perjantai 8. toukokuuta 2009

TYÖLLISTÄVÄÄ KASVISRUOKAA

Köyhän ja karttuisen kansan tiedoksi saatettiin huhtikuussa uutinen, että Helsingin Vihreät Nuoret ovat ehdottaneet, että Helsingin kouluissa ja muissa kaupungin ruokaloissa tarjottaisiin liharuokaa korkeintaan kerran viikossa.

Tavallinen Perskeles, Lötjönen, Kutvonen, Pöntinen tai Pätinen saattaa tuumia ideasta, että zwidduakos se kellekkään niittinaamalle kuuluu, mitä ihminen suuhunsa äyskäröi. Voi tulla mieleen myös erinomainen suomalainen viisaus ”älä tyrkytä tapojasi”.

Vaan meillä Hotelli Yrjöperskeleen respassa pyritään ajattelemaan asioita hieman syvällisemmin. Tässä tapauksessa ei pidä ajatella ehdotuksen kohdetta, eli jotain 15-vuotiasta jätkänmöllikkää, joka ei biodynaamista parsaa suuhunsa kumminkaan pistä, päätettiin Helsingissä mitä hyvänsä.

Täytyy ajatella ehdotuksen antajaa, eli Helsingin Vihreitä Nuoria, ja miettiä sitä, mitä ehdotuksen hyväksyminen valtuustossa heille merkitsisi. Tätä taustaa ajatellen ehdotus on suorastaan nerokas, semminkin, kun sillä on ihan oikea mahdollisuus mennä läpi. Mitä älyttömämpi ehdotus, sen varmemmin se saa komppaajia päättäviltä tahoilta ja virkamiehistössä.

Jaa miksikö?

No, täytyy muistaa, että Vihreät nuoret, samoin kuin vihreät yleensäkin koostuu pitkälti jonninjoutotieteen maistereista tai semmosista, jotka sellaiseksi opiskelevat tai sellaisista, jotka haluavat joskus sellaisiksi opiskella. Yhteinen piirre suurelle osalle heistä on se, että heidän palveluksistaan ei ole kenellekään mitään hyötyä, eikä niitä tarvita. Heille täytyy siis rakennella suojatyöpaikkoja. Olen tästä kirjoittanut aikaisemminkin.

Kun ajatellaan, että vihreissä on paljon elatusta kaipaavia maistereita ja siihen hommaan opiskelevia, ja muistetaan, että elämme maassa, jossa virallinen koneisto ei kertakaikkiaan usko siihen, että ihmiset pystyvät ajattelemaan ja tekemään itseään koskevia päätöksiä ilman viranomaisia, huomaamme, ettei vihreitten ehdotus ole niinkään terveyspoliittinen, vaan työvoimapoliittinen. Tämähän tarjoaa loistavia työllistymismahdollisuuksia.

Ajatellaanpa, että ehdotus astuu voimaan. Asian tiimoilta täytyy lisätä viranomaiskoneistoa, joka valvoo asiaa. Mikäli päätös tulee voimaan, tullaan Helsingin opetusviraston alaisuuteen perustamaan Eettisen Kouluruokailun Osasto. Tärkeää on nimi eettinen, sillä se siirtää asian pois terveysviranomaisilta ja mahdollistaa sen, että tehtäviin paikataan sopivia yhteiskuntatieteitten maistereita, eikä esimerkiksi laitoskeittäjiä, jotka saattaisivat asiasta jotain ymmärtääkin.

Eettisen Kouluruokailun Osasto olisi henkilökunnaltaan suurinpiirtein seuraavanlainen:

EETTISEN KOULURUOKAILUN OSASTO

Hallinto:

1 x osastopäällikkö
1 x apulaisosastopäällikkö
1 x henkilöstönhallintapäällikkö
1 x toimistotyöntekijä (henkilöstöasiat)
1 x toimistotyöntekijä (osaston talousasiat)

Valvonta:

10 x eettisen ravitsemuksen valvoja
4 x erityisasiantuntija
2 x eettisen ravitsemuksen valvonnan koordinaattori
4 x kiertävä ruokailukuraattori
4 x keittiöhenkilökunnan asennevalvoja- ja kasvattaja

Tutkimus-, projekti- ja kehittämistoiminta:

1. Kasvisruokailu ja etiikka yleisesti

1 x projektipäällikkö
5 x projektityöntekijä

2. Myönteisen ajattelun kehittäminen kasvisruokailuun ala-asteikäisten keskuudessa

1 x projektipäällikkö
5 x projektityöntekijä

3. Myönteisen ajattelun kehittäminen kasvisruokailuun yläasteikäisten keskuudessa

1 x projektipäällikkö
5 x projektityöntekijä

4. Myönteisen ajattelun kehittäminen kasvisruokailuun lukiolaisten ja ammattikoululaisten keskuudessa

1 x projektipäällikkö
5 x projektityöntekijä

5. Myönteisen ajattelun kehittäminen kasvisruokailuun Helsingin kaupungin työntekijöitten keskuudessa

1 x projektipäällikkö
5 x projektityöntekijä

6. Projektien 2 – 5 seuranta- ja koordinoimisprojekti

1 x projektipäällikkö
5 x projektityöntekijä

7. Kasvisruokailua kohtaan esitettyjen negaatioiden löytämis-, tutkimus-, analysointi- ja valistusprojekti

1 x projektipäällikkö
5 x projektityöntekijä

8. Kasvisruokailu osana rasisminvastaista työtä

1 x projektipäällikkö
5 x projektityöntekijä

9. Eettisten kasvisruokavalintojen kehittäminen kansainvälisestä näkökulmasta

1x projektipäällikkö
1 x projektityöntekijä (Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kasvisruokakulttuuri ja siihen liittyvät eettiset valinnat ja kehittämistoimenpiteet suhteessa suomalaiseen koululaiseen)
1 x projektityöntekijä (Keski-Aasian kasvisruokakulttuuri ja siihen liittyvät eettiset valinnat ja kehittämistoimenpiteet suhteessa suomalaiseen koululaiseen)
1 x projektityöntekijä (Itä-Aasian kasvisruokakulttuuri ja siihen liittyvät eettiset valinnat ja kehittämistoimenpiteet suhteessa suomalaiseen koululaiseen)
1 x projektityöntekijä (Länsi-Afrikan kasvisruokakulttuuri ja siihen liittyvät eettiset valinnat ja kehittämistoimenpiteet suhteessa suomalaiseen koululaiseen)
1 x projektityöntekijä (Itä-Afrikan kasvisruokakulttuuri ja siihen liittyvät eettiset valinnat ja kehittämistoimenpiteet suhteessa suomalaiseen koululaiseen)
1 x projektityöntekijä (Keski- ja Etelä-Afrikan kasvisruokakulttuuri ja siihen liittyvät eettiset valinnat ja kehittämistoimenpiteet suhteessa suomalaiseen koululaiseen)
1 x projektityöntekijä (Keski- ja Etelä-Amerikan kasvisruokakulttuuri ja siihen liittyvät eettiset valinnat ja kehittämistoimenpiteet suhteessa suomalaiseen koululaiseen)
2 x projektikoordinaattori (edellämainittujen osa-alueitten kartoittaminen, tutkimustyö ja teoreettisen viitekehyksen luominen)

10. Liharuoka ja suomalaisen miehen väkivaltaisuus

1 x projektipäällikkö
5 x projektityöntekijä

11. Eläimet ystävinämme: karjaeläinten palauttaminen luontoon niille luontaiseen pesimis- ja lisääntymistoimintaan

1 x projektipäällikkö
5 x projektityöntekijä

Ja voilá (eiku anteeks kasvisöljyllá)! Näin ollaan palkattu 99 työntekijää tärkeän tuntuiseen virkaan. Ja tulee muistaa, että nämä ovat iäisyysvirkoja ja-projekteja, sillä edelleenkään se 15-vuotias Seppo Sönönen ei syö kouluruokailussa tarjottavaa biodynaamista parsaa, vaan menee lähimmälle mäkkärille ja tilaa Doubleshitburgerin tai Chickenfuckinnuggetsit tai mitä siellä nyt oikein myydäänkään (Hotelli Yrjöperskeleen tietämys näistä annoksista on perin vähäinen, koska meillä suositaan kotiruokaa).

Näin ollen tätä projektia ja hallinnon osa-aluetta voidaan jatkaa ikuisesti. Ja systeemi tuottaa myös selvää säästöä. Meinaten, kun kasvisruokaa ei syö kuin muutama sosiaalista elämäntuskaa kärsivä niittinaama, voidaan kasvisruokapäivien annoksista tehdä neljä kertaa pienempiä kuin liharuuista. Ja silti jää roskiin heitettävää. Nää vihreet ovat kerta kaikkiaan nerokkaita. Ei voi muuta sanoa.

PS: I don´t know, but I´ve been told, että jotkut vegaanit ovat niinkin uskollisia asialleen, että syöttävät lemmikkieläimillensäkin pelkkää kasvisruokaa. Toivottavasti tämä on vaan urbaanilegenda. Esmes kissalla kun on sen verran lyhyt suoli, että jos sille syötät porkkanan, se paskoo porkkanan, eikä ravintoa mirriin matkan varrella jäänyt. Kissa tarttee lihaa. Eikä eläimelle syöminen muutenkaan ole mikään filosofinen / eettinen / poliittinen valinta. Sillä on vaan nälkä, ja se tarttee ittelleen sopivaa evästä.

21 kommenttia:

YMTT kirjoitti...

Eikö monimuotoisuus olekaan hyve ruokapöydässä?

Habahoo kirjoitti...

Kiitos.

Nauroin niin että meinasi tulla housuun.

Tätä lisää.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitokset kommentoijille.

Poropoliisi: Monimuotoisuus on hyve ruokapöydässä. Meidänkin huushollissa syödään sikaa, nautaa, sika-nautaa (mainio eläin, mutta sen laatu on viime aikoina tipahtanut, suosittelen riistasäilykkeitä), kanaa, lammasta (tätä meillä syödään paljon), kalkkunaa, hirveä, kaurista, jänistä, rusakkoa, sorsalintuja, kyyhkystä, teertä, metsoa, pyytä, strutsia ja antilooppia sekä lenkkimakkaraa, grillimakkaraa, ryynimakkaraa, tapolaa, verilettuja ja niitä muutamaa muuta, mitä en muistanut tässä mainita.

Lisukkeena menee peruna, riisi, makarooni, hirssi (jotkut haukkuvat sitä ryssänruuaksi, mutta se on erinomainen lisuke, varsnkin riisin korvikkeena), pavut, tattari ja vaikkapa quinoa (etelä-amerikkalainen viljakasvi).

Niin että ihan monimuotoista meilläkin.

Mites teillä se työvoimapoliittinen projekti jakselee? Onnea ja menestystä hänelle.

Habahoo: Tätä tulee kyllä lisää. Siitä pitää huolen tietyt puolueet ja virkamieskoneistomme. Itse olen laittanut vaipat alle jo aikaa sitten.

Voimia eloon molemmille.

Tv. Ykä.

Dr. Doctor kirjoitti...

...paitsi jos eläinproteiini on Halal...

Paha Setä kirjoitti...

Kukin syököön mitä haluaa. Aikuisena tai 18v.aikuiseksi luokiltuna ihmisenä. Muuten toi vehreitten teksti on sitä samaa vihervasemmistoanarkiaa kuten tavallisesti. Maailma pelastuu/ilmastonmuutos loppuu=kunhan lihan syöntiloppuu.........

Yrjöperskeles kirjoitti...

Perskeles, ton halal-lihan minä ihan unohdinkin. Meni juttu uusiksi. Tässä asiassa tarvitsen varmaan oikeasti koulutetun maisterin neuvoja.

Ironmistress kirjoitti...

Todettakoon, että 30 leveysastetta etelämpänä on hyvin helppoa olla kasvissyöjä. Siellä kasvaa niin paljon kaikkea hyvää ja terveellistä, ettei liharuokaa kertakaikkiaan tarvitse.

Tässä ilmastossa kasvaa lähinnä vain kitkeriä ja pahanmakuisia juureksia, ja kaikki muu onkin sitten tuontitavaraa. Meidän leveysasteillamme on mielekkäintä syödä eläinkunnan tuotteita siksi, että niistä saa terveellisempiä ja monipuolisempia aterioita kuin pelkistä kasviksista, joista tässä ilmastossa syntyy lähinnä noppasoppaa ja kesäkeittoa. Kasviksien kypsentäminen on vihoviimeinen idea, se tuhoaa ravintoaineet. Kasvikset kannattaa mieluummin wokata, friteerata tai höyryttää.

Meidän perheessämme on skipattu peruna, pasta, riisi ja pullamössö kokonaan pois, ja syömme lähinnä kalaa ja tuorevihanneksia. Kalan syöntiä tulisi suosia - se on terveellistä. Mitä vähemmän hiilihydraatteja, sitä hoikempana pysyy. Ja pakko ne protskut on jostain saada, sanoivatpa viherpiipertäjät asiaan mitä tahansa.

Anonyymi kirjoitti...

PS. Urbaanilegenda, kissalle porkkanaa...

Suomen "Myyttienmurtajat" eli VIHREÄT, ovat jo murtaneet tuon myytin...ohjeet löytyy tuolta

http://www.vihrealanka.fi/teemat/mita-ruuaksi-vegaanin-lemmikille

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitokset Anolle kommentista ja linkistä. Minä kyllä aattelin, että kyseessä on urbaanilegenda. Toisaalta Pahkasika-lehtikin lopetti ilmestymisensä, kun jätkät tuumivat, että todellisuus menee yli mielikuvituksen.

Edelleenkin mielipiteeni on, että eläimelle syöminen ei ole mikään filosofinen / eettinen / poliittinen valinta.

Lihaa kissille ja koiralle. Piste.

YMTT kirjoitti...

YP: Perhana, tuli ihan nälkä tuota listaasi lukiessa. :)

Tytär voi hyvin. Voisin kai siteerata Hynysen Jounia ja todeta:

Lapsihan on selvästi tullut isäänsä. Penska kuolaa, paskoo housuihinsa ja huutaa niin ettei sanoista saa mitään selvää. On se perinyt isältään muutakin - nimittäin hyvät unenlahjat.Että tällaista meidän perheessä..

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Poropoliisille. Hynysestä en tiedä, kun itse progemiehiä olen, mutta toivotan tyttärellesi äärimmäisen menestyksen täyttämää elämää ja muulle perheelle tietysti samoin.

Alumiinitaivas kirjoitti...

Tässä ehdotuksessa on persieestä lähinnä nimenomaan se, että mitä todennäköisimmin se johtaisi juurikin isännän kuvaamaan byrokratiaan.

Itse ehdotus on oikean suuntainen. Nämä 15-vuotiaat, joista huomattava osa elänee satavuotiaiksi, nimittäin hyvin todennäköisesti joutuvat elämään suuren tai suurimman osan elämästään maailmassa, jossa ruoan tuotantokustannukset ovat nousseet kattoon öljyn ja fosfaattien kallistuessa, sekä osan jatkuvasti pienenevästä viljeltävästä pinta-alasta mennessä biopolttoaineille ja muille teollisuuden raaka-aineille. Tässä maailmassa liha on (jälleen) ylellisyystuote, jota syödään kerran viikossa. Voisi olla hyvä jo nuorena siihen oppia.

Tämä ei ole mielipide vaan väestöennusteisiin ja luonnonvarojen kuten hedelmällisen viljelymaan ja kalakantojen tuhoutumislaskelmiin perustuva todennäköinen skenaario. Itse asiaan ja noihin laskelmiin jonkin verran työn puolesta perehtyneenä sanoisin, että tämä on "optimistisista" skenaarioista se todennäköisin.

Ekologit ovat toki siitä samaa mieltä, että yksinomainen kasvissyönti ei ole edes tehokkuuden saati terveellisyyden kannalta se fiksuin elintapa (elukat kun syövät ihmiselle kelpaamatontakin kamaa) mutta nykyisen kaltainen lannoite- ja energiarohmu tehotuotanto ei vain ole kestävällä pohjalla.

Tästä tähän jatkaen,

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Alumiinitaivaalle ja kiitos kommentista. Tuohon esittämääsi suuntaan voidaan hyvinkin olla jossain vaiheessa menossa, ja suurin mörkö asiassa on holtiton väestönkasvu.

En vaan ymmärrä tuota vihreitten linjaa, että kun Afrikan väestökattila kiehuu yli, ei ratkaisuna ole suinkaan väestönkasvun vähentäminen, vaan ylijäämän kuskaaminen Eurooppaan.

Tää tuorein vihreitten ehdotushan ei vaikuta yhtään mitään yhtään mihinkään, vaan on enemmänkin tätä "jeesustelen, siis olen"-meininkiä.

Morsum kirjoitti...

Ehdotus ei ole ollenkaan huono, sillä se kyllä kuuluu meille kaikille mitä tässä maassa asuvat suuhunsa tunkevat, tai keuhkoihinsa vetävät. Epäterveellisesti syövät kun vievät enemmän veroja suuremmalla todennäköisyydellä kuin terveellisesti syövät.

Mitä foorumeita on seurannut niin ilmeisen selvää on se, että monet vastustavat ehdotusta siitä syystä että se tulee vihreiltä, sekä siksi, koska tuossa mainitaan sana "kasvis."

Koulussa syödään varsin usein kasvisruokaa, sitä vain ei kutsuta sillä nimellä. Ovatpa vielä kohtalaisen suosittuja ruokia. Olisikin ollut järkevämpää jättää tuo "kasvis." sana pois, niin kritiikkiä tulisi paljon vähemmän. Ihan puhdas ja kyseenalaistamaton fakta kuitenkin on, että Suur-Suomessamme syödään liikaa lihaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tämä nyt oli faktana kirjoitettu mielipide. Vaan julkaistaan pois.

Alumiinitaivas kirjoitti...

Tervehdys taas isännälle.

Näinhän se on, että väestönkasvu se on tässä säveltäjänä ja järjetön tehotuotanto sovittajana kohta kuultavassa jenkassa "kusessa ollaan."

Ja sitä soitetaankin oikein isolla orkesterilla sekä patarumpujen kera, pelkään ma.

Vihreiden ja muiden poliitikkojen linjana vaan tuntuu olevan, ettei ole mitään järkevää linjaa ennen kuin on ihan välttämätön pakko, eikä vielä sittenkään. Vasen käsi tekee yhtä ja oikea toista.

Eli jeesustelua.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Jep. Tuohon ei lisättävää.

PT kirjoitti...

Pitäis lähettää nämä viherhihhulit Etelä-Amerikkaan kritisoimaan sikäläistä meininkiä. Argentiinassa esimerkiksi pistetään vuosittain 68kg pihvilihaa poskeen per capita (~3-4 kertaa enemmän kuin Euroopassa). Sinne kun menevät haukkumaan paikallista kulttuuria, niin vastaus voi olla vähän vihaisempi kuin mihin on vasemmistolaisessa Euroopassa tottunut.

Itse en koskaan lopeta lihan syöntiä oli se sitten miten tahansa epäeettistä, epäterveellistä tai mitä tahansa. Riittävä syy jatkaa lihansyöjänä on yksinkertaisesti se, että liha on niin penteleen hyvää.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys ja kiitokset PT:lle. Liha säilyy myös meikäläisen lautasella. Se kun on oikeesti hyvää.

Rautaparta kirjoitti...

Ei muuten ole urbaanilegenda se, että jotkut syöttävät eläimilleen vegaaniravintoa riippumatta siitä, mitä eläin luonnontilassa söisi.

Erik kirjoitti...

jotkut syöttää vegaani"ruokaa" jopa vauvoille:

http://www.nytimes.com/2007/05/21/opinion/21planck.html