keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

RUNSAUDENSARVI

Meikäläinen kun kuuluu niihin ihmisiin jotka joutuvat elättämään itse itsensä ja joitten täytyy ihan oikeasti ynnätä mihin on varaa ja mihin puolestaan ei, niin minulle – niin kuin kaltaisilleni – ei aina aukea tuollaiset korkealentoiset taloudelliset utopiateoriat. Sellaiseen tuli taas kertaalleen törmättyä Verkkouutisten uutisessa jossa kerrottiin, kuinka maailman köyhyys voitaisiin muuttaa suureksi vauraudeksi. Ja ratkaisunahan olisi tietysti täydellinen rajojen aukaiseminen ja massamuutto länsimaihin. Otetaan hieman otteita:

Tutkijat ehdottavat avoimia rajoja: Köyhyys loppuisi, jos köyhistä maista saisi muuttaa vapaasti rikkaisiin

Tutkijoiden mukaan eräs yksinkertainen tapa kaksinkertaistaa maailman rikkaus olisi avata rajat.

Työntekijöiden tuottavuus kasvaa valtavasti, kun he muuttavat köyhästä maasta rikkaisiin. Economistin mukaan joidenkin tutkijoiden mielestä työntekijöiden täysin vapaassa globaalissa liikkuvuudessa piilisikin biljoonien eurojen ratkaisu köyhyyteen.

Työntekijöiden tuottavuus kasvaa valtavasti, kun he muuttavat köyhästä maasta rikkaisiin. Economistin mukaan joidenkin tutkijoiden mielestä työntekijöiden täysin vapaassa globaalissa liikkuvuudessa piilisikin biljoonien eurojen ratkaisu köyhyyteen.

– Työ on maailman arvokkain hyödyke. Kiitos tiukan maahanmuuttopolitiikan, valuu valtaosa siitä kuitenkin hukkaan, tutkijat Bryan Caplan ja Vipul Naik sanovat avoimia rajoja käsittelevässä artikkelissaan A radical case for open borders.

Caplanin ja Naikin mukaan esimerkiksi Nigeriasta muuttavat matalan osaamisen työntekijät tienaavat Yhdysvalloissa kymmenkertaisesti kotimaahansa nähden.

– Se, että nigerialaiset pakotetaan pysymään Nigeriassa, on talousmielessä yhtä järjetöntä kuin maanviljelijöiden pakottaminen Etelänavalle, tutkijat kirjoittavat.

Kirjoituksessa vielä hieman selvitellään mahdollisten muuttajien määrää:

Gallupin vuonna 2013 tekemän selvityksen perusteella noin 630 miljoonaa ihmistä, eli noin 13 prosenttia maapallon väestöstä jättäisi kotimaansa pysyvästi jos vain voisi. Vielä useampi lähtisi väliaikaisesti.

Heistä noin 138 miljoonaa haluaisi asettua Yhdysvaltoihin, 42 miljoonaa Britanniaan ja 29 miljoonaa Saudi-Arabiaan.

Noi äkkiseltään tulee mieleen ajatus, että jos asia menee todistetusti vituralleen, niin yritetään sitä samaa sata kertaa suuremmalla volyymilla ja toivotaan, että jos se sitten onnistuisi. Koska rajoittunut ymmärrykseni keskittyy lähinnä Hangon ja Nuorgamin välimaastoon mietin sitä, mitä kyseinen kansainvaellus saisi aikaan Suomelle. Nopealla ja varovaisella stetsonlaskennalla voisin todeta, että Suomen osuus tästä uudesta runsaudensarvesta olisi miljoona häiskää. Nimenomaan häiskää, päätellen siitä, kuinka tämä maahanmuutto on tähän mennessä sujunut.

Kyseisten teoreetikkojen mukaan jo tuon miljoonan häiskän ilmestyminen saisi suomalaisen yliverotetun, ylisäädellyn ja ympäristökuristetun teollisuuden lähtemään ennennäkemättömään nousuun ja siihen osallistuisivat rakentavana osana ne miljoona häiskää jotka tekisivät pääosin luku-, kirjoitus-, kieli- ja ammattitaidottomina sen, mihin suomalainen kantaväestö ei ole keskenäänkään kyennyt. Heistä tulisi kerralla tarpeellisia ja kaivattuja ammattimiehiä niin kuin alkuperäisessä The Economist-lehden versiossa uumoillaan:

Workers become far more productive when they move from a poor country to a rich one. Suddenly, they can join a labour market with ample capital, efficient firms and a predictable legal system. Those who used to scrape a living from the soil with a wooden hoe start driving tractors. Those who once made mud bricks by hand start working with cranes and mechanical diggers. Those who cut hair find richer clients who tip better.

Kun ottaa huomioon sen, mitä niin afrikkalainen kuin lähi-itäläinen maahanmuutto on Euroopassa tähän mennessä aiheuttanut, voidaan todeta että teoriaa ei ole aivan vielä todistettu mutta onhan se kuitenkin vahvasti toivottu jolloin sen täytyy olla ainakin puoliksi totta.

Mitä muuten Suomessa tosiasiassa tapahtuisi tuon skenaarion mukaan? Tulee muistaa, että Suomi ei korkean verotuksen ja korkean sosiaaliturvan maana ole tähänkään saakka houkutellut kovin yritteliästä väkeä. Tosiasiassa Suomeen pamahtaisi kerralla miljoona ulkomaalaista elätettävää joka romahduttaisi sosiaaliturvajärjestelmämme kerralla. Se ei poistaisi noitten miljoonan ihmisen köyhyyttä vaan siirtäisi köyhyyden myös Suomeen. Mukavana lisävaikutuksena Suomi siirtyisi tiedostavan yhteiskunnallisen käsityksen seuraavalle asteelle eli anarkiaan jossa pärjäisivät ne joilla olisi aseita, ammuksia ja röyhkeyttä.

Luonnollisesti kyseisessä jutussa jätetään pieni takaportti:

Massiivisen maahanmuuton poliittisten riskien rajoittamiseksi talouslehti tarjoilee vaihtoehtoja kuten muuttajien äänioikeuden poistamista esimerkiksi ensimmäiseksi viideksi vuodeksi tai jopa kokonaan. Mikäli huolena on, etteivät siirtolaiset osallistu yhteiskunnan kuluihin, ehdotetaan ratkaisuksi, että heitä laskutetaan viisumeista, pannaan maksamaan ylimääräisiä veroja tai rajoitetaan heidän sosiaalietuuksiaan.

Tästä herää parikin kysymystä eli kuinkas jo valmiiksi elätettävää elättiä laskutetaan ja kuka kuvittelee, että Suomessa, jossa haittamaahanmuuttajat ovat muutenkin käveleviä solidaarisuuspokaaleita suostuttaisiin millään tavalla rajoittamaan heidän universaaleja ja kyseenalaistamattomia oikeuksiaan? Ja esille nousee vielä kysymys, eli miksi toinen toisensa jälkeen korkeasti yliopistokoulutettu ihminen säännöllisesti unohtaa asian nimeltä väestön liikakasvu?

Uutinen jatkaa vielä:

Vaikka keinot voivat kuulostaa rajuilta ja syrjiviltä, olisivat ne Economistin mukaan parempia kuin nykytilanne, missä siirtolaiset jäävät paitsi rikkaiden maiden työmarkkinoista.

Villakoiran ydin tuossa on termi ”siirtolainen” joka on aina useammin korvaamassa termit ”turvapaikanhakija” tai ”hädänalainen”. Nykyisin ei tarvitse enää edes näytellä hädänalaista.

Vaan mitäs minä näitä mietin. Se merkki varhaisen on vanhuuden. Parempi kai vaan ynnäillä sitä tilipussinsa sisältöä ja jättää ne kuuluisat suuret linjat utopisteille. Ainakin tämä kokoomuslainen Verkkouutiset piti niitä suuria linjoja sen verran tärkeinä että uutisoi asiasta. Tosin meissä tavallisissa tallaajissa on se etu, että me yleensä pystymme hässimään vituralleen ainoastaan omat elämämme. Sen sijaan valtaan päässeet utopistit pystyvät tuhoamaan kokonaisia maanosia.


Samaan aikaan Suomessa, teorian ulkopuolella, käytännössä:


54 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Artikkeli edustaa hyvin nykypäivänä suosittua libertanismia - ideaalimaailman premissien pohjalta tehdään reaalipolitiikkaa. Kyllähän tuollainen puhtaasti libertaari yhteiskunta toimisi, jos kaikki olisivat 110-120 ÄO:n omaavia länsimaisia autisteja.

intrigööri kirjoitti...

Kukaan omaa järkeään kuunteleva ei usko moisten tutkiskelijoiden pissipäisiä ylivuotoja. Toisin on suvaitsevais-sivistyneistön kuplassa, joka päästää kaikki aivotuhnut läpi, kunhan ne vain tulevat oikeanlaisilta tahoilta. Piankin akateemisten sekakuoro julistaa tuotakin ns. tutkimusta suurena totuutena, mikä ei salli mitään vastaväitteitä.
Tänä kesänä jouduin pitkästä aikaa enemmälti höpisemään moisen edistyksellisen sivistyneistön kanssa. Tuollaiset sinänsä mukavan ja ystävällisen oloiset ihmiset ottavat oman kuplansa omaksumat asenteet ainoana oikeana totuutena. Ja kyllä se vieläkin vähän järkyttää.
Semmoiset asiat kuin tavismallinen isänmaallisuus ja kansallisvaltion edun puolustaminen ovat heidän mielestään lähinnä natsittelua. Kun esim. Turku on ollut olemassa 800 vuotta, on kuulema ollut täysin samantekevää, kuka tätä Suomeksi sanottua maaplänttiä on sinä aikana hallinnut.
Kaikille maahantulijoille eli "pakolaisille" pitäisi tietysti taata heti kaikki suomalaiset sosiaaliedut. Tulijoiden perheet pitäisi kiireesti yhdistää, eikä venkoilla, kuten nyt fasistihallinnossa usein tehdään. Suomalaisia työttömiä ja köyhiä ei kuulema kannata puolustaa, ei ainakaan ennen afrikkalaisia. Tällaisia totuuksia akateemishenkilöillä riitti. Onneksi olen itse tyhmerö, johon ei sivistys helposti tartu. Ehkä niin käy sitten jossain eu-gulagissa?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tapio. Rantaselle ja Intrigöörille & kiitos kommenteistanne.

Tapio: Joo, kyllä tässä yritetään pakottaa käytäntö noudattamaan teoriaa. Itse asiassa ajatus muistuttaa myös kommunismia jos mietitään teoriaa ja käytäntöä. Kommunismi toimii aivan hyvin, kun vaan löydetään sopiva yhteiskunta joka sitä toteuttaa. Esmes muurahaiset ja mehiläiset ovat onnistuneet siinä varsin hyvin.

Intrigööri: Tuo on täysin totta. Ja näen lisäksi tuon kuplan opillisessa hysteriassa pelon siitä, että entäs jos kupla puhkeaa ja ihmiset ymmärtävät että mitä tuolla kuplan kyseenalaistamattomalla opillisella sisällöllä on saatu aikaiseksi. Parhaimmassakin tapauksessa silloin kuplan sisällä asuvien automaattinen elatus ja rälssiasema lakkaa. Aikanaan kun asuin Helsingissä jouduin itsekin olemaan enemmän tekemisissä kyseisen porukan kanssa. Voisi muuten sanoa, että silloin siinä hysteriassa oli enemmän itsevarmuuden makua. Nyt sieltä haistaa sitä pelkoa. Joka tapauksessa tuon kuplan mesoamisessa ei ole edes kyse mistään afrikkalaisista, vaan kuplassa elävistä ja heidän egonsa ylläpitämisestä. Halpaa arvostusta ilman minkäänlaista substanssia.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

"...29 miljoonaa Saudi-Arabiaan."

Tuollahan se idean toimivuus voidaan testata? :D

Ei tarvi koko maailmaa panna sekaisin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vittuntunut NettoVeronmaksaja. Saudi-Arabiallahan olisi sitä pakolaismajoitusta tarjollakin:

http://media.washtimes.com.s3.amazonaws.com/media/image/2015/09/15/AP_398202981817.jpg

Mutta saudithan ovat fiksuja. Se on arabimaa, ja ne tietävät, ettei se ainakaan parane, jos sinne siirretään lisää arabeja. Jos joku mieltää tämän rasistisena kommenttina, niin ehkä kannattaa ensiksi kysyä täsmennystä saudeilta ja tarkastella heidän perusteluitaan asialle.

Heikki Välimäki kirjoitti...

Taas ihan aiheen sivusta tuosta tulleita mietelmiä. Koko ajatusrakennelma perustuu keskiarvoihin ja varmasti jokaisella länsimaihin töihin/aikaa viettämään tulevan elintaso nousee, ongelma on vaan siinä että suomessa se elintaso on pääosin huomattavasti korkeammalla kuin globaalisti. Tästä seuraa se että jos kaikki maassa olevat varat kerralla jaettaisiin esim. mainitun miljoonan maahantunkeutujan ja paikallisten kesken seurauksena olisi juurikin artikkelissa mainittu maahantunkeutujien elintason nousu mutta vastaavasti kanta-asukkaiden elintason lasku. Tosin muistelen että minun nuoruudessani tässä ihan lähialueella kokeiltiin tuollaista yhteiskuntamallia jossa kaikki oli yhteistä... kuinkahan sille mahtoikaan käydä...

Se mikä jaksaa aina ihmetyttää näissä tiedostavien ihmisten ulostuloissa on todella syvä ja kattava historian tuntemattomuus. Säännöllisesti unohdetaan sellainen pikkuseikka että eipä siitä ole kuin satakunta vuotta kun Suomi oli siirtomaa jonne oli hyvä mennä tekemään uraa kun oli emämaassa sössinyt asiansa. Siihen aikaan vaan sattui olemaan tarvetta kouluttamattomille ahkerille työntekijöille, verrattuna nykytilaan jossa edes koulutetut ammattilaiset eivät löydä töitä sekä siihen tosiasiaan että kaikki työt muuttuvat monimutkaisemmiksi ihan suorittavassa portaassa. Ei ole enää niinkään tarvetta hanslankareille ja tähän kun yhdistetään huono/olematon luku/kirjoitus/kielitaito niin aikas vaikeaa on kuvitella että tälläisille henkilöille olisi paljoa koneinsinöörin hommia tarjolla.

Hilma kirjoitti...

Jostain kumman syystä ei meillä kuin muuallakaan kovasti tykätä uutisoida esim. tällaisista tutkimuksista
https://arxiv.org/abs/1110.1409

Anonyymi kirjoitti...

Jos tuo konsepti ei ole kommunismia, niin mikä sitten? Näistä ko. jutun tutkijoista on aika ajanut ohi ajat sitten, mutta tutkijankammioihin ei ole vielä ehtinyt uutinen Neuvostoliiton tai Itä-Saksan romahtamisesta.

Suomen Perusta julkaisi tänä vuonna emeritusprofessori Matti Virenin selonteon maahanmuuton taloudellisista vaikutuksista nimeltä "Maahanmuutto - talouden ongelma vai ongelman ratkaisu?" (Eipä ole kyseistä tutkimusta ainakaan valtamediasta minun silmiini osunut). Jostakin syystä sen luettuani en voi mitenkään pitää sen kummemmin EU:n kuin Suomen päättäjienkään talousosaamisen taitoa kovin korkeana, tosin se ei ole häävi ollut ennenkään, mutta eihän tässä siitä olekaan kysymys. Kaikkea ei pidä kuitenkaan pidä ihan vakavalla naamalla esittää, koska liian moni voi vielä uskoa moisen hölynpölyn, joka sitten kulminoituu meilläkin vihervasemmiston kannatuksena vaaleissa. Jos esimerkiksi korkean työttömyyden maassa työttömyys vähenee sillä, että maahan saadaan lisää työttömiä ja mitään osaamattomia (Torkkupeitto-Vartiainen), se on ajatusrakennelma, jonka selittämisen aukottomasti pitäisi riittää taloustieteen Nobel-palkintoon.

Rouva Ano

P.s. "Solidaarisuuspokaali" on aina yhtä onnistunut ja hilpeyttä herättävä. Taitaa olla peräisin Ykän ehtymättömästä verbaliikan arkusta?

keski-ikäinen pikkupoika kirjoitti...

"Those who cut hair find richer clients who tip better"

Olen selkeästi huono ihminen koska tuon kohdalla pääsi ihan oikea hörönauru. Ilmeisesti tämä rajoittamaton maahanmuutto sitten myös kiihdyttää näiden rikkaiden asiakkaiden hiustenkasvua niin, että he voivat entisten partureidensa lisäksi käydä tippailemassa myös näitä uusia partureita? Vai leikkaavatko nämä uudet tulokkaat toistensa hiuksia ja tippailevat keskenään?

Vaikeaa on olla näin tyhmä, ei meinaa aueta sivistyneistön ajatukset ollenkaan. Ei ihme, että itse jotuu oman elämämisensä maksamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Jotenkin tuntuu luettuani Ykän jutun, että näitä korkealentoisia ajatuksia esittelevät henkilöt ovat niitä, joita heidän ajatuksensa eivät käytännössö koske vaikka ne toimeenpantaisiin. Hyvähän se on maha täynnä "hyvää" sapuskaa ja pää pilvessä, ulkoisesti ja sisäisesti esittää kaikenlaisia utopistisia ajatuksia. Ja sitten jotkut höhlät ottavat ne vielä todesta. Fy fan kuten ruåttalaiset kuulemma sanoo.
t. Huru-ukko

Oinomaos kirjoitti...

Minulle sopii kyllä, että tänne Suomeen tulee ihmisiä, mutta lähtökohtana pitää ehdottomasti olla se, etteivät nämä ole tasa-arvoisempia kuin kantaväestöön kuuluvat. Käytännön esimerkkinä kohta toimeentulolaista, joka velvoittaa jokaisen kykynsä mukaan huolehtimaan omasta ja perheensä toimeentulosta.

Niin, tiedämme kyllä, miten perustuslakifundamentalistit tulkitsevat käsitettä "jokainen". "Jokaisella" on pelkkiä oikeuksia, muttei minkäänlaisia velvollisuuksia. Tämä yksinkertaisesti on väärin, ja kaikki tähän liittyvät perustuslain vastaiset "positiiviseen syrjintään" ja niin edelleen liittyvät säädökset tulkintani mukaan ovat mitättömiä ja pätemättömiä. Se, että joku nyt sattuu kuulumaan kategoriaan "jokainen" ei tarkoita sitä, että nämä ovat kantaväestöön nähden paremmassa asemassa. Sehän, hyvänen aika sentään, on rasismia. Siis aivan oikeaa rasismia, aivan kuten se kuuluisa Freudenthal-mitalikin.

Afrikassa on kymmeniä valtioita, jotka fiksummin johdettuina ja hallittuina kykenisivät helposti ruokkimaan ja elättämään väestönsä. Nimiltä mainitsen Nigerian, Etelä-Sudanin ja Zimbabwen.

Saudi-Arabia sen sijaan ei kestävästi pysty elättämään ja ruokkimaan kuin murto-osan siellä nyt notkuvista. Ongelmana on vesi, siis se, ettei sitä yksinkertaisesti ole tarpeeksi muualla kuin jossain vuoristoseuduilla. Käytännössä kaikki ruoka on tuontitavaraa, mustassa pörssissä liikkuu niin huumeita kuin alkoholiakin, ja tässä bisneksessä mukana on monia isokenkäisiä. Nyt kun analyytikot ovat aika yksimielisiä öljyn hinnan laskemisesta, saudeillekin saattaa käydä huonosti nopeammin kuin ovat osanneet ennakoida.

Eurooppa käytännössä on jo täynnä. Ajatellaan esimerkiksi Saksaa tai Italiaa: noin tuplasti pinta-alaltaan Suomea suurempi, asukkaita alakanttiin arvioituna 150 miljoonaa. Ei mitään järkeä edes yrittää tunkea noihin valtioihin enää yhtään lisää väkeä.

Ainoat ratkaisut ongelmaan ovat rankalla kädellä puuttua väestönkasvuun, ihmissalakuljetukseen ja sen lieveilmiöihin sekä täysin holtittomaan ns. "kehitysapuun". Hiekka tiimalasissa alkaa loppua, nyt pitää ruveta hommiin.

QroquiusKad kirjoitti...

Mielenkiintoinen tuo takaportin kohta, jossa pohditaan siirtolaisten sosiaaliturvan leikkaamista elleivät osallistuisi uuden yhteiskuntansa kuluihin. Mites se nyt silleen; eivätkös he tulleetkaan tänne painamaan töitä hiki hatussa ja känsät kourissa rikastuttaen itseään ja meitä laiskanpulskeita länsimaalaisia? Sosiaaliturvaako he tulivatkin hakemaan? Olikos tuo nyt sellainen freudilainen lipsahdus?

Yleisesti ottaen tuosta teoretisoinnista tuli mieleen Einsteinin määritelmä idiotismista: tehdään asia yhä uudestaan samalla tavalla odottaen eri lopputulosta.

Toinen ajatus, jonka loihe lausujaa en enää muista oli, että jos maailman kaikki varallisuus jaettaisin huomenna klo 08.00 kaikille maailman ihmisille tasaisesti - olisi iltakahdeksalta taas rikkaita ja köyhiä.

Bryan Caplanilla ja Vipul Naikilla vaikuttaisi olevan lievää suurempia vaikeuksia ymmärtää näiden ajatusten sisältöä. Eipä heidän toisaalta tarvitsekaan: he ovat laatineet teorian, joka teoriassa toimii kuin junan vessa; siinä kaikki. Käytäntöön soveltamisen he jättävät muille.

LW kirjoitti...

Joidenkin ekonomistien ihmiskäsitystä voi kuvata parhaiten öljytynnyrillä. Meillähän on siis standardikokoinen barreli, ja yksittäinen sellainen voidaan milloin tahansa korvata toisella sen vaikuttamatta mihinkään. Barreleita voidaan kuljettaa ympäri maailmaa niin paljon kuin huvittaa, ja jos jollekin ei satu sillä hetkellä olemaan käyttöä, se voidaan varastoida vuosiksi ilman erityisiä ongelmia. Jos yhden barrelin arvo on ostajalle 47.76$, sadan barrelin on 4776$. Ja niin edelleen.

Tässä ihmiskuvassa on se hyvä puoli, että sen avulla on helppo laskea. Ihmiset voidaan pelkistää määrää kuvaavaksi muuttujaksi X. Voidaan keksiä hieno kaava, joka todistaa, että 630 miljoonasta mamusta olisi ihan älyttömästi hyötyä. Varmaan siis olisikin, jos ihmiset olisivat tuollainen homogeeninen blokki, eikä maahanmuutolla olisi muita vaikutuksia kuin se, että nyt Suomessa on tietty määrä enemmän ihmisiä.

Sen huono puoli on sitten se, että se on täysin harhainen. Kyseessä on siis ikään kuin auto, jossa on pirun hienot vanteet, mutta ei moottoria. Ehkä se vähän hämää arvon tutkijoita, että he elävät akateemisessa kuplassa, jossa vieraiden kulttuurien edustajat ovat älykkäitä ja koulutettuja keskiluokkaisia, joiden kanssa tehdään yhteistyötä yhteisten tieteellisten toimintatapojen pohjalta. Tai sitten kyseessä on vain se vanha totuus, että kuka tahansa voi olla typerä ja usein onkin, mutta täysi debiiliys vaatii tohtorintutkinnon. Meinaan, että mitä älykkäämpi, sitä paksumpaa tuubaa pystyy perustelemaan itselleen uskottavasti, ja korkeakoulutus muutenkin totuttaa ajattelemaan teoria edellä.

Siirtotyöläisjärjestelmä, joka jättäisi taikaseinän antimien tarjoamisen vähemmälle, ja jakaisi kalossinkuvaa perseilijöille ilman valitusoikeutta, varmaan voisikin käsitellä kohtalaisia määriä. Ei tosin noin isoja, ja haittoja siitäkin olisi, mutta kyllä sillä tavalla saisi matalapalkka-aloille porukkaa, jotka pitävät kiltisti turpansa kiinni ja tekevät sen 5-10 vuotta duunia säästöjä kerätäkseen. Mutta ei niin voi tehdä, koska kansainväliset sopimukset ja ihmisoikeudet. Tai no, eivät ne tietenkään jotain Singaporea estä pitämästä tuon tyylistä systeemiä, eikä mikään käytännössä estäisi meitäkään, mutta Kansainväliset Ihmisoikeudet ja Arvo Pohja eivät olekaan mitään konkreettisia asioita, vaan mantroja joilla sammutetaan väittely ja siinä sivussa oma ajattelu.

KKi kirjoitti...

Ai jaha.
"
Those who used to scrape a living from the soil with a wooden hoe start driving tractors. Those who once made mud bricks by hand start working with cranes and mechanical diggers.
"
Minäpä kerron uutisen.
Nostureiden, kaivureiden ja jopa traktorin käsittely vaatii ihan pikkuriikkisen ammattitaitoa.
Itse asiassa veikkaan, ettei keskiverto akakoomikkokaan saisi nykyaikaista traktoria, puhumattakaan nosturista edes liikkeelle. Saati sitten joku etnisesti rikas suoraan savimajasta.

DuPont kirjoitti...

Ykän kanssa samaa mieltä.

Jos köyhyyttä, kyvyttömyyttä ja paskastaneja levitetään tasaisesti globaalilla tasolla, olemme varmaan hetken aikaa "tasa-arvoisia".

20 vuotta eteenpäin, niin jotkut ryhmät taas pärjäävät, ja tietyt ryhmät syyttävät niitä riistosta, kun eivät tule heille rakentamaan paskahuusseja.

Jotkut kulttuurit toimivat, toiset eivät. Kaikki ovat ihmisten luomia kulttuureja.

Juu, kuten jossain toisaalla totesin, täytyy olla akateemisesti sivistynyt, että tuollaista roskaa kykenee suoltamaan, kun normaaleilla ihmisillä terve järki jo sanoo sen, että toimiva yhteen hiileen puhaltava yhteisö luo sitä hyvinvointia.

Anonyymi kirjoitti...

Ei tässä Ykä mitään, myyn omaisuuteni pois ja muutan Australiaan tai Uuteen-Seelantiin. Englannin kieli on muutenkin jo hallussa joten en taida kauheasti tarvita tulkkipalveluita ym. hömpötyksiä. Onneksi ei ole lapsia näkemässä/kokemassa tätä kaaosta.

En vain halua olla mukana todistamassa tätä vapaaehtoista itsemurhaa, jonka Länsi-Eurooppa tekee itsellensä. Taidan jopa vaihtaa kansalaisuuteni uudeksi kotimaaksi, olkoon se sitten kumpi tahansa. Hullua meininkiä EU:ssa, enpä voi muuta todeta. Se on ainakin selvää jos Venäjä hyökkäisi Suomeen, niin en todellakaan ammu ensimmäistäkään laukausta kohti itänaapuria. Pikemminkin heitän rynkyn & lippaat ojaan ja antaudun sotavangiksi. Pitäköön konkurssipesän.

Inhottavaa seurata tällaista show'ta, jossa meidän isoisien perintö on vedetty WC-pytystä alas. Sairasta....


- Soomepois Eestist -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Heikki Välimäelle, Hilmalle, Rouva Anolle, Keski-ikäiselle pikkupojalle, Huru-ukolle, Oinomaokselle, Qroquius Kadille, LW:lle, KKi:lle, DuPontille ja Soomepoisille Eestist & kiitos kommenteistanne.

Heikki: Hyviä huomioita. Voisin tiivistää asian hieman Mikko Ellilää siteeraten ja todeta, että utopisteilta unohtuu aina se fakta, että yhteiskunta koostuu ihmisistä. Ihmiset tekevät sen näköisekseen. Niin Afrikassa kuin Suomessa. Nykyisinhän muuten nuo koulutus- ja kurssitusvaatimukset ovat muuttuneet päättömiksi. Niitten päätarkoitus lienee se, että saadaan työllistettyä opettajia ja se, että voidaan palkata lisää virkamiehiä määrittelemään lisää koulutusvaatimuksia.

Hilma: Kiitos linkistä. Tiivistelmästä päätellen tutkimus ei todellakaan ole kovin muodikas tiedostavaiston keskuudessa.

Rouva Ano: Oikeastaan minusta ei ole kyse edes kommunismista vaan puhtaasta utopiasta. Ei kommunisteillakaan sentään ollut opinkappaleena se, että siirretään satoja miljoonia ihmisiä kehitysmaista neuvostokansalaisten elätettäväksi ja tuomaan omat tapansa ja kulttuurinsa joita ei saa kyseenalaistaa. Varsinkin Suomen päättäjien talousosaaminen rajoittuu nykyisin siihen, että se osaa sanoa Brysselille ”kyllä”. Vihervasemmiston kannatus kertoo suoraan sen, kuinka paljon maassamme on reaalielämästä totaalisesti vieraantuneita ihmisiä. Luulen, että olen ottanut tuon ”kävelevän solidaarisuuspokaalin” ensimmäisenä käyttöön, mutta valalla sitä en osaa vannoa.

Keski-ikäinen pikkupoika: Sehän ei sinänsä ole vaarallista, että joku ajattelee typeriä, mutta kun me muut joudumme elämään näitten typeryyksien mukaan alkaa kieltämättä jurppia.

Huru-ukko: Täysin totta. Harvemmin nämä ihmiset asuvat no-go-zonella tai edes sen lähimailla. Och satans också.

Oinomaos: Ja me tavalliset ihmiset emme ole ”jokaisia”, sillä meillä puolestaan on velvollisuuksia. Pakko olla. Sillä kuinkas muuten ”jokaiset” elätettäisiin? Saudi-Arabia olisi mitätön hiekkaerämaa ilman sitä mustaa mönjää ja vertauksesi akselilla (hups, menneisyyden kaikuja) Saksa & Italia sattuu täysin kohdalleen.

Qroquius Kad: Tuo takaportti voi olla lipsahdus tai sitten kyseiset tutkijat jollain tasolla itsekin tajuavat puhuvansa sujuvaa horinmummoa. Einsteinin määritelmä idiotismista on tietyllä lailla laitettu uusiksi eli epäonnistutaan kerta toisensa jälkeen ja väitetään, että onnistuttin joka kerta paremmin. Käytännön sovellukset (ja seuraukset) jäävät tosiaan muille, sillä valitettavasti teorian noudattajilla on valta.

LW: Tuo öljytynnyrivertaus oli kyllä pirun osuva.

KKi: Jep. Tavalliset ihmiset ymmärtävät kyllä uutisesi sisällön vallan hyvin. Mutta akakoomikkojen ammattitaito ei olekaan tekemisessä vaan siitä puhumisessa. Ja erittäin teoreettisella tasolla.

DuPont: Olet täysin oikeassa. Paradoksaalista on se, että ne jotka täällä lännessä vaativat eniten paskastanioitten levittämistä ovat itse siinä tilanteessa kaikkein eniten kusessa. Sillä ei niille vartioiduille ja aidatuille alueelle suinkaan kaikki suvakit mahdu. Ja paskastaniassa yhteiskuntataiteilijan elätys on se ensimmäinen, josta leikataan. Eli poistetaan kokonaan.

Soomepois: Sairasta niin. Jos jollakin on saumaa lähteä, minä ymmärrän sen. Itse jään näille selkosille.

Anonyymi kirjoitti...

Tämän uutisen tarkoitus oli kokeilu heltyä massamaahanmuutolle.
Muuten idea onkin tyhmä. Ja se työttömyys ongelmana..


Samoin ja monet maat ovat antaneet kehitysapua
vuosikymmeniä, ja mikään ei näytä auttaneen.

Väestönkasvu on vain lisääntynyt.

Mennyt kehitysapuna satoja miljardeja,
kaikkiko rahat menneet hukkaan.


Vähän samaa.

http://beta.oikeamedia.com/o1-30155

Anonyymi kirjoitti...

Loistavaa! Kun siis me kaikki suomalaiset muutamme Kauniaisiin niin rikastumme kerrasta (ja maksamme lisäksi maan alhaisinta kunnallisveroa)?

Suomi nousuun! suomalaiset Kauniaisiin! Grankulla ugh!

-Tvälups-

Anonyymi kirjoitti...

Vähän asian vierestä tulee taas, mutta kun ei malta...

Suomalaiset poliitikot lässyttävät aina kansainvälisistä sopimuksista ja niiden noudattamisesta. Mitenkähän nyt suu pannaan, kun EU-tuomioistuin on tehnyt päätöksen, että turvapaikahakijat voidaan palauttaa ensimmäiseen turvalliseen maahan, johon ovat saapuneet? Tämä alun perin EU:ssa yhdessä sovittu asiahan on päässyt moraalisen sädekehän loisteessa poliitikoilta joka puolella Eurooppaa jotenkin unohtumaan. Pidätetäänkö hengitystä, miten tähän päätökseen reagoidaan? Komennetaanko nyt sotapojat Tornioon kantamaan uusien tulijoiden laukut Ruotsin puolelle?

Rouva Ano

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Taisteluvälineupseerille ja Rouva Anolle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Juuri näin. Ja tuossa Oikean Median julkaisussakin todettiin, että nyt puhutaan reilusti siirtolaisuudesta. Siirtolaisuudesta ei työn vaan pelkän automaattisen elatuksen perään.

Tvälups: Juman gega, tuohan on loistava idea. Ja kun meillä kasvaneen tehokkuuden ja osaamisen myötä tulotaso nousee tasolle härregud, niin lukaalit sitä myöten. Jos minä otan vaikka tuon:

https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/kauniainen/13761736

Niin ota sinä puolestasi vaikka tuo:

https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/kauniainen/13695250

Rouva Ano: Minäpä sitä veikkaan, että hallituksemme toteaa jotain tähän tyyliin ”silloin turvapaikanhakijoitten ihmisoikeuksiin liittyneet arviot olivat sen verran epäselviä, sttä silloisten tietojen valossa hallituksen toiminta oli perusteltua”. Muutenhan ne joutuisivat tunnustamaan että tulipa tyrittyä pahemman kerran.

Anonyymi kirjoitti...

eu-tuomioistuimen päätös ei kuulemma kosketa Suomea, näin tiesi jo joku korkea virkamies sanoa.
mutta mitä uutta tässä on? eihän yksikään hyvä asia eu:ssa koske suomalaisia, niihin haetaan poikkeus tai maksetaan valtion toimesta vaikka sakkoa ettei suomalaiset niiden piiriin pääse.

Seuraava rynnistys alkaa kuukauden kuluttua sillä Itävallasta tulee tietoa kuinka Brennerin solan kautta kulkee yöaikaan kymmeniä busseja Italiasta, matkustajinaan yönmustia afrikkalaisia...

-Tvälups-

Jk milloin muutetaan? Suomi nousuun, en minä muuten...

Anonyymi kirjoitti...

Soomepois Eestist kirjoitti:
"Ei tässä Ykä mitään, myyn omaisuuteni pois ja muutan Australiaan tai Uuteen-Seelantiin."

Australiaan voi olla vaikea päästä pysyvästi asumaan. http://www.australia.gov.au

Ehkä ratkaisu on, että oleskelee turistina vajaan kolmen kuukauden jaksoja Australiassa,
Uudessa Seelannissa ja jossain muualla. Perinteistä työtä ei tietenkään voi tehdä, mutta omistukset
kyseissä maissa voivat tuottaa tuloja.

acc

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Taisteluvälineupseerille ja acc:lle & kiitos kommenteistanne.

Tvälups: No enpä olis arvannut… vaan Itävaltahan on siirtänyt sotilaita sinne Brennerin solaan ja käsittääkseni ne eivät ole kapsäkin kantajia.

acc: Omalta kohdaltahan minä jään tänne Huitsinnevadaan. Australia voi olla hyvin tolkullinen valtio, mutta maa, jossa paskahuussistaan voi löytää Huntsman spiderin & muutenkin faunan joka pyrkii kaiken parhaansa mukaan tappamaan sinut ei ole oikein minun makuuni. Ja liian kuumakin siellä on. Ja minnekäs sitä ihminen kotoaan lähtisi?

Huntsman:

http://ednieuw.home.xs4all.nl/australian/huntsman/Heteropoda_ZZ279_F2649.jpg

Welcome to Australia.

Reijo Koiras kirjoitti...

Tällaisia "tutkimuksia" kun lukee, niin tulee monesti mieleen se 1000 markan kysymys, että ovatko nämä tyypit ihan oikeasti noin saatanan tyhmiä, vai onko kysymys silkasta epärehellisyydestö. Itse arvelen, että enimmäkseen on kysymys jälkimmäisestä. Lopputuloksen kannaltahan sillä ei ole varsinaisesti merkitystä, mutta olisi silti hauska tietää, noin niinkuin tieteen nimissä.

Vaan minäpä kehittelen sarjakuvaani uutta alkoholituotetta. Kyseessä on 60-prosenttinen kirkas viina, jonka nimenä on Tsuhnan Jihad. Etikettiin ajattelin piirtää raivostuneen suomalaisen kirves kädessä juoksemassa "kameraa" kohti. Alkaa tämä meininki mennä nimittäin niin hölmöksi, että moiselle tuotteella saattaa kohta ruveta olemaan kysyntää.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Reijo. Tuhat markkaa ei varmaan riitä. Itse ajattelen asiasta niin, että pääosa noista tyypeistä jopa tajuaa, minkälaisen mokan he ovat meille kaikille tehneet, mutta pokka ei anna myöten sen tunnustamiseen. Siksi mennään valitulla ja oikeaoppisella linjalla. Ihan sama, mitä tapahtuu.

Jään mielenkiinnolla odottamaan Pertinlaakson Panimon jäykkää viinaa. Esitän arasti ehdotukseni, että nimen ”Tsuhnan Jihad” sijasta käytettäisiin teminä ”Tsuhnan 1918”. Mutta lopullinen päätös on tietysti sinun. Teet aivan upeita sarjiksia.

Anonyymi kirjoitti...

Voimakkaasti vihertävä kokoomusmeppimme Sirpa Pietikäinen (bloginsa IL:ssa ja US:ssa) anelee, että lopettaisimme tutkijoiden pilkkaamisen. On kuulemma rumaa puhua "addressitutkijoista" ja "kaikenmaailman dosenteista" kun kyse on alaansa syvällisesti paneutuneista ja ehdottomasti puolueettomista akateemisista älyköistä. Yhtäkään tutkimusta ei ikinä eikä missään ole tehty miellyttämään tutkimuksen maksavaa, jo epäilyskin on törkeä.

Pari yötä tässä onkin joutunut unettomana kieriskelemään häpeässä ja itsekritiikissä kun on niin ikävästi itsekin tullut tutkijoista ajateltua, mutta onneksi tämä Ykän kirjoitus tuli kuin pelastavana enkelinä. Jos tutkijat kehtaavat esittää tuollaista, niin ansaitsevat tuhatkertaisesti kaiken sen pilkan ja vähän ylikin. Tässäkin täytyy toki muistaa, että saattaahan kyse olla vain siitä kuuluisasta yksittäistapauksesta - tai tässä siis kaksittaistapauksesta.

Brennerin solassa on kuulemma 750 sotilasta. Kun yksi suomalainen sotilas vastasi kymmentä neukkua, niin mitenkähän mahtaa olla suhdeluku itävaltalainen contra (länsi)afrikkalainen? Jos nuo vielä sattuvat olemaan alppijääkäreitä, ei taida Wienin lihapadat ihan iisisti aueta.
tira+

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, tira+. Kyseinen Pietikäinen on ehkä yksi halveksuttavimmista hahmoistamme suomalaisessa politiikassa. Ja hänen mainostamansa tutkijat eivät ole tutkijoita, vaan vallitsevan politiikan julistajia. He ansaitsevat kaiken heidän päälleen heitetyn pilkan. Ja kyseinen Sirpa taas ansaitsee äärimmäisen vittuilun.

Anonyymi kirjoitti...

Terve kaikille. Mietin tässä vain sitä, että miten ne miljoona tulijaa työllistyvät siinä vaiheessa, kun median aina aika ajoin esiin nostama robotiikan kehitys saavuttaa sen pisteen,että ihmisiä ei enää joka hommaan tarvita. muistelen lukeneeni, että Suomesta katoaa n.15 prosenttia työpaikoista koneille seuraavan 15 vuoden aikana. esim. itse itseään lastaavat ja ajavat rekat. Tänään viimeksi luin jutun robottiruohonleikkureiden yleistymisestä. Ihmettelen vain suuresti tätä siirtolaisten työllistymistä ja sitä suurta riemua ja iloa, mitä kuulemma mukanaan tuovat.

Anonyymi kirjoitti...

Verkkouutiset, Kokoomuksen äänenkannattaja.
Toimituksen mielestä tämä oli varmasti hyvä uutinen.

Tämä on kuin Jyrki Kataisen 1,8 maahanmuuttajaa.

Toinen kommentti mitä enemmän ajattelee, ei toimi todellisuudessa.

Ei toimi Suomessa, sillä
tarvitaan koulutus, kortteja kuten
tulityö, työturvallisuus, ensiapu.

Harva ammatti nykyään että pääsisi suoraan työhön.

Ongelmia siitä vain tulisi.
80 vuotta sitten ollut mahdollista.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne. Olette molemmat oikeassa. Työllistyminen on tehty suomalaisellekin aina vain enemmän hankalammaksi.

Allekirjoittanut siirtyy nyt viikonlopuksi MC Tsuhnan mopoontumisajoihin. Seuraav blogia mutta hieman ehkä satunnaisesti. Mukavaa viikonloppua kaikille.

Lemminkäinen kirjoitti...

"Työ on maailman arvokkain hyödyke". Entäs kun muutaman vuoden päästä Paavo Palleroinen ja robotti Eetu Erikätevä marssivat vierekkäin työnvälitykseen ja haluavat "mitä nyt vaan töitä". Työnvälityksessä istuu AIda (työnvälityksen ihmishenkilökunta on karsittu pois jo lähes sataprosenttisesti ja erilaiset ohjelmat ja robotit, kuten AIda, hoitavat työttömien työnhakuprosessit) ja AIda alkaa kyselemään Paavon ja Eetun toivomuksia mahdollisesta "mitä nyt vaan töitä" työpaikasta. Paavo:- No mie nyt arvelin että jos työ ei ole rasittavaa, niin sitähän vois kokeilla tehä vaikka kaheksan tuntia ja ne tauot ovat tärkeitä ja eläkkeellekin pitäis päästä ajoissa ja sen palakankorotuksenkin vois jo oikeastaan hoitaa nyt eikä myöhemmin ja kesäloma tietenkin kolome kuukautta. Eetu:- Minä lähden vaikka sotaan heti jos tarvitaan on saatana jämtti niin ja meikä painaa töitä vuorokaudet ympäri, kunhan saa tasaisesti öljyä ja virtaa koneeseen ja terkkuja perseestä. AIda mietti hetken ja lähetti Paavon kotiin ja Eetu pääsi ruohonleikkuriksi. Eetu olisi luultavasti saanut hieman vaativampiakin hommia jos Eetun ohjelmaa olisi pystynyt päivittämään, mutta Eetun prosessori tökki eikä ohjelman päivittämisestä tullut lasta eikä paskaa.

Ukkeli kirjoitti...

Heippa vaan ja kiitoksia jutuistasi, jotka vähän helpottavat tämän hulluuden keskellä. Olen mökillä lueskellut vaarivainaan kirjastoa. Suojeluskuntien historian I osassa v. 1955 kerrotaan Ruotsin vallan lopusta ja Venäjän vallan alusta, kuinka rahvas eli puutteessa ja syrjäytettynä.
"Omalla kielellään suomenkielinen väestö ei voinut saada edes opillisen tiedon alkeita. Ei ollut säätyläistenkään henkinen taso kehuttava, vaikka monia poikkeuksia sentään nähtiin. Olivatpa he juuriltaan kantasuomalaisia tai Ruotsista ja muualta Itämeren ääriltä aikoinaan muuttaneita, oli heidän kotikielenään poikkeuksetta ruotsi. Kansallistunne oli tässä sivistyneistössä jo siinä määrin sammunut, että se varsin haluttomasti lukeutui kotimaan väestöön - karsina-aidat pidettiin korkeina. Siinä mielessä merkitsi ero Ruotsista suomalaisuuden pelastusta.
Mutta toisaalta tätä juuretonta vallassäätyä uhkasi myös nopea venäläistyminen; mm. Venäjän rajattomat mahdollisuudet vetivät sen lukuisia jäseniä puoleensa. Ja sitä häikäisivät venäläisen ylimystön upeat juhlat ja tavat, joita varsinkin Helsingissä, sen tultua yliopisto- ja pääkaupungiksi, pyrittiin matkimaan sen köyhyydestä huolimatta. Tässä kansainvälisessä kylpyläkaupungissa elettiin teennäistä seurapiirielämää, mihin mahtui hyvin vähän huolta maan kohtalosta."

Kun miettii nykyistä eliittiämme, niin eipä ole 200 vuodessa muuttunut kuin ilmansuunta, mihin kumarretaan ja mitä ihannoidaan. Tavallinen kansa on aina laskut kuitannut eliitin seikkailuista ja hölmöilystä. Voi meitä.

LW kirjoitti...

Bryan Caplan on muuten vieläkin hörhömpi kuin mitä tuo ehdotus antaisi ymmärtää. Mies on näemmä anarkokapitalisti, eli hän haluaisi yksityistää kaiken. Siis aivan kaiken, mukaan lukien poliisin, oikeusjärjestelmän ja muut yövartijavaltion funktiot.

https://www.youtube.com/watch?v=BHILi2IQhIQ

Mies julistaa ilosanomaa tuossa otteessa, ja linkki itse haastatteluun löytyy vierestä. En tosin ole ihan varma siitä, kannattaako koko pätkää katsoa selvin päin.

KKi kirjoitti...

Briiankapitalisteilta tuppaa unohtumaan se tosia, että heidän utopiassaan valta olisi sillä jolla on isoimmat pyssyt. Maailma nyt vain toimii sillai.

Anonyymi kirjoitti...

https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/64936

Siinä sitä on oikein valtion selvityksellä luettavissa

Anonyymi kirjoitti...

Hupsista tuli tuo linkki väärään ketjuun. anteeksi

Anonyymi kirjoitti...

https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/64936

Anonyymi kirjoitti...

Kitupiikin saunanlauteilla nämä kokoomuslaisten maailmanhalailupohdiskelut johtavat aina peruskysymykseen; miksi maailmassa on lähes kaksisataa itsenäistä kansallisvaltiota? Ja monet hamuavat autonomiaa edelleen, kuten catalonialaiset. Mitä talouteen tulee, niin Kaninkolo antaa vastauksen; mitä enemmän populaa, sitä enemmän velkaa ja sitä parempaa voittoa pankkiirit tekevät. Tulos revitään tietenkin työtätekevien selkänahasta.

-kitupiikki (lauantaihiprakassa)

Sledge Hammer kirjoitti...

Hei Ykä,

tuo anarkokapitalismin kannattaminen on kyllä vakaa merkki vakavasta hörhöydestä. Me realistisemmat kun tapaamme tietää, että sopimusten sitovuutta ylläpitää oikeuslaitos ja sitä kautta, niin sanotusti, kuninkaan nyrkki.

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa ylempänä Yrjö yksi anonyymi puhui robottiruohonleikkureiden yleistymisestä, näin luultavasti onkin. Vaan mitäs sitä robottiruohonleikkurista, sehän on jo vanha keksintö. Nyt on Yrjö tulossa robotti rikkaruohojen poistamiseen, satuin huomata sellaisen jutun ohimennen, mitähän seuraavaksi?. Onhan niitä tosin jo robottitrukkejakin, ei tarvita kuljettajaa ollenkaan.

QroquiusKad kirjoitti...

Minä näkisin tuon anarkokapitalismin vallanjaon paremminkin siten, että siinä suurin valta on sillä, jolla on eniten rahaa. Siinä järjestelmässähän kaikki on ostettavissa: poliisin sijasta kansalaisten sisäisestä turvallisuudesta vastaavat vartiointiliike-etsivätoimistot ja ulkoisesta turvallisuudesta Blackwaterin (nykyiseltä nimelltään Academi) kaltaiset "private military companyt", eli palkkasoturiyhtiöt.

Turvallisuutta voi saada vain se, jolla on varaa maksaa siitä. Toisaalta myös oikeudenkäyttö on anarkokapitalismissa täysin yksityisen sektorin hallussa. Tästähän voisi seurata näinkin metka tilanne:

kansalainen A kävelee kadulla, kun hänen kimppuunsa käy huvikseen kansalainen B hakaten hänet pahemman kerran, nauraen päälle. Kansalainen B kun on Valppaat Vartijat Oy:n asiakas, ja kyseinen katuosuus on juuri tämän putiikin vastuulla. B onkin käynyt hyökkäykseensä tietäessään A:n olevan muualla toimivan Lupakytät Oy:n asiakas, joten hän ei voi teoriassakaan huutaa ketään apuun.

Mutta voi tuskaa: mainittu katuosuus on myös Sutjakat Syyttäjät & Tunnolliset Tuomarit Oy -tuomioistuinyhtiön toiminta-aluetta, ja A on sen asiakas, toisin kuin B, jonka oikeushyvästä vastaa aivan muualla operoiva Asia Niin Kuin Ajetaan, Laki Niin Kuin Luetaan Oy!

Niinpä B joutuu vastaamaan syytteeseen törkeästä pahoinpitelystä oikeudenkäynnissä, jonka syyttäjä ja tuomarit edustavat pelkästään SS & TT Oy:n henkilökuntaa. B:llä ei ole edes asianajajaa, koska hänen oikeusyhtiönsä ANKALNKL Oy ei siis toimi kyseisellä alueella. Kaiken muun hyvän lisäksi A voi vaikuttaa oikeudenkäynnin lopputulokseen henkilökohtaisella taloudellisella panostuksella, eli kaivamalla kuvetta. - B voi tietysti välttää oikeudenkäynnin pysymällä loppuikänsä poissa Lupakytät Oy:n turvaamilta alueilta, joilla hänestä on etsintäkuulutus. Sekään ei välttämättä pelasta: voihan Valppaat Vartijat Oy joutua konkurssin kautta Lupakytät Oy:n omistukseen. Edessä voi olla loppuelämän kestävä pakoilu.

Miksihän minusta tuntuu, ettei tällainen skenaario ole saattanut käväistäkään näiden anarkokapitalismin apostolien mielessä, vaikka se on nähdäkseni täysin mahdollinen yhteiskunnassa (tai paremminkin sellaisen puuttuessa), jossa kirjaimellisesti mikä tahansa ikuista elämää lukuunottamatta on vain ostovoiman varassa?

LW kirjoitti...

Anarkokapitalismi johtaisi tosiaan mielenkiintoisiin tilanteisiin. Qroquius Kad kuvasi yhtä, tässä lisää:

Koska ei ole valtiota, ei ole mitään monopoli- tai trustilainsäädäntöä valvovia elimiä. Omaisuus kasautuu, ja päädyt tekemään työtä Oy Konserni Ab:lle. Asut yhdessä Konserniasunnoista, teet ostoksesi alueen K-Hypermarketissa ja turvallisuudestasi pitää huolta raskaasti aseistettu Konserni Turvallisuuspalvelut. Talossasi on Konsernikaapelin järjestämä Internet-yhteys, johon kuuluu K-Median viihde- ja uutispaketti, sekä lapsiasi antisosiaaliselta roskalta suojaava palomuuri. Tarvittaessa voit käyttää Konserni Terveyden ja Konserni Oikeuden palveluita, joskin jälkimmäiseen ei kannata välttämättä valittaa yhtiön päätöksistä. Yksinkertaistaakseen elämääsi kirjanpito kuittaa palkastasi tietyn summan, ja jäljelle jäävä palkka maksetaan konsernikrediitteinä, jotka harvemmin kelpaavat Oy Konserni Ab:n liikkeiden ulkopuolella. Mutta mitäs siitä, kun Konserni tarjoaa kaiken, mitä työntekijä tarvitsee. Eikä kannata hirveästi soittaa suutaan siitä, että tilanne muistuttaa lähinnä autoritääristä oligarkkivaltiota tai plantaasia, koska mitään irtisanomissuojaa ei ole. Eikä myöskään mitään suojaa Konserni Turvallisuuspalveluilta.

Tai ehkä olet keskisuuressa firmassa, ja koska olet kohtalaisen arvokas työntekijä, sinulla on sekä sairaus- että rikosvakuutukset. Tällöinkään ei kannata hirveästi ryttyillä pomoille, koska jos lennät pihalle, menetät lain suojan. Uuden lakipalvelusopimuksen solmiminen ei ole ihan helppo juttu, jos olet alasi firmojen ylläpitämällä hankalien jätkien listalla ja näin ollen kohta PA. Tilanne siis muistuttaa vähän sitä, miten siirtomaa-aikaa edeltänyt Somalia muistaakseni toimi. Keskusvalta oli yleensä hyvin heikko, ja järjestys nojasi tiivisiin klaaneihin, joiden patriarkat sitten sopivat riidat keskenään, vetosivat arvostettuihin xeer-heimolakia soveltaviin vanhimpiin, ja jos sekään ei riittänyt, sitten tapeltiin. Ihan kiva niin kauan kuin sinulla oli tarpeeksi vahvan klaanin suojelu, mutta jos ei ollut, niin se oli voi voi. Vanhempia kannatti kunnioittaa, jos arvosti omaa terveyttään. Tämä ei ollut ehkä ihan se esikuva, jota Caplan ajatteli utopiavaahtokylvyssään.

Tai ehkä olet naapurustosi neuvostossa, ja turvallisuus ostetaan sitä kautta. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden kilpailuttaa firmoja, koska toisin kuin yksilöllä, naapurustolla on jopa jonkin verran neuvotteluvaraa, ja mm. poliisit on järkevämpää ja kustannustehokkaampaa hankkia alueittain. Parantaakseen neuvotteluasemaanne keräätte asukkailta varoja säästöön, koordinoitte maksuja firmoille, ja hoidatte rutiinijutut omistamallanne naapurustovartioyrityksellä. Tämä tietysti alkaa kuulostaa kummasti paikalliselta julkishallinnolta, mutta mikä teitä estää toimimasta noin? Jokunen asukas voi nurista, mutta he ovat allekirjoittaneet lainvoimaiset sopimukset, eikä heillä muutenkaan ole rahaa palkata kilpailevaa järjestysfirmaa maksamaan ensin oikeudesta toimia teidän palkkaamanne firman toimialueella, ja sitten lähettämään käytännössä henkivartijoita muutamalle tyypille. Ja toki te neuvostossa voitte aina soittaa firman pomolle ja todeta, että sopimus on solmittu vuosittain ja ensi vuonna voitte palkata jonkun, joka ymmärtää paremmin asiakaspalvelun päälle. Jos joku alkaa liian hankalaksi, palkkaamanne oikeusistuin kyllä ymmärtää, että joskus ihmiset vain törmäävät oveen, eikä siitä mitään pahoinpitelytuomioita kannata langettaa ilman riittävää näyttöä.

Oikeasti en tiedä, kummat ovat pahemmin pihalla, anarkokommunistit vai -kapitalistit. Ja näitä Ajatusten Tonavia sitten päästetään ääneen asiantuntijoina. Huoh.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Lemmikäiselle, Ukkelille, Ano1:lle, LW:lle, KKi:lle, sille tod näk samalle Anolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne. Olen ollut pari päivää vähän huonojen / olemattomien nettiyhteyksien varassa. Kaikki kommentit olivat hyviä ja vaikka Qroquius Kadin ja LW kommentit kuulostivat scifiltä niin ne eivät välttämättä sitä jossain vaiheessa ole.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Linkki ei aukea.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Ei se vaan aukea.

Castor kirjoitti...

Tervehdys Ykälle et al. täältä Tallinnasta, jonne olen vihdoin ja viimein päässyt muuttamaan. Paikallinen ystäväni on kuljetellut minua erilaisilla asioilla ja eri virastoissa, ja hän sanoi, että "Virossa asuu vain vaaleita ihmisiä". Tämä pitää paikkansa, eikä kaveri tarkoittanut ainoastaan hiusten väriä. Katukuvassa ei juurikaan näy muita kuin meitä valkoisen (miehen) taakan kantajia. Ja jos näkyy, kyse on turisteista. Kerta kaikkiaan mainio paikka! Uskon, että tulen viihtymään täällä! Piakkoin saan hankittua luultavasti elämäni viimeisen auton ja pääsen sillä kiertämään niin Suomea kuin Viroakin. Suunnitelmissa on myös käydä katsomassa ystäviä noissa fasistisissa keski-Euroopan maissa, eli Slovakiassa, Tsekissä, Unkarissa ja Puolassa.

Syksyyn alkaa tämäkin kesä kääntyä, elokuu alkaa, Elämän syksyä minäkin vietän, kylläkin sinänsä tyytväisenä, koska en enää jaksaisi samanlaista riepotusta kuin nuorempana. Surumielisyys vain tahtoo aika ajoin vallata mielen, mutta ikävillä asioilla tahtoo olla se taipumus, että ne löytävät ihmismielessä jonkinlaisen oman lokeronsa, eivätkä ole esillä koko aikaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Castor ja kaikkea lyckaa uusiin kuvioihin.

Becker kirjoitti...

Meikäläinen ilmoittautuu jälleen asemapaikalleen palanneena. Lomaa tuli vietettyä muutama viikko oikein aidoissa suomalais maisemisssa aitojen suomalaisten keskellä. Nyt pitää jälleen totuttautua elelemään zombien seassa. Huoh.....

Tuo teoria että kouluttamattomien täysin eri kulttuuritaustan omaavien muutto rikastuttaisi kohdemaata on täysin järjetön. Muslimi tai heimotaustainen maahan tunkeutuja toki vaurastuisi mutta muiden kustannuksella.
Jos väite pitäisi paikkansa niin Ruotsihan olisi loistava esimerkki yleisestä vaurastumisesta. Toisin on kuitenkin käynyt. Suurimmat mamukeskukset maassa, Malmö, Botkyrka ja Södertälje saavat valtionavustusta yli seitsemän mijardia kruunua per vuosi. Summa on tuplaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Malmön budjetista 30 prosenttia muodostuu sosiaaliavustuksista jonka muut kunnat maksavat. Malmön verotulojen ja menojen suhde kasvaa koko ajan. Noin yksi sukupolvi taaksepäin olivat maninitut kaupungin samalla keskiverto akselilla menojen ja tulojen suhteen kuin keskivertokunnat muualla maassa. Malmöhan on käytännössä ollut konkurssiss jo pitkään. Saas nähdä miten pitkään taikaseinä maassa kestää. Ruotsin valtionvelka on jo 1300 miljardia kruunua, eli ennätyskorkea. Eikä muutosta ole näkyvissä.

Minulla on tuttuja firmoissa joissa on palkkalistoilla näitä mamuja, ja pieni osa on aivan pätevää ja motivoitunutta porukkaa, mutta enemmistö ei osaa, ei opi eikä halua edes pahemmin integroitua työelämään. Ja miksi haluasi kun rahaa tulee tekemättä mitään. Maahanmuuttajien tulotaso oli keskimäärin 40 prosenttia pienempi kuin kanta-asukkaiden.

Castorille toivotan "Tere tulemas" Eestiin ja toivottavasti siellä elämä pikku hiljaa astuu uomiinsa. Itse olen käynyt siellä varsin usein ja viihtynyt erinomaisesti. Saattaisi olla minunkin mahdollinen seuraava kotomaa, mutta vaimo ei jostain syystä näkemyksiini innostu. Etelä - Suomi ei oikein innosta. Pitäköön mamunsa ja Pride kulkueeensa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Becker ja terveisiä asemapaikallesi sinne Absurdistaniin. Sanoisin, että nykyisessä hulluudessa ei oikestaan puhuta edes teorioista vaan tunteista ja ihmisistä, jotka saavat oikeaoppisten tunteittensa pohjalta avautua julkisuudessa. Järjellä niitten kanssa ei ole mitään tekemistä ja sen pohjalta julkaisen hetken kuluttua Antoro Lärväsen näkemyksen asiaan. Se Viro saattaisi olla kyllä hyvin vetokelpoinen paikka asustella mutta enhän minä osaa kotoani minnekään lähteä.

Becker kirjoitti...

Nyt on edessä mieluisaa työmaata kun on luettava blogit rauhassa läpi. Pienellä tabletilla niitä ei viitsinyt mökillä tutkia.
Säät oli pirun sateiset, joten telkkaria joutui pakostakin syynäämään. Ja kyllä se tarjonta on niin tyhjänpäiväista kuin vaan olla voi. Katselin piruuttani sitä maikkarin Suomi Areena jonkin verran ja on se kyllä niin poliittisesti korrektia lässytystä mitä maan "älyllinen kerma" siellä keskenään verbaalisesti onanoi.

MV-lehden poistuminen netistä oli kyllä aikamoinen paukku. Sitä tuli vilkaistua päivittäin ja nyt sen kohdalla on tiedonsaannin kohdalla musta aukko. Nyt on sellainen tunne että mistäs sitä tietoa nyt sitten saa, oltiin lehdestä mitä mieltä tahansa. Jos tulee takaisin, niin aion osallistua kustannuksiin omalta osin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Becker. Näyttää siltä, että MV on nyt palannut takaisin.

Ironmistress kirjoitti...

Bryan Caplan onkin tuttu tapaus.

Umpipöhkö randilainen libertaristi, joka ylläpitää Museum of Communismia. Hyviä ajatuksia teoriassa, mutta teorian ja käytännön kohdatessa hän on vakaasti sitä mieltä, että teoria on oikeassa. Utopisti loppuun saakka - edustaa juuri sitä ihmistyyppiä, mitä tässäkin blogissa on satirisoitu mehevästi moneen otteeseen.

Olisi hauska lukea joskus Epäilyksen Pirusta ja libertaristista...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ruukinmatruuna. Tämän tyyppisiä ihmisiä, jotka asettavat teorian käytännön edelle on ollut maailman sivu. Valitettavan usein ne pääsevät vallan kahvaan. Kyseinen juttuehdotuksesi ei ole ominta osaamisaluettani.