keskiviikko 22. elokuuta 2018

BIODYNAAMISTA PARSAA, ALIKERSANTTI LAHTINEN


Hotellin respassa törmättiin uutiseen joka kertoo että sotavaltiommekin on lähtenyt mukaan antaumukselliseen viherpiipertämiseen. Epäillä tosin sopii että idea ei ole lähtenyt sotavaltiosta itsestään vaan on peräisin jostain ihan muualta. Eli: armeijaan tulee pakollinen kasvisruokapäivä joka viikko. Tämä on tosin jaettu kahdelle eri päivälle eli niinä päivinä päivän toinen sapuska on pelkkää kasvisruokaa. Eli tarjolla on ”perunoita, pastaa, soijaa ja quornia”. Tämä quorn (vai miten se taivutetaan) olikin ihan uusi tuttavuus mutta uutinen kertoo sen olevan ”lihan korvikkeeksi kehitettyä sieniproteiinia” mikä nälkäistä varusmiestä varmasti miellyttääkin. Omista inttiajoista on jo yli kolmekymmentä vuotta mutta oletan, että siellä tulee edelleenkin nälkä.

Mutta mutta. Ovatko varusmiehet sitten joukolla vaatineet että kasvisruokapäiviä on ehdottomasti oltava? Tuskinpa ja sen vahvistaa uutinenkin:

Ruotuväki-lehden viime vuonna tekemän selvityksen mukaan Suomen noin 20 000 varusmiehestä vain 88 on kasvissyöjiä. Tosin alueellisia eroja on paljon. Jääkäriprikaatissa Lapissa kasvissyöjien määrä on 0,23 prosenttia, kun taas Kaartin jääkärirykmentissä Helsingissä osuus on kolminkertainen eli 0,63 prosenttia.

Hei juu, tulee muistaa että Kaartin jääkärirymentissä kasvissyöjien osuus on kolminkertainen verrattuna Jääkäriprikaatiin. Tämähän vaatii ilman muuta edistyksellisiä toimenpiteitä. Absoluuttisiin lukuihin tarttuminen on taas turhaa yksityiskohtiin takertumista. Mutta jos niihin takerrutaan – niin kuin minä viha-ajattelijana aika ajoin teen – niin tilannetta voi verrata siihen että viidensadan oppilaan koulussa on yksi tyttö –  joka syö kuukautiskipuihinsa Buranaa ja vaihtaa vessassa tamponia välitunnilla– joka toteaa että hän on kolmatta sukupuolta eikä ollenkaan nainen vaan esmes vaikka intergender, genderfluid tai bigender and thirdgender jolloin opettajat tuumivat että no hemmetti, ettei  tuolle yhdelle ei tule henkinen pipi niin pannaanpa kouluun unisex-vessat ja aiheutetaan henkinen pipi kaikille muille.

Mutta mistäs tämä armeijan kasvissyönti-into sitten johtuu? Hotellin respaan ei ole tullut viestejä siitä että kasvisruokailevat varushenkilöoletetut olisivat vaatineet asiaa. Ja miksi olisivatkaan, sillä heille on joka ristuksen päivä ollut tarjolla kasvisvaihtoehto. Mitä muuten omina inttiaikoinani ei ollut eikä kukaan sitä toisaalta kysellytkään.

No, syynähän on tietenkin ilmastonmuutos.

Ilmastonmuutos.

Toistan, ilmastonmuutos.

Armeijaan tulee pakollinen kasvisruokapäivä joka viikko – syynä terveellisyys ja ilmastonmuutos

Asia selvä. Nyt voidaan lähteä laskemaan että kuinka paljon väitetty ilmastonmuutos vähenee sillä että suomalainen varusmies syö kaksi kertaa viikossa väkipakolla jotain sieniproteiinimössöä vaikka hän haluaisi syödä lihamakaroonilaatikkoa. Matematiikkaa paremmin osaavat voivat tehdä laskelmia. Epäilemättä se on se ratkaiseva tekijä että maailma pelastuu. Aivan selvää on, että ei tämä älyttömyys ole lähtöisin puolustusvoimista mutta hotellin respassa oltaisiin hyvin kiinnostuneita tietämään että mistä se on lähtöisin.

Noin henk koht muistelen että omana inttiaikana moni jätkä ja niin minäkin osti sotkusta lihapiirakan jossa oli lenkkiä mukana ja vei sen kassulle kaappiin. Kyllä se siellä sen muutaman tunnin ihan hyvin säilyi. Sitten se tuli hiljaisuuden aikaan natusteltua kun oli nälkä. Oletan, että sotilaskodit varustautuvat tähän tilanteeseen varaamalla kasvispäivinä huomattavan paljon lenkkilihapiirakkaa.

Komppaniassa huudettiin hiljaisuus. Varusmiehet asettautuivat tuvissaan pitkälleen. Hiljaisuuden rikkoi aika ajoin pärähtävät muhevat pierut. Päivällä syöty kasvisruoka kävi mahassa ja teki miehistä eläviä kaasuvoimaloita. Yhdeltä yläritsiltä jääkäri Vanhala totesi:

- Vaan uskooko kukaan että mulla on nälkä?

Alikersantti Lahtinen vastasi omasta punkastaan:

- Nälkä? Vastahan me muutama tunti siten syötiin sieniproteiinimössöä. Jos sä rupeet valittamaan asiasta niin sulle lyödään eteen sellanen rätinki että on ihan sama onko sulla nälkä vai ei mutta ilmastonmuutos joka tapauksessa viivästyy ja maailma pelastuu. Niin että piereskele nälässäsi siellä huopasi alla. Olisit ostanut sotkusta lihiksen lenkillä niin kuin me muutkin.

Tässä voi vielä miettiä sitäkin että sotavaltiohan on olemassa nimenomaan sotaa varten. Mitenkähän olisi jos joku jätkä menisi sotatilanteessa valittamaan noppasoppaa keittäville keittiömiehille että teidän täytyy tehdä mulle vegaanivaihtoehto? Näinköhän tekisivät?

Täytyy vielä muistuttaa siitä että Yle toimii tässäkin uutisessa agendansa mukaisesti eli totta kai uutisen kuvaan piti saada juuri sellainen varushenkilöoletettu jolla on etnisesti edistyksellinen orvaskesi. Semmonen tyypillinen suomalainen varusmies. On siellä joku valkoinenkin kuulemma kuitenkin vielä seassa.Lisätään vielä toinen uutinen. Vihervasemmistolaiset jotka ovat vihervasemmistolaisia vittuuntuivat kun heitä kutsuttiin vihervasemmistolaisiksi. Kyseessä on vähän sama ilmiö että lampaat vittuuntuvat kun niitä kutsutaan lampaiksi. Vihervasemmistolaiset kyllä mielellään kutsuvat aivan tavallisia lainkuuliaisia kansallismielisiä ihmisiä äärioikeistolaisiksi ilman mitään perustetta mutta siinähän ei tietenkään ole mitään ongelmaa.

69 kommenttia:

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

"Syksyn ruokalistalla on joka viikko kasvisruokapäivä, kertoo majuri Eija Pulkki Puolustusvoimien Logistiikkalaitokselta. Pulkki on Puolustusvoimien ruokahuollon palvelupäällikkö."

Jälleen yksi osoitus siitä, että naisoletettuja ei saisi päästää mihin tahansa töihin. :D

(Päätä vähän kivistää)

PäivänTimo kirjoitti...

Eikös se oo toi Suomen puolustusvoimat ollu jo vuosikymmeniä maailmanluokan vegoilu-instituutio, koska siellähän on jo kauna syöty torstaisin tota hernerokaks kutsuttua kasvismättöä!? Ja jälkiruokakin on parhaimmasta päästä eko, koska se oli sit se perinteinen pannari. Tai oli ainakin ennenku joku sadistinen lihaasyövä heterokapiainen tajus laittaa sekaan verta, ja tuli keksineeks roiskeläpän. Paitti mitä ny mun gourmeelointi-tietokantani mukaan ni tais toho pannarii joku kanan una sekaan tullakin, ja joka saa toki ihka vegen kakomaan, mutta ... niin tulee kyllä pastankin. Joten tän perusteella mä kyllä väittäsin et SA-INT on jo tähänki mennessä tehny enemmän ku oman osansa siihen että maailma pelastuu!?

Anonyymi kirjoitti...

Jo -70 luvulla huomioitiin intin ruokailussa mokujen erityistarpeet. Oli ns pehmeän leivän pöytä jossa ei ollut näkkäriä tarjolla. Siinä rokkaa nauttivat ne jotka oli kaikki hampaat jo ehditty suusta poistaa armeijaikään mennessä

Veijo Hoikka kirjoitti...

Ylpeimmät soturit eli pridet kiskoo soijaa. Soijan vaikutuksista miehisyyteen kertoo letkeällä tavallaan Paul Joseph Watson:
https://www.youtube.com/watch?v=FTSvLKY7HEk
Hui kamaaaala mitä se Jooseppi hassuja puhuuuu.

Vihervassareiden reaktio osoittaa, mitkä asiat ovat Suomessa poliitikoille tärkeitä. Äiti äiti, Juha haukkui mua joksikin vihervammaiseksi. Tuli ihan pissa housuun.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Siis voi vittu ! Kyllä oikeissa maissa (joissa katsotaan, että armeija on sotimista varten)on hauskaa, kun tästäkin hölmöntölväyksestä saavat kuulla. Missähän perseen
virkkaustoimistossa tämäkin edistys on keksitty ja lähdetään sitä innolla ajamaan?

Ja sitten YLEn jutussa tuo väriviallinen äijä/ämmä/mikälie. Siitä tulikin mieleeni:
Minulla on tuttava, jonka tytär (asuu Lontoossa pysyvästi) onnettomuudekseen meni naimisiin kahjon alkerialaisen kanssa. Lapsia tuli tasaiseen tahtiin, kunnes tyttö sai tarpeekseen ja vuosien taistelun jälkeen onnistui saamaan laillisesti eron alkerialaisesta. Lähestymiskielto on toki päällä...
No, heidän vanhin poikansa (siis puoliarabi) kuulemma halusi Suomeen armeijaa käymään. O.K. Hän kuulemma osasi suomeakin, joten aateltiin, että hyväähän miesten koulu pojalle tekee.

Tuli sitten ja kävi ilmi, että ei juuri ymmärtänyt eikä osannut, siis ei pärjännyt ollenkaan. Mutta ajateltiin, että kylllä alikessut nykyjään enklantiA osaavat, joten kyllä kai se siitä...Ja onhan tupa täynnä kokoajan opettavia kavereita. Muttamutta:
Viikon päästä maitojunaan ja edelleen maitokoneella Lontooseen. Ei kai tartte lähemmin kuvailla. Arapi on arapi, se nähtiin taas kerran!

Bwana kirjoitti...

Toitotan vielä tännekin että tuo quorn on tosiaan sienestä tehtyä, vertautuu sieneen ja ei siten sovi sieniallergikoille pätkääkään. Niin kuin nyt vaikka meikäläiselle. Oksennus lentää 15 minuutissa ja toimintakyky olisi nolla kolme päivää moisen nauttimisen jälkeen. Jotta mikäs, tämän jälkeen vappaata palaveluksesta saa halutessaan "helposti" 1-10 prosenttia varushenkilöistä. Sieniallergian yleisyyttä kun ei ole tutkittu... Yleisin arvio on 2-3 pinnaa väestöstä.

Edistykselliset herrarouvat (tai siis herrarouvaoletetut) hakkaavat taas päätään perse edellä päätä Karjalan mäntyyn.

Ilari kirjoitti...

Quorn itse ilmoittaa alleegisuudestaan näin: "Yhdistyneen kuningaskunnan elintarvikevirasto on todennut, että ”tutkimusten arvion mukaan yksi ihminen 100 000:sta – 200 000:sta reagoi niihin” (Quorn™-tuotteisiin).

Kaikki proteiinipitoiset ruoat voivat aiheuttaa ei-toivottuja reaktioita joillakin kuluttajilla. Vertailun vuoksi soijalle intolerantteja ihmisiä arvioidaan olevan 1/200."

Eli ei ny mistään kovin yleisestä vaivasta ole kyse.

Itse otsikkoaiheesta, olin itse kasvisryokavaliolla käydessäni intin viime vuosikymmenen vaihteessa. Sapuskan ravitsevuudessa ei ollut mitään vikaa koko aikana, ero yliopiston ruokalaan oli melkoinen. Kaiholla muistelen. Silloin pääproteiini oli soija joko rouheena tai esim pihvi/pyörykkämuodossa. Nykyjään näitä täyttäviä vaihtoehtoja on jo kotimaisiakin, toivottavasti sotalaitos saa tehtyä jyvän sopparin nyhtis/härkis -osaston kanssa.

Snowcamo kirjoitti...

Jos liharuoka tunnistetaan siitä, että siinä on lihaa, niin eikös kasvisruoka sitten siitä että se sisältää kasviksia?

Onhan silloin A-luokan grillimakkarakin kasvisruokaa! Ainakin jos pistää päälle sinappia.

Minäkin haluaisin kyllä nähdä sen laskelman ilmastovaikutuksista! Ettei vaan olisi unessa rouva majurille ilmestynyt. Kun ikää ja kyynisyyttä karttuu, alan laskea ohjailun ulkomailta yhä mahdollisemmaksi. Tuollainen myyrähän olisi täydellinen vihollisagentti... mitä paremmin rampauttaa armeijaa, sen enemmän kehutaan. Ties vaikka poliittinenkin ura edessä.

Becker kirjoitti...

Tämä tietää Sotilaskodeille jättipottia. Jos vain älyävät ottaa lihikset lenkillä listoille niin menekki on taattu. Munkkipossut kahvin kera on myös terveellinen ja ravitseva vaihtoehto Rouva Majurin logistiselle sienimössölle.

Ironmistress kirjoitti...

Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa. Eiköhän punahvihreys ole ihan perinteinen käsite.

Ironmistress kirjoitti...

Keskustelunaihetta: https://www.vauva.fi/keskustelu/2777680/miksi-vihervasemmisto-koostuu-paaosin-rumista-naisista-tuottamattomissa-julkisen

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle, PäivänTimolle, Ano1:lle, Veijo Hoikalle, Terho Hämeenkorvelle, Bwanalle, Ilarille, Snowcamolle, Beckerille ja Ruukinmatruunalle & kiitos kommenteistanne. Kaiken kaikkiaan on sääli että sotavaltiokin on joutunut menemään mukaan tuohon ilmastokuvainpalvontaan ja vihreyden pakkosyöttämiseen.

Aikanaan muuten sillä pehmeän leivän kortilla oli merkitystä kun intissä oli vielä sitä vanhaa vanikkaa. Ilarille erikseen: en vastusta kasvisruokailua niille jotka sitä haluavat. Kasvisruuan pakkosyöttämistä vastustan.

Ja tuo vihervasemmiston mussutus on kyllä ihmeellistä. Ne ovat tosiaan käyttäneet termiä itsekin.

Anonyymi kirjoitti...

Mun nuoruudessa intin safkat oli aika laihoja, aamiaiseksi laihaa teetä ja näkkileipää. Lounaaksi keittoa ja mannapuuroa.
Mutta sotku pelasti. Kokista ja munkkeja.
1979-1980


vieras kirjoitti...

Tuota pakkokasvispäivää kierretään varmaan niin että käydään sotkussa syömässä pitsaa tai jotain grilliruokaa. Vähän kuin siinä koulujen pakkokasvispäivässä.

Sikamaista touhua. Protestina paistoin possua valurautapannulla: 1,1 kg luullista kasleria, 600 g ulkofilettä ja 400 g kylkisiivuja. Mausteeksi shaslik, grillimauste, paprikajauhe ja soijakastiketta. Sitten possut kattilaan, ja sinne sekaan paprikan ja punajuuren viipaleita, paketillinen Koskenlaskija-juustoa, ja kaksi kahden desin purkillista ruokakermaa. Kansi päälle ja levy ykköselle jos se sillä kuplii. Samalla keitetään pottuja. Tässä varmaan kohta alan syödä. Mitä Hotellin pääkokki tuumaa?

vieras kirjoitti...

Riikka Purra lähtee ehdolle vaaleihin persujen listalla Uudellamaalla. Riikassa ei taida olla muuta heikkoutta kuin se että on kuulemma kasvissyöjä ja on siitä tainnut Ykän blogissa kinata. Ja ainakin aiemmin oli pakkoruotsin kannattaja. Toivottavasti nyt jotenkin taipuisi luopumaan pakkoruotsin kannattamisesta. Muutoin toivon valintaa. Toisaalta Hommalla joku arveli että Riikalla olisi suuremmat vaikutusmahdollisuudet jossain persujen asiantuntijana tai puoluesihteerinä kuin kansanedustajana.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja vieraalle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Minä palvelin vähän myöhemmin eli 1985 ja sapuska oli silloin suht ok. Loppukesästä perunat tietysti tuppasivat jo olemaan Kinder-yllätysperunoita ennen kuin uusi satsi tuli. Silloin ja varmaan nytkin sapuskan laatu riippuu joukko-osastosta. Mitä pienempi joukko-osasto sen paremmat sapuskat. Tietysti nykyisinhän ei taida enää olla kuin suuria joukko-osastoja.

vieras:

Viesti1: Minun aikaan sotkun raskain eväs oli se lihis lenkillä. Kai siellä nykyisin on niitä pitsojakin ja muita. Hotellin päächef Pauno Blääd totesi että on varsin miehekästä mättöä.

Viesti2: Se kinaus oli sinänsä vähän väärinkäsitys Riikalta. Kyse ei ollut silloin kasvissyönnistä vaan siitä että vegaanit syöttävät kasvismättöä eläimilleen ts. tappavat ne nälkään. Toivotan Riikalle mahdollisimman suurta menestystä vaaleissa ja pystyy hän olemaan strategi kansanedustajanakin.

Ja kiitos kuvista.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki takas luolaan ja hiillokselle lanttua muhimaan. Niin se maailma pelastuu ja sitähän te oikeastaan haluattekin. T. Luomutiedostuspiiri

P.S. Lennähdämme sillä itse Afrikkaan toljottomaan sinne pystytettyä porakaivoa. Niinkin maailma pelastuu, vaikka sattuikin kaivo vedettömään kohtaan.
-Valtsu-

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa olla enempi myrsky vesilasissa tämä kasvisruokapäivä intissä. Hernesopassa ei aina ollut lihaa eikä nötköttiä - kasvisruoka siis.

Noppasopassa laskennallinen määrä nötköttiä per ukko taitaapi olla rapeasti alle 100 grammaa. Melkein uskaltaisin väittää, että työpaikkojen ituhippi mammojen salaattibaariruokailuissa mätetään broileria melkolailla rapeemmin kuin intin "normi" ruokailussa lihaa

Joppos123 kirjoitti...

Taitaa aika monen kohdalla jäädä kasvismätöt imailematta. Eipä taida nykyisin niin pientä sotkua löytyä ettei listalla olisi pitsaa ja makkaraperunoita. Taitaa poikien päivärahat valua ituhippipäivinä sotilaskotiliiton kassaan.
Kovin on joillakin kova usko siihen, että kun 5,6 miljoonan asukkaan maa taantuu kivikaudelle niin maailma pelastuu aivan varmasti. Touko poukohan lausui tänään telkkarissa, että Suomen tulee luopua kiviilestä, polttoturpeesta ja poltto-öljystä vuoteen 2020 mennessä.
Eihän nuo toimenpiteet edes kumoa haittamaahanmuuton aiheuttamaa ilmastorasitetta. Ai niin ehdottihan armoton hinttien taputtelija myös lentoveron käyttöönottoa. Tämän älynvälöyksen se vissiin kekkasi siellä svedujen homoklubilla. Ruotsissahan virheet ajavat samaa aivopierua.
Elikkäs summasummaarum.
Ajopeleiksi hevoset,perunakuoppaan järsimään nauriita, kaikki energiantuotanto kielletään paitsi piereskely erikoisluvalla niin tellus pelastuu. Nämä rajoitteet eivät toki koske Toukopoukoa( tuskin souti tai ui stokikseen) kumppaneineen, he jatkavat kuten ennenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä joo, metässä noppasopassa sika kaveriaan ehti, eikä kassullakaan sisävilettä vetästy. Vanikkaa onneks sai ni ei kurninu. 88-89.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Valtsulle, Ano1:lle, joppos 123:lle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Valtsu: Se oikea, Ylen esittämä muotohan oli ”naurista järsivä suomalainen” eli:

”Jussissa on kylmän rautakangen karismaa, mikä voi vedota perunakuopassa kalottihattu päässä istuvaan, naurista järsivään suomalaiseen, jota harmittaa se, että muut perunakuopat tulevat liian lähelle. Siinä on jotain viehättävää päähänpotkittujen ihmisten mielestä.”

Ja sitten siihen sopiva Ykä-blogin kuva:

https://1.bp.blogspot.com/-QcdFIVQ43PE/WV2IHKHG48I/AAAAAAAAECM/2qt6mYw0a7YG6bnkQYxGkM4fbxVV63Z_QCLcBGAs/s1600/7E00.jpg

Ano1: Kyllä mun aikaan hernesopassa lihaa oli. No joo, ei kylläkään paljoa niin kuin ei noppasopassakaan. Noppasopassa vatsa täyttyi sillä kuivatulla puolalaisella noppaperunalla. Mutta lihaakin oli eikä ruokalistaa oltu tehty ns. ilmastomoraalisilla perusteilla.

joppos 123: Tää vihreitten turveviha todellakin ihmetyttää. Suomen turvevarannot ovat luokkaa Pohjanmeren öljy ja jos sen kehittämiseen oltaisiin käytetty se raha mitä täysin turhaan tuulivoimaan niin ympäristövaikutukset oltaisiin saatu minimoitua ja me oltaisiin sähkön suhteen omavaraisia.

Ano2: Meinannet vissiin tavan näkkäriä? Vanikkaa ei ollut enää mullakaan vaikka muutaman vuoden aikaisemmin olin intissä.

Joppos123 kirjoitti...

Veikkaan, että valtaosa vihreistä ei tunnistaisi turvetta vaikka sitä hierottaisiin päin pläsiä. Eikä ne muutoinkaan tiedä luonnosta enään muyta kuin sen mitä nyt espanpuistossa voi skumppalasi kädessä ympärillään havaita. Eikös sinnetännemäki pöyristynyt ja paskonut kalsareihinsa kun ihan joutui luonnonlakeja stadin ytimessä todistamaan? Eikös se ollut tämä jäätävä kanahukka vs pulu gate? Tuota luokkaa se keskivertovihreän tietämys luonnosta taitaa parmaimmillaan olla.
On vaan Touko poukolta äänestäjien kalastelua olla luopumassa tässä vaiheessa ihan kaikesta kun ne vaalitkin ovat tulossa.
Moni yliopistotyttö äänestää parsanjärsimisen ohessa taatusti Poukoa luottaen edelleen siihen, että kyllä puhelimen voi huomennakin ladata ja nyhtökaurat mikrossa lämmitellä kun sähkö tulee edelleen puhtaasti töpselistä eikä itse saatanasta sikiävästä turpeesta.

Häirintäyhdyntäoletettu kirjoitti...

Ei tuo rodullistetun kuva ole varmaan hakemalla haettu. Nuoret rodullistetut miesoletetut suorittavat asepalveluksen Sandiksessa, mikä tietysti voisi asettaa ei-rodullistetut varussotilaat eriarvoiseen asemaan. Toisaalta kun nimi on yleensä Mogamed, Mohammed, Mehmet und scheisse (nimet muutettu), niin aakkojärjestyksessä kun varussotilasten paikkoja jaetaan, niin suuri osa tietysti on linjalla Abdullah-Mahamet ja pääsevät muutenkin haluamaansa palveluspai... Santahaminaan. Jos nimi taas on Zahra, niin Sodankylä odottaa koska paikat on viety. Ei vaiskaan, (itse sain kutsunnoissa valita kahdesta paikasta, kaukana ja helvetin kaunana, kun sukunimi on loppupäässä).

Koska olen kivenkova sadisti, rasisti ja fasisti, niin haluaisinn tietää kaikkien rodullistettujen varussotilaiden sijoittumisen p-kokeessa.

Viimeksi kun asia oli tapeetilla Ilmaisutaidon lukion oppilaiden saadessa äo-testi--haasteen somalioletetuilta, jälkimmäisten suoritukset kuitattiin, että sijoittuivat oikein hyvin oman viiteryhmänsä sisällä.

Kasvisruoasta sen verran, että se on hyvää hyvin tehtynä ja syön mielelläni, mutta Ykän tapaan en pakolla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys joppos 123:lle ja Häirintäyhdyntäoletetulle & kiitos kommenteistanne.

joppos 123: Luulen että vihreät tunnistaisivat turpeen nimenomaan päin pläsiä hierottuna sillä eikös kylpylöissä ole niitä turvehoitoja? Noin muuten heidän tietämyksensä varsinaisesta luonnosta on nimenomaan teoreettista mitä Sinnemäen pulugate kuvaa hyvin. Luonnossa petoeläimet ihan oikeasti tappavat ruokansa. Mutta koska yliopistotytöt voivat olla rauhassa ja turvassa reaalimailmalta he luonnollisesti äänestävät vihreitä seuraavissakin vaaleissa.

Häirintäyhdyntäoletettu: ”Sijoittuivat oikein hyvin oman viiteryhmänsä sisällä”. Toi oli kieltämättä aika paha. Luulen vaan että P-kokeen tulokset ovat salaisia.

Anonyymi kirjoitti...

Haha, kiitos, Ykä, enpä ole aikoihin näin nauranut! Olisi muuten kiva joskus tavata sinut ja Tajukangas, kun perheen kanssa matkustellaan!
-Valtsu-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Valtsu ja kiitokset. Ehkä se tapaaminen joskus vielä onnistuukin.

QroquiusKad kirjoitti...

Ottia tuota noin, kun Iltatyttö Karva-Kreetan aviisi kertoo asian tiimoilta näin:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201808212201151635_u0.shtml

"Varusmiesten ruokahuollosta vastaavan Leijona Catering Oy:n viestintäpäällikkö Jonna Myllykangas kertoo, että syksystä alkaen varusmiesravintoloissa tarjoillaan pelkkää kasvisruokaa kahtena päivänä viikossa toisella pääaterialla. ---
Myllykangas huomauttaa, että kyse ei ole radikaalista muutoksesta, sillä jo tätä ennen varuskuntaravintoloissa on tarjottu pelkkää kasvisruokaa yhdellä pääaterialla viikossa."

Tuotapa en tiennytkään. Eli tämä kasvisruoan lisääminen olisi siis mennyt heittämällä läpi kenenkään huomaamatta, ellei siitä olisi uutisoitu. Olisi tullut vain se toinen lakto-ovo-vegetaaripäivä:
"Hän kertoo, että kasvisruoka-ateriat voivat sisältää kananmunaa ja maitotuotteita, mutta eivät kalaa."

Eli siis kuten ylempänä jo huomautettiin: hernesoppaa ilman lihaa ja pannaria kahtena päivänä viikossa, niin vaatimus tulisi täytetyksi.

Sitäpaitsi kasvisruoallahan on puolustusvoimissamme hernekeittopäivää laajempiakin satavuotisia perinteitä:
yksi ja toinenkin Königlich Preussisches Jägerbataillon Nr. 27:ssa palvellut muisteli jälkeenpäin Dörrgemüse-ruokalajia. Se kun kääntyi suomalaisten suussa muotoon "törkymuusi", joskin ainakin yksi muistelija oli pitänyt siitä kanssajääkäreiden ihmetykseksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Pääasia tässä lienee se ilmastonmuutoksesta höpöttäminen vaikka sotavaltiossa itsessään mietitään että kuinka jätkillä saadaan nälkää siirrettyä. Minä yritin googlailla tuota Dörrgemüsea mutta en oikein saanut selvä että minkälaista se on. Vaihtoehtoja oli turhan paljon.

QroquiusKad kirjoitti...

Muistelus siitä yhdestä erikoisesta jääkäristä, joka piti Dörrgemüsestä oli muistaakseni Aulis J. Alasen teoksessa "Etelä-pohjalaisia taisteluissa 1", ja ruokalaji mainittiin siinä vihanneskeitoksi. Itsekään en löytänyt googlettamalla selkeää vastausta sen I maailmansodan sotilaskeittiökoostumukseen.

Ja pointtihan on juuri siinä, että ellei olisi alettu paasata ilmastonmuutoksista ja Suomen Velvollisuudesta Pelastaa Maailma Kasvissyönnillä, ei tätä olisi huomattu laisinkaan.
Olisi vain syöty Dörrgemüseä tai jätetty syömättä, koska se ei ole palvelusta, sanoi ylikersantti Sinkkonen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Lammio "Jos ruoka ei kelpaa, sen voi jättää syömättä. Se ei ole velvollisuus".

Anonyymi kirjoitti...

Omista inttiajoista on kulunut varsin paljon aikaa, 1979 kesäkuussa Hyrylän Ilmatorjuntarykmenttiin ilmottauduin 73 kiloisena "kukkakeppinä". Siviiliin pääsin seuraavan vuoden alkupuolella ja painoa oli 86kg! Ei ne armeijan sapuskat tuolloin oikein huonoja voineet olla.

Sepi

Anonyymi kirjoitti...

Onhan tämä aika hupaisaa! Suomi, jossa on väkeä 0,75 promillea kaikista maailman kansalaisista ja heistäkin noin puolet aikanaan käy armeijan (kesto 6-12 kk), yrittää sitkeästi ja kaikin keinoin päästä ilmastonmuutoksen hillinnän etujoukkoihin. Nyt tarjotaan lääkkeeksi kasvisruokaa ja kohta varusmiesten lautasella liharuokapäivänäkin nähdään varmaan niitä Suomessa kasvatettuja heinäsirkkoja ja tavoite saavutetaan eli MAAILMA PELASTUU! Minne menisi nauramaan?

Rouva Ano

Allaspalo kirjoitti...

Oisko kasvisruokapäivä vokkeihin?

Sinänsä kun katsoo joidenkin varusmiesten vyötärön ympäristöä ja kuntotestien tasoa niin pieni dieetti kevyellä ruokavaliolla palveluksen alussa ei tekisi pahaa. Minulla ei myöskään ole mitään sitä vastaan jos yhsteiskunta yrittää järkevästi tehdä jotain ilmastonmuutokselle (enkä nyt tarkoita järkevillä toimilla nykyisen vihervasemmiston täysin absurdia politiikkaa jossa suomalainen teollisuus ajetaan kauko-aasiaan, koko kolmas maailma tuodaan Eurooppaan, ydinvoima ajetaan alas yms. hölmöntöläyksiä).

MUTTA huolestuttaa, kun puolustusvoimat lähtee mukaan maailmanparunnustalkoisiin, vaikka pv:n pitäisi olla sellainen yhteiskunnan linnoitus joka keskittyy rautaisesti omaan tehtäväänsä eikä anna ajan hengen heiluttaa itseään. Se on ihan jonkun toisen instituution tehtävä hoitaa ilmastonmuutos yms.

Kunhan ei oltaisi kaltevalla pinnalla: kohta joku ehdottaa että tuliaseet pitää kieltää koska ammukset roskaa. Parodiahorisontti ylittyy nykyisin niin helposti.

Jos haluatte tehdä maailmasta semmoisen satu-utopian niin siitä vaan (mutta mieluiten ei) niin halatkaa maailma kuntoon siviilissä kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Varmasti muuten ko kasvisruokamääräys koskee pääesikuntaa sekä aselajihaarojen esikuntien lounasruokailujakin?

Ideologinen päätös edellä mennään ja vielä joku kuvittelee pv:n olevan erillinen saareke muusta yhteiskunnasta?

Seuraavaksi seuraa pakollinen pride-edustus, aivan kuten Ruotsissakin on tehty.


-Tvälups-

korpisoturi kirjoitti...

" Läskiä, lotinaa
ja peuranpa pyllyä ihanaa
on römpsässä käristetty, kiristetty
vattahan varistettu juu...."

Jos tässä muutaman vuoden kulttua rallattaa Eldankajärven jäätä julkisesti, niin joutuuko vankilaan?

Anonyymi kirjoitti...

Ihmettelen miten alas puolustusvoimat voi ajautua!
Miten tällänen Eija tyttö pvm logistiikkalaitokselta voi edes mennä esitteleen tälläistä ylemmilleen.
Tämä pakkosyötetty ”Kasvispaska” on 99,99%:lle varusmiehistä suora luuvitonen päin kasvoja.
Nuoret miehet uhraavat vuoden elämästään ilmaiseksi, ja loppuelämäksi valmiuteen meidän kaikkien puolesta ja korvaukseksi tälläistäistä Tamma majurin agenda paskaa.
Avoin kysymys molemmille Niinistöille. Oletteko TE molemmat täysin munattomia, kun sallitte tällaistä?

Nuoret miehet pistetään syömään pakolla jotain kasvispaskaa, tekis mieli sanoa rumasana!
Ja vaihtoehto EI ole sotku nyt, meiltä kerätään verot varusmiesten muonittamiseen, EI johonkin Tamma majurin ideologia ajamiseen.

Samaa halveksittavaa ja tuomittavaa sarjaa, kuin sen Jääkäriprikaatin Pikkolo-everstin toiminta!

Voi Aikoja Voi Tapoja

Anonyymi kirjoitti...

..ja vielä PVM:n komentaja saa hävetä, kun Ei pidä huolta meidän pojista, täysin paska jätkä! Täysin kunniatonta toimintaa.
Antaa johtamansa organisaation agenda tytöille, joiden missio on nöyryyttää suomalaista miestä.
Kenenkähän muiden vaarallisempien agenda toimijoiden annetaan huseerata PVM:ssä?

Kyllä niin hävetä saa... sappi kiehuu....helvetin tunari!


Voi Aikoja Voi Tapoja

Joppos123 kirjoitti...

Uutta ruokavaliotahan on perusteltu nimenomaan ilmastonmuutoksella ei millään vyötärönympäryksellä. Kun yleensä katsoo työmaaruokalassa noita salaatinpuputtajia niin tuntuvat vain rehevöityvän vuosien mittaan eli rehut läskistää.
Samaa huttua mekin syömme kuin varusveijarit ja sapuska on pääsääntöisesti ihan hyvää. Ei minua jokin rehupäivä sinällään nypi vaan se, että se suurielkeisesti katetaan nenän eteen maailmanpelastusagendalla ja pakolla.
Juttelin tänään norttipaikalla muutaman varusveijarin kanssa aiheesta ja heille se oli ihan sama. Ruokalaan meno on palvelusta mutta syöminen ei, eli voi löntystellä linjastolta suoraan 100 metriä portin ulkopuolella olevalle grillille antamaan oman steitmentin rehujen pakkosyöttöön.
Itse tein ilmastoteon ja ostin kimpaleen naudan paahtopaistia, eipähän ole sekään elukka laitumilla piereskelemässä metaania pitkin ilmakehää.
Saas nähdä saavatko ituhipit vielä meidän elinaikana kriminalisoitua lihansyönnin ja tuotannon kokonaan. Saattaa hirvi-ja peurakanta notkahtaa siinä vaiheessa aika rajusti.

Sledge Hammer kirjoitti...

No, minä nyt olen tottunut olemaan väärää mieltä ennenkin: ymmärrän hyvin, että puolustusvoimille on melkoisen tärkeää, että vihreilläkin on heistä myönteisiä mielikuvia. Sääli varusmiehiä, omana aikanani ruoka oli hyvää, mutta jos tuo on osa hintaa, joka laajasti kannatettu maanpuolustus vaatii, niin siihen on valitettavasti tyytyminen.

Unknown kirjoitti...

Ilkeä ihminen kuvittelisi tyypillisen vihreiden äänestäjän ehkä välttämään asepalvelusta ja muutenkin suhtautuvan nuivahkosti maanpuolustukseen. Elämän realiteetit unohtuu, kun elää liian kauan yltäkylläisyydessä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Sepille, Rouva Anolle, Allaspalolle, Taisteluvälineupseerille, korpisoturille, Voi Ajoille Voi Tavoille, joppos 123:lle, Sledge Hammerille ja Unknownille & kiitos kommenteistanne.

Sepi: Joo, ei mullakaan valittamista ollut. Olihan se äiteen kotiruoka tietysti parempaa mutta eipä hän kokonaiselle patteristolle kerralla tehnytkään.

Rouva Ano: Juuri näin. Niin tämä juttu kuin suomalaisen talouden yleinen rapauttaminen ilmastonmuutoksen nojalla on vain tiedostavan egon pönkittämistä.

Allaspalo: Toi pakollinen kasvispäivä vokkeihin oliskin mielenkiintoinen idea. Ja totta: armeijalla on selkeästi määritelty tehtävä eikä globaali puunhalaaminen kuulu siihen.

Tvälups: Ruotsissahan paikallinen PV riekkuu siellä pridessä aina ÖB:tä myöten.

korpisoturi: Niin ja annetaanko niille Eldankajärvellä peuran ampuneille tuomio? Ei tainnu olla luvat kunnossa.

Voi Aikoja Voi Tapoja: Luulen että kyseinen majurikin on tehnyt mitä on käsketty sillä aloite on tullut joltain Olli Puumalaiselta. Kuvaa tiedostavaa asennetta. Häntä ei kukaan ole pakottanut syömään lihaa mutta hän mielellään tunki kärsänsä muitten asioihin. Sinänsä minäkään en millään muotoa ole innostunut aiheesta naiset armeijassa.

joppos 123: Ituhippien yksi märkä uni on tietysti lihansyönnin kieltäminen. Samoin tietysti yksityisautoilun. Mutta uskon minäkin että hirviä aletaan silloin ampua lupia kyselemättä.

Sledge Hammer: Tämä vaan kopsahtaa omaan nilkkaan. Kun miellytetään muutamia niin pyllistetään muille jolloin lopputulos jää miinuksen puolelle.

Unknown: Jep.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt vähän jäitä hattuun, tässä kuvion alku:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/256862-nyt-loytyi-armeijan-kasvisruokapaivan-idean-isa-vertaus-pohjois-koreaan-allistytti

Siltikin lihis lenkillä!

anox

Ari Mäkinen kirjoitti...

Kyllä on mitta täynnä ilmastonmuutoslöpinää. Ei uutisia ilman ilmastonmuutospropagandaa, tosin harvoin niitä pystyy muutenkaan nykypäivänä katsomaan. (Verenpaine on koholla). Pertti Rönkkö ansiokkaasti Saksan maalta raportoi ja laittoi nämä ilmastohöpinätkin oikeaan
mittasuhteeseen tässä jokin aika sitten. Rönkön mukaan Kiinassa rakenteilla noin 350 hiilivoimalaa ja noin 500 hiilivoimalaa suunnitteilla!! Siinä ei paljon Euroopan, saati Suomen, kasvisyönti ja muu hörhöily maailmaa pelasta. Vaikka koko Eurooppa lopettaisi syömisen, liikkumisen, lämmittämisen ym. ym. maapallo on menetetty. Amen.

QroquiusKad kirjoitti...

Lammiohan se tietysti oli, joka muistutti ettei syöminen ole palvelusta. Ylikersantti, sittemmin vääpeli Sinkkonen puolusti muonanlaatua ilmoittaen sen olevan olosuhteisiin nähden hyvää.

Olosuhteisiin nähden. Kunhan Touko-Pouko ja soma Li ovat saaneet huseerata ensi keväästä alkaen seuraavat neljä vuotta hallitusvastuussa, inttiruoka lienee olosuhteisiin nähden hyvää jos varusmies, korjaan varushenkilöoletettu palveluksensa aikana saa edes kerran lihaa syödäkseen.
Mikäli Suomessa tuossa tapauksessa enää asevelvollisuutta onkaan.

Dörrgemüse näytti tarkemmin katsoen viittaavan kuivattuihin kasviksiin, eikä niinkään niistä tehtyyn nimenomaiseen ruokalajiin. Martti Walleniuksen mukaan Lapissa oli sanonta, jonka mukaan kirveenterästäkin syntyy hyvä keitto, kunhan sekaan laitaa tarpeeksi voita.
Jääkärisopassa ei ilmeisesti ollut muuta kuin kuivattuja kasviksia, eikä siitä siltikään olisi ehkä saatu hyvää, vaikka olisi kuinka laitettu voita sekaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys anoxille, Ari Mäkiselle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

anox: Joo, olen lukenut tuon mutta en laittaisi jäitä hattuun sillä on yksmonta mistä vaatimus on tullut. Pääasia on se että sotavaltio on siihen suostunut.

Ari: Olet täysin oikeassa. Lisätään tähän se että Suomen turvevarannot vastaavat Pohjanmeren öljyä mutta niitä ei saa käyttää sillä maailmahan ei muutoin pelastu.

Qroquius Kad: Lehto: ”Olosuhteisiin nähten olis hyvä ettes potkaise sitä mun pakkia nurin”. Mutta joo, se huseerausaika saattaa hyvinkin alkaa vuonna 2019. En usko, että kansakunnassa tapahtuisi siihen mennessä joukkojärkiintymistä. Vittuuntunut kepun äänestäjä äänestää demareita ja kuvittelee tehneensä protestin jne. Oliskos tuo Dörrgemuse siis jollain lailla sukua kesäkeitolle? Tosin kesäkeittohan tehtiin maitoon ja tuota todennäköisesti ei.

Kumitonttu kirjoitti...

Paljon olen Ykän blogista hyviä kommentteja lukenut, mutta nyt meinasi tulla vedet silmistä kun luin QK:n kommentin "Olosuhteisiin nähden. Kunhan Touko-Pouko ja soma Li ovat saaneet huseerata"

Soma Li

Ai helvata...

Joppos123 kirjoitti...

Mehän ollaan Ykä pähkäilty aika monta kertaa, että Suomen kansan täytyy käydä vihervasemmiston opastuksella täysin pohjalla ennekuin opitaan yhtään mitään. Neljä vuotta on niin pitkä aika, että noi vihernatsit ehtivät taatusti saada maan lähes sotatilaan ja EU:n holhoukseen Kreikan tapaan. Se, että tuleeko vuonna 2023 vaaleja jää nähtäväksi, veikkaan jotain hätätilahallitusta. Jos vaalit järjestetään niin saas nähdä kenen sanelemilla ehdoilla ja ketä saa olla ehdolla.
Voi hyvinkin olla, että kaikki vähänkin kansallismieliset ovat "demokratian" nimissä jo ignoorattu päivän politiikasta vankilan uhalla.
Ollaan jo aika lähellä dystopiaa jos kansa ei tajua ennen kevättä mikä meitä nykyisillä kannatusluvuilla odottaa.
Toivottavasti Ruotsin vaalit SD:n jytkyllä antaisi suuntaa parempaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kumitontulle ja joppos 123:lle & kiitos kommenteistanne.

Kumis: Olosuhteisiin nähten on tota noin vielä melko totennäköistä että vuonna 2019 Soma Li pääsee huseeraamaan. Sitten meillä on vedet silmissä ihan porukalla ja ne ei oo naurun kyyneleitä…

joppos 123: Pohjalla tullaan käymään. Ruotsi on aikakone jota seuraamalla nähdään omakin tulevaisuus. Meinaan, sielläkään ei tyyli muutu ellei SD saa yli 50% äänistä. Eikä siellä sekään auta. Siellä on menty hyvin lähelle sitä Libanon-indeksiä. Libanonissa tosin kristityt ampuivat takaisin.

Anonyymi kirjoitti...

Puolustuskanisterikin on lukenut lehtiä ja saanut selville mitä alaisessaan laitoksessa tapahtuu ja aikoo ottaa selvää miksi kasvisruokailua aiotaan pv:ssa lisätä.

Samassa jutussa onkin vinkunaa siitä kuinka pv:ssa on 2400 henkilön vaje, joka pitää täyttää.
Hassua! Eikös niitä varuskuntia ja laitoksia lakkautettu vajeen paikkaamiseksi?
Onko niin ettei siitä tempusta ollutkaan mitään hyötyä? Voisiko olla, ei kai?

-Tvälups-

Anonyymi kirjoitti...

Kuka asiasta lieneekin päättänyt, niin ei ainakaan puolustusministeri Jussi Niinistö, joka on jo kommentoinut sitä viittaamalla vanhaan sanontaan, jonka mukaan "armeija marssii vatsallaan".

Anonyymi kirjoitti...

Dörrgemueset ovat kuivattuja vihannesliuskoja jotka turvotetaan kiehuvassa vedessä, soppa maustetaan vain suolalla ja maku on valju, aika kamalakin jos ei kuulu selleri fan clubiin. DDRläinen kouluruoka, joskin epäilen että sen tarjoiluun oli ihan muu syy kuin ilmastonmuutoksen torjunta (DDRn ilmasto kun oli täydellinen, kaikki paha ilma oli lännessä). Esim. akuutti lihapula. Joka hämmentävästi katosi muurin myötä.

Rva Ano tuolla ylempänä mainitsi sirkat, nuo pikku proteiinisirittäjät. Eikös tätäkin jo ole ehdotettu; eräs usarin kommentoija sanoi että olisi hyviä idea "ujuttaa sirkkoja hernekeittoon". Nimenomaan ujuttaa, tasan yhtä hyvä idea kuin ujuttaa terveellisiä mutta joillekin hengenvaarallisia pähkinöitä kasvisruokiin. Sirkat nimittäin ovat myrkkyä kala- ja äyriäisallegikoille. Kyllähän sodassa joutuu henkensä asettamaan alttiiksi, mutta en näe mitään syytä että sen pitäisi alkaa jo varuskunnan ruokalasta.
tira+

Anonyymi kirjoitti...

Nyt voisi olla paikallaan julkaista uudelleen se koppavoituin resepti. Mä meinaan kokeilin valmistaa sitä. Täyttävää, todella täyttävää... Pohjattomasta vatsasta tunnettu appiukkonikin joutui jättämään santsikierroksen väliin. Halusi reseptin itselleenkin.

Tulipa nälkä. Pitänee valmistaa sitä taas pitkästä aikaa.

T: Ville

Joppos123 kirjoitti...

Joskus aikoinaan oli tavoite, että jokaista veijarijoukkuetta varten olisi vähintään 1.5 kouluttajaa. Ei ole tavoitetta saavutettu ja yksi syy on se, että suuressa viisaudessa lakkautettiin opistoupseerijärjestelmä.
Ei polkupalkoilla saada riittävää määrää aliupseereja koulutushommiin. Upseerit käyvät pääsääntöisesti kentällä kääntymässä ja saavat koulutusallergian samantien kun tähdätään johonkin perkeleen maisteritutkintoon.
Mikään armeija ei ole koskaan tullut toimeen ilman toimivaa opistoupseerisysteemiä, eikä tule meidänkään.
Tässä on tietynlainen kaipuu vanhaan, olen itse niitä sulkahattuja, eli kylmänsodanupseeri.
Valmistunut vanhasta kadiksesta enkä mistään perkeleen sulkahattutehtaasta nimeltään Maanpuolustuskorkeakoulu.

Joppos123 kirjoitti...

Yksi mielenkiintoinen seikka on kaikki hössötys syväjohtamisen ja vuorovaikutuksen saralla. Ns syväväjohtaminen on yritetty lyödä läpi koko organisaation. Mitä se sitten on?
Vanhoja hyväksi tunnistettuja käytänteitä ilman mitään koukutusta tai teoriaa. Ollaan keksitty oma teoria kaiken selittäjäksi ja varusmiehet oikeesti nauraa sille.
Seuraava pykälä on vuorovaikutuskoulutus, minäkin osallistuin.
Ok siviileille ja introverteille mutta.... jos tulee lisää samaa niin vuorovaikutan turpaan.
Olen solttu, en vuorovaikuttaja. Tämmöisen 32 vuotta sitten joku tilasi ja tämmöisen sai. En ajatellut muuttaa asennettani. Tällä pärjää, heh.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Joppos, meillä taitaa olla yhteisiä tuttuja, koska tuo miksi itseäsi kutsuit on minulle tuttu termi jolla parin kaverin kanssa itseämme olemme jo pitkään kutsuneet eli kylmän sodan veteraani :-)

Eli sama on ollut meillä kaiku askelten, tosin olen jo muualla ollut pitkän aikaa eli bisnesmaailma on tuttu. Kuten kovin monelle kollegallekin, jotka tietyssä vaiheessa alkoivat tulkita ajan merkkejä ihan oikein.

Yhdyntähäiriösoijasta kirjoitti...

Ei tarvinnut soijapataljoonan vastaiskua kauan odottaa. Nyt on otettu Suomen sodat aseeksi. Olivat jermut taistelleet sellupuurolla kun lihaa ei ollut.

Niin. Lihaa olisi syöty, jos sitä olisi ollut. Ja isisapinatkin taistelevat pavuilla ja riisillä, samoin vastapuoli, mutta ihan varmasti syövät vuohta ja lammasta kunhan ensin ovat mureuttaneet ne vetämällä kakkoseen tai ykköseen.

Nyt on kuitenkkin kysymys Suomen rauhanajan varussotilasoletettujen ruoasta eikä poikkeusoloista. Ilmastonmuutoksella ja luonnonvarojen säästämisellä ei voi olla oikein sijaa tässä keskustelussa, koska sotilaskulkuneuvot ja lentokoneet vievät ihan nekstille levelille polttoaineen kulutuksen ja sitä myötä päästöt.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Taisteluvälineupseerille, Anolle, tira+:lle, Villelle, joppos 123:lle, Thorvald Eskilinpojalle ja Yhdyntähäiriösoijalle & kiitos kommenteistanne.

Tvälups: Hyviä kysymyksiä. Tulee mieleen (olikohan se Stubb joka niin sanoi) se onneton selitys että ”kun on pienempi paita niin lihakset näkyy paremmin”.

Ano: Juu olettaisin että Niinistö ei ole asian takana.

tira+: Kiitos lisäselvityksestä. Joku vielä keksii oikeasti vaatia hyönteisruokaa niin sotavaltiolle kuin kouluihinkin.

Ville: Laitetaanpa resepti:

- Keitä neljä desiä kokonaisia ohrasuurimoita. Saa kiehua tommosen kolme varttia.

- Kun keittelet ohrasuurimoita, paistele samalla aikaa pannulla hörtöjä sapuskaa varten. Ensimmäiseksi tommonen 500 grammaa pilkottua pekonia.

- Seuraavaksi roiskaise pannulle mukaan 500 grammaa hirvenkäristyslihaa. Lisää mausteeksi lipstikkaa ja yrttipippurisekoitusta.

- Lisää lihojen sekaan hieman olutta ja viskaa sekaan lihaliemi / yrttiliemikuutio (kuutioita) makusi mukaan. Anna hautua.

- Seuraavaksi ota käyttöön isompi kattila ja laita se levylle. Laita kattilan pohjalle ihan pikkusen voita eli tommonen 250 grammaa.

- Laita seuraavaksi kattilaan keitetyt ja kuumalla vedellä huudellut ohrat ja sen jälkeen lisää hyvin maltillisesti elikkä 4 desilitraa kermaa. Sekottele ja anna hautua.

- Tämän jälkeen lisää lihat ohran sekaan, mausta merisuolalla ja sen jälkeen anna hautua miedolla lämmöllä.

joppos 123 & Thorvald Eskilinpoika: Mitenkäs muuten, koulutetaanko sotavaltiolla tällä hetkellä toimiupseereita? Välillä ei koulutettu, sitten sen piti tulla takaisin mutta kuinka se tilanne oikein on?

Yhdyntähäiriösoijasta: Toi on aika kuvaava termi toi soijapataljoona. Ja joo, varmaankin huolto olisi aikanaan syöttänyt miehille mielellään muutakin kuin sellupuuroa mutta kun sitä muuta ei aina ollut. En muuten oikein jaksa uskoa että tositilanteessa miehille ruvetaan tekemään kahta eri sapuskaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kanta-aliupseereista toimiupseereiksi 1974.
Toimiupseerikoulutus lakkasi 1989 kun siirryttiin opistoupseeri-järjestelmään.
Opistoupseerien viimeinen peruskurssi valmistui 2003.

Tehtäviä on yritetty siirtää uudelleen muodostetun kanta-aliupseeriston harteille mutta kehno palkkaus ja ei niin varma ja vakaa virkaura ei vedä täysijärkisiä puoleensa.

Eli ympäri käytiin ja yhteen tultiin koska toimiupseeri-uudistuksen yhtenä perusteluna oli paremman peruskoulutuksen johdosta maksettava parempi palkka...

Aliupseereilla ei ennen ollut siirtovelvollisuutta ja varuskuntia rakennettiin lisää nykyisen lakkauttamistrendin sijaan (viimeiset 25 vuotta niitä on lakkautettu tasaiseen tahtiin). Virkaura oli nousujohtoinen ja ikälisä-järjestelmä korotti myös palkkausta.
Eläkkeelle pääsi alle 50-vuotiaana kun nyt osa ei tiedä edelleenkään eläköitymisikäänsä.
Työsuhdeasuminen oli edullista ja virkaetuihin kuului mm ampumatarvikkeet (ei enää).
Vanha saapumiseräjärjestelmä mahdollisti vähemmän hektisen työympäristön.
Sairastuessa pv:n oma lääkintähuolto sotilassairaaloineen oli tukena (ei enää).
Jopa maastoruokailut ovat kallistuneet huomattavasti.


-Tvälups-

Vasarahammer kirjoitti...

Kasvisruokaa varuskuntiin vaatii nimenomaan "edistyksellinen" Varusmiesliitto. Kasvisruokapäivä on heidän toivomuksensa.

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/696685-pakollinen-kasvisruoka-herattaa-tunteita-kasarmeilla-nyt-puhuu-varusmiesliiton-pomo

Jopa edistyksellisenä pidetty Varusmiesliitto epäilee kasvisruuan suosiota:

"Enemmän närää ja ristiriitaista keskustelua liiton keskuudessa on herättänyt juuri kasvissyöjien määrä varuskunnassa. Sitä on pohdittu, kuinka asiakaslähtöinen päätös kasvisruoan pakollistaminen loppuen lopuksi oli, jos vain puoli prosenttia varusmiehistä on kasvissyöjiä."

Siitä huolimatta maailman pelastaminen ajaa yli:

"Taustana kasvisruokamuutokselle oli ilmastonmuutoksen lieventäminen sekä kasvisruoan terveellisyys. Ymmärrämme molemmat aspektit hyvin"

Jaakko Kivistö jatkaa:
" Monet ovat kyselleet, että miksi kasvisruokaa pakotetaan syömään. Yksilöt tietävät tässä vaiheessa varmasti hyvin, mitä ruokavaliota haluaa noudattaa. Toisaalta, jos kustannukset eivät kerran lisäänny ja kasvisruoka riittää täyttämään varusmiesten tarpeet, niin miksipä ei."

"Kasvisruoka on nouseva trendi, sen suosio ja yleisyys lisääntyvät jatkuvasti. Vaikka meille tarjottaisiin kasvisruokaa joka päivä, oleellisintahan tässä on ajatella maanpuolustuksen kannalta. Jos kasvisruoka on tehokasta ruokaa Puolustusvoimien tarpeisiin ja säilyy hyvin myös taistelutilanteessa, niin mikä ettei. Puolustusvoimiin luotetaan tilanteessa kuin tilanteessa."

Vittu mitä paskaa. Varusmiesliitto ei edusta varusmiehiä vaan tässä tapauksessa vain 88:aa 20 tuhannesta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Taisteluvälineupseerille ja Vasarahammerille & kiitos kommenteistanne.

Tvälups: Kiitos lisävalaistuksesta. Ei kuulosta hyvältä eikä uranvalintaan juuri houkuttele. Itse kun intissä olin niin ylikessuja, vääpeleitä, yljviäpeleitä ja sotilasmestareita vielä oli yllin kyllin ja nehän sitä hommaa pitkälle pyörittivätkin.

Vasara: Joo, tuolta suunnasta se on lähtenyt. Tilannetta voi just verrata siihen että tuhannen hengen koulussa on yksi tyyppi joka korviensa välissä on keksinyt olevansa sitä tiesmitä sukupuolta ja sen jälkeen ei olekaan enää kuin unisex-vessoja. Ja veikkaanpa muuten että niistä 88:sta kasvisruokailijasta ei läheskään kaikki heistäkään vaatinut kasvisruuan tuputtamista muille. VMP.

Anonyymi kirjoitti...

Edelleen odotan Puolustusvoimien komentajan ulostuloa tässä ideologian pakkosyötössä.
Ihmettelen miten Kenraali Lindberg pystyy komentamaan armeijaa, kun ei suoraselkäisesti tule julkisuuteen kommentoimaan antamaansa käskyä. Hän on hyväksynyt Kasvis-Politrukit johtamaansa organisaatioon. Millä mandaatilla hän toimii, mikä on seuraava Politrukki alue, homoilu pakko?
Onko tarkoituksena ajaa maanpuolustahto alas nuortenmiesten keskuudessa? Oma poikani on palvelukseenastumis vuorosa ensivuonna, käymme vakavaa keskustelua kannattaako osallistua aseelliseen palvelukseen. Nyt tämän Komentajan touhut epäilyttää, pitää varmaakin lähettää jätkälle puolihame.


Voi Aikoja Voi Tapoja

Anonyymi kirjoitti...

Mitä vitun ideologian pakkosyöttöä?
Näitä kommentteja lukiessa huomaa, että tyhmyydellä ja tietämättömyydellä ei ole mitään rajaa.
Itse olen hetero sekasyöjä, mutta syön useamman kerran viikossa kasvisruokaa, kuin myös muu perhe.
Viimeksi kokkasin nyhtökaurarisottoa chilimausteella, poika kehui loistavaksi ja hyvää se olikin. Saimme ruuasta hyvät aminohapot ja muut illatiivit ja allatiivit. Piti nälän poissa vähintään yhtä kauan kuin jauhelihaversio. Ja miksei olisi pitänyt, hiilaria ja hyvää proteiinia.

Kaksi kasvisateriaa VIIKOSSA. Kyllä nyt heteroa lihansyöjää sorretaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Voi Aikoja Voi Tapoja. Hyviä kysymyksiä. Sinänsä on selvää ettei puolustusvoimien komentajan tarvitse puuttua jokaiseen muonahuollon ratkaisuun mutta tässä oli kyseessä sen verran suuri periaatteellinen asia että voi miettiä että hyväksyikö Lindberg tämän vai tehtiinkö se hänen ohi. Sinänsä itselläni on vaikutelma että kissankuvia ei saa kaulukseen ellei hyväksy ns. poliittisia realiteetteja. Itse lasken toivoni tonne majuri-kapteenitasolle. Uskoisin että siellä miehet vielä keskittyvät itse asiaan. Tai no, toivon ainakin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Ja tervehdys myös Anolle. Meni kommentit ristiin. Joo, selvisi mitä sinä teet. Sait kerrottua. Helpottiko? Sinä, sinä, sinä. Ja mitä ideologian pakkosyöttöä? Jäikö tuo ilmastonmuutos tuossa perusteessa jotenkin huomaamatta? Kuinka paljon kasvisruuan suomalaiselle varusmiehelle pakkosyöttämisellä se ilmoitettu ilmastonmuutos vähenee?

Trilisser kirjoitti...

Täytyy muistaa, että Jarmo Lindberg on lentopoika, joka halajaa kalliita leluja päästäkseen kiillottamaan lentopoikien kilpeä.

Ettei vaan joppos123 ole Sampo Ahdon reinkarnaatio. Ahto on jo pitkään haukkunut näitä armeijan koulutusuudistuksia ihan ihmisvastaisiksi teknokraattien tekeleiksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Trilisser. Osaltaan Lindbergin valintaan varmaan vaikutti se Suomen uusi hävittäjähankinta.

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan ne ottanut huomioon että kasvisruokapäivinä pitää olla tarjolla myös liharuokavaihtoehto lihansyöjille. Tasa-arvon nimissä tämäkin pitäisi ottaa huomioon...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Periaatteessa kyllä, toteaisi Radio Jerevan mutta kun on kyse cityvihreästä anekaupasta niin siinä ei tasa-arvolle ole tilaa.

KLS kirjoitti...

Asialle esitetyt perustelut kyllä ovat puolustusvoimien tehtäviä ajatellen hieman outoja. Mutta asiassa sinänsä ei oikeastaan ole mitään uutta. Itse asiassa se merkitsee vain paluuta hieman lähemmäksi sitä tilannetta, mikä on ennenkin usein vallinnut, silloin tosin pikemminkin olosuhteiden pakosta kuin periaattellisten päätösten tuloksena. Onhan armeijassa ennenkin ollut useinkin aterioilla tarjolla vain kasvisruokaa. Tosin se ei yleensä ole ollut parsaa eikä kukkakaalia, vaan esimerkiksi näkkileipää ja perunoita. Kasvikunnan tuotteita yhtä kaikki, ja yleensä paljon halvempiakin kuin liha, joten ehkäpä asiaa olisi voitu perustella ihan yksinkertaisesti kustannusten säästöillä. Ruis, jonka jyvistä näkkileipää tehdään, on kasvi siinä missä kukkakaalikin, vaikka siinä onkin moninkertaisesti enemmän ravintoenergiaa (mutta ei juurikaan esimerkiksi c-vitamiinia).

Kuten Metro-lehden kolumnisti ehtikin jo huomauttaa, tästä päätöksestä seuraa, että armeijassa on yhtä kaikki edelleen tarjolla liharuokiakin 12 kertaa viikossa. Mutta silloin kun armeijaa kipeimmin tarvittiin, toisin sanoen sota-aikana, tuskin niinkään usein. Joskus saatettiin kyllä silloinkin saada, laulun sanoja siteeraten: "läskiä, lotinaa ja peuran pyllyä ihanaa", mutta useimmiten jouduttiin kyllä tyytymään halvempiin ruoka-aineksiin, jotka yleensä olivat kasvisperäisiä.