sunnuntai 5. tammikuuta 2014

ONNITTELUT PIKKULEIJONILLE

Olikohan se Hommaforumilla moderaattorina toimiva Junakohtaus joka aikanaan totesi, että suomalaiset ovat melko hyviä kaikessa, mitä tehdään kypärä päässä.

Pitänee paikkansa. Lisäisin siihen sen, että suomalaiset ovat myös varsin hyviä silloin, kun ei ole mitään menetettävää. Vuosi sitten oli junnujen lätkän mm-kisoissa ihan hemmetin hyvä joukkue. Odotukset olivat kovat. Lopputuloksena oli putoaminen pudotussarjaan ja se kuuluisa tuulen huuhtoma perse.

Nyt taas ei pitänyt olla mitään saumaa. Vaan kuinkas kävi. Semifinaalissa Kanadaa kuokkaan 5-1. Koska suomalaiset ovat pistäneet Kanadaa lätkässä kuokkaan 5-1?

Ja sitten tuo upea maailmanmestaruus. Vaikka erotuomaritkin yrittivät avittaa Ruotsin suuntaan.

Ja sitten se mahtava tunne, että ruotsalaisilla on niin onnettomat kirosanat, että kun niitä oikein vituttaa, niin niitten on pakko lainata suomalaisilta.


Onnittelut pikkuleijonille. Ja myös hatunnosto koville ruotsalaisille kiekkoilijoille.

21 kommenttia:

Tom Kärnä kirjoitti...

Että mä vihaan urheilua!

Kumitonttu kirjoitti...

Ruotsi kaatui ilmeisesti liian koviin ennakkosuosikin paineisiin. Nyt jos miettii, että moni vanhempi asettaa kanssa ehdoksi lapsensa saamalle rakkaudelle sen, miten hyvin tämän tulee menestyä koulussa, harrastuksissa tai jossain muussa asiassa, niin olemme loppiaisen kunniaksi kytkeneet tuon hienon hoki-saavutuksen tavalliseen arkielämään :)

Ja hienosti pelasivat myös lentismiehet!

Korppi on oikeus kirjoitti...

Nämä jutut ovat kyllä semmoista mannaa, ettei mitään rajaa. Antaa myös uskoa Suomen menestykseen tulevaisuudessa, kun junnutkin tällä tasolla pelaavat.

Harmi kyllä, että maikkari pistää tämmöiset maksullisten palvelujen taakse, joten en matsia varsinaisesti nähnyt. No, ainahan voi onneksi tehdä vanhan ajan malliin, joten kuuntelin ottelun nettiradiosta. Mutta vaikea sanoa esimerkiksi tuomaripelistä mitään, kun en touhua varsinaisesti nähnyt. Kommenttien perusteella kuitenkin tuli Suomelle ainakin pari jäähyä todella heppoisin perustein. Onneksi oikeus voitti.

Ja tämä Expressenini perkele -otsikko oli oikein sydäntä lämmittävää. Kyllähän siinä roimasti enemmän iskua on, kuin jos siinä lukisi "Va fan tre kronor?"

Koska suomalaiset ovat pistäneet Kanadaa lätkässä kuokkaan 5-1?

Suomi voitti Kanadan 5-0 vuoden 2006 A-sarjan mm-kisojen pronssiottelussa.

Castor kirjoitti...

Sääliksi käy ruotsalaisia, kun joutuvat kuulemma nyt turvautumaan kriisiapuun. Koville ottaa!

Ironmistress kirjoitti...

Hmm. Kypärä päässä?

Sodankäynti
Lentäminen
Jääkiekko
Rakennustyö
Ralli
Mäkihyppy
Alppilajit ja freestyle
Kendo
Moottoripyöräily
Formula 1

jne. Kaikissa suomalaiset ovat pärjänneet vähintäänkin erinomaisesti.

Tuleeko jollekulle vielä mieleen muita kypärälajeja tai -töitä?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Tom Kärnälle, Kumitontulle, Korppi on oikeudelle, Castorille ja Ruukinmatruunalle. Kun tuota uutisointia on tullut seurattua, niin Ruotsissa on oltu kyllä huonoja häviäjiä ihan pitkän kaavan mukaan. Kumiksen maininta lentopallosta pitää paikkansa, sillä jätkät pääsivät mm-kisoihin ja se on hieno saavutus se. Korppi on oikeuden puolesta harmittaa se, että sulta jäi huomaamatta että Sub näytti matsin suorana ja ilmaiseksi.

Tom Kärnä: Makuasia. Lienee turha kiistellä.

Ruukinmatruunalle voi lisätä vielä palomiehen, kaivosmiehen ja metsurin. Tosin motohan se niitä metsurin hommia nykyisin hoitaa.

Tom Kärnä kirjoitti...

Kävin tänään kahden tutun naisen kanssa Pähkinärinteen parhaassa kapakissa. Nämä puhuivat melkein koko ajan urheilusta. Että pisti vihaksi!

Totta kai urheilun vihaaminen tai urheilusta pitäminen on makuasia. Sääli vain minun kannaltani, että normi-ihmiset taitavat urheilun seuraamisesta pirusti tykätä.

Becker kirjoitti...

Piru kun sattui tulemaan vieras kylään, enkä kehdannut raahata telkkarin ääreen. Oli muuten ruotsalainen.....
Tyypillistä svenne meininkiä. Ennen matsia järkätään limusiinit ja kapakat ja ties mitä, sitten tulee turpaan ja alkaa senpäiväinen valitus ja itkuntuherrus. Todellakin, svenne on aina ollut huono häviämään. Ja tuttuun tyyliin oli ammattiauttajat paikan päällä hoivaamassa näitä poloisia.

Juttelin yhden paikallisen kanssa, joka on kouluttautumassa upseeriksi. Sodasta ja tappamisesta ei puhuta mitään, vaan HBT-kysymykset ja dialogi ovat etusijalla. Ylempiä naispuolisia upseereita halataan lippaan vetämisen sijasta. Kaverilla meinaa loppua mielenkiinto totaalisesti, ja harkitsee vakavissaan uran vaihtoa valmistumisensa jälkeen.
Oli kyllä sellainen keskustelu,
Että alkoi hirvittämään, sillä tuo kulttuurimarksistinen syöpä on jo levinnyt armeijaankin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kärnän Tomille ja Beckerille & kiitos kommenteistanne.

Tom: Enhän minäkään urheilua kovin aktiivisesti seuraa. Kun en katso juuri telkkariakaan. Tämmösiä turnauksia on kiva kattella ja jännittää Suomen puolesta. Melkoista draamaahan ne ovat. Se on tietysti totta, että jos lähdetään kuppilaan ottamaan mukista ja tiedetään, että yksi porukasta ei välitä urheilusta ensinkään, niin pitäis ehkä muistaa, että onhan niitä muitakin puheenaiheita maailmassa. Vähän sama ilmiö, kuin silloin kun nuoret (no, joskus vanhatkin) jätkät intoutuvat inttimuisteluihin, vaikka paikalla on naisia. Ei ne inttimuistot naisia kiinnosta.

Becker: Joo, mitä olen seurannut, niin sveduissa on nyt nillittäminen huipussaan. Mutistaan, että kyllä me oltiin parempia ja Suomi voitti paskamaalilla, vaikka se Ristolaisen maali oli upea yksilösuoritus, jossa svedut vietiin sinne kuuluisalle kebab-kioskille. Voisiko todeta niin, että Ruotsi on maa, jossa on sadan vuoden jääkiekkokulttuuri, mutta jossa ei vieläkään tajuta, että vain maalit lasketaan. Ainakin silloin, jos Ruotsi häviää.

Tuo, mitä kerroit Ruotsin armeijasta pistää kyllä kivekset kutistumaan rusinaksi. Seurailen näitä puolustusasioita jonkun verran, ja olen siinä käsityksessä, että Ruotsin tykistön vahvuus on 24 putkea. Siis 24 putkea. Ei kahta patteristoa. Ammu siinä keskityksiä sitten. Ammutaanko Skåneen vai Norrlantiin?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Ja laitetaanpa sitten vielä maalikoosteet:

Suomi – Kanada 5-1:

http://www.youtube.com/watch?v=MeIhClN3yfk

Ja Suomi – Ruotsi 3-2, luonnollisesti SVT:n selostuksella:

http://www.youtube.com/watch?v=zs4gYYhvrik

Anonyymi kirjoitti...

Nämä lätkämestarit osasi muuten olla julkikännäämättäkin kotiin palatessaan. Saisi wanhempi polvi ottaa oppia.

Becker kirjoitti...

Ykä, ei yhtäkään tykkiä ole Ruotsin armeijalla käytössä. Ruotsilla on kaksi tykistopataljoonaa, jonka kaikki haupitsit on Boforsilla uudistettavana, ja se uudistutyö on kesken. Yksi Archeri on jossain hallissa, mutta se on ampumakiellossa. Ennenkuin liikkuvalla alustalla olevat uudistettavat haupitsit saadaan takaisin, niin tykkejä ei ole käytössä ainakaan juuri tällä hetkellä tietojeni mukaan.

Viime kesänä esimerkikiksi rannikkojääkärit olivat tiiviisti maissa johtuen siitä ettei rynnäkköveneille ollut kuskeja.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Beckerille & kiitos kommenteistanne.

Ano: Oliskos junnuja vähän varoitettu Pasi Nurmisen ilmaveiveistä? Mainio maalivahti muuten, eikä valmentajanakaan huonommasta päästä.

Becker: Nej men för helvete. Ja venäläiset pääsivät lentelemään Ruotsin alueelle kaikessa rauhassa, kun hävittäjälentäjät oli vapaalla. Ruotsilla loi vielä 1980-luvulla hyvin vakavasti otettavat puolustusvoimat. Suomikin on sinänsä vähentänyt tykistöä, mutta raskasta aseistusta raskaat kranaatinheittimet mukaan lukien on kumminkin käsittääkseni ainakin sen tuhannen putkea.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Juu.
Ei oo ruottalaisilla ollu raskaita pyssyjä vähään aikaan (olikohan 2012-).
Jostain ruotsalaisesta upseeris-lehdestä luin, notta harjoottelevat nykyään Norjalaisten tykeillä.

Norjalaisillekin oli tulossa noita Archer:eita joku 24 kpl, mutta eivät näköjään ehtineet valmistua ajoissa (http://en.wikipedia.org/wiki/Archer_Artillery_System)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys VNV: Ei muuta kuin synkemmäksi menee ruotsalaisten osalta. Pitäisköhän Viron lahjoittaa Ruotsille Suomen aikanaan lahjoittamat 105 H 61-37 haupitsit vuorostaan ruotsalaisille harjoitustykeiksi?

Noista Archereista tuli mieleen, että kyllähän suomalaisestakin tykistöstä suurin osa on vedettävää kalustoa ja telatykistöä on vähänlaisesti ja sekin alkaa pikkuhiljaa vanhenemaan. 1990-luvullahan telatykistöä oli tarkoitus ostaa lisää, mutta homma sitten peruuntui.

Anonyymi kirjoitti...

Pikku-jellonilta aivan loistava temppu! Voitto altavastaajan asemasta ja vastoin tuomaristonkin tahtoa. Uutta uskoa äijälätkän tulevaisuudelle antaa tämä.

Vaan tykkilöistä: Meillä oli vielä 90-luvun puolivälissä kenttätykistön kanuunoita&haupitseja yli 3500 putkea plus satakunta raketinheitintä sen päälle. Raskaita kranaatinheittimiä oli tuolloin yli 2000 putkea.

Paljon on karsittu (ja valitettavasti karsinta jatkuu) mutta kenttätykkejä ja RsKrh:iä löytyy yli 2000 kpl. Näiden lisäksi RSRAKH (MLRS) ja 122 RAKH 89:t joita yhteensä yli 60 lavettia.
Eli epäsuoran voimassa löytyy.

Mikäli Viro lahjoittaisi 105H61-37:t ruotsalaisille niin silloin kyseinen tykkimalli tekisi täysympyrän sotareissullaan. Se kun on alunperin Boforsin mallia 37 (lisenssivalmistus Suomessa sotavuosina), ne uudelleenputkitettiin 1961 vuoden jälkeen ja lahjoitettiin Viroon 1990-luvulla. Samoin se toinen virolaisten tykkimalli (155FH77) on alunperin Boforsin valmistetta. Näitä eestiläiset saivat sekä Ruotsista että Saksasta.

-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Taisteluvälineupseeri. Ilahduttavaa, että niitä putkia vielä noinkin paljon on. Eikös meillä ole vieläkin läntisen Euroopan suurin tykistö. Telatykistöä saisi tietysti olla enemmän. Tykeistä käsittääkseni ainakin 152-milliset menivät sulattoon ja 130-milliset taitavat olla menossa. BM21-raketinheitinkin poistui.

Minun ymmärtääkseni nuo 105-milliset olivat vielä mukana sota-ajan kokoonpanossa aina siihen saakka, kunnes Itä-Saksan varastoja alettiin ostaa tyhjäksi silloin 1990-luvulla.

Noihin raskaisiin raketinheittimiin vaan ei taida olla kovin kummoisesti tuota ampumatarviketta. Rypäleammuksia ei ole ainakaan.

Onko sinulla muuten käsitysti siitä, että ovatko ne pv:n uudet AMOS- ja NEMO-systeemit oikeasti käyttökelpoisia, vai ovatko ne pelkkää hypetystä?

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa euroopassa vain Venäjällä olla enemmän epäsuoran arsenaalia kuin suomalaisilla. Jahka svea-mammas pojkar saavat Archer-projektinsa valmiiksi, on heillä kokonaista 24 tykkiä.

152H -kalusto meni Stenan pataan, mutta yksi patteristo 152K89 Giatsint -tykkejä meillä on vielä. Telakanunoita samassa kaliiperissa myöskin. 122H63 ja 122TelaH91 -haupitseja, 130K54, 155K83, 155K83-97 ja 155K98 -kanuunoita löytyy sen viitisen sataa yhteensä. 130K54 kai menee seuraavaksi poistoon (vaikka oikeammin pataan joutaisi kotimainen 155K- kalusto...). 105H -kalusto oli varauksessa aina 1998 asti (kaikki tykkimallit peruskorjattiin ja niihin porattiin ns. nato-panoskammio) mutta varuskuntien sekä varikoiden lakkauttaminen aiheutti tilanpuutetta ja ko. tykkimallit saivat tappotuomion.

MLRS-kaluston a-tarviketilanne on suoraan sanottuna surkea: muutama ATACMS ja AT2-raketti ja thats it. Niille on kehitetty 122 sisäputkipakka eli ne ampuvat samaa tulitikkaa kuin 122RakH89 aseetkin.

Nemo pelittää, mutta Amos sucks. Liian painava asejärjestelmä ja se ihme himo koettaa sovittaa kaikki aseet Pasien katoille kun helpommalla pääsee konttiratkaisuin tai käyttämällä kuorma-autoa aselavettina (vrt MTO85).

Toivottavasti selvensi tilannetta?

-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Taisteluvälineupseeri, ja kiitokset. Avitti tiedonnälkään. Mutta noista suomalaisista 155-millisistä kysyisin vielä. Kun niistä olen lukenut melko kyistä palautetta muualtakin. Silloin kun itse olin intissä, niin tiedettiin, että niitä 155K83-kanuunoita on tulossa. Mutta ei me niitä edes nähty. Meitä koulutettiin 122H63 ja 130K54-kalustolle ja Lapissa oli kalustona se 150-millinen Hitler-haupitsi sekä ihan oikeesti se 76-millinen ikivanha haupitsi. Sodasta oli jäänyt kranaatteja.

Mikä siinä 155-millisessä kotimaisessa mättää?

Ja mitä tulee noihin raskaisiin raketinheittimiin, niin onhan se totta, että pelkkä ase on suhteellisen hyödytön, jos siihen ei ole mitään, millä ampua. Ovathan ne tosin Horneteihin ostamassa niitä JSSAM-ohjuksia.

Anonyymi kirjoitti...

155K on hieno tykki paperilla ja laboratoriossa, mutta kun tykkihallin ovi avataan ja ulkoilma pääsee kietoutumaan putken ja lavetin ympärille niin tapahtuu kummia. Loppuu kaikki luvattu ja alkaa tuskainen työ tykin ampumakunnossa pitämiseksi.

Lavetti on hyvä (Vammaksen kokemus tiejyristä yms näkyy) ja sen päälle olisi hyvä istuttaa esim 130K54 tykki (jonka lavetti on kaamea). Mutta tokko näin käy. Ennen helvetti jäätyy kuin suomi-insinööri tunnustaisi virheensä.

-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Taisteluvälineupseeri ja kiitos tiedosta. Sääli sinänsä. Paperilla vaikuttaa soivalta vehkeeltä. Siitä 130K54:n lavetista muistan, että ei sen kanssa räplätessä ainakaan kylmä tullut. Tietysti mullahan rupee noista inttiajoista olemaan jo kolmekymmentä vuotta.