perjantai 14. heinäkuuta 2017

UHRIKSI KELPAAMATTOMAT

Eli ymmärrysharjoitus aiheesta uhristatus ja ugristatus

Tässä matkan varrella olen kirjoittanut eräitäkin ymmärrysharjoituksia joilla olen pyrkinyt hahmottamaan kuinka suvaitsevais-tiedostava ajatusmaailma toimii ja minkä vuoksi. En ole päässyt harjoituksissani juuri alkua pidemmälle ja voi olla, etten pääsekään, sillä tällaisen tavallisen raappahousujätkän ja tiedostavan ihmisen ajattelumaailmat eivät kertakaikkiaan kohtaa. Asiaa voisi verrata siihen, että yrittäisi pyörittää pelkästään Windowsille tehtyä ohjelmaa Mäkillä taikka toisinpäin.

Sen olen kyllä hahmottanut, että suvaitsevais-tiedostava ihminen ei voi, tai lähinnä ei halua nostaa uhristatuksen asemaan (ja kyllä, juuri nimenomaan hänellä nykyisin se oikeus on, ei kenelläkään muulla) muita kuin tietynlaisia ihmisiä. Suvaitsevais-tiedostavan ihmisen sertifikoiman uhristatuksen omaavilla ihmisillä on tiettyjä yhteisiä piirteitä:

1. He asuvat tai ovat sukujuuriltaan mahdollisimman kaukana Suomesta.

2. He puhuvat kieltä, joka on mahdollisimman kaukana suomen kielestä.

3. He näyttävät mahdollisimman paljon toisenlaisilta kuin kantasuomalainen.

4. Heidän kulttuurinsa on mahdollisimman kaukana kantasuomalaisesta kulttuurista.

5. He ovat sellaisten kansojen edustajia, joita maailmassa on selvästi enemmän kuin suomalaisia jotka puolestaan muodostavat maailman ihmisistä hyvin, hyvin pienen vähemmistön.

Jos mietitään suvaitsevaisen (ja sitä myötä kyseenalaistamattoman) uhristatuksen saaneita kansoja niin ensimmäisenähän sellaisen saivat somalit, joita löytyy maailmasta noin 15 – 17 miljoonaa. Tuoreimmat suosikithan ovat tietysti arabit, joita puolestaan on maailmassa tommonen vaivainen 450 miljoonaa. Lisäksi suosikkeja ovat iranilaiset sekä Afganistanista (lue: Iranista) tulevat pataanit, tadzikit sekä hazarat joita yhdessä afganistanilaisiksi kutsutaan vaikka sellaista kansaa ei varsinaisesti ole olemassakaan. Uusi aalto on tulossa Afrikasta ja sieltä on luonnollisesti luvassa uusia suosikkikansoja.

Koska itse elän tylsässä ja mielikuvituksettomassa insinööritodellisuudessa tulee mieleeni se, että olisihan tässä lähempänäkin kansoja jotka ovat suoranaisessa sukupuuton ja totaalisen tuhoutumisen vaarassa.

Lukija voi tietysti kysyä, että mitäs kansoja nämä tämmöiset ovat ja vastaus on tietenkin että suomalais-ugrilaiset kansat.


Suomalais-ugrilaisista kansoista vain unkarilaiset (yhteensä maailmassa noin 14,5 miljoonaa), suomalaiset (yhteensä maailmassa noin 6 miljoonaa) ja virolaiset (yhteensä maailmassa noin vähän päälle miljoona) ovat suhteellisen selvillä vesillä. Ne elävät omassa valtioissaan jotka keskittyvät hoitamaan oman kansansa asioita. Tai no, ainakin Unkari ja Viro tekevät niin. Suomen poliittinen eliitti puolestaan keskittyy EU:n määräämään yleisafrikkalaisuuteen ja vaatii suomalaisia nauttimaan siitä. Pääosa muista suomalais-ugrilaisista kansoista asustaa Venäjällä, jossa ne ovat häviävän pieniä sirpalekansoja. Luonnollisesti ne ovat kohdanneet niin venäläistä kuin erityisesti aikanaan neuvostoliittolaista terroria ja suoranaista kansanmurhaa eikä nykyinenkään Venäjä ole kovin kuuluisa siitä, että se kauheasti panostaisi vähemmistöjensä hyvinvointiin.

Mutta suurin syy siihen, miksi nämä kansat ovat vaarassa hävitä sukupuuttoon on yksinkertaisesti massan laki. Näitten kansojen asuma-alueilla ne ovat jääneet venäläisiin nähden pieneksi eristetyksi vähemmistöksi ja sen seurauksena kyseisten kansojen ihmiset ovat pikku hiljaa menettämässä kielensä ja vaihtamassa äidinkielekseen venäjän. Kun kansa menettää kielensä, se menettää pikku hiljaa myös kulttuurinsa ja identiteettinsä. Sen myötä kansa sulautuu suurempaan eikä sitä lopulta enää ole olemassa. On vain olemassa suurempaan kansaan sulautettuja ihmisiä ja katoava muisto jostain, joka joskus oli. Tämän hiljaisen sukupuuton myötä tuhoutuu satojen sukupolvien historia, kulttuuri ja perinne ja sitä myötä palanen sitä suvakkiemmekin suuresti mainostamaa kulttuurista monimuotoisuutta. Mikä menetetty suomalais-ugrilainen kulttuurinen monimuotoisuus ei puolestaan suvakkejamme kiinnosta. Se kun on väärän väristä, siitä ei saa moraalisäteilypisteitä eikä sen avulla voi boostata omaa egoaan.

Käydäänpä hieman läpi näitä uhanalaisia suomalais-ugrilaisia kansoja. Aloitetaan liiviläisistä.


Liiviläiset ovat (tai olivat) siinä mielessä poikkeuksellinen suomalais-ugrilainen kansa, että se ei asusta Venäjällä vaan Latvian Kuurinmaalla mutta se käy siinä mielessä esimerkiksi hyvin, että mikäli liiviläisen kansan ja kulttuurin haluaisi säilyttää, niin juna meni jo. Liiviläisiä on meinaan jäljellä enää noin kolmesataa ihmistä ja yksikään heistä ei puhu enää äidinkielenään liiviä. Viimeinen liiviä äidinkielenään puhuva ihminen eli Grizelda Kristiņa kuoli 103-vuotiaana vuonna 2013.

Sinänsä Latviassa pyritään elvyttämään liivin kieltä joten tällä hetkellä muutama kymmen ihminen on opetellut sitä, mutta äidinkielenään sitä ei puhu enää kukaan ja mitä varmimmin ei tule puhumaan enää koskaan. Liivin kielen kohdalla mitään heprean kielen elvyttämiseen verrattavaa ei tule koskaan tapahtumaan. Liiviläiset ovat tosiasiassa kuolleet sukupuuttoon.

Jos siirrytään Venäjän puolelle, niin sukupuuton partaalla olevia kansoja on paljon. Aloitetaan lista ja käydään läpi muutama:

Vepsäläiset


Vepsäläisistä asuu pääasiassa Äänisen ja Laatokan läheisyydessä Karjalan tasavallassa sekä Pietarin ja Vologdan alueilla. Vepsäläisiä on jäljellä noin kuusi tuhatta joista vepsää puhuu äidinkielenään eri lähteistä riippuen 3.600 – 5.000 ihmistä. Niin vepsän kieli kuin vepsäläiset kansana ovat sukupuuton partaalla.

Vatjalaiset


Vatjalaiset asuvat Venäjällä melko lähellä Viron rajaa. Vatjalaisia on jäljellä enää noin seitsemänkymmentä. Vatjan kieltä äidinkielenään puhuvia on noin 30 – 40 ja he ovat kaikki ikäihmisiä. Kieli ei enää periydy tuleville sukupolville. Niin vatjan kieli kuin vatjalaiset kansana ovat sukupuuton partaalla.

Inkerikot


Inkerikot asuvat Venäjällä Inkerin alueella. Inkerikkoja on jäljellä vähän toista tuhatta ihmistä. Inkeroisten kieltä puhuu nykyään hieman toista sataa ihmistä. Niin inkeroisten kieli kuin inkerikot ovat sukupuuton partaalla. Inkerikkoja ei pidä sekoittaa inkeriläisiin jotka ovat suomalaisia jotka siirtyivät Ruotsin vallan aikana Inkerinmaalle ja joita alettiin Mauno Koiviston hölmöntölväyksen myötä palauttaa Suomeen. Olen itsekin työni puolesta törmännyt ”inkeriläisiin” jotka ovat suurin piirtein joitain kirgiisejä.

Karjalaiset


Karjalaiset ovat Itä-Karjalassa asuva, hieman edellisiä suurempi kansanryhmä. Karjalaisia on noin 45.000 ihmistä. Aikaisempiin suomalais-ugrilaisiin ihmisryhmiin verrattuna heitä on melko paljon, mutta toisaalta jos maailmasta häviää 45.000 karjalaista niin jäljellä on nolla karjalaista ja jos noin 450 miljoonasta arabista häviää 45.000 arabia niin jäljellä on edelleenkin noin 450 miljoonaa arabia.

Karjalaisten väkiluku on viimeisen sadan vuoden aikana radikaalisti vähentynyt lähinnä venäläistämistoimenpiteitten johdosta. Vuonna 1926 Itä-Karjalassa oli noin 100.000 karjalaista (ja noin 154.000 venäläistä). Vuonna 2010 Itä-Karjalassa oli noin 45.000 karjalaista (ja noin puoli miljoonaa venäläistä). Myös karjalan kieli on häviämässä. Vuoden 2010 väestönlaskennassa karjalaa ilmoitti koko Venäjän federaatiossa puhuvansa enää 25 600 henkilöä. Niin karjalan kansa kuin karjalan kieli on sukupuuton ja häviämisen partaalla. Karjalaisten hidas sukupuuttoon kuoleminen ei kiinnosta suvaitsevais-tiedostavaa eliittiämme.

Ja otetaanpa sitten tähän pari hieman isompaa suomalais-ugrilaista vähemmistöä, jos kohta nekään eivät voi väkimäärällään suuressa Venäjässä elvistellä.

Udmurtit


Udmurtit ovat suomalais-ugrilainen kansa, joka asustaa pääosin Udmurtian tasavallassa Venäjällä hieman Ural-vuoriston eteläpuolella. Udmurtit ovat omassa maassaan vähemmistö, sillä heitä on Udmurtiassa vain 28 prosenttia. 62 prosenttia on venäläisiä. Udmurtteja on 642.000 mutta heistä udmurtin kieltä puhuu enää vain 340.000 ihmistä.

Marit


Marit asuvat Venäjällä noin suurin piirtein Volgan mutkan tienoilla mistä suomalaisten sanotaan aikanaan lähteneen kulkemaan Suomea kohti. Ehkä se oli alkusuomalaisilta hyvä valinta, sillä mareja on Marin tasavallassa vain 44 prosenttia väestöstä kun taas venäläisiä on 47 prosenttia. Maritkin ovat vähemmistö omassa maassaan.

Otetaan vielä esimerkkinä kaukaisempiin sukulaisiimme eli uralilaisiin kuuluvat nenetsit.

Nenetsit


Nenetsit asuvat ihan hornanperheenpohjoisessa  Jamalin- ja Taimyrin niemimailla Jäämeren rannalla. Nenetsejä on noin 40.000 ja he ovat eräänlaisia Venäjän saamelaisia. He ovat poronhoitoa harjoittava alkuperäiskansa jonka elämää haittaa alueella voimakas venäläisten öljy- ja kaasuteollisuus. Periaatteissa nenetsien elinolosuhteitten heikentymisen vastustaminen voisi olla jopa muodikasta koska sehän täyttää kaikki vihreät oletusarvot. Pieni alkuperäiskansa, jonka elinolosuhteet muuttuvat mahdottomaksi suuremman kansan teollisuuden vuoksi ja vielä sellaisen teollisuuden joka lisää sitä kuuluisaa hiilijalanjälkeä.

Mutta onko suomalainen suvaitsevais-tiedostava ihminen nostanut meteliä nenetsien vuoksi?

Ei ole. Ei hän todennäköisesti edes tiedä, että mitä helvattuja nenetsit ovat.

Puurostaan valittavan arabijätkän hyvinvointi kiinnostaa häntä paljon enemmän. Suomalais-ugrilaisten heimojen tila ei kiinnosta häntä, sillä:

1. He asuvat liian lähellä Suomea.

2. Heidän kielensä on liian läheinen suomen kielelle

3. He eivät eroa ulkonäöltään kantasuomalaisista juurikaan.

4. Heidän kulttuurinsa ei eroa merkittävällä tavalla suomalaisesta kulttuurista.

5. He edustavat epämuodikkaita kansansirpaleita, jotka eivät kiinnosta suvaitsevais-tiedostavaa ihmistä. Ennen kaikkea heistä ei saa moraalisäteilypisteitä joilla voi paistatella toisille suvaitsevais-tiedostaville ihmisille.

Suvaitsevais-tiedostavat ihmiset ovat kiinnostuneista toisenlaisten kansakuntien edustajista. Kansakuntien, joitten vaikutuksesta Eurooppaan kertoo eräs näitä kansakuntia edustava mies:


Kiitokset Junes Lokalle videon käännöksestä. Oletettavasti hän saa jälleen syytteen käännösrikoksesta. On vaan mielenkiintoista odottaa, missä muodossa ja millä perusteella syyte luetaan, sillä videollahan poskeaan soittaa kongolainen heppu.

Ja laitetaanpa vielä soimaan musiikkinäytteet likimain kaikilla suomalais-ugrilaisilla kielillä (ja tästä videosta kyseinen ymmärrysharjoitus sai itse asiassa alkunsa).


40 kommenttia:

Veijo Hoikka kirjoitti...

Tuli taas positiivinen olo. kiitos. Ja ympäristöopista tukeva tietopläjäys.

Kun yhdistää suomalaisen neron tuotteen ja virolaisen ilopillerin, saadaan siitä tulokseksi:

https://www.youtube.com/watch?v=4u_fgnORKHg

Jaska Brown kirjoitti...

Ugri ei ole uhri.
Ville Haapasalo on tehnyt näistä suomensukuisista kelpo tv-sarjan "Suomensukuiset 30 päivässä".
Se mikä tuossa videossa kummastutti oli se, että tuo gomangani puhui täydellistä saksaa, vain ääntämys särähti vähän korvaan. Yleensä nuo eivät opi mitään sivistyskieliä sönkkäämistä enempää ja silloinkin ääntämys on karmeaa.

Joppos123 kirjoitti...

Eihän noissa marginaalikansoissa ole suvakkien kannalta mitään mediaseksikästä, eihän ne edes harjoita rauhanuskontoa. Joutavat hävitä maailmasta pilaamasta tiedostavaa ilmapiiriä.
Odottelen tässä mielenkiinnolla uutta "pakolaisvyöryä", tällä kertaa afrikan savanneilta. Saas nähdä kuinka maassamme uikuttavat geelitukat pärjäävät kun tänne paukkii saman verran savunahkoja samojen paskapuuropatojen ääreen vaatimaan ilmaista elämää.
Saattaa RHC:n ryhävalaatkin vaihtaa kotiarabin isoletkuisempaan patjahuuleen, tulee geelitukille kylmä talvi.

Anonyymi kirjoitti...

Selvennyksenä: suomalaiset eivät ole ugreja. Ugri-sanaa käytetään usein kun suomalaisia mollataan, se ilmeisesti kuulostaa "suvaitsevaisen" korvaan juuri sopivan rumalta tähän tarkoitukseen. Unkarilaiset kuuluvat ugrilaisiin kansoihin, kaikki muut tässä kirjoituksessa mainitut kansat kuuluvat suomalais-ugrilaisten kansojen suomalaiseen haaraan.

Mutta oikein mainio kirjoitus, kiitos siitä.

Terveisin mies pohjoisesta

Anonyymi kirjoitti...

Terve Ykä,

miehen nimi videolla Serge Menge. Video kumpusi Kölnin tapahtumista uudenvuoden yönä 2015/2016. On sitä mieltä, että jos ei integroidu, niin ei muuta kuin nokka poispäin ja kiireesti takaisin mistä tullutkin.

https://www.welt.de/regionales/nrw/article160561861/Wer-sich-nicht-integrieren-lassen-will-muss-gehen.html

tuossa saksan kielinen artikkeli ko herrasta.

Anonyymi kirjoitti...

Tuon Serge Mengan videon ymmärtää helposti väärin, koska nykyisin netistä voi löytää melkein mitä tahansa. Joku voisi tosiaan lähettää tällaisen videon tosissaan. Asian tekee selväksi kohta, jossa sanotaan: "Ranska ja Belgia on jo menetetty..." Junes Lokka on julkaissut videon, missä hän selittää asian sellaisille, joilta asia on jäänyt ymmärtämättä.

Seine Wutrede ist an jene Männer adressiert, die sich brutal und kriminell verhalten haben. „Packt einfach eure Klamotten und geht wieder nach Hause. Dorthin, wo gebombt und misshandelt wird.“

Siis Serge Menga haluaa sanoa huonosti käyttäytyville maahanmuuttajille: "Pakatkaa kamppeenne ja menkää takaisin kotiin."

Toinen professori

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Veijo Hoikalle, Jaska Brownille, joppos 123:lle, Miehelle pohjoisesta, Anolle ja Toiselle professorille & kiitos kommenteistanne.

Veijo: Kiitos linkistä. Ympäristöoppia ja askartelua.

Jaska: Kiitos puolestaan vinkistä. Tulee katsottua telkkaria niin vähän, että tuo on mennyt täysin ohi. Täytyy etsiä, jos vielä löytyisi.

joppos 123: Ja tässä uudessa pakolaisvyöryssä ei edes väitetä, että tultaisiin sotaa karkuun. Siinä onkin esmes RHC:lle miettimistä kun etsitään uusia syitä miksi tämäkin pitäisi hyväksyä ja pitää vielä toivottavana kehityksenä.

Mies pohjoisesta: Jep, tiedetään, mutta ugri riimaa hyvin uhriin. Ja täällä voiman pimeällä puolella ollaan omaksuttu haukkumasanoja muutenkin, niin kuin neekerit omat ovaksuneet niggan. Meillähän on MC Tsuhna.

Ano ja Toinen professori: Joo, hahmotin tämän kyllä ja kyseinen heppu lienee kovasti tolkun mies. Karmeeta vaan on se, että hän saa sanoa sen, mitä yhteiskunnassa tapahtuu mutta jos valkoinen mies sanoo saman niin häkki heilahtaa.

Castor kirjoitti...

Olen ollut vähän laiska kommentoimaan Ykän hyviä kirjoituksia. Edellinen oli todella kylmäävää tekstiä, kaikesta loistavuudestaan huolimatta.

Uhreiksi näyttävät arabi-veljet joutuvan täällä Shanghaissakin. Olen käymässä selvittämässä keskenjääneitä asioita, Tallinnaan olen jo periaatteessa muuttanut, ja nyt asun hotellissa täällä. Hotellin ulkopuolella on melkoinen joukko ilotyttöjä joka ilta ja yö, ja jostain syystä juuri tähän hotelliin on pesiytynyt joku arabidelegaatio. Mainitsemani ilolinnut eivät tarjoa itseään arabeille, kaikille muille kyllä. Kysyin pariltakin syytä tähän, kun näitä muhamettilaisia oli mennyt ohi. Vastaus oli, että tavat ovat sellaiset että niiden kanssa ei uskalla lähteä, siis noin kauniisti sanottuna. Aikamoista syrjintää!!!

Anonyymi kirjoitti...

Tulipa pläjäyksestä mieleen kohtuu uusi venäläinen elokuva "Road to Berlin" ja sama venäjäksi, joka löytyy youtubesta. Jonkinlainen road movie suuren isänmaallisen sodan ajalta. Siinä on nuori punaupseeri ja aasialainen moukkasotilas. Koska ajat muuttuvat Venäjälläkin, niin moukan esittäminen lukutaidottomana, tyhmyyteen saakka ohjesäännölle ja tehtävälleen lojaalina hmmm... moukkana, on herättänyt huomiota. Ennen oli paremmin. Muuten olen sitä mieltä, että teknisesti nykyiset venäläiset sotaleffat lähenevät pikkutarkkuudessaan BBC:n tuotantoa, mutta homman pilaa yleensä jonkinlainen "venäläisyys". En osaa tarkemmin anaalisoida asiaa, mutta ehkä neuvostoperinne vielä painaa kässäreissä.

Koska olen kivenkova sadisti, rasisti ja fasisti, tulee joskus mietittyä, että miten vähemmistöjen olisi käynyt, jos suomalaiset edelleen löisivät päätään Karjalan mäntyyn ja isovenäläisyys olisi loitonnettu vähän kauemmas, like you know to behind Ural.

Hemuli kirjoitti...

Missähän kohtaa valkoinen hetero mies repii peliverkkarinsa? Euroopan väkivaltakoneistot kun ainakin toistaiseksi nojaa valkoisiin hetero miehiin.... toki erityisesti päällystö on aivopesty mutta likaisen työn kuitenkin tekee aina miehistö.

Voisiko Ruotsi olla se paikka missä ensimmäinen kivi heitetään? Mitä tapahtuu kun SD:stä tulee suurin puolue ja jos se ei käännä takkiaan? Riittäisikö SD:llä munat palkata riittävästi poliiseja laittamaan no go zonet kuriin? Kaikkihan tietää ettei tämä tapahtuisi ilman väkivaltaa. Muslimit ovat jo hallitseva osapuoli ja kuka nyt vallasta vapaaehtoisesti luopuisi...


Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Castorille, Anolle ja Hemulille & kiitos kommenteistanne.

Castor: Kiitokset. Se kylmäävä tulevaisuus on valitettavasti mahdollinen. Vaan olisko se niin, että lasten, imeväisten ja huorien suusta kuulee totuuden…

Ano: Noita venäläisiä sotaleffojahan on youtube pullollaan mutta tekstityksiä niihin ei juuri saa. Noin yleensä mulla on niistä leffoista samankaltainen huomio kuin sinullakin. Tuota kakkosrähinän vaihtoehtoista loppua on mietitty paljon. Ehkä paras olisi ollut jos Saksa ja Neuvostoliitto olisivat tapelleet toisensa romuksi ja sitten länsi olisi edennyt mahdollisimman pitkälle.

Hemuli: Tuota peliverkkarien repimiskynnystä olen miettinyt minäkin. Voi olla, että sitä ei koskaan tule. Mutta vanhan historian pohjalta voi tuumia, että jos se tulee, niin jälki on rumaa. Vaikka me suomalaiset ollaan ehkä liiankin veteliä hallintoalamaisia niin meillä on kuitenkin kyky organisoituneeseen toimintaan niin hyvässä kuin pahassa.

Oinomaos kirjoitti...

Ehkä vähän aiheen vierestä, mutta tässä on pakollista luettavaa Carunasta.
Tämä kaikki sinun tulisi tietää Carunasta (Usari 14.7.2017 / Martti Asikainen)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Oinomaos. Tuo on hyvä esimerkki suomalaisen infran hävittämisestä.

Anonyymi kirjoitti...

Terve, Ykä,

ja kiitoksia viime kirjoituksista. Tämänkertainenhan topic on siis tiedostavan hahmotuksen ymmärrysharjoitus meille nauriskuoppakansalaisille. Esittämiesi Venäjällä asustavien suomalais-ugrilaisten kansojen luulisi olevan nykyäään oikeinkin sopivia tiedostavan sympatian kohteita, sillä niiden suurin uhka on lännessä viralliseksi pahikseksi julistettu Venäjä: jos näet halutaan käydä propagandasotaa, vastustajaa olisi mustamaalattava sen sisäpoliittisistakin tekemisistä. Täten näyttäisi siltä, että infosodan strategia kusee.

Mutta tiedostavan ideologian infosota meneekin aate edellä, efektiivisyys on vasta sekundaarinen tavoite. Oma arvioni näiden kansojen kelvottomuudesta tuohon tiedostavaan sympatiaan poikkeaa hiukan omastasi, mutta sisältää kyllä samoja elementtejä.

Yksi syy, luulen, on näiden kansojen edustajien vähäinen mediaääni. Eivät siis saa pidetyksi tarpeeksi mölyä siitä, miten huonosti menee.

Toinen on, että he eivät ole massoittain tulemassa Suomeen hakemaan turvaa. Näitä kansojahan yhdistää kielisukulaisuuden ohessa se, että he joko ihan avoimesti harjoittavat animistisia luonnonuskontoja (kuten vuorimarit) tai sitten ovat pinnalta ortodoksikristittyjä, mutta kuitenkin rakastavat isiensä maata ja elämäntapaa, pitävät näitä jopa pyhänä. Ajattelevat kaiketi kuten me nauriskuoppalaisetkin, että muutto vieraan kansan joukkoon merkitsee isäntien kulttuurin omaksumista; eivätkäpä ne niittyjensä, lehtojensa, lähteidensä, vuortensa ja kiviensä henget kumminkaan mukana muuttaisi esim. Helsinkiin. Pudasjärvelle toki voisi ainakin joku nevanhenki koettaa asettua, mutta sopeutumisvaikeuksia sillekin varmaan tulisi, kun näillä suomalaisillakin luontokohteilla heidän käsityksensä mukaan on omat henget jo valmiina.

Näiden kansojen kulttuurit ovat siis erittäinkin paikkaan ja omaan yhteisöön sidottuja, eivätkä sellaisenaan sovellu monikulttuuri-ideaan (tämä siis kolmas aspekti): niistä ei ole siksi (paskaksi)/täyteaineeksi, jota pitää heittää suomalaista kulttuuria sekoittelevaan betonimyllyyn.

Neljäntenä ja tärkeimpänä syynä pidän sitä, että näiden kansojen kohtalon valaiseminen ei syyllistä suomalaisia. Asian esillä pitäminen voisi toki lisätä Venäjä-vihaa, mikä agendan mukaan olisi sinänsä toivottovaa. Mutta kun se perkele voisi saada kaikupohjaa jostakin natsistisesta heimoveljeysaatteesta, ja lisätä vaarallista kansallismielistä ajattelua. Siksi se on kaikenkaikkiaan nou-nou.

Vielä off-topic taannoiseen nauriskommenttiini liittyen: meidän nauriit alkavat jo tehdä niitä juureksia [tosin ne oli kylvetty jo kesäkuun alkupuolella] - parin viikon päästä päästään herkuttelemaan. Jospa niitä hauduttaisi pekonikääreessä, niin voisi tämmöinen sivistymätön fenno(ugri)kin saada hiukan rikastusta edes ruokakulttuuriin.


Terv. Achtung

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Achtung ja kiitokset sinullekin. Huomiosi asian tiimoilta ovat erittäin osuvia.

Yksi: Kyllä. Heidän mediaäänensä on huono niin Venäjällä kuin Suomessakin. Ja niin kuin totesin, he eivät ole muodikkaita.

Kaksi ja kolme: Liittyy ykköseen. Heidän mediaäänensä on pieni, eikä heillä ole halua lähteä kotoaan minnekään. Niillä seuduillahan he asuvat, missä ovat asuneet iät ajat. Eivätkä halua lähteä kotoaan. Ja tuskin heillä on minkäänlaista halua alkaa suomalaisen suvaitsevaiston käveleviksi solidaarisuuspokaaleiksi vaan he yrittävät pärjätä omilla voimillaan ja kyvyillään.

Neljä: Aivan niin. Niin mediassa kuin yliopistoissa yritetään epätoivon vimmalla etsiä aina uusia aiheita syyllistää suomalaisia kollektiivisesti ja suomalais-ugrilaiset heimot eivät oikein sovi siihen agendaan.

Off topic: Jatkuvaa lyckaa maanviljelyllenne. Meillä on vaan sitä perunaa.

YYZ kirjoitti...

Hyvä teksti tärkeästä aiheesta, näistä tosiaan saisi Suomessa puhua enemmän. Edellä tulikin jo monta syytä tuolle uralilaisten unohtamiselle, mutta vielä pari mukaan:

1) Taistolaisajasta alkanut palvonta NL/Venäjää kohtaan. Useimmiten aloitteet maailmanparannukseen tulevat vasemmistolta, mutta Ihana Itähän ei ole voinut tuottaa mitään pahaa joten aihe on lakaistu maton alle ja muistutettu vielä päälle nationalismin ajan "rajat Uralille" -projektista.

2) Edelliseen liittyen, poliittinen suomettuminen reaalisen pakon alla.

ja vielä

3) Jos uralilaisia autettaisiin, silloin varmaan oltaisiin hommassa ihan tosissaan mukana eli autettaisiin oikeasti perheitä ja kaikkia uhanalaisia ihmisiä tasaveroisesti sen sijaan että tuotaisiin Suomeen "hädänalaisia" komeita, bodattuja nuorukaisia.

Anonyymi kirjoitti...

Moro Ykä.
Ehkä voi olla että suvakkien "määräyskirjassa" ei ole rahoittajien määräyksestä kyseiset kansat. Sorosta ei vähempää voisi kiinnostaa.
Yliopistojen ja median rahoitus kun myöskään ei tule noiden kansojen syvistä kukkarosta. Uutisoinnista voi lukea suoraan mistä raha tuonkin toiminnan ylläpitämiseen tulee. Sen lauluja laulat kenen leipää syöt.
Toisaalta on vaikea hahmottaa tämän logiikan toimivuutta mm. Antifan osalta. Ruoka tulee siltä mitä eniten vastustetaan, eli järjestäytyneeltä ja toimivalta yhteiskunnalta.

T.
S.E.P.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys YYZ:lle ja S.E.P:lle & kiitos kommenteistanne.

YYZ: Kiitokset. Mainitsemasi kohdat pitävät paikkansa. Sinänsä tilanne on varsinkin ns. vanhemman sukupolven poliitikkojen kohdalla skitsofreeninen. Kun opeteltiin kymmenet vuodet kumartamaan Moskovaan ja nyt sitä tulisi pitää vihollisena. Kolmoskohta kolahtaa erityisesti sillä mainitsemasi seikan lisäksi nämä ihmiset saattaisivat ihan oikeasti sekä haluta että kyetä sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Ei tarvittaisi palkattua puolestaloukkaantumiskoneistoa.

S.E.P: Antifan pellethän ovat roolipelaajia ja leikkipartisaaneja jotka harrastavat egotrippailuaan turvatuissa olosuhteissa. EU:n valtakoneistossa on niin paljon vasemmistolaisia että he eivät yksinkertaisesti pysty tuomitsemaan näitä pellejä. Kun onhan se niinqu sitä parempaa väkivaltaa. Se niinqu kohdistuu rakenteisiin eikä niinqu ihmisiin.

Anonyymi kirjoitti...

Tervepä taas,

päähäni kehittyi outo ja kutkuttava skenaario. Jospa kävisi vaikkapa niin, että jossain Marin tasavallassa syntyisi esim. turvetuotantohanke jollekin helvatinmoiselle suolle, jonka keskellä, kovalla maalla olevaa pientä niittymarien kylää tämä hanke uhkaisi. Samaan aikaan Keski-Pohjanmaalla sikäläisistä koneyrittäjistä koostuva turvetuotantoketju joutuisi nostamaan kädet pystyyn siksi, että täkäläinen EU-byrokratia ei enää antaisi lupaa turpeennostoon heidän seuraavaksi tarvitsemalleen suolle. Jonka keskellä olisi tyhjentynyt kylä, jonka turvepohatat olisivat jo ostaneet. Oudon sattuman kautta, EU-Venäjä-kauppasodasta huolimatta syntyisi projekti, jolla nämä yrittäjät lähtisivät aloittamaan ja opettamaan turpeennostoa Marin tasavaltaan, ja vastaavasti marikylä siirrettäisiin perhekuntineen, koirineen ja karjoineen tuohon tyhjentyneeseen pohjalaiskylään.

Yrittäjät varmaan pärjäisivät kohtalaisesti, kunhan varaosahuolto ja voitelu - sekä koneiden että viranomaisten - pelaavat. Mareilla puolestaan ihmettely alkaisi siitä, kun heidän lehmilleen, tulokarenssin jälkeen, pitäisi laittaa korvamerkit ja rekisteröidä ne nautarekisteriin. Metsittyneiden niittyjen ja viljelymaiden raivaaminen kaskeamalla puolestaan aiheuttaisi suomalaisviranomaisissa jonkin asteista kulmien kohotusta...

...kolmenkymmenen vuoden kuluttua marikylä olisi varsin integroitunut ympäröivien suomalaiskylien tavoille. Siellä olisi yksi tai kaksi nykyaikaista marimaatilaa, sekä muutama asuttu talo, ehkä joku palveluyritys. Nuoriso olisi pääosin lähtenyt maakuntakeskukseen tai isompiin kaupunkeihin, jotkut Pietariin asti. Maria puhuttaisiin lähinnä perhepiirissä, mutta kun ryhdyttäisiin puhumaan työasioista esim. karjanhoidon osalta, kieli vaihtuisi saman tien suomeksi - sillähän uusi sukupolvi nämä käsitteet tuntisi. Kielihän pysyy elossa niin kauan, kuin sen puhujat viitsivät keksiä uusille työelämän käsitteille omakielisiä sanoja ja ilmaisuja(*. Naapurikylissä olisi varmaan mareja naitu emänniksi ja isänniksikin, ja nämä kaiketi olisivat opettaneet kieltä jälkikasvulleen. Kylässä olisi yhä harvakseen käytetty ortodoksinen tsasouna, ja ortodoksinen kristillisyys olisi luultavasti periytynyt varsin hyvin nössöluterilaisessa ympäristössä. Marikylässä asuvat kävisivät varmaan vielä aamu- tai iltalenkeillään tervehtimässä uudelle kylälleen aikanaan uskottuja luonnonhenkiä..

*)Toki kieli ja kulttuuri pysyvät vieraassakin ympäristössä hengissä, jos sen puhujat/harjoittavat eivät kertakaikkiaan osallistu työelämään, vaan käyttävät aikansa sosiaalitukien varassa omakieliseen paskanpuhumiseen. Tai jos eristäytyvät ympäristöstä niin tiukasti, että esim. naisia ei päästetä valtakulttuuriin vaimoiksi, vaikka nämä niin tahtoisivat. Tästähän on esimerkkejä. Mareista en juuri nyt tätä uskoisi; siksihän he ovat venäläistymisen edessä uhanalaisia.

Terv. Achtung

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Achtung. Varsin herkullinen skenaario. Ja voisi toimia oikein hyvin molemmin puolin. Venäjän puolella todettaisiin, että kyllä meillä noita soita riittää ja bisnes toimisi. Suomen puolella taas marit pärjäisivät oikein hyvin eikä heidän takiaan tarvitsisi työllistää yhtään maahanmuuttoteollisen kompleksin ja puolestaloukkaantumisjärjestelmän työntekijää. Mikä taas toisaalta voitaisiin laskea jo itsessään jonkunlaiseksi viharikokseksi. Se järjestelmä kun tarvitsee elääkseen juuri niitä, joilla ei ole pienintäkään halua integroitua.

Näin sivuheittona heitän sen minkä ennenkin, eli on aivan järjetöntä ettei Suomen turvavaroja hyödynnetä enempää. Jos turpeenkäytön tutkimiseen olisi laitettu ne rahat, mitä on pistetty tuuli- eli moraalisähköön niin ne ympäristövaikutuksetkin oltais saatu aivan varmasti pienemmiksi.

Castor kirjoitti...

Voi olla off-topicia, mutta silti:

Jos joku olisi sanonut minulle 1990-luvulla, että 2000-luvulla Eurooppaan on tullut/tuotu miljoonittain muukalaisia (ja lisää on odotettavissa), joiden USKONTO ja ELÄMÄNTAPA ovat useimpien Euroopan valtioiden erityisessä suojeluksessa vahingollisuudestaan, primitiivisyydestään ja tavattomasta kalleudestaan huolimatta, olisin välittömästi kysynyt puhujalta, onko tämä menettänyt vähänkin järkensä.

Jos joku olisi sanonut minulle 1990-luvulla, että Euroopassa käydään kiivaita keskusteluja jumalanpilkasta, olisin epäilemättä kysynyt, että koska se espanjalainen inkvisitio palautettiin. Seurauksethan ovat näemmä samat kuin inkvisition aikana: kuolemantuomio, joka nyttemmin annetaan fatwan muodossa!

Jos joku olisi sanonut minulle 1990-luvulla, että islamilainen terrorismi Euroopassa pitää vain hyväksyä, olisin varmaankin kysynyt, että hyväksyttiinkö pohjois-irlantilainen tai Baader-Meinhof -terrorismi. Tänä päivänä aivan avoimesti (mutta silmät visusti kiinni) kirjoitetaan, että terrorismi Euroopassa(kin) on vähentynyt, eikä pelkoon ole syytä, puhumattakaan siitä, että sille pitäisi antaa valta.

Jos joku olisi sanonut minulle 1990-luvulla, että Euroopan toivo on sellaisissa uudelleen itsenäistyneissä maissa kuin esimerkiksi Puola, Unkari ja Viro, olisin kieltämättä ensiksi epäillyt, mutta sitten muistanut kuinka sitkeästi näiden maiden kansalaiset kuitenkin vastustivat kommunismia, ja kuinka syvällä heissä on voltairelainen sivistys, joka muualta Euroopasta näyttää tyystin kadonneen.

Jos joku olisi sanonut minulle 1990-luvulla, että itseään intellektuelleina pitävät ovat viimeistään 2000-luvulle mentäessä täysin antautuneet postmodernin relativismin valtaan, olisin hetkeäkään epäröimättä vastannut, että minunkin mielestäni ihmissyönti on vain makuasia, mutta mitään erityisen "intellektuellia" siinä ei ole.

Niin, onneksi minulla on 3. ja viimeinen näytös menossa.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä oppitunnista. Suomen sukulaiskielet ja -kansat eivät juurikaan kuulu nykyisen kouluopetuksen piiriin. Harva nuori edes tietää sellaisia olevankaan. Eivätkä kaikki toki "vanhemmatkaan".

Pitää kuitenkin huomata, että keskiverto raappahousua huomattavasti paremmin tiedostava kansanosa on todennut Suomen sukulaiskansojen työtätekevät edustajat vaaraksi omalle aatteelleen. Otetaan tästä esimerkiksi vaikkapa Suomi 100:n virallinen Pallinaama:

Kun hyvinvointivaltiota Helsingissä luodaan
julkisivuduunarit ne Tallinnasta tuodaan
hurahuhhahhei, mistä halvimmalla saadaan
sillä niin me tehdään Helsingistä Shangri-La


On se suvaitsevaisuus aika valikoivaa vai mitä?

Mahtaakohan muuten missään olla myytävänä noita Suomalais-ugrilaisten kansojen lippuja? Olis nimittäin aika pähee vaikkapa hihamerkkinä. Siinä sitä olisikin sateenkaarilippulaisille miettimistä, että mitenkäs ja kenen kanssa tuo "sitä" harrastaa?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Castorille ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Castor: Yksikään noista mainitsemistasi asioista ei ole koskaan off-topicia vaan niitä täytyy toistaa aina ja entistä useammin. Lisään vielä yhden kohdan:

”Jos joku olisi sanonut minulle 1990-luvulla että suomalainen valtakoneisto joskus 20 vuotta myöhemmin tekee Suomen itsenäisyyden menettämisen pienintäkin rippeitä myöten kyseenalaistamattomaksi itseisarvoksi olisin välittömästi kysynyt puhujalta että mitä kamaa sinä olet oikein vetänyt”.

Ano: Ymmärrän pointtisi tuon Paleface-vertauksen kohdalla mutta toivon, ettei sitä sankariksi nostettua pelleä hirveästi siteerattaisi tässä blogissa. Jos miettii noita lippuja, niin kannattaa ottaa ehkä yhteyttä Helsingin lipputehtaaseen, jos haluaa täysimittaisia. Noita hihamerkkejähän maassamme tekee useampi firma. En panis pahakseni vaikka asiasta tulisi muotia.

Anonyymi kirjoitti...

Tartun tuohon Palefaceen vähän. Pahoitteluni tästä.

Katsoin jotain ohjelmaa jossa herra Miettinen esitteli mm. levyhyllyään ja vähemmän yllättäen soitti jotain vanhoja työväenliikeen vallankumouslauluja. Ohjelma oli itseasiassa hyvä. Kiinnitin huomiota herran levarissa olevaan tarraan. En voi olla varma mutta mielestäni siinä oli Hells Angelsin support tarra. Värit, fontti ym. täsmää mutta koko tekstiä en nähnyt kunnolla joten se voi olla joku vitsaileva versiokin. Tähän en kyllä usko koska tietyn ryhmän symboleja ei kannata omia eikä muuttaa.

Mitätön yksityiskohta mutta pisti miettimään miten vasemmistolaisuus ja järjestäytynyt rikollisuus sopii yhteen. Ehkä kyseessä on vain Miettisen tapa suojata omaisuuttaan tai hän kokee sielunsukulaisuutta yhteiskuntaa vastaa kapinoivia vastaan eikä tarra tarkoita sen enempää. Mutta jos oikein isolla pensselillä alkaa maalaamaan niin löytyyhän näissä yhtäläisyyksiä. Molemmissa on kapinallisuus on hyve, yhteiskuntaa käytetään omiin tarkoituksiin ja sitä halutaan muuttaa keinoja kaihtamatta omiin tarkoitusperiin soveltuvaksi. Molemmat suhtautuu omiin joukkoihinsa täysin eri tavalla kuin muihin, omille on oma moraalikoodi joka onntärkeämpää kuin laki. Rikollinen kun joutuu vankilaan hän on uhri tai sankari josta pidetään huolta, vasemmistolaiset puolistaa omien selkeästi pahoja tekoja ja yrittää kääntää ne hyviksi.

En yritä väittää mitään enkä edes sanoa mitään. Kunhan kävi mitättömässä mielessä himmeitä lamppuja sytyttelemästä.

Laakamato

Anonyymi kirjoitti...

Vähän särähti tuo Jaskan kommentti "gomangani puhui täydellistä saksaa, vain ääntämys särähti vähän korvaan. Yleensä nuo eivät opi mitään sivistyskieliä sönkkäämistä enempää ja silloinkin ääntämys on karmeaa." mitä se sivistyskieli oikeastaan tarkottaa? sydämmen sivistystä saattaa olla sillä vaikkapa nemetsillä tai gomangilla enemmän kuin hyvin kauniisti "sivistyskieltä" puhuvalla proffalla ..

-n

QroquiusKad kirjoitti...

Palasinpa pari tuntia sitten kotiin Pärnusta, joosa olin viettänyt nejän päivän loman veljeni perheen kanssa. Ainakaan meidän asiakkuutemme kohteena olleessa kylpylähotellissa ei parveillut Castorin mainitseman palveluammatin harjoittajattaria, ainakaan niin että minä olisin heitä tunnistanut. Olin toki koko ajan liikenteessä ikäänkuin osana lapsiperhettä; jos olisin lähtenyt yksikseni Pärnun yöelämään, olisin voinut heitäkin kohdata.

Pärnun yöhön yksikseen lähteminen ei ollut itsessään millään tavalla arveluttava ajatus. Tallinnan yöhön yksin lähtemistä harkitsisin kaksi, kolme ja luultavasti vielä muutamammankin kerran. Helsingin yöhön en lähtisi yksin.

Palveluntarjoajattaret kun tulivat puheeksi, ei heidän ammattinsa ole maassamme siis laiton, ja he käyvätkin kauppaa Internetissä avoimesti mm. sivustolla www.sexwork.net, joka tunnetaan yleisesti Sihteeriopistona. Varsinkin tshekkityttöjen (joilla on Suomessa niin hyvä maine, että muidenkin Itä-Euroopan maiden tyttöjen on epäilty markkinoineen itseään vilpillisesti tshekkeinä) ilmoituksissa toistuu yhä uudestaan lause: "Because of bad experiences, I do NOT accept Black or Arab men!"

Kannattaisiko alan ammattilaisia uskoa? Kyseisestä sivustosta joitain vuosia sitten Iltalehdessä kiukutellut Marko-Oskari Lehtonen nosti artikkelissaan esiin erityisesti tämän aspektin, pääsemättä sitten kuitenkaan pitemmälle. Rivien välistä saattoi lukea, miten hänen teki mieli alkaa rrraivota noiden perrkeleen huorrrien rrrasismista, mutta samalla tajusi itsekin ettei hänellä ole siihen varaa.

Jos seksin ammattilaiset tietävät katkerasta kokemuksesta, ettei seksiin ole turvallista ryhtyä afrikkalaisten ja arabimiesten kanssa, ei ehkä profeministitoimittajapojan ole erityisen viisasta alkaa huutaa tunnepohjaisiin mielipiteisiinsä perustuvia vastalauseitaan tyyliin: "Maa on pannukakku! Sen on oltava sellainen koska haluan sen olevan sellainen, ja paskat mistään faktoista, jotka todistavat päinvastaista!"

Ikävä kyllä marko-oskareillamme on ainakin toistaiseksi sellaiseenkin varaa, koska suurin osa suomalaisista(kin) omaksuu kaiken tietonsa koti- ja ulkomaan asioista valtamediasta. Jos Ylen iltauutisissa kerrotaan lehmien lentävän, niin nehän lentävät.

Toivoa tulevaisuuteen silti antaa tietoisuus siitä, että varsin lähelläkin on sellaisia maita, joissa nämä(kin) asiat ovat niin kovin eri tavoin kuin Suomessa, siitä huolimatta että ne ovat allekirjoittaneet kaikki samat kuuluisat kansainväliset sopimukset kuin Suomikin. Ei tarvta kuin poliittista tahtoa. Mikään muu ei ole tosiasiallisesti estämässä; sen todistavat Baltia ja Visegrád-maat.

Tom Kärnä kirjoitti...

Kuten eräs henkilö jo sanoi, niin suomalaiset eivät ole ugreja vaan unkarilaiset ovat. Olen välillä erään Hommaforum-keskustelupalstalle kirjoittavan hepun sanomisia siteerannut pitämässäni palvelussa. Hepun nimimerkki on "UgriProPatria". Nimitän häntä palvelussani unkarilaiseksi henkilöksi.

Ja toiseksi, eivät ne olleet suomalaisia jotka lähtivät Volgan mutkasta. Kyseessä olivat kielisukulaiset. Kieli ei ole sama asia kuin kansa tai rotutyyppi tai yhtä niiden kanssa. Kielisukulaisiamme siirtyili alueelta toiselle, ja uralilainen kielikunta levisi. Myös sitä kautta, että tapahtui kielenvaihtoja. Ja Etelä-Suomen alkusuomenkielinen asutus syntyi ennen kaikkea kielenvaihtojen kautta.

Myönteistä on joka tapauksessa, että kerrot kielisukulaistemme ahdingosta.

Tom Kärnä kirjoitti...

Sanon vielä pari sanaa:

Mielestäni nenetsit eivät näytä kovinkaan suomalaisilta.

Vaikka liiviläiset ovat kuolleet sukupuuttoon, niin heidän kielensä on vaikuttanut suuresti toiseen kielikuntaan kuuluvaan latvian kieleen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Laakamadolle, -n:lle, Qroquius Kadille ja Tom Kärnälle & kiitos kommenteistanne.

Laakamato: Varmaksi en pysty tuohon sanomaan mitään, mutta en oikein usko, että kyseisen tyyppiset liiviporukat olisivat kyseisestä Miettisestä millään muotoa innoissaan. Ainakin yksi Suomen kolmesta suuresta eli MC Cannonball on arvoiltaan varsin isänmaallinen.

-n: Kun en ole vielä ehtinyt jaksoja katsoa niin en ole varma mutta entäs jos Jaska tarkoitti gomanganilla Ville Haapasaloa? Sehän on melko turapartainen mies.

Qroquius Kad: Varmaakin kyseisillä alan ammattilaisilla on näihin asioihin kirjaimellisesti perstuntuma. Mitä toteat valtamediasta on aivan totta ja nimenomaan valtamediaa kohtaan meidän tavallisten ihmisten täytyy kukin osaltamme hyökätä. Valtakoneistolle itsessään emme mahda mitään mutta faktat ovat toimiva lääke propagandaa vastaan.

Tom: On kuitenkin olemassa termi suomalais-ugrilaiset kansat ja se kuvaa meitä suomalaisiakin huomattavasti paremmin kuin vaikka seemiläis-haamilaiset kansat. Ja tuo näkemys suomalaisten alkuperästäkin tuppaa aina ajan myötä muuttua osin poliittisistakin syistä. Varsinainen totuus lienee se, että kukaan elävistä ei ole ollut silloin aikanaan katsomassa eikä siltä ajalta ole kirjoitettua tekstiä. Ja joo, nenetsit näyttävät enemmän eskimoilta. Enkä kirjoittanut ainoastaan kieli/yms. sukulaistemme ahdingosta vaan myös siitä, mikä on suvaitsevais-tiedostavan muodikasta. Vepsäläinen kansansirpale ei ole. 450 miljoonaa arabia on.

Tom Kärnä kirjoitti...

Joo, kyllähän "suomalais-ugrilainen" on kielitieteellisesti pätevä ilmaisu. Kunhan muistetaan, että se viittaa kielisukulaisuuteen eikä verisukulaisuuteen.

On jännä, että vuonna 1989 tapahtuneen Neuvostoliiton suojavyöhykkeen romahtamisen jälkeen suomalaisugrilaisten kielten toista puoliskoa edustavassa Unkarissa monet ovat alkaneet epäillä suomen ja unkarin kielisukulaisuutta. Nämä ihmiset haluaisivat olla mieluummin hunnien tai jonkin muun kuuluisan kansan kielisukulaisia. Mutta nämä ihmiset sekoittavat tietysti kielisukulaisuuden verisukulaisuuteen.

QroquiusKad kirjoitti...

Tämä ilmeisen tarkoitushakuisesti ylläpidetty näkemys suomalaisten alkuperästä Volgan mutkassa perustuu ymmärtääkseni lähinnä siiihen, että kyseinen alue katsotaan nykyäänkin uralilaisen kantakielen synnyinsijaksi.

Saman tietämyksen mukaan indoeurooppalainen kantakieli kehittyi mainitun alueen eteläpuolella. Jos halutaan julistaa suomalaisten olevan lähtöisin Volgan mutkasta, voidaan sitten samoin perustein julistaa ruotsalaisten olevan kotoisin sieltä suomalaisten alapuolelta?

Kielisukulaisuus ja geneettinen sukulaisuus ovat toki varsin eri asioita. Niiden merkeissä Unkarissa on tietääkseni tällä vuosituhannella alkanut levitä vähän ikävämmänpuoleinen aaterakennelma siitä, etteihän unkari voi olla mikään suomalais-ugrilainen kieli.

Perusteena heillä on historia: suomalaiset alistettiin ruotsalaisten n. 600 vuoden ja n. 110 vuoden venäläisten alamaisuuteen; virolaiset alistettiin ensin tanskalaisten, sitten Saksalaisen ritarikunnan ja sitten venäläisten alamaisuuteen. Samaan aikaan unkarilaiset hallitsivat omaa kuningaskuntaansa. Uralilaiset kansat ovatkin siis olleet kykenemättömiä missän vaiheessa perustamaan omaa kansallisvaltiotaan, toisin kuin unkarilaiset, joten...?

Unkarilaisilla on tietyt vuosisataiset perusteensa tälle näkemykselleen, ettei heidän lukeutumisensa suomalaisten, virolaisten, vatjalaisten ynnä muiden kera samaan joukkoon olisi oikein perusteltua. Mikä vielä ikävintä, ei meikäläinen ulkopolitiikka ole viimeisen neljännesvuosisadan aikana ollut oikein omiaan vahvistamaan suomalais-ugrilaista kansainyhteisyyttä. Eikä viimeisen parin vuoden aikana sitä ole kotimaan politiikkamme edes yrittänyt. Tai yritystä on toki ollut ja kovaa, mutta aivan toiseen suuntaan.

Mutta toisaalta, ei kieli ole aina välttämätön väline vahvalle kansallistunteelle: Irlannin kansalliskieli on iiri, vaikka sillä on äidinkielisiä puhujia pessimistisimpien kalkyylien mukaan vain prosentti väestöstä. Skotlannin gaelin kielen puhujien suhdeluku lienee samaa luokkaa. Mutta mennäänpä sanomaan dublinilaiseen pubiin, että onpa kivaa tässä englantilaisessa seurassa? Sen jälkeen on juostava kovaa. Glasgowilaisesta pubista ei ehkä ehditä juosta ulos asti.

Jos kaikki mainitsemani suomalais-ugrilaisten ja kelttiläisten kansojen hyvät puolet voitaisiin yhdistää samalla eliminoiden kaikki huonot puolet, olisi maailmassa kaikki hyvin. Mutta koska näin ei ole eikä ole koskaan oleva, on meidän ihmiskunnan pienenpieniin vähemmistöihin kuuluvan kansan ainakin yritettävä taistella olemassaolomme puolesta niitä vastaan, jotka eivät katoamistamme edes huomaisi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Tom Kärnälle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne. En oikein tiedä, miksi Tomille on niin tärkeää mainostaa, ettemme ole mitään verisukua kielisukulaisillemme. Se ei ollut kirjoituksen pääaihe. Viimeisten tutkimusten mukaanhan suomalaiset joka tapauksessa poikkeavat geneettisesti hyvin paljon muista eurooppalaisista. Ja minun mielestäni sanotaanko joitain udmurtteja voi ihan rauhassa nimittää sukulaisiksemme ilman sen kummempaa hiusten halkomista.

Unkarissahan tosiaan etsitään (kuinka tosissaan muuten ja kuinka laajalti vai kuinka paljon mediamme on pitänyt asiaa esillä) muinaisia suuria sukulaiskansoja. Johtuneeko siitä pitkästä miehityksen ja alistamisen aikakaudesta?

Qroquius Kad hoksasi asian jota ainakin yritin tuoda esille ja hänen lauseensa ”on meidän ihmiskunnan pienenpieniin vähemmistöihin kuuluvan kansan ainakin yritettävä taistella olemassaolomme puolesta niitä vastaan, jotka eivät katoamistamme edes huomaisi” kiteyttää asian täysin.

Anonyymi kirjoitti...

Kuten todettua, suomalais-ugrilaisuudessa on kyse kielisukulaisuudesta, geenit ovat asia erikseen. Se että kansa vaihtaa kieltä ei ole mitenkään tavatonta. Englantilaiset saivat kielensä anglosakseilta jotka muuttivat mantereelta, mutta heidän verenperimänsä on vahvasti kelttiläinen. Samoin ranskan kieli on kehittynyt latinasta, mutta ranskalaisten verenperimä on sekoitus latinalaista, kelttiläistä, germaanista ja muitakin kansoja.

Kaikki unkarilaiset eivät lämpene kielisukulaisuudesta suomalaisiin, mutta onhan toki heidän joukossaan myös suomen kielen ja kulttuurin ystäviä. Vuosia sitten televisiossa esiteltiin unkarilainen pariskunta joka oli muuttanut Suomeen. He julistivat rakkauttaan Suomeen maana ja suomen kieleen, jota he puhuivat sujuvasti. He olivat ihastuneet suomen kieleen jo Unkarissa, opiskelleet sitä ja rakkaus syveni niin että tänne oli päästävä. Kaunis tarina, toivottavasti rakkaus on kestänyt.

Mies pohjoisesta

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Mies pohjoisesta. Totta joo, tosin olettaisin että suomalaisten geenit ovat lähempänä kielisukulaistemme geenejä kuin sanotaan vaikka espanjalaisten tai arabien geenejä. Väittämään asiasta en ala.

Tom Kärnä kirjoitti...

Itse olettaisin vain, että suomalaisten geenit ovat varsin usein lähempänä kielisukulaistemme geenejä kuin vaikka espanjalaisten tai arabien geenejä, mutta vain silloin, kun nämä asuvat suhteellisen lähellä meitä. Nenetsit eivät tosin taida kuulua joukkoon.

Unkarilaisten geenit saattavat myös olla melko erilaisia. Tosin madjaarit lienevät jossain määrin sekoittuneet alueellaan aikaisemmin asustaneisiin ihmisiin, mikä toisi heidät hieman lähemmäksi meitä.

Lounais-Suomeen tuli jotain yli parituhatta vuotta sitten jonkin verran muuttajia Virosta. Tämä saattaa näkyä vielä nykyisinkin alueen asukkaissa, mutta varma en ole.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tom. No suurinpiirtein tuohon suuntaan joo. En ole varma, edustatko itse sitä suht tuoretta kantaa että suomalaiset ovatkin jostain lännestä kotoisin. Se jäi viesteissäsi epäselväksi.

Anonyymi kirjoitti...

Nuo Haapasalon ohjelmat 30 päivässä millon missäki Venäjää ovatki olleet yksia parhaita ohjelmia viimevuosina teeveessä, näyttää ettei Venäjä ole pelkkää Putinia, epäillää vähän kyllä että Haapasalo on päissään kokoaika kun joka paikassa tunnutaan tarjoavat vodkaryyppyjä :)

-n

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, -n. Ne muutamat jaksot mitä olen nähnyt ovat kyllä ihan mukavia ja onhan Venäjällä kyllä ihan huikeita maisemia. Se selvänä pysyminen siellä saattaa olla hiukka vaikeaa. Muistan yhden jakson kun Haapasalo lähti karhujahtiin ja opas oli niin naula päässä että itse olisin kyllä pysynyt mieluummin mökissä.

Tom Kärnä kirjoitti...

Laitanpa tänne sitten vielä oman luonnosmaisen käsitykseni Suomenniemen varhaisemmasta historiasta. Joku asiantuntevampi saa korjata, jos puhun puuta heinää. Oi, katso:

Joskus noin kymmenentuhatta vuotta sitten alueen ensimmäiset asukkaat saapuivat paikalle. Asutus oli levinnyt Ukrainan nk. refugiumista, joka oli ollut ihmisten viimeinen pakopaikka jääkauden aikana. Toinen vastaavanlainen oli sijainnut Pyreneiden niemimaalla.

Siitä alkoi alueen kielellisesti monimuotoinen historia. Aikojen saatossa täällä on ollut käytössä jopa useiden eri kielikuntien kieliä. Mutta väestö ei ole koskaan suuressa määrin vaihtunut toiseen muuttoliikkeiden tai valtausten myötä.

Joskus n. 500 eKr. Lounais-Suomeen oli asettunut joukko Virosta peräisin olevia ihmisiä. Näin suomen kielen varhaismuoto levisi alueelle. Ennen tätä saamen kielten esimuoto oli jo levinnyt koko tai ainakin melkein koko Etelä-Suomeen. Jotain varhaisgermaanistakin kieltä oli puhuttu alueella, mutta se katosi viimeistään suomen kielen esimuodon jalkoihin.

Suomen kielen esimuoto alkoi sitten levitä itään päin. Ajanlaskumme alun tienoilla saamenkielten esimuoto taas oli jo alkanut levitä Pohjois-Suomeen.

Suomen kielen esimuoto alkoi levitä alueelle myöskin idästä Karjalan kautta. Lopulta itäversio työnsi länsimurteita jonkin verran takaisinpäin.

Pikku hiljaa saamen kielen esimuoto katosi Etelä-Suomesta. Mutta saamenkieltä alkoivat puhua Pohjois-Suomessa eräät rodullisesti eteläsuomalaisista eroavat ihmiset.

Etelä-Suomessa oli tapahtunut kielenvaihto. Suomenkielisten kulttuurilla oli ollut jotain sellaista arvovaltaa, mikä sai paikalliset asukkaat vaihtamaan aikaisemman kielensä siihen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tom. En pysty kiistämään enkä vahvistamaan. Osa suomalaisten historiasta jää varmasti piiloon.