maanantai 13. lokakuuta 2014

HÖMPSTADIN KASSA

Kukaan ei oikeastaan osannut sanoa, mistä se alkoi. Mitä todennäköisimmin siitä oltiin puhuttu kaikkialla Suomessa, erillisissä porukoissa erillisiin aikoihin. Sattumalta puheeksi tulleena. Miesten saunailloissa. Mökkiviikonlopuissa. Nuotiotulilla metsästyksen lomassa. Porukalla kalaverkkoja nostettaessa. Pulaakilentopallon jälkeen. Vielä hahmottomana, muotoutumattomana ajatuksena. Oltiin vain yhtä mieltä siitä, että valtiovalta oli menettänyt legitimiteettinsä hyvin monen ihmisen silmissä, ja jollain tavalla valta pitäisi ottaa kansalaisille takaisin. Aseista tietysti puhuttiin. Mutta siihen ei oltu halukkaita menemään. Ainakaan vielä. Tuumittiin ja ihmeteltiin sitä, kuinka suuri se viha ja vitutus aikanaan kapinan aikana oli ollutkaan. Sitä he eivät olleet vielä ylittäneet. Vaikkei se äärettömän kaukana tuntunut olevan sekään vaihtoehto.

Näissä porukoissa joku aina keksi, että entäs jos yritettäisiin jotain muuta. Passiivisempaa. Ei tehtäisi asioita, vaan jätettäisiin tekemättä. Pantaisiin hiekkaa ladulle. Ignoroitaisiin koko valtio. Jotenkin. Porukka nyökkäili päätään ja myötäili ideaa. Ja ihmetteli, että kuinka sen sitten käytännössä voisi tehdä. Mökkiviikonlopun jälkeen ei ollut  jäljellä kuin krapulainen avuttomuuden tunne. Ei ollut oikeita miehiä. Ei tarpeeksi monta. Ei oikeissa paikoissa. Eikä varsinkaan yhtä aikaa. Mutta ajatukset levisivät. Pikkuhiljaa. Porukasta toiseen. Saunaillasta seuraavaan. Nuotiotulilta nuotiotulille. Vellovina, leijuvina ideoina. Varmaan pari vuotta sitä kesti. Ilman että mitään tapahtui.

Kunnes sattui eräs saunailta, jossa oli kolme miestä oikeaan aikaan oikeassa paikassa. He olivat kaikki pankinjohtajia, jotka olivat tunteneet toisensa jo opiskeluajoista. Kaikki kolme olivat päätyneet pankinjohtajiksi Riippumattomien Maakuntapankkien Ketjuun. RMK toimi yksinomaan maakunnissa, ja se oli kasvattanut kuluttajien keskuudessa varsin voimakkaasti suosiotaan. Ihmiset olivat alkaneet muutenkin suosia sitä, mikä oli paikallista ja lähellä. Se loi jonkinlaista turvallisuuden ja pysyvyyden tunnetta. Naapurituntua. Kylähenkeä. Jonkun hahmottoman EU:n sijasta. Joka suomalaisten lakeijoittensa välityksellä otti toisella kädellä rahat ja toisella antoi elämää jatkuvasti vaikeuttavia määräyksiä. Joita oli pakko noudattaa. Ja viime aikoina ihmisiäkin. Joita oli pakko elättää. Ja joita olisi ollut viranomaismääräyksellä pakko rakastaa.

Nämä kolme pankinjohtajaa olivat istuneet monissa saunailloissa, joissa oltiin puhuttu epämääräisestä passiivisesta vastarinnasta. Mutta eivät yhdessä ja yhtä aikaa. He tapasivat nyt toisensa ensimmäisen kerran kahteen vuoteen ja normaalien perhekuulumisten, tyttärien ylioppilaskirjoituksien, poikien armeijan ja muun sellaisen asiaankuuluvan jälkeen heidän keskustelunsa meni siihen, mitä he olivat monen miehen suusta omilla tahoillaan kuulleet. Siihen hahmottamattomaan vastarinnan haluun.

Siinä saunoessaan ja rupatellessaan he tajusivat pystyvänsä antamaan hahmottamattomalle muodon. Ja tajusivat, kuinka muoto muutettaisiin toiminnaksi.

Viikonloppu meni törpötellessä ja yleisiä suuntaviivoja laatiessa. Mutta tähän tarvittaisiin muitakin. Kaksi viikkoa myöhemmin, eräässä Hömpstadissa sijaitsevassa suuressa rantahuvilassa tapasi kaikkiaan kaksitoista RMK-pankkiketjun johtajaa. Oltiin sovittu, että jokainen heistä toi mukanaan ns. luotetun miehen, jolla oli kokemusta tarpeellisilta elämänalueilta. Pelkkä pankkitaito ei tähän yritykseen riittäisi. Viikonlopun aikana saatiin aikaan valmis suunnitelma. Sovittiin, että se laitetaan toimeen vuoden kuluttua. Nyt täytyi alkaa rekrytointi. Suunnitelma oli vielä pelkkää paperia. Tarvittiin pataljoonia ja prikaateja. Tosin tällä kertaa aseettomia sellaisia.

Alusta alkaen oli selvää, että tämä suunnitelma tuli toteuttaa, ja se pystyttäisiin toteuttamaan vain yksityisen sektorin kautta. Tapaamisen yleinen ilmapiiri oli, että siellä oltaisiin niin työnantaja- kuin työntekijätaholla enemmän kuin halukkaita.

Miehet hajaantuivat ja aloittivat työn. He ottivat yhteyksiä, soittivat puheluita, lähettivät sähköpostia ja tapasivat eri alojen yrittäjiä erityisesti PK-sektorilta. Tapaamisissa he selvittivät suunnitelmansa yksityiskohtaisesti, ja jo selvityksen aikana huomasivat sellaisia ilmeitä ja päännyökytystä jonka saattoi puhutulle kielellä kääntää muotoon ”tätä, juuri tätä me ollaan jo vuosia odotettu”. Tapaaminen päättyi säännöllisesti kädenpuristukseen ja toteamiseen, että johan me yrittäjät ollaan tätä utopiaa tarpeeksi rahoitettukin. Seuraavaksi viemme asian firmojemme työntekijöille. Ja siellä ollaan taatusti yhtä kypsiä.

Kun asia eteni ja laajeni, oli tietenkin selvää, että se myös ennen pitkää vuoti julkisuuteen. Siihen oltiin varauduttu. Eräs luotetuista miehistä oli nuori media-alan ammattilainen, joka pyöritti yhtiönsä kautta maan suosituinta huumorisivustoa. Siellä asiasta tehtiin nettimeemi, jota väänneltiin kieli poskessa kymmenillä eri tavoilla. Eräs kolmesta ”alkuperäisestä” pankinjohtajasta oli mukana Ylen uutistoimituksen haastateltavana ja hieman naureskellen totesi, että asia itsessään olisi laiton, teknisesti mahdoton ja moraalisesti tietenkin erittäin arveluttava, mutta niin kuin haastattelija itsekin ymmärtää, kyseessä on vitsi, jonka joku on ottanut hieman liian tosissaan. Pankinjohtaja muistutti kuitenkin nähneensä velvollisuudekseen vastata haastattelupyyntöön, sillä luottamus valtakoneistoon ja vallitsevaan yhteiskunnalliseen järjestelmään on yhteiskunnallisen vakauden ja yhteiskuntarauhan ehdoton kulmakivi. Vitsi ei saisi kasvaa varjoaan suuremmaksi ja aiheuttaa kansalaisten mielissä tarpeetonta levottomuutta.

Suunnitelman laatijat käyttivät asiassa eräänlaista käänteisgöbbelsiläistä logiikkaa. Ei toistettu suurta valhetta totuutena, vaan toistettiin totuutta vitsinä ja näin ollen laimennettiin se merkityksettömäksi. Kohu laantui nopeasti, ja työtä oltiin jatkettu koko ajan. Asiaan osallistuvat ihmiset pitivät liki sataprosenttisesti turpansa kiinni, ja ne jotka sitä eivät tehneet saivat vastaansa kommentin, että tuo on jo vanha vitsi. Kerro veikkonen ihmeessä uusia.

Kuluvan vuoden lokakuussa RMK-pankkiketju ilmoitti pitävänä tiedotustilaisuuden, jossa se ilmoittaisi mullistavasta uudistuksesta suomalaisessa talouselämässä. Tiedotusvälineet muistivat puolisen vuotta takaperin tapahtuneen ja nopeasti lässähtäneen kohun, hoksasivat että heitähän oltiin saatettu kumminkin kusettaa ja joka tapauksessa tajusivat, että tulossa on ehkä lööppitavaraa.

Tiedotustilaisuudessa eräs pankinjohtajista nousi ja alkoi puhua:

- Hyvät tiedotusvälineitten edustajat. RMK-pankkiketju ilmoittaa tehneensä yhteenliittymän huomattavan määrän suomalaisten PK-yritysten omistajien ja työntekijöitten kanssa, ja yhteenliittymän myötä olemme perustaneet Yksityisen Veronkeruukassan, jota on työnimeltään kutsuttu Hömpstadin Kassaksi.

- Hömpstadin kassan ideana on toimia veroviranomaisen sijaisena ja kerätä tällä hetkellä 38.000:n suomalaisen yksityisen sektorin työntekijän verot ja tilittää ne kauttaan verohallinnolle. Itse asiassa toiminta on ollut jo kuukauden voimassa, eli jos verohallinto on hieman ihmetellyt, miksi veroja ei ole ajallaan tilitetty, niin syy on tässä. Kassaanhan on liittymässä vielä enemmänkin ihmisiä, mutta päätimme, että tämä oli riittävä määrä toiminnan aloittamiselle. Luonnollisesti kassaan kirjataan väkeä koko ajan lisää.

- Kassan ideana ei ole pimittää valtiolta verotuloja. Jokainen työntekijä maksaa veronsa oman veroprosenttinsa mukaan täysimääräisenä. Mutta työntekijän verot ovat tällä kertaa korvamerkitty. Hömpstadin Kassa tilittää verokertymän veroviranomaisille, mikäli veroviranomainen käyttää verot vain ja ainoastaan siihen, mihin verovelvollinen antaa luvan. Kaikilla julkisen sektorin aloilla on omat tilinsä ja tiukka rahankäytön valvonta jota hoidetaan reaaliajassa tietokoneilla, joten seurannan pystyy kyllä suorittamaan.

- Mikäli valtio ei tähän käytäntöön suostu, tai veroviranomainen yrittää kikkailla, ei veroja silloin tilitetä valtiolle, vaan ne jäävät kassan haltuun. Mikäli valtio ilmoittaa suostuvansa, lähtee kassasta kuluneen kuukauden verokertymä asianmukaisille verohallinnon tileille välittömästi. Samoin mikäli kunnat suostuvat näihin ehtoihin, maksaa kassa kunnallisveron suoraan kunnalle. Edessänne pöydällä on nippu liitteitä, joissa tarkemmin selvitetään se, mihin Hömpstadin Kassan jäsenet suostuvat verorahojaan luovuttamaan. Voitte ottaa siitä vapaasti. Muistutamme vielä kerran, että kassassa on 38.000 nimenomaan nettoveronmaksajaa ja lisää on tulossa sitä myötä, mitä ehdimme sisään kirjata, joten suosittelisimme, että valtio ei kuhnisi vastauksen kanssa hyvin kauaa.

- Syy siihen, miksi tämä kassa on perustettu on yksinkertaisesti se, että kassaan liittyneet suomalaiset nettoveronmaksajat eivät enää kerta kaikkiaan suostu rahoittamaan sitä hirviöksi muuttunutta utopiaa ja yhteiskunnallista pakkokokeilua, jota valtiovaltamme on harjoittanut viimeiset kolmekymmentä vuotta. Kokeilua, jonka seurauksena maamme on muuttunut laskiämpäriksi, jossa tavallisia suomalaisia kohdellaan lähinnä sen ämpärin pohjalla olevana kuonana. Tiedotustilaisuus on päättynyt, kysymyksiä ei oteta vastaan. Kaikki tarvittavat vastaukset ovat noissa liitteissä.

Lehtimiehet alkoivat käydä liitteitä läpi, ja huomasivat niitten olevan korutonta kertomaa. Maahanmuuttoteolliselle koneistolle tilitettävä veromäärä putoaisi kerralla nollaan. Tosin takaportiksi oltiin jätetty vaihtoehto, jossa valtio perustaisi ”vapaaehtoisen ja nopean maastapoistumisen avustussäätiön”. Siihen oltiin valmiita luovuttamaan verorahoja.

Kehitysapu lakkaisi kokonaan. Julkiselle sektorille annettaisiin rahoitusta vain suorittavan tahon työtä varten, ja sillä kohdalla rahoitusta oltaisiin valmiita lisäämään. Mutta hallintohimmelin osuus putoaisi 95%. Puolustusvoimille tulisi huomattava lisäys. Yliopistoissa yhteiskunnallisten aineitten rahoitus tipahtaisi myös 95%, mutta sen sijaan luonnontieteellisille aloille rahoitusta oltaisiin valmiita lisäämään. Yleveroa ei maksettaisi ollenkaan.

Ja niin edelleen.

Ja niin edelleen.

Lehtimiehistä älykkäimmät ymmärsivät, että mikäli tämä toiminta alkaa kasvamaan, eikä sitä saada äkkiä pysäytettyä, se tietää sitä että se helvetin raappahousuväki saattoi keksiä ihan oikean tavan tarttua valtaeliittiä kasseista kiinni. Ja valtaeliitiksihan lehtimiehet itsensäkin lukivat. Nyt oli aika panna etusivu uusiksi, täyttää lehdet pääkirjoituksilla ja kolumneilla joissa jyrkästi tuomittaisiin tämä Hömpstadin Kassa ja muistutettaisiin että ulkoparlamentaarisilla keinoilla ei saada aikaan kuin onnettomuutta. Luonnollisesti tulisi kaivaa esille 1930-luku ja Lapuan Liike.

Selväähän on, että uutinen Hömpstadin kassan perustamisesta aiheutti valtiovallan taholla äärimmäisen paskahalvauksen. Hallitus kokoontui seuraavana päivänä, apunaan huomattava määrä erilaisia asiantuntijoita. Pääministeri raivosi:

- Tämähän on perkele kapinaa! Tämä pitää lopettaa heti! Kuvittelevatko ne idiootit mutterinkääntäjät, että heillä on oikeus omiin rahoihinsa? Ja luulevatko ne saatanan haalaripellet että niillä on muka oikeus MIELIPITEESEEN?!!!

Valtionvarainministeri totesi:

- Mutta mitä me teemme? Kyseessä on kuitenkin 38.000 ihmistä ja ne ovat tosissaan. Ja tietojen mukaan määrä todellakin kasvaa.

Pääministeri jatkoi:

- Ei muuta kuin raskaimman jälkeen. Ilman varoitusta ja viivyttelyä. Pidätetään puuhaheput ja nostetaan automaattinen verorikossyyte jokaiselle kassan jäsenelle. Tämmöinen pitää lopettaa heti alkuunsa.

Oikeusministeri kommentoi:

- Kaikella kunnioituksella, mutta se ei ole ihan yksinkertaista. Tässä tapauksessa on helppo sanoa että mitä, mutta nyt on kysyttävä että miten. Pomomiehet voidaan ehkä pidättää. Jos ne löydetään. Varmasti siellä kassassa on jotenkin varauduttu tähänkin, ja toiminta on taatusti hajautettu. Mutta 38.000:n ihmisen esitutkinta ja tuomitseminen on lukumäärällisesti yksinkertaisesti liikaa. Ellemme me sitten pistä kenttäoikeuksia pystyyn. Ja siksi toiseksi, Suomessahan on nykyisin oikeastaan enää kaksi vakavaa rikosta. Toinen on rasistinen rikos. Ja toinen on verorikos. Ja molemmista tulee ehdotonta ilman muuta. Ja vielä siinä muodossa että ensikertalainenkin istuu kakkunsa kokonaan. Mihinkä me ne laitetaan lusimaan? Perustetaanko uusi Hennala ja Tammisaari?

Valtionvarainministeri lisäsi:

- Ja onhan tässä sitten sekin, että yksi vankivuorokausi maksaa sen parisataa euroa. Jos näille annetaan vaikka vain lyhyt, sanotaan nyt vaikka vuoden mittainen verorikostuomio, niin sehän on… hetkinen… 38.000 x 365 x 200 eli totanoin mjämjämjäm… joo, tommonen 2,7 miljardia euroa siihen uppoaa jo itsessään. Eikä sitä nykyisellä vartijamäärällä vahdita. Niitäkin joutuisi palkkaamaan. Ellei sitten tosiaan perusteta vankileirejä. Ja tulee muistaa, että niistä on nettoveronmaksajia joka ainoa, eli sen sijaan, että ne rahoittaisivat valtion toimintaa, ne istuisivat kopissa vähän perkeleen kalliilla hinnalla. Ei se vaan onnistu. Ei niin kertakaikkiaan.

Pääministeri näytti siltä kuin alkaisi hyvin pian repiä hiuksiaan:

- No mitä helvettiä me sitten tehdään? Ei kai me sitä voida hyväksyä, että ne pitävät koko valtiokoneistoa panttivankinaan? Valtio on kone, sen bensaa on raha ja jos tätä touhua ei saada loppumaan niin kone alkaa pian piiputtaa. Ja vielä pahempaa, maine menee. Nehän kusevat meidän kengille ja rahvas nauraa kätkättää.

Sisäasianministeri kysyi tekniikan asiantuntijalta:

- Mutta oliskos se mahdollista, että yksinkertaisesti hakkeroitaisiin niitten koneet? Kaapattaisiin sieltä bittiraha kokonaan, imuroitaisiin kaikki tiedostot ja tehtäisiin porukka kerralla persaukisiksi? Ei ne käteisellä pitkään siellä pärjää, vaikka tietojen mukaan noihin kyseisiin pankkeihin on viimeisen vuoden aikana kuljetettu hyvinkin paljon riihikuivaa.

Tietotekniikan asiantuntija vastasi kuivalla äänellä:

- Ei onnistu. Yritettiin jo viime yönä. Ensinnäkin niitten järjestelmä on aivan liian hajautettu. Toisekseen niillä on paremmat nörtit kuin meillä. Ainoa, mitä me saatiin aikaiseksi oli se, että saatiin omille koneillemme tiukka virus. Se toimii niin, että koneiden näytöllä ei näy nyt muuta kuin rupisammakko. Joka aina kymmenen minuutin välein alkaa kurnuttaa. Jolloin printteristä tulee ulos aanelonen, joka on täynnä nuijapäitä. Me toimitaan nyt varakoneilla, eikä ihan vähällä yritetä uudestaan. Siks toiseks olen melko varma, että se sammakko röyhtäisi meidän omien koneittemme sisällön suoraan Hömpstadin Kassan käyttöön.

Viestintä-, valistus- ja vittuiluministeri puhui vuorostaan.

- Saattaa olla niin, että kannattaa kuitenkin yrittää vielä hyvällä. Annetaan niille viikko aikaa luovuttaa, ja luvataan, että ne selviävät silloin ilman syytettä. Ja sen viikon aikana me pannaan päälle suurin mahdollinen propagandamylly, mitä tässä maassa on pistetty pystyyn ikinäkoskaanmilloinkaan. 24/7 nälkäistä neekerilasta, rasismia kohdannutta maahanmuuttajaa, suomalaisten luontaista väkivaltaisuutta ja se kaikki mahdollinen ryönä mitä on ikinä keksitty tai on vielä keksimättä. Ja lisätään siihen jatkuvalla syötöllä se, että ei sivistysvaltion ihminen ryhdy toimimaan valtiota vastaan. Tiedättehän, ”suomalainen, et sinä omalla työlläsi elä, vaan valtion kautta. Sinulla olevat rahat ovat valtion rahaa, ne ovat sinulla vain lainassa. Nyt on aika maksaa velkasi. Niin Suomelle kuin koko maailmalle. Ennen kaikkea maailmalle”

- Nielevätkö ne sen, kysyi puolestaan ympäristö- ja elämän vaikeuttamisministeri.

Pääministeri vastasi:

- No jos eivät niele, niin ainakaan sinun ministeriöllesi ei jää kuin tuulen huuhtoma perse. Toimimme näin. Viikko aikaa ja propagandamylly täysillä päälle. Siitä vaihtoehdosta, että ne saattaisivat olla ehkä oikeassa ei näissä tiloissa edes keskustella.

Viikkoa myöhemmin hallitus huomasi, että vaikka sillä itsellään saattoi vielä ollakin usko median kaikkivoipaisuuteen, se ei välttämättä enää maakunnissa uponnutkaan. Hömpstadin Kassan jäsenmäärä oli tällä hetkellä jo 72.000. Hallitus päätti, että nyt ei enää hyvällä pärjätä, ja päätti tehdä Hömpstadin pankista esimerkkitapauksen, joka säikyttäisi muut ja saisi heidät luovuttamaan. Paikalle komennettaisiin kaikkiaan 20 poliisipartiota. Ne miehittäisivät pankin ja takavarikoisivat sekä kaikki tietokoneet että käteisvarat. Samalla pidätettäisiin siellä oleva henkilökunta sekä mahdolliset kassan jäsenet joille annettaisiin oikeudessa nopeutetulla käsittelyllä ankarat tuomiot. Hallitus uskoi vakaasti, että poliisia vastaan ei ryhdyttäisi kuitenkaan vastarintaan. Kaiken varalta tehtävään komennettaisiin poliisipartiot Helsingin, Espoon ja Vantaan suunnalta. Hömpstadin ja Pinnanmaan omaan poliisiin ei luotettu tarpeeksi.

*

Kaksi vuorokautta myöhemmin Hömpstadin pankin edustalla:

Tehtävää johtava komisario raapi päätään ihmeissään. Tähän ei oltu varauduttu. Pankin edusta oli aivan täynnä ihmisiä. Kyseessä oli tietysti selvä mielenosoitus, ja luvaton sellainen, kun ei siitä oltu minnekään ilmoitettu. Mutta se ei näyttänyt tavalliselta mielenosoitukselta. Ihmisillä ei ollut mukanaan lippuja, kylttejä tai banderolleja. Minkäänlaisia iskulauseita ei huudettu. Ihmiset yksinkertaisesti seisoivat paikallaan ja katsoivat paikalle tulleita poliisipartiota sellaisella tietyllä lailla pelottavan rauhallisella tavalla, joka sai kylmät väreet kulkemaan pitkin komisarion selkäpiitä. Komisario oli kyllä tottunut kaikenlaisten anarkoharrastajien mielenosoituksiin, mutta nehän olivat enemmän bailuja ja humalapäissään paikkojen rikkomista kuin varsinaisia mielenosoituksia.

Nämä ihmiset vaikuttivat täysin selviltä. Ja hyvin rauhallisilta. Komisario ei ollut nähnyt tällaista koskaan aikaisemmin. Komisarion luo saapui eräs vantaalainen vanhempi konstaapeli ja kysyi, että mitä helvettiä me nyt tehdään. Komisario oli jo vastaamassa että vitustako minä tiedän, mutta silloin joukosta erkani mies, jolla oli päällään tumma puku ja päässään musta lierihattu. Mies käveli komisarion eteen ja esittäytyi:

- Hyvää päivää, herra valtion väkivaltakoneiston edustaja. Olen Antero Lärvänen. Näin alkuun huomauttaisin, että tätä paikkaa kuvaa kaikkiaan kahdeksan kameraa, ja lähetys menee suorana verkkoon. Ja toiseksi voin kertoa, että paikalla on kaikkiaan kahdeksansataakuusikymmentäkaksi ihmistä. Miehiä ja naisia. Nuoria ja vanhoja. Kaikki aikuisia. Alaikäisiä ei ole mukana. Kolmanneksi voin ilmoittaa, että yhdelläkään meistä ei ole hallussamme terä- eikä tuliaseita eikä minkäänlaisia astaloita.

- Mitä te haluatte, kysyi komisario.

- Se riippuu täysin siitä, mitä te haluatte. Jos olette tulleet tänne pitämään esimerkiksi liikenneturvallisuuteen liittyvää puhallusratsiaa, niin mehän puhallamme mielellämme. Jos otat, et aja. Jos ajat, et ota. Sen sijaan, mikäli tarkoituksenanne on tunkeutua tuohon pankkiin, me olemme täällä estämässä sitä. Te olette aseistettuja, me emme, mutta meitä on kaksikymmentä kertaa enemmän kuin teitä. Ja me pistämme hanttiin. Paljain käsin. Jos te haluatte päästä pankkiin, te joudutte ampumaan. Haluatteko olla ensimmäiset poliisit Suomessa, jotka käyttävät väkivaltaa aseettomia siviilejä kohtaan vain päästäkseen ryöstämään pankin? Suorassa lähetyksessä? Ja mikäli meinaatte hankkia lisävoimaa, niin yhdellä tekstiviestillä löytyy kaksituhatta ihmistä lisää, jotka tukkivat tänne johtavat tiet ja asettuvat osaltaan ihmiskilveksi. Huomautan vielä, että mikäli käytätte väkivaltaa meitä vastaan, siinä seuraavassa pankissa ei sitten olekaan enää vastassa aseettomia ihmisiä. Ja silloin me ammumme ensin.

- Oletteko te jumalauta ihan tosissanne, kysyi komisario.

Mutta lierihattuinen mies ei enää vastannut. Katsoi vain komisariota silmiin. Lopulta komisario ei kestänyt enää miehen katsetta. Hän painoi päänsä alaspäin, kääntyi ympäri ja komensi partiot palaamaan sinne mistä lähtivätkin. Takaisin ajaessaan komisario mietti, että miten ne olivat voineet varautua noin nopeasti ja niin tehokkaasti. Ja hoksasi samantien, että totta kai tieto operaatiosta oli tullut joltain kenttäpoliisilta. Varmaan useammaltakin. Ties kuinka monta Syvää Kurkkua tuolla Hömpstadin Kassalla olisi puolellaan.

*

Kolme päivää myöhemmin hallitus kokoontui uudestaan eikä millään muotoa voittoisissa tunnelmissa. Sisäministeri oli alustanut tilanteen poliisin osalta. Poliisi ei tulisi enää osallistumaan tämänkaltaisiin operaatioihin. Sen tehtävä on turvata tavallisten suomalaisten turvallisuutta, ei toimia minään kuolemanpartiona. Ja poliisin tiedustelun mukaan oli todellakin niin, että jos poliisi ampuu sen ensimmäisen laukauksen, niin sen jälkeen vastassa ovat aseelliset miehet. Ja niitä on Suomessa paljon. Ylemmissä toimistoportaissa oltaisiin oltu kyllä valmiita toteuttamaan nämä määräykset, mutta kenttäpoliisit olivat niistä jyrkästi kieltäytyneet ja uhkasivat joukkoirtisanoutumisilla.

Kunta- ja kuristusministeri jatkoi:

- Nythän on niin, että Hömpstadin Kassan jäsenmäärä kasvaa jatkuvasti. Myös muualla kuin maakunnissa. Suuria helsinkiläisfirmojakin on liittynyt siihen. Ja nyt on alkanut myös se ilmiö, nimenomaan maakunnissa, että lukuisia kuntia on liittynyt kassaan. Eli ne ovat tosiasiassa irrottautuneet valtion hallinnasta ja muuttuneet itsenäisiksi. Siellä nähtävästi tuli mitta täyteen viime vuonna, kun kunnat joutuivat pakkomääräyksestä ottamaan vastaan 60.000 kappaletta sitä niin sanottua EU:n vastuunkantoa. Mikä muuten on kovaa vauhtia valumassa tänne pääkaupunkiseudulle. Maakunnissa on nimittäin tietojemme mukaan on tullut taikaseiniin pahemman luokan laakerivika joka on jäänyt niihin pysyvästi. Ja täälläkin alkaa siihen touhuun nähden loppua pian laarista perunat.

Opetus- ja aivopesuministeri katsoi kunta- ja kuristusministeriä silmät teevateina ja sanoi ääni hieman särkyen:

- Siis kuntia… kokonaisia kuntia… mutta… eiväthän ne voi tehdä niin… eiväthän ne saa tehdä niin… sehän on siis… laitonta… niin, laitonta se on…

Pääministeri oli tähän asti lähinnä tuijottanut kenkiensä kärkiä ja kuunnellut, mutta nyt hänkin aukaisi suunsa:

- Eiväthän ne niin saa tehdä. Mutta kyllähän ne sen tässä tilanteessa jo voivat tehdä. Koska meillä ei ole hirveästi mahdollisuutta sitä estääkään. Ainakaan tämän päivän tietojen valossa. Minulla on tosin muutama vaihtoehto vielä taskussa. Niitä kovempia sellaisia. Ja mikä on laitonta? Se kysymys on tällä hetkellä enää retorinen. Meidänkin viime vuosien toimintaa voi katsoa sen ajattelun mukaan monellakin tavalla. Esimerkiksi perustuslain kuudes pykälä sanoo, että ”Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.” Olemmeko me todella toimineet tuon pykälän mukaisesti?

Opetus- ja aivopesuministeri katsoi pääministeriä aivan niin kuin olisi kuullut koko asian ensimmäistä kertaa, onnistuen näyttämään kaikkien blondien esiäidiltä. Pääministeri jatkoi:

- Niin, sinähän olet perinteinen puoluekoneiston tuote ja tässä hallituksessa kiintiöministerinä pelkästään siksi, että käytät hametta. Sinä olet todellakin uskonut täysin sinisilmäisesti tähän kaikkeen. Nyt ei katsos ole enää kyse siitä, mikä on laillista. Nyt on kyse enää siitä, säilytämmekö me asemamme ja otammeko valtamme takaisin. Vai tunnustammeko ääneen, että olemme pitäneet yllä kokonaiselle kansakunnalle vahingollista utopiaa pelkän utopian vuoksi? Se merkitsee meille asemamme, tulevaisuutemme ja ennen kaikkea kasvojemme menettämistä. Ja sitähän me emme kestä. Kauniita ratkaisuja ei enää ole. Se juna meni jo. Niin kuin totesin, muutama keino minulla vielä on takataskussani. Jatkamme kokoustamme huomenna kello yhdeksän. Minulla on tunnin päästä eräs tapaaminen. Se ratkaisee paljon.

*

Tuntia myöhemmin puolustusvoimien komentaja astui sisään pääministerin toimistoon. Pääministeri viittasi kädellään kohti tuolia ja pyysi kenraalia istumaan.

- Tämä asia sujuu kyllä seisaaltaankin. Se kun ei hyvin kauaa kestä.

Pääministeri katsoi edessään seisovaa ammattisotilasta silmälasiensa yli ja totesi:

- Sinä siis tiedät mitä aion pyytää?

- Totta kai tiedän. Haluat, että puolustusvoimat iskevät kaikkiin Hömpstadin Kassan toimipisteisiin sekä niitä tukeviin pankkeihin. Sen lisäksi haluat, että joukkomme miehittävät kaikki ne kunnat, jotka ovat irtaantuneet valtiohallinnosta ja liittyneet kassaan. Haluat myös kaikki kyseisen toiminnan aktiivit sekä kyseisten kuntien valtuustot sekä johtavat virkamiehet vangittavaksi ja kaikki nuo alueet riisuttavaksi aseista. Hyökkäykset tulee tehdä nopeasti, armottomasti ja kohdealueen henkilötappioista välittämättä.

- Juuri niin. Mutta mistä sinä tiesit tuon suunnitelman noin tarkkaan?

Puolustusvoimien komentaja katsoi pääministeriä hymyillen ja hieman pää kallellaan. Pääministeri nyökkäsi ja totesi, että niinpä tietysti. Sitten hän kysyi:

- Millä aikataululla voit aloittaa?

- Kuka sanoi, että minä aloitan? En tule koskaan antamaan sellaista käskyä. Minä olen sotilas, en poliittisen poliisin päällikkö enkä vankileirin komendantti.

- Sinä olet sotilas, totta. Ja sotilasta voidaan käskeä.

- Voidaan toki. Sitten minä eroan. Voi tietysti olla, että löydät kenraalikunnasta jonkun pyrkyrin, joka on valmis tuollaiseen hulluuteen, mutta ei sillä ole mitään merkitystä. Tuollaisiin operaatioihin tarvitaan pataljoonia ja komppanioita. Eikä niitä johda kenraalit, vaan majurit ja kapteenit. Ja siltä taholta on tehty selväksi, että suomalaisia vastaan ei asetta kohoteta. Viimeisin lukko ovat asevelvolliset itse. Eivät ne koteihinsa lähde riekkumaan ja ihmisiä terrorisoimaan. Ja siinä ne ovat aivan oikeassa. Ja jos rehellisesti sanotaan, niin PV:ssä on hyvin voimakkaasti vallalla sellainen ajatus, että tuon Hömpstadin Kassan perustaminen on ensimmäinen järkevä asia, mitä tässä maassa on tehty kolmeenkymmeneen vuoteen.

- Sitten sinä jätät minulle varsin vähän vaihtoehtoja.

- Ei. Minä en jätä sinulle ollenkaan vaihtoehtoja. Tiedän varasuunnitelmasi. Aiot palkata tänne tulleista muukalaisista ikioman kaartisi, aseistaa sen ja lähettää miliisiksi ja miehittäjiksi maakuntiin. Kaikkiaan kuusi tuhatta miestä. Älä katso niin ihmeissäsi, totta kai me sen tiedämme. Puolustusvoimat toimivat ulkoista vihollista vastaan ja sinä olet tuonut sen ulkoa tänne sisäiseksi viholliseksi. Luotit suunnitelmassasi siihen, että me pysymme kasarmeissamme kun lähetät ikiomat terrorijoukkosi maakuntiin. Voin kertoa, että me teurastamme ne. Jos ehdimme. Maakunnissa löytyy kyllä aseita, miehiä, taitoa ja tahtoa sen verran, että meille jää todennäköisesti tehtäväksi lähinnä ruumiitten hautaaminen.

- Tiedätkö, kenraali. Tuo mitä puhut on kapinaa.

- Ja se, mitä sinä puhut on maan luovuttamista ulkoiselle miehittäjälle. Tunnetaan myös nimellä maanpetos. Seuraavaksi nimittäin olisit pyytänyt sotilasapua EU:sta. Sinä olet vallan korruptoima vastenmielinen hirviö, joka olisi valmis surutta uhraamaan omia kansalaisia, kanssasuomalaisia jo pelkästään omien kasvojen säilyttämiseksi.

- Onko tuo viimeinen sanasi.

- On. Ja se on myös puolustusvoimien viimeinen sana. Presidenttiin sinun on turha vedota. Tilanne ei siitä muutu.

- Mitä minä sitten teen?

- Luovutat. Tunnustat, että olet tietoisesti asettanut kokonaisen kansan vaaranalaiseksi pelkän ideologisen utopian vuoksi. Ja että edeltäjäsi ovat tehneet samoin. Sitten pyydät anteeksi, hajotat hallituksesi, ja annat uuden perustamisen oppositiopuolueen ja Hömpstadin Kassan edustajien tehtäväksi. Toinen vaihtoehto on, että annat ne aseet muukalaiskaartillesi ja koetat onneasi. Meillä on vaan enemmän miehiä, parempi koulutus ja isommat pyssyt. Kolmas vaihtoehto on, että ammut itsesi. Pääset silloin vastuusta nopeasti. Nimesi tietysti vedetään lokaan, mutta tuskinpa se sinua enää silloin häiritsee. Ja tekisithän siinä edes kerran palveluksen kansallesi.

Puolustusvoimien komentaja kääntyi ja poistui pääministerin toimistosta sen kummemmin lupia kyselemättä. Pääministeri jäi tuijottamaan seinää tyhjä katse silmissään ja mietti. Sekä vaihtoehtoja, että sitä, kenen niskoille hän voisi vierittää syyllisyyden, jos kaikki menisi päin helvettiä…

Samaan aikaan Viipurissa suomalaiset rahtilaivat Ingrid, Gerda ja Inga sulkivat kansiluukkunsa ja aloittivat täyteen lastattuina ensimmäistä kertaa matkansa kohti Suomen puolella sijaitsevaa uutta määränpäätä.
40 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oisko tuo puolustusvoimien komentaja voinut ehdottaa sotilashallitusta toimimaan toimitusministeristönä siksi aikaa kunnes oppositiopuolueen ja Hömpstadin Kassan edustajat saavat kootuksi uuden hallituksen?

Hän olisi voinut sanoa pääministerille että sen jälkeen kun pääministeri on eronnut, hän katoaa täysin julkisuudesta ja alkaa esim. hoitamaan jotain siirtolapuutarhaa tai johonkin asti missä pippuri kasvaa. Sama juttu muille ministereillä ja siinä touhussa mukana olleille. Ei kuitenkaan Mongoliaan, se olisi halveksuntaa mongoleita kohtaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja Soomipoissel Eestist & kiitos kommenteistanne.

Vieras: Koska tarinassa jäi loppu hieman auki, niin jätetään tämä lukijan päätettäväksi.

Soomipoiss Eestist: Noi voi perskeles. Tuo EVVK:han on ottanut näemmä tulta ihan urakalla. Kiitos linkistä. Aikanaan oli mainoslause ”suosi suomalaista, osta kotimaista” ja siinähän oli kyllä ihan järkeä. Nyt se kai menee muodossa ”suosi mitä hyvänsä, niin ulkomaista ruokit joka tapauksessa”.

Anonyymi kirjoitti...

On se toisaalta mukava aloittaa viikko näinkin lämminhenkisen tekstin lukemisella. Ihan syväntä lämmittää.

-Tvälups-

Pyrrhos kirjoitti...

Komppaan taisteluvälineupseeria. Tuorein Perskeles on yks parhaista. Ja jumalauta että oliskin hienoa jos tuollainen coup d'etat järjestyis ihan reaalimaailmassakin.

Ghettomaksaja kirjoitti...

Morjensta Ykälle pitkästä aikaa. Olen kyllä lueskellut blogia mutta kommentoimaan ei ole joutanut, koska Ghettomaksajan ruokakunta on tällä välillä muuttanut majaa kerrostalokompleksista omakotitaloon. Vaikka tähän samaan valtioon joutuu edelleenkin maksamaan perkeleenmoisesti veroja joille saa vastinetta aina vain vähemmän, niin kylläpä vain elämänlaatu parani eksponentiaalisesti kun on huushollissa tilaa, oma piha, pari uunia ja puusauna. Ei ehkä ole olemassa mielenterveydelle parempaa huoltokeinoa kuin pistellä omassa vajassa klapeja pienemmiksi, mättää niitä takkaan ja odotella optimaalisen makkaranpaistohiilloksen muodostumista. Sopivan hyvin sujuneen työpäivän jälkeen jopa viskilasillisen kera.

(Viski-sana mainittu periaatteellisista syistä. Fight the power!
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288750127742.html )

Kumitonttu kirjoitti...

Haluatteko olla ensimmäiset poliisit Suomessa, jotka käyttävät väkivaltaa aseettomia siviilejä kohtaan vain päästäkseen ryöstämään pankin?

Hauska oivallus. Kirjoituksesi on muutenkin varsin tarkkanäköinen. Nimittäin, jos kaikki Suomen yritykset lopettaisivat verojen maksun - sanotaanko kolmeksi kuukaudeksi - valtio kaatuisi. Se ei saisi haastettua yrittäjiä oikeuteen eikä konkurssiin, siltä loppuisi rahat ja maine.

Mutta koska kaikkia yrityksiä ei tuollaisen suunnitelman taakse saa millään, ehkä 38.000 voisi olla oikeampi määrä. Ja sieltä vähitellen kun paikallisia torjuntavoittoja kertyisi, kassaan liittyisi kasvavassa määrin muitakin. Niitä, jotka alussa pelkäsivät.

Onhan tää surullista, että 85% kansasta antaa 19.4.2015 äänensä samalle sikspäkille, joka neljän vuoden aikana keskittyi tuhoamaan Suomen taloutta ja järjestämään oikeudenkäyntejä toisinajattelijoille. Kahdeksankymmentäviisiprosenttia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Taisteluvälineupseerille, Pyrrhokselle, Ghettomaksajalle ja Kumitontulle & kiitos kommenteistanne.

Tvälläriupseeri: Kiitokset. Kirjoittaessani tunsin lämminhenkisiä ajatuksia suomalaisia ihmisiä kohtaan.

Pyrrhos: Suuret kiitokset sinnekin. Luovutan idean sellaisille ihmisille, joilla tuollainen olisi mahdollisuus tehdäkin.

Ghettomaksaja: Äärimmäisen paljon onnea uuden asumismuodon johdosta. Vaikka valtiovalta tietysti haluaisi meidät kaikki umpioituihin kanakoppeihin radan varteen, niin omakotitalossa viihtyy aina paremmin. Ja viskistä voit huomata, että Lagavulin-pullo ilmestyi tämänkin blogin oikeaan reunaan.

Kumis: Ei välttämättä tarvitsisi niinkään paljon. Suomessa on vankeja kolme tuhatta ja risat. Jos edes kymmenen tuhatta nettoveronmaksajaa järjestäytyisi ja toteaisi, että me ei vaan ruveta, niin jo siitä määrästä sekä oikeuslaitos että vankeinhoito saattaisivat kyykätä.

Mitä tulee tuleviin vaaleihin, niin pelkäänpä että olet oikeassa. Ja siihen vaikuttaa eniten media, joka on puolensa pysyvästi valinnut, sekä ihmiset, jotka siihen uskovat mitään kyseenalaistamatta. Yksi pahimpia vihollisiamme on aamukahvi, sillä suurin osa ihmisistä haluaa vieläkin lukea sen kanssa jotakin, joka rapisee. Ja mikäs muu se onkaan kuin joko Helsingin Sanomat tai oikeaoppinen Maakuntalehti. Mitään muuta vaihtoehtoa ei paperimediassa ole.

Vaalikamppailussa sinänsä toivoisin lopultakin persuilta aggressiivisempaa otetta, eikä jatkuvaa sekä valtapuolueitten että median myötäilyä. Ei ne persut saa sieltä armoa, vaikka kuinka pyytäisivät. Toivottavasti joku vääntää tämän Timo Soinille rautalangasta. Ja toivon hartaasti, että Jussi Halla-aho palaa Brysselistä eduskuntavaaleihin. Ihan sama, vaikka kuinka syyttäisivät kikkailusta. Mitä muuta politiikka on kuin kikkailua?

Kumitonttu kirjoitti...

En ala opettamaan Soinia tai Jussi Niinistöä heidän tekemisissään, koska en tunne poliittista kulttuuria Suomessa riittävän hyvin. Käytännössä Soini ei saa tukea printtimedialta, joten jonkinlainen innovatiivinen asenne olisi nyt paikallaan. Joku Perussuomalainen-lehti on niin monen mutkan takana ja - sekin - poliittisesti korrekti, etten ole lukenut sitä kuin kaksi kertaa tämän vuoden aikana. Jutut ovat keskeneräisen oloisia, kritiikki puuttuu ja ainoat epäkohdat ovat kilpailijoiden mokat.

Mutta toivoa meillä ei ole - 85% haukkuu kun karavaani kulkee. Loput eivät saa kurssia muutettua.

korpisoturi kirjoitti...

Erittäin hyvä ja mieltä nostava kirjoitus. Kättä lippaan!

Parisen viikkoa sitten poikkesin erääseen maalaispitäjään ja ajelin siellä pari taksimatkaa. Ja kuinka ollakkaan puhe lipsahti maahanmuuttoon. Ne olivat sielläkin jo siitä päässeet nauttimaan. Taksimiehet tuntu olevan melko suivaantuneita asiaan. Melkeinpä valmiita hakemaan hirvikiväärin ja liittymään toimintaan. (Noh, pikkasen liioittelin.) Taksimiehet tapaa paljon ihmisiä ja puhuu kansanäänellä. Kuppi alkaa täyttyä ja ...

Lauri Stark kirjoitti...

Hienosti kirjoitettu fantasia Ykältä, kaltaiselleni patologiselle haaveilijalle tälaisten lukeminen suo pientä lohtua tuon tuosta. Olisi hienoa nähdä tämän toteutuvan käytännössä, mutta suomalaisen kansanluonteen tuntien se vastarinta - kerran käynnistyessään - tulisi olemaan melko rumaa ja väkivaltaista.

Tämä kohta oli muuten erityisen hykerryttävä: Haluatteko olla ensimmäiset poliisit Suomessa, jotka käyttävät väkivaltaa aseettomia siviilejä kohtaan vain päästäkseen ryöstämään pankin? Suorassa lähetyksessä?

Hieman off-topic: tuosta kehitysavusta, joka ohimennen tekstisssä mainittiin, niin mikä on Ykän oma kanta siihen? Meinaan olen perussuomalaisilta kuullut mielipiteitä, että maahanmuutto kannattaisi lakkauttaa, koska olisi parasta "auttaa heitä heidän omassa maassaan". Samaan aikaan he ovat kuitenkin valmiita lopettamaan kehitysavun kaikissa muodoissaan, mikä tarkoittaa että puheet auttamisesta ovat silkkaa valehtelua.

(Oma kantani on ambivalentti: niin paljon väärinkäytöksiä, kusetusta ja tehottomuutta kehitysavussa on ollut, että se on ollut hukkaan heitettyä rahaa. Mutta olen ymmärtänyt, että esimerkiksi naisten koulutuksessa on saaut tuloksia aikaan, koska tämä vaikuttaa epäsuorasti mm. syntyvyyteen. Ehkä ratkaisu olisi täsmäohjata kehitysapu oikeisiin kohteisiin siten, etteivät autettavien maiden omat korruptoituneet virkamiehet sotke asioita?)

Becker kirjoitti...

Aika mielenkiintoinen ja sujuvasti kirjoitettu tarina, niinkuin aina.

Tätä piti vähän pureskella, mutta päällimmäisenä jää mieleen ihmisten tyhmyys, tai oikeammin naivius.
Kun minä olin nuori niin oletin, että poliitikoiksi valikoituu ihmisiä, joita palavasti kiinnostaa valtion ja sen kansalaisten hyvinvointi. Nyt ovat rähmät kadonnet silmistä. Valehtelevia, usein tyhmiä opprtunisteja, joita kiinnostaa kansalaisten sijasta omat edut ja hyvinvointi. Brysselin tultua mukaan kuvioihin, omat edut vieläkin enemmän vrt. Käteinen.
Tehtaan ja pankinjohtajia kuvittelin fiksuiksi, hommiinsa hyvän koulutuksen saaneiksi alaistensa hyvinvointia ajatteleviksi.
Nyt ovat rähmät pudonneet silmiltä, ja hyviä johtajia on harvassa, ahneita sitäkin enemmän.

Suomessa pitää asioiden mennä, ja kyllä ne vielä menevät, katastrofin partaalle, vrt. Kreikka, Espanja, ennekuin Ykän reformille olisi mahdollisuuksia.

Ennen vaaleja pitäisi jokaiseen suomalaiseen kotiin jakaa folderi, jonka otsikkona olisi vaikka, " Oletko naivi, idiootti, vai muuten vaan tyhmä?"

Ja sen jälkeen olisi rautalangasta väännetty missä jamassa maan asiat ovat ja minkä vuoksi.

Suhtaudun valitettavasti vissillä kyynisyydellä tämän BB-kansan kykyyn tehdä oikeita valintoja. Sliipattu, sutki itsestään selfietä ottava Stubbi on enemmänkin rahvaan mieleen. Puhuuhan se sentään hyvää englantia.

Ihan niinkuin bloginpitäjä, että jos olisin nuorempi, niin olisin ehkä Virossa. Läheltä muuten kävi tässä joitakin vuosia sitten että olisin tosiaan mennyt sinne.

Ja siellä on muuten naiset vähän pirun hyvän näköisiä, siis virolaiset, ei venakot.

Anonyymi kirjoitti...

Tää nyt menee ton päätopikin ohi mutta pakko öyhöttää kun tuntuu niin hyvältä.

Pistin just sisäministerille mailin ja sain siihen jo vastauksen, jossa viitataan siihen suuntaan että ministeriö ainakin kurkistaa esille ottamani asian suuntaan. Ja tässä kopio lähettämästäni mailista:


"Arvoisa Sisäministeri

Näihin väkivaltaisiin jengeihin liittynyt kohu on nostanut esille poliisin viestintäohjeet.

Kyseisissä viestintäohjeissa…

https://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/files/ohjejulkinen/$file/ohjejulkinen.pdf

…sanotaan kohdassa 4.2 (sivu 6, alareuna, sivu 7 yläreuna) että poliisi ei vaitiolovelvollisuuden vuoksi saa "luvatta ilmaista sellaisia henkilön yksityisyyteen kuuluvia seikkoja, jotka hän on saanut tehtävässään tietoonsa ja joiden ilmitulo voi aiheuttaa henkilölle vahinkoa tai haittaa" paits jos "se on välttämätöntä rikoksen selviämiseksi, epäillyn kiinni saamiseksi tai muusta erityisen painavasta syystä".

Ohjeistossa sanotaan myös että "jotta poliisin ja tiedotusvälineiden yhteistyösuhteet toimisivat, on poliisin oltava niin avoin kuin mahdollista" sekä "jos tuntomerkkien kuvaileminen on välttämätöntä rikollisen kiinnisaamiseksi tai vaarallisen henkilön tunnistamiseksi, niin etninen alkuperä voidaan kertoa".

Käytännössä poliisi on sekä nyt että aiemmin tulkinnut näitä ohjeita muun, ohjeita painavamman lainsäädännön vastaisesti. Lähtökohtana on ollut, että yksilösuoja ulotetaan myös ryhmää ja jopa tilastointia koskevaksi samoin kuin se, että rikosten tai vaaratilanteiden estäminen ei ole ohjeistossa mainittu peruste tiedottamiselle.

Näistä syistä ehdotan että kyseinen ohjeisto joko uusittaisiin kokonaan tai sitä tarkennettaisiin keskeisiltä osin. Tarpeellisia tarkennuksen kohteita ovat mielestäni seuraavat:
- Yleisestä tai kohdistetusta vaarasta varoittamisen täytyy mennä etnosensitiivisyyden edelle.
- Poliisin vaitiolovelvollisuus kohdistuu yksilöityyn yksilöön. Se ei saa olla esteenä esim. rikoksesta epäillyn tunnistamattoman henkilön tuntomerkkien julkaiselmiselle.
- Yksilönsuoja ei kohdistu ryhmään. Se voi kohdistua ryhmän yksilöityihin jäseniin, mutta ei ryhmään sinänsä.
- Yhteiskunnan tarvitseman tiedon tilastointi tai taltiointi ei saa vaarantua tiedottamista koskevan ohjeiston ulottamisesta tiedotustoiminnan ulkopuolelle.
- Poliisin yleistä tiedottamista koskevat ohjeet eivät ohjeista esitutkintaa, viranomaisten välistä tiedottamista, tutkinnan jälkeisiä oikeusprosesseja tms. vaan ne koskevat vain ja ainoastaan poliisin tiedotustoimintaa.

Ohjeiston kohta "tai muusta erityisen painavasta syystä" käsittää mielestäni kaikki nuo mainitsemani asiat - etenkin kun osa niistä on lainsäädäntötasoisesti poliisin ja valtiovallan tehtäviin liitettyinä. Mutta kun poliisi varsin usein jättää nuo seikat huomiotta niin ehkä poliisiorganisaatio kaipaa Holmlundin aikana tuotettuun sekavaan ohjeistoon selkeää tarkennusta.

Kiitän etukäteen teitä siitä jos huomioitte tämän toiveen.

Kaikkea hyvää teille raskaaseen työhönne toivottaen. Jumalan siunausta.

Xxxxxx Xxxxxxxx
Sejasekatu sitäsuntätä
Postinumero Kaupunki"

Ajattelin että öyhöttämistä ja tilanteen manaamista parempi vaihtoehto on se, että katsoo että mikä on se ongelmia aiheuttava kohta, mikä siinä noin tarkemmin on pielessä ja mitä asialle voisi tehdä.

Se Packalenin töllössä mainitsema "suitset poliisien suissa" on juuri tuo keskeneräisen räpellyksen tasolle jäänyt epätarkka ja väärällä tavalla + väärään suuntaan tulkinnanvarainen ohjeisto. Ja en pidä reiluna sitä että jos poliiseja haukutaan edellisen ministerin asennevammojen ja huonon työnjäljen takia.

Anonyymi kirjoitti...

Erinomaisen hyvä kirjoitus jälleen! Linkkasin tämän erääseen toiseen yksityiseen keskusteluun jossa juuri pohdittiin perustavanlaatuisia toimia, miten maamme asiat saataisiin laitettua kuntoon.

En ole ikinä aikuisiälläni nähnyt vastaavaa epätoivoista tilannetta maamme asioiden ja erityisesti poliittisen tilanteen suhteen. Ja olin nipinnapin aikuinen 90-luvun alun lamassa.

Nähdäkseni nyt ollaan tilanteessa, jossa ainakin omat lentopallo- ja saunaporukkani puhuvat, että jotain tarttis tehdä. Toivottavasti maakuntien pankinjohtajat osuvat samoille lauteille pian.

t. Yliviivaustussi

Castor kirjoitti...

Kiitos taas Ykälle hyvästä kirjoituksesta! Mutta: yrittäjien kohtalo Suomessa on onneton (sen takia olenkin hiukan kauempana). Byrokratia on hirveä, lappua lapun perään. Useat yritykset lopettavat, tai siirtyvät Hongkong-Singapore-linjalle. Kannattaa, ei Viro ole paratiisi, varsinkaan Putininin viime aikojen kannaottojen jälkeen.

Muutan Sveitsiin tammi-helmikuussa (jos kaikki menee suunnitelmien mukaan), siellä ei ainakaan uusia minareetteja pystytetä!

Anonyymi kirjoitti...

Antero Lärvänen oli tuossa puku päällä ja hattu päällä. Missä tässä tarinassa olivat Hösse, Pertta, Lötjönen, Kutvonen, Pöntinen, Pätinen ja Perskeleen Ykä?

60-lukulaiset ajoivat romuttivat kansakoulu-oppikoulujärjestelmlän ja ottivat peruskoulun tilalle. Peruskoulun käyttöönotto on tuottanut tuollaisia poliitikkoja joita on nyt vallassa.

Kansakoulu-oppikoulu-järjestelmä olisi pitänyt säilyttää. Siitäkin olisi ollut apua eikä nyt oltaisi tässä. Kansakoulu-oppikoulu-järjestelmässä aikoinaan opiskelleilla poliitikoilla oli sentään jotain yritystä ajaa kansan etuja, porvareista aina kommareihin saakka, vaikka enimmäkseen hekin olivat kieroja.

Nykypoliitioista tulee mieleen tulee vaaran vuosien 1944-1948 kommunistit. Ykä kun on työläistaustainen niin tiedät jotain enemmän noitten menneiden aikojen kommareiden ja sossujen toiminnasta.

Ingrid, Gerda ja Inga-laivoista tulee mieleen asekätkentäjuttu.

Mites olisko syyslukukaudelle tarjolla Lahtari-Punikki-tarina, mukana Saarinen ja Sinisalo? Muistan kun joku yläkerrasta yritti soittaa Antero Lärväsen kännykkään.

Kuolema on esiintynyt parissa Ykän tarinassa kun on käynyt noutamassa jonkun. Viekö Kuolema saman tien asiakkaita sekä yläkerran että alakerran firman puolelle, vai viedäänkö asiakkaat ensin Pyhän Pietarin toimistoon jossa päätetään kummalle osastolle siirretään?

Voisiko Lahtarilta ja Punikilta tiedustella, kumman kanssa Kuoleman työasiat sujuvat paremmin, yläkerran vai alakerran isännän kanssa? Minkälainen se on vapaalla? Mitä se tekee silloin kun ei ole noutokeikkoja, töiden jälkeen tai vapaapäivinä? Käykö se saunassa Lahtarin tai Punikin luona ja törpöttelee ja syö grillattua lihaa? Luulisi että Lahtari ja Punikki olisivat ainakin alussa antaneet kovaa palautetta siitä että hieman etuajassa tapahtui tuo nouto.

Närpes varg kirjoitti...

Ainoa, joka estää Ykän vision tulemasta käyttöön on pelko. Me olemme pelkureita.
Mietitään sitä ja saunotaan. Ja jonakin päivävänä, veljet, jonakin päivänä seisomme isolla sakilla siinä pankin ympärillä. Pelkäämättä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kumikselle, Korpisoturille, Korppi on oikeudelle, Ano1:lle, Beckerille, Ano2:lle, Yliviivaustussille, Castorille, Vieraalle ja Närpes Vargille & kiitos kommenteistanne. Tuli sen verran paljon teksitä, että täytyy laittaa kahdessa osiossa, kun kaikki ei kerralla mahdu.

Kumis: Joo, Perussuomalainen-lehti saisi ainakin yrittää jonkunlaista profiilin nostoa. Mutta kaukana lienee vielä se hetki, kun se on valtakunnallinen seitsenpäiväinen lehti. Ja valitettavasti yhdyn toivottomuuteesi. Ja samalla ihmettelen. Vaalien välillä ihmisillä poski solisee, leuka laulaa, rintaan pistää ja vituttaa. Ja vaalipäivänä mennään sitten kiltisti äänestämään sitä, mitä aina ennenkin. Ja sen jälkeen taas poski solisee ja leuka laulaa.

Korpisoturi: Kiitokset. Sama havainto taksimiehistä on minulla. Ne näkevät elämää ja ihmisiä monenlaisesta vinkkelistä, ja suurin osa on kovasti nuivia.

Korppi on oikeus: Kiitokset sinullekin. Siitä kehitysavusta: se on nykymuodossaan täysin tehotonta, ja sillä ostetaan lähinnä länsimaista suvaitsevaista hyvää mieltä lappamalla rahaa Euroopan köyhiltä Afrikan rikkaille. Lisäksi ajattelen, että täällä Suomessa humanitaariseen maahanmuuttoon äyskäröity raha on täysin verrattavissa kehitysapuun, joten olemme tehneet jo enemmän kuin oman osuutemme. Jos ajatellaan kehitysavun jatkamista jossain muodossa, niin ensimmäisenä tulisi kartoittaa, että onko todella edes olemassa (esim. Afrikassa) sellaisia valtioita, jossa kehitysapu voisi mennä oikeisiin kohteisiinsa. Joissa valtiojohdolla olisi vilpitön halu toimia kansansa puolesta. Jos ei, niin nykymeininkiä on aivan turha jatkaa.

Ano1: Kyllähän tämä asiaan hyvinkin kuuluu. Tämä Abdulkarimhan oli jo kommentoinut Packalenille, että:

"Tom Tiedoksi sinulle.. Minä varmistan että joudut vastuuseen tästä kaikesta mitä olet aiheuttanut!"

Ja minulla herää siitä mieleen kaksi kysymystä:

1. Mitä Tom Packalen tarkalleen ottaen on aiheuttanut?

2. Millä tavalla Maryan Abdukarim aikoo toimittaa Packalenin vastuuseen?

Becker: Pitkälti samaa mieltä kanssasi. Sanoisin, että vielä 1960-luvulle saakka poliitikot pyrkivät parhaansa mukaan tavallisten kansalaisten parhaaseen. Tietysti kukin oman poliittisen kantansa mukaisesti. Suomettumisen myötä poliittinen selkäranka alkoi mädäntyä.

Tehtaan- ja pankinjohtajista tuumin samoin. Aikanaan vanhat patruunat saattoivat olla kyllä mulkkuja miehekseen, mutta heillä oli kuitenkin kiinnostus oman seutukuntansa hyvinvoinnista. Pörssitetty talous taas ei nakkaa paskaakaan siitä, vaikka kokonainen suomalainen kunta joutuisi kilometritehtaalle.

Tuo termisi ”BB-kansa” on hyvin ilkeä. Varsinkin, kun se pitää paikkansa. Totuus tekee eniten kipeetä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Ano2: Erittäin hyvän viestin olet lähettänyt. Toivotaan, että ministeriö ihan oikeasti kurkistaa. Ei tosin kannata pidättää hengitystä. En minäkään kenttäpoliisia hauku. Haluaisin muutenkin luottaa poliisiin instituutiona, mutta luottamus on mennyt. Eikä se johdu rivipoliiseista, vaan sisäministeriön virkahenkilöistä. Poliisin ylijohtajakaan Mikko Paatero ei ole poliisi. Mutta tykkää kyllä pukeutua poliisin juhlaunivormuun linnan juhlissa. Laitetaanpa vielä hieman Paateron näkemyksiä:

” Poliisiylijohtaja haluaa maahanmuuttajia poliisin palvelukseen. Hänen mukaansa eettisyyden lisäksi poliisi tarvitsee etnisyyttä. Väestö ikääntyy ja maahanmuuttajien määrä kasvaa. Poliisin on osaltaan torjuttava suvaitsemattomuutta ja syrjäytymistä. Tätä työtä on tehtävä niin poliisin sisällä kuin yhteiskunnassa laajemminkin. Poliisi tarvitsee riveihinsä yhä enemmän maahanmuuttajia ja erilaisen kulttuurisen taustan omaavia ihmisiä.”

Jotenkin veikkaan, että partiomaijalla ajava konstu ei välttämättä jaa Paateron näkemystä.

Yliviivaustussi: Kiitokset. Minä olin sen edellisen laman aikana jo tiiviisti työelämässä, enkä silloin pelännyt tilannetta läheskään niin paljon kuin nyt. Ja näitä lentopallo-, sauna-, metsästys-, kalastus- ja jne-porukoita on paljon.

Castor: Suomen koko lailla sosialistisesti ajatteleva valtiovalta ajattelee, että yrittäjä on henkilö, jonka on tienattava mahdollisimman paljon rahaa julkishallinnon pyörittämiseen ja mikäli hän tienaa itselleen enemmän kuin joku normi renkityöntekijä, hän on rikollinen.

Mutta hei, meinaatko siis muuttaa Sveitsiin ihan pysyvästi? Se on varsin suuri muutos. Varsinkin rouvallesi, joka kai ihan han-kiinalainen on. Mikä sai aikaan tämän päätöksen?

Vieras: Eiköhän ne siellä maisemissa jotain jäynää olleet kehittelemässä. Peruskouluasiasta olen pitkälti samaa mieltä, tosin näen, että ei peruskoulu systeeminä itsessään saanut kaikkea aikaiseksi, vaan siihen oli osana samaan aikaan tehty opettajan arvovallan totaalinen romutus. Ja niin kuin tuossa aikaisemmin totesin, poliittista järjestelmäämme mädätti suomettumisen aika, eikä siitä olla vieläkään päästy eroon.

Vaaran vuosista tiedän kyllä yhtä paljon kuin sinäkin, sillä en ole silloin vielä ollut olemassa, eikä suvussamme noita aikoja koskaan sen kummemmin käsitelty.

Mitä tulee noihin kirjoituspyyntöisi ja kyselyihisi, niin sanotaan että olen kovasti otettu, mutta valitettavasti en pysty lupaamaan mitään enkä oikein vastaamaankaan. Mulla tää homma ei vaan toimi sillä tavalla. Asiakseen miettimällä minä en saa aikaan mitään. Nää jutut ja ideat vaan yksinkertaisesti napsahtavat päähän sellaisena ahaa-elämyksenä, eikä niitä mitenkään pysty ennustamaan. Mutta kiitos kysymästä.

Närpes Varg: Joo. Ja helvetinmoinen lammasmaisuus. En tiedä, kuinka paljon täytyy tapahtua, että siitä päästäisiin eroon.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Laitetaanpa vielä kiitokset AT:lle, onnittelut hänen tyttärelleen ja sitten AT:n lähettämä linkki. Kannattaa lukaista. Otsikko kertoo jo paljon, eli ”Jihadistien verkkolehti: Naisten seksiorjuus kuuluu islamiin”. Suositeltavaa luettavaa erityisesti suomalaisille feministeille, jotka jostain kumman syystä symppaavat islamilaista maahanmuuttoa:

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/jihadistien_verkkolehti_orjuutus-26754

Anonyymi kirjoitti...

" Närpes varg said...

Ainoa, joka estää Ykän vision tulemasta käyttöön on pelko. Me olemme pelkureita.
Mietitään sitä ja saunotaan. Ja jonakin päivävänä, veljet, jonakin päivänä seisomme isolla sakilla siinä pankin ympärillä. Pelkäämättä."

Entäs sitten kun me jotka emme kuolemaa pelkää tervehdimme keisaria? Njoo, ei ou keisariakaan enää joten lähdetään sitten ilman lähtömanööverejä.
Meinaan, kun se kuppi keinahtaa niin sitten mennään ja virta vie ne vikisijätkin mukanaan (kuten kävi 1918)

-Tvälups-

Anonyymi kirjoitti...

Ei nyt kyllä liity aiheeseen juuri mitenkään, mutta oletko harkinnut politiikkaan siirtymistä? Blogisi on sen verran suosittu, että en näkisi mitenkään mahdottomana eduskuntavaaleissakaan läpi pääsemiselle.

Nythän Jussin siirryttyä Brysseliin on pääkaupunkiseudulle jäänyt tietynlainen tyhjiö. Tämän pystyy täyttämään vain ehdokas, joka on Halla-ahon kanssa samoilla linjoilla ja pystyy tuomaan asiansa julki faktojen pohjalta sivistyneesti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Taisteluvälineupseerille ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Taisteluvälineupseeri: Kannattaa tosiaan muistaa vuosi 1918. Suomalaiset pystyvät olemaan hyvin vittumaista porukkaa. Joku voi tietysti tuumia, että ei täällä enää ruveta. Toisaalta ei ole pitkä aika kun todettiin että Euroopassa tappaminen on muutenkin historiaa. Ja sitten huomattiin, että Jugoslavian alueen kansat pystyvät myös olemaan hyvin vittumaista porukkaa. Jälkeenpäin on aina helppo olla viisas, mutta jos sanotaanko vaikka 1984 Sarajevon kisojen aikaan joku olisi tuuminut, että ei mene kymmentäkään vuotta kun nämä lahtaavat täällä toisiaan urakalla, niin tuumijalle olisi naurettu.

Meidän kohdallamme valtiovalta uskoo, että kansalaiset eivät vittuunnu, koska valtiovalta on päättänyt, etteivät kansalaiset vittuunnu.

Ano: Olen otettu arvostuksestasi, mutta ei minusta ole politiikkaan. Minä olen siihen rusettiluisteluun kumminkin aivan liian lyhytpinnainen tyyppi. Ja toisaalta Helsinkiin minua ei saisi kuin puolen kilon kappaleina. Mutta elätän edelleen toivetta, että Jussi tulisi ehdokkaaksi seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Anonyymi kirjoitti...

Perussuomalaisten pitäisi sanoa niin että vaativat sekä maahanmuuton että kehitysavun lopettamista. Ettei tule epäselvyyksiä ainakaan niille jotka äänestävät persuja tai harkitsevat.

Kehitysapu ei ole varsinaisesti sitä hädänalaisten auttamista heidän omissa maissaan. Kehitysapua on annettu niihinkin maihin joissa ei ole sotaa eikä muita levottomuuksia tai kriisejä. Perussuomalaisten tulisi ehdottaa kehitysavun korvaamista yritysten tekemillä investoinneilla kohdemaihin sekä suoraan annettavaa apua, siis että autetaan jotakuta paikallista yksityishenkilöä paikan päällä. Vaikka siten että Ykä tukee jonkun ghanalaisen George-nimisen levyseppä-hitsaajan ammattikoulutusta maksamalla koulumaksuja.

Hädänalaisten auttaminen heidän omissa maissa on hätäavun toimittamista sodan, levottomuuksien, kriisien ja onnettomuuksien vaivaamille maille tai alueille, tai jos ei apu paikan päälle pääse niin naapurimaihin jossa se sitten jaetaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Vieras: Joo, kehitysapu ja kriisiapu ovat kaksi eri asiaa ja kriisiavun minäkin kernaasti hyväksyn. Samoin kuin tuon ksityisrahoitteisen kehitysavun. Jos joku haluaa sinne rahansa laittaa, niin silvuplee. En tosin usko, että persut lähtevät noin radikaalille linjoille ihan siitä syystä, että kehitysapu on ollut niin pitkään sellaisessa pyhän lehmän asemassa, että mikäli puolue sitä julkisesti vastustaa, se saa vastaansa joukkorääkymisen jonka mukaan persut ovat käyneet henkilökohtaisesti pöllimässä vellilautasen nälkäisen afrikkalaislapsen käsistä.

Ano: Sehän tässä on mielenkiintoista, että miltä taholta tämä rikosilmoitus on tullut. Sitähän me emme vielä tiedä. Mutta tässä toimii kyllä se perinteinen systeemi, eli ongelma ei ole ongelma. Jos joku puhuu ääneen ongelmasta, se on ongelma.

Anonyymi kirjoitti...

Asia joka kehitysavussa riipii todella paljon: Jos sen on oltava se 1% BKT:sta niin todellisuudessahan se on jo tuplaten sillä valtion ottama velka ei ole verokertymää vaan miinusta.

Siispä ellemmme maksaisi kun sen todellisen prosentin tuloistamme niin tuon nykyisenkin summan pitäisi puolittua.

Toisaalta silkkaa rasismiahan tämä esitykseni on koska velvollisuutemme on pelastaa koko maailma...

-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Taisteluvälineupseeri. Lisäksi BKT on kikkailua, siinähän on mukana myös kaikki julkisen sektorin kulutus. Eli kun virasto laskuttaa toista virastoa eli siirtää rahaa pelkästään momentilta toiselle, sekin kasvattaa kehitysavulle menevää osuutta. Kehitysapu on osa samaa utopiaa kuin monikulttuurisuuskin. Jonkinlainen nykyaikainen uskonkappale, jolle on uhrattava lahjoja, eli siis tässä tapauksessa rahaa. Ihan tolkuttomasti. Nykyisinhän tälle uudelle Baal-jumalalle on alettu uhrata myös ihmisten turvallisuutta.

Anonyymi kirjoitti...

Maksaako muuten Kreikka mitään kehitysapua? Jos ei maksa, niin miksi siitä ei motkoteta? Ehkä meidän pitäisi ryhtyä kreikkailemaan ja vedota siihen että ollaan vararikossa eikä voida maksaa mitään. Olisi siitä vararikosta ainakin se hyöty että kehitysapu loppuisi kuin seinään.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Mitä äkkiseltään töngin, niin ei löytynyt kuin kymmenen vuotta vanhaa tietoa, jonka mukaan Kreikka on aloittanut varsinaisen kehitysavun vasta vuonna 1999 ja vuonna 2004 kehitysavun määrä oli 0,16 % BKT:sta. Kreikan taloushan romahti vasta tämän vuosiluvun jälkeen, joten on melko vaikea uskoa, että summa olisi tuosta ainakaan kasvanut.

Becker kirjoitti...

Musulmaanien koraanin mukaista halal lahtaamista, tosin pienin ongelmin:

https://www.youtube.com/watch?v=ATIm4uvt0ZM

Örnsköldvikissä 19-vuotias ruotsalainen nykysuuntauksen elähdyttämä neitonen otti kolme Romanian kerjäläismustalaista kotiinsa tarjoten parasiiteille suihkun ja safkaa sekä yösijan. Jätkät ei olleet ihan tyytyväisiä serviisiin vaan raiskasivat älypää neitosen kiitoksesksi.

Tyhmä ämmä sai mitä ansaitsi näiltä Olli Rehnin lahjoilta EU:lle. Mitähän muija kehuu seuraavassa punavihree femakkojen meetingissä.
Kundit jäi myöhemmin varsin pian kiinni. Tämä siis tapahtui ihan hiljakkoin.

Tuo EVVK-kerho on loistava idea. Itsekin pyrin vetämään välistä kun suinkin vaan kykenen.

Anonyymi kirjoitti...


Sillä ei oikeastaan ole mitään väliä miltä taholta se on tullut. Jos se on suviksilta, he ovat hölmöjä, jos se on viranomaisilta, hekin ovat hölmöjä koska molemmissa tapauksissa itse asia eli rasistinen teon tarkoitus myönnetään oikeaksi.

Jos taas sen on tehnyt joku nuiva, niin se on vuosikymmenen trollaus.... Vähän kuin tämä klassinen "joko olet lakannut lyömästä vaimoasi"... :-)

Mielenkiintoista minusta tässä salaamisessa on että jos valkoinejn lyö suojavärillistä ja huutaa "helvetin mutiainen" se on ehdottomasti julkaistava asia, mutta jos suojavärillinen lyö valkoista ja huutaa " saatanan spermanaama" se on virallisesti salattavaa tietoa...

Hugin

Anonyymi kirjoitti...

Tohon kehitysapuun sen verran että millä ihmeen perusteella se kuuluu valtion mandaattiin ylipäátäán. Se on kummiskin vastikkeetonta rahansiirtoa suomalaisilta ulkomaalaisille, eli ei mitenkään aja suomalaisten etua. Mitä noin periaatteessa eduskunnan pitäisi tehdä. Kuten Ykä sanoikin niin kukaan ei estä ihmisiä antamaan omistaan minne haluavat. Tossahan on semmonen dynamiikka että arvellaan etteivät ne kuitenkaan antaisi, et parempi että pakotetaan kaikki toisiamme antamaan. Sehän se suomalaista ahdistaiskin kun itse omistaan antaisi eikä valtion kautta. Kun vaatii enempi kehitysapuja on hyvän puolella, sen sijaan että antaisi ite sen verran kuin parhaakseen näkee ja antaisi toisten määritellä oman moraalisen kompassinsa itse ja jopa sen kohteen minne haluaa antaa jos haluaa.

Sampo

Anonyymi kirjoitti...

Lisäks kehitysapu on suht moderni asia, kylmän sodan aikaan lanseerattu kai. US AID riisisäkkejä ison lipun kera etc. Taisteltu sydämistä ja mielistä kolmannessa maailmassa. Länsi tukee omiaan ja Neukut omiaan, kehitysapu siinä osana, soft power. Et sillä on ollut joku kansallisenkin edun näkökulma niillä jotka ovat puolensa valinneet, varsinkin lännen USA, UK, Ranska ja toisel puolel lähinnä Neukut. Suomen kaltaselle maalle tommosesta tietenkäán mitäán iloa ole kun ei ole mitäán imperiaalisia etuja valvottavana

Sampo

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Beckerille, Huginille ja Sampolle & kiitos kommenteistanne.

Becker: Hitto kun tuo kameli olis saanut vähän tukevamman otteen ja pistänyt siltä toiselta karpaasilta niskat kokonaan poikki. Ja se nainen sai valitettavan opetuksen siitä, että maailma ja ihmiset eivät välttämättä ole sellaisia, mitä ruotsalainen utopiakäsitys maailmasta ja ihmisistä on.

Hugin: On sillä sen verran merkitystä että jos se on viranomaisilta, niin parhaassa tapauksessa saadaan aikaan viranomaisten jäsentenväliset. Virallisesti salattava tietohan on tässä tapauksessa ymmärrettävää, sillä tapahtuneet asiat todistavat, että utopia kusee sittenkin, vaikka kuinka toisin väitettiin. Ja sehän taas asiasta saarnanneille virkahenkilöille ei oikein sovi. Kiitos sille, joka jutun vuoti julkisuuteen.

Sampo:

Viesti 1: Olen samaa mieltä. Me emme kuitenkaan elä missään maailmanvaltiossa ja alueellisilla valtioilla on oikeus ja velvollisuus keskittyä ensisijaisesti omien kansalaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen. Kehitysapu ei niitä kumpaakaan edistä.

Viesti 2: Lisätäänpä tuohon vielä, että suurin osa nälänhädistä esim Afrikassa on tullut nimenomaan siirtomaa-ajan loputtua.

Becker kirjoitti...

Päivän allahu akbar. Syyrian sodan tunneliräjähdyksiä. Täydellä näytöllä aikas näyttävää:

https://www.youtube.com/watch?v=S0vXPURxLSU

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Becker ja kiitos linkistä. Olivatpa melkoisia latinkeja. Paljonkohan noissa on käytetty tönttöä? Vaan sitä minä ihmettelen, että eikö ne koskaan kyllästy huutamaan sitä allahu akbaria?

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta että seuraa joukkorääkyminen jos maahanmuutto ja kehitysapu lopetettaisiin kuin seinään. Mitä henkilöitä tai ryhmiä ne joukkorääkyjät oikein ovat? Ilmeisesti heidän toiminta on riippuvainen mamutuksen, mokutuksen ja kehitysavun jatkumisesta. Mitä jos siihen joukkorääkymiseen reagoitaisiin niin että poistetaan heidän saamat määrärahat? Tietysti he joukkorääkyisivät määrärahojensa poistoa, mutta eivät he voi joukkorääkyä kauaa ilman määrärahoja. Meinaan, kun tuo mamu-moku-klusteri ei voi pyöriä jos sillä ei ole rahoja. Ei kai ne toimi ilmaiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Synkeänhauska kirjoitus, kiitos. Mitä tulee noihin kehitysapuprosentteihin, mielenkiintoista vertailutietoa löytyy OECDn development aid-tilastosta parin vuoden takaa. Ruotsi, Norja ja Luxemburg ovat - sattuneesta syystä - huipulla, ja Suomi siinä ihan peesissä. Tällaiset köyhälistömaat kuten USA, Etelä-Korea, Japani ja Itävalta eivät lähelläkään. Globaalia kaihoa potevat jaksavat vaatia tätä 0,7 prosenttia, heitä ei näytä kiinnostavan tuo lähes 1,2 miljardin vuotuinen kädenojennus. Tähän kun lisätään maahanmuuton tosiasialliset kustannukset niin summa kohonnee yli kahteen mrdiin/v. Pakko käyttää potentiaalia, koska maahanmuuton kustannusten laskeminen (laskeminen ei tässä tarkoita alentamista) Suomessa on paitsi rasismia myös poliittinen itsemurha tietyille puolueille.

Hieman olin pahoillani, että me naiset olimme vain ihmiskilpenä pankin pihalla, emme tekijöinä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Vieras: Olen luonnollisesti aivan samaa mieltä kanssasi, mutta tulee muistaa, että joukkorääkymiseen osallistuu tietysti suurin osa poliittista koneistoamme. Tämähän on heidän puoleltaan sinänsä aivan pakollista, sillä täten he osoittavat olevansa Hyviä Ihmisiä™. Se, onko touhussa sinänsä mitään järkeä, on heidän kannaltaan merkityksetön kysymys.

Ano: Suuret kiitokset kannustuksesta ja on mukavaa saada aika ajoin palautetta naisiltakin. Veikkaisin meinaan, että noin 95% tämän blogin lukijoista on miehiä. Pahoittelen tapaani kirjoittaa, ja tunnustan, että tuppaan unohtamaan jutuista naiset tekijöinä vähän turhan usein. Suomessa on paljon järkeviä ja asiallisia naisia. Mitä tulee tuohon, mitä kirjoitit kehitysavusta yleensä, pitää täysin paikkansa. Vaan ehkä on niin, että nämä USA, Etelä-Korea, Japani ja Itävalta ovat todellakin sen tason persaukisia pelleilijöitä, että rikkaan Suomen tulee kantaa vähän heidänkin osaansa.

Anonyymi kirjoitti...

Eestin hommassa hiertää muunmuassa se että jos jäät työttömäksi tipahdat yksityisen terveydenhuollon varaan, pois valtion terveyspakveluista. näin olen ymmärtänyt, korjatkaa jos olen väärässä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Ei pysty korjaamaan, kun ei varmaksi tiedä. Viron valitsema tie on huomattavasti kapitalistisempi kuin Suomen. Joka tapauksessa maahanmuuttopolitiikkansa Viro on hoitanut varsin mallikkaasti.