lauantai 5. joulukuuta 2015

ÄNÄKÄISEN LINJA JA ITSENÄISYYSPÄIVÄ

Vuosi sitten kirjoitin, niin kuin tapanani on kirjoituksen itsenäisyyspäiväksi ja totesin, että tilanne on huono. Silloin ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka huonoksi tilanne voikaan yhden vuoden aikana muuttua. Vuoden takainen itsenäisyyspäivä alkaa nykytilanteen valossa vaikuttaa lähinnä Vanhoilta Hyviltä Ajoilta. Huomenna, kuudes joulukuuta vietetään Suomessa jälleen itsenäisyyspäivää. Rehellisesti sanottuna voidaan tosin sanoa, että Suomessa on jo pitkään vietetty itsenäisyyden muistopäivää. Muistamiseen liittyen laitan viestini alkuun ensin hieman kuvia. Ne ovat Lieksan talvisodan aikaisilta taistelupaikoilta, tarkemmin sanottuna Änäkäisen linjalta. Osa on otettu itse ja osa poimittu netistä. Alkuun pari kuvaa uudelleen kunnostetuista juoksuhaudoista:Sitten panssariestettä Puurunjärveltä:


Ja vielä pari kuvaa alueelle välirauhan aikana osana Salpa-linjaa rakennetusta luolastosta. Nykyisin luolastoon on pääsy kielletty, eikä ole tiedossa, tullaanko sitä kunnostamaan:Lieksan taistelut eivät olleet niitä talvisodan kuuluisimpia ja legendaarisimpia taisteluja, mutta yhtä kaikki hanttiin pistettiin sielläkin ja siellä itse asiassa ammuttiin ensimmäinen Suomen maaperälle kaatunut vihollinen. Änäkäisen suuntaan hyökkäsi vihollisen 54. Vuoristodivisioonaan kuuluva 529. Jalkaväkirykmentti. Sitä vastassa oli everstiluutnantti Erkki Raappanan johtamaan Pohjois-Karjalan Ryhmään kuuluvat Er. P 12 ja Er. P 13.

Vihollinen eteni Änäkäisen tasan yli ja pääsi aina Puurunjärven  tasalle, noin viisi kilometriä Änäkäisen länsipuolelle, johon sen eteneminen saatiin pysäytettyä. Kuhmon suunnalta suomalaisten selustaan Puurunjärvelle pyrkivä vihollisen pataljoona lyötiin taistelussa Savijärvellä 20. joulukuuta Er. P 13:n ja Kev. Os. 9:n toimesta. Jouluaattona suomalaiset totesivat, että vihollinen oli vetäytymässä saavuttamistaan asemista. Pohjois-Karjalan Ryhmän joukot etenivät vetäytyvän vihollisen perässä valtakunnanrajalle ja ryhmittyivät sitten puolustukseen. Näissä taisteluissa estettiin vihollisen eteneminen Lieksaan, Nurmekseen ja siitä syvemmälle Suomeen. Alueen taisteluista tarkemmin tässä linkissä.


Tässä vaiheessa kirjoitusta joku suvaitsevais-tiedostavan väestönosan edustajamme voisi tietysti todeta, että onpahan taas harvinaisen junttimaista ruveta muistelemaan itsenäisyyspäivänä miljoonannen kerran jotain sotagloriaa. No, hänhän voi tuumia keskenään ihan mitä häntä huvittaa, sillä en minä häneltä ole kirjoituksilleni lupaa ennenkään kysellyt.

Mutta on hyvä verrata keskenään vuosia 1939 ja 2015. Kun vietettiin itsenäisyyspäivää vuonna 1939, oli Suomi vielä oikeasti itsenäinen. Ja suomalaiset pitivät itsenäisyyttä niin suuressa arvossa, että he olivat valmiita niin tappamaan kuin kuolemaankin sen edestä, vaikka vastassa oli ylivoimainen vihollinen. Itse asiassa uskon, että suurin osa suomalaisista vuonna 2015 olisi vieläkin valmis samaan. Mutta heillä ei ole siihen mahdollisuutta. Itsenäisyyttä ei voi puolustaa, jos se on jo valmiiksi menetetty. Tai vielä pahempaa, vapaaehtoisesti luovutettu pois, vaikka vastassa ei ollut minkäänlaista aseellista vihollista.

Suomi ei ole itsenäinen. Se on luovuttanut vapaaehtoisesti suurimman päätösvaltansa ylikansalliselle valtiolle, ja alistunut pelkän hallintoalueen asemaan. Mitä samaa muuten vuonna 1939 yritti eräs toinen ylikansallinen valtio, mutta epäonnistui, koska suomalaiset panivat hanttiin. Suomella ei ole omaa rahaa. Suomella ei ole omaa rajakontrollia, eikä se voi päättää, keitä sen rajan yli tulee, vaikka tulijat olisivat selvästi ahneita ja epäystävällisiä, niin kuin tässä viime aikoina on hyvin huomattu. Suomella on ainoastaan velvollisuus elättää nämä rajan yli tulleet, joilla ei ole Suomelle mitään annettavaa. Ainoastaan otettavaa. Mitä samaa muuten vuonna 1939 yritti eräs toinen ylikansallinen valtio, mutta epäonnistui, koska suomalaiset panivat hanttiin.

Itse asiassa aikanaan Venäjän vallan alla ollut Suomen Suuriruhtinaskunta oli itsenäisempi kuin mitä nyt EU-maakunnaksi vapaaehtoisesti itsensä alentanut Suomi. Jos Suomessa oltaisiin toimittu vuonna 1939 niin kuin on toimittu nykyisessä EU-Suomessa, niin maahan oltaisiin valittu Kuusisen hallitus jo 1930-luvun alussa.

EU-Suomi valitsi oman Kuusisen hallituksensa. Niinpä me emme asu itsenäisessä valtiossa, vaan maa-alueella jossa niin viranomaiset kuin media pyrkivät parhaansa mukaan salaamaan maahantunkeutujien kantaväestöön kohdistamat väkivalta- ja seksuaalirikokset. Ja silloin, kun ne eivät salaamiseen pysty, tulee esille palkattu selittäjien ammattikunta joka selittää nämä rikokset joko olemattomiksi, merkityksettömiksi tai ainakin siitä johtuvaksi, että kantaväestö ei ole ottanut maahantunkeutujan loputonta hyvinvointia sydämen asiakseen.

Me elämme maa-alueella, jossa poliisi joutuu pakenemaan riehuvia maahantunkeutujia, eikä asiasta aiheudu edes rikostutkimusta. Sen sijaan sama poliisi joutuu irrottamaan kaikki tarvittavat voimat etsiäkseen miehen, joka vastustaa niitä  juuri samoja maahantunkeutujia pukemalla lakanan päälleen. Me elämme maa-alueella, jossa kantaväestön asema kurjistuu, mutta sitä vaaditaan samaan aikaan elättämään aina kasvava määrä maahantunkeutujia. Ja me elämme maa-alueella, jossa itsenäisyyden palauttamisen kannattajat mielletään ääriaineksiksi.

Missä muussa me elämme kuin miehitetyssä maassa? Vuonna 1939 Änäkäisen linja kesti. Vuonna 2015 se murtui. Se murtui, koska sitä ei saanut rakentaa. Eikä sitä saanut rakentaa, koska sitä ei saanut suunnitella. Eikä sitä saanut suunnitella, koska sen suunnittelemisesta ei saanut edes puhua. Sillä se tuomittiin vihapuheena.

Joka tapauksessa toivotan kaikille lukijoille hyvää ja rauhallista itsenäisyyden muistopäivää. Ja toivon, että vielä joskus pääsemme jälleen viettämään oikeaa itsenäisyyspäivää.


40 kommenttia:

thule kirjoitti...

Tuota toivoa elättelen vielä minäkin, vaikka synkältä näyttää.

Nythän on ollut tavallaan siinä mielessä "juhlavuosi", että itsenäisyyden menetyksestä EU-jäsenyyden myötä on tullut 20 vuotta täyteen. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa valmistellaan suurella tohinalla kahden vuoden päähän, mutta aika irvokkaalta tuntuu ajatus juhlistaa jotain sellaista, jota ei käytännössä enää ole ja josta tiedostavien poliitikkojemme mukaan ei myöskään saa missään nimessä olla ylpeä (koska se on junttia, impivaaralaisuutta, rasismia ja ties mitä).

Parikymmentä vuotta on pidetty pystyssä enää itsenäisyyden kulissia; liekö se sitten syy, miksi sen arvostusta pyritään kaikin keinoin ajamaan alas - jotta voidaan lopettaa edes teeskentelemästä, että maa olisi itsenäinen?

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää itsenäisyyden muistopäivää Ykä!

ukkeli kirjoitti...

Kalle Päätalo kuvaa elävästi Talvisodan ja Välirauhan aikaa kirjoissaan Loimujen aikaan ja Miinoitettu rauha. Loimut näkyivät Taivalkosken itäisellä taivaalla, kun Suomussalmen kirkonkylä poltettiin. Kalle kertoo olleensa Jokijärven lossilla apuna, kunnes lähti vapaaehtoisena armeijaan kaverinsa kanssa. Hän ei ehtinyt talvisotaan, mutta jatkosodan oli alusta loppuun.

Kävin Raatteen tiellä ja tutustuin entiseen rajavartioasemaan ja museoon. Katselin tietä itään. Hiljaiseksi veti. Niissä maisemissa tapettiin tuhansia.

Isoisämme pysäyttivät vihollisen, monet menettivät ainoansa tai vammautuivat pahoin. Olemme sodassa. Mitä meidän pitäisi tehdä? Silliin johtajamme olivat puolellamme, mutta kenen puolella Sipilä, Soini ja Stubb ovat?

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa itsenäisyyspäivä on aina korostetusti myös itsepäisyyspäivä. Suomalainen itsenäisyys on itsepäisyyttä. Ja iso osa siitä itsepäisyydestä ei ole kadonnut mihinkään.

Itsenäisyyttä ei anneta. Se otetaan. Ja tarvittaessa se otetaan takaisin.

Suomalaiset ovat tottuneet noudattamaan sääntöjä, viranomaisohjeita, lakeja, normeja, määräyksiä... Mutta jos normit ja määräykset lakkaavat olemasta samassa maailmankuvassa suomalaisen oikeustajun kanssa, niin kyllä niihin osataan sitten suhtautua aivan kuin niitä ei olisikaan. Tai aivan kuin ne olisivat pelkkää komiikkaa.

Kun muu Eurooppa suhtautuu EU:n normeihin, lakeihin ja direktiiveihin valikoiden, niin suomalaiset suhtautuvat kirjaimellisesti. Kun muut noudattavat mitä haluavat, niin suomalaiset noudattavat kaikkea. Mutta koko ajan käy enemmän ja enemmän niin, että aletaan pohtia, että miksi me otetaan niitä niin tosissaan.

Kun muun Euroopan väki tekee kaikkensa välttyäkseen verojen maksamiselta, niin suomalaiset ilmoittavat tulot, maksavat verot, hoitavat välilliset työvoimakulut... Vaan kauanko vielä? Jos yrittäjä tietää että yritys ei kannata eikä työllistä niin miksi hän ei toimisi kreikkalaisittan jos voi sillä pelastaa oman ja perheensä elannon?

Jos meininki ei muutu, niin itsenäisyys otetaan takaisin normihällävälismin muodossa. Jos byrokratia ja normit edustavat puhdasta höpsismiä, niin miksi leikkiä että ne ovat jotain mihin pitäisi suhtautua vakavasti?

Jos ja kun yhä isompi osa väestöstä tottuu viittaamaan kintaalla hallintorälssin suuntaan, niin paluuta julkisen sektorin tähänastiseen kulurakenteeseen ja normihelvettiin ei ole.

Tämä muutos on jo selvästi lähtenyt ajat sitten liikkeelle syrjäseuduilla ja haja-asutusalueilla. Nyt se leviää vakaasti kohti kyliä, kirkonkyliä ja kaupunkeja. Samaan aikaan white flight etnohelveteistä kohti Impirwaaroja lisääntyy.

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä. Istuvan hallituksen aikana maahamme on tunkeutunut noin kahden divisioonan verran vihollistaistelijoita.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Thulelle, Ano1:lle, Ukkelille, Ano2:lle ja Ano3:lle & kiitos kommenteistanne.

Thule: Juhlavuosipa hyvinkin, kaksikymmentä vuotta. Tosin jos ihmisille oltaisiin silloin ilmoitettu tulevaisuudenkuva vuodesta 2015 ja kysytty, että ”haluatteko te tätä”, niin kuinkahan äänestys olisi mennyt? Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan valmistelu tuntuu nykytilanteessa todellakin irvokkaalta ja eikös se ollut muuten niin, että yksi virallisista valmistelijoista on tämä Paleface?

Suomen hallinnon tyhjähousuisuutta miehittäjän edessä kuvaa ehkä parhaiten aivan tuore uutinen, eli Suomessa tiedetään olevan kolme kovan luokan terroristia. Tyyppien nimet tiedetään, ne ovat hakeneet turvapaikkaa, se on evätty, mutta viranomaiset eivät voi poistaa häiskiä, koska ne ovat valittaneet päätöksestään:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015120520779557_uu.shtml

Eikä meitä tähän järjenvastaisuuteen kukaan edes pakottanut. Poliittinen ja virkakoneistomme teki sen ihan itse.

Ano1: Ja sitä samaa sinullekin. Juhlikaamme itsenäisyyden muistoa perinteisesti ja rauhallisesti. Niin kuin aikanaan juhlittiin itsenäisyyspäivää.

Ukkeli: Olen muuten lukenut juuri nuo kirjat ja olen myös käynyt tutustumassa kaikkiin Suomen puolella sijaitseviin taistelupaikkoihin. Suurin osahan jäi sille menetetylle puolelle.

Mitä meidän pitäisi tehdä? Kun katsoo niin eduskuntaa kuin hallitustakin, niin poliittisen vaikuttamisen mahdollisuus on nolla. En halua vielä pyssysille, joten keskityn soittamaan suutani. On se edes jotain ja rikka rokassa. Luulen vaan, että eri miehet ottavat pian viestikapulan.

Kenen puolella Sipilä, Soini ja Stubb ovat? No, kaikki ovat ainakin omallaan ja uransa puolella. Sipilä ja Stubb ovat myös mitään peittelemättä Euroopan Liittovaltion puolella. Ja niin on Soinikin, koska hän ei ole aktiivisesti sitä vastaan. Suomalaisten puolella ei ole heistä yksikään. Jos he olisivat, he olisivat jo toimineet aivan toisella lailla. Nyt he keskittyvät kirjoittamaan julkilausumia suvaitsemisen tarpeesta.

Ano2: Totta tuo. Itsepäisyydellä siitä sodastakin suomalaiset henkiin jääneenä maana ja kansana selviytyivät. Ja suomalainen viranomaisusko on perinteisesti pohjautunut siihen, että siinä on jotakin järkeä, joka on heidän kaikkien hyväksi. Nyt niin hallitus, eduskunta kuin virkamieskoneisto tekee parhaansa, että se menettää uskottavuutensa tavallisten suomalaisten silmissä.

Ano3: Ja niin kuin on nähty, ne eivät tarvitse edes aseita tehdäkseen pahaa. Ja samalla rapauttaakseen uskon viranomaiskoneistoon, joka yksinomaan puolustelee niitten täällä oloa ja vaati suomalaisilta aina vain enemmän hyväksymistä ja loputonta suvaitsemista.

WhiteHunter kirjoitti...

Hyvää itsenäisyyspäivää.
Itselleni on jäänyt muisto vuodelta 1980 itsenäisyyspäivästä.
Lähdin pakkasessa kävelemään klo 18:00 Joensuun Kirkkokadun etelästä pohjoiseen.
Kaupunki oli hiljainen ja noin 80% ikkunoita paloi kaksi kynttilää. Se oli kaunista katseltavaa.
Silloin vielä pelättiin Neuvostoliittoa ja kunnioitettiin itsenäisyyttä. Minäkin pojankloppina ymmärsin ja arvostin itsenäisyyttä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, White Hunter. Samanlaisia muistikuvia on minullakin. Ja arvostan itsenäisyyttä minäkin. Jos sen vain saisi jotenkin takaisin. Jos ei ole olemassa Oy Suomi Ab:ta eli suomalaisten hyvinvointiin keskittynyttä järjestelmää niin sen jälkeen maailmassa ei ole ensimmäistäkään instanssia, joka nakkaisi suomalaisista paskaakaan.

Konitohtori kirjoitti...

Muistan kun nuorena poikana joskus 90-luvulla ihmettelin miten Viro voi juhlia seitsemääkymmentäjotain itsenäisyysvuotta, kun se vasta irtaantui neuvostoliitosta. Nyt ihmettelen miten Suomi voi juhlia itsenäisyyspäivää. Kun edes sitä vähäistä itsenäisyyttä mitä meillä on, politikot käyttävät brysselin mielistelyyn, sen sijaan, että ajaisivat isänmaan etua. Alkaisi olemaan tilausta uudelle Jääkäriliikkeelle.... Perkele!

korpisoturi kirjoitti...

Suomalaisille paljon pahempi on tämä pöpilän maanpetturihallitus kuin Terijoen hallitus aikoinaan. Vaikka Kuusisen porukalla oli pahat mielessä, niin itseasiassa sen vaikutus oli, että se yhdisti suomalaisia taisteluun.

Ei hyvältä näytä meno. Itsenäisyys on myyty ja tätä maata jaetaan kiihtyvällä vauhdilla pois asukkailta, jotka ovat sopeutuneet aikojen kuluessa tänne ja luoneet melko mukavan maan.

Toiset petturit haluaa hyötyä ja toiset on vaan typeryksiä. Silti toimivat yhteen, vaikka ovat poliittisesti vastakkaisia.

"Hihnasta olalle ja vainolaista vastaan, vaarassa veljet on syntymämaa."

Kumitonttu kirjoitti...

Sitä vastassa oli everstiluutnantti Erkki Raappanan johtamaan Pohjois-Karjalan Ryhmään kuuluvat Er. P 12 ja Er. P 13.

Raappanan miehethän rakensivat Marskin majan, jos en väärin muista. Raappanan vahvuutena oli täysin erilainen johtamistyyli. Tuon ajan upseerit eivät saaneet näyttää tunteitaan, mutta Raappanan tiedetään jopa itkeneen puhuessaan miehilleen. Melko ennakkoluuloton jätkä, etten sanoisi.

Itsenäisyyspäivä on mennyttä. Suomi on Sampo Terhon sanoin enää pelkkä rajavaltio EU:ssa. Kerrankin olen jostain asiasta Li Anderssonin kanssa samaa mieltä. Hänhän kieltäytyi menemästä Linnan juhliin, kun se on pelkkää "pukuloistoa": Täällä hyvä Hankamäen kirjoitus:

Onko kansannousu ainoa mahdollisuus?

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys Yrjö.
Ja muutkin tätä blogia seuraavat.
Raatteen tien minäkin olen päässyt kulkemaan oheistomintana suopotkupallokisojen aikaan jokunen vuosi sitten, kun olin siellä peliporukoita kyytimässä. Osa porukasta halusi lähteä siellä käymään, ja pyysivät ylimääräisenä kuljetusta, no en laittanut hanttiin, koska itsellänikin oli haaveena siellä käydä.
Nuoret miehet eivät olleet kovinkaan selvillä asioista, jotain oli tarttunut jo edesmenneiden ukkovaariensa tarinoista alitajuntaan. Siinä opastuskeskuksen lähellä on vanha poterolinja, siinä kuljettiin, niin yksi kyseli, että missä täällä niitä suomalaisten poteroita oikein on. Seisottiin juuri parin sellaisen jo lähes maatuneen vieressä, niin sanoin kaverille että katso jalkoihisi niin näet. Katseli siinä tovin ja totesi etteihän tuossa ole kuin tuollainen mätäs tai mikä lie. Pyysin häntä ajattelemaan sen aikaisia olosuhteita, miinus 30-40, kenttälapio tai paljaat kädet millä kaivautua, ei helppo nakki. Ei niillä vehkeillä mitä käytössä oli saanut juurikaan muuta kuin moraalisen suojan. Pojat hiljenivät ajattelemaan, aika hiljaista porukka oli matkalla silloiseen vartioston vartiotupaan asti. Hiljainen olin minäkin, kerroin kyllä kysyttäessä omia tietojani, vaikka kaikkea en tiedä enkä tiennyt. Vaikutuksen tuo matka kuitenkin teki matkalaisiin, ainakin mitä sivukorvalla kuuntelin paluumatkalla.
Ja juu Ykä, minäkin olen Päätaloni lukenut, useammat moneenkin kertaan. Samoista asioista Kalle kertoo myös Kauko Sammalsuon tarinassa Myrskyn aikaan, Myrskyn jälkeen ja Mustan lumen talvi.
Rauhallista itsenäisyyden muistopäivää vaan sinulle ja Ylvalle.
Toivottelee Huru-ukko
PS: Miten vietetään tätä merkkipäivää Lällävedellä?

Anonyymi kirjoitti...

Suomi valtiona löytyy pörssistä. Merkitty sinne 01.01.1995

Kuka omistanee osakkeet..?

Asekieltolaki direktiivin johdosta tulee olemaan se oljenkorsi joka katkaisee kamelin selän. Asia on jo valmistelussa ja millä resursseilla poliisit (joilla osalla on omakin lehmä ojassa) kaikki asekätköt etsivät ja löytävät? Huomioiden että pääosa ajasta menee vokeissa massariehuntojen rauhoittelussa (ruma huhu Hennalasta...) sekä raiskausten selvittelyissä (ruma huhu Hennalasta...)

Meiltä voi kyllä vaatia, mutta meiltä voi olla paha tulla ottamaan.

-Tvälups-

Anonyymi kirjoitti...

Lahden raping-skandaali?Vastareaktiosta päätellen saattaa olla jopa jotain "perää".Tragediahorisontti alitettu joka tapauksessa jo vuosia sitten.

Hemuli kirjoitti...

Aiheen vierestä mutta onko vallan vahtikoira alkanut osoittamaan heräämisen merkkejä? Olisiko mahdollista, että uusi vuosi toisi vielä toivoa...

Ulla Appelsin:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1449285823767.html

Hataralla pohjalla sitä tietysti ollaan mutta olen mielestäni nähnyt samaa heräämistä vähän muuallakin.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää kahdettakymmenettä itsenäisyyden muistopäivää sinne Huitsinnevadaan!
Purraan hammasta ja sinnitellään päivä kerrallaan, ties vaikka mitä tässä vielä tapahtuukaan ennen kuin paksu leidi laulaa...

t. Riku Raunioilla

ps: vähän luettavaa: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015120320773182_uu.shtml

Becker kirjoitti...

Tuo Änäkäisen linja on tuttu. Olen sen tutkinut aika perusteellisesti. Pääsin silloin jopa noihin kallioluoliin. Mielestäni kuuluisi kansalaisen perusopetukseen tuollaisella linjalla käynti, ja samalla kerrottaisiin se, että mikä verellä voitettiin on nyt persettä nuolemalla menetetty.
Vaimon isä taisteli Raappanan joukoissa ja kova olikin taistelemaan. Kolusi pahimmat paikat kovapäinen kun oli. Ja selvisi hengissä.

Pressakin on vastaillut kansalaisten kysymyksiin. On kyllä niin ympäripyöreätä,juuri sellaista mitä Niinistö osaa. Muslimien Euroopan invaasio saa ymmärrystä. Taidan ensi vaaleissa jäädä himaan vaikka pyykin pesuun, jos nykyinen tyyli jatkuu.

"Mooses" Lipponenkin näkyi olleen äänessä. Väitti porvarihallitusten olevan syypää nykyiseen Suomen ahdinkoon. Että kehtaa äijä jauhaa pxxkaa. Itse hän oli masinoimassa Suomea EU:hun ja Euroon. Ei nämä hallituksetkaan mitään häävejä ole olleet, mutta hän tämän sotkun masinoi.

En aio katsoa pressan vastaanottoa. Kyseessä on enemmänkin perverssit rättisulkeiset, jossa toimittajat kyselevät näitä ikivanhoja fraaseja pienessä pierussa olevilta vierailta. Ja prenikoiden kiilto pilaa loputkin illasta.

Hankamäki kirjoittaa taas viisaita viimeisimmässä blogissaan. Itsenäisyyden menettämispäivän hartaan tunnelman luomiseksi kannattaa katsella tätä videota useampaan kertaan ja hartaasti. Leipäjono Myllypurossa 04.12.2015. En viitsi videota enempää kommentoida jottei mene alatyyliseksi ja rasistiseksi.

https://www.youtube.com/watch?v=ebnFh6CWACg

Hyvää Itsenäisyyden menettämispäivää blogin lukijoille ja sinne Respaan erityisesti.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.express.co.uk/news/uk/624571/machete-attack-Leytonstone-Syria

Lontoossa rikastuttiin taas

Anonyymi kirjoitti...

Head iseseisvuspäevä õnnesoovitutesed Eestist Soome poole, kuradi raisk! Eli hyvät itsenäisyyspäivänonnentoivomukset Virosta Suomeen päin, Perkele! Näin vapaasti suomennettuna.

Monia virolaisia ketuttaa se, että Neuvostoliiton ilmavoimat pommittivat Talvisodan aikana Suomea, heidän maaperältänsä. Vaikka se oli Molotov-Ribbentrob sopimuksessa kiellettyä, mutta Itänaapuri rikkoi niitä ehtoja mennen tullen. Arvatkaapa vaan piruuttaan, montako sopimusta veli-venäläinen piti tuon sodan aikana?! Ei tainnut olla yhtäkään? Virolaisilla vaan ei ollut enää tuossa vaiheessa kauheasti millä protestoida, eihän?

Sitten ne Puna-armeijan ilmavoimat hyökkäsivat Suomen sotavoimien ja kaupunkien kimppuun Viron maaperältä v. 1939-1940 talvella ja pulinat pois. Suomalaisena en voi tätä tuomita, koska he olivat oikeasti puun ja kuoren välissä. Jos he olisivat pullikoineet, niin avot niin gulagiin (joutuivat ilman tuotakin, eli virolaisia ns. kustiin silmiin). Minulla ei ole koskaan ollut mitään virolaista veljeskansaa vastaan, vaan pikemminkin olen ollut heidän kohtaloissansa mukana. Meillä on vähän niinkuin sama kansallinen kohtalo ja historia.

Täällä Virossa (ja Suomessa vissiin) katsellaan ihmetellen, mitä te teette sielläpäin? Kuullostaa tosi hullulta, ajatellen maan itsenäisyyttä, kuinka te ammutte itseänne omiin jalkoihinne? Huhhuh....

- Soomepois Eestist -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Konitohtorille, Korpisoturille, Kumitontulle, Huru-ukolle, Taisteluvälineupseerille, Ano1:lle, Hemulille, Rikulle Raunioilla, Beckerille, Ano2:lle ja Soomepoisille Eestist & kiitos kommenteistanne.

Konitohtori: Minä itse muistan, kuinka hienolta se silloin vuonna 1991 tuntui, kun Baltian maat itsenäistyivät uudelleen ja jossain vaiheessa alettiin tajuta että piru vie, nehän taitavat onnistua. Sinänsä me emme tarvitse jääkäreitä, sillä maahan on nyt jo täynnä asekoulutettuja heppuja. Enkä muista, että niistä ensimmäinenkään olisi vannonut sotilasvalaansa jollekin Euroopan Liittovaltiolle.

Korpisoturi: Kyllä näin voi sanoa. Ja Kuusisen hallitus pyrki auttamaan Suomen miehittämisessä, mutta maan rajojen ulkopuolelta. Mutta viimeisen 20-vuoden aikana ei edes tarvittu sitä ulkoista vihollista. Maan johto miehitytti maan ihan omineen.

Kumis: Eikä Raappana ollut mikään mölö jätkä muutenkaan, sillä hänen johdollaan saavutettiin vielä jatkosodan viimeinen suurvoitto Ilomantsissa. Andersson saattoi kyllä kieltäytyä senkin vuoksi, että saattaa olla nolo homma juhlia linnassa, kun hänen hengenheimolaisensa samaan aikaan riekkuvat kaduilla. Tuon Hankamäen kirjoituksen kannattaisi lukea monen päättäjän. Siinä kun ei ole liioittelua.

Huru-ukko: Kovasti vaikuttava oli meilläkin se reissu, kun Ylvan kanssa Raatteen Tiellä käytiin. Ja rauhallista samaa merkkipäivää sinullekin. Voi jopa olla, että lähdemme Huitsinnevadasta Lällävedelle ja suljemme netin illaksi ja yöksi kokonaan. Ehtii ne kootut riekkumiset sitten katsoa seuraavanakin päivänä. Joka tapauksessa olemme ihan hissuksiin. Ne kynttilät kumminkin poltetaan.

Taisteluvälineupseeri: Ainakaan osakkeen omistajina eivät ole enää tavalliset Suomen kansalaiset. Tai jos on, niin ne eivät ole niitä määräysvaltaisia osakkeita. Asekieltolakia vastaanhan yritetään panna jopa hiukkasen hanttiin valtionkin taholta, mutta jos se menee läpi, niin se voi olla se viimeinen korsi. Poliisit ainakin osaavat esittää sen tiimoilta kysymyksen ”miten”. Entäs jos ne kaikki eivät tule lampaana asemalle luovuttamaan aseensa?

Taisteluväline & Ano1: Tuota rumaa huhua ei ole vielä vahvistettu. Sinänsä, jos se on totta, niin silloin ollaan saavutettu äärimmäinen alennustila, josta ei enää nousta millään perinteisillä konsteilla. Tai no, oikein perimmäisillä kyllä. Hallittiinhan ne jo vajaat sata vuotta sitten.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Hemuli: Minä olen kyllä pessimistisempi. Toivottavasti olen väärässä. Appelsin kirjoittaa paljon asiaa, mutta tuossakin artikkelissa oli paljon sellaisia kohtia, joissa hän tietyllä tavalla nostaa itsensä rahvaan yläpuolelle ja muistuttaa olevansa ensisijaisesti toimittaja. Esmes tää lause hymyilytti eli:

”Kun turvapaikanhakijoita koskeneita ongelmia on hyssytelty, on perinteinen media ohjannut ihmisiä luotettavien ja journalististen periaatteiden mukaisesti toimitettujen sisältöjen äärestä netin vaihtoehtomedioiden pariin.”

Niin että valtamediako toimii luotettavasti ja journalististen periaatteiden mukaisesti? Hän puhui tuon jälkeen törkyjulkaisuista, ja oletan, että median piirissä sellaiseksi lasketaan myös tämä oma blogini. Onhan tietysti selvää, että Appelsinin on pakko luovia saadakseen juttuihinsa järjen ääntä sekaan.

Riku Raunioilla: Niin, uudelleen autonomiaan upotettu Suomi tuli kaksi vuotta sitten täysi-ikäiseksi. Mutta sitä ei todellakaan tiedä, mitä vielä tapahtuu. Onhan se olemassa se ”ketsuppipulloilmiökin”. Laittamasi linkki on hyvä esimerkki siitä, miksi usko virkakoneistoon on rapistumassa hyvää vauhtia.

Becker: Tuollaiset käynnit sanotaanko koulun luokkaretkillä vaikka Lieksaan, Ilomantsiin, Suomussalmelle ja Kuhmoon olisivat kyllä sitä todellista historianopetusta. Poliitikkomme eivät oikeastaan osaa mitään muuta kuin ympäripyöreää. Milloin löytyy se ensimmäinen poliitikko, joka toteaa, että ”Kyllä, asiat ovat menneet vituralleen. Eivätkä ne ole menneet vituralleen itsekseen vaan me, juuri me poliitikot hässimme ne vituralleen. Ei kansa. Vaan me.” Lipponen on synonyymi menetetyn valta-aseman aikaansaamalle jäytävälle katkeruudelle. Minä en ole linnan juhlia seurannut ikään aikaan ja hyvin todennäköistä on, että me katkaistaan huomenna siinä vaiheessa kun kynttilät sytytetään seuraavaan aamuun saakka. Kun ottaa huomioon sen, mihin rahaa on viimeisten kuukausien aikana upotettu, niin voi sanoa, että tuo leipäjonovideo on suoranainen symboli kansalliselle häpeälle. Respa toivottaa sinullekin hyvää menetetyn itsenäisyyden muistopäivää.

Ano2: Ja rikastus jatkuu, lisääntyy, pysyy ja paranoo…

Soomepois Eestist: Aitäh aitäh! Voit muuten kertoa virolaisille kavereillesi, että ei täällä olla katkeria virolaisille siitä, että ryssät pommittivat Suomea virolaisilta kentiltä. Minkä virolaiset olisivat sille mahtaneet? Voit myös kertoa, että ei me ammuta itseämme jalkoihin, vaan sen tekevät poliitikkomme ja media.

Anonyymi kirjoitti...

Lyhyt kommentti kommentista: Kansanedustaja Li Andersson (vas.) ja osallistuminen linnan juhliin: edustajan tehtävä on edustaa - myös hieman epämieluisissakin tilaisuuksissa. Ei kansan edustajakseen valitsema henkilö voi heittää noppaa siitä, milloin häntä huvittaa toimia kansanedustajana, milloin ei. Kansanedustaja Anderssonin ongelma lienee se, että huomattava osa hänen äänestäjäkunnastaan löytynee illalla riekkumasta maskit kasvoilla, lätkämailoilla ja tarkkuussingoilla varustautuneina presidentinlinnan ympäriltä. Kenelle kumartaa, kenelle pyllistää? Li päätti kumartaa äänestäjilleen ja pyllistää Suomen valtiolle.

Nyt, omat, perinteisen vastaanoton valmistelut alkavat käydä kuumina, netissä öyhöttäminen saa nyt jäädä. Kaikesta huolimatta, yritetään nauttia päivästä niin kuin kyetään!

Riku Raunioilla

Anonyymi kirjoitti...

...hypistelen juuri näpeissäni Kollaan taistelujen muistoristiä ja muutamia muitakin nauhan päässä roikkuvia kilkkeitä. Ovat isä vainajani saamia sieltä jostain, missä puolustettiin Suomen itsenäisyyttä. Ei ukko niistä touhuista paljoa suostunut puhelemaan. Sotilaspassistaan olen lukenut hänen olleen sissinä hiihtojoukoissa. Oli kuulunut nuoruudessaan suojeluskuntaan ja oli hyvä suunnistaja sekä hiihtäjä.
Ukko istutti minuunkin isänmaallisuuden ja sitä vaalin hamaan viimeiseen huokaukseen.

Eri aikakausina on veteraaneihin suhtautuminen vaihdellut. Olin 60-luvun lopulla persaukinen ammattikoululainen ja mielipiteineni avoimen isänmaallinen. Tuolloin se vaati luonteen särmää, koska partaradikalismi eli jo lähes parasta kukoistuskauttaan.
Suomen itsenäisyys on menetetty. Se on selvä. Eritoten Helsingin yliopiston liepeillä vuosia aikaansa viettäneet ns. vihreät ovat jo pitempään edustaneet mielipidettä, ettei tällaisia kansallisvaltioiden rajoja tarvita. Nyt olemme saaneet maistella hiukan sitä miltä sellainen olotila Euroopassakin tuntuuu. Samaiset vihertävät opiskelijat huutelevat kylttien kanssa, kun koulutuksestakin vähennetään rahoja. Minkähän vuoksi...?

Tämä EU on yksi maailmanhistorian suurimpia onnettomuuksia. Pahaa tekee katsella tv-sta, kun nämä "älyköt" pitävät huippukokouksiaan, muiskauttelevat poskisuudelmia toisilleen ja asiat menevät entistä pahemmin persiilleen. Olen jo ehtoopuolen eläjä ja enkä elättele toiveita näkeväni enää parempia aikoja itsenäisyyden kannalta. Toivon kuitenkin, että te nuoremmat jaksaisitte pitää itsenäisen Suomen asiaa esillä.

Tuossa linkki, hiljentykäämme!

https://www.youtube.com/watch?v=arKxCiTZoyQ

Anonyymi kirjoitti...

Mä en oikein hyväksy tuota ajatusta itsenäisyyden muistopäivästä. Siinä on liikaa tappiomielialaa.

Osa itsenäisyydestä on menetetty, mutta suurin osa on jäljellä. Ja melkein kaikki on saatavissa takaisinkin.

Itsepäisyys on vielä tallella, alistuneisuuteen ei huvita suostua. Itsenäisyyttä on siis aivan liian aikaista kuopata.

Anonyymi kirjoitti...

Itsenäisyyden muistopäivän muistamiset täältäkin Ykälle ja Ylvalle.

Joku tuolla taisi sanoakin pöljien lakien noudattamisesta. Taannoin eräs konstaapeli naurahti kun ajoajoista vaihteeksi väännettiin. Tuumasin hänelle, että eihän se sinun vika ole kun pöljiä direktiivejä joudut kyttäämäään.
Minä vaan jatkosskakin viittaan niille, kaikella kunnioituksella, kintaalla.
Oli vielä LP:n aikaa.

Pyssyjen kieltämisessä ampuvat reppanat kieleensä. Jos lailliset pyssyt kertään pois, niin tilalle tulee laittomia. Ja ne ei sitten enää ihan metsämiehen pyssyjä enää olekaan. Igor ja liikekumppaninsa Vladimir mielellään auttavat valitsemaan tarpeisiin sopivan.

-KKi-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Rikulle Raunioilla, Ano1:lle, Ano2:lle ja KKi:lle & kiitos kommenteistanne.

Riku Raunioilla: Varmaan näin on, mutta miellän, että Andersson ei oikeastaan varsinaisesti pyllistä edes Suomen valtiolle, sillä tietyllä tavalla hän on valtion lemmikki. Valtiohan suorastaan tukee hänen ideologiaansa. Eniten hän pyllistää tavallisille suomalaisille. Mukavaa ja rauhallista itsenäisyyspäivän viettoa sinulle.

Ano1: Ja näitten rajoja vihaavien vihreitten elatus muuten tulee niitten rajojen tähän asti turvaamien ja suht toimivien kansallisvaltioitten nettoveronmaksajilta. Kuinkahan monta vihreää toimii yksityisen sektorin nettoveronmaksajana? Kiitos linkistä. Vastaan siihen toisella. Tapio Rautavaara: Vanhan Jermun Purnaus:

https://www.youtube.com/watch?v=YP3mrEgR1ms

Ano2: Kyllä itsenäisyydestämme on hyvin suuri osa menetetty. Mutta ehkä ymmärsit pointtini väärin. En halunnut herättää antautumismielialaa, vaan suuttumusta. Toisaalta, jos kirjoituksen punainen lanka hukkuu lukijalta, niin syy on yleensä kirjoittaja, ei lukijan. Otan tämän omaan piikkiini.

KKi: Terveiset minulta ja Ylvalta. Olis vaan kiva kuulla, että mitähän ne rivikonstut ajattelevat tästä kaikesta. Poliisien pikkujouluissa voi olla melkoinen pulina. Mitä tulee pyssyihin, niin olen itse ajatellut, että jos valtio vie (tai siis yrittää viedä, se ei muuten onnistu), niin mikä kynnys minun on sitten enää hankkia konetuliasettakin? Onhan valtio siinä vaiheessa selkeästi osoittanut, että sen väkivaltakoneiston tehtävänä on suojella joitain aivan muita kuin minua ja läheisiäni.

Anonyymi kirjoitti...

On meillä sentään vielä oma kansa ja oma kieli, vaikka itsenäisyys on menetetty ja maata miehitetään vierailla.

Minusta meidän pitää kääntyä sisäänpäin ja eristäytyä. Otetaan välimatkaa ja torjutaan niin mädänneistö kuin maahantunkeutujat. Pidetään huoli omista ja itsestä.

Kansanmurhahan tässä on menossa, mutta jos tahtoa on, voimme kyllä säilyttää oman kulttuurin ja kielen.

Krypta kirjoitti...

Rauhaisaa itsenäisyyspäivää Ykälle ja Ylvalle täältäkin.

buuri johannesbuurista kirjoitti...

En ole viettänyt itsenaisyyspäivää kohta 10 vuoteen. Nyt oltiin varattu paikat suomalaisten jarjestämille juhlille Constantia Nek:iin, mutta aamulla vaimon kanssa päätettiin ettei mennä.

Meitä kumpaakaan ei kiinnostanut tekoiloinen ja teeskenteleva itsenäisyyspaivä, oksetti koko ajatus. Ja vaimo pelkäs, etta alan juomaan, möläytteleen ja vittuileen innokkaimille teeskenteleville itsenäisyydesta kohkaaville.

Anyway, Hyvää ITSEPÄISYYSPÄIVÄÄ!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Kryptalle ja Buurille Johannesbuurista & kiitos kommenteistanne.

Ano: Ei minun mielestäni meidän tarvitse eristäytyä. Riittää kun hoksaamme, että tämä pieni kansa ei ole maailman sosiaalitoimisto.

Krypta: Ja sitä samaa sinulle täältä Huitsinnevadasta.

Buuri: Tekoiloisuus ärsyttää minuakin. Mitä vikaa kunnon jurottamisessa on? Kynttilät palamaan ja turpa rullalle. Hyvää itsenäisyyspäivää myös sinne toiselle puolelle maapalloa.

Anonyymi kirjoitti...

Käytiin koko perheellä syömässä Itsepäisyyspäivän lounas Ilolan maatilalla Valkeakosken motarinviereisellä kulmalla. Oli hyvää. Oli tunnelmalllista. Maksoi todella vähän - etenkin suhteessa ruuan laatuun ja määrään.

Jotenkin sellainen haja-asutusalueen perheyritystyyppinen maalaistunnelmapaikka sopii päivän teemaan.

Kohta töllöstä itsenäisyysohjelmaa - toki nauhoitettuna, niin että voi kelata mokuilut yli.

Mieli miettii niitä maisemia joissa isä taisteli ja haavoittui. Siihen liittyen mieltä askarruttaa myös JR5 ja sen erikoinen komentaja Aladar Paasonen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle ja perheellesi.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus Yrjö. Kyllä itsellenikin itsenäisyyspäivä on ollut pitkän aikaa lähinnä itsenäisyyden muistopäivä. Brysselistä painaa kaikenlaista määräystä ja täällä tietenkin laitetaan kaikki ihan samantien toimeen, varsinkin jos ne on sellaisia että niillä pääsee valtio tai joku muu taho rahastamaan, ja byrokraatit valvoo että määräyksiä noudatetaan pilkuntarkasti.

Anonyymi kirjoitti...

Tänään sai netistä lukea, kuinka Sipilä oli jossakin monikulttuurisessa Itsenäisyyspäivän juhlassa pahoitellut sitä, kuinka kovia suomalaiset ovat maahanmuuttajia kohtaan ja suorastaan vaati meitä ehdoitta hyväksymään kaikki tänne tulevat. Minusta se oli törkeää puhetta pääministeriltä. Onko mies pelkästään sinisilmäinen vai vain tyhmä? Presidentti Niinistön puheetkin ovat olleet aika kyseenalaisia, hän soutaa ja huopaa vuoronperään, eikä tunnu oikein osaavan muodostaa kantaansa.

Sen sijaan mieleen tulee hiljattain katsomani vanha Youtube-pätkä eduskunnasta, jossa James Hirvisaari kysyi (jo hyvän aikaa ennen nykyistä kansainvaellusta) muutenkin hyvässä puheessaan edustajilta, että miten halpa tämä maa on teille? Se oli hyvä kysymys. MITEN HALPA TÄMÄ MAA ON TEILLE?

Minulle tämä maa on edelleen kallis ja katson sen tuhoa kauhu sydämessä ja melkein ilman toivoa asioiden parantumisesta. Kohta sytytän ne kaksi kynttilää ikkunalaudalle (lapsuudenkodista opittu ja ehdoton tapa) ja kuistilla on palanut aamusta lähtien lyhdyssä valkoinen kynttilä vierellään pieni Suomen siniristilippu.

Kaikesta huolimatta mukavaa Itsenäisyyspäivän iltaa Ykälle, Ylvalle ja kaikille tämän blogin lukijoille.

Rouva Ano

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano sinullekin, Ehkä muistelemme keskenämme sitä, joka joskus oli. Ne, jotka äänestivät EU:n puolesta silloin aikanaan, tuskin äänestivät sen puolesta mitä EU nykyisin on.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Ja Rouva Anon kanssa meni näköjään kommentit ristiin. Sipilän sinisilmäisyyttä ehkä käsittelevät historioitsjat joskus tulevaisuudessa. Niinistökin on näitä järjestelmään uskovia poliitikkoja. Hirvisaaren kysymykset olivat aiheellisia, ja siksi niihin ei vastata. Mutta nyt meidän huushollissa tehdään se, mikä uhattiinkin, eli mennään saunaan, laitetaan kynttilät palamaan ja katkaistaan kaikki sähköinen viestinä huomiseen saakka. Itsenäisissä merkeissä Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa Rouva Anolle.

Anonyymi kirjoitti...

Hieno kirjoitus taas kerran ja vaikka Suomen itsemääräämisen aika onkin ohi, toivotan silti hyvää itsenäisyyspäivää. Ristiriitaistako?
Eurostoliiton puolesta en voinut äänestää ikäni vuoksi -94, mutta todennäköisesti olisin äänestänyt "kyllä" ja nyt olisin "Kellarin Synkkää Kreiviä" lainatakseni, havainnut tulleeni uunotetuksi. Valuutta meni, sääntöjä satelee, kaikissa asioissa, joissa saadaan aikaan lisää sääntelyä ja rajoituksia, vedotaan EUhun. Perhana ja nää meitin herrannilkit tekee sen ihan vapaaehtosesti. Tulee mieleeni Lahtisen kommentti: "Kyllä herra tietää, mitä laulua se laulaa kun pussista on kysymys".
"Ken luopuu vapaudestaan väliaikaisen turvallisuuden saavuttaakseen, ei ansaitse kumpaakaan ja menettää molemmat"
--Viikon Radiokasvo

Anonyymi kirjoitti...


Itsenäisyyspäivän vietosta tulee pitää kiinni. Tällä hetkellä se lienee monien mielissä menetetyn itsenäisyyden muistopäivä. He ovat oikeassa. Mutta päivän vietolla voidaan osoittaa ajatuksen itsenäisestä Suomesta elävän.

Lähitulevaisuudessa tullee paineita lopettaa nykymuotoisen itsenäisyyspäivän vietto. Sille annettaneen uusi nimi ja vallassaolijat, jos nykymeno jatkuu, antavat päivälle uuden sisällön, jossa nostetaan huomion keskiöön maahanmuuttajat. Silloin itsenäisyyspäivän vietto muuttuu alkuperäisväestön vastarintahengen kohotuspäiväksi. Ehkä itsenäisyyspäivän vietto itsenäisyyden palauttamisen teemalla kriminalisoidaan.

Suomella on tällä hetkellä hyvät lähtökohdat itsenäisyyden palauttamiseen. Itsenäisen valtion rakenteet ovat vielä jäljellä, vaikka niitä koko ajan hitaasti murennetaan. On armeija, on lait ja on oma kieli. On omat rajat. Vain tahto puuttuu. Jos Baltian maat pystyivät itsenäistymään Neuvostoliitosta, niin saman tulisi onnistua Suomelle sen itsenäistyesssä EU:sta.

acc

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Viikon Radiokasvolle ja acc:lle & kiitos kommenteistanne.

Viikon Radiokasvo: Kiitokset. Minä aikanaan äänestin EU:ta vastaan. Uskoisin, että ne, jotka sen puolesta äänestivät olisivat tehneet toisin, jos olisivat voineet aikakoneella katsoa Suomea vuonna 2015.

acc: Ajatusta itsenäisestä Suomesta ei todellakaan tule unohtaa. Se on muutakin kuin symboleita, sillä vain Suomi on kiinnostunut suomalaisten hyvinvoinnista. Muut eivät nakkaa meistä paskaakaan. Muisto Baltian maitten itsenäistymisestä antaa itse asiassa toivoa. Kun kaikki kävi silloin niin nopeasti. Sanotaanko vuonna 1986 ajatus itsenäisestä Virosta olisi saanut aikaan röhönaurun. Mutta kuinkas kävikään?

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys Ykä!

Joo, kyllähän noi virolaiset (ainakin ne jotka tunnen) täällä tajuavat mikä on Suomen meininki, että poliitikot myyvät ja uhraavat Suomen monikultin alttarille. Suomen armeijassa taisteli Jatkosodassa useampikin virolainen, tässä pari hyvää pätkää

Estonians in Finnish Army ja Karpolla on asiaa - Soomepoisid. Virolaisilla oli itsellään se erittäin verinen taistelu v. 1944 Narvan suunnalla Puna-armeijaa vastaan eli ns. Sinimägede lahingud. Suurvallan oli pakko päästä siitä kapeasta kannaksesta läpi hinnalla millä hyvänsä. Ja maksoihan se Itänaapurille!

Konitohtori, olen ihmetellyt myös samaa seikkaa tuosta Viron itsenäisyydestä, olivat välillä Neuvostoliiton vallan alla. Ehkä se on jonkunlaista valikoivaa unohtamista? Mutta, eräät maanpetturit hyötyivät tuosta ja jotkut nostivat kytkintä, aina USA:ta myöten kun Puna-armeija "vapautti" Tallinnan 1944.

OT, tässä vähän huumoria kaiken tämän vakavan aiheen ohella Kahdeksan surmanluotia - miehet jäävät kiinni pontikankeitosta, aikas äijämeininkiä sanoisin. Heh, poliisi-sedätkin olivat suksin liikenteessä...

- Soomepois Eestist -