keskiviikko 9. toukokuuta 2018

POHJANLAHDEN MUOVIVARTIJAT


Raahe, joskus lähitulevaisuuden SuomessaRaahen purjehdusseuran venesatamassa oli ankkurissa ympäristöministeriön alus MVV Meriläinen. MVV tarkoitti muovivartiovenettä ja siihen oli kolme miestä lastaamassa kuuden päivän valvontareissulleen tarvikkeita. He olivat nimiltään Jouko Härg, Pentti Tepponen ja Väinö Väinönväinö. Heidät oltiin palkattu tähän melko haluttuun virkaan eli Suomen aluevesien muovilauttatarkastajiksi. Härg oli ammatiltaan biologi, Tepponen puolestaan ornitologi ja Väinönväinö oli koulutukseltaan hitsaaja mutta hänen setänsä oli töissä ympäristöministeriössä ja suhteillahan maailma pelittää. Tärkeintä oli että kaikki olivat varsin luontorakkaita miehiä ja tulivat hyvin toimeen keskenään. Se oli tärkeää tällaisilla pitkillä reissuilla.

Heidän tehtävänsä – johon Suomi sai tärkeysprioriteetilla korvamerkittyä EU-rahoitusta – oli kartoittaa Perämerellä ajelehtivia muovilauttoja. Selkämerellä ja Suomenlahdella toimivat samanlaiset muovivartioveneet miehistöineen. Kyseiset virat olivat pari vuotta aikaisemmin tulleet hakuun kun EU oli päättänyt aloittaa armottoman taistelun Tyynellä- ja Intian valtamerellä kelluvia jätemuovilauttoja vastaan kieltämällä Euroopan Unionin alueella muovin käytön. Tokihan kyseisen taistelun tuli näkyä myös Itämerellä ja sen myötä tuli myös ideologisesti perusteltu tarve muovivartijoitten palkkaamiseen. Härg, Tepponen ja Väinönväinö olivat nähneet tilaisuuden ja onnistuneet. He toimivat jo toista vuotta arvostettuina Pohjanlahden muovilauttojen kartoittajina.

Heidän työvuotensa kesti aina juuri niin kauan kuin sulaa vettä oli ja työtä saattoi pitää unelmatyönä. Miehet olivat todenneet keskenään että ehkä Hawaijin lumitilanteen kartoittajan homma oli helpompi mutta koska kaikki nauttivat Pohjanlahden kauniista luonnosta ei kenelläkään ollut valittamista vallitsevasta asiantilasta. Miehet lastasivat kaikki kuuden vuorokauden tarkastusmatkaan tarvittavat tarvikkeet mukavaan veneeseensä. Sen hytissä oli tilat neljälle miehelle eli yhtä tyhjää punkkaa saattoi pitää ylimääräisenä varastona. Lisäksi veneessä oli WC, nestekaasuliesi ja nestekaasujääkaappi. Nettiyhteyskin toimi merellä ihan mukavasti.

Miehet käynnistivät veneen moottorin ja morjestivat naapurilaiturista matkaan lähtevää AAAETV Koijärveä (arktis-antarktisten alueitten erityistarkkailuvene) jonka miehistö puolestaan tarkkaili Pohjanlahdella esiityviä pyöriäis-, delfiini-, valas- ja pingviiniesiintymiä. Kesäkuinen tyyni ilma suosi miehiä ja he ajoivat veneensä parikymmentä kilometriä Raahesta eteläänpäin ankkuroiden aluksen lähelle rantaa todeten:

- Sit ei muuta jätkät kuin paitaa pois päältä ja otetaan arskaa valtion ajalla ja kustannuksella!

Näin tapahtuikin ja virallisesti ympäristötietoiset mutta henkilökohtaisesti tyhjänpäiväiselle asialle paskan nakkaavat muovivartijat ruskettivat itseään Pohjanlahden aurinkoisessa säässä useamman tunnin kunnes jatkoivat matkaansa. Tuli siinä pari huurteistakin otettua mukavaan hikoilujanoon ja tunnelmaa nostatti kannelle tuotu läppäri josta seurattiin jalkapallon MM-kisoja. Yö vietettäisiin ankkurissa Maakallan Mustakiven vieressä ja sinne saavuttua Härg alkoi valmistaa ruokaa joka oli tänään keitettyä makaroonia ja poronlihasäilykettä. Härg lorautti jääkaapista sekaan vielä purkillisen kermaa. Oli vielä makiampaa, sano ja maukasta ruisleipää pierunjuureksi päälle. Samalla Väinönväinö hoiti virallisia velvollisuuksia ja heitti rannalle muovipussin josta Tepponen puolestaan otti valokuvan. Sen jälkeen asia raportoitiin internetin välityksellä Ympäristöministeriön Muovinvalvontakomissioon:

Muovihavainto Maakallasta:Luonnollisesti muovipussi kerättiin talteen. Eihän sitä sentään maisemia roskannut saada. Kun päivän virallinen osuus oltiin saatu tehtyä miehet söivät ateriansa, nauttivat sen päälle pari viskimoukkua ja nukahtivat hyttiin kuunnellen Pohjanlahden merilintujen konserttia. Mikäs siinä raskaan työpäivän suorittaneitten virkamiesten oli köllötellä. Ei siinä mitään radiotakaan tarvittu. Seuraavana aamuna miehet heräsivät, valmistivat aamiaisen ja sen syötyään suuntasivat Maakallasta kohti Kalajoen ja Lohtajan välissä sijaitsevaa Rahjan saaristoa. Tuo maankohoamisen myötä aikanaan noussut ja luonnoltaan ainutlaatuinen saaristo saikin miehiltä kulumaan koko päivän kun he nousivat maihin ja tutustuivat sinänsä jo tuttuihin mutta joka kerta yhtä miellyttäviin maisemiin.
                            
Miehet tekivät Rahjan saaristoon kuuluvan Ryöppään rannalla sijaitsevan Tupanokan niemessä tulilla illallisensa eli nuotiolla kärvennettyjä ryynimakkaroita sekä tietysti ruisvoileipää. Jälkiruuaksi keiteltiin pakissa kahvit joihin pantiin plöröksi hieman Koskenkorvaa. Veneelleen siirryttyä miehet tietenkin muistivat tärkeän tehtävänsä muovivartijoina ja lähettivät pääkallonpaikalle Helsinkiin valokuvan:

Muovihavainto Ryöppäältä:
MVV Meriläisen mukavasti keinuessa tuli uni miehille nopeasti ja he nukkuivat rauhallista ja ansaittua ahkeran ympäristövirkamiehen unta. Seuraavana päivänä keiteltiin aamukahvit, syötiin sen kanssa ruisleipää jonka päällä oli venäläistä metvurstia, siis sitä oikeaa sellaista jossa oli kopukkaa mukana ja sen jälkeen suunnattiin kohti Kokkolaa, tarkemmin sanottuna Räpinkallio-nimistä saarta jossa miehet kaivoivat virvelit esille Vanha Isäntä-yhtyeen Onkimiehen Bluesin hengessä:

- Kandee mennä kalaan, kandee mennä kalaan, skiittareita jallittaan…

Ahti soi mukavasti antejaan ja parin tunnin kalastussession jälkeen miehet rantautuivat saarella olevaan pieneen saunamökkiin johon ympäristöministeriöllä oli käyttöoikeus. Härg perkasi kalat, Tepponen kuori perunat ja Väinönväinö viritteli nuotion samalla kun hän laitteli saunan lämpiämään. Saunoessa miehet – samalla kun maukas kalasoppa valmistui tulilla – nauttivat muutaman nestekaasujääkaapissa jäähtyneen oluen. Saunomisen jälkeen soppa olikin valmis ja miehet söivät sitä hyvällä ruokahalulla. Siinä syödessään Väinönväinö totesi:

- Ai niin, ne virkavelvollisuudet muuten pitäisi suorittaa… saada vähän sitä raskauttavampaakin materiaalia…

Miehet aukaisivat läppärin ja laittoivat Ympäristöministeriöön kuvan:

Muovilautta Suomen ja Ruotsin aluevesien rajalla:
Tepponen painoi enteriä ja tuumaili itsekseen:

- Hoksaakohan se ympäristöministeriö koskaan että kaikki nää meidän lähettämät muovilauttakuvat on poimittu internetistä? Jostain vitun Malesian rannikolta?

Härg vastasi:

- Nääh… paskat ne niitä edes tarkasta. Ne laukee joka kuvasta pöksyyn ja varmistaa samalla että meillä riittää leipä ensi vuonnakin. Eihän meinaan ministeriön raporteissa koskaan kerrota raakadataa. Ei niissä muuta kerrota kuin poliittisesti analysoidut ja sopivaksi määritellyt tulokset. Ja sitä myötä saadaan rahoitus jatkumaan. Ja pitäähän meidän hei ajatella muovintorjunta-alus MTA Sinnemäenkin miehistöä. Ne lähtee meidän raportin jälkeen taas keräämään pois muovilauttoja joita ei ole olemassakaan. Ne on kumminkin perheellisiä miehiä suurin osa niistä. Huilaillaan pojat vaan maksua vastaan tämäkin kesä, lähetetään vaadittua informaatiota ja elokuussa tuodaan tänne haulikot kun alkaa vesilintujahti.

Miehet siirtyivät ruokailtuaan saunamökkiin nukkumaan tuumien että järjenvastaisella ympäristöhysterialla oli hyvätkin puolensa. Ainakin heille. Tämähän oli unelma-ammatti. Olla jatkuvalla palkatulla lomalla Pohjanlahdella. Huomenna matka suuntautuisi Kokkolasta takaisin Raaheen päin. Kolmen päivän kuluttua miehet rantautuivat Raahen satamaan ja samalla paikalle tuli myös AAAETV Koijärvi.

- No mites, jätkät? Löytyikö pingviinejä?

- Ei löytynyt. Mutta kovasti etsittiin. Vielä me ne joskus löydetään. Ahkeruus kovankin onnen voittaa.

Väinönväinö muisti erään asian samalla kun miehet kantoivat varusteita veneestä laiturille:

- Ai niin jätkät, meillähän on se Kalevan haastattelu. Ja tuolla se toimittaja taitaa muuten jo ollakin…38 kommenttia:

Vitttuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

"...ehkä Hawaijin lumitilanteen kartoittajan homma oli helpompi..."

Tuo vaatisi sotaa USAn kanssa ja sen voittamista. :D

Noita lumitilanteita voisi kartoittaa Ranskan Polynesiassa, Guadaloupessa, Réunionilla tai vastaavilla.

Tosin Kerguelenilla ja Adélienmaalla voisi kartoittaa hellepäiviä ja valvoa ettei kukaan saa lämpöhalvausta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ranskan_merentakaiset_alueet

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vittuuntunut NettoVeronmaksaja. Taidat olla oikeassa. Ja siellä Hawaijilla on niitä tulivuorenpurkauksiakin.

Kumitonttu kirjoitti...

Tuo muoviongelma on sillä tavalla todellinen että asfaltista ja renkaista irtoaa pölyä, joka lannoitteiden tavoin vesistöä pitkin valtamerien. Muovipussien määrällä ei ole mitään merkitystä, paitsi että ne ovat niin isoja että ne näkyvät silmin.

Kyllä tässä kaikenlaisia valtion nimikkeitä on nähty, joten varmaan tällainen muovilautan valvojaksi kohta nimitetään. Jumalauta, Ykän blogi on aikaansa edellä eli edistyksellinen.

KKi kirjoitti...

Voi piru.

Jätkät keksiny vielä paremman homman kuin olla kesät jäänmurtajalla ja talvet sisävesihinaajalla.

Mutta eipä tuo poikien puuha eroa juurikaan normaalista martelaan piereskelystä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kumitontulle ja KKi:lle & kiitos kommenteistanne. Johan se jonkun aikaa oli se EU:n pyöriäistarkkailija. Niitä oli kaksikin kappaletta. Mutta yleensä ottaen voi todeta että sellaista ilmasto- ja ympäristöhysteriaa ei olekaan mitä ei suomalaisille väkisin syötetä. Tilannetta voi verrata siihen että jos intialaiset paskovat housuihinsa niin suomalaiset pakotetaan kulkemaan vaipoissa ettei intialaiselta enää lurahtaisi pöksyyn.

Anonyymi kirjoitti...

Kun ensin luki Kaj Turusen, voi sanoa jo rumasti oksennuksen, syistä joiden takia hän loikkasi Kokoomukseen, se sai verenpaineen nousemaan, mutta perään makea nauru Ykän juttua lukiessa palautti sen normaalille tasolle. Kiitos! Jos ette kaikki vielä ole ehtineet Turusesta lukea, niin hän erosi persuista rasistisen, väkivaltaisen ja Korkeimmassa oikeudessa kiihotuksesta kansanryhmää kohtaan tuomion saaneen Halla-ahon tultua valituksi puolueen puheenjohtajaksi. Tämä vetää jo sanattomaksi.

Rouva Ano

Juha R kirjoitti...

Hieno kirjoitus taas. Valitettavasti saattaa olla ihan tositilanne jonkun ajan päästä. Sattuipa silmään semmoinen uutinen hiljattain, että Keravan kaupunki on antanut Kreava-viikon (ihan hauska nimi sinänsä viikolle) innovaatiopalkinnon "muovipussittomalle Keravalle". Kerava pelastaa maailman, siitä tulee Euroopan ensimmäinen muovipussiton kaupunki, jippii. Tunnetustihan Keravanjoesta syöksyy valtava määrä muovipusseja Suomenlahden kautta suoraan Tyyneen mereen. Tukehduttaa matkalla niitä pingviinejä. Tämmöisten muovipussitomien Kerava-hankkeiden suurin oikea ansio on siinä, että pitääpähän sen parissa puuhastelevat tättähäärät poissa hommista, joista saattaisi olla ihan oikeasti haittaa normaalille ihmiselolle. Kaipa ne luulee tekevänsä jotakin hyödyllistä?

Fargo kirjoitti...

Tuon muovisaasteen torjunnan voisi aloittaa noista lompakkoa ohentavista mutta sitä silti turvottavista pätevyys-, turvallisuus-, ammatti- yms joutavanpäiväisyyskorteista.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Mikähän perkele siinä on, että tämän mallioppilas suomen täytyy pelastaa koko maailma tuholta, siivota paskat papuaa myöten ja vielä pyydellä anteeksi iänikuista salakavalaa rasismiaan, kolonialismiaan ja sodan- ja rodunlietsontaa ja kaikkea muutakin sontaa!!!
Eikä siinä muuten mitään - hulluillakin on hommansa - mutta kun on nuo maksajat tiedossa...Käydään toisen lompsalla ja kun huomataan, että siellähän on, niin otetaan samalla muutkin taskut tyhjiksi. Rosvoaminen lie maailman toiseksi vanhin ammatti.

Minä olen ottanut tavakseni kaupassa käydessäni aina erikseen pyytää / vaatia sitä pikkupussia. Niinkauan kuin niitä on! Laatu tosin on heikennyt / heikentynyt huomattavasti viime vuosina, mutta tällaisen äijänkölsyn ostokset se vielä kestää.Kyllä siinä pikkuostokset kulkee mukavasti. Jos/kun joudun ostamaan normaalin muovipussin, niin joskus täytyy niin tehdä, sillä roskapusseja tarvitaan.
Alkopuoti on siitä harmillinen, että siellä ei pikkupusseja anneta. Niinpä on otettava isotaskuinen poplari päälle Alkoon mennessä.
On asiassa kyllä toinenkin puoli: Alkon pussit on tehty kestämään ja kyllä sen olen huomannutkin: Täyteen ladattunakin kulkevat voimajuomat turvallisesti kotiin asti.
Liian hyviä roskapusseiksi!

Muisto lapsuudestani: Isä oli tuottanut jollain kylän miehellä viinapullon
Kokkolan Alkosta (Huom: 50-luvun puolimaissa).Matkaa Kokkolaan oli 70 km. Mies toi sen salkussa Mehtälään (kotipaikan nimi) ja laski salkun maahan, kun isä tuli vastaan pihalle. Kuinkas kävikään: Salkku osui kiveen, ja viinapullo meni rikki !
Sic transit gloria ja kuinka se menikään; isää varmaan nauratti!!!

Anonyymi kirjoitti...

Suomi on allekirjoittanut globaalin agendan, jonka kulut ovat peräti 600 miljardia dollaria vuodessa. Mitä tällaisilla summille saadaan aikaan, ja kenen hyödyksi?

YK on nyt lanseerannut uuden konseptin, ”Debt for Land”. On siis mahdollista päästä velkakuormasta, tai sen osasta, eroon, antamalla kansakunnasta maa-alueita maksuna velasta.

https://www.youtube.com/watch?v=9gWuQI0HYy0

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Rouva Anolle, Juha R:lle, Fargolle, Terho Hämeenkorvelle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Rouva Ano: Lämmin kiitos. Kysyinen Turunenhan on perinteinen opportunisti joka kumartaa uutta isäntää niin syvään että sivustakatsojan näkökulmasta jätkä yrittää jo nostaa päätään. Seuraavissa vaaleissa hän todennäköisesti saa sen minkä ansaitseekin eli tuulen huuhtoman perseen.

Juha R: Kiitokset sinullekin. Tuo ylempänä esittämäni Intia - kakka housuun - Suomi - pakkovaipat kaikille vertaus sopinee hyvin Keravaankin. Ikävää vaan että näillä tättähäärillä on turhan paljon valtaa tavallisen tolkullisen ihmisen elämään.

Fargo: Olen kanssasi sataprosenttisesti samaa mieltä. Olisin enemmänkin mutta kun prosentit loppuu sataan.

Terho: Joo, ja se mallioppilas kuvittelee että toiset seuraavat sen esimerkkiä vaikka ne toiset eivät edes tiedä että what the fuck is Finland. Huoraaminenhan on se maailman vanhin ammatti ja sen ammatin edustajat ovat huomattavasti rehellisempiä kuin nää nykyiset poliittiset huoraajat. Tuosta muistostasi tuli mieleen vanhat tiskialkot ja se, että ei parannut kompastella kun Alkon kynnyksen ylitti. Myyjä totesi heti että yritetääs huomenna sitten uudestaan.

Ano: Tuohon en ole itse törmännyt joten en osaa sanoa tuosta mitään. Mutta kelle se maa alue annettaisiin?

RI kirjoitti...

Kolmisenkymmentä vuotta sitten olin lomalla Malesiassa. Tuli vietettyä myös muutama päivä Kuala Lumpurissa. Joka päivä noin klo 16.00 alkoi valtava sade, joka kesti vajaan tunnin ( ilmeisesti ns. zeniittisateita ). Kuala Lumpurin läpi virtaa joki, ei mitenkään kovin suuri, mutta aina sateen aikana sen vesi nousi ainakin kolme metriä. Ja jokeen heitettiin kaikki mahdollinen roska ja paska, oli hurja näky. Tämä toistui joka päivä. Jätehuolto toimi ja paska meni mereen, pois silmistä, pois mielestä. Kuala Lumpur kuulemma tarkoittaa Mutaisen veden suu, parempi olisi paskasen veden nielu.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

"Mutta kelle se maa alue annettaisiin?"

Heti tuli mieleen, että Affenanmaa Venäjälle. :D

Ja vaikka Kuhmo USA:lle.

Sekä Ilomantsi Kiinalle.

Qroquius Kad kirjoitti...

Minulle tuli tästä bloggauksesta ehkä yllättäen jollain tapaa lohdullinen ajatus:

mitä jos ne väärinajattelevia kansalaisia jahtaamaan värväytyneet parisataa nettipoliisia eivät todellisuudessa olekaan mitään fobbia, vaan suurimmaksi osaksi tässä kuvatun kaltaisia virkahenkilöitä, jotka hoitavat virkaansa mitä näyttävimmin elkein mutta mitä minimaalisimmin tavoittein?
Näin siksi, että he ymmärtävät viran olevan olemassa ja jonkun siihen nimitetyn sitä joka tapauksessa hoitavan. Miksipä siis he eivät siihen virkaan hakeutuisi hoitaakseen sitä vain nimellisesti, suurimpia vahinkoja välttäen?

Haluaisin ajatella näin, koska en halua ajatella poliisimme olevan niin mädäntynyt kuin sen päällystö todistettavasti on ylikomisariotasosta ylöspäin.

Joppos123 kirjoitti...

Itse melkoisen paljon ympäri tellusta matkustelleena olen kyllä sitä mieltä, että noi muovit ovat kehitys-ja kehittyvuen maiden ongelma. Suomi on todella siisti maa. Ei tartte kun mennä rajan yli itänaapuriin niin havaitsee, että maassa on kaksi kaatopaikkaa, tien oikea ja vasen puoli. Sama juttu on aasiassakin, varsinkin kaakkosaasiassa.
Meneppä reppu selässä ostamaan vaikka Thaimaassa pari kaljaa, muutama röökiaski ja vaikkapa pullo vettä niin jokainen tuotelajike nykäistään erillisiin kortsunohuisiin muovikasseihin, kaljat varmuuden vuoksi huputetaan kahdesti. Sitten ne katsovat, että falle on päästänsä sekaisin kun ei ota vastaan yhtää pussia vaan sulloo kaiken nätisti reppuunsa.
Tahimaassahan on nyt sotilashallinnon aikana tullut asiaan vähän rotia ja rantoja siivotaan muovista urakalla ja siihen urakkaan soisi myös turistien osallistua, kuten vaimon kanssa viime reissulla osallistuttiinkin.
Ainoa sen suunnan maa mikä todella yrittää ja saakin pidettyä paikat aina siistinä on Singapore.
Mutta voidaanhan me täällä härmässä ottaa kaiken jo olemassa olevan valkoisen miehen taakan lisäksi kannettavaksemme myös koko maailman jäteongelma. RO eli rahaa on.

Anonyymi kirjoitti...

''Ne laukee joka kuvasta pöksyyn ja varmistaa samalla että meillä riittää leipä ensi vuonnakin. '' Aivan niin :D

Tita kirjoitti...

Jahas, ihan minun kotiseutuja jutussa purjehditaan! Täältä kestää etsiä muovia merestä. No kerran oli nailonnarua pätkä rannalla. Mikromuovista en osaa sanoa, mutta ajopuita ja kaislansälppää on riittänyt. Jokunen styroxin kappale - varmaan verkon merkkinä isännättömänä ajelehtivia.

Jotenkin näyttäisi se oikea tuotannollinen toiminta hiipuvan, mutta tämmöiset tuottamattomat tukityöpaikat lisääntyvän. Onnea vain heille, joiden työ on pykälän täyttämistä vain. Kansantalouden kokonaissaldo taitaa vain pissiä kintuille, mutta siitä voidaan vaieta perinteen mukaan yhdessä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys RI:lle, Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle, Qroquius Kadille, joppos 123:lle, Anolle ja Titalle & kiitos kommenteistanne.

RI & joppos 123: Tuossahan tuli kiteytettynä se Aasiaan keskittyvä muoviongelma. Lisään oman kokemukseni eli videopätkä youtubesta jossa Suomesta kovasti tykkäävä japanilainen heppu Gen Tagaki tutustuu suomalaisiin esineisiin eikä tunnista ollenkaan juustohöylää. Hän selittää että Japanissa myydään juustoa vain erikseen muoviin pakattuina viipaleina:

https://www.youtube.com/watch?v=j1V_E4G4quk

VNV: Niin kuin totesin niin minulla ei ole asiasta tarpeeksi tietoa.

Qroquius Kad: Mahdollista. On sitten paljon sellaisia virkahenkilöitä jotka hoitavat työnsä antaumuksella vaikka tietäisivätkin tehtävien olevan typeriä ja jopa vaarallisia. Käsittääkseni nettipoliisin hommiin ei kenttätasolta ollut kovin suurta tunkua.

Ano: Jep. Jos tiedostavan teorian tueksi ei löydy faktoja niin ne on sitten keksittävä.

Tita: Terveiset kotiseuduillesi täältä Huitsinnevadasta. Off topicina voisin sanoa että Suomessa riittää niin paljon ja niin monenlaista katseltavaa että ei minua huvita lähteä ulkomaille ollenkaan. Ja pelkään pahoin että se varsinainen tuotannollinen toiminta ei määrällisesti tule enää koskaan lisääntymään. Asiaan vaikuttaa muitten talouden seikkojen lisäksi myös typerät ympäristöverot ja muut säännökset. Ja Suomessa julkisen sektorin määrä on jo nyt maailman ykkönen. Jossain vaiheessa perse aukeaa.

KKi kirjoitti...

MIehenä joka on ajanut rekalla Arkangelista Odessaan ja Jäämereltä välimerelle. Voisin sanoa, että Suomi on aika kaunis ja toimiva maa.

Olisi ihan kiva jos pitäisimme sen sellaisena. Ei liene aivan kohtuuton pyyntö, eihän.

Becker kirjoitti...

Eräs Ruotsin hyvistä puolista on tehokkaasti toteutettu jätteenkäsittely ja kierrätysjärjestelmä, joka on muuten täysin ilmainen. Pienjätteille kuten paperi, lasi, muovi ja metallijätteille on kaupungeissa ja maaseudulla omat pisteensä ja sitten on isompia kierrätysasemia, jonne voi käydä tyhjentämässä kaiken mahdollisen tontilta löytyvän poisheitettävän tavaran. Asemilla on lukuisia eri pisteitä joihin tavarat sitten lajitellaan tuojan toimesta. Ne ovat hyvin hoidettuja ja ilmaisia. Joten verokruunuille saa katetta. Niissä käy ihan mielellään. Omakotitalojen tontin teunassa on kaksi muovista jäteastiaa. Toinen ruoanjätteille ja toinen talousjätteille. Ruokaostoksille menemme aina omien kassien kera. Vaimo on säästäväinen ja toisaalta ostamme roskasäkit erikseen.

Suomalaisten siisteydestä saa hyvän kuvan kun katselee kuvia nurmialueista Vapunvieton jälkeen. Onko niille toimitettu edes roskien keräys astioita riittävää määrää. Jälki on kuitenkin puistattavaa.

Valtamerien roskaaminen ei johdu suomalaisista. Mutta suomalaiset alemmuuskompleksia potevat poliitikot ovat kyllä julistamassa maailmalle miten maasta tehdään maailman puhtoisin maa. On aivan yks paskan hailee kuinka paljon se tulee kansalaisten elämää hankaloittamaan tai maksamaan. Pääasia on että Brysselissä paijataan päätä ja luvataan hillotolppia nöyrästä asenteesta.

Tuumailija kirjoitti...

Japanissakin lähikaupoissa asiakaspalvelija sulloi ostokset aina muovipussiin, lämmitetyn eväsrasian jopa erilliseen. Myös yksittäispakkauksien ja koristelujen määrä on suurempi kuin Suomessa. Tästä huolimatta roskia näkyi ympäristössä varsin harvoin jos edes lainkaan. Siellä kierrätys toimii. Tästä päättelisin, että maailman ongelmana eivät suinkaan ole muovipussit, vaan se että tietyt kansat elävät kuin siat pellossa. Pyydän anteeksi kaikilta sioilta loukkaavaa vertaustani.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 90% merten muovisaasteista tulee kymmenestä joesta, joista neljä on Kiinassa (Jangtse, Keltainenjoki, Haijoki, Helmijoki), yksi Kiinan-Venäjän rajalla (Amur), yksi Kiinan ja Kaakkois-Aasian alueella (Mekong), kaksi Intiassa (Indus, Ganges) ja kaksi Afrikassa (Niili, Niger). Tuleekos ne loput 10% sitten Kokemäenjoesta ja Siikajoesta, jotka massiivisine muovijätteineen Pohjanlahden kautta Tyyntämerta ryvettävät?

Gen Tagakin juustohöyläjuttuun lisään sen verran, että Japanissa maitotuotteita ei historiallisesti ole paljoa ollut, joten siellä ei ole niihin liittyvää kulttuuria. Maitotuotteita on tänäkin päivänä suhteellisen vähän ja mm. pizza on todella kallista juurikin niihin käytetyn juuston vuoksi.

Joppos123 kirjoitti...

Oftopic.
Ei noi Roomalaiset ollut yhtään pöllönpää sakkia. Mulla oli aikamoisia ennakkoluuloja ammatin kautta. Mutta olin väärässä, hyviä tyyppiejä noinniinkun italiaiseksi.

Joppos123 kirjoitti...

Musta tuli taas Volvomies. Ostin keksinnön s 60. Mä matkustan. Duunin puolesta ja vapaalla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys KKi:lle, Beckerille, Tuumailijalle ja joppos 123:lle & kiitos kommenteistanne.

KKi: Samaa pyytäisin minäkin. Kun kaikki se, millä maamme on saatu toimivaksi pyritään hävittämään. Jos toimivaa pyritään korjaamaan niin eikös se ole särkemistä?

Becker: Kaiken kaikkiaan ympäristöasiat ovat pohjoismaissa erittäin hyvässä kunnossa eikä meidän tule rangaista itseämme jos jossain muualla ei ole. Tietysti tuo juhlapäivien roskaaminen on aika törkeää. Mutta ne ovat vain ne tietyt päivät. Aasiassa sotketaan joka päivä enkä aio potea jonkun toisen törppöilystä itse huonoa omaatuntoa vaikka ympäristöministeri sitä kuinka vaatisi.

Tuumailija: Kiitos lisätäsmennyksestä sieltä Japanin suunnasta. Olen lukenut että tietyillä kansoilla (sitä enemmän mitä etelämmäksi mennään) on laktoosi-intoleranssi hyvin yleistä. Liekö tämä syynä Japanin vähiin maitotuotteisiin vai onko vaan niin että maito ei perinteisesti kuulu japanilaiseen keittiöön?

joppos 123: Roomassa en ole käynyt mutta onnittelen uudesta autosta.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikkihan nykyään pakataan muoviin. Rautakaupassakin myydään ruuveja kynmenen kappaleen kovamuovipakkauksissa ja ostat melkein minkä hyvänsä kapineen, sen ympärille on kutistettu muovikalvo, jonka rikkomiseen tarvitaan melkein moottorisaha. Nyt kohkataan muovipusseista, mutta ongelma on taatusti laajempi. Suomi puhdistaa, lajittelee, kierrättää ja valvoo, mutta ei siitä koko maailman jätehuoltolaitokseksi ole, vaikka kovasti kyllä yrittää. Suomalaiset rakensivat itänaapurillekin puhdistuslaitoksen Pietariin (viisimiljoonainen porukka laski sitä ennen kaikki jätevetensä mereen!) ja kaikista syytteistä päätellen tuntuu olevan ainoa maa Itämeren rannalla. Helsingissä kääntymässä käyvien loistoristeilijöidenkään jätöksiä ei lasketa mukaan, kun lyödään suomalaisia maajusseja. On tämä itseruoskinta vaan niin ihanaa!

Rouva Ano

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Rouva Ano. Näissä kovamuovisissa pakkauksissa on minullakin mennyt hermot eräänkin kerran. Mikäli muuten Aasiassa ja Afrikassa hoidettaisiin nämä ympäristöasiat niin kuin Suomessa ei mitään kohkaamista tarvittaisi. Yhtä lailla Pietarin lisäksi minua ottaa kuuppaan se, että suomalaisilla rahoilla kunnostetaan rapistuvaa Viipuria. Kun ryssä sitä niin kovasti kerran halusi niin pitäköön huolen siitä sitten myös. Ja tuo itseruoskinta on hyvä termi tosin sillä täsmennyksellä että siinä vain pieni osa suomalaisista ruoskii kokonaista kansaa nostaakseen omaa ympäristöegoaan. On muuten pirun kallista egon nostatusta.

Trilisser kirjoitti...

Tampereella asuva tuttuni (valitettavasti siinä on suvakin piirteitä) kävi matkalla Pohjois-Italiassa jossain jotakuinkin Tampereen kokoisessa kaupungissa. Totesi, että kadulla oli siellä paljon vähemmän roskia. Kuulemma aina varhaisin aamulla kaduille tulee huoltomiehiä roskia siivoamaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Trilisser. Hienoahan se on jos näin on. Ei ole mukavaa kulkea roskien seassa.

Hemuli kirjoitti...

Muovi voitaisiin hyvin pitkälti korvata ja sen korvaamiseen ainoat esteet on raha sekä asenteet.

Muovikassit: voidaan korvata paperilla. Raskaassa käytössä naruvahvisteisena. Paperi saadaan kestämään myös kosteutta.

Muovikupit: Esmes Kotka mills on kehittänyt muovittoman kartongin, joka kestää sekä rasvaista että alkoholipitoista nestettä.

Nestepakkaukset kuten pullot: Olutta ja limsaa on myyty pitkään alumiinista. Mihin muovipulloja tarvitaan?

Kännykän kuoret, telkkarit yms: Rungot voidaan korvata alumiinilla tai vaikka puulla.

Muovia tarvitaan lähinnä erikoiskohteissa kuten renkaissa, turvarakenteissa kuten kypärät... Tietyt tekstiilit kuten fleece on rajatapaus. Fleece on toki mukavaa mutta mikä vika on vaikka villassa?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Hemuli. Nyt kun saadaan tuo vain opetettua Afrikalle ja Aasialle. Täällä se jo jokseenkin ymmärretään.

Hemuli kirjoitti...

Mc Donalds, Starbucks, KFC, coca cola company, pepsi, samsung, apple.... kyllä se kulutuksesta tuleva muovi on pitkälti länsimaisten firmojen myymää ympäri maapallon.

Anonyymi kirjoitti...

Helatorstain iltaa.

Tässä kevättalvella luin jostakin - en vaan muista mistä - että yksi syy noiden suurten Aasian jokien tuottamaan muovitulvaan on pohjoiseurooppalaisessa "kiertotaloudessa" ja muovin erilliskeräilyssä. Muovit kun ovat ominaisuuksiltaan mitä moninaisin materiaaliryhmä, jonka ominaisuudet myös vanhenevat ajan ja valon myötä. Yhteen kerätty muovijäte on missään länsimaassa mahdoton lajitella käyttökelpoisiin fragmentteihin. Niinpä jätelatokset ovat ulkoistaneet muovijätteen ..hmm.. hyödyntämisen kiinalaisille ja kai myös intialaisille yrityksille, jotka pienehköä korvausta vastaan ovat ottaneet jätteen murheekseen. Ja tietenkin esittäneet myös kansainvälisten standardien mukaiset sertifikaattiplakaatit jätteiden asiallisesta jälleenhyödyntämisestä. Tosiasiassa jätepaaleja on lähinnä koetettu polttaa avotulilla, jätetty auringonpaisteeseen hapertumaan, mistä ne rankkasateiden möyötä virtaavat sekä näkyvinä että näkymättömän kokoisina partikkeleina jokiin ja edelleen valtamereen. Jutussa haastateltu alan asiantuntija lausahti kerrankin järjen sanan: sekä ympäristön että kansantalouden kannalta olisi paljon parempi, ainakin olosuhteiden näin ollen, tunkea kaikki suomalainen muovijäte polttokelpoiseen fraktioon. Lämpölaitokset polttavat ne varsin puhtaasti ja tehokkaasti hyödynnettäväksi energiaksi, eivätkä muoviriekaleet tai mikropartikkelit olisi enää ympäristön riesana.

Jälkeenpäin luin toisen jutun, jossa mainittiin ohimennen kiinalaisten ja intialaisten jossakin ilmaisseen haluttomuutensa ottaa näitä muovijätteitä maahansa. En ole asiasta varma, mutta luulen ainakin Kiinan jo alkaneen rajoittaa muovijätteen maahantuontia. Joko ihan suoraan kieltämällä tai ns. fiskaalisin keinoin eli tuontitullilla tai maahantuoville yrityksille määrättävillä ympäristöveroilla. Hyvä homma.

Tunnustan arvostavani laadukkaita muoveja oikeissa paikoissa: onhan se kestävä ja kevyt, tarvittaessa joustava materiaali. Mutta juuri pakkauksissa mennään liiallisuuksiin. Nykyaikaiset tekokuidut ovat ns. teknisissä vaatteissa oikeinkin hyviä, etenkin työ- ja alusvaatteissa. Sitten on kohteita, joihin sopivaa muovimateriaalia ei vaan ole keksitty, vaikka sovellutusta kovin yritetään: lyöntiaseiden (vasarat, lekat, kirveet..) varsiin muovien käyttäminen pitäisi yksiselitteistesti kieltää, vaikka turvallisuusperustein. Esim. Fiskarsin nykyaikaisten kirveiden muovivarret eivät vaan jousta oikein, ja kirveen isku ikään kuin kuolee puuhun osuessaan. Paras varsiaines on hickory, suomalaisista valikoitu pihlaja tai koivu.

Terv. Achtung

Tuumailija kirjoitti...

Esitit hyvän kysymyksen, joten paneuduin asiaan oikein urakalla ja vastaan saamieni tietojen perusteella:

Noin 75% maailman väestöstä on laktoosi-intolerantikkoja. Pohjoiseurooppalainen laktoosinsietokyky on täysin poikkeuksellinen mutaatio. Pohjois-Euroopassa laktoosi-intolerantteja on noin 5% väestöstä, kun taas joissain Aasian ja Afrikan maissa jopa yli 90%.

Muuallakin lapset sietävät laktoosia, mutta sietokyky lopahtaa viimeistään teininä. Näin kävi itsellenikin: pienenä join maitoa, kunnes 11-veenä oli pakko aloittaa Hyla-tuotteiden käyttö mahavaivojen takia ja myöhemmin siirtyä kokonaan laktoosittomaan.

Mitä tulee Japaniin, niin siellä ei entisaikoina nautakarjaa oikeastaan ollut. Syy oli shogunien sotilasdiktatuurin sanelema ankara valtiobuddhalaisuus, joka kielsi lihansyönnin. Siinä vaiheessa kun Japani avautui 1800-luvun puolivälissä, lihansyöntikin vapautui. Japani lisäsi kiinnostusta hiljakseen karjankasvatusta kohtaan, mutta kaupallinen maito saatiin käyntiin vasta 1900-luvun alussa. Siinä missä Euroopassa maitoa on juotu vuosituhannet läpeensä, Japanissa koko juttu on vasta sata vuotta vanha. Siitä se maitokulttuurin puute tulee -sillä ei ole historiaa. Se ei kuulu japanilaiseen keittiöön, koska sitä ei ole ollut.

Läpi 1900-luvun Japaniinkin tuli kiinnostusta maitotuotteita kohtaan, etenkin laktoosittoman maidon myötä. Jo 1920-luvulla innovoitiin nykyäänkin suosittu virvoitusjuoma Calpis, jonka yksi raaka-aineista on maitojauhe. Juusto löysi tiensä erilaisiin (yleensä länsimaalaisperäisiin) ruokiin kuten pizza ja hampurilaiset. Kermavaahto, jäätelö ja maitosuklaa ovat yleisiä herkkuja. Japanissakin maitoa juotetaan lapsille, jos nyt ei niin paljoa kuin meillä. Tämän vuoksi maitoa sellaisenaan pidetään lasten juomana. Aikuiset korkeintaan lisäävät sitä muihin juomiin kuten kahvi tai musta tee. Ehkä juuri maidon uutuudenviehätys tuottaa melkoisia innovaatioita, kuten Bilk (Beer Milk), jossa on 70% olutta ja 30% maitoa...

Juusto on kovin nousija. Tänä päivänä 25% Hokkaidon saaren maanviljelijöistä on lypsykarjatiloja, joista valtaosa menee juustoksi. Kotimainen tarjonta ei millään riitä vastaamaan kysyntää. Muunmuassa Valion Joensuun tehdas vie Japaniin juustoa 50 000–100 000 kiloa viikossa. Asenteiden muuttumisesta kertoo sekin, että yli 50-vuotiaat japanilaiset eivät juuri juustoja syö, paitsi kuulemma raejuustoa terveysvaikutusten vuoksi. Pääosin maitotuotteet ovat nuorten juttu. Suhteessa väestöön luvut ovat kuitenkin pieniä verrattuna vaikka Suomeen.

Eli vastaus kysymykseesi: perinteistä kulttuuria ei ole, mutta modernina aikana maitotuotteet ovat löytäneet paikkansa Japanistakin. Vaikka sitten oluen seassa.

Vasarahammer kirjoitti...

Tästä tulee mieleen se juttu lossivahdeista, joiden lossi oli hajonnut vuosia sitten. Kaverit tulivat edelleen työpaikalleen juomaan votkaa.

Termi tufta tuli myös mieleen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Hemulille, Achtungille, Tuumailijalle ja Vasarahammerille & kiitos kommenteistanne.

Hemuli: Toisaalta nuo ovat firmoja jotka me tunnemme. Varsinkin elintarvikepuolella Aasiassa on taatusti omat jättinsä. Siellä kun on jonkun verran tuota porukkaa ja jokaisen tarttee syödä.

Achtung: Kiitos lisätiedosta. Muovilla on omat hyvät puolensa mutta niin on tietysti puullakin. Ja luonnonmateriaaleilla yleensäkin. Hemuli tuossa ylempänä mainosti villaa ja sehän on edelleenkin ihan ässämateriaali.

Tuumailija: Myös kiitokset lisätiedosta. Suomessa kasvaneena se maito on jotenkin niin jokapäiväistä että sitä ei edes ajattele. Maidon ongelma (ennen jääkaappeja) on ollut säilyvyys ja se selittänee osaltaan sen, miksi sitä ei eteläisemmissä maissa olla pahemmin harrastettu, ainakaan juomana.

Vasara: Toi juttu oli mulla muuten mielessäni kun kirjoitusta väsäilin. Käsittääkseni tuo tapahtui aikanaan neuvosto-Virossa.

Anonyymi kirjoitti...


Karpon Parhaat - Eestin Neuvosto-Tasavallan Lossivahti

https://www.youtube.com/watch?v=VPO7DZ_Yf1I

Karjalassa nautti eräs lossivahti palkkaa 14 vuotta, vaikka lossi oli varastettu 14 vuotta sitten

https://www.youtube.com/watch?v=XKNrqNmjgl4

Johan

Trilisser kirjoitti...

Äläpäs höpäjä. Minulla on käytössä 3 Fiskarsin muovivartista kurvestä ja ne ovat parhaat kirveeni ikinä. En todellakaan kaipaa puuvartisia kirveitä, joissa terä irtoaa ennemmin tai myöhemmin. Kerran on puuvartisesta kirveestä lentänyt terä kesken lyönnin. Vain hyvä tuuri esti vahingot. Ei ikinä enää puuvartisia kirveitä!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Johanille ja Trilisserille & kiitos kommenteistanne.

Johan: Joo, nuo justiinsa. Kiitos linkeistä.

Trilisser: Näistä lienee turha kinastella. Mulla on itsellä puuvartinen pitkä kirves halkaisukirveenä ja lyhyempi muovivartinen Fiskars retkikirveenä. Molemmilla pärjää. Nää on varmaan vähän tottumiskysymyksiä. Yhdelle käy yksi ja toiselle toinen. Pääasia lienee että kirves on hyvässä terässä.