perjantai 15. toukokuuta 2009

VÄÄRÄ OTSIKKO

Näin alkuun lukijalle: allekirjoittaneen mielestä ihmisiä ei saa töniä. Ei isoja eikä pieniä. Semmonen on hullun touhua. Tönimistä rankempi väkivallankäyttö on tietysti vielä hullumpaa.

Sitten asiaan. Saska Saarikoskihan se kehui hiljattain Pressiklubissa, että Helsingin Sanomilla on tämmönen valistustehtävä tavalliseen kansaan nähden. Nähtävästi idea on se, että HeSa suojelee ihmisiä ajattelemasta vääränalaisia ajatuksia. HeSa myös määrittelee sen, minkälaiset ajatukset ovat vääriä.

Torstaina HeSa toimi opetustehtävänsä mukaisesti, ja otti ykkösuutisekseen sen, että 8-vuotias somalityttö on tönäisty rautatieasemalla nurin aikuisen, mahdollisesti suomalaismiehen toimesta.

Onko tämän uutisoinnin opetuksellinen tehtävä valistaa, että alaikäisiin kohdistuva lieväkin väkivalta on anteeksiantamatonta ja se on armotta tuomittava? Saattaa olla niin. Mutta en usko. Sillä viime vuoden puolella useat alaikäiset tytöt joutuivat Itä-Helsingissä nimenomaan somalityttöjen taholta kohdistuvan, huomattavasti raaemman väkivallan kohteeksi. Muitakin esimerkkejä tiettyjen väestöryhmien alaikäisiä kohtaan suorittamasta väkivallasta on, mutta otetaan asia tyyliin yksi tapaus vastaan yksi tapaus.

Jos HeSan opetustehtävään kuuluu yksiselitteinen alaikäisten suojelu väkivallalta, olisi uutisointi suomalaistyttöjen rääkkäämisestä ollut luonnollisesti vielä suurempaa. Väkivallan uhrien kasvoja oltaisiin esitelty lehdessä ja oltaisiin etsitty myös naapurustosta ihmisiä antamaan lausuntoja kohtaamastaan samantyyppisestä väkivallasta. Aivan niin kuin tuoreessa tapauksessa tehtiinkin

Mutta Helsingin Sanomia ei asia kiinnostanut.

Yhteen lapseen kohdistuva lievä väkivalta herätti Helsingin Sanomissa suuren mielenkiinnon. Useaan lapseen kohdistuva raaempi väkivalta ei herättänyt Helsingin Sanomissa minkäänlaista mielenkiintoa.

Mitä Helsingin Sanomat siis haluaa opettaa? Asia jää itselleni epäselväksi, enkä itse rupea lehden puolesta ajattelemaan. Ehkäpä he sitten asiasta meitä joskus valistavat.

Vaan sen voisin todeta, että otsikko jutussa oli väärä. Oikea otsikko voisi olla vaikka tämä:

”Helsingin Sanomien toimituksessa saatiin tuhansia pieniä. Vuosia etsitty rasistinen väkivallanteko on nyt ehkä löytynyt. Oikeaoppisille toimittajille luvassa oikeaoppista työtä ainakin vuodeksi eteenpäin”.Vaikeaa oli Vietnamissakin, mutta suomalaisten raakuudelta ei säästy kukaan.

4 kommenttia:

Jukka Aakula kirjoitti...

Purit sanoiksi mitä minä en osannut.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Jukalle. HeSan jeesustelu alkaa kiistatta tympiä.

Ari Laakso kirjoitti...

Niin. Ykä osui tapansa mukaisesti asian ytimeen. Hesari noudattaa tarkasti parhaita neuvostojournalismin perinteitä.
Eikä tarvitse ihmetellä miksi. Riitti kun katsoi eilen 15.5. Pressiklubiohjelmaa, jossa koolla olivat Ruben Stiller, Saska Saarikoski, Kaarina Hazard ja raiskauksista huolestunut feministi Anna Kontula (vas). Oli hauska huomata millainen pakkomielle esimerkiksi Halla-ahosta on tullut Saskalle. Jussin nimi piti mainita, vaikkei Jussin esillä pitämiä teemoja käsitelty lainkaan !

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Arille. Kiistämättä Jussi alkaa olla tietyille piireille samassa asemassa kuin Belsebuupi inkvisitiolle. Yks komeimpia kunnostautujia oli tämä Tommi Lievemaa. Siitä enemmän Kullervon blogissa.