torstai 21. heinäkuuta 2011

LYHYESTI SORTOPERUNASTA

Niin kuin lukija hyvin tietää, on Helsingin Sanomilla (tunnetaan myös nimellä Pravda, mistähän moinen lempinimi lie tullut) kansalaisiin kohdistuva valistustehtävä. Viime lauantaina tehtävää suoritti toimittaja Katriina Pajari, joka kirjoitti jutun Keravan vankilassa lusivan neekerin (pardon my perussuomi) Pablon (nimi muutettu, toimittajan nimeä ei muutettu) kärsimyksistä.

Juttuhan nyt oli sinänsä semmosta tavallista kollektiivisen syyllisyydentunnon herättelyä, eli kyseessä oli musta mies Dominikaanisesta tasavallasta joka oli olosuhteitten pakosta ihan vaan vähän välittänyt kokaiinia ja joka kärsii nyt tuomiotaan kuuden miehen sellissä, jossa ei ole kuin yksi kahvinkeitin, yksi jääkaappi, yksi televisio ja yksi Playstation, johon ei saa tuoda kuin 20 cd:tä per mies, ja josta touhusta joku Sverdlovskissa tuomiota istuva Aleksandr Gangsterinov toteaisi että istuuks noi jätkät hotellissa vai onks tää trikkikuva.

Mutta ei tosta hiuksia ruveta halkomaan. Tää oli tämmönen juttu ja tämmöset jutut pitää kirjoittaa tietyllä tavalla.

Mutta tämmösissä jutuissa on aina mielenkiintoista kattoa, että käyttääkö toimittaja papukaijametodia, vai löytääkö hän jonkun uuden monikulttuurisen koukun. Ja meidän Katriinammehan löysi. Meinaten ton perunan. Kun Pablo joutuu kehno vie päivä toisensa jälkeen natustamaan perunaa.

”Täällä tarjotaan joka aterialla perunaa. Miten kukaan voi syödä niin paljon perunaa?”

Tähän en ole vielä törmännyt. Pinnat Katriinalle. Tämmönen vähän rajoittuneempi ihminen saattaisi tuumia, että jos heppu on itsensä ineen järkännyt, niin luulis olevan tyytyväinen, että lautasella on ylipäänsä jotain lusikoitavaa. Mutta eihän niin saa ajatella, koska se on rasismia, fasismia, konservatiivisuutta ja muita pitkiä ja ikäviä sanoja.

Neutraalimpi henkilö voisi tuumia, että tässähän voisi olla vaikka jonkunlainen tutkimuksen aihe. Tyyliin: ”kuinka paikallinen perustuotanto vaikuttaa vankiloissa tarjottavaan muonaan” ja lopputulos menis varmaan jotenkin niin, että Pekingin vankilassa tarjoillaan pääosin keitettyä riisiä, Kansas Cityn vankilassa maissipuuroa, Habarovskin vankilassa kaalisoppaa ja Keravan vankilassa perunaa.

Mutta edistyksellinen henkilö ymmärtää mennä pitemmälle, ja tönkiä kaapista suomalaisia luurankoja. Perunahan on meinaten varsin imperialistista ja ryöstämällä hankittua sortotavaraa. Ainakin täällä Suomessa. Perunahan tuli meille aikanaan siten, että suomalaiset hakkapeliitat polttivat ja ryöväsivät jotain Pommeria ja nyysivät sieltä ihmisten siemenperunatkin. Niitten veriperunoitten jälkeläisiä me vieläkin natustelemme läskisoosin lisukkeena posket pullollaan, eikä meitä juuttaita edes hävetä.

Kun ajatellaan vielä, että Pablon esi-isät on aikanaan kuskattu rapakon taakse orjaksi suomalaisella tervalla tervatuilla laivoilla ja pään päälle kaveri joutuu syömään jatkuvalla soitolla imperialistista sortoperunaa niin onhan se kiistatta melko traumaattinen kokemus ja onhan siitä ilman muuta kirjoitettava mm. Helsingin Sanomissa.

Tietysti Pablolle voisi sanoa lohdutukseksi, että mikäli hakkapeliitat eivät olisi niitä perunoita tänne tuoneet, niin hänkin joutuisi vankilassa perunan sijaan jälttäämään lanttua, ja silloin lusiminen rupeaisi ihan oikeasti tuntumaan lusimiselta.

Tässähän olisi edistykselliselle toimittajalle ihan suuremmankin sensaation paikka. Miksei esitetä vaatimuksia, että vankiloihimme kuskataan vaikkapa mangúa Dominikaanisen Tasavallan miehelle, sambuzi-piirakkaa somaleille ja kevätkääryleitä kiinalaisille vangeille. Eväät tulisi luonnollisesti kuskata reilun kaupan purjelaivoilla, jotka on tervattu suomalaisella solidaarisuustervalla.

Noin henk koht minusta peruna on erinomaisen maittavaa evästä. En ole kyllästynyt siihen, vaikka olen sitä eräitäkin laareja eläissäni suuhuni lapioinut. Perunakokemuksia on tietysti monenlaisia. Ehkä tympein oli armeijassa se noppasopassa (tunnetaan myös nimellä pataljoonasoppa) ollut kuivattu arpanopan muotoinen peruna, josta ei sinänsä voinut sanoa, että se maistui pahalle, kun se ei maistunut millekään. Toisaalta siinä sopassa oleva säilykeliha (yhtä lailla nopan muotoinen) oli ihan pisteltävää. Ja kun sopassa oli mausteena nälkä, niin söihän sitä.

Äärimmäisen perunaglorian taas annan Lapin puikulaperunalle. Voi jösses, että se osaakin olla hyvää evästä. Ei se mitään soosia kaipaa. Ei muuta kuin voita ja suolaa. Harmi, että asun itse liian etelässä, eikä se täällä kasva. Jos kasvais, niin pistäisin parin aarin puikulaperunamaan heti kasvamaan, eikä Hotelli Yrjöperskeleessä muuta syötäisikään.

Hotelli Yrjöperskeleen respan henkilökunta lähettää sympatiat Pablolle (nimi muutettu), jota päivästä toiseen kidutetaan suomalaisella sortoperunalla. Ja toisaalta peukunnostot sille, että heppu on selvästi älykäs mies, joka osaa kertoa surusilmäiselle hippitoimittajatytölle, mitä surusilmäinen hippitoimittajatyttö haluaa kuulla.

Hämy sellin on minun seuranain
kun täällä vietän pitkää iltaa niin.
Ja katson hetken muiston helminauhaa
ja noihin kolkkoihin vankilan muureihin.

Helähtää täällä raudat kahleiden
On punaraitapuku ylläni
Ja sydämessäin surun täysi malja
Se täyttyy vain, ei täyty aika vaan

Perunaa on lautasellain ain
En täällä saa mä lempiruokiain
Vartijat mua ruualla kiduttaa
Ei täällä saa edes merianturaa

33 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kaipa vankiloiden pitäisi olla Itävallan Carniolan tasoa, jotta kelpaa arvon (huume)kulttuurin rikastajalle.

http://www.carniola.org/2007/03/austrias-five-star-prison.htm

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Raakikselle ja kiitos kommentista. Joo, toi vankila onkin sitten omaa luokkaansa. En minä oo ton tasoisessa hotellissakaan vielä ollu.

Anonyymi kirjoitti...

Jos suomen vankilassa on nyt niin kamalaa, kait kaveri voi aina matkustaa takas kotimaahansa, pelkkä menolippu ja viisatanen rahaa matkaan, tulis halvemmaksikin :P

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja kiitos kommentista. Joo, näinhän vois kyllä tehdä, mutta ongelmahan ei ole Pablo. Vankilathan ovat täynnä viattomia miehiä, sehän on nähty maailman sivu. Ongelma on siinä, että Hesarin toimittajapimu koettaa saada meille syyllisyydentunnetta siitä, että tummaihoinen rikollinen joutuu lusimaan rikoksestaan. Ja vielä suurempi ongelma on se, että HeSa mielsi asian niin tärkeänä, että siitä piti tehdä koko sivun juttu. Suomen valtalehden toimittajat kirjoittavat juttuja toisille toimittajille ja lehti pysyy silti maan valtalehtenä. Mites ne internetissä sanovat, "are you fucking kiddin me?".

Anonyymi kirjoitti...

Mahtaako tuo paplo olla sen jonkun suomalaisen missin (TaiJotainSinnePäin) puoliso joka tässä kesällä valitteli omaa kovaa kohtaloaan iltapäivälehdissä, kun sai sakkoja/ehdollista miehensä rahojen pesusta ja huumausainerikosesta?

(Löysi kotoaan koksua ja veti sen vessanpöntöstä, vaikka olis pitäny ilimottaa polliisille?)

Jouko Lilja kirjoitti...

Pimulla on tainnut olla jutuista puutetta. Melko ajattelematonta kirjoittaa tuollaista valtakunnallisessa lehdessä. Ei taatusti saa lukijoiden sympatioita puolelleen säälittelemällä kuolemankauppiaita. Luulen että kansa tulee vaatimaan kovempia rangaistuksia moisille. Sanoisin että pitäisi vankilapalvelut ulkoistaa esimerkiksi itänaapurille, joka on alan asiantuntija. Siperiaan vaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Jouko Liljalle & kiitos kommenteistanne. Luulen, että toi pimu ei tosiaankaan kirjoita lukijoille, vaan toisille toimittajille.

Anonyymi kirjoitti...

Tjaahas vähän nyt ku on selvinnyt että norjan ammuskelija/pommimies on norjalainen uusnatsi eikä islamilaisethihhulit, jokohan suomalaisella suvaitsevastolla kämmenet hikoilevat kovasti päästä kirjotteleeleen kolumnejaan kuin suomalaiset uusnatsit kohta tekee samaaa ja eiköhä perussuomalaisetki yhdistetä niihin. Ennustanpa eräänki plazalla kirjottelevan bglogistinki kohta hekumoivan sillä.

Joukkoliikenne kirjoitti...

Olihan "toimittaja" tuonut loistavasti myös esiin tämän Pablon selvän paremmuuden meihin nähden. Mieshän puhuu kaikkia valtakieliä ja nyt ihan huvikseen opettelee parissa vuodessa Norjan. Liekö Pablo kuullut, että Norjan öljymiljardit kuuluvat kaikille, ainakin "toimittajien" mielestä.

Jännä juttu, että "toimittajaa" ei yhtään häiritse se, että törkeisiin rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset lusivat tuomionsa Keravan nuorisovankilassa, mikä on tosiaan varattu pääsääntöisesti varattu nuorille autovarkaille yms. Suomalaiset kovanluokan rikolliset istuvat kyllä tuomionsa konnansuolla ja vastaavissa laitoksissa, mutta rikoksen laadulla ei ole väliä, kunhan ihonväri on oikea, niin pääsee istumaan "löysempiin" laitoksiin, koska muuten - rasismi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle. Joo, näin varmaan tulee käymään. Itse mietin lähinnä sitä, että minkälainen ihminen tommoseen kykenee. Uhrithan ovat varmasti itkeneet ja rukoilleet armoa, mutta tyyppi on vaan jatkanut lahtaamista. Ei riitä minun äly tämmösen käsittämiseen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys myös Joukkoliikenteelle. Kommenttiisi ei lisättävää.

Anonyymi kirjoitti...

Olen tuosta vankilatoiminnan ulkoistuksesta pähkäillyt että ulkomaalainen rikollinen voitaisiin lähes poikkeuksetta pistää kärsimään tuomio kotimaahansa. Oli rikos mikä tahansa. Tuomio olisi vähintään sen mittainen mikä olisi ollut Suomessa. Jos kotimaa haluaa pitää kauemmin, niin kelpaa ilman muuta. Mitä luulet tykkäsikö tuo lehtijutun äijä istua tuomiota kotimaansa vankilassa?

Jotta tuomittu istuisi määrätyn kestoisen ajan kotimaansa vankilassa, niin mielestäni voidaan maksaa kyseisen maan vankeinhoitolaitokselle se rahasumma mikä olisi käytetty jos hän olisi istunut tuomion Suomessa. Tarvittaessa voidaan maksaaa ekstraa, vaikka joku voi pitää sitä lahjontana. Jos se pysyy kiven sisällä edees rahan avulla niin olkoon menneksi.

Aattelin raha-apua sen takia, koska maasta riippuen hän ei ehkä joutuisi kotimaassaan vankilaan, jos ei ole valtioden kahdenvälistä vankisopimusta. Ja vaikka olisi, niin pistettäisiinkö äijää edes selliin, tai jos pistetään niin pian pääsee pois. Ehkä häntä päinvastoin juhlitaan jonain sankarina jota syötetään ja juotetaan bileissä. Jos maassa on merkittävä korruptiotaso ja yhteiskunnassa kansalaisten välinen luottamus on alhainen ja luottamus viranomaisiin on alhainen, niin tuo viranoimaistoiminta on vähän miten sattuu ja millä tuulella isoimmat kihot kulloinkin ovat.

Anonyymi kirjoitti...

Ykä eiks se mun viesti saapunut?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras, ja kiitokset kommentista. Tulihan nää perille. Enkä usko hepun haluavan istuvan tuomiotaan Dominikaanisessa Tasavallassa. Tuo ulkoistaminen voisi hyvinkin toimia, tosin ongelmat siinä voisi olla juuri semmoiset kuin tuumailitkin.

Anonyymi kirjoitti...

Tuotanoin...

Nyt näyttää vähän väkisin vinoon luetulta. Tämä artikkelihan voisi olla vaikka jonkun hommalaisen kirjoittama, kun siinä ainoastaan siteerataan vangin valitusta ja kirjoittaja itse huomauttelee, miten hyvin vangin asiat oikeastaan ovat: On Tommy Hillfinger -merkkivaatteita, purkeittain rahkaa ja kananmunia, pleikkari, sellijako tehty vankien elämää helpottavaksi... Jopa otsikko kertoo, että vankilassa elää "tyytymätön mies", eikä että siellä kärsisi joku vääryyttä. Ingressikin mainitsee ainoana huolena perunaan kyllästymisen.

Ehkä en osaa lukea tätä "han-suomalaisittain", mutta mielestäni artikkeli on suomalaiselle journalismille harvinaisen tasokas, koska se ei ota asiaan kantaa, vaan siteeraa haastateltua ja kertoo havaintoja. Ei ole edes kannanottoa siihen, oliko Lanzarottessa löytynyt hasis Pablon vai ei - minkä Pablo luultavasti kiistäisi, eikä raportteri voi sanoa luotettavasta lähteestä tietävänsä suuntaan tai toiseen.

Mutta tietenkin, kun kirjoitus ei sisällä mielipiteitä, niitä voi helposti lukea sinne, jos on sävyttävät lasit silmillä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja kiitos kommentistasi. Tosin mulla jäi kommentin punainen lanka vähän epäselväksi. Kuittailu taisi kohdistua minuun, ja näit HeSan kirjoituksen täysin puolueettomana. Tai sitten kuittailit kumminkin kirjoitusta, mutta niin hyvin, etten pysy ihan täysin perässä. Vaan suonet anteeksi, minä kun olen tunnetusti vähän hidas.

Anonyymi kirjoitti...

Mikse ne sulki muuten ton hommafoorumin nyt, tuliko sinne ton norjan tapauksen takia niinpaljon sontaa? en kyllä tosin monastikaan ole käynyt siellä

Yrjöperskeles kirjoitti...

Homma oli suljettu klo 08 - 22, hieman tyyliin lippu puolitangossa Norjan tapahtumien vuoksi. Palvelin on nyt jumissa, ilmoituksen mukaan yliruuhkaantunut.

Anonyymi kirjoitti...

Juuh sain taas kerran bannin eräälle plazan blogille, kun kommentoin sielläolevaan norjan ampumishommakirjotukseen, että jotkut haaveilevat perussuomalaisten päähänampumisella..

Yrjöperskeles kirjoitti...

Joo, persuthan ovat nimenomaan olleet näitten päähänammuntafantasioitten kohteena. Ei kehittäjinä.

Anonyymi kirjoitti...

Tosta perunasta vielä. Tex Willerin tarinoissa on usein niin että kun on hyvä hetki, niin Tex ja hänen ryhmänsä käyvät syömässä kunnon pihvit, paistettuja perunoita ja kyytipojaksi hyvää olutta.

Anonyymi kirjoitti...

Tai, no jos pihvi tarkoittaa härkää, niin on ne varmaan possuakin syöny. Isokokoiset, lautasen kokoiset, lihapalat kuitenkin kuuluvat heidän annoksiin.

Mut joka tapauksessa ruokaan kuuluu ämpärillinen paistettuja pottuja ja olutta iso kolpakko.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja kiitos kommenteistasi. Luulen, että se eväs mitä Tex Willer ja Kit Carson pistelevät, on pääosin sitä ameriikan t-bone steakia. Aika usein kyytipoikana heidän pötsiinsä muuten vilahtaa varmaan periamerikkalainen baked beans. Ja päälle Kit Carsonin keittämää rikkihappovahvuista kahvia.

Tex Willer muuten ei ole vain sarjakuva. Se on korkeakulttuuria. Samoin kuin Jerry Cotton. ktsejpeky.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo mitä tarkoitin oli tilanne jossa Tex ja poppoo ovat syömässä jossain ravintolassa tai jonkun luona kylässä. Harvemmin he syövät pihviä ja perunoita ja juovat olutta nuotion äärellä. Tämmöiset havainnot olen tehnyt.

Tarkoitit Kit Carsonin keittämällä kahvilla sitä tilannetta kun porukka on nuotion äärellä. Ei kai sentään ravintolan palvelu ole niin huonoa että Kit joutuisi menemään keittiöön keittämään kahvit itse...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Jep, näinhän se menee. Mulla meni leiri ja saluuna sekaisin.

Anonyymi kirjoitti...

Ykä, mitä luulet oisko hommajoukoilla tarvetta sukellusveneelle? Marko Ramius ois sopiva päällikkö ja sillä on sukellusvene valmiina. Tuolla paatilla on oma hymnikin.

Anonyymi kirjoitti...

Ja sitten ajaisivat ruotsin rannikolla karille :P

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys ja kiitokset Vieraalle ja Anolle. Täytyy sanoa, että tuo Anon heitto oli sen verran osuva, että nyt lähti Marko Ramius maitojunalla takaisin Murmanskiin.

Vaan eiköhän se kestetä. Varsinkin kun Ramiuksen luojan Tom Clancyn tuotannosta on terä tylsynyt jo aikaa sitten. Aikanaan se teki kyllä varsin koukuttavia viihdepläjäyksiä.

Anonyymi kirjoitti...

Öö...tota noin...älä nyt Ykä heti passita sukellusvenettä takaisin. Wikin mukaan Punaisen lokakuun metsästys on Clancyn eka kirja ja josta tuli menestys joka teki kirjailijan kuuluisaksi. Joten ehkä voidaan tuo vene sittenkin pitää? Muistaako Ykä oliko Clancyn kasari-ajan tuotanto paras?

Jaa, mut jos Marko Ramius pakeni neukkukommareta ja loikkaisi Amerikkaan, niin luulen että sitä ei ois heivattu takas Murmanskiin. Jos Ramius on liettualainen niin se on voinut palata Liettuaan kun kerta se on oma valtio nykyään.

Voidaan myös tehdä niin että nostetaan Das Bootin vene sataman edustan merenpohjasta ja viedään telakalle kunnostettavaksi...

Jonkin sukellusveneen hommajoukot kuiteski tarvii jotta voi upottaa mokutusjoukkojen laivoja.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Joo, kyllä Clancyn 1980-luvun tuotanto on sitä luettavinta. Ehkä paras oli "Punainen Myrsky", jossa mies rakenteli varsin todentuntuisen kolmannen maailmansodan.

Vaan nyt laitamma Hommajoukot jäihin. Niin kuin viimepäivien yleisestä paskamyrskystä olet ittekin huomannut, niin joku idiootti tuumii tästäkin, että tyypit suunnittelee ihan tosissaan jotain suojeluskuntaa, johon on ulkomailta palkattu joku Willer ja Cotton ja mitä niitä nyt oli, Phantom.

Anonyymi kirjoitti...

Nojoo, ne on parasta siirtää hyllylle takaisin. Saattaa tosiaan jotkut idiootit luulla mitä tahansa.

Anonyymi kirjoitti...

No ne kyllä miettii aina, mutta nyt vaan niillä oikeen kädet hikoo kun saavat hekumoida, kunha ensimmäinen islamistien pommi pasahtaa jossain...

Lakeudenmies kirjoitti...

Sanonpa vaan että voi Pyhä Aamen...

Olen huomannut valtakunnamme valtalehtien tason laskemista ikävän paljon mutta tämä alkaa jo olemaan täisin täyttä tuubaa.

Sehän on todellakin ikavää jos vankilassa on ikävää.