulipa ehdotettua laitonta settiä, niin tästä ei ole sitten pahemmin sen jälkeen puhuttu. Kai totesivat Sleepy Sleepers-tyyliin, että tästä ei sitten puhuta, kasakka rattaille ja kaivoon ja seuraava biisi äkkiä pyörimään (Sleepy Sleepers, The Mopott Show, 1979).

Seuraavan biisin pani sitten pyörimään Anni Sinnemäki. Kaipa Tarja sai kuittailua aikaisemmasta ehdotuksesta jo sen verran tarpeeksi, että laittoi Annin asialle. Ja mikäs siinä. Vaikka Annihan on vähän niinqu eksyny Latviassa, niin kyllähän hän suojelee minua kaikelta, mitä ikinä ehdinkin pelätä.

Ja biisin nimihän on tämä: kuntien tulisi jatkossa täyttää virkansa niin, että hakemukset tehdään nimettömänä, pelkkien papereitten perusteella. Ideana on se, että maahanmuuttajat pääsevät tällä lailla edes haastatteluun ja pääsevät näyttämään pätevyytensä ja tietty sitten tulisivat valituksi julkiseen toimeen.
Itsellänihän on kokemusta tästä julkishallinnosta jo ajalta keppi ja keihäs. Voisin päätellä seuraavia asioita:

1. Vaikka julkishallinto onkin vähän niin kuin entisajan NHL-puolustaja, eli iso, hidas ja kankea, niin se ei silti tarkoita, että siellä kaikki ihmiset olisivat tyhmiä. Näin ollen, jos julkishallinnon pomotyypillä on palkattavanaan kaksi yhtä vahvoilla papereilla työtä hakevaa tarjokasta ja toinen osaa suomea ja toinen taas sitten ei, hän valitsee joka tapauksessa töihin ihmisen, joka puhuu suomea. Julkishallinto kun kumminkin palvelee pääosin ihmisiä, jotka eivät puhu juuri muuta kuin suomea.

2. Valitsemalla töihin suomalaisen ihmisen, hän varmistaa sen, että uusi työntekijä ei keksi ongelmaa kulttuurieroista, työpaikkaruokalassa tarjottavasta sianlihasta tai mahdollisista ramadan-kuukauden vapaista, jotka eivät Suomessa mitään vapaapäiviä ole. Hän myös varmistaa sen, että uudella työntekijällä, jos hän sattuu olemaan mies, ei ole vaikeuksia ottaa vastaan käskyjä naispuoliselta esimieheltä. Meillä Suomessa kun naiset ovat olleet työelämässä jo pitkään, eikä syntyperäisesti suomalaisella miehellä ole vaikeuksia käsittää tätä asiantilaa.

3. Jos julkishallinnon pomotyyppi on töissä esim. Helsingissä tai Turussa, ja jos hän on vielä sen verran valistunut esimies, että kuuntelee työntekijöitään, hän saattaa tehdä huomion, että aikaisemmat kokemukset tiettyjen maahanmuuttajaryhmien työntekijöistä ovat kovasti negatiivisia. Ainakin sosiaalialalla, jossa itse työskentelen ja terveysalalla, jossa työskentelee paljon tuttaviani. Ehkäpä hän ennakoi, että suomalainenkin työntekijä voi olla mullqvist, mutta onpahan ainakin tuttu mullqvist.

4. Saattaapa pomotyyppi olla niinkin valistunut, että hän seuraa aikaansa. Ehkäpä hän on törmännyt mm. kauppatieteiden maisteri Jussi Leponiemen väitöstutkimukseen ”Esimies-alaisvuorovaikutussuhde etniseen vähemmistöön kuuluvan alaisen näkökulmasta” jossa todetaan, että ” on suuri vaara, että toisesta kulttuurista tullut työntekijä syrjäytyy ja turhautuu jos työnantaja ei tarpeeksi ohjaa ja anna aikaa. Esimiehen on pidettävä (etniselle)työntekijälle työhön tullessa annetut lupaukset, muuten alainen turhautuu. Esimiehen tulisi erilaistaa johtamistaan ja vuorovaikutussuhteessa toimimistaan etnisesti erilaisten kanssa.”

Valistunut johtaja hoksaa, että tämmöiset tutkimukset vetävät puoleensa tietyn suunnan poliittista mielenkiintoa niin kuin eilen syöty biodynaaminen parsa kärpäsiä. Hän saattaa tuumia, että tämän päivän piipertävä väitöskirja on huomisen laki, tai ainakin vallitseva käytäntö. Niinhän kävi erään Illmaninkin väitöskirjalle.

Valistunut pomotyyppi voi vielä tuumia, ihan humanistisesti, ja maahanmuuttajaakin ajatellen, että haluaako nää piipertäjät nyt palkata tään tyypin työhön ammattilaisena, vaiko jonkun sortin vammaisena, jota pitää koko aika paimentaa.

5. Mitä varmimmin pomotyyppi tuumii, että perkelettäkö joku valtiotieteen maisteri tulee mua neuvomaan hommissa, jotka varmasti osaan häntä paremmin.

Eli eipä vihreitten ehdotus mitään muuta. Eikä sen tarvitsekaan muuttaa. Kunhan jeesustelevat taas kertaalleen.

Julkishallinnon tehtävänähän on antaa kansalaisille tiettyjä palveluja. Ei edistää viherpiipertäjien unelmia. Tämä asia on se, mikä minua henkilökohtaisesti eniten vihreissä mättää. He ovat ihmisiä, jotka elävät unelmaa. Ja he vaativat, että toiset ihmiset mieltävät heidän unelmansa totena. Meidän on saatava lisää maahanmuuttajia, koska muuten meillä ei ole lisää maahanmuuttajia, ja se ei oo ihquu ollenkaan.
Itse asiassa vihreät muistuttavat paljon Jehovan Todistajia. Hekin uskovat leijoniin ja lampaisiin samalla niityllä. Ja vaativat muitakin uskomaan.

Pannaan nyt vielä muistutukseksi vihreille, että mitä on työ. Heillä kun taitaa tuo varsinainen kokemus työelämästä olla heikonlainen:

Työ on joukko työsuoritteita, joita työnantaja haluaa suoritettavan. Työsuoritteita suorittamaan työnantaja palkkaa ihmisiä, joitten hän uskoo työsuoritteista selviytyvän. Yksityinen työnantaja palkkaa ihmisiä tekemään työsuoritteita mm. konepajalla, että hän voi myydä asiakkaalle konepajan valmistamia tuotteita, ja siten saada itselleen elannon, ja mahdollisesti voittoakin.

Julkishallinnossa työnantaja taas palkkaa ihmisiä suorittamaan tiettyjä työsuoritteita, jotta julkishallinto voi tarjota veronmaksajille lakisääteisiä palveluja. Niitä ovat mm. kunnalliset vesi- ja viemärilaitokset, sosiaalipalvelut tai terveyspalvelut.

Työnantaja palkkaa työntekijät tekemään työsuoritteita. Ei toteuttamaan vihreitten unelmia. Ei hän palkkaa työntekijää vain siksi, että on niin ihqua palkata just tuo työntekijä.

*

PS. Aina pitää ajatella positiivisesti. On ihan kiva, että vihreät narauttivat aivopierunsa juuri tähän saumaan. Veikkaanpa, että eräs keski-ikäinen mies ottaa tänä iltana mielellään tukevan konjakkihömpsyn, ja mikäli tupakkimiehiä on, pistää palamaan hyvän sikarin. Ja tuumii, että mukavaa tässä on perussuomalaisten vaalivankkuria vetää, kun työntäjäksi tuli RKP:n lisäksi vielä Vihreät.

PS 2: Onnea VX:lle esikoisen syntymästä. Kun mulla ei ole noita IRC-tunnuksia, niin en pääse suoraan onnittelemaan. Menestyksen täyttämää ja turvallista elämää tyttärellesi.

Pasilasta en tiedä, mutta Hotelli Yrjöperskeles lähettää Porilaisten Marsiin saman tien, tosta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

hyvää plokia kirjotat, mutta älä sorru pravdan tapaan täydelliseen asiavirheilyyn. Vaikka sanat irc ja irc-galleria näyttävät samalle, niin ne tarkoittavat täysin eri asiaa.

Irc on 80-luvulla kehitetty reaaliaikainen keskustelu protokolla. Irc:n ja irc-gallerian suhde on seuraava. Galleria perustettiin vuonna 2000 jotta irc:n käyttäjät voisivat laittaa sinne kuvansa muiden irc:n käyttäjien katseltavaksi. Nykyään tuon palvelun kohderyhmänä on irkkiä käyttämättömät teinit.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitokset anolle kommentista. Kesti hetken aikaa hoksata, että mistä ihmeestä tässä on kysymys, mutta sitten huomasin, että ehkäpä se kommenttisi tarkoitti tätä lausetta:

"PS 2: Onnea VX:lle esikoisen syntymästä. Kun mulla ei ole noita IRC-tunnuksia, niin en pääse suoraan onnittelemaan. Menestyksen täyttämää ja turvallista elämää tyttärellesi."

Suo anteeksi, että viittäkymppiä lähestyvä mies ei ole ihan perillä näistä tietokoneajan hienouksista. Eikä toisaalta aio niitä opetellakaan. Varsinaisen kirjoituksen kanssahan tuolla ei ollut mitään tekemistä.