maanantai 24. heinäkuuta 2017

LÖTJÖNEN JA LUKIJAN KULUTTAJANSUOJA

Eleltiin Huitsinnevadan Örnätjärvellä ihan näitä aikoja tässä männälauantaina. Lauantai-iltaansa viettävä paikallinen korppi katseli koivunlatvasta erästä omakotitaloa jonka saunan piipusta nousi ilmoille sankka savu. Jos korppi olisi ollut tiedostava korppi, se olisi saattanut hyvinkin närkästyä siitä että muutenkin ekologisesti tehotonta ja vastuutonta asumismuotoa harrastavat ihmiset ruikkivat ilmoille vaarallisia pienhiukkasia ihan pelkän huvittelun ja kaljoittelun vuoksi niin kuin nyt epäilemättä oli tapahtumassa.

Korpit ovat viisaita lintuja mutta ne ovat harvemmin – ainakaan cityvihreän mittapuun mukaan – tiedostavia otuksia joten kyseinen korppi nakkasi koko asialle serkkunsa naakan paskat ja keskittyi sen sijaan tarkkailemaan pyyhe ympärillään talon etupihalle sisältä saapuvia ja puutarhatuolille istahtavia hyväntuulisia ja  kirveellä veistetyn näköisiä miehiä. Kas, siinähän oli Perskeleen Ykä ja Lötjösen Eelis. Tuttuja miehiä. Eivät millään muotoa vaarallisia. Oikeastaan päinvastoin sillä paikallisten lintujen Nokkabook oli kertonut tuon Ykän pelastaneen erään punarinnan hengen pälkähästä. Punarinnalla oli kuulemma nykyisin muija ja mukulatkin niin että se pärjäili ihan mukavasti. Korppi oli huomannut noista miehistä ennenkin, että he olivat katselleet sitä ja puhuneet hyvin lämpimällä äänensävyllä sitä täysin käsittämätöntä, monipolveilevaa ja epäjohdonmukaista ihmisten kieltänsä. Lyhyesti virsi kaunis. Puhuessakin. Krook. Siinä oli asian ydin. Turhat löpinät pois. Sans´ selväste, vaik ei tulis ko sana päiväs. Samalla korpin tarkka vaisto kertoi, että joku juuttaan amatöörikirjoittaja oli taas kerran lupaa kysymättä varastamassa sen persoonaa johonkin tyhjänaikaiseen tarinaansa. Närkästyneenä se rääkäisi, nousi siivilleen, poistui tarinasta ja antoi Ykän ja Lötjösen  jatkaa sitä keskenään.

Ja hehän jatkoivat. Siinähän he istuskelivat ja polttelivat Voimasavuke Bostonia. Kaksi perinteistä keski-ikäistä käppäukkoa. Itse asiassa he juuri makustelivat termiä ”käppäukko” sillä he tiesivät suvaitsevais-tiedostavan vastapuolen käyttävän sitä haukkumasanana, jonka tarkoitus oli halventaa ja aiheuttaa ehkä jonkunlaista nolostumisen tunnetta. Molemmat tuumivat että nyt meni kuittailu lievää ankarammin reisille sillä käppäukkohan oli niin kertakaikkisen mukavan ja kotoisen tuntuinen termi. Piristävä lisä jo loppuun kaluttuihin ja röhönaurettuihin rasisteihin, fasisteihin, ekstremisteihin, uusnatseihin, ääri-, laita-, reuna- ja vinkkelioikeistolaisiin sekä ääri- ja tavallisiin nationalisteihin populisteista puhumattakaan. Käppäukkojahan myö, käppäukkojapa hyvinniin…


Perinteinen, leppoisa ja hyväntuulinen käppäukko

Nämä kaksi leppoisaa käppäukkoa olivat aikaisemmin päivällä ajelleet pitkin metsäteitä ympäri Örnätjärven Erämiesten metsästysalueita tarkoituksena kartoittaa sitä, minnekä päin oli viljelty hernettä. Kyyhkyjahti alkaisi elokuussa ja hernepeltohan kyyhkyä tunnetusti houkutteli. Kartoittavan ajoreissun päätteeksi käytiin Örnätjärven HÖÖ-Marketista hieman asiaankuuluvia niin kiinteitä kuin nestemäisiä eväitä ja päätettiin viettää perinteinen saunailta tutulla ja muuttumattomalla protokollalla. Jos se toimii, älä räplää.

Lötjönen katseli pahasti rääkäissyttä ja närkästyneenä paikalta poistunutta korppia miettien, että mikähän sen nyt noin suivaannutti. Sitten hän aukaisi tölkillisen kylmää ja raikasta Tsuhnan Kostoa, otti pitkän hörpyn ja totesi:

- Kuules, Ykä. Minä sitä olen taas pohtinut noita kuluttajansuoja-asioita.

Ykä pulputti myös Tsuhnan Kostoa tuulensuojaan, röyhtäisi ja sanoi puolestaan:

- Niitä asioita on kyllä viisasta aina aika ajoin pohdiskella. Niissä on vielä paljon laittamista. Niin kuin siinä äänestäjän kuluttajansuojassa minkä pohjalta me kehitettiin se D´Lötjösen vaalimenetelmä. Minä olen vähän odotellut että eduskunta säätäisi sen pohjalta uuden vaalilain eli Lex Lötjösen mutta ne juuttaat eivät ole tainneet oikein innostua ehdotuksesta. Mutta mitäs kuluttajansuojan osa-aluetta sinä tällä kertaa olet tuumaillut?

- No mediaahan minä. Siinä kun ei ole niin lehden lukijalla kuin tilaajallakaan minkäänlaista kuluttajansuojaa. Meinaan, yleensä jos jotain tuotetta myydään, niin tuotteenhan pitää olla edes osapuilleen sellainen kuin mitä mainostettiinkin. Muutenhan asiakkaalla on oikeus purkaa kauppa ja vaatia rahansa takaisin. Mutta median kohdalla asia on ihan toinen eikä asiantilaan näytä olevan tulossa minkäänlaista korjausta.

- Taidanpa hahmottaa mitä ajat takaa. Nykyisinhän valtaosa mediasta on virallisesti sitoutumatonta mutta tosiasiassa ne ns. sitoutumattoman median edustajat suoltavat jatkuvasti aivan puhtaasti punavihreään ideologiaan perustuvaa suoranaista propagandaa ja valitsevat uutisensa sen perusteella. Jotain Trumpin kättelytyyliäkin on analysoitu suomalaisessa mediassa varmasti hyllymetri jos vaikka löydettäisiin sen perusteella jotain, että vaalien tulokset peruttaisiin. Ei aikaisempien presidenttien kouranvispaaminen ole ketään kiinnostanut. Niin että oikeassahan sinä olet. Lukija ostaa mediatuotteen, joka ilmoittaa olevansa puolueeton ja saa rahalleen vastineeksi jotain aivan muuta. Sanoisin, että kyse on suoranaisesta petoksesta.

- Just näin. Tilannetta voi verrata siihen, että minä menen ja ostan autokauppiaalta auton jossa on kauppiaan ilmoituksen mukaan kakslitrainen bensakone. Sitten minä ajan tankin melkein tyhjäksi, ajan bensikselle ja tuuppaan tankin täyteen ysikasia. Sitä ysivitosta piiperrysbensaa minä kun en periaatteesta osta. Sitten minä starttaan koneen, kone hajoaa ja huomaan, että täähän olikin dieselkone. Minä menen pahalla päällä autokauppiaan luo ja se vaan toteaa, että vastuu tuotteesta on kaupan myötä siirtynyt ostajalle, eikä siinä auta mutinat ollenkaan. Mitäs maksoit. Mitäs ostit. Autokaupan tapauksessa voi tietysti kokeilla että saataiskos autokauppiaan mieli muuttumaan esim. lyömällä mutta sanomalehden kohdalla se ei auta ollenkaan. Ei median kohdalla edes tunneta semmosta termiä kuin lukijan kuluttajansuoja.

- Jätkä vihapuhuu järkeä. Eihän Suomessa saa myydä sikaakaan ahvenena. Eikä kakstahtibensaa kerosiinina. Eikä laminaattia lankkuna. Eikä pornolehteä Kodin Kuvalehtenä. No, Kodin Käsityölehti ehkä menettelis ainakin nimensä puolesta. Mutta minkä tähden täällä saa sitten myydä propagandaa puolueettomana uutisointina?

- Kyllä kuluttaja-asiamiehen pitäis ehdottomasti puuttua epäkohtaan.

- Hjuu… ehkä se ei pysty vaikuttamaan lehden varsinaiseen sisältöön, mutta ainakin se voisi vaatia, että lehdessä on jonkunlainen sisältöä koskeva varoitus. Vähän niin kuin tupakka-askeissa.

- Joo! Se vois olla kooltaan puolet lehden etusivusta ja mennä vaikkapa…

KULUTTAJA-ASIAMIES VAROITTAA!

Tämä kyseinen aviisi ei ilmoituksestaan huolimatta ole sitoutumaton eikä puolueeton mediajulkaisu. Lehti sisältää selkeästi punavihreään ideologiaan sitoutunutta, puhtaasti propagandaksi laskettava uutisointia jonka tarkoituksena on vaikuttaa lukijan yhteiskunnalliseen ajattelumaailmaan.

Lehden toimitushenkilökunta ei ole perinteisen käsityksen mukaisia journalisteja, vaan yliopistossa vihervasemmistolaisen politrukkikoulutuksen saaneita itseään täynnä olevia polivalinillityksen maistereita jotka ovat kaikki sairastuneet vakavaan kumbayiittiseen oireyhtymään.

Lukija ostaa ja varsinkin lukee lehden omalla vastuullaan.

- Jep. Ja tuollahan tehtäis varsin mukavaa jäynää sinänsä, sillä varoitushan veisi pois puolet kaikkein kalleimmasta mainostilasta. Ajatellaan nyt vaikka Turun sanomia…


- Tää olis kyllä kieltämättä valtava harppaus suomalaisessa kuluttajansuojassa. Tähän mennessähän hyvin suuri osa lukijoista luottaa vieläkin valtamediaan, lukee propagandaa uutisina ja paremman tiedon puutteessa uskoo siihen. Tuo varoitus saattaisi saada aikaan sen, että hyvin moni ihminen alkaisi tavaamaan huomattavasti tarkemmin että mitäs se ”toimitettu” teksti oikein pitääkään sisällään. Ehkäpä lukijat jopa äänestäisivät lompakollaan ja toteaisivat että pitäkää tiedostava tunkkinne. Sen myötähän nämä ns. sitoutumattomat lehdet joutuisivat etsimään töihin oikeita toimittajia. Kun pitäis saada lukijoita ja sen myötä toiminnan maksajia.

- Joo, mutta siinähän se tulisi esille se tenkkapoo. Jos rupeaa etsimään kumbayiittiin sairastumatonta toimittajaa niin homma taitaa olla vaikeudessaan samaa luokkaa kuin se, että etsii synnitöntä Sodomasta ja Gomorrasta.

- Piru vie, tottapa vihaturiset. Kai se saisi sitten aikaan sen, että jouduttaisiin perustamaan uudestaan perinteinen puoluelehdistö joka tunnustaisi avoimesti väriä eikä leikkisi sitoutumatonta. Nehän olisivat valtakunnallisia kaikki, mutta tietysti ne voisivat tehdä maakuntapainoksia paikallisilla uutisilla jos vaikka joku sattuis vahingossa tilaamaan. Mutta luonnollisesti nekin joutuisivat hieman päivittämään itseään totuudenmukaisemmaksi. Ainakin nimensä osalta, että se vastaa sitä mitä tarjotaan. Kyttäisihän meinaan kuluttaja-asiamies näitäkin lehtiä pirullisen tarkalla silmällä ja suurella huumorintajuttomuudella.

- Minkäslaisia niistä uusista puoluelehdistä sitten tulisi… jos aloitetaan äärivasemmalta… vihreäthän ovat Suomen kovin kontrolli-, säätely-, määräys- ja kieltopuolue joka on oikeassa silloinkin kun se on väärässä ja joka vaatii käytännön toimimaan teorian mukaisesti sillä vain teoria – ja ainoastaan vihreä sellainen – on oikeassa. Varsinainen käsky- ja komentovaltion ainoan hyväksytyn puolueen arkkityyppi. Armoton kyykyttäjä. Ainakin niille ihmisille, jotka asuvat yliopistoja ympäröivän kymmenen kilometrin harppiympyrän ulkopuolella ja jotka tekevät jonkunlaista suorittavaa ja infraa ylläpitävää työtä ja jotka –piru vie – asuvat vielä omakotitalossa. Vihreille ei olis kummonenkaan homma hypätä NKP:n saappaisiin jos vaan sauma annettaisiin. Anskumä mietin… mitenkäs jos…


- No joo… täytyy myöntää että tuossa kyllä tulee esille vihreitten luonne varsin perusteellisesti. Tuskin kuluttaja-asiamiehelläkään olis tuohon mitään sanomista. Jatketaanpas sitten Vasemmistoliitolla. Sehän kun ei ole oikeastaan varsinainen puolue, vaan toisten kustannuksella pidettävät jatkuvat bailut joissa aika ajoin tuhotaan huomattava määrä sekä kiinteää että irtainta omaisuutta ja saavathan siitä riekkumisesta osansa ihmisetkin kun äiten kullanmurut leikkivät partisaanileikkiä. Ja niitten bailujen jatkuvaa toisten rahoilla kustantamista pidetään itsestään selvyytenä ja loukkaamattomana ihmisoikeutena. Jospa siis…


- Täytyy sanoa, että kuluttaja-asiamieskin varmasti toteaisi että tuote on juuri sitä mitä väittää olevansa. Erittäin rehellistä lehden lukijan ja tilaajan kannalta. Eritoten uuden vasurilehden tulisi toimia nimenomaan Tiedonantajan pohjalta sillä Kansan Uutisia taas luki aikanaan ihan oikeat työmiehet ja niitten kanssahan nykyiset akateemiset apurahavasurit eivät juuri ole tekemisissä. Näinköhän ne heitä ovat koskaan tavanneetkaan tai edes ajatelleet heitä? Kuin ehkä iskulauseissa korkeintaan mutta niissäkin ylistetään lähinnä etnisesti edistyksellisiä suojatyöläisiä jotka toimivat etnisesti edistyksellisen kielen tulkkeina tai projektityöntekijöinä ratkomassa huonolla menestyksellä ongelmia joita ei olisi koskaan ollutkaan jos etnisesti edistykselliset olisivat pysyneet omissa maissaan.

- Mietitäänpä sitten demareita. Sehän on nykyisin pelkkä akateemisten naispuolisten utopiahuuhattien puolue ja puolueesta on todettu usealtakin tolkulliselta taholta että ei ole selkärangattomampaa ja halveksittavampaa otusta kuin pohjoismainen demari. Paradoksaalisinta näissä demareissa on se, että ne pääsivät 1970 – ja 1980-luvulla kaikkiin tavoitteisiinsa mitkä niillä oli suomalaisen duunarin aseman parantamisessa. Mutta sen sijaan että olisivat todenneet että nyt vain ylläpidetään vallitsevaa tilaa ne alkoivat haalia tänne elätettäväksi aina vain enemmän etnisesti edistyksellista väkeä tehden siitä haalimisesta kyseenalaistamattoman itsestäänselvyyden ja ovat sitä myötä hyvää vahtia deletoimassa sen, mitä ne niille suomalaisille duunarille saivat aikanaan aikaiseksi. Ja ovat vielä loukkaantuneita kun varsinainen duunari ei äänestä ehdolla olevaa naispuolista akateemista demariehdokasta joka ei tiedä kummin päin vasaraa pidetään kädessä. Siispä demareitten puoluelehdeksi kävisi vaikka…


- Kyllä minä nykyisen demaripuolueen tuosta tunnistan oikein hyvin. Vaan jospa mentäisiin sitten ääri-, laita-, reuna- ja vinkkelikeskustaan ja käsitellään Kepu. Sanonta ”kepu pettää aina” lienee Kepussa ainoa asia johon voi varmasti luottaa. Härskeintä lienee se, että tuo äärikeskustalainen puolueentekele saa pääosan äänistään haja-asutusalueen ihmisiltä jotka yli viidenkymmenen vuoden jälkeenkin uskottelevat itselleen että kyseessä on edelleenkin Maalaisliitto. Tietysti tyhmää kusetetaan ja on kusetettu maailman sivu, mutta onhan se aika epiä että nää citykepulaiset liittovaltion kannattajat ovat hyvää vauhtia muuttamassa äänestäjiensä kotiselkosia liittovaltiota kannattavan linjansa myötä pelkäksi autioksi pöpeliköksi ja häpeliköksi. Kyllähän äärikeskustan uusi puoluelehti kuuluisi varsin perustellusti olla…


- En usko, että kuluttaja-asiamiehellä olisi tuohon mitään huomautettavaa. Mutta sitä minä ihmettelen että kuinkahan kauan ne isännät ja emännät jaksaa äänestää citykepua? No, tietysti jokainen ristinsä valitsee ja kyllähän maailmasta masokistejakin löytyy. Mutta entäpäs Kokoomus? Sehän on Suomen puolueista siirtynyt jo etuajassa Euroopan Liittovaltioon, ottaa vastaan informaatiota ainoastaan Brysselistä ja suhtautuu suomalaisiin kuin rälssi läänityksiinsä. Ehkäpä Kokoomuksen puoluelehden voisi päivittää muotoon…


- Niin no… kuvaa hyvin nykyistä kypäräpapitonta kokoomusta. Kokoomuksen puoluekoneistohan teloitti sen niskalaukauksella joskus vuonna 1993, hakkasi ruumiin palasiksi ja hautasi palaset pitkin Suomea Hangosta Nuorgamiin. Sitten ne vielä murhasivat kaikki noitarummun taitajat ettei sitä ruumista vaan vahingossakaan saataisi herätettyä henkiin. Kuluttaja-asiamiehen näkökulmasta varmaankin tässä tarjotaan just sitä mitä luvataan. Mutta mulle tuli mieleen se, että tartteehan kuluttaja-asiamiehen puuttua muihinkin kuin puoluelehtiin. Niin kuin vaikka tähän niin sanotun evlut kirkon julkaisuun Kirkko ja kaupunki. Jos sitä katsoo nykyvinkkelistään, niin tartteishan sekin saattaa rehelliselle ajan tasalle. Esmes tyyliin…


- No joo… tuossa on kyllä kieltämättä tavoitettu nykykirkkomme ajan henki. Jokainenhan tekee itsemurhan omalla tavallaan jos sitä vailla on ja evlut kirkkomme epäilemättä on. Mutta meiltä jäi nyt käsittelemättä ne kaksi suurinta ”sitoutumatonta” rosvoa eli Yle ja Helsingin Pravda.

- Jaa… niin… kai asian voi ajatella niin, että ihmisestä voi kyllä tyhjentää mätäpaiseen mutta jos  mätäpaise on isompi kuin ihminen itse niin ei se enää kannata. Ehkä asiassa voisi tehdä ympäristönsuojelullisen, ekologisen ja inhimillisen ratkaisun eli lahjoittaa kummankin pulaakin henkilökunnan kehitysapuna Tansaniaan. Siinähän pienenisi se hiilijalanjälkikin ja tiedä vaikka maailmakin pelastuisi.

- Totta joo. Tosin olishan se sinänsä vähän epiä. Meinaan eihän ne tansanialaiset ole meille tehneet mitään pahaa. Piruako niitä noilla kiusaamaan. Johan niitä ehdittiin pelotella sillä punapääpastorillakin. Joskin tansanialaisten helpotukseksi se ei kuitenkaan sinne muuttanut.

- Niin mutta ota huomioon, että ei tansanialaiset mitään tyhmiä ole. Joissain asioissa ne ovat suomalaisia huomattavasti viisaampia ja tämä taatusti kuuluu niihin. Meinaan, jos Ylen ja Helsingin Pravdan henkilökunta köijättäisiin Tansaniaan niin eiväthän paikalliset panisi kyseisten toimittelijoiden elatukseen ja tiedostavan harrastuksen tukemiseen ensimmäistäkään Tansanian šillinkiä. Kyllähän nekin sentään turhan tunnistaa. Niinnotta toimittelijathan pääsisivät tekemään kerrankin todentuntuisia kerjäläisraportteja. Ainakin siihen asti kunnes joku pöllisi niitten tabletin.

- Joo, ja ainahan ne voisivat seurata uuskansainvaellusta, pyrkiä Välimerelle, siitä Eurooppaan ja lopulta  Suomeen jossa ne voisivat hakea turvapaikkaa. Kas kun nykyisinhän sitä voi hakea ihan vaan sillä perusteella että pääsee toisten kustantaman leveämmän ja turvatun leivän piiriin. Ihmisoikeuksia, you know. Ja miksi ne eivät koskisi uusmaahanmuuttajina Suomeen tulevia toimittelijoitakin?

- I know. Mutta kieltämättä siinä tapauksessa toteutuisi se poetic justice kun kuivahko Migrin virkailija toteaisi toimittelijalle että ei kuulkaa tolla orvaskeden värillä turvapaikkaa myönnetä eikä taikaseinä aukea. Se on varattu ihan toisen värisille. Eikä tuo naamaan lääditty kenkäplankki ketään hämää. Niin että painu pummi helvettiin. Vaan jos palataan miettimään näitä välittömän vaikutuspiirin asioita niin mihinkäs me mennään kyyhkyjahtiin silloin aloituspäivänä? Pohjautuen tämän päivän kartoituskokemuksiin. 

- Niin no, Hättönin Pentin mailla oli kylvetty hernettä.

- Niin oli. Ja niin oli Yksveenhaileisen Aaretin maillakin.

- Aaretin mailla on kyllä peltojen keskellä semmosia hyviä sormimaisia metsäsaarekkeita joissa on kyyhkyille hyviä lepopuita. Ehdottaisin, että mennään sinne. Katotaan niitä Hättönin maita sitten jos ei natsaa.

- Näinpä tehdään. Ja tämän illan jatkosta ehdotan seuraavaa: otamme mukaamme raikkaat Tsuhnan Kostot, siirrymme löylyyn ja sen jälkeen laitamme grillikotaan tulet ja kärvennämme vihapartikkelimakkaroita sekä nautimme niitten kanssa palanpainikkeeksi lisää raikasta Tsuhnan Kostoa.

- Sissit-elokuvaa siteeraten totean: olette rohkea nuori upseeri ja toteutamme suunnitelmanne ehdottamallanne tavalla.

Miehet menivät löylyyn, palasivat sieltä ajallaan ja sytyttivät tulet grillikotaan. Identiteettivarkaudestaan suivaantunut korppikin oli jo leppynyt ja palasi takaisin koivun latvaan katselemaan Ykän ja Lötjösen illanviettoa. Ehkäpä se ei nostaisi identiteettivarkaudestaan tekijänoikeusjuttua niin kuin suuressa maailmassa oli nykyisin tapana tehdä, ainakin apinoitten kohdalla. Grillikodan savupiipusta kohosi ilmoille sekä pelättyjä pienhiukkasia että vielä pelätympiä sikapartikkeleita. Korppi nuuhkaisi ilmaa ja totesi itsekseen, että kyllä hänellekin kelpaisi. Myös naapurin koirat tunnistivat partikkeleitten hajun ja ilmaisivat selvällä koirien kielellä että ei se jätkät tuohesta tehty ole meidänkään suu. Ehkäpä Ykä ja Lötjönen antaisivat heille kaikille omat provikkansa.

Ilta pimeni ja grillikodasta kuului hyväntuulinen puheensorina. Välillä kuului myös varsin räkäistä naurua. Ettei siellä vaan puhuttu vihapuheita, vaihdettu viha-ajatuksia ja kerrottu vihavitsejä? Voi tätä maailman pahuutta sekä ihmisten julmuutta ja rakkaudettomuutta.

Hilu vilu hei

ja hali tuli hai

se on sellainen käppäukon lauantai


26 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Seuraavassa ehdotus varoitustekstiksi penaalin kirjoittaman kolumnin yhteyteen:

"Kirjoituksessa esitetyt mielipiteet ovat toimittajan omia eikä XXX Sanomat takaa, että ne perustuvat asiantuntemukseen tai tosiasioihin."

Oinomaos kirjoitti...

Vaati kaksi lukukertaa ja kolme Tsuhnan Kostoa, ennen kuin ymmärsin että tuossahan on valmiina muun muassa tuleva hallitusohjelma, muutaman uuden lain esityöt, vastineet kaikille tuleville EU-ukaaseille ja niin edelleen. Joko joku maabrändi- tai konsultaatiofirma on ottanut yhteyttä? Ihan ensimmäiseen tarjoukseen älä tartu, niitä varmasti tulee enemmänkin.

Keep up the great work!

Kiitos muuten pakkouus- vai uuspakkosanasta "käppäukko". Semmoisiahan me, käppäukkoja, he he.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Taas sitä aitoa Ykää! Päivä pelastettu! Olin ennen tätä Ykän analyysiä jo matkalla kaljakaapille, syynä juuri ennen lukemani stallarin kolumni, jossa haukuttiin vanhan kotikaupunkini porvaristoa https://vastavalkea.fi/2017/07/23/tervehdys-tampereen-seudun-porvarit/ Vastasinkin asiallisella kommentilla.
Tampere lienee yksi viihtyisimmistä kaupungeista Suomessa, ainakin kaupunginvaltuuston kokoukset nuijivat viihdyttävyydessään valtakanavien tuotannon: https://www.aamulehti.fi/kulttuuri/varmat-naurut-tampereen-valtuuston-eeppisesta-ratikkakokouksesta-tehtiin-lyhytelokuva-24325767/

Anonyymi kirjoitti...

Sateisen harmaa maanantaiaamu muuttui kuin taikaiskusta valoisaksi ja hauskaksi tämän jutun myötä, kiitos taas kerran! Mukaan liitetyt kuvatkin teksteineen aivan mainioita! Milloinkahan joku mainostoimisto yrittää kaapata Ykän palkkalistoilleen?

Mietin itse tässä päivänä muutamana, että kun meillä on tämä kansalaisten pakkoverovaroilla kustantama Yle, niin eikö olisi oikeus ja kohtuus, että meiltä maksajilta kysyttäisiin, millaisia ohjelmia me haluaisimme katsoa? Vaikka kyseisen lafkan päättävissä elimissä toimivat tietysti ovat paremmin selvillä siitä, mitä kansa haluaa, niin voisi kai sitä uskon vahvistamiseksi joskus edes kysyä? Varsinkin asiaohjelmiin pitäisi televisioon saada keskustelemaan ihmiset, jotka oikeasti jotakin tietävät, eikä niitä, jotka antavat punavihreille toimittajille heidän pyytämänsä vastaukset. Mitä asiantuntijoita esimerkiksi ovat poliitikot puhumaan ilmastonmuutoksesta, taloudesta tai energiasta? Varsinkin sellaiset väittelyt, joissa keskustelijat ovat aivan päinvastaista mieltä keskenään, olisivat mielenkiitoisia ja mielellään vielä niin, ettei päästettäisi minkäänlaista toimittelijaa ohjaamaan keskustelua.

MTV3:n masinoima tilaisuus (olisi yhtä hyvin voinut olla Yle, uutisetkin tuntuvat tulevan samasta tuutista) Suomi Areena Porissa taisi olla tyypillinen rimanalitus viisaita ajatuksia esittävästä tilaisuudesta ja anti katsojille oli jossakin olemattoman ja mitättömän välissä. Keskustelijat Rosa Meriläisen mukaan kuuluivat tämän kansakunnan eliittiin (?) ja olivat siellä hänen itsensä lisäksi vain ilmaisen viinan perässä. Siinä taisi ihan vahingossa tulla kerrankin totuus ilmi. Kansakuntaa kohdeltiin taas samalla tavalla kuin herkkusieniä kasvatetaan; pidetään pimeässä ja puhutaan p-skaa.

Hyvää alkanutta viikkoa kaikille! Onneksi meillä on Ykä!

Rouva Ano

Anonyymi kirjoitti...

Pikakorjaus edelliseen: Herkkusienijuttuhan menee niin, että pidetään pimeässä ja syötetään p-skaa.

Rouva Ano

Anonyymi kirjoitti...

Olen nyt joutunut Yrjö olosuhteiden pakosta kuuntelemaan radiota, ja kanava on tietenkin tämä totuusmedian edustaja yle, tämä puolueetonta ja laadukasta journalismia tuottava kanava. Tulee muutamat uutiset kuunneltua ja vähän muutakin. Uutisissa on pääaiheina ollut viime aikoina paljon ulkomaan asioita, mitä Trump on taas sanonut tai tehnyt, tai että jossain maassa on ollut levottomuuksia. On siellä välillä toki kotimaan uutisiakin, yhtenä päivänä tuli uutisissa että kesä on ollut keskimääräistä kylmempi, oho, olipas merkittävä tieto, enpä ole tuota itse huomannut.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vasarahammerille, Oinomaokselle, Veijo Hoikalle, Rouva Anolle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Vasara: Tuo varoitus sopisi nykypenaaleille erinomaisesti.

Oinomaos: Kiitokset. Yhteydenottoja tuskin tulee muualta kuin poliittisen poliisin taholta. Tuota termiä käppäukko muuten vastapuoli käyttää oikeasti. Ei sitä voi kovin onnistuneena pitää ainakaan kuittailuarvoltaan.

Veijo: Kiitokset sinullekin. Ja mitenkä minulle tuli mieleen tuosta linkistä että se taisi tulla yliopiston suunnasta eikä konepajalta.

Rouva Ano: Lämmin kiitos. Olen täysin samaa mieltä Ylestä. Sehän on nykyisin valtio valtiossa ja saa tehdä mitä lystää. Ja se, että Rosa Meriläistä pidetään jatkuvasti tapetilla kertoo ajastamme varsin osuvasti.

Ano: Minullahan ei Ylen radiokanavat ole päällä kuin silloin, kun olemme niin pohjoisessa että saamenkieliset lähetykset kuuluvat. Mitäänhän niistä ei ymmärrä, mutta hyvälle tuulelle niistä aina tulee.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Ykä!
Nyt se blogisti veti porot nokkaan (kuten ennenkin).
Tuo kommenttisi iski naulan yhdellä iskulla pölkkyyn, ja tietysti terävällä päällä iskettynä. Saanko käyttää "minulle tuli mieleen tuosta linkistä että se taisi tulla yliopiston suunnasta eikä konepajalta" - kommenttia em. blogin kommenteissa paljastamatta aforismin alkuperää?

Toisaalta, ehkä olisi paras pysyä tutummissa maastoissa
http://voima.fi/artikkeli/2017/antaa-kaikkien-kukkien-kukkia/

https://vasenkaista.fi/2017/03/johanna-lehtonen-rahavallan-vihollinen/

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Veijo. Juu, käytä toki, Meinaan, varsinaiset duunarithan ovat itse asiassa varsin arvokonservatiivisia ja lausetta:

”Tämä kaupunki kuuluu meille, roskaväelle: työläisille, junteille, white trash -pissiksille, tee-se-itse-miehille, vammaisille ja vanhuksille, hipeille ja puistokemisteille, pienyrittäjille, hinteille, lepakoille ja drageille, inte-pappa-betalar-opiskelijoille, piri- ja pilleripäille, nahkapäille, mustalaisille, duunareille, huorille, katusoittajille ja kerjäläisille, työttömille, punkeille ja pummeille, rikkinäisille, %-väelle ja ylipäänsä vapaille, ylpeille ja kurjille tamperelaisille.”

siitä suunnasta tuskin kuuluu.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Jotenkin tuli jälkimmäisestä linkistä hauska fiilis, vrt:

https://www.youtube.com/watch?v=4S8WR9ykZ3U&index=12&list=PLJqd7VvBZpqvndT4I3LuBuVzcs1YV2Ywh

Anonyymi kirjoitti...

Tässä tätä valtamedian toimintaa. http://mvlehti.net/2017/03/21/ilja-janitskin-helsingin-sanomat-vessanpytysta-alas-nyt/

Itse en niin mv lehdestä perusta, mutta tuo äänite kyllä kertoo karulla tavalla nykymedian toiminta tavasta.

QroquiusKad kirjoitti...

Olisiko se sittenkään niin huono ajatus, että ns. "puolueeton media" kerta kaikkiaan lakkautettaisiin? Sen jälkeen kaikki sanomalehdet ilmestyisivät avoimesti jonkin puolueen äänenkannattajana, joista jokainen voi valita oman maailmankatsomuksensa mieleisen tai vaikka lukea kaikkia laidasta laitaan, yrittäen seuloa totuuden sieltä seasta.

Ylen tapauksessa olisin muistavinani tv:n digitalisoinnin (eli mummoa digiboxilla päähän lyömisen) yhteydessä esitetyn ihan julkisesti kysymyksen, mihin ihmeeseen joku tv-lupamaksu enää voi perustua? Jos joka ainoa kanava tulee boxin kautta, miksi niitä kaikkia ei voi laittaa maksukortin taakse sinne samalle viivalle hydrauliikkakanavien kanssa? Jokainen katsoja ostaa sitten juuri niin paljon kanavia kuin haluaa: mummo tule toimeen sillä Yle 1:llä, naapurin Jonne tarvitsee tuhat YoManGanstaFucka-kamaa suoltavaa taivaskanavaa (pappa betalar), ja se yläkerran hiljainen sadetakkimies on tyytyväinen, ettei enää tarvitse maksaa muusta kuin tästä yhdestä ainoasta saksalaisesta hydrauliikkakanavasta.

Äkkiseltään ajatellen se oli kysymys, johon olisi ollut mitä helpoin vastata Esko Kivikoskea siteeraten. Kaikki olisivat saaneet haluamansa. Mutta eihän se ole niin helppoa:

jos kansalaiset olisivat tuolloin päässeet vapaasti valitsemaan tv-ruutuunsa vain ne kanavat, joita todellisuudessa katsovat, olisivat tiettyjen kanavien finanssit voineet joutua vaakalaudalle. Kanavien, joilla kerrotaan kansalaiselle miten hänen on koti- ja ulkomaan asioista ajateltava ollakseen kunnon kansalainen. Olisihan se nyt yks perkeleen katastrofi, jos kansalainen saisi valita, etteivät nämä kanavat hänen olohuoneessaan enää näkyisi vain siksi, että hän on kehdannut omasta puolestaan(!) päättää, ettei niitä muka halua katsoa!

Niinpä meillä on nyt Yle-vero. Ensi vuonna tähän aikaan...no, tuskin vielä silloin HeSa-veroa? Kahden vuoden kuluttua voi olla, jos pääministerinsalkku on hippivihreillä: silloin ovat kaikki muutkin ministerinsalkut tuhoisalla tavalla väärissä käsissä, vaalikelpoisten kansalaistemme d'Hondtin periaatteen mukaisella vaalitoimituksella antamallaan äänten enemmistöllä niihin siunaamina.

Unknown kirjoitti...

Köppäukkohan tässä jo on, mutta ei vielä kunttaukko, tuo pää vielä pelaa kohtuullisesti. Pohdin että tulisikohan tusta millainen älämölö jos alkaisi noita puoluelogoja käyttää vihakirjoittelun ryytipoikana?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Veijo Hoikalle, Anolle, Qroquius Kadille ja Matti Kermanille & kiitos kommenteistanne.

Veijo: No joo, olihan tuolla naamassa enemmän rautaa kun mulla työkalupakissa.

Ano: MV-lehden kohdallahan ei tule ajatella, että onko se hyvä vai huono vaan se on tällä hetkellä välttämätön.

Qroquius Kad: Eipä ollenkaan huono. Sinänsä valtaosa toimittajista on jonkun sortin punavihreitä niin että suurin tungos tulisi Vihreään Lankaan ja Kansan Uutisiin. Teknisesti ottaen tuo maksukorttihomma olisi täysin toteutettavissa joten nykymeininki vallitsee pelkästään propagandan levityksen vuoksi ja ikävän tehokkaastihan se vielä toimii. Jonkunlaista tiedostavan lehdistön tukiveroa tullaan varmasti lähiaikoina esittämään. Jos seuraava hallitus on punavihreä, niin vielä varmemmin. Tosin seuraavan hallituksenkin aikana sanelu EU:n suunnasta kasvaa edelleenkin ja hallitus on lähinnä EU:n toteuttamisministeristö.

Matti: Epäilemättä älämölöä nousisi.

Anonyymi kirjoitti...

Hehheh, kommentoija Qroquius Kadilla on ainakin sana hallussansa! Tällaista sitten Sanoma-konsernin osalta tulos painui, eli kohta vissiin odottaa YT:t toimittelijoita. En tunne sääliä tulevia irtisanottuja kohtaan, itsepähän olette soppanne keittäneet, nyt on aika lusikoida se. En ole edes aikoihin lukenut Stadin Pravdaa tai Aamulehteä, niihin on vaikea pyyhkiä takalistoansa joten olen hankkinut WC-paperini jollain muulla tavoin.

Toi Qroquiuksen mainitsema "mäntäelokuvien" tarjonta on ihan kuin suoraan Rooman historiasta. Valtakunta oli luhistumaisillansa, niin kansalaisille tarjottiin leipää ja sirkushuveja "panem et circenses", jotta he eivät näkisi/tajuaisi systeemin mädännäisyyttä. Gladiaattoriskabojen tilalle olemme saaneet saksalaisen "Scheisse-pornon" ja tosi-TV:n Kardashienin klaanin kera, V. Keskinenkin vielä koittaa nostaa rimaa omalla Tuuri-sarjallansa, huhhuh mitä schaibaa. Hakusanalla "scheisseporn" löytyy muuten sitten niin kieroa settiä, että pikkuinen varoituksen sana on paikallaan => ei kannata katsella.

O tempora o mores....!


- Soomepois Eestist -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Soomepois. Jep, QK on mainio kommentoija. Mitä tulee Rooman historiaan, niin mielestäni historia valitettavasti toistaa itseään ja elämme omassa yhteiskunnassamme Rooman rappeutumista muistuttavia aikoja.

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä, näin se menee. Meikäläisellä kun on saksalaisia sukujuuria niin tunnen jonkunlaista lukkarinrakkautta tuota Atlannin valli murtuu (Der Längste Tag) elokuvaa kohtaan. Parit pätkät vielä leffasta niin riittänee:

Kenraali Erich Marcks, hän kaatui liittoutuneiden ilmahyökkäyksessä vain viikko operaatio Overlordin alusta, kun hän oli tarkistamassa saksalaisten asemia. Sen takia vissiin toi ironinen ilmaus pätkän lopussa et "maantie on vihollisen ilmahyökkäyksen alla", johon hän naurahtaa kuivasti "ai on vai"?

Majuri Werner Pluskat, toi on paha kuitti kun hän kertoo omalle esimiehellensä, että tule tänne laskemaan laivat jollet usko! Vähän niinkuin korkkari-sanastoa "Stellung gehen, einstellen, schnell", "Jawohl, ich werde mich sofort zu melden. "Natürlich Herr Oberstleutnant" ja tietenkin toi "Fallschirmjäger", "Feuer" ja "Sie kommen!".

Leffan jäätävin hetki lienee se kun Gert Fröbe tuo aamuvarhaisella kahvia rannikkotykistön jampoille, ja hän näkee hevosensa selästä liittoutuneiden maihinnousulaivaston nokkansa edessä. Vilkaisu kivääriin, mitähän v*ttua mä tällä torrakolla teen? Ja kun tykistövalmistelu alkaa, hevonen ottaa ritolat ja mies mönkii pitkin maita ja mantuja jotta välttäisi tulituksen.

Mitä olen Normandian vanhoja taistelukenttiä nähnyt, niin se on jotenkin pysäyttävää nähdä ne montut bunkkereiden vierellä johon liittoutuneiden laivasto tulitti. Olivat ne iskemät ainakin "hiukan" syviä.


- Soomepois Eestist -

Anonyymi kirjoitti...

Terve, Ykä&kommentaattorit. Muistutanpa tässä, että Suomen kaikki merkittävät sanomalehdet ovat alkujaan olleet avoimesti puolueväriä tunnustavia julkaisuja. Mikä ei välttämättä ollut ollenkaan huono juttu - paitsi että puolueen tunnustaminen alkoi jo 60-luvulla olla kaupalliselta kannalta hiukka huono bisnes, ja lehdet joko menivät konkkaan tai julistautuivat ns. riippumattomiksi. Voisin jopa kannattaa ehtotusta, että lehdistötukimäärärahoja korotettaisiin oikein perkeleesti - siis tasan niin paljon, kuin Ylen rahoituksesta voisi irrottaa - ja määräraha suunnattaisiin vain ja ainoastaan avoimesti poliittisten julkaisujen tukemiseen. Lakiin kirjattaisiin, että tästä määrärahasta myönnettävä tuki jaetaan hakijoiden kesken näiden julkaisujen levikkien/tilaaja/katsojamäärien/tms. vertailukelpoisen suureen mukaisessa suhteessa.

Länsi-Rooman keisarikunnan rappiolla ja hajoamisella on kieltämättä melkoisia yhtäläisyyksiä Lännen nykytilaan. Kun kansalaisia ei enää huvittanut, keisarilliseen armeijaan palkattiin aluksi germaanikansoista avustavia yksikköjä, sittemmin myös eliittijoukkoihin sotilaita, jotka etenivät korkeiksi upseereiksi asti. Seuraavassa vaiheessa germaaniheimot, omalta puoleltaan ahdistettuinakin, saattoivat vaikka pyytää suojelua keisarikunnan puolelta. Näin esim. frankkiheimoja asettui Galliaan. He asettuivat heimolaistensa käsissä olevien legioonien suostumuksella joillekin alueille, ja syrjäyttivät paikalliset patriisit eli aateliston, ja muodostivat näin omalakisia alueita, joille keisarikunnan viranomaisilla ei ollut asiaa - eräänlaisia no-go-zoneja.

Yksi, varsin merkittävä ero germaanivalloittajilla kuitenkin oli nykyisiin verrattuna. Kaikki keisarikunnan alueelle tunkeutuneet germaanit näet olivat jo kristittyjä, kuten keisarikuntakin. Galliaan asettuneista frankeista osa oli katolisia, ja muut areiolaisia, jotka kuitenkin kääntyivät katolisiksi liki saman tien Galliaan tullessaan. Aiemmin mainitsemani vandaalit toki pitivät areiolaisesta opistaan kiinni vielä asetuttuaan Hispaniaan seudulle, jonka keskus sai heidän mukaansa nimekseen Andalucia. Kuitenkin, kaikki germaaniheimot katsoivat valloittamansa alueen latinalaista kulttuuria ikään kuin ylöspäin. Vaikka valloituksen tehneet germaanipäälliköt eivät ehkä osanneet latinaa, he panivat poikansa opettelemaan sitä. Uusi germaaniylimystö omaksui latinan kielen ja latinalaiset tavat - germaaniperinteillään ehkä höystettyinä. Aiemmin rakennettuja teitä ja kastelujärjestelmiä ei tuhottu, niitä pidettiin yllä edelleen. Provinssit tosin eivät olleet enää niin välittömästi riippuvaisia toisistaan tai Roomasta, joten yläluokan sivistys pääsi sydänkeskiajalle tullessa rappeutumaan, ja sekä provinssien latinan kielet erkaantuivat omiksi kielikseen. Osasyy tähän voi olla toki sekin, että tiedontallennusvälineenä käytetty papyrus oli päässyt loppumaan (kun tuonti Egyptistä oli loppunut jihadistien valloituksen myötä), ja korviketuotteena käytetty pergamentti oli helvetin paljon kalliimpaa, hankalampaa sekä tehdä että käyttää. Pergamentin käyttö sitten rajoittui enempi viralliseen ja kirkolliseen käyttöön, entistä suppeammassa määrässä. Vielä sydänkeskiajan maineikas frankkikuningas Kaarle Suuri piti läntisen Manner-Euroopan kattanutta valtakuntaansa Rooman perillisenä.

Nyt keskuudessamme olevat valloittajaehdokkaat puolestaan eivät katso täkäläistä kulttuuria ylöspäin, vaan lähinnä hölmöjen hyväuskoisten lypsylehmänä. He eivät kunnioita länsimaista sivistystä, eivät omaksu parissa sukupolvessa alueiden uskontoa, moraalikoodeja eivätkä kieliä, ja tulevat perustelemaan valtansa ainoastaan Profeettansa henkiseen perintöön. He eivät varmasti tule antamaan valloittamilleen maille mitään sellaista panosta, jonka germaanivalloittajat toivat valloittamilleen Länsi-Roomaan kuuluneille maille. Nämä hanhet eivät muni suomalaisille kultamunia, olivat sitten lapion varressa tai Suomen emiireinä.


Terv. Achtung

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Soomepoisille Eestist ja Achtungille & kiitos kommenteistanne.

Soomepois: Onhan ne iskemät olleet syviä. Muistelisin, että jenkkien laivatykistön suurin kaliiberi oli 406 milliä.

Achtung: Joo, muistan ajan jolloin maakuntalehdetkin olivat vielä avoimesti jonkun puolueen äänenkannattajia. Ja muistan myös, että nykyiseen mediaan verrattuna esmes 1980-luvun Kansan Uutiset oli huomattavasti asiallisempi ja objektiivisempi lehti.

Ja kiitos noista historian lisäyksistä. Tilannetta voisi perustellusti pitää pahempana kuin Roomassa aikanaan. Nämä uudet tulijat eivät omaksu meiltä mitään. Päinvastoin.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Kommentti MV-lehteen sijoittuen. Olen seurannut tuotetta pari+ vuotta. Ja useita muita.
MV-ehdotus: katsokaa video-otokset ja ns. uutiset, älkää uskoko sanaakaan mitä kuulette. Tehkää omat johtopäätökset näkemänne ja lukemanne perusteella. Joko he (MVt) ovat noin oikealla suunnalla tai olemme löytäneet uuden Nokian, joka myydään Putinille tai Kimille Koleaan.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Viimeiseen Ja k... lausahdukseen kommentti:
Eivät, päinvastoin. He tulevat halveksimaan meitä sen henkisen kaatopaikan vuoksi, jonka fiksuja puhumalla ja suvaitsevaisuudella olemme heille perintönä jättämässä. Toivon olevani väärässä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Veijo. MV-lehden sisältö kannattaa todellakin ottaa itse selvää eikä uskoa, mitä Yleisradio siitä kertoo.

Anonyymi kirjoitti...

Terve ykä. Siitäpä syystä sitä luen. Lähinnä tarkoitin tapaa,tai tyyliä,jolla juttuja kirjoitetaan. Asia sisältö on todellakin tarpeen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Nyt vaan näyttää siltä, että MV on kaatunut. Toivottavasti ei lopullisesti.

QroquiusKad kirjoitti...

Niin, oltuani muutamankin kerran aavistuksen verran tyytymätön MV-lehden toimitukselliseen tyyliin ja joskus myös sisältöön, huomaan nyt sen kadottua (toistaiseksi?) kaipaavani kaikkia sen hyviä puolia, joiden takia sitä säännöllisesti luin välittämättä sen joskus lievää vaikeammista puutteista.

Suuremmanpuoleinen osasyy sulkemiselle lienee Janitskinin vaikea sairastuminen, johon hän on lähitulevaisuudessa hakemassa mittavaa leikkausta vaativaa hoitoa yksityiseltä sektorilta. Koska hänellä ei omien sanojensa mukaan ole sairausvakuutusta, joutuu hän raapimaan rahat hoitoihinsa omasta selkänahastaan, missä onkin enemmän kuin vähän syytä pistää sivuhommat telakalle.

Oli miten oli, ainakin se on nyt tullut selväksi, ettei MV-lehti toimi ruplarahoituksella. Jos toimisi, olisi sivusto pystyssä entiseen malliin eikä Janitskinin tarvitsisi stressata mistä rahat hoitoihinsa, koska ne tarjoiltaisiin hänelle jossain päin Venäjää FSB:n budjetista.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Näin on. MV:n arvo huomataan selkeästi vasta nyt, kun se ei toimi. Se jätti oikeastaan ihan helvetin ison aukon.