torstai 20. marraskuuta 2014

KALJUPÄISIÄ UUTISHAVAINTOJA OSA LVI

1. Turvallinen Suomi, mutta millä keinoin?

Hotellin respassakin pantiin merkille, että suomalaiset poliisivat järjestivät mielenosoituksen ja ihan asiastahan järjestivätkin. Kysehän oli poliisien resurssien jatkuvasta vähenemisestä ja sitä kautta yleisen turvallisuuden heikentymisestä. Poliisijärjestöjen liiton mukaan mielenosoitukseen oli kolme pääsyytä:

1. Sisäinen turvallisuus.

- Poliisit haluavat, että nykyiseen hallitusohjelmaan kirjattu lupaus toteutetaan ja poliisien määrä vakautetaan.

2. Liian vähän poliiseja.

- Poliisien mukaan Suomessa on Euroopan vähiten poliiseja asukasta kohti. Eurooppalainen keskiarvo on yksi poliisimies 400 asukasta kohden. Suomessa suhdeluku on yksi poliisi 733 asukasta kohti.

- Lisäksi jatkuvat organisaatiomuutokset heikentävät tehokkuutta ja siten työhyvinvointia.

3. Turvallisuudella leikitään.

- Poliisien mielestä heidän työturvallisuus heikkenee resurssipulan takia.

- Lisäksi kansalaisten oikeusturva heikentyy.

- Kansalaiset ovat myös eriarvoisessa asemassa resurssivajeen takia.

Tuon tajuaa jokainen vähänkin ajattelukykyinen henkilö, ja komppaa poliiseja. Hotellin respan näkemyksen mukaan tässä mielenosoituksessa tuli esille nimenomaan kenttätyötä tekevän poliisin näkökulma. Poliisin toimistopuolen näkökulma on taas todennäköisesti toisenlainen, sillä se on onnistunut luomaan tilanteen, jossa Suomessa on sekä liikaa poliiseja että liian vähän poliiseja.

Kuinka? Miten?

Suomessahan Poliisiammattikorkeakoulusta valmistutaan nykyisin työttömäksi. Tämän vuoden helmikuussa tulleen uutisen mukaan silloin käytävältä, ja heinäkuussa valmistuvalta kurssilta ei yhdellekään ollut tarjolla poliisin työtä. Vuodesta 2011 lähtien valmistuneista lähes kolmannes oli työttömänä.

Eli poliiseja olisi siis tarjolla, mutta kaksi päivää ennen mielenosoitusta julkaistun Ylen uutisen mukaan poliiseista oli myös huutava pula. Mitenkä tämä on mahdollista, kun koulutettuja poliiseja olisi kyllä tarjolla? Kas, he kun ovat vääränlaisia poliiseja.

Huutava pula on maahanmuuttajataustaisista poliiseista.

Yle uutisoi, että huutavin pula mamupoliiseista on erityisesti pääkaupunkiseudulla, mutta löysipä Yle uutisoinnissaan helsinkiläisen poliisin, joka osasi kertoa, että ulkomaalaistaustaisia poliiseja täytyisi saada lisää koko Suomeen. Poliisin nimi on Juha Hakola, ja uutisessa ei kerrota hänen titteliään. Suomihan on varsin tittelinkipeä maa, joten tittelin puuttumisen perusteella voisi siis kuvitella, että tämä Hakola on ihan tavallinen rivipoliisi.

– Meillä niin Helsingin poliisilaitoksessa kuin muuallakin Suomessa tämä on ongelma, johon pitäisi saada parannusta aikaiseksi pikku hiljaa. Meillä on aivan liian vähän koko Suomessa ulkomaalaistaustaisia poliiseja, Hakola valittelee.

Hieman tönkimällä huomaa, että kyseinen Hakola on  Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario ja viestintäyksikön johtaja. Tämän lisäksi heppu sattui olemaan kokoomuksen kansanedustaja vuosina 2007–2011. Eli miehen suulla ei välttämättä puhu aivan perinteinen kenttäpoliisin ääni. Mitenkä lie Yleltä tuo titteli ja tausta päässyt unohtumaan juuri tässä uutisessa?

Helsingin poliisihan kunnostautui hiljattain myös siinä, että vaikka se tiesi maahanmuuttajien harjoittavan kantasuomalaisia kohtaan järjestäytynyttä, sadistista ja laajaa väkivaltaa, se ei siitä ihmisiä varoittanut. Kun kupla sitten puhkesi, Helsingin poliisi keskittyi lässyttämään siitä, että väkivallantekijät ovat syrjäytymisen uhreja ja myös siitä, että ei se nyt niin järjestäytynyttä ehkä kumminkaan ollut, vaikka sitä porukalla tehtiinkin, kun ei ollut niitä jengiliivejäkään. Epäilemättä hakattuja sattui sen jälkeen ainakin puolta vähemmän ja arvostus poliisia kohtaan tavallisten kansalaisten keskuudessa vähintäänkin tuplaantui.

Voisi olla mielenkiintoista olla kärpäsenä katossa kuuntelemassa, mitä tavalliset partiokonstut keskenään maijassaan pulisevat. Voisiko puheenaiheena olla esmes se, että turvaammeko kansalaisten rauhaa vai turvaammeko utopistien unelmia? Olemmeko poliiseja vai politiiseja?

Jos huitsinnevadalainen blogikirjoittaja varoittaa, että nykymeininki saattaa päätyä siihen, että kansalaiset ottavat – järjestäytyneesti – oikeuden jossain vaiheessa omiin käsiinsä, niin sen voi tietysti ohittaa kylähullun horinana. Mutta jos Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen varoittaa samasta, niin kannattaisiko se ehkä ottaa vakavasti?

- Jotkut tahot varmaan vielä luottavat siihen varjelukseen, joka tulee jostain muualta. Että mummolamainen olotila jatkuu loputtomiin. Itse en siihen usko, Suhonen sanoo.

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtajan mukaan sillä, joka uskoo, että vähenevillä poliisivoimilla pärjätään vuodesta 2017 eteenpäin, tulee olla "aikamoiset ennustajanlahjat".

Jos toisin käy - ovat seuraamukset radikaalit.

- Sitten on edessä sellainen tilanne, että joudutaan keräämään kodinturvajoukkoja jatkamaan turvallisuuden murenevaa peittoa.

2. Saako lakeja yrittää muuttaa?

Tulipahan respan tietoon myös vaihteeksi suorastaan erinomainen uutinen, sillä Korkein Hallinto-oikeus otti ja mäjäytti opetus- ja kultturiministeriötä ja sitä kautta myös meidän kaikkien ystävää Paavo Arhinmäkeä kipeästi näpeille. Eli siis totesi, että persunuoria on sitten ihan oikeasti syrjitty poliittisten nuorisojärjestöjen avustuspäätöksissä ts. uusiksi meni. Kunniaa KHO:lle silloin kun se sille kuuluu.

Asian tiimoilta tulee vaan ajateltua, näin jälkikäteen sitä, mitä ystävämme Paavo perusteekseen silloin aikanaan sanoi, eli:

- Maahanmuuttokriittisyyteen verhoiltua rasismia ei ole syytä tukea julkisilla varoilla.

- On muistettava, että myös valtakunnallisten nuorisojärjestöjen ja nuorisotyötä tekevien järjestöjen toiminnan avustaminen pohjaa viime kädessä nuorisolaissa linjattuihin arvoihin.

Ja tämän nuorisolain arvoihinhan kuului tämä monikulttuurisuus. Mitä perussuomalaisnuoret eivät nykymuodossaan kannata. Mutta laki määrittelee myös arvot, joita on kannatettava.

Arvot, joita on kannatettava. Arvot, jotka on hyväksyttävä.

Olettaisin, että persunuorten näkemys näistä toisten puolesta määritellyistä arvoista vastaavat aika pitkälle omiani. Eli on säädetty laki / lakeja, joilla pakkoylläpidetään asiantilaa, jonka tietyt tahot mieltävät sekä tarpeettomaksi, haitalliseksi, kalliiksi ja jopa ihmisille vaarallisiksi. Näin ollen nämä tahot pyrkivät muuttamaan näitä lakeja toisenlaisiksi. Poliittisin, väkivallattomin keinoin. Sitä kutsutaan politiikaksi.

Arhinmäki ja muut samankaltaiset ihmiset, joita niin poliittisessa- kuin  virkakoneistossa löytyy Viljalti, näkevät taas, että tietyillä elämänalueilla politiikka on loppunut tarpeettomana. Koska on jo säädetty sitä koskevat lait ja sitä myötä arvot, jotka ovat pysyvästi kiveenhakattuja.

Näin ollen niin Ykän, persunuorten kuin muittenkin samantyyppisten tahojen tulisi pitää turpansa kiinni ja tyytyä julkisesti hyväksymään asiantilan, jonka he mieltävät sekä tarpeettomaksi, haitalliseksi, kalliiksi ja jopa ihmisille vaarallisiksi.

Onneksi Korkein Hallinto-oikeus oli tällä kertaa eri mieltä. Onhan se kumminkin omanlaisensa voitto, ja ehkä pieni käännös parempaan päin.

3. LVI

Koska blogikirjoituksen otsikossa oli tällä kertaa tällainen numero, Huitsinnevada sekä koko Pinnanmaan maakunta osoittaa kunnioitustaan lämpö-, vesi- ja ilmastointityön ammattilaisille. Teitä tarvitaan. Olkoon 20. marraskuuta jatkossa aina Putkimiesten Päivä.

16 kommenttia:

Juha kirjoitti...

Jos vaikka partio-konstalle annettaisiin lupa ajatella? Minulle on muodostunut sellainen käsitys, että kentällä on noudatettava kirjaimellisesti kirjoituspöydän takaa naputeltuja visioita - riippumatta siitä, minkälaisia todellisuusvääristymiä siitä sitten syntyykään. Ongelma luultavasti piilee siinä, että partio-reinikainen ajatellessaan käyttäisi ns. valtaa ja se ei käy kirjoituspöydän pamputtajille laatuunsa.

Toki, tilanteen ollessa päällä, tapahtuisi virheitä, mutta niinhän aina kun ihmisten kanssa ollaan tekemisissä. Jos pyrkimys on virheettömyyteen aina ja ikuisesti, ja erheiden ehdoton välttely, niin voisin suositella alan vaihtoa vaikkapa teoreettiseen filosofiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Eräs koulutusalalla oleva tuttu kertoi kollegastaan, joka oli hämmästynyt aika rajusti käydessään kurssittamassa poliisikoululaisia jostain aihepiiristä. Tämä tutuntuttu oli kysynyt oppilaitoksen arvostelulinjaa voidakseen arvostella kokeen oppilaitoksen linjan mukaan. Hän oli ehdottanut muistaakseni 20% hylkäysprosenttia ja sen yläpuolella lineaarista jakaumaa. Vastauksena oli ollut että 0% hylätään ja alimman pistemäärän hyväksymisen perusteella sitten arvosteluasteikko tms.

Peruslinja ei saisi olla se, että koulutettaville ei löydy töitä. Peruslinja ei saisi olla sekään että kaikki pääsykokeissa hyväksytyt päästetään automaattisesti jokaisesta kokeesta läpi ja kaikille taataan työpaikka. Peruslinjan pitäisi olla se, että jokaisessa kokeessa hylätään vaikka huonoin 10%, uusintamahdollisuus ja uusinnan arvosteluperusteet samat kuin ekayrityksen. Siisäänpäässeistä paras 70-85% valmistuu ja valmistuneista paras noin 85% pääsee poliisin töihin.

Alalla pitäisi siis olla jo kouluun pyrkimisestä lähtien jatkuva seula - ihan niin kuin melkein kaikilla muillakin aloilla. Se voisi tervehdyttää alaa melkoisesti.

Tosta oman elämän, elinpiirin, läheisten ja elämäntavan suojelemisesta:

Suomalaiseen elämäntapaan ja kulttuuriin kuuluu sekä muiden reviirien että yksityisten reviirien automaattinen kunnioittaminen. Suomalaisen elämäntavan ja kulttuurin uhkana on tältä osin kuitenkin kolme osin päällekkäin menevää reviirinvaltausintoista paviaanilaumaa:

1) Kotimainen White Trash -kunniakulttuuri.
2) Eräs hevosmieskeskeinen kunniakulttuuri.
3) Anarkovasemmistolainen kunniakulttuuri.
4) Maahanmuuttajataustaiset kunniakulttuurit

Jokainen voi kokeilla että mihin noista sopii tämä kuvaus:

Tyypillisesti ylisukupolvista perseilyhakuisuutta, sivistymättömyyttä, ja elämäntaparikollisuutta. Lapset kasvatetaan aggressiivisiksi kiusaajiksi, öykkäreiksi ja kaikkea hyvää ja kunnollista vieroksuviksi kusipäiksi - isin ja äidn antamalla mallilla ja opetuksella. Reviirinvaltauskäyttäytymistä ja kunniakulttuurikukkoilua. Vahva sisäryhmä - ulkoryhmä -asetelma lähes kaikessa. Jos moista asetelmaa ei jossain yhteydessä ole, niin se rakennetaan kiusaamisen, epärehellisyyten tai klikkiytymisen avulla.

Itse väittäisin että kaikkiin.

Suomalainen kulttuuri, elämäntapa ja elinpiiri joutuu kärsimään eri tavoin neljän eri reviirinvaltaushenkisen kunniakulttuurin perseily-öykkäröinnistä. Poliisia ei ole aina, kaikkialla eikä etenkään ajoissa missään. Niinpä tilanteen joko kehittyessä tai ollessa päällä on ihan käytännön syistä pakko toimia niistä lähtökohdista, joilla saa turvattua sen, minkä kokee turvaamisen arvoiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa usein sitä, että kansalaisten on pakko ruveta verkostoitumaan ja liittoutumaan keskenään.

Ikävä kyllä kaikkein hanakimmin naapuruston tai elinpiirin turvaamiseen lähtisi osa tosta ongelmapoppoosta - esim. ykkösryhmä. Siltä kuitenkin puuttuu luotettavuus, rehellisyys ja yleensä myös rohkeus, joten siitä ei olisi jossain naapuruston turvaamisessa kuin haittaa.

Kumitonttu kirjoitti...

Mä suuresti ihmettelen tuota maahanmuuttajapoliisin tarvetta. Ovatko mustat niin rasisteja valkoisia poliiseja kohtaan, että nämä eivät voi heitä auttaa tai vangita? Jos mustat haluavat omat poliisinsa, haluavatko he myös omat lakinsa? Minä en käsitä miksi virkamiehen ihonväri on millään muotoa ratkaiseva tekijä arvioitaessa sitä, onko hän pätevä työssään.

Eikä ole poliisin asia osata kymmentä kieltä. 70-luvulla kerrottiin hauskaa anekdoottia jostain italialaisesta miehestä, joka ei osannut mitään muuta kieltä kuin italiaa. Piti kirjoittaa ylinopeussakko miehelle, joten jäätiin odottamaan tulkkia aurinkoiselle tienpientareelle. Vartin odottelun jälkeen miehen hermot pettivät ja hän oppi puhumaan englantia.

Anonyymi kirjoitti...

Mädättäjälogiikan mukaanhan jokainen on suomalainen kun rajan yli tulee ja sanoo asylum.Nyt he sitten kuitenkaan eivät sitä ole vaan pitäisi saada näitä rikkaampia kulttuureja poliiseiksi.Jännää.No,ei se mitään,sillä mädättäjien unelman voi toteuttaa helpoiten ja parhaiten ulkoistamalla ulkomaalaispoliisin FSB:lle ja neekereidenpalvontakeskukset siperiaan.Se että siitä nyt jotain pikku ongelmia saattaa tulla on yhdentekevää.Pääasia että saadaan ulkomaalaisia poliiseja.Sehän on se tärkein asia.Vihervasemmistokin on varmasti tyytyväinen kun sekä pikku abdi että mohammedkin pääsevät turvaan suomalaisten julmalta vihanatsismilta ja FSB:n laajempi käsitys oikeudesta rikastuttaa paskaa suomalaista kulttuuria.

Anonyymi kirjoitti...

Poliisin määrärahojen puutteessa partioautossa keskusteltaessa en usko suvaitsevaisuusaspektin nousevan kovin merkittäväksi. Pikemminkin arvelisin johdon osuuden olevan huomattava näissä keskusteluissa.
Poliisitoimi on nimittäin ala, jolta ei ole euromääräisesti vähennetty pelimerkkejä.
Kokonaisuudessaan vuoden 2013 budjetissa poliisitoimelle oli arvioitu 723 627 000 euroa; vuodelle 2014 budjetti on 725 750 000 euroa. 2013 oli toki vielä 2 800 000 euron lisäbudjetti.
Jorina poliisin määrärahojen vähenemisestä ei siis pidä - ainakaan aivan täysin - paikkaansa. Jos luvut kävisi tarkemmin läpi (minulla ei ole aikaa), sieltä voisi saada selityksen tähän seikkaan.
Tärkeimmäksi syyksi siihen, ettei uusia poliiseja palkata kentälle, arvelisin kuitenkin hallinnon pöhöttymisen poliisihallituksessa.

Anonyymi kirjoitti...

Jahas, ensimmäinen kommentointiyritys ei näemmä onnistunut - kokeillaanpas uudestaan...

Tuota, tuota…
-Ensiksikin kiitokset ja onnittelut Yrjöperskeleelle mitä mainioimmasta blogista. Taidokasta ja oivaltavaa kirjoitteluasi on tullut seurattua aktiivisesti jo useamman vuoden ajan.

JOS joskus päätät kirjan muotoon tekstejäsi laitella, niin täältä löytyy moiselle yksi takuuvarma ostaja.

Kamala tunnustaa, mutta blogiasi tulee vilkuiltua likimain joka päivä - jollei muuten, niin ainakin muiden blogilinkkien tähden…

-Mutta noihin poliiseihin: Itse olen menettänyt kaiken luottamuksen ko. organisaatioon, se kun on yksinkertaisesti sisältä mätä.
Varmasti kenttämiehistöstä löytyy väkeä, jotka ovat oikeasti lain ja järjestyksen asialla, vaikka ainakin täällä pääkaupunkiseudulla näkyvät maijantäytteet ovat tuota NRA:n sivuilla mainiosti kuvattua ”molopääjengiä”. Mokomat auton ikkunasta itseriittoisen oloisesti tuijottelevat stereoidipumpatut terminaattori-imitaatiot eivät saa minua tuntemaan itseäni yhtään turvatummaksi – päinvastoin.

Kokonaan toinen juttu on sitten tämä varsinainen POHA, jonka nimen perään oikeastaan pitäisi lisätä kirjaimet M ja C, koska kyseessä on nykyisellään organisoidun rikollisuuden tunnusmerkit täyttävä järjestö.

Kannattaa tutustua ns. ”Starttiasejupakkaan” ja POHA:n toimintaan tapauksen keskiössä olevaa Teräasekeskusta kohtaan. Mm. Mikko Niskasaaren blogista saa jo asiasta erittäin selkeän kuvan. TAK:n omilta sivuilta löytyy lisää materiaalia, joka pakottaa lukijan miettimään: ”Voiko tämä olla mahdollista 2000-luvun Suomessa?”

Teräasekeskuksen ajojahtia jo pitkään seuranneena totean vain, että niin kauan kuin artikkeleissa mainitut ”ylitarkastajat” ja muut komeatitteliset lainvalvojat ovat viroissaan kovaa liksaa nostaen, ei POHAa ja sen hallitsemaa organisaatiota voi pitää juuri muuna kuin ”Valtion Wirallisena Rikollisjärjestönä”.

Jälkiviisastellen näyttäisi siltä, että Poliisin ideologiassa tapahtui muutos vuosituhannen vaihteen tiimoilla – Laki ja Oikeus työnnettiin prioriteeteissä selkeästi taka-alalle ja toiminnan tärkeimmäksi motivaattoriksi muodostui jonkinlainen epämääräinen poliittinen agenda…

Auvoisaa alkaneen talven aikaa, toivottelee Riku Raunioilla

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Hämärästi muistelen (voin toki muistaa väärinkin), että Hakola olis ollut (vain) ylikonstaapelina ennen kansanedustajuuttaan.

Eihän sitä tosin kaikki ylikomissaarioksi näin pääsekään. ;)


Off-Topic: Se onkin ihan koululaisten omaa syytään?

http://yle.fi/uutiset/kiuru_virolaislehdelle_suomen_heikentyneesta_pisa-sijoituksesta_koululaisilla_motivaation_puutetta/7640039

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Juhalle, Ano1:lle, Kumitontulle, Ano2:lle, Ano3:lle, Rikulle Raunioilla ja Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle & kiitos kommenteistanne.

Juha: Kyllä tuollaisia merkkejä on tullut tässä ajan kuluessa. Ihan jo suhteessa poliisit vs. oma työni. Joskus aikaisemmin toimittiin aktiivisemmin ja nopeammin. Nyt odotellaan pitkälti käskyjä ylempää. Yhteistyön heikentymiseen vaikuttaa luonnollisesti myös henkilöresurssien vähentyminen, mille partiokonstu ei mitään voi. Yhteistyöpyynnöt taholtani eivät ole kiireellisyyslistan kärkipäässä, mikä on tietysti aivan ymmärrettävää.

Ano1: Aika yllätys tuo poliisikoulun arvosteluperustelu. Siitä voisi tehdä johtopäätöksen, että jos kouluun pääsee, valmistuu ilman muuta jos ei ihan ääliö ole, mutta tuossa johtopäätöksessä kieltämättä laitan vähän mutkia suoriksi.

Nuo 1 – 4 kunniakulttuurit pitävät pääosin paikkansa, ja aika paljon olen ollut tekemisissä nimenomaan kulttuurimuotojen 1, 2 ja 4 kanssa. Anarkovasemmistolaisia taas en pidä ainakaan nykyisessä Suomessa edes vaarallisena. Suuta on kuin variksen pojalla persettä, mutta ne tarvitsevat juuri tällaisen lällyilevän länsimaan voidakseen harrastaa elämysmatkailua. Sen sijaan kulttuureissa 1, 2 ja 4 on (sinänsä suurista eroistaan huolimatta) yksi yhteinen piirre, eli ”huorat ei hurmaa ja linna ei pelota”.

Kulttuurimuoto 1 on varmaankin nopein reagoimaan, mutta sen toiminta on pääosin humalaisen äkkipikaista. Ja sitä myötä kääntyy itseään vastaan. On sitten olemassa tietysti kulttuurimuoto 5 eli tavalliset suomalaiset kansalaiset, jotka taas eivät toimi äkkipikaisesti, mutta pystyvät organisoitumaan ja toimimaan suunnitelmallisesti.

Kumis: Samaa tuumin minä. Ja voisi miettiä, että jos on kyseessä kansakunnan Z edustaja, niin sille kelpaa poliisiksi toinen kansakunnan Z edustaja. Vaan kelpaisiko sille vielä lisäksi samaa uskontoa tunnustavan kansakuntien X ja Y edustajat? Kuinkas sitten aivan eri uskontoa edustavat kansakuntien A, K ja V edustajat? Tarvitaanko uudet eritellyt poliisimerkit ja –tunnukset?

Tuosta kieliasiasta muuten. Matkan varrella on tullut törmättyä vaatimuksiin, että minunkin oman työni edustajana pitäisi suurinpiirtein hallita kahdeksaa eri kieltä ja ymmärtää kuuttatoista eri kulttuuria. Ei riitä taito eikä varsinkaan mielenkiinto. Lautamiesjärjen mukaan ne täällä olevat kuudentoista muun kulttuurin edustajat opettelevat suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin ja toimivat kotiovensa ulkopuolella sen mukaan. Mutta tietyillä tahoilla lautamiesjärjenkin käyttäminen on jo rasismia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Ano2: Mikäli nämä ns. asiakkaat pääsisivät nauttimaan näitten instanssien palveluista nimenomaan näitten instanssien kotimaassa, niin asiaa voisi kyllä harkita.

Ano3: Arvelusi on varmaankin oikea, ja varmasti suuri osa asiasta johtuu kirjoituksessakin mainitusta ”jatkuvasta organisaatiouudistuksesta”, joka on julkishallinnossa yleensäkin jatkuva ja aina paheneva ja pöhöttyvä syöpä. Ikiliikkuja, jota on jostain ihmeellisestä syystä pidettävä koko ajan yllä.

Riku Raunioilla: Mitä lämpimimmät kiitokset ja tervetuloa kommentoimaan. Ja sieltä linkkilistasta löytyy todellakin tolkun luettavaa. Minun kokemukseni pääkaupunkiseudun poliisista (nimenomaan työni perusteella) ei vastaa täysin omaasi, mutta tulee muistaa, että olen ollut sieltä kuitenkin ollut pitkään poissa. Voi olla, että kenttäkonstun virka pääkaupunkiseudun poliisissa ei ole kovin haluttu, ja kun tehtävät hankaloituvat sekä niin resurssit kuin valtuudet vähenevät, niin se saattaa ruveta vaikuttamaan.

Tuo ”starttiasejupakka” on minullekin tuttu ja kuvaa POHA:n toimintaa osuvasti. Yleensäkin nykyinen aselupamenettely on tavallisten kansalaisten kiusaamista. Samoin kuin poliisin ajan totaalista tuhlaamista, kun ylikonstaapeli yrittää keskenään pähkäillä, että onkohan tuo 55-vuotias Jösse, jolla on kuusi pitkää asetta jo ennestään ja vuosikymmenien metsästysharrastus ynnä puhdas rikosrekisteri mahdollisesti kumminkin se seuraava 17-vuotias lukiolaispsykopaatti, kun hän hakee lupaa uudelle aseelle.

VNV: Tuosta Kiurun haastattelusta saa sellaisen kuvan, että suomalaiset koulut pitäisi muuttaa jonkunlaiseksi tivolin ja elämyspuiston sekoitukseksi. Tuossa valokuvassa muuten Kiurun ilme on jokseenkin eeppinen. ”Olen hoitotäti. Minä välitän. Minulla on paha mieli sinun puolestasi”.

http://img.yle.fi/uutiset/kotimaa/article7640074.ece/ALTERNATES/w960/LKS+20141113+Krista+Kiuru+27228682.jpg

Anonyymi kirjoitti...

Pihtiputaan Yöpyövelit on mielestäni melko hyvä esimerkki kansalaisaktiivisuudesta. Kartasta voi katsoa missä Pihtipudas on ja mitata matkan Jyväskylään, jossa on lähin kunnon poliisilaitos. Viitasaaren poliisi tosin päivystää klo 9-15 (Poliisin omat sivut) ja vastaa jos ehtii... kts em. sivu.
Yöpyövelien toiminta on vielä maltillista, vaikka kyllä he kerran taisivat rusikoida virolaisen parivaljakon, joka jäi verekseltään kiinni rosvoilusta. No, eivätpä ole enää nuo Viron ihmeet niillä kunnailla kekkaloineet. Toisaalta tuo oli tähän mennessä ainoa julki lipsahtanut taputtelu. Muista on osattu vaieta etevämmin.

Hankala on tämä tilanne, jossa nyt jo ollaan. Jotain tarttis tehdä, mutta kun teet, niin oot kusessa. Voihan se olla, että tulee säästettyä se ensikontakti todelliseen hätäpaikkaan, eikä siinä enää sitten pari vuotta törkeästä pahoinpitelystä tunnu kuin ansiolta. Nykysysteemillä kun istunkin vain puolet ja siitä edelleen puolet saa jo olla vapailla pihoilla avohoidossa...

Dr Outhouse

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Dr Outhouse. Piti ihan googlettaa nuo Yöpyövelit, ja löytyihän se:

http://yle.fi/uutiset/yopyovelit_partioivat_pihtiputaalla/6851863

Nostan jätkille hattua ja toivotan kaikkea lyckaa. Ja uutisen mukaan ei poliisillakaan ole mitään valittamista heidän toiminnastaan.

Becker kirjoitti...

Minä suhtaudun tuohon poliisin touhuun vähän kaksijakoisesti. On toki myönnettävä että määrärahat, koulutus ja yleinen tekninen taso huomioon ottaen on Suomen poliisi eräs maailman tehokkaimmista, ellei tehokkain.
Nyt on vain niin että tuo kansalaisten aseista riisunta ja tien päällä tapahtuva rahastus ei oikein herätä sympatioita. Ja toisaalta valveutuneen kansalaisen on aina oltava kriittinen valtion väkivaltakoneiston suhteen.
Jos tilannetta verrataan esim. Ruotsiin, niin ei sen suurempaa eroa voi ollakkaan. Jo pelkästään tilastojen vertailu osoittaa valtavan tasoeron maiden poliisien rikostenselvitys yms. asioissa. Ruotsin poliisilta ei materiaalinen kapasiteetti lopu aivan hetkessä. Uutta porukkaa on siellä ollut vaikeata rekrytoida ja kun pitäisi saada mamuja poliiseiksi, niin on jopa puhuttu koulutuksen tason laskusta, jotta sinne saadaan lisää mamu henkilökuntaa. Suomessa poliisin kanssa tekemisiin joutuneet ruotsalaiset puhuvat heistä varsin kunnioittavaan sävyyn, ja antavat ymmärtää että linja on asiallinen mutta tiukka. Toivoisivat hurreihinkin samanlaista meininkiä. Finski poliisi ei pyörittele persettään Pride-kulkueissa, ei ainakaan vielä, herra paratkoon. Todettakoon kuitenkin kaiken rehellisyyden nimissä että ruotsalaisen poliisin työmaa on aika vaikea johtuen järjettömästä maahanmuutosta ja sen mukana tuomasta jengi että rodullis uskonnollis ristiriidoista.

Jos Suomen poliisiin pitäisi saada mamuja töihin, niin miten se käytännösä toimisi kun maaahanmuuttajan älykkyystaso on roimasti suomalaista alempi.
Haluaisin nähdä maijassa istumassa neiti Siviä Tynkkysen ja somalialaisen Ahmed Mohammedin, joista Siviä on vielä korkeammalla vakanssilla, niin miten yhteistoiminta sujuisi.

Sitäpaitsi ei suomalaisen poliisin tarvitse osata kuin suomea ja joskus ruotsia. Se on maahanmuuttaja jonka on opiskeltava paikallista kieltä, tai painukoon sinne mistä tulikin.

Tuo yöpyövelihomma on sinällään ihan tervettä. Vituttaa vaan se, että miksi maksamme maailman korkeimpia veroja ja sen lisäksi pitää vielä yöt valvoa omaisuuttaan vahtimassa.
Jotain vaikutusta murtoihin asialla varmaan on, mutta pianhan kriminaalit hokaa, että eiväthän ukot mitään voi kuitenkaan tehdä.
Jos lyövät murtomiestä, niin joutuvayt oikeuteen, ja jos aseen kanssa pidättävät, niin aseet viedään ja sitten jodutaan oikeuteen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Becker. Olisko niin, että Suomessa on suomalainen kenttäpoliisi ja ruotsalainen poliisijohto? Ruotsissa tuo touhu kai johtuu siitä, että vaikka rikoksia pitäisi selvittää, ne pitäisi selvittää niin, ettei kenellekään tule henkinen pipi, ja varsinkin ettei R-korttia voi lyödä pöytään. Mikä on tietysti vähän vaikeaa, jos rikoksesta epäiltynä on esim. Mähmät äl-äl Joku.

Siviä Tynkkysestä voisin todeta, että olenhan ollut tekemisissä islamilaisesta kulttuuripiiristä tulleitten miesten kanssa ja kyllä pääosalle on ollut hyvin, hyvin vaikeaa hyväksyä se, että esimiehenä onkin nainen.

Kommentistasi veroista ja niistä saatavasta vastineesta olen täysin samaa mieltä kanssasi.

Becker kirjoitti...

Ruotsissa on muistaakseni kuusi erillistä poliisipiiriä, jotka toimivat täysin omillaan. Tämä koskee lupien myöntämistä palkanmaksu perusteita ynnä kaikkea muuta toimintaan liittyvää. No tämä on nostanut pahaa porua,koska näinollen kansalaiset ovat saaneet erilaista kohtelua riippuen siitä missä päin maata asuvat.

Nyt on tiettävästi asiat muuttumassa suomalaiseen malliin, jossa on yksi koko maan käsittävä ylin johto ja kaikki asiat käsitellään samanvertaisesti koko maassa.

Se mitä se vaikuttaa tehottomaan poliisiin on jo sitten asia erikseen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Becker. Mitenkähän tuo ruotsalainen poliisitouhu käytännössä eroaa vaikkapa Norrbottenin ja Malmön välillä?

Becker kirjoitti...

Nyt täytyy valitettavasti todeta etten ihan niin hirveen selvillä ole eroista, sill' tietoni perustuu lähinnä porukan puheisiin ja joihinkin artikkeleihin.

Sen tiedän, että aselupien myöntämisessä on huomattavia eroja, ja noin yleisesti poliisien tapa raportoida ei ole yhtenäinen, vaikka kaikkien piirien pitäisi toimia yhtenäisillä säännöillä.

Vuosi pari sitten huomiota herätti tieto, että poliisien omista tiloista häviää talteenotettua sekä takavarikoitua omaisuutta, jopa puhdasta rahaa jota on sitten jouduttu korvaamaan rahojen omistajille.