maanantai 13. tammikuuta 2014

YKÄN SYNTINEN SAVOTTA

Tapahtumapaikka: Pinnanmaan maakunta, Huitsinnevadan Örnätjärvi

Tapahtuma-aika: Joskus lähitulevaisuudessaElettiin tammikuuta. Örnätjärvi oli peittynyt paksuun lumipeitteeseen. Niin oli tietysti käynyt Perskeleittenkin tontilla. Niinpä Ykä oli pistänyt hihat heilumaan, tosin jättäen ne pakkasen vuoksi käärimättä niin kuin sanonnan mukaan olisi voinut tehdä. Ensiksi Ykä oli harrastanut syrjäseudulla asuville niin tuttua luovaa työtä ts. kolannut pihan puhtaaksi. Sen jälkeen olikin aika mennä liiteriin. Pelkällä korvallakin kuunneltuna vaikutelma olisi ollut varsin kotoinen. Isokokoisten saappaitten narskunta lumessa, ping-ääni kun Ykä nykäisi salvan irti, liiterin oven sävykäs narahdus ja sen jälkeen seuraava ähkäyksien, urahtelujen ja ajoittaisten kannustusvoimasanojen säestämä halkeavien puitten pauke.

Ykä naputteli halot ja täytti niillä telineen. Aina halon halkaistuaan hän totutun tavan mukaan napsautti halonpuoliskoja vastakkain. Ne päästivät mukavan kuivan kalahduksen. Sitten hän hakkasi vielä pari halkoa pienemmiksi syttypuiksi. Koska oli kiireetön vapaapäivä, hän vielä veisteli muutamat kiehiset ja laittoi vielä telineeseen päällimmäiseksi valmiista kasasta ottamaansa kuivaa tuohta. No joo, kyllä näillä kelpaa pesä lämmittää, tuumasi Ykä, asetteli karvahatun paremmin päähänsä, sulki liiterin oven, pani palamaan Voimasavuke Bostonin ja alkoi tepastella taloa kohti aivan erinomaisen hyvällä tuulella. Kohta olisi tarjolla aina niin kodikasta tulen rätinää.

Talon pihaan saavuttuaan hän huomasi, että tontille ajoi poliisiauto. No mikäs erinomainen niillä nyt on? Taasko ne tulee niistä pyssyistä nillittämään? Viran puolesta tietysti, kun hallintokeskuksesta on tullut taas joku asiaa hoitava innokas virkamies paikalle. Totta kai ne tietää, että ne virallisesti varastetut pyssyt ovat edelleenkin välikatossa jemmassa niin kuin ne on jo vuosia olleet. Siellähän ne on jemmassa konstuilla itselläänkin.

Poliisiautosta nousi kaksi poliisia ja yksi siviili. Poliisit olivat Ykälle kovasti tuttuja. Köyriäinen ja Lärvänder, vanhempia konstaapeleja molemmat. Järkeviä ja asiallisia miehiä. Siviilipukuisesta naisesta taas suorastaan löyhkäsi jotakin, joka paljasti naisen kärsänsä ihmisten asioihin tunkevaksi virkahenkilöksi. Mitähän helvettiä ne taas on keksineet? Kun on poliisisaattuekin mukana, niin tästä ei taida sakoilla selvitä. Vaikken vielä edes tiedä, että mitä sitä on taas tullutkaan tehtyä.

- Terve, Ykä, totesi Köyriäinen ja kävi kättelemässä. Näin teki myös Lärvänder. Kärsänsä ihmisten asioihin tunkeva virkahenkilö seisoi poliisien takana naama ruotsalaisen hapansilakan hajun näköisenä.

- Kuule Ykä, tota noin, näin alkuun, et viittis panna tota halkotelinettä viis metriä kauemmas itsestäsi ja jos samalla otat tuon puukon pois völjystä ja jätät sen siihen telineeseen.

Ykän hartioitten yläpuolella leijuva kysymysmerkki oli sen verran selkeä, ettei varsinaista kysymystä tarvinnut esittää. Lärvänder selitti:

- Niin katsos Ykä kun tää on tämmönen täysin tapauskohtainen juttu. Ei sinua väkivaltaisena pidetä. Tää vaan johtuu siitä, että tuo meidän mukanamme oleva virkahenkilö on ympäristömoralisointi- ja yleisjeesusteluministeriöstä ja katsos kun…

- Jaa no kyllähän minä siinä tapauksessa ymmärrän, totesi Ykä, vei halkotelineen kerralla kahdenkymmenen metrin päähän, jätti siihen myös puukkonsa ja käveli takaisin todeten vielä, että täysin ymmärrettävä varokeino ja tajuan nyt myös poliisisaattueen. Näissä vierailuissa kun aika ajoin alkaa toi ohimosuoni tykyttää, niin kuin epäilemättä tälläkin kertaa. Aihe on vaan vielä epäselvä, mutta epäilemättä se hetken päästä selviää.

Mukana tullut nainen esittäytyi:

- Olen kärsänsä ihmisten asioihin tunkeva virkahenkilö Anni-Inkreetta Läärälä-Nälvén ympäristömoralisointi- ja yleisjeesusteluministeriöstä ja asiani koskee tekemiänne ympäristöverotusrikoksia, joihin…

- Jos kyseessä on se pakolla ja kysymättä asennettu pienhiukkassuodatin, jonka revitytin huuthelvettiin, niin minä olen kyllä maksanut siitä sen viidentuhannen euron rangaistusveron. Mulla on siitä kuitti ja sen pitäisi kyllä näkyä teidänkin kirjoissa, kansissa, biteissä ja pilvipalvelimissa.

- Ei kyse ole siitä. Se asia on kyllä aivan kunnossa. Miksi te muuten poistitte sen suodattimen?

- Kun se aikaan sai pienhiukkasia. Taloon sisälle. Eikä ihan vähän saanutkaan. Kun kerran minäkään en sisällä tupakoi, niin ei sitä parane tehdä uuninkaan.

- Jaa. Henkilökohtaisesti en kyllä ymmärrä, että joku laittaa lyhytnäköisesti henkilökohtaisen mukavuutensa globaalin ilmastovastuun edelle, mutta tämän asian te olette kyllä hoitaneet. Jatkossa siitäkin tulee sitten tietysti vuotuinen rangaistusvero, mutta tämä tapaaminen ei liity siihen.

- Vaan mihinkäs se sitten liittyy?

- Kyseessä on ympäristöverorikosta koskeva asiaan valtuutetun viranomaisen suorittama tutkinta-, tuominta- ja rangaistustilaisuus, joka suoritetaan voimassaolevan virkamiesasetuksen mukaisesti. Tilaisuudessa tehtävät rangaistuspäätökset ovat lopullisia, eikä niistä saa valittaa.

- Mikä helvatun virkamiesasetus? Siis tiedänhän minä, että ne vastaavat nykyisin eduskunnan säätämiä lakeja, mutta en minä tämmösestä ole mitään kuullu.

- Asiasta on kyllä aivan selvä ilmoitus ministeriön ilmoitustaululla, josta sen jokainen olisi halutessaan voinut lukea. Ilmoitus piti mennä myös Viralliseen Lehteen, mutta ohjelmistovian takia se myöhästyi.

- Niinnotta ohjelmistovian. Minäpä alankin jo aavistaa tilaisuuden luonteen ja sen perustavat syyt. Anskuma ensin kohentelen housujani, että pystyn sitten kaivamaan kuvetta oikein kunnolla. No niin, alotellaanpa sitten.

- Käytättekö puuta talonne lämmittämiseen?

- Metka kysymys. Mitähän varten tuo täysi halkoteline tuossa mahtaa olla?

- Mistä olette hankkineet käyttämänne puut? Kehotan vastaamaan rehellisesti, sillä mikäli teidän huomataan jälkeenpäin valehdelleen, siitä seuraa hyvin tuntuva rangaistus.

- Puut hankitaan pääosin metsästä.

- Älkää viisastelko.

- No tuolta Kutvosen mailtahan minä. Se kun teki isot hakkuut. Minä keräsin latvukset ja sitten muutaman vanhemman tuulenkaadon.

- Ja paljonko näitä puita on?

- No semmonen kakstoista kuutiota ehkä. Mene itte laskemaan jos et usko. Onhan niitä jonkun verran tietysti tullu jo poltettuakin.

- Itsekö teitte varsinaisen työn?

- No itse. Keräsin puut mettätien viereen, sitten ne tuotiin Pöntisen traktorilla tänne tontille ja minä sitten sahasin ja pilkoin puut ja pinosin tuonne liiteriin.

- Käytittekö moottorisahaa?

- Totta kai. En kai minä niitä pokasahallakaan ruvennut. Siinä olis mennyt ikä ja terveys.

- Käytittekö klapikonetta?

- Näettekö te täällä missään klapikonetta? Kirveellä pilkoin.

- Paljonko maksoitte näistä puista tälle Kutvoselle?Ja paljonko maksoitte Pöntiselle traktorityöstä?

- Minä niistä mitään maksanut. Kutvonen ei olis alun perin niistä edes mitään halunnut, kun se on sen verran reilu mies, mutta suostui ottamaan sitten kumminkin neljä lavaa kaljaa. Ja Pöntistä minä autoin sen valutalkoissa. Ja annoin sitten vielä pullon viskiä päälle. Eikä minun käsittääkseni tämmösestä ole ennen tarvinnut kauppakirjoja tehdä. Vaan mitenkä mulla on semmonen villi aavistus, että se uusi virkamiesasetus sanoo toisin.

Kärsänsä ihmisten asioihin tunkeva virkahenkilö naputteli hetken aikaa tablettiaan ja totesi sitten:

- No niin sanoo. Tässähän on vedätetty valtiota maksamattomilla veroilla ihan urakalla. Tiedostoni sanovat, että tehdystä puulahjoitusomatyökaupasta ei ole merkintää verotuksessa. Ei myöskään traktorityöstä. Eivät hyödykkeet ja palvelut kuulkaa voi vaihtaa omistajaa ilman valtiolle maksettavaa osuutta. Ja tiedostoista näkyy myös, ettei ympäristöverotusrikoksen tehnyt henkilö elikkä juuri te ole maksanut ollenkaan veroa itselleen tekemästä palkattomasta työstä.

- No kai minä ny kumminkin saan kotonani halkoja pilkkoa?

- Totta kai saatte. Jos olette ostaneet ne puut laillisella kaupalla ja maksaneet sitä kautta asiaan kuuluvan veron sekä ympäristöveron. Polttopuuhan kun lasketaan joka tapauksessa ympäristölle ja terveydelle haitalliseksi pienhiukkasia ilmakehään tuottavaksi energiamuodoksi.

- Jaa, vaan eikös ne väitteet olleet silloin joku vuosi sitten ehkä vähän liioiteltuja ja ei se maailman pelastuminen tainnut kumminkaan olla ihan niistä suomalaisista klapeista kiinni. Ja siks toiseks tältä tontilta on naapuriin matkaa vaikka hurumykke. Ei pääse pienhiukkanen naapurin keuhkoja kärventämään.

Virkahenkilö Anni-Inkreetta Läärälä-Nälvén nosti katseensa tabletistaan, katsoi Ykää ja hymyili ensimmäisen kerran.

- Niin. Ja siksi ette voi uskoakaan, kuinka ihanaa on, että me voimme tehdä tämän kaiken verotukseen perustuen. Savukiehkuran asennosta saattaa kinastellakin, mutta verotus on asia, josta ei tarvitse selittää mitään. Ja olisihan se naurettavaa, että minun, kärsäänsä ihmisten asioihin tunkevan virkahenkilön tulisi perustella tekemisiäni kaiken maailman raappahousuäijille. Ai että mä oon niin onnellinen nykyään. Mutta käydäänpäs vielä mittaamassa tulipesät.

- En edes ymmärrä, mitä niissä on mittaamista, mutta oletan, että jos en suostu, niin siitä seuraa ankarat rangaistukset ja sen jälkeen vasta ruvetaan ilkeäksi?

- Oletatte aivan oikein.

- Virkahenkilö on hyvä ja astuu sisälle.

Virkahenkilö käveli Perskeleille poliisien saattamana. Hän käveli ensiksi uunin luo, ja kaivoi laukustaan instrumentin, jonka anturia hän pyöritti uunin pesässä. Sitten hän katsoi lukemia ja pudisti päätään. Tämän jälkeen hän teki saman saunan pesälle.

- Lukemat eivät valehtele. Molemmissa pesissä on tuli toistuvasti sytytetty alhaalta päin. Tästä olisi pitänyt maksaa pesäkohtainen ympäristöhaittavero, jota ei tietenkään ole maksettu.

- Jaa. No niin siinä varmaankin on päässyt käymään. Minä kun olen noita pesiä sytytellyt vasta 1970-luvun alkupuolelta, niin ehkäpä minä sitten joskus vielä opin, kuinka se tehdään. Vaan jospa henkilö virkahenkilö laskee sitten kokonaispiletin hinnan, niin minä sillä aikaa tarjoan näille konstuille kahvit.

Kärsänsä ihmisten asioihin tunkeva virkahenkilö Anni-Inkreetta Läärälä-Nälvén pisti tabletin laulamaan ja Ykä sekä poliisit joivat kupilliset kahvia. Natusteltiin siinä vesirinkeliäkin. Poliisit olivat joskus käyneet Ykän luona saunomassakin, mutta tunnelma oli tällä kertaa jotenkin vaivautunut. Poliisit tuntuivat kutistuvan silmissä ja jollain tavalla uppoavan alemmaksi. Lopulta virkahenkilö sai laskelmansa valmiiksi.

- No niin, ensinnäkin kaksitoista kuutiota pimeästi ostettua polttopuuta. Rangaistusverohinta 80 euroa per kuutio. Eli yhteensä 960 euroa.

- Mitteekö höpäjät? Tuohan on koivuklapin hinta ostosessaan. Ja minähän tein nuo puut vielä karsimattomista latvuksista ja sekapuuta tuo sen lisäksi on.

- Sanooko termissä ”rangaistusverohinta” termi ”rangaistus” mitään? Tämän lisäksi sitten itsellenne tekemä pimeä työ. Yleisarviona lasketaan että maastosta karsimattomasta rangasta valmiiksi pilkottuna liiteriin asti toimittaminen vaatii kolmen tunnin työn per kuutio. Eli se tekee kolmekymmentäkuusi tuntia verokortitta tehtyä työtä. Vahvistetun rangaistusverotariffin mukainen koneeton työ hinnoitellaan 20 euroa per tunti, mutta koska olette käyttäneet moottorisahaa, on hinnoituksena 25 euroa per tunti. Eli yhteensä 900 euroa.

- No onhan se tietysti hyvä, että edes joku hinnoittelee minunkin työni hyville tuntipalkoille.

- Olkaa hyvä, älkääkä keskeyttäkö. Tähän tietysti lisätään maksamattomat työnantaja- ja työeläkemaksut kertoimella 1,5, joten lopullinen summa on 1.350 euroa. Eli yhteissumma tällä hetkellä on 2.310 euroa.

- Miten niin tällä hetkellä? Eikö tää jo riitä?

- Mutta unohtuikos ne väärin sytytetyt pesälliset? Sata euroa per vuosi per saunan pesä ja kolmesataa leivinuunista. Yhteensä neljäsataa. Ehkäpä se kannustaa jatkossa sytyttämään tulet ekologisella tavalla. Eli tähän mennessä 2.710 euroa.

- Tähän mennessä. Eli lisää on vielä tulossa?

- Niin tähän kuuluu vielä virkamiesasetuksen mukainen VETTJKNVH-maksu, joka on kymmenen prosenttia koko rangaistusmaksusta eli tässä tapauksessa 271 euroa. Eli lopullinen ympäristörangaistusveronne on 2.981 euroa. Maksuaikaa kuukausi.

- Mikä ihmeen VETTJKNVH-maksu?

- Voi-että-tää-tuntuu-joka-kerran-niin-vitun-hyvältä.

- Niin tietysti, tyhmiä kyselin.

Kärsänsä ihmisten asioihin tunkeva virkahenkilö Anni-Inkreetta Läärälä-Nälvén laittoi tablettinsa laukkuunsa ja komensi poliisikaksikko Köyriäinen & Lärvänderiä, jotka olivat vajonneet tällä aikaa korviaan myöten Perskeleitten talon perustuksiin.

- Jaahah, poliisit, nouskaas sieltä. Joka kerta sama juttu teidän kanssanne. Mokomat vellihousut. Tässähän sentään näytetään ympäristöverorikollisille närhin härpäke. Käydäänpäs ensiksi tuolla Perskeleen liiterissä, jossa valokuvataan se halkoläjä varmistustarkastusta varten ja sitten lähdetään tapaamaan sitä suurroisto Kutvosta. Tässähän on jo selvää, että heppu on luovuttanut käyttöön haitalliseksi luokiteltavaa polttoainetta pimeästi, ilman laillista kauppaa ja maksettuja veroja ja ympäristöhaittaveroja. Ei niin veropenniä ole maksettu. Luuleeko se jätkä, että omaisuudellaan saa tehdä mitä lystää? Eikä unohdeta niitä neljää lavaa kaljaa. Se tahtoo sanoa sentään 96 tölkkiä. Itse se on ne kyllä juonut, mutta eipä ollut itse ostanut. Ja näkyykös palautetut tölkit verotuksessa? Ei näy niin. Varsinainen monialarikollinen taitaakin olla tuo koijari. Ja sen Pöntisen traktoriajeluista, valutalkoista ja viskipullosta tullaan vaihtamaan myös muutama kyinen sana, eikä se siihen taida jäädä. Ja Perskelettä muistuttaisin vielä siitä, että teillähän on sitten se talonne uusenergiatarkastus ensi viikolla.

- Juu, muistanhan minä… on se toki kiva että vieraita pistäytyy… katson maalaismaisemaa, ja ymmärrän… kuinka kyrpiintynyt voikaan olla hän…


52 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuostapa (haloista ja polttamisesta)tuliki mieleen, että Oulunenergian kaveri sanoi radioassa, että pitäs saada 2v sisällä tietää mitä toppilanlämpövaimalaitoksessa saa oikein polttaa, kun ainoot vaihtoehdot on puu,turve ja kivihiili, eikä sellasia 300 miljoonan investointeja pysty oikein tekeen senmukaan mistämilloinki sattuun tuuleen, vihreet vastustaa turvetta ja niitten mukaan puunkäyttöö pitäs lisätä, toisaalla taas vaativat että metsiä pitää ottaa lisää suojeluun, ja pitäshän sitä puuta riittää muullekin puutajalostavalle teollisuudelle,no kivihiili on sitten turpeenkorvaajana ainoo vaihtoehto, mutta kansantaloudellisesti kyllä järjetöntä ..

Anonyymi kirjoitti...

Hups, jäi nimimerkki pois kommentisa :)
- mutta näin jälkikommentina, turvemiesten syksinen vitsi on kuulemma, että on taas Oulussa puhdasta tavaraa tarjolla, kun polttoturvekasaa kattelivat :)

-jpt-

Vasarahammer kirjoitti...

Tarina on kuin suoraan Hyvää, sanoi mustapartainen mies, päivää -kirjasta mutta se antaa aiheen epäillä, että taustalla olisi jonkinlainen henkilökohtainen kokemus ympäristöviranomaisten kanssa asioinnista. Olenko väärässä?

Närpes varg kirjoitti...

Voi Pyhä Yrjö, minkä taas teit! Ei varmana tarvinnut itse keksiä mitään. Nauratti niin, että oli jakkaralta pudota.
Minulla kävi vime kesänä pihassa kaksi kärsähenkilöä tutkimassa hulevesiputkiani. Oli naapuri tehnyt minusta peräti rikosilmoituksen, kun hänen mukaansa johdatan kaikki likaveteni plus pihasaunan pesuvedet ojaan, joka kulkee hänen takaovensa takaa. Kesäisin vesi kuulemma haisee.
No minä kerroin ja demonstroin varmaan kolme-neljä tuntia siinä, mutta kun kärsähenkilö vaati minua avaamaan viranomaisten aikanaan hyväksymän kuuden kuution kivikaivon lapiolla, kieltäydyin terveyssyihin vedoten. Hain lääkärintodistuksen, joka kertoi sydänviastani ja kehotin kärsiä kaivamaan itse. Ei kuulemma kuulunut toimenkuvaan. Niin pääsin kuin possu veräjästä ilman, että virkakoira perään haukahti, eikä edes sakkoja täytynyt maksaa. Mutta itse kokemus oli lähes yhtä kafkamainen kuin Yrjön puusouvikin.
Entäs naapuri? Kulkee ohitseni aina niin, ettei tarvitse näyttää naamaansa. Oli luvannut yksille tutuille, että vielä hän sen Suden jostain käräyttää, on se niin paljon vittumainen mies. Virkamiehetkin käski lapiotöihin...

Anonyymi kirjoitti...

Todellisuustajun ulkopuolelle sijoittuva öljy- ja kivihiilupuolue Vihreät - De Röda on onnistunut viemään noita muita puolueita kaikenlaisissa ympäristöystävällisyydeksi valehdelluissta "tapetaan haja-asutusalueet ja tehdään ihmisistä broilereita Jakomäkeen" -henkisissä hankkeissa niin pahasti että ei tätä enää käsitä.

Paskalaki oli jo aikanaan ihan käsittämätöntä paskaa.

Suomen tapaisessa harvaan asutussa maassa nää dieselautojen pienhiukkastenpolttopöntöt ovat ihan puhdas vitsi. Hiilihiukkaset leviävät metsään, jäävät lehdelle tai neulaselle, sade huuhtelee ne maahan ja kohta ne ovat muuttuneet voikukiksi tai juolavehniksi.

Muutama vuosi sitten pääkaupunkiseudulle pohdittiin puuta polttavaa voimalaa ja Virheät vastustivat sitä järjettömyyksiin menevän rekkakuorman vuoksi. Laskin sitten ihan numeroina että miten järjetön se rekkakuorma olisi ollut. Se olisi vastannut liikennemäärältään yhtä tiheästi liikennöityä bussilinjaa.

Noi on kans noi saunanlämmittämisen ja takkatulen hiukkaspäästöt tässä maassa se ihan toiseksi tärkein ympäristöongelma. Ja tähän sitten naamapalmu.

Miksi media ja muut puolueet ovat muuten olleet ihan turhan vaitonaisia niistä tutkimuksista jotka osoittavat että eipäs se lähiöiden neukkukuutioissa ja ratikanvarren panokorsuissa asuminen olekaan yhtä ekologista kuin verkkareiden levitteleminen haja-asutusalueiden marjametsissä ja puutarha-askareissa? Onkos se jotenkin niin että kun tieto ei palvele politiikkaa niin se lakkaa olemasta tieto ja muuttuu vihapuheeksi, huolipuheeksi tai pahapuheeksi?

Ykälle Jumalan siunausta sinne Korpikuuselan kannon alle omaan mörrimöykynkoloonsa.

Becker kirjoitti...

Siellähän on nyt oikein yliopistoproffan ja jonkun assistentin voimalla todettu, että puunpoltto on eräissä olosuhteissa oikein siis hengenvaarallista.

Tuossa mainiossa tarinassasi tuot kyllä ihan mahdollisen tulevaisuuden vision esiin. Tuli vaan mieleen, että avonuotion äärellä istuskelu on sitten verrattavissa asbestityöskentelyyn ilman suojaimia. Voi vain kuvitella minkälaisessa hengenvaarassa ihmiset ovat vuosituhansia olleet, kun ovat nauttineet nuotion loimotuksesta ja hiljaisuudesta.

Olisi ehkä viisasta, että ihmiset kulkisivat kaupunkialueilla hengityssuojaimet päällään niinkuin kiinalaisissa kaupunkikuvissa.

Kyllä se on silleen, että mitä enemmän järjettömiä ja asetuksia meille keksitään, niin kyllä lainkuuliaisuus asetetaan koetuksell, tai se alenee mikä ei välttämättä ole huono asia ollenkaan. Kiimainen EU määrää vielä jonkin mittaushärpäkkeen asennattavaksi hormin nokkaan, josta voivat sitten automaattisesti jonkin lähettimen avulla valvoa klapin polttoa.

Blogisi innoittamana pistin tulen uuniin näin pakkaspäivän ratoksi saattaen samalla naapurini ilmeiseen hengenvaaraan.

Ekku kirjoitti...

Taitaa ennen tuon kauhuskenaarion toteutumista tapahtua useita virkamiesten murhia...

Täytyy varmaan kouluttaa joa uusi sukupolvi poliisi-henkilöitä, kun noilla nykyisillä on vielä hieman tervettä järkeä jäljellä...

Jos muuten tuo himoverotus kasvaa jatkossa samaa tahtia, niin taitaa harmaan talouden osuus vaan kasvaa.

Jaska Brown kirjoitti...

On tää hullua. Mutta vastaan taistellaan. Täällä on tänään poltettu kahteen kertaan pannua ja kerran varaavaa takkaa. Ja puita on kerätty tuolla Ykän systeemillä.

Sinänsä uskon, että puunpoltosta on haittaa hiukkasten muodossa. Haluaisin vain nähdä sen energiamuodon, joka aiheuttaa ympäristölle ja ihmisille vähemmän tuhoa. Ja kaikkein ikävintä on olla kylmissään.

Päältä sytyttämistä kyllä kannatan lämpimästi. Antaa mukavia haasteita elämään. Enkä epäile, etteikö olisi energiataloudellisesti tehokkaampaa. Ja sitä paitsi pannua ei edes taivu sytyttämään alta, koska luukku on niin ylhäällä. Ellei sitten tunge tikkua tuhkaluukun kautta, mutta se on enempi homojen hommaa.

Tai no en minä nyt ihan täysin päältä sytytä. Polttopuut alle, päälle tuohet ym sytykkeet, siihen sentin ilmarako ja sitten pari ohutta klapia ja niiden päälle kaksi vähän paksumpaa. Kyllä lähtee ja aina yhdellä tikulla. Se on sitten eri asia, kuinka mones se yksi tikku on.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys -jpt-:lle, Vasarahammerille, Närpes Vargille, Anolle, Beckerille, Ekulle ja Jaska Brownille & kiitos kommenteistanne. Kirjoitukseen tuli idea, minkä Becker huomasikin, tästä tutkimuksesta hengenvaarallisesta puunpoltosta, ja siihen koskevaan uutiseen voi tutustua tuosta:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288641335834.html

Tossa muuten ohimennen listaa suomalaisten kuolleisuudesta. Ihan noin muuten vaan ohimennen:

http://www.stat.fi/til/ksyyt/2010/ksyyt_2010_2011-12-16_tie_001_fi.html

Mielessä juttua naputellessa kävi myös, niin kuin kommenteissa tuumailtiin, omakohtaiset kokemuksen eräittenkin alojen eräittenkin virkahenkilöitten kanssa.

Lisäksi tuli mieleen, että kirjoitetun tulevaisuudenkuvan ihan oikeasti mahdollistaa se, että urbaanivihreitten ajatuksia ei kyseenalaisteta missään suurpuolueissa persuja lukuunottamatta. Ne saavat suoltaa ihan mitä huvittaa, ja tieynlainen vihreys on otettu liki kaikkien puolueitten osaksi. Vähän niin kuin liberalismi aikanaan. Ja ideana on se, että vaikkei se maailman mittakaavassa vaikutakaan mitään eikä muuta meininkiä maailmalla, niin meidän täytyy silti olla vihreän ajattelun pioneereja, esitaistelijoita ja esimerkkejä muille. Muut eivät sinänsä nakkaa paskaakaan eivätkä edes tiedä, mikä Suomi on, mutta tuleehan siitä ainakin joillekin niin kovin, kovin hyvä mieli.

Ja mielessä kävi sekin, että valtion ahneus verottajana pysyy ja paranoo. Kankkulan kaivoon suollettavaa tyhjänjoutorahaa tarvitaan jatkossakin ja aina vain lisää, joten ei muuta kuin keksimään uusia verotettavia kohteita. Ja kaikki ympäristöön liittyvä verotus on siihen aivan loistava idea, sillä sehän ei ole ahneutta, vaan sillä pelastetaan maailma.

Anonyymi kirjoitti...

Jaa'a...

Luin minäkin lievästi huvittuneenan sen jorinan kuinka kaikki kualee kun puuta poltellaan.

Noh meillä polttaa rouva liikennöitsijä sekaklapia parissa kolmessa tulipesässä. Ja saunapäivänä kiuas ja pata myös.
Sitä en tiedä mistä päin sytyttelee. Äkistään veikkaisin, että alta, vaikka itse pitäisin hänen kohdallaan sitä päältä menetelmää mukavampana.

Itse polttelen dieselöljyä näillö keleillä 24h/7. Volvon pannu sytytetään kyllä päältä... Samoin kuin vepastossa on liekkipesä päällipuolella.

KKi.'

Ghettomaksaja kirjoitti...

Kiitoksia Ykälle hienosta kirjoituksesta. Oli sen verran realistinen että verenpaine nousi jo täälläkin päässä internettiä.

Kuulin muuten pohjoisemmassa asuvalta kaveriltani hienon tarinan (en ota todenperäisyydestä takeita, sillä terveysviranomaisten vihaamia nestemäisiä tuotteita oli nautittu kertomisvaiheessa yli virallisten suositusten): Eräs maatalon vanha isäntä (eläkkeellä, sukupolvenvaihdos tehty jo aikaa sitten) oli käynyt viime jouluna viemässä kunnan edesmenneen nimismiehen haudalle kynttilän. Poika ihmetteli että mitäs sinä nyt noin, kun ettehän te takavuosina olleet kovinkaan hyviä ystäviä, päinvastoin. Vanha isäntä vastasi, että kävinpähän pyytämässä anteeksi että joskus taannoin ennen EU-aikoja haukuin TUOTA miestä ylibyrokraattiseksi mulkuksi. :)

Asiasta toiseen: Ilta-sanomat antaa indikaatiota, että mediassa voi julkaista tällaistakin:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288642099138.html

Epäilen että ei ole hesarissa päivän pääuutinen?

Täälläpäin pohditaan vielä, että kehtaako kuusen viskata kerrostalossa parvekkeelta alas vai pitäisikö sen hävitys hoitaa muilla keinoin. Porraskäytävässä jos menee raahaamaan niin siivooja saa aamulla neulasmäärästä slaagin, ja oksasaksilla pilkkominen ja säkitys tuntuu jotenkin väärältä noin komean puun tapauksessa. Harkitsemma asiaa. Virossa tuli lomilla piipahdettua ja sieltä tarttui mukaan hirssiäkin, joten laatikkoresepti laitetaan testiin lähiviikkoina.

Castor kirjoitti...

"Avotakka on kulttuuria", näin ministeri Niinistö, joka ei aio KIELTÄÄ avotakkoja, vaikka joku saatanan professori sellaista nyt sittten ehdottaa. Mikä seuraavaksi kielletään tai verotetaan, omilla mailla puskaan kuseminen? Kai siihenkin on varattu joku virkaheitto valvomaan. Kumma juttu, että Sveitsi, 8 miljoonaa asukasta, alue noin 1/9 osaa Suomesta, tulee jollain tavalla toimeen samalla määrällä VIRKAHENKILÖITÄ (poliittisesti korrekti) kuin koko Espoon ns. kaupunki.

Me tuhoamme kaiken sen jolla on merkitystä ihmisen hyvinvoinnille, ja nyt sitten avotakka on kulttuuria, kun Suomessa ei omaa kulttuuria ole aikaisemmin ollut. Voi vittu ja virvokioski!

Ironmistress kirjoitti...

Hmm. Sitten ei kun vain näppärämpi metallurgi kehittämään koksausretorttia öljytynnyristä ja teräsputkesta. Tarkoituksena siis koksata klapit puuhiileksi, joka palaa puhtaasti.

Sivutuotteena saadaan tärpättiä, tervaa ja tököttiä. Kaikki voittavat.

Kuivatislaus eli pyrolyysi on yksi maailman vanhimmista tunnetuista kemiallisista prosesseista. Puun pyrolyysissä tuotetaan grillihiiliä ja tervaa (mänty) tai tököttiä (koivu). Prosessin voi tehdä tervahaudassa, tai pyrolyysireaktorissa (retortissa). Koksaaminen on pohjimmiltaan sama reaktio, joskin se tehdään kivihiilelle.

When there is will, there is a way. Kun vielä kotitarpeiksi alkaa kasvattamaan kanoja, niin siitä saa sivutuotteena lisäksi höyheniä vaikka tyynyn täytteeksi. Tai tervan kanssa käytettäväksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kki:lle, Ghettomaksajalle, Castorille ja Ruukinmatruunalle & kiitos kommenteistanne.

KKi: Noin globaalissa mielessä suomalainen talojen puulämmitys ja ennen kaikkea se, sytytetäänkö pesällinen alta, päältä, sivulta vai ehkä ulkopuolelta liekinheittimellä on totta kai se ehdottomasti tärkein kysymys. Muualla ollaan tietysti pitemmällä, joten meidän kannattaa ponnistella. Laitanpa tähän pari upeaa maisemakuvaa Kiinasta, asiaan liittyen.

http://chinasmog.files.wordpress.com/2012/05/pollution-china-digital-times.jpg%3Fw%3D490

http://d.ibtimes.co.uk/en/full/343236/china-pollution-levels-chinese.jpg

Hyviä ajoja ja kun pistät usvaa putkeen, niin muistathan, että markkinoitten puhtainta ja tehokkainta putkiusvaa myy luonnollisesti Huitsinnevadan Sumuntiivistämö.

Ghettomaksaja: Tuo tarina kuvaa kyllä muutaman kymmenen vuoden kehityksen täydellisesti. Mainitsemasi uutinen ei varmaankaan ole pääuutinen. Ja vasemmiston väkivaltaa ei ainakaan toimittajataho noteeraa, vaan uhkana on edelleenkin äärioikeiston väkivalta, sillä se on paljon näkyvämpää. Mikä pitää paikkansa, sillä äärioikeiston väkivalta on jatkuvasti mediassa erittäin paljon näkyvillä, jos kohta toimittajien itse keksimänä, mutta eipä taas takerruta pikkuseikkoihin. Näkyvillä kumminkin.

Kerrohan, kuinka eväs maistui.

Castor: No joo, onhan se sentään hienoa, että V.Niinistökin löysi lopultakin Suomesta jotain kulttuuria. Eihän täällä pitänyt olla mitään. Mistähän minä muistan kuulleeni, että Suomen virkamiehistöllä pyöritettäisiin 20-miljoonaista maata ihan mukavasti. Oletettavasti silloin kyllä koko virkakunta joutuisi tekemään jotain työksi lueteltavaa.

Ruukinmatruuna: Totta varmaankin. En vaan oikein usko että ihmiset innostuvat. En minäkään. Helpompi ja mukavampi on laittaa klapui pessä. Enkä minä jonkun yleishysterian (kuinka yleistä se muuten loppujen lopuksi onkaan, hyvin uutisoitua vaan) aio halkojen polttoa lopettaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ghettomaksaja,siivoojat myös aiheuttavat slaageja:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288642289230.html

Jotain tuosta on tainnut kyllä "unohtua"

Anonyymi kirjoitti...

Mulla oli aiemmin 70-lukulainen puukattila jonka mitättömän pienen vesisäiliön lämpötilaa säädettiin vetoluukulla. Eli kun vesi alkoi kuumenemaan, kattila pisti vetoluukkua pienemmälle. Seurauksena kituvalkea, perkeleellinen savu ja pikeentynyt hormi.

Täysin naurettava ratkaisu, jokainen jolla on älliä päässään on tähän mennessä vaihtanut tuollaiset hökötykset asiallisiin varaaviin kattiloihin. Jotta kyllä asiasta sopii sinänsä sanoa. Mutta mikä helevetti siinä on että ensimmäiseksi kielletään. Kun voisi poltella ihan rauhassa jos kunnon uuni, vetävä hormi ja kuivat puut. Ei se sen kummempaa ole.

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys Ykä ja kiitokset viranomaisille ja muille mussukoille antamistasi vinkeistä. Edesauttaa se edes hiukkasen, että joku valistunut kansalainen jaksaa visioida vihreää viranomaistulevaisuutta.

Olen ottanut nyt sen asenteen jota ministeritkin ohjenuoranaan pitävät eli moraali menee lainsäädännön ohitse. Hemmetti! On kuule säästynyt pitkä penni kun en ole sijoittanut olemattomia rahojani jätevesiasetuksen mukaiseen remonttiin asianomaisine laitteineen. Sama juttu kun jätin jätehuoltosopimuksen tekemättä, jätettä syntyy se muovikassillinen vuodessa ja sen viennistä jäteasemalle voin jopa maksaakin. Kaikki muu menee tulen avulla savuna (&pienhiukkasia tuottaen) taivaan tuuliin.

Että kyllä vain! Maalaisjärkeä moraalimittarinaan pitäen tekee jopa merkittävää säästöä. Kiitän esimerkistä hallituksemme ministereitä. Vielä kun pääsisi kiertelemään veroja Ville N:n tavoin...

-Tvälups-

Jk kaikenlaisille kärsikkäille olen varannut tilaa tuonne saunan taakse.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Mahtoikohan se proffessori olla sukua Virheiden Oras Tynkkyselle?

Ainakin googlen kuvahaun mukaan on vähän samaa näköä.

Anonyymi kirjoitti...

Joku totesi että jos sosialismia opetetaan yliopistossa, se ei tarkoita sitä että se on totta. Tätä sanontaa voi soveltaa sosialismin lisäksi muuhunkin.

Jos Ykä olisi homoneekerimuslimi, niin sinulla olisi vallitsevan laintulkintakäytännön johdosta kolmoisplusoikeushyvä sinun puolellasi tuota virkaämmää vastaan. Silloin tuo akka ei edes kävisi sinun luona vaan skippaisi sun talon ja tontin. Ellei hän sitten kävisi ihastelemassa sinun tapoja ja pitäen sitä omaleimaisena kulttuurina josta voisi saada innovaatioita. Mitä jos olisit Ykä tehnyt roolisuorituksen ja esittänyt olevasi homoneekerimuslimi? Entä jos olisit sanonut niin että omistaja on Ylva ja hän on lesboneekerimuslimi. Siinä on nelosplushyvä hänen turvanaan. Sitten kun akka lähtisi pois niin riisutte roolivaatteet pois.

Miten mahtaa olla Baltiassa tai Venäjällä? Kommariajan peruja on varmaan se ettei siellä luoteta naivisti viranomaisiin eikä heille varmaankaan ole kommariajan jälkeen annettu turhia valtuuksia.

Toinen vaihtoehto. Tässä kävi mielessä että olisit vetänyt roolia ja sanonut että tämä tontti on Venäjän federaation suurlähetystön omaisuutta ja sitä koskee Diplomaattisia suhteita koskeva Wienin yleissopimus vuodelta 1961. Siis kansainväliset sopimukset-kortti olisi saanut heilua! Sinä olet Venäjän lähetystön maatalousattasea ja hoidat tiluksilla tieteellis-teknillis-kaupallisia tutkimuksia. Akka on siis rikkonut diplomaattista koskemattomuutta ja noiden poliisien tulisi pidättää hänet. Kohta MID (ulkoministeriö) ja Kreml vaativat selitystä jos tätä ei hoideta joutuisasti ja huomaamattomasti pois.

Tämän tarinan perimmäisenä syynä täytynee syyttää suomalaista kansanluonnetta joka on omaksunut liian kirjaimellisesti ja itsestään selvästi luterilaisen sokean uskon maalliseen esivaltaan. Ehkä siinä on tiedostamattomasti selkäytimessä ohje että suostu kaikkeen, niin selviät helpommalla ja virkamies poistuu nopeammin.

Jos olisimme pysyneet katolisina tai vaikka ortodokseina, niin sen hyötyjä olisi varauksellinen perussuhtautuminen maallista valtaa ja sen viranomaisia kohtaan. Palvomme Jumalaa, emme valtiota! Tällöin emme antaisi viranomaisten toteuttaa mielivaltaisia ja ääliömäisimpiä määräyksiä. Emme edes äänestäisi poliitikkoja jotka säätävät lait ja asetukset jotka ovat noiden viranomaismääräysten pohjalla.

Jos suomalaiset olisivat impulsiivisia ja äkkipikaisempia kuten esim. kreikkalaiset ovat, niin noiden julkishallinnon kärsäntunkijoiden virastorakennusten ikkunoita rikottaisiin ja niihin nakattaisiin mädillä hedelmillä, ja jos ollaan pahemmalla tuulella, niin mentäisiin sisälle sabotoimaan tiloja, varastamaan irtaimisto, särkemään ne mitkä eivät irtoa, sotkemaan, ja lopuksi palamaan. Näkyvillä olevat virka-autot poltettaisiin siinä sivussa. Jos noin tapahtuisi usein, niin pitäisikö se julkishallinnon virkamiehet, ja varsinkin naiset enemmän varuillaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Ano2:lle, Taisteluvälineupuseerille, Vittuntuneelle NettoVeronmaksajalle ja Vieraalle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Jos tuolla unohtamisella tarkoitat mahdollista etnisyyttä, niin onhan niitä tommosia tietysti ihan kantaväestössäkin.

Ano2: Eiköhän nuo vanhat kattilat ole pääosin uusittu. Toinen vanhanaikainen, sinänsä kyllä tunnelmallinen keksintö on avotakka. Lämmitykseen ei kauhean hyödyllinen. Mukavahan sitä tulta on tietysti katsella.

Tvälups: No nythän on kyllä totta, että viime aikoina on mennyt usko lakiin ja samoin pikkuhiljaa myös poliisiin, eikä lain kiertäminen tunnu läheskään aina väärältä. Varsinaiseen virkakoneistoon olen menettänyt uskoni jo Koiviston aikaan. Kiitos muuten siitä tykkikommentista aikaisempaan juttuun, vastailen sinne myös.

VNV: En pysty sanomaan. Eihän se heppu sinänsä vaatinut puunpolton kieltämistä, vaan lopettamista kaupunkialueilla. Se vaan, että kenenkähän massista se lämpöjärjestelmän uusiminen omakotitaloissa otetaan? Maksaako ympäristöministeriö viulut? Epäilen.

Vieras: En minä tuosta homoneekerimuslimi-ideasta olis ehkä juttua saanut, mutta sähköpostiini tuli kyllä ideaasi pohjautuva juttu hieman muunnettuna, laitan se seuraavassa kommentissa. Luterilainen ajattelutapa sinänsä on kyllä sopinut näille perukoille, sillä se korostaa työntekoa, ja nuo katoliset ja ortodoksiset yhteiskunnat ovat enempi taas sitä ”syssymmällä”-osiota. Voi olla tietysti, että virkamiesperinne ja siihen luottaminen tulee tsaarin ajoilta, virkakoneistohan Suomeen perustettiin silloin. Suomalaiset eivät ole impulsiivisia, pinna venyy pitkälle ja sitten kun se katkeaa, niin jälki on aina rumaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Vieraalle vielä: ideasi pohjalta eräs heppu, joka halusi pysyä nimettömänä laittoi sähköpostin kautta asiaan liittyvän tarinan. Suuret kiitokset hänelle ja tarina alkaa:

>>>>

....- Terve Ykä, totesi Köyriäinen ja kävi kättelemässä.
- No Herran Rauhaa, Herran Rauhaa, vastasi Ykä ja vilkuili maanisen evankelistan saalistava katse silmissään poliisien mukanaan tuomaa riistaa.
- Mikäs se on Köyriäinen sinun sielusi tila tällä hetkellä? Joko olet luovuttanut elämäsi Jeesukselle? Jos et, niin nythän meillä on mukavasti aikaa...
- Kuule, Ykä, totanoin, näin alkuun, et viittis panna tota halkotelinettä viisi metriä kauemmas itsestäsi...
- Toki, toki, Köyriäinen. Minä vien telineen ja kirveen liiteriin. Menkää te sillävälin jo omin avuin ja minun luvalla tupaan niin tulen villapaidan vaihdettuani sinne laittamaan pullasumpit koko seurakunnalle. Jos aika käy pitkäksi niin voitte vilkaista vaikka Kansan Raamattuseuran Sana-lehtiä siinä oottaessa vaikka ei mulla...
- Huoh... No me mennään. Helpompi se kai on siellä yrittää tätä meidän asiaa selvittää kuin tässä ulkopakkasessa....

... - Noin. Nyt sumppi tippuu. Korvapuusteihin ja kekseihin kiinni vaan vaikka kostuke vielä vähän itteään odotuttaa. Tai oikeassahan te odottaessanne olette. Meidänhän pitää siunata nämä pöydän antimimet ensin aidon alkuseurakunnallisen ateriayhteyden hengessä. Jospa minä isäntänä... Herra, käännymme Sinun puoleesi syntisine sydäminemme ja pyydämme Armoasi...
- Jospa nyt jätettäisiin se joikaaminen ja mentäisiin asiaan. Olen kärsäänsä ihmisten asioihin tunkeva virkahenkilö Anni-Inkr...
Köyriäinen kumartui kuiskaamaan kärsäänsä ihmisten asioihin tunkevalle virkahenkilö Anni-Inkreetta Läärälä-Nälveenille.
- Se on kuules neiti Läärälä-Nälven niin että jos te estätte Ykää rukoilemasta kotonaan niin te syyllistytte uskonrauhan rikkomiseen. Lisäksi tuo Ykä mainitsi että tuo keksien siunaus toteutetaan aidossa alkuseurakunnallisessa ateriayhteyden hengessä. Senhän meidän kaltaisemme sivistyneet ihmiset ymmärtävät heti lähes tulkoon sakramentaaliseksi ehtoollisyhteydeksi, joten jos te edes hiiskahdatte ennen kuin Ykän rukous on päättynyt niin me pidätämme teidät uskonnollisen tilaisuuden häiritsemisestä. Ja maksimirangaistus siitä on kaksi vuotta kiinteetä.

Varttituntia myöhemmin kahvi oli kylmää ja ruokaruous päättyi. Silloin päästiin käsittelemään ensin se Ykän poistama pienhiukkassuodatin. Virkahenkilö joutui kakomaan melkoisesti Ykän perustellessa pienhiukkassuodattimen poistamista sillä, että se oli merkiltään Lucifer ja täten loukkasi Ykän uskonrauhaa. Seuraavaksi virkahenkilö otti puheeksi käyntinsä pääasiallisen syyn.

- Kyseessä on ympäristöverorikosta koskeva asiaan valtuutetun... ja lisää pälinää. Aina kun mäkätykseen tuli pienikin tauko, totesi Ykä siihen vakavan näköisenä Aamen niin että tupa tutisi.

- Mistä olette hankkineet käyttämänne puut?
- Tuossa kamarin sängyn vieressä minä polvillani Herralta pyysin että jos ennen kovien pakkasten tulemista voisin vähän lämmikettä saada. Ja ihmeellisenä rukousvastauksena...
- Tarkoitan konkreettisesti. Mistä olette hankkineet käyttämänne puut?
- Yrittääkö neiti virkahenkilö esittää että selvä rukousvastaus ei muka olisikaan Jumalan työtä? Mikä demoninen paha henki teitä oikein riivaa kun ette Herran kädenjälkeä...
- Minusta ette tuolla tavoin venkoilemalla...

Köyriäinen kumartui supattamaan jotain virkahenkilön korvaan.

- Jaa... Onko sellainenkin laki olemassa? Ja mites hallintomenettelylaki tähän kuuluu? Ja... Siis mitä? Alunperin säädetty muslimien uskonnollisten oikeuksien varmistamiseksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

...jatkuu edellisestä:

Kuusi tuntia myöhemmin vero- ja pienhiukkasasiat olivat yhä kesken, virkahenkilöä villitsevät pahat henget oli manattu kahdesti pois, virkahenkilö oli lahjoittanut 20€ Ykän seurakunnan lähetystyöhön ja Ykä oli luvannut tuoda sen netissä mahdollisimman laajalti kaiken kansan tietoon. Rukoussessioiden määrää olisi ollut mahdoton laskea. Limes ääretön olisi ehkä hyväksytty lukiossa oikeaksi vastaukseksi. Tässä vaiheessa poliisit saattelivat hiukan pökerryksissä olevan virkahenkilön autoonsa ja löivät Mondeon oven kiinni. Köyriäinen tuli vielä kädestä pitäen kiittelemään Ykää.

- Kiitti nyt taas tän asian hoitamisesta näin hyvin. Me tuodaan sitten taas seuraavakin kärsäänsä tunkeva virkahenkilö heti ekana sun tontille ennen kuin päästetään se kenenkään pienemmällä ammuslastilla varustetun kuntalaisen kimppuun.
- Sopiihan se. Ilollahan minä näitä pyöritän. Oon muuten tilannu ittelleni vanhoilla kirjasimilla painetun Septuagintan ihan muinaiskreikankielisenä. Saadaan sitten sen kanssa tohon rukouselämään vähän uutta jytyä.

Ennen kuin Köyriäinen kääntyi takaisin autolleen, heitti Ykä hänelle vielä yhden kommentin.
- Tänä iltana sitten taas. Lärvänder tuo kaljat, sä makkarat ja minä lämmitän saunan?
- Niinhän se meidän veto sanoo. Siihen asti kunnes joku kärsäänsä tunkeva virkahenkilö saa asiansa hoidettua. Toivottavasti sitä päivää ei ikinä tule. Illalla sitten!

Närpes varg (heh,heh) kirjoitti...

Voihan vinttikaivo, kun oli hyvät uskontojutut! Nyt kyllä harjoittelen minäkin muutamat polvirukoukset ja demonikarkotteet seuraavan virkamiehen varalta. Rupean suoraan muslimiksi, niin pysyvät perkeleet kilometrin päässä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitokset Anolle hyvästä jutusta ja vinkistä.

Ghettomaksaja kirjoitti...

Laitetaanpas muuten Ykällekin kun tällaiseen törmäsin. Ilmeisesti lastensairaalakeräys ei olekaan ihan niin hyväsydäminen homma kuin äkkiä luulisi:

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=235706

Anonyymi kirjoitti...

Mites Ykä arvioi silleen agnostikon ominaisuudessa tuon anonyymin kirjoittaman tarinan Ykää, joka on uskovainen kristitty? Näyttää siltä että tarinan Ykällä ja sinulla ei ole sinällään muuta eroa kuin se että tarinan Ykä on uskovainen kristitty alkuseurakunnan hengessä.

Mitä tapahtui kahville ja pullille? Kylmäksi mennyt kahvi meni pilalle. Uudetko piti keittää? Kai pullat saatiin syödyksi?

Entäs käsikirjoittaja-Ykä, ohjaaja-Ykä ja näyttelijä-Ykä, mites he arvioivat tuota tarinaa?

Tuosta tarinasta puuttui Antero Lärvänen ja äänimiehet Hösse ja Pertta. Samaten Kutvonen, Pätinen, Lötjönen ja Pöntinen. Niitä ei näkynyt otsikon mukaisessa jutussa. Mahtaako Ykä tietää missä he olivat? Antero ja äänimiehet olisivat voineet todistaa viranomaismielivaltaa ja tehdä siitä ohjelman.

Ei sille ole ihan yksiselitteistä vastausta merkitseekö katolisuus ja ortodoksisuus automaattisesti syksymmällä-yhteiskuntaa. Se on aika monen tekijän summa. Katolisilla on se ora et labora-lausahdus. Ei Suomi tainnut olla katolisena aikana mikään syksymmällä-yhteiskunta. Ei sen ajan Ruotsikaan eikä ne niksmannivaltiot jotka kuuluivat Hansaliittoon tai Novgorod. Keskiajalla ei oikein ollut varaa siihen syksymmällä-yhteiskuntamentaliteettiin...

Anonyymi kirjoitti...

Tuolla Usarissa bloggari J.Putkinen jaksaa jatkuvasti kirjottaa että puun, turpeenpoltto pitäs kielltää lämmöntuotannossa, kun se saastuttaa ilmaa pienhiukkasilla ymm. ja kaikki lämmitys pitäs hoitaa sähköllä.
Miten sitten mahtas Suomen nykynen sähköverkko mahtas kestää sen, kun nyt joulunaki tuntuu että verkko meinää välillä ylikuormittua, kun kaikki lyö uunit ja saunat yhtäaikaa päälle.

-jpt-

Anonyymi kirjoitti...

Ykälle kiitokset kiitoksista.

Närpäkselle: Älä vaan muslimiksi rupee. Se on vähän kuin ryhtyisit sota-aikana maanpetturiksi saadaksesi jotain henkilökohtaista etua. Ei semmoinen peli vetele.

Otat katto ihan vaan perinteisen ja vielä perinteistäkin perinteisemmän junttikristillisen asemoitumisen ja tarvittaessa sitten silleen vähän yläkanttiin kärjistäen niin homma hoituu.

Juha Ahvion asenne islamiin. Päivi Räsäsen luonteva tunnustautuminen. Hurstin maanläheisyys. Kymmenien Mannerheim-ristin ritareiden operatiivinen rohkeus. Klinu Loikkasen kyky tunkea juuret vähän kivisempäänkin maahan. Nina Åströmin aseistariisuvuus. Ilkka Puhakan sosiaaliset taidot. Juha Tapion luova potentiaali. Lasse Heikkilän kyky tuoda isänmaallisuutta herkästi kulttuurin ytimeen. Lauri Johanssonin kyky korjata elämän suuntaa. Kirkon etupenkin puolikuuron mummon järkähtämättömyys. Viisivuotiaan lapsenusko... Noista kun poimit ittelles parhaiten sopivan paletin niin siinä jääpi aika moni kärsäänsä toisten asioihin tunkeva virkahenkilö toiseksi.

Ja Jumalan siunausta kaikille Yrjön lukijoille, tietenkin. Kyllä se Yläkerran Konttori kattoo niin teidän perään kuin koko tän maankin päälle. Meirän pitää vaan sekä itteksemme että yhressä kattoon ettei täällä hypitä liikaa Varsinaisen Työnantajan nenille niin se kyllä pyyhkii pöytää niillä nenillehyppimisen organisointijärjestelmillä.

Närpes varg (grrr....) kirjoitti...

Aina vain paranoo. Tämän päivän lehdessä Satu Hassi sanoo, että ilmansaasteet tappavat Euroopassa 400 000 henkeä vuodessa ja että siitä koituu satojen miljardien tappiot yhteiskunnille. Ja näin vain siksi, etteivät autotehtaat viitsi asentaa autoihin 50 euroa kappaleelta maksavia hiukkassuotimia!
Ja Ykä sen kun rukoilee ja virnuilee. Kyllä pitäisi sen hyväksyä tuo Lucifer-suodin niin moni lapsi saisi pitää vanhempansa kun eivät saunan saasteet heitä tappaneet.
Olisi paljon parempi, että Satu Hassi saisi yksin vastata ilmakehän pilaamisesta lentelemällä bisnes-luokassa ilmastokouksesta toiseen ja ajelemalla vain vähän saastuttavilla limousiineilla hotellilta kokouspaikalle. Me muut pysyttäisiin kotona ja pidettäisi itsemme lämpiminä majailemalla hyvin eristetyissä maakellareissa. Kun sen kaivaa sata metriä syvälle niin alkaa maapallon ytimen lämpö jo vaikuttaa, eikä tarvita fossiilisia polttoaineita enää. Eijaa, eijaa, eijaa! Olemme pelastetut.

Närpes varg (heh,heh) kirjoitti...

Kiitos vinkistä anonymous

Ei kun mä rupeankin uudex Yli-Vainiox. Kerron kärsänaiselle huomanneeni, että hänessä on paha sairaus, mutta että minä, Ylivainion inkarnaatio, voin ajaa sen pois. Että nyt konstaapeli ottamaan vastaan, kun minä korkeamman voimalla avulla kaadan tämän vaimon, jolloin paholainen hänestä katoaa ja kun se sitten hämillään nousee seisomaan, tönäisen nurin ja sanon, että nyt hänen on paras mennä kotiinsa lepäämään viikoksi, sillä taivaallinen metodini voi muutoin aiheuttaa taudin pahenemisen.
Jos ei kärsähenkilö tällä lähde, niin ei sitten millään.
Nämä meikäläiset kaatajat on tosiaan paljon kovempia luita kuin muslimit, jotka ovat itse kontallaan vähän väliä. Ei suomalainen virkanainen sellaista kunnioita. Mutta kunnon kaato suoraan seljälleen panee tädin kummasti inisemään.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ghettomaksajalle, Anolle ja Närpes Vargille, kiitos kommenteista ja kohdatkoon polkunne virkamiehiä vain vähän, tai mielellään ei ollenkaan. Jos tuo Ghettomaksajan laittama linkki pitää paikkansa, niin aikamoinen vedätys on kyllä kyseessä.

Anonyymi kirjoitti...

Lähetin toisen viestin. Mihin se hävisi vai eikö se ollut edes seillä?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Näyttää siltä, että tuo viestisi on seikkaillut kyberavaruudessa aikansa. Löysin sen sähköpostista, kun kävin asiasta tehden kattomassa. Vaan itse asiasta voisin todeta, että en minä niistä uskontoasioista niin pysty kommentoimaan. Minä kun en ole uskovainen. Pyrin elämään kylläkin tämmösen luterilaisen etiikan mukaisesti, sillä näillä leveysasteilla sillä on pärjätty melko hyvin tähänkin asti ja jos se toimii, älä räplää.

Kylmät kahvit olivat Anon kirjoittamassa jutussa, joten hän saa kommentoida niitä.

En ole myöskään käsikirjoittaja, ohjaaja enkä varsinkaan näyttelijä. Näin Ykänä vaan totean, että Anon juttua lukiessa tuli naamalle kyllä hymyntirriä.

Antero & kumpp eivät olleet paikalla, mutta eivätköhän he jossain vaiheessa taas palaa. Arvostan Lötjöstä, Kutvosta, Pötistä ja Pätistä sen verran korkealle, etten halunnut kirjata ylös heidän kohtaamistaan kärsänsä ihmisten asioihin tunkevan virkahenkilön kanssa.

Tuo katolisuus, ortodoksisuus & keskiaikatuumailu on sellaista, ettei minulla siihen tieto kyllä millään riitä.

Anonyymi kirjoitti...

(Katosko lie jonneki bittiavaruuteen toi edellinen kommentti vai oliko huono?)
Liittyen tuohon puunlämmityskäyttöön, tuolla Usarissa bloggari J.Putkinen kirjottelee innokkasti että puun ja turpeen käyttö pitäs kieltää kaupungeissa lämmöntuotannossa, perustellen että se saastuttaa ja tuotaa pienhiukkasia ja lämmitys pitäs hoitaa sähköllä, herää vaan kysymys että miten Suomen sähköverkko mahtas riittää siihen, kun nyttenki kuulemma on välillä äärirajoilla, kun kaikki lyö esim. jouluna kiukaat ja uunit päälle ?

-jpt-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, -jpt- ja anteeksi. Ilmestyihän se aikaisempikin kommenttisikin. Näyttää tuo Blogger olevan pahalla tuulella, kun se temppuili myös Vieraalle. Vaan itse asiaan. Mitä useammassa talossa on se jonkunnäköinen pesä missä poltetaan puuta, niin sillä taataan lämpö sähkökatkojenkin aikaan. Ja tuon sähköverkonhan pystyy (jos nyt spekuloidaan) hoitamaan mahdollisen vihollisen toimesta pois pelistä muutamalla kymmenellä hyvin suunnatulla ilmaiskulla. Ja jos se tapahtuu kovilla pakkaskeleillä, niin siinä ihmiset kyllä siunaavat halkoja. Suomalaisten halkojen poltto ei maailmaa tuhoa, mutta lämmön aikaansaamisessa se on varma ja sähköverkosta riippumaton.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Tää menee ehkä vähän ohi, mutta Eduskunnan Nuivat Klapienpolttajat pystyisivät näköjään halutessaan näpäyttämään oikeuskansleria:
http://www.mikkoniskasaari.fi/node/177

Anonyymi kirjoitti...

Oheistarinan kirjoittaneena anona vastaan sitä koskeviin heittoihin:

Vieras: Kunnioitan Ykän yksinoikeutta hahmoihinsa, tarinoihinsa, koko konseptiin jne. niin paljon että en lähde vatuloimaan tolle kentälle yhtään tarpeettoman laaja-alaisesti.

Tuossa oli herkullinen tilanne ja tekstini kulki Ykän käsien ja julkaisuharkinnan läpi. Silti toi on Ykän reviiri ja siellä pitää liikkua reviirin haltijan julkilausumattomiakin oikeuksia kunnioittaen.

Siksi(kin) tarina oli tynkä eikä sitä pidä mennä laajentamaan niin että sitä voisi verrata täysimittaiseen Ykä-tarinaan. Roolittaminen on niin oleellinen osa Ykän pakinakonseptia että se nauttii hyvin, hyvin vahvasti sekä oikeudellista että moraalista tekijänsuojaa.

Pienhiukkaspäästöistä ja puun polttamisesta. Jos siitä olisi tässä maassa muuta kuin täysin paikallista ja hetkellistä haittaa ympäristölle niin sehän näkyisi suoraan luonnosta otettavissa näytteissä useilla eri tavoilla. Mutta kun edes kaskeamisen ajat eivät ole tuottaneet yhtään minkäänlaista ympäristöhaittaa niin paskapuhettahan se kaikki vain on noin koti- ja maataloustoiminnan osalta. Suurilaitokset (lämpövoimalat sun muut) saattavat olla vähän eri juttu. Haja-asutusalueiden suhteen koko asialle pitäisi viitata kintaalla.

Jos spekuloidaan sähköverkon kestävyydellä ja puulämmityksellä niin tekisi mieli sanoa että heti kun kivihiili- ja ydinvoimapuolue Vihreät - De Röda saa sekä syysmyrskyt että tykkylumen kiellettyä niin sitten ja vasta sitten voi olla ihan aiheellista pohtia sitä että onko kellään minkäänlaista oikeutta tunkea kärsäänsä haja-asutusalueiden puulämmitykseen vai ei. Niin pitkään kuin tämä on tykkylumen ja syysmyrskyjen maa, niin pidettäköön jokainen mahdollinen pönttöuuni, saunankiuas, hakelämmityskattila ja pellettipönttö kunnossa ja käytössä - vaikka ihan sityvihreiden todellisuudesta vieraantuneiden jopobroilereiden kiusaksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys kommentoijille, myös niille, joitten kommentit ovat saattaneet jäädä kyberavaruuteen. Blogger on ollut vähän huonolla tuulella.

Tuo V.N.V:n linkki kannattaa lukea. Jutussa esillä ollut tuomarivallan käyttö henkilökohtaisen koston välineenä tuo minulle Illman muuta erään jutun mieleen.

Itse asiasta: nyt ne on kynttilätkin sitten mustalla listalla:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014011817944296_uu.shtml

Becker kirjoitti...

V.N.V:n linkkiä kun lueskelin, niin yksi sana jäi puuttumaan tekstistä. Nimittäin "vapaamuurari", sillä olettaisin että usea juristi kuuluu tähän porukkaan, ja silloinhan moni asia saa ihan uuden käänteen.

Tuosta kynttilöiden vaarallisuudesta tuli mieleen, että pian EU kieltää pöntöllä istumisen ilman kaasunaamaria, sillä metaanikaasuthan ovat tunnetusti epäterveellisiä ja määrätyissä tapauksissa jopa hiukkasten määrä toiletissa saattaa ylittää hyväksytyn tason.

Anonyymi kirjoitti...

Puunpolttoa on suunniteltu rajoitettavaksi taajamissa, mikä mielestäni ei välttämättä ole huono juttu.
Asumme turkulaisella omakotialueella, jossa asuu myös pari pahemman sortin käryttäjää.

Pari vuotta sitten toinen käryttäjistä osti haavan runkoja, jotka kaupunki oli tuosta läheltä kaatanut, ja pinosi pöllit pihalleen.
Sateisena kesänä huonosti peitellyt puut kuivuivat huonosti.
Kyseessä on vielä 70-luvun tasakattoinen talo, jonka piippu nousee maan pinnasta noin kolmeen metriin. Tähän lisätään säätilaksi tuhnuinen matalapaine, niin kyllä käy lähinaapureita sääliksi.
Naapurosopu onkin ollut kuulemma kovilla.

Mitä tulee tuohon, että puuta on poltettu maailman sivu, niin puunpolton vähentyminen(loppuminen) taajamissa on parantanut ihmisten terveyttä ja pidentänyt elinikää vuosilla.
Vielä pahempaa oli talokohtainen koksilämmitys, josta luopumisen on arvioitu nostaneen elinikää noin kymmenellä vuodella Britanniassa.
Toki puunpoltto on hieman vähemmän haitallista.

On meillä itselläkin puukiuas ja takka, joten en tuomitse puunpolttoa taajamissakaan täysin.
Mutta ei puunpoltto sovi pääenergianlähteeksi taajamatalolle.

Takkaa ei ole tullut käytettyä tänä talvena, kun tuli laitettua ilmalämpöpumppu olohuoneeseen. Mitsu on pelittänyt hyvin -18-asteen lämpötilassakin. Voin suositella.
Tosi kovien pakkasten varalta liiterissä on viisi mottia koivuklapeja lisälämmöksi


Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Beckerille ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Becker: Minulla ei tietämys tästä vapaamuurariasiasta riitä niin pitkälle, että osaisin kommentoida. Pöntöllä istumisesta tuli mieleen, että ehkäpä pitkän huussisession jälkeen ei saa häivyttää hajuja tulitikulla. Räjähdysvaara.

Ano: Minä kirjoitinkin jutun pääosin haja-asutusalueen näkökulmasta. Kieltohysterioilla kun on tapana levitä, ja täällä on pitkiäkin sähkökatkoksia. Jos on 30 astetta pakkasta, sähkökatkos toista vuorokautta ja pelkkä sähkölämmitys, niin se ei enää ikeniä naurata. Ja maalla ei asuta niin tiiviisti kuin kaupungissa.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä on Miltton Friidmanilla hyvä kommentti siitä minkälainen porukka Virheet - De Röda on.

http://murphyssoninlaw.blogspot.fi/2012/01/suomi-ja-banaanivaltiot.html?showComment=1326711797005#c2200007783586489494

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Varsin osuva kommentti kyllä. Tietysti voisi kommenttia vielä täsmentää kysymyksellä että kuinkahan hyvin se varsinainen pellon viljeleminen noilta urbaanivihreiltä sujuisi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Vieraalle vielä: kiitos sähköpostista ja karttakuvasta. Meikäläisen esteettinen silmä tykkäsi oikeastaan enemmän siitä Kalixjoen rajasta, kun siinä Suomella oli kumminkin vielä tunnistettava käsivarsi. Ihminen tottuu aina näkemäänsä.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Saattaishan se viljely urpaanivirheiltä sujua, jos pelto sattuu sijaitsemaan metroradan (tai vastaavan) varrella.

Kun nehän joku vuosi sitten teki retkeä Sipoonkorpeen ja jossain lehdessä oli, loihtivat lausumaan että tänne kun vielä metro-(/raitiovaunu-/juna-) yhteys saataisiin. ;)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, V.N.V. Juu, minä muistan myös tuon uutisen. Siinä oli aitoa vihreää ihmetystä. Tyyliin ”ai tää mistä me ollaan niinqu puhuttu on niinqu tään näköistä”. Ja metrolla viereen, sano.

Anonyymi kirjoitti...

Minä jäin tuijottamaan kartasta sitä miten Pohjois-Ruotsin suomenkieliset saataisiin varmasti mukaan. Jos Kainuunjoki olisi rajajokena, niin jäisi vielä epäilys. Jos menisi edes kunnanrajojen mukaan joten rajalinja menisi siten että Kainuun ja Ylikainuun kuntien länsirajat sekä Kainuunjoki siltä osin kun se on Kiirunan ja Jällivaaran raja.

Jos puhtaasti jokea pitkin menevää rajaa katsoo niin Luulajanjokea ptkin menevällä rajalla saisi nuo finnet/mongolit/tsuhnat hieman paremmin sisällytettyä mukaan. Olisiko siltikin jotkut jääneet ulos. Päättelin siitä että kunnilla kylillä ja eri paikoilla on suomenkielisiä nimityksiä, kuten Piitime...Sillä tavoin saisi sitten myös sen Jällivaaran malmiesiintymän. Tämä varmaan kuuluisi Aleksanteri I-ketjuun jossa kävin jokin aika sitten...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Joo, ymmärrän lähtökohtasi. Vaan itse juttuhan alkaa olla kommenttiosiossa kirjoitettu uusiksi jo noin kolmeen kertaan, joten jätetään loppu mielikuvitukselle.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä jos-tarinoilla on tapana turvota ja rönsytä.

Niin, mitäs veikkaat siitä öljy-ja kaasuhuhusta jota pähkäilin Aleksanteri I- ja Suunnanmuutos-jutuissa? Eräs ukko väitti minulle jotain tuommoista. Pitäs kysellä kun tapaan hänet seuraavan kerran.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Juu, niinhän niille tuppaa käymään. Vaan en minä tuosta huhusta osaa oikein sanoa mitään. En ole itse kuullut moista. Eihän se sitä tietysti tarkoita, etteikö se olisi käynytkin noin. Vaan tekihän Suomi silloin kuitenkin länsikauppaa hurumykke joten en oikein usko, että Neuvostoliittokaan tätä olisi estänyt. Tietysti jos koko Norjan öljyvoitoista olisi edes 5 – 10 pinnaa saanut, niin olishan sijoitus maksanut itsensä takaisin jo ties kuinka monta kertaa.

Lakeudenmies kirjoitti...

Tervehdys Ykälle

Kuvaamasi tilanne tuntuu pelottava mahdolliselta näin haja-asutusalueella asustelevalle.

Tuntuu että päättäjät jatkuvasti ja tahallisesti unohtavat sen että elämme kuitenkin Suomessa. ERi tutkimusten ja laskuperiaatteiden mukaisesti palvelujen ja suurten asutuskeskusten läheisyydessä asuu 2,1 miljoonaa Suomalaista, noh meitähän on täällä 5,4 miljoonaa mutta näiden suurten asutuskeskusten läheisyydessä olevien ihmisten hyvinvointi on se näkökulma mistä asiaa tarkastellaan.

Nykyinen hallitus edellisen jatkeena pyrkii selkeästi tuhoamaan suurten välimatkojen päässä asuvaa suurta osaa väestöstä.

viimeisen 10 vuoden aikana on kiinteistöveroa korotettu, metsän omistaminen tuotu verolliseksi, kotitalousvähennystä pienennetty, verotuksellista kilometrikorvaushyötyä pienennetty kahteen kertaan, polttoaineen verotusta tiukennetaan koko ajan, asuntolainojen verohyötyä on pienennetty ja energian verotusta kiristetty.

Kaikki nämä muutokset koskevat rankimmin haja-asutusalueen ulkopuolella asuvia, suurinta osaa, Suomalaisista. Vaan kun ne päätökset tuotetaan siellä tiiviisti asutussa ja palveluita pullollaan olevassa ympäristössä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Lakeudenmies. Haja-asutusalueella (jonne Helsingistä aikanaan pakenin) asuvana totean, että eipä tuohon ole lisättävää.

Tai no, sen lisään, että suurkaupungeissa on vielä lisänä se elämän yleinen rauhattomuus. Onko ihmisen välttämätöntä kestää sitä? Ja onko hänellä velvollisuus jopa pitää siitä?