maanantai 17. heinäkuuta 2017

HEINÄUUSINTA: PROTEKTORAATTI

Yhteiskunnallisen sääennusteen mukaan uusi, pysyväiselatukseen tuleva haittamaahanmuuton saderintama on tulossa tällä kertaa erityisesti Afrikan suunnasta. Tämä asettaa tietysti suvaitsevais-tiedostavalle väestönosalle suuria haasteita. Heidänhän täytyy perustella, miksi joku vaikkapa Länsi-Afrikasta koko Euroopan läpi Suomeen tullut huilailijahäiskä oli välittömässä hengenvaarassa vielä ollessaan Haaparannassa.

Tiedostavaan väestönosaan kuuluva Roman Schatz, ammatiltaan suomalaisille haistatteleva ulkomaalainen (Pinnanmaan kielitoimisto hyväksyy myös termin ”ulkomaanpelle” käytön) on kehittänyt ajatusta pidemmälle. Hän haluaisi, että Euroopan unioni laajenee Afrikkaan.

Itse puolestani ajattelin – jo ennen invaasio 2015:ta – hieman toisenlaisia ajatuskulkuja ja kirjoitin niitten pohjalta fiktion. Laitetaanpa se siis uusintana:

*

PROTEKTORAATTI

Elettiin helmikuuta vuonna 2020. Helsingissä, presidentin virka-asunnossa Mäntyniemessä oli kokoontunut huomattava määrä niin maan poliittista, hallinnollista, taloudellista kuin sotilaallista johtoa. Heille oltiin esitetty pyyntö kolme kuukautta aikaisemmin, pyynnön perusteita ja siihen liittyviä faktoja oltiin tutkittu kellon ympäri, tarvittavat johtopäätökset oltiin lopulta tehty, ja nyt oltiin siinä tilanteessa, että lopullinen poliittinen päätös oli tehtävä.

Vain hetkeä aikaisemmin oli presidentin adjutantti tuonut presidentille tiedon, että kaksi muuta hankkeeseen liittyvää maata, Tanska ja Norja olivat näyttäneet vihreää valoa. Käydyn selvitystyön ja näissä tiloissa käytyjen keskustelujen jälkeen alkoi olla varsin selvää, ettei Suomikaan voisi kieltäytyä. Presidentti määräsi käsi ylös-äänestyksen.

Hankkeen puolesta: kaikki kädet.

Hanketta vastaan: ei yhtään kättä.

Päätös oli tehty. Asian hoitaminen eduskunnassa tulisi olemaan enää vain muodollisuus. Suomesta tulisi lähimmän vuoden aikana yhdessä Norjan ja Tanskan kanssa siirtomaavalta.

*

Kolme kuukautta aikaisemmin:

Presidentti: Siis oletko ihan tosissasi?

Ulkoministeri: Kyllä olen. Näytänkö siltä, että vitsailen?

Presidentti: No otapa vielä uusiksi.

Ulkoministeri:

- Niin minähän tapasin afrikkalaisen Babumban valtion edustajan majuri Esheto Eshebubalan eilen. Niin kuin tiedät, Babumbassa tehtiin kuukausi sitten sotilasvallankaappaus. Siinähän nyt ei ole mitään ihmeellistä, siellä päin tehdään sotilasvallankaappauksia. Kuuluu kuvioon. Maassahan tappeli pitkään vallasta presidentti, varapresidentti ja vielä sisäministerikin, sen lisäksi heimotkin siellä sotkevat kuvioita ja tappelu meinasi ihan oikeaa tappelua missä asioita ei todellakaan hoidettu puhumalla. Babumban armeija sai tarpeekseen ja otti vallan, eversti Georgo Bukondon johdolla.

- Armeija meni ja ampui kaikki nämä kolme vallasta kamppailevaa tyyppiä ja riisui heidän kannattajansa aseista. Sen jälkeen se rauhoitti kadut melko afrikkalaisella tyylillä ja onnistuikin siinä. Ja vaikuttaa siltä, että siellä on tällä kertaa vissiinkin tavallista fiksumpi sotilashallinto, joka on ihan oikeasti kiinnostunut maastaan ja sen kansalaisista, sillä välittömästi tilanteen rauhoitettuaan ne ottivat yhteyttä niin Suomeen, Norjaan kuin Tanskaan ja yhteydenoton viesti oli selvä:

- Suomen, Norjan ja Tanskan valtioitten ja kansojen virallisille edustajille: Babumban valtio pyytää teiltä seuraavaa palvelusta. Valtiomme haluaa luopua itsenäisyydestään ja alistua maittenne yhdessä hallitsemaksi protektoraatiksi seuraavaksi kolmeksikymmeneksi vuodeksi.

- Tällä protektoraattiasemalla toivomme, että te ette opeta, vaan pakotatte maamme hallintokoneiston toimimaan, ja sitä kautta kitkette maamme kehittämistä estävän korruption ja autatte meitä maamme rakentamisessa elinkelpoiseksi ja kansalaisille turvalliseksi maaksi, sillä olemme kuluneitten vuosikymmenien aikana oppineet, että itse emme siihen pysty. Olemme halukkaita siihen, että virkakoneistomme on teiltä tulleitten osastopäälliköiden johdossa ja että heillä on ehdoton valta tämän virkakoneiston toiminnassa. Lisäksi luovumme presidentinvirastamme ja alistumme teidän nimittämänne kenraalikuvernöörin alaisuuteen.  Toivomme lisäksi, että tuotte maahamme sotilaallista voimaa auttamaan maamme järjestyksen ylläpitämisessä ja tässä Babumban armeija tulee auttamaan teitä teille alistettuna.

- Maassamme on huomattavia raaka-ainevaroja, mutta niitä ei ole päästy tehokkaasti hyödyntämään johtuen maamme kaoottisesta tilanteesta ja rehottavasta korruptiosta. Mikäli autatte meitä, lupaamme raaka-ainevarojemme kaikesta tuotosta teille huomattavan osan tämän protektoraattikauden aikana. Vaikka osa raaka-ainevarojemme tuotosta meneekin teille, pääsemme silti voiton puolelle, kun maatamme riipivä korruptio, tehottomuus ja yleinen kaoottisuus saadaan aisoihin. Kun oma teollisuutemme opastuksellanne alkaa pikku hiljaa kehittyä, osuus pienenee tekemämme sopimuksen mukaan.

- Babumban armeija ajattelee kansalaisiaan. Me pystymme kyllä pitämään kadut rauhallisina ja kansan kurissa. Mutta me emme pysty kehittämään toimivaa siviilihallintoa. Joskus on viisautta tunnistaa se, mihin ei itse pysty. Ja vielä suurempaa viisautta on osata hakea apua. Ja ymmärtää, että ilmainen apu on kerjäläisen apu, ja me haluamme ansaita paikkamme kansakuntien joukossa.

*

Helsinki, maaliskuu vuonna 2020. Kaksi ulkoministeriön virkamiestä keskustelee.


- No niin, Suomi siis tulee olemaan Norjan ja Tanskan ohella ainakin seuraavat kolmekymmentä vuotta Babumban siirtomaaisäntä. Miksikähän ne eivät muuten kysyneet Ruotsia mukaan?

- Niin no, minähän juttelin majuri Esheto Eshebubalan kanssa ja kysyin samaa ja hän totesi että ”being African does not mean being stupid” ja itse asiassa kun Ruotsista puhutaan, niin minä olen kyllä hepun kanssa ihan samaa mieltä. Mutta itse asiasta Eshebubala pulisi kyllä hyvin fiksusti, ja järkijätkältä vaikutti muutenkin. Hän totesi, että voihan Babumban tilannetta tietysti syyttää siirtomaa-ajan viivottimella vedetyistä rajoista. Mutta hän totesi myös, että maassa on viisi eri heimoa, eivätkä he voi vetää rajoja heimojen mukaan. Tuloksena olisi joka tapauksessa tilkkutäkki ja muutama täysin elinkelvoton minivaltio.

- Lisäksi hän totesi, että ei Babumban vallitsevaa tilannetta voi syyttää siitäkään, että maata hallinnut Iso-Britannia läksi sieltä pois liian nopeasti, eikä antanut maan oman hallinnon kehittyä rauhassa. Hän sanoi ihan selvästi, että maa on ollut itsenäinen jo yli neljäkymmentä vuotta ja mikäli he omin neuvoin onnistuisivat, se olisi jo tapahtunut.

- Joo, tottahan tuo. Vaan aletaanpas käydä läpi tuota sopimusta.

- No ensimmäisenä hallinto. Babumban hallinnon johtoon laitetaan pohjoismaalaisia hallintovirkamiehiä noin suurinpiirtein tasolla yksi pohjoismaalainen vs. 50 – 100 babumbalaista. Täysillä valtuuksilla. Heillä on ehdoton valta toimintaan nähden. Onneksi Babumba on ollut brittiläisen imperiumin jäsen aikanaan, joten siellä pärjää englannilla melko mukavasti. Lisäksi palkataan mukaan pohjoismaisia kirjanpitäjiä, ja yksikään babumbalainen penni ei liiku ilman, että he ovat hyväksyneet rahaliikenteen. Tällä on sotilasjuntan sataprosenttinen tuki.

- Entäs kenraalikuvernööri? Siihen tarvitaan sekä tiukka että sovittelukykyinen jätkä.

- Niin norjalaiset kuin tanskalaiset ovat suostuneet siihen, että kenraalikuvernööriksi nimitetään Huitsinnevadan kunnanjohtaja Jorma Kankinen. Hänellä tulee olemaan täydet diktaattorin valtuudet ja Babumban armeija tukee häntä. Hallintoviranomaisista puheenollen taas niin Suomi, Norja kuin Tanska ovat sitä mieltä, että niitä kannattaa pestata nimenomaan yksityiseltä puolelta. Toimivista firmoista. Ei omasta julkishallinnosta. Kas jos Babumban julkishallinto on sutta ja sekundaa, niin ei kai me lähetetä sinne ratkaisuksi sitä samaa. Luonnollisesti olemme jo ottaneet yhteyttä Sveitsiin. Sieltä lähetetään mukaamme asiantuntijoita, joitten kanssa voimme selvittää, kuinka pitkälle Sveitsin hallintomallia voidaan Babumbassa soveltaa. Lopullinen tavoite on tietenkin liittovaltio mahdollisimman pitkälle viedyllä aluehallinnolla.

- Niin tuo on totta kyllä. Entäs sotilaallinen puoli?

- Utista lähetetään aluksi maahan erikoisjääkäreitä samoin kuin sotilaspoliisikomppanioita. Norjalaiset lähettävät maahan miehiä Forsvarets Spesialkommandosta ja tanskalaiset Særlig Støtte- og Rekognosceringskompagnista. Lisäksi jokaisesta maasta lähetetään yksi moottoroitu jalkaväkipataljoona ja raskaita tukiyksiköitä. Babumban armeija on kenraalikuvernöörin alaisuudessa ja tottelee hänen käskyjään.

- Mutta onko meillä vastassa sissiliikkeitä? Emmehän me halua itsellemme ikiomaa Vietnamia?

- Yksi ainoa. Yksi maan viidestä heimosta on islamilainen. Se haluaa sharia-lakia koko maahan. Sotilasjuntta on todennut meille, että sen kanssa ei neuvotella, vaan se niitataan. Ja siihen omat sotilaamme kyllä pystyvät. Mitä tulee muuhun kansaan, niin ehdotus on vuodettu siellä julkisuuteen, ja vaikuttaa siltä, että meitä lähinnä odotetaan. Sillä ollaan perin juurin kyllästytty kurjistumiseen, korruptioon ja jatkuvaan valtataisteluun. Yleinen ilmapiiri siellä on sellainen, että me tulemme nollaamaan tilanteen, ja kansakunta voi aloittaa alusta.

- Uusittavana on tietysti myös poliisi ja oikeuslaitos.

- Kyllä, niin Suomesta, Norjasta kuin Tanskasta lähtee poliiseja kouluttamaan ja johtamaan toimintaa. Osa Babumban armeijaa koulutetaan nimenomaan poliiseiksi, sillä sitä voidaan pitää luotettavampana kuin nykyistä korruptoitunutta poliisia. Ja mitä taas oikeuslaitokseen tulee, niin lienee tässäkin tapauksessa selvää, että sitä uusimaan lähetetään lakimiehiä yksityiseltä sektorilta. Kun meillä itselläkin se oikeuslaitos pitäisi uusia. Babumbalaisten vaatimuksena on rehelliset tuomiot ilman korruptiota, poliittisia syitä ja sukulaisten suosimista, mutta he ovat myös sanoneet, että rikollisia ei silitellä päästä niin kuin meillä. Ja siinä tulee muistaa, että vaatimuksenamme on, että niin raiskauksiin kuin genitaalialueitten rituaalisilpomisiin on nollatoleranssi ja babumbalaiset ovat tämän hyväksyneet. Ja se taas tietää sitä, että tuomioitten on oltava sitä myöten että pelote tehoaa. Eli tuomiot alkavat vankeudesta ja päättyvät nappituomioon, ja niitäkin on alussa jaettava, että viesti menee perille. Emmekä me silloin voi lähettää sinne ketään Anni-Helena Pulla-Pitkosta, joka tarjoaa 60 tuntia yhdyskuntapalvelua sekä velvoitusta osallistua seksuaaliterapiaan. Ehkäpä tätä Babumban oikeuslaitoksen uusimista voisi pitää molemminpuolisena oppimis- ja oivaltamisprosessina.

- Tuo pitää kyllä paikkansa. Ja väestönkasvuunhan meidän on puututtava myös. Eihän tää homma muuten toimi ollenkaan.

- Näin on, ja Babumban sotilaat ovat sen myös tajunneet. Tietysti maassa aloitetaan ankara ehkäisy- ja perhesuunnitteluvalistus, mutta muitakin keinoja tietysti tarvitaan. Maan teollistaminen tarjoaa työpaikkoja ja parempia asuntoja, ja näissä tulevat etusijalla olemaan ne perheet, joitten isä suostuu strerilisointiin. Lisäksi tietysti aloitetaan yleinen väestön koulutus, ja keskitytään erityisesti tyttöihin, joitten koulutus maassa on ollut täysin retuperällä. Ja paikallisten naisten pienyritysideoita tuetaan mikrolainoilla.

- Koulutuksessahan keskitytään pääosin koulutukseen nimenomaan Babumbassa.

- Ehdottomasti. Suomeen, Norjaan ja Tanskaan ei oteta mitään siirtolaisvyöryä. Oleskeluluvan saavat vain ne, jota tulevat insinööri-, teknikko- tai lääkärikoulutukseen. Ja oleskelulupa loppuu, kun tutkinto on saavutettu. Jos matkan varrelta löytyy se suuri rakkaus, se voi sitten halutessaan lähteä valmiin insinöörin mukana Babumbaan. Ideana on tietysti sekin, että babumbalaiset haluavat koulutetun väen rakentamaan maataan eikä häviämään maailmalle.

- Vaan käydäänpä vielä läpi tämä taloudellinen puoli.

- No joo, ensinnäkin Suomihan pudottaa ensi budjetissa kehitysapumäärärahat nykyisestä miljardista kolmeensataan miljoonaan euroon, jolla kustannetaan Babumban operaatio. Kaikki muu tyhjän paskan hiertäminen jää pois. Mihinkään muuhun ei laiteta penniäkään. Ensimmäiset kaksi vuotta Babumban raaka-ainevaroista käytetään vain Babumban hyväksi, että operaatio saadaan sujuvasti alkuun. Sen jälkeen seuraavat kymmenen vuotta 50% Babumban raaka-ainevaroista kuuluvat Suomelle, Tanskalle ja Norjalle. Tämän jälkeen osuutta ruvetaan pikku hiljaa pienentämään. Maahan tietysti investoidaan, ja niissä tapauksissa tuo kymmenen vuoden määräaika alkaa tietysti sitten, kun investointi alkaa jotain tuottamaan.

- Ja pikkuhiljaa sitten aletaan lisäämään babumbalaisten omaa vastuuta.

- Kyllä joo, näin mietittiin. Pohjoismaalaiset kouluttavat babumbalaisia hallintovirkamiehiä ja luonnollisesti myös teollisuuden työntekijöitä ja siirtävät pikku hiljaa vastuuta heille. Kolmenkymmenen vuoden siirtymäajalla. Tosin babumbalaiset ovat vaatineet, että siirtymäaikaa voi jatkaa, mikäli he eivät miellä olevansa vielä valmiita uuteen itsenäisyyteen.

- Media tästä tulee kyllä rääkymään ja valittaa, että suomalaiset lähtevät miehittämään vieraita maita.

- Vastataan rehellisesti että totta munassa lähdetään miehittämään. Sitähän ne babumbalaiset pyysivätkin, eivätkä mitään kirjekurssia. Ja babumbalaiset ovat itsekin valmiita sanomaan medialle, että jos munakkaan meinaa tehdä, niin munia on pakko rikkoa. Jos niitä ei riko, niin ne jäävät kyllä ehjäksi, mutta sitten tulee pirunmoinen nälkä.

- No, mitäs tässä sitten sen enempää munimaan. Pannaan homma rullaamaan. Meillä on vajaa vuosi aikaa.

*

31. joulukuuta 2020, pian itsenäisyydestään luopuvan Babumban pääkaupunki Banaga.


Banagan kaupungissa juhlittiin. Ulkopuolinen ei olisi voinut uskoa, että maa juhlii itsenäisyytensä menettämistä. Ennemminkin menossa näytti olevan karnevaalit.

Rakennuksessa, joka pian muuttuisi Babumban presidentinlinnasta kenraalikuvernöörin virastoksi, oli kokoontunut väkeä niin Babumbasta, Suomesta, Norjasta ja Tanskasta. Lisäksi paikalla oli runsaasti kansainvälisen niin median kuin talouselämän edustajia. Virkakautensa aloittavan kenraalikuvernööri Jorma Kankisen ja Babumban sotavoimien komentajan eversti Georgo Bukondon kanssa näytti keskustelevan intialaisia autoteollisuuden edustajia. Heillä oli tarkoitus rakentaa Banagaan autotehdas, jossa valmistettaisiin halpoja henkilö-, paketti- ja kuorma-autoja Afrikan markkinoille.

Paikalla oli luonnollisesti myös suomalaisia talouselämän edustajia, erityisesti Outokumpu Oy:stä, Nesteestä, metsäteollisuudesta ja pika pikaa pystyyn laitetusta Valtion Uraani Oy:stä. Lisäksi mukana oli matkailualan ihmisiä. Babumbasta tulisi suosittu lomakohde.

Kansainvälisen median kiinnostuksen kohteena oli myös kaksi ulkomaalaista ryhmää. Toinen koostui australialaisista ja uusiseelantilaisista ja toinen ryhmä sveitsiläisistä ja itävaltalaisista. Tietoon oli nimittäin tullut, että kaksi muutakin afrikkalaista maata oli esittänyt halunsa luopua itsenäisyydestään määräajaksi.

Sivummalla majuri Esheto Eshebubala ja hänen suomalainen kollegansa majuri Harri Hänninen skoolasivat ja puristivat sen jälkeen kättä. Sotilaat olivat saapuneet Babumbaan ensimmäisinä ja molemmat majurit olivat olleet hajoittamassa Babumban pohjoisen maakunnan ääri-islamilaista sissiliikettä. Sissien aikaisempi menestys oli perustunut siviiliväestöön kohdistettuun äärimmäiseen julmuuteen, jolloin siviilit eivät olleet uskaltaneet olla tukematta liikettä. Hyvin koulutetuille pohjoismaalaisille sotilaille ja parhaille babumbalaisille joukoille niistä ei ollut vastusta, ja sissiliike oli kuukaudessa joko luopunut aseistaan tai paennut naapurimaahan.

Pohjoiselle maakunnalle oli annettu vaihtoehdoksi joko alistua kenraalikuvernöörin hallintoon ja liittyä protektoraattiin jolloin maakunta toimisi vain ja ainoastaan maallisten lakien alaisuudessa tai sitten irrottautua kokonaan Babumbasta. Kansanäänestys oli vasta tulossa, mutta tähän mennessä oli jo käynyt selväksi, että maakunta haluaisi hyvin selvällä enemmistöllä olla osa Babumban Protektoraattia. Islamistien julmuus pelotti, paikalliset ihmiset pelkäsivät niitten palaavan ilman aseellista suojelua, ja houkutus mahdollisesta lisääntyvästä vauraudesta ja tasaisesta elämästä sai ihmiset maallistamaan ajatteluaan muutenkin.

Majuri Eshebubala tulisi pian siirtymään Suomeen, jossa hän opiskelisi alueellista sodankäyntiä ja aikanaan tulisi kehittämään siitä oman, Babumbaan sopivimman version. Tuli ajatella tulevaisuuttakin. Tulevaisuus näytti Babumballe tällä hetkellä valoisalta, mutta naapurimaissa sekä kaaos ja hillitsemätön väestönkasvu tulisi aiheuttamaan uhkatekijöitä, joihin pitäisi pystyä vastaamaan aseellisesti ja mahdollisimman tehokkaasti.

Vuorokausi ja vuosi vaihtuivat. Babumban Tasavallan lippu laskeutui salosta.


Ja tilalle nousi Babumban Protektoraatin lippu.


Kunnes kolmenkymmenen vuoden kuluttua sekin laskeutuisi salosta, ja tilalle nostettaisiin Babumban Liittotasavallan lippu.


Kaupungilla alkoi ilotulitus. Juhlat jatkuivat.

*

Tukholma, ensimmäinen tammikuuta vuonna 2021.

Ruotsin puolustusvoimien komentajan puhelin soi:

ÖB: Kenraali Jonsson.

- Ne tekivät sen! Ne saatanan perkeleet tekivät sen!

ÖB: Anteeksi, ketkä tekivät ja mitä? Ja kuka soittaa?

- No tämähän on pääministeri Magda Rasmusson, Miljöpartiet, ettekö te nyt helvetti soikoon minua tunnista?

ÖB: Pahoittelen, henkilötoveri pääministeri.

- Ja niillä minä tarkoitan näitä röyhkeitä naapurimaitamme, jotka sitten ottivat ja menivät siirtomaaisänniksi. Eivätkä edes kysyneet meidän mielipidettämme!

ÖB: Mutta henkilötoveri pääministeri, babumbalaisethan itse halusivat sitä.

- No sitä suuremmalla syyllä. Me ollaan täällä tehty niin mahtavat utopiat valmiiksi niitten puolesta ja nyt ne perkeleen neekerit eivät suostukaan elämään niitten mukaan.

ÖB: Mutta henkilötoveri pääministeri, kuinka tämä asia liittyy Ruotsin puolustusvoimiin?

- No teihinhän se vasta liittyykin. Asetatte heti armeijan täydelle liikekannalle ja lopetatte tämän irvokkaan farssin!

ÖB: No johan nyt toki, henkilötoveri pääministeri. Meillä onkin vakinaisessa väessä aseissa ihan kokonainen jalkaväkipataljoona. Ja reservistä me saamme toisen. Hemvärnetin komppanioista saamme muodostettua kaksi pataljoonaa lisää. Nyt henkilötoveri pääministeri vaan kertoo minulle, että mikä pataljoonista valtaa Suomen, mikä Norjan, mikä Tanskan ja mikä käy vapauttamassa Babumban…

31 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Tämä hauska pikku tarina pelasti muuten niin harmaana alkavan maanantain.
Hassuinta tässä on se, että tuo voisi jopa toimia.

Oinomaos kirjoitti...

Häikäilemättä pöllin Ykän idean tähän kirjoitukseeni.

Castor kirjoitti...

Muistan jutun! Aika moni tuntemani (musta) afrikkalainen on kyllä suoraan sanonut haikailevansa jotakin sellaista kuin "British Rule", johon kuuluivat oikeuslaitoksen ja poliisin lisäksi myös muu virkamieskunta ja koululaitos. "Take up the White Man's burden!"

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Yhel Turkkulaasel, Oinomaokselle ja Castorille & kiitos kommenteistanne.

Yksi Turkkulaanen: Sen harmaana alkaneen maanantaisi piristäminen oli jo perusteltu syy jutun uusintaan. Ja jos miettii tylysti, niin onko Afrikassa oikeastaan muita mahdollisuuksia saada hommaa pelittämään? Tietysti tarinassa oli virheellinen oletusasetus siitä, että löytyy afrikkalainen sotilasjuntta joka ottaa vallan ja alkaa sataprosenttisesti keskittyä kansansa hyvinvointiin. Jos sellainen joskus löytyy, niin toivotan sille kaikkea lyckaa.

Oinomaos: Ja ihan vetokelpoinen tarina oli omasikin.

Castor: Ja miksi eivät haikailisi? Ihonväristä riippumatta järkevä ihminen haluaa elää järkevässä ja toimivassa yhteiskunnassa. Afrikkalaisille ei sellaista pahemmin ole tarjolla.

Jani Alander kirjoitti...

Ei siinä täysin virheellinen oletusasetus ole.Erinäisissä Afrikan maissa on ollut sotilasjunttia ja sotilastaustaisia valtionpäämiehiä jotka ovat moista parhaansa mukaan yrittäneet. Tulee mieleen ainakin Ugandan johto, ja sillä en meinaa Idi Aminia vaan hänen seuraajiaan.

Lemminkäinen kirjoitti...

Ei kannata. Kun babumbalaiset alkavat touhun ja hyörinnän omiin nimiin, niin menee tasan viikko kun babumbalaiset uuvatit ovat (sopivasta summasta ja elinikäisestä hillotolpasta) liittäneet Babumban Saudi-Arabian liittovaltioksi, koska ei lestoja, anteeksi, islamisteja saa syrjiä.

Anonyymi kirjoitti...

Hauska kirjoitus, vähemmän hauskasta aiheesta.

Samuli Pahalahti kirjoitti...

Tämähän ei itseasiassa ole enää ihan niin fantasiaa kuin voisi luulla. Ympäri maailmaa on alkanut heräämään kiinnostusta startup-kaupunkeihin, joihin kopioidaan lainsäädäntö jostain toimivasta valtiosta ja palkataan viranomaiset/byrokraatit ulkopuolelta, jotta isäntämaalle tyypillinen korruptio saadaan kitkettyä pois. Käytännössä siis erityistalousalue, mutta vähän pidemmälle vietynä.

Suomestakin löytyy hyviä esimerkkejä, jos historiaa katsotaan vähän taaksepäin. Tampere perustettiin aikoinaan vapaakaupungiksi, jonka ansiosta se kasvoi pikkukylästä oikeaksi ja menestyväksi kaupungiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä se Schatzin kommentti, ihme että sitä on saanut edes kommentoida?! Otsikossa on jo lapsus. Vai ei Välimeri erottanut ihmisiä antiikin aikana? Hmmm, historiasta tulee ensimmäiseksi mieleen Rooman ja Karthagon väliset skismat. Välimerellä on vuosisatojen aikana operoinut myös merirosvoja, jo roomalaisten aikoina.

Puhumattakaan sitten arabi-merirosvoista, jotka kidnappasivat valkoisia Afrikkaan orjuuteen, jollei heistä maksettu pyydettyjä lunnaita. Ja kaappasivat mm. USA:n kauppalaivoja lasteineen ja miehistöineen, tästä suivaantuneena jenkit perustivat merijalkaväen, ns. Berbery Wars. Väkiluku Saharan eteläisessä Afrikassa oli myös huomattavasti pienempi kuin nykyään, joten kansainvaelluksille ei ollut tarvetta lähteä. Ai niin, Rooman valtakunnan aikana ei myöskään ollut islamia. Mutta joo, nämä ovat niitä seikkoja & historiaa josta eräät tahot eivät halua kuulla sanaakaan.

Tämä Ykän bloggaus ei taida toimia käytännössä, valitettavasti, koska eurooppalaiset "hyvät ihmiset" haluavat lisää niitä hoivattavia tänne. Suuryritykset lisää edullisempaa työvoimaa ja enemmän kuluttajia. Ja poliitikot siunaavat päätöksillänsä massamaahanmuuton, he eivätkä heidän jälkikasvunsa joudu kärsimään haittamaahanmuuton negatiivisista puolista. Poliitikothan ovat suurpääoman sätkynukkeja ja juoksupoikia.

Tässä tarkemmin aiheesta. Lisäksi noi suurkorporaatiot ovat joskus haluttomia investoimaan kehitysmaahan X, koska siellä voi tapahtua vallankaappaus jossa entiset diilit eivät sitten enää pädekään ja paikallinen nokkamies kansallistaa suuryritykset. Kuten Kuuban Castro teki mm. "eräiden perheiden" kasinoille.

Artikkelissa oleva hashtag "MoreThanARefugee" kertookin sitten jo kaiken oleellisen.

Lievänä OT:nä, näin loihe lausumaan suuresti arvostamani pääministeri, lyhyesti sanottuna, huhhuh mitä tekopyhyyttä....


- Soomepois Eestist -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Jani Alanderille, Lemminkäiselle, Anolle, Samuli Pahalahdelle ja Soomepoisille Eestist & kiitos kommenteistanne.

Jani: Afrikasta löytyy aivan varmasti tolkullista väkeä joka haluaisi maansa ihmisille vain parasta. Valitettavasti heidän mahdollisuutensa päästä johtamaan maitaan on vaan niin kovin pieni.

Lemminkäinen: Ei mitenkään mahdotonta tuokaan. Ei Afrikassa tosin olla tarvittu liittoutua johonkin suurempaan. Asiat on osattu hässiä vituralleen ihan ominkin nimiin.

Ano: Kiitokset.

Samuli: Jotain muuta noissa ilmansuunnissa on epäilemättä yritettävä. Tähänastisen mallin tulokset tai lähinnä niitten puute on jo nähty. Tietysti Afrikan kohdalla kaikki konstit ovat pelkkää tekohengittämistä jos väestöräjähdystä ei saada aisoihin.

Soomepois: Minäkin muistelen kyllä historiasta lukeneeni että ei se Välimeri ihan pelkkä rauhanmeri ollut. Mutta kyseinen Schatz on lähinnä hyväuskoinen hölmö, jonka tyyppisiä hölmöjä viimeiset vuosikymmenet ovat synnyttäneet aivan liikaa. He elävät ihan tosissaan sitä Vesimiehen Aikaa.

Epäilemättä bloggaukseni ei toimi käytännössä. Sehän olikin tehty vain ns. aikuisten saduksi. Mutta sinänsä minua hieman tökkii se ajatus siitä, että suuryritykset haluavat rajatonta maahanmuuttoa edullisemman työvoiman ja suuremman kuluttajamäärän vuoksi. Yhtälö tökkii. Jos kyseessä olisi vain kristityistä maista tulevia maahanmuuttajat, niin yhtälö saattaisi toimiakin, mikäli suuryrityksillä olisi täydellinen valta. Mutta kun kyseessä on pääosin islamilaisista maista tulevat maahanmuuttajat, niin luulisi suuryrityksissäkin tajuttavan, että siitä suunnasta ei tule jatkuvaa talouskasvua vaan hallitsematonta kaaosta.

Anonyymi kirjoitti...

Välimeri oli varhaisantiikin aikaan toki kaupankäynnin väylä, mutta sitä myötä myös sodankäynnin näyttämö. Rauhallisempi vaihe käynnistyi, kun Rooma ensin alisti kreikkalaiset, sittemmin Hispanian, Karthagon (ja nykyiset Tunisian, Algerian ja Libyan eli ns. African provinssin), Filistean/Palestiinan ja Vähän-Aasian aina Bosporille asti, ja lopuksi Caesar ja poikansa Octavianus Egyptin. Kun välimeren joka rannalla olivat legioonat vartioimassa, Roomassa todettiin "Mare Mediterranum mare nostrum est" tjsp. Sittenpä sitä viljaa, karjaa, oliiviöljyä, papyrusta, metalleja, hevosia ja orjia laivattiinkin Italiaan koko rahtilaivaston kapasiteetilla. Oli tästä toki provinsseillekin hyötyä, sillä niidenkin maatalouselinkeino sai teknologiaa kuten kastelujärjestelmiä, infrastruktuuria kuten teitä, sekä sotilaallista suojelua kehittyäkseen rauhassa. Tämä infra ja teknologia pelitti vielä kolmisen sataa vuotta Länsi-Rooman imperiumin hajottua. Afrikan provinssista tuli autiomaata vasta 700-luvulla, kun - yllätys! - arabimuslimit valloittivat sen. Maanteiden reunoille tietä suojaamaan istutetut oliivi- ym. puut kaadettiin, orjienryöstöt ja pakko-otot romahduttivat viljan, oliivin, viinin ja papyruksen tuotannon, kastelukanavat tuhottiin tai rappeutuivat. Samoin kävi sittemmin Hispanialle: siellähän germaaniset vandaalit ottivat aatelisen aseman, mutta omaksuivat latinalaisen kielen ja tavat sekä ajan myötä katolisen uskon (olivat jo aiemmin areiolaisia kristittyjä), ja meno jatkui likimain kuin keisarikunnankin aikana. Kunnes maurit valtasivat suurimman osa Pyreneiden niemimaasta ns. Al-Andaluzin sulttaanikunnaksi. Tästä suvaitsevaisto hellii legendaa varsin monikulttuurisena ja moniarvoisena ja vauraana, suorastaan kulttuuria kukoistavana kultakautena. Arkeologia ei vain oikein tue tätä tarinaa: Andaluciasta on löydetty sulttaanin palatsin, haaremin ja moskeijan perustusten ympäriltä vain hökkelikylän jäänteitä. Sen sijaan tietoja kristittyjen ryöstämiseksi orjiksi, ryöstettyjen poikalasten kastroinnista ja tyttöjen seksiorjuutuksesta tihkui pakolaisten mukana kristittyjen ruhtinaiden alueille. Tämä osaltaan johti vuosisatoja kestäneeseen takaisinvaltausprojektiin, la Reconquistaan. Reconquistadorit olivat erittäin epäluuloisia takaisinvallatulla alueella olleita islamiin kääntyneitä latinojakin kohtaan. Tätä taustaa vasten on varsin ymmärrettävää, että myöhäiskeskiaikainen ja renessanssin alkuun asti elänyt katolisen kirkon "sisäinen opillinen tuomioistuin" eli ns. inquisitio oli juuri Espanjassa kaikkein herkimmillään. Olihan tärkeää kitkeä muhamettilaisen opin kaikki piirteet pois vapautetulta alueelta. Toivottavasti Reconquistan muisto elää riittävän vahvana edes Pyreneiden niemimaalla!

Terv. Achtung

Castor kirjoitti...

Tämä Schatz (kulta, aarre, jne. suomennettuna) kuuluu juuri siihen ääripäähän, jota kyseisen ääripään mukaan ei ole olemassakaan. Ja sitä äärimmäisen äärimmäistä laitaa edustavat niin rasmuslaiset (heillähän on se unelma, ja jos joku muistaa sen nyt jo poistetun iskulauseen sivustolta, lukisin sen mielelläni) kuin RHC-väkikin. Rähjääviä kiljuskinejä ja raiskauksilla uhkaajia lienee käsitykseni mukaan häviävän pieni joukko verrattuna näihin, uusnatseista nyt puhumattakaan.

Kävin juuri RHC:n sivustolla, ja on se kyllä raskasta luettavaa. Näyttää siltä, että esimerkiksi poliisia ei tunnu lainkaan kiinnostavan se, että sivustolla yllytetään muun muassa aivan avoimesti lentoliikenteen häiritsemiseen. Mikä ihme nämä ihmiset saa niin hirveästi ihailemaan ja rakastamaan sellaista toiseutta, joka ei ole varsinkaan heidän oman etunsa mukaista?

Ei saatana näitä vanha ihminen jaksa kuunnella/lukea, varsinkin kun on kiertänyt jonkin verran tätä maailmaa ja nähnyt kaikenlaista, niin hyvässä kuin pahassakin. Varmasti huomattavasti enemmän kuin nämä kahdeksan (8!!!) vuotta jotain valtio-oppia "opiskelleet", eivätkä koskaan valmistuneet älyn jättiläiset.

On se hyvä, että Ykän blogi on olemassa, niin saapi purkaa paineita, minut kun on US:n blogista bannattu, eikä se nyt oikeastaan paljoa kiinnostakaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Achtungille ja Castorille & kiitos kommenteistanne.

Achtung: Tuollainen käsitys minullakin on kuluneesta historiasta. Nythän on niin, että nämä Vesimiehen Aikaa elävät poliitikkosukupolvet saavat (ovat jo saaneet) aikaan sen, että seuraavilla sukupolvilla on edessään puolen Euroopan kokoinen la segundo Reconquista. Ne muistelevat varmaan jotain Merkeliä kovin, kovin lämpimästi.

Castor: Se, kuinka poliisi katsoo sormien läpi niin rasmuslaisten, RHC:n kuin muittenkin takkutukkien touhuja ihmetyttää minuakin. Ajatellaan asia niinpäin, että jos joku selkeästi kansallismielinen ihminen edes ehdottaisi lentoliikenteen viivästyttämistä vielä omalla nimellään niin partio kävisi hakemassa sen henkilön samantien. Tämä blogi monen muun ohella on kyllä vielä olemassa ja aion pitääkin, mutta katsotaan, mitä tuon EU-integraation myötä tapahtuu. Kun on niitä facebook-sivujakin suljettu niin miksei sitten näitä bloggerin sivuja.

Samuli Pahalahti kirjoitti...

Yksi mielenkiintoisimmista projekteista tällä hetkellä on seasteding, jonka tavoitteena on perustaa kelluvia kaupunkeja merelle. Se on ottanut tuulta purjeisiin Ranskan Polynesiassa, jossa paikallinen hallinto on suhtautunut siihen hyvin myötämielisesti.

Kunhan vain teknologia saadaan tarpeeksi halvaksi, voidaan alkaa perustamaan kelluvia kaupunkeja omine sääntöineen kehitysmaiden rannikoille. Se pitää ne sopivasti erillään mutta kuitenkin tarpeeksi lähellä.

Idean "isä" Patri Friedman kävi luennoimassa aiheesta Suomessa muutama vuosi sitten: https://vimeo.com/25648072

Suosittelen katsomaan videon, etenkin sen tarjoaman teoreettisen viitekehyksen takia. Vaikka seasteading ei ikinä nousisikaan merkittäväksi globaaliksi tekijäksi, sen taustalla olevia ideoita voidaan kuitenkin soveltaa myös maalla.

Joskus muuten tuli mieleen, että kun Suomen hallinto tuppaa olemaan aika tyhmää, niin voisimme parantaa sitä kertaheitolla liittymällä osaksi Viroa. Annetaan virolaisille vapaat kädet uudistaa Suomen poliittinen elämä, jonka jälkeen voidaan sitten taas alkaa harkitsemaan itsenäisyyttä.

Castor kirjoitti...

Tässä tapauksessa on tietysti kyse yllytyksestä rikokseen, joka tulee rangaistavaksi vasta kun ns. pääteko on täytetty. Sitten tulee tietysti esiin näyttökysymys, eli voidaanko näyttää, että juuri HRC:n sivuilla ollut yllytys olisi johtanut tekoon. Toisaalta perätöntä lausuntoa koskevassa luvussa on yritetty yllytys rangaistava teko...Ja onhan meillä tuo "julkinen kehottaminen rikokseen", eli RL 17:1. Kyllä keinoja löytyy, jos on halua poistaa tuollainen vaarallinen häiriköinti. (Ilma)liikenteen häiritsemisestä kovin rangaistus on 6 kuukautta vankeutta (!), julkisessa kehotamisessa sentään kaksi vuotta vankeutta.

Näiden pölkkypäiden mielestä tämä lienee sitten hyväksyttävää kansalaistottelemattomuutta. Minusta kyseessä on kovastikin yleisvaarallinen rikos, joka pitäisi itsenäisenä tekomuotona säätää rangaistavaksi.

Pitäisiköhän tehdä rikosilmoitus julkisesta kehotamisesta rikokseen (tekijähän on tuo allahin papitar), ja sitten jos poliisi ei tutki, siitä edelleen valitus?

Castor kirjoitti...

Se on tietenkin "perätön lausuma" eikä "lausunto".

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Samuli Pahalahdelle ja Castorille & kiitos kommenteistanne.

Samuli: Kiitos tuosta. Tuo oli mulle ihan uutta. Mietin vaan sitä, että tommosten kelluvien kaupunkien rakentaminen on koko lailla kallista, niin että onko rahoittajia? Ja tuo Viro-idea olis kyllä aika mielenkiintoinen. Poliittisen koneiston lisäksi virolaisten pitäisi kyllä uudistaa virkamieskoneistokin.

Castor: Kiitos täsmennyksestä. Tuli vaan noista mieleen se valtakunnansyyttäjän lausuma kommentti ”rasistista” kirjoituksista eli ”on omiaan aiheuttamaan”. Vasemmistolaista väkivaltaa on nähty jatkuvasti, kansallismielisten puolelta on tarjolla lähinnä kirjoituksia mutta ne ovat niitä vaarallisia, koska ne ”ovat omiaan aiheuttamaan” jotain, mitä ei ole tapahtunut. Sen sijaan punapääpastorimme kaltaisineen voi leikkiä roolileikkiään kaikessa rauhassa, koska se ei ”ole omiaan aiheuttamaan”. Samoin Hampurissa nähty partisaanileikki on vain ”voimakas mielenilmaus”.

Anonyymi kirjoitti...

Keskellä Välimeren kiivainta venetaksiliikennettä, miltei kivenheiton päässä Libyan rannikosta, on EU:iin kuuluva saarivaltio, jonka tämä taksibisnes kuitenkin kiertää. Maltalla olisi erittäin paljon kerrottavaa Välimeren kansojen keskinäisestä kanssakäymisestä ihan antiikista alkaen. Saaret ovat olleet foinikialaisten/karthagolaisten tukikohtana, välillä kreikkalaisten ja taas karthageenien hallussa, kunnes päätyivät Rooman tasavallan provinssiksi. Maltalaiset olivat tuolloin ilmeisen kreikkalaisia, koska saaret päätyivät osaksi Itä-Rooman keisarikuntaa. Jolta arabit valtasivat ne 800-luvulla. Sisiliaan asettuneen normannit valtasivat saaret kalifaatin hallusta parisataa vuotta myöhemmin. Saarten alkuperäinen väestö oli kokonaan tapettu tai viety muualle orjiksi, ja asukkaat olivat arabeja. Katoliset valloittajat eivät olleet kiinnostuneet väestö- tai kielipolitiikan tekemisestä, vaan lähinnä alamaistensa luotettavuudesta. Maltan arabit ymmärsivät oman parhaansa ja kääntyivät kristityiksi. Niinpä maltan kieli on vieläkin ainoa länsimaisilla aakkosilla kirjoitettava arabian murre, ja maltalaiset ymmärtävät oikein hyvin Tripolin ja Kairon radio- ja tv-lähetyksiä. Eivätkä mitenkään kaihoa islamilaisen kulttuurin piiriin, vaan lienevät hartaimpia ja silti ylpeimpiä katolilaisia kristittyjä, mitä länsimaista löytyy. Sittemmin saaret päätyivät idästä pakenevan Johanniittain ritarikunnan haltuun, ottomaanit koettivat taas kertaalleen vallata saaria, mutta moninkertaisesta ylivoimasta huolimatta eivät onnistuneet, kun maltalaiset lopulta saivat apujoukkoja. Tämän puolustustaistelun muisto elää Maltalla yhä vahvana. He eivät suostu onkimaan yhtään purtilolastia saarelleen, eivätkä nämä katoliset arabit anna saarille eksyneille muhamettilaisille mitään myönnytyksiä tai monikulttuurista päänsilitystä. Siinä sitä olisi Italiallekin oppia otettavaksi.

Maltalaisten tarina kertoo meille, että kyllä arabeista kunnon ihmisiä tulee, mutta se vaatii hiukan tehokkaampaa kulttuurista sopeuttamista kuin mitä Schatz&co ehkä olisivat tarjoamassa.

Terv. Achtung

Veijo Hoikka kirjoitti...

Kunhan saadaan ne uudet F-35 hävittäjät niin sitten vain uusia siirtomaita hankkimaan. Afrikassa on hieno luonto ja eläimistö, ehkä sinne!?

https://vastavalkea.fi/2017/07/17/f-35-tarvitsee-lisaa-rahaa/#comment-30240

Rahaahan saa seinästä, eikä se ole keneltäkään pois, väittävät.

Joppos123 kirjoitti...

Malta onkin eräänlainen malliesimerkki siitä kuinka tietyllä jämäkkyydellä turhapaikkahuilailijat saadaan pysymään poissa tai ainakin minimissä. Malta olisi toki onnenonkijoille umpiperä, siitä on kuitenkin lihapatojen ääreen vielä matkaa.
Olin viime vuonna Maltalla viikon verran eräiden häiden johdosta. Tuli kierrettyä saarta paljon ristiinrastiin ja varsin hyvin tuntui kaikki pelittävän.
Ei tännekkään olisi tulijoita jos ei tyrkyllä olisi Euroopan kattavinta ilmaista elämää.
Tuohon ykän tarinaan sen verran, että millä tahansa Afrikan maalla menisi todennäköisesti ainakin sukupolven verran omaksua normaalit länsimaiset tavat ja moraali, heikompikin sellainen.
Kiinalaisethan ovat viimeaikoina kovasti aktivoituneet kyseisessä maanosassa, eivät tki hyvyyttään vaan hyötyäkseen. Viimeisin veto oli perustaa Kiinan ensimmäinen merentakainen sotilastukikohta afrikansarven pohjoispuolelle.
Afrikkalaista luonnetta kuvannee aika hyvin erään Kiinalaisen liikemiehen keromana " jos annat afrikkalaiselle ruuvimeisselin niin ensiksi hän yrittää myydä sen, toiseksi maistelee sitä ja kolmanneksi yrittää panna sitä"
Ei siis ihme, että kinuskit ovat vieneet afrikkaan työvoimankin kotimaastaan.

Castor kirjoitti...

Melkein laskin alleni:

https://www.youtube.com/watch?v=v5foN-2ucZc

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Achtungille, Veijo Hoikalle, joppos 123:lle ja Castorille & kiitos kommenteistanne.

Achtung & joppos 123: Kiitokset Maltaa koskevasta lisätiedosta. Maltallahan lienee melko pakko olla asian suhteen tiukkana sillä maa on pieni saarivaltio jossa elää alle puoli miljoonaa ihmistä. Siellä saa asiat hässittyä haittamaahanmuutolla vituralleen huomattavasti helpommin kuin jossain suuremmassa maassa.

joppos 123: Todennäköisesti se yksi sukupolvi ei vielä edes riittäisi. Tuo ruuvimeisselivertaus on kieltämättä aika paha.

Veijo: Minulla ei oikein riitä asiantuntemus kommentoimaan tuota hävittäjähankintaa. Se on tietysti selvä, että Suomelta puuttuu ilmatorjunnan korkean torjunnan ulottuvuus sen jälkeen kun BUKeista luovuttiin.

Castor: No helevata. Tommosia heräämisiä kun tapahtuisi arabimaissa enemmänkin niin siellä saattaisi tapahtua jotain järkevääkin. Veikkaan tosin, että tuo heppu ei elä pitkään.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Hävittäjät: https://vastavalkea.fi/2017/07/17/f-35-tarvitsee-lisaa-rahaa/

Hyvä juttu, kommentteja en kommentoi. Lue, niin saatat havaita yllä olevasta kommentistani kitkeriä sarkastisia piirteitä.

Afrikassa on paljon hyvää, mutta nykymeno siellä(kin) hirvittää.

Samuli Pahalahti kirjoitti...

"Mietin vaan sitä, että tommosten kelluvien kaupunkien rakentaminen on koko lailla kallista, niin että onko rahoittajia?"

The Seasteading Institute on liikkeellä suhteellisen realistisella strategialla. Tietenkään kokonaista kaupunkia ei aleta rakentamaan ensimmäisenä, vaan ensin aletaan tekemään mitä vaan bisnestä mikä on kannattavaa. Lääketieteelliset toimenpiteet (jotka ovat kalliita maalla), kalankasvatus, lomahotelli, yms. Siinä samalla kehitetään kelluvia rakenteiden valmistusmenetelmiä, jotta niistä saadaan halvempia. Modulaarisuus on avainsana suurempien yhteisöjen luomiseksi: kunhan vain saadaan aikaan yksi halpa ja toimiva lautta, niitä voidaan valmistaa lisää ja liittää toisiinsa.

Modulaarisuudesta saadaan myös yksi seasteadingin suurimmista hyödyistä: jos yhteisö ei satu miellyttämään, voi oman lauttansa ottaa ja purjehtia toisen yhteisön jäseneksi. Maalla se ei ole kovinkaan helppoa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Veijo Hoikalle ja Samuli Pahalahdelle & kiitos kommenteistanne.

Veijo: Olen lukenut tuon jutun ja ne kommentit myös. Minua itseäni hieman huvittaa tuo kommentoijien äärimmäinen varmuus siitä, että he ilman muuta ovat oikeassa ja tietävät ilmapuolustusasiat niin kerta kaikkiaan kuin olla voi ja samalla tietysti tuntevat kyseiset konetyypit joka niitiltään. Minä olen varma tuossa asiassa ainoastaan siitä, että en ole varma. Ainoa, minkä ihan varmaksi tiedän, on se että Gripenin lentotuntihinta on selkeästi pienempi kuin noitten muitten.

Senkin tiedän, että BUKia vastaava ohjus olisi ilman muuta hyvä ja välttämätönkin olla olemassa mutta minulla ei ole käsitystäkään siitä, että mikä ohjus Suomen olisi viisainta ostaa, jos siihen rahat saataisiin. NASAMS jää ominaisuuksissaan reilusti BUKin taakse.

Samuli: Kieltämättä mielenkiintoinen systeemi. Varmaankin tuosta herää (mikäli idea ottaa tulta) jonkunlaisia kansainväliseen oikeuteen liittyviä kysymyksiä varsinkin jos nuo sijaitsevat aluevesirajojen ulkopuolella. Onko kyseessä oma valtio? Onko kyseessä lähimmän valtion vaikutusvaltaan kuuluva alue? Onko kyseessä jotain ihan muuta ja uutta? Tulee ensimmäisenä mieleen ne vanhat merirosvoradiot ja sitten tämä Sealand:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sealand

Castor kirjoitti...

Enpä osaa sanoa, kumpi oli hauskempi, "valon nähnyt" arabi vai tämä...

https://www.youtube.com/watch?v=rbzwVn0cUBM

Veijo Hoikka kirjoitti...

Castor

Kyllä tää jälkimmäinen hauskempi oli.

Mikä juttu tämän pohjana oleva naurukarnevaali on?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Castorille ja Veijo Hoikalle & kiitos kommenteistanne. Paha oli kieltämättä tuokin. Veijolle: tuohan on eräs espanjalainen koomikko jonka haastattelu on levinnyt ympäri internetiä. Olis vaan kiva kun sais joskus vaikka englanninkielisen käännöksen siitä, mitä hän alunperin sanoo. Meinaan niin juontaja kuin yleisökin repeilevät.

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä Ykä, hullultahan toi näyttää että haalitaan työvoimapulan nimissä tänne lähes luku- ja kirjoitustaidottomia ihmisiä tuhansien kilometrien takaa. Kun niitä työttömiä on omastakin takaa, ja jokaisessa EU-jäsenmaassa. Kyllä siinä alkaa esim. BMW:den ja Mersujen laatu laskea jos sinne otettaisiin näitä lähi-idän ihmeitä töihin. Kuvittelen vain tilannetta toisinpäin, miten oppisin esim. arabian aakkoset ja lukemaan niitä? Varsinkin kun heidän kirjoitustyyli menee päinvastaiseen suuntaan kuin meillä.

Ehkä toi on vain joidenkin poliitikoiden tyhmä päähänpisto? Halutaan ilkeillä ja kettuilla normaaleille kansalaisille, sieltä väkivaltakoneiston takaa on niin hienoa johtaa tätä sirkusta. Jossain artikkelissa oli niistä lapsettomista poliitikoista eli he elävät tässä hetkessä ja nyt, eikä tulevaisuudella ole mitään väliä kun ei ole jälkikasvuakaan (syystä tai toisesta). Ei kannata luottaa lapsettomaan poliitikkoon. Mutta, kait täällä pitää tapahtua n. 50-100 vuoden välein kunnollinen puhdistus? Ennen maailmansotia oli se Euroopan "hullu vuosi" 1848, jolloin tapahtui useissa maissa vallankumouksia.


OT:nä, Hampurin G-20 mellakointiin liittyen linkkivinkkiä, kas näin muuan Itä-Helsingin viherpoliitikko. Varoituksen sana, tekstin lukeminen saattaa aiheuttaa närästystä/verenpaineen nousua.

Näin ne amerikkalaisten hömpötykset ovat siirtyneet sitten tännekin, maahan joka on muutenkin sukupuolten suhteen niin tasa-arvoinen kuin voi olla. Mitä nyt Suomi ensimmäisten joukossa maailmassa antoi naisille äänioikeuden, Uuden-Seelannin jälkeen.

Kertoo muuten karulla tavalla Vihreiden äärivasemmistolaisuudesta ja median kaksoisstandardeista, kuvitellaanpas tilanne että joku miespoliitikko olisi osallistunut kansallissosialistien järjestämään mellakkaan ulkomailla, plussaa Perussuomalaisten jäsenyydestä. Minkähänlainen hulabaloo siitä olisi noussutkaan lehdistössä? Olisi vissiin pitänyt osoittaa "tehokkaasti katumusta"...


- Soomepois Eestist -

Anonyymi kirjoitti...

Ykä, unohtui laittaa edelliseen kommenttiin linkki tuosta alkuperäisestä "epsanjalaisesta", Risitas - Las Paelleras. Tää pätkä on noussut lähes samaan kulttimaineeseen kuin se pätkä Untergang-elokuvasta, jossa Aatulla palaa käämit.


- Soomepois Eestist -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Soomepois. Mikäli länsimainen yhteiskunta selviää tästä hulluudesta niin aikanaan sen syitä kyllä tutkitaan ja analysoidaan. Yksi syy on varmasti jo parinkin humanistivasemmistosukupolven totaalisen typerä hyväuskoisuus, sinisilmäisyys ja yleinen elämästä vieraantuminen.

Tuo linkkivinkki ei oikeastaan nostanut verenpainetta vaan lähinnä väsynyttä sääliä. Tuo nainen on arkkityyppi ihmisestä jonka elatus on täysin riippuvainen järjestäytyneestä yhteiskunnasta ja joka leikkii kivaa ihmisoikeusroolileikkiä valvotuissa ja turvallisissa olosuhteissa.

Ja kiitos tuosta videopätkästä. Tuo Espanjalainen häiskä saa aina jotenkin hyvälle tuulelle.